Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#576 Re: Patlidžani

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrijedne ruke moje svile:
Image
Patlidžani 2012

U svakom danu u svakom povrcu sve vise napredujes :D
vrtlar

#577 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Image

Kod mene suho danas slikao sutra pocinjem sezonu odnosno moram izfrezati bastu i staviti grasak i luk.Ja pocinjem sutra sezonu kako je kod ovih drugih bastoljubaca jeli mokro ili se moze raditi.
Mu'min

#578 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Kod mene suho danas slikao sutra pocinjem sezonu odnosno moram izfrezati bastu i staviti grasak i luk.Ja pocinjem sutra sezonu kako je kod ovih drugih bastoljubaca jeli mokro ili se moze raditi.
Ma i kod mene je suho, mada se može raditi i po kiši kad se hoće. :)
Nama tek jučer ono parče bašte uzorano. :(
Kamo sreće da je u jesen i da je mrznulo preko zime. Al hemen nejse.

Da se pofalim, prve paprike su proklile. :)
Peršun u posudici u stanu je "procvjeto" nakon 10 dana.
Mu'min

#579 Vakat za kalemljenje...

Post by Mu'min »

Slijedeće aktivnosti je Škola KALEMLJENJA. :)
Htio sam otvoriti posebnu temu na ime "Voćnjak" al da reko ne samuje kao ona moja na temu Čili - ljute paprike nastavi ovdje pisati. :)
Imam 6 divljaka šljive pa ću se na njima učiti kalemiti drugu šljivu i kajisiju pošto to dvoje ide skupa.
vrtlar

#580 Re: Vakat za kalemljenje...

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Slijedeće aktivnosti je Škola KALEMLJENJA. :)
Htio sam otvoriti posebnu temu na ime "Voćnjak" al da reko ne samuje kao ona moja na temu Čili - ljute paprike nastavi ovdje pisati. :)
Imam 6 divljaka šljive pa ću se na njima učiti kalemiti drugu šljivu i kajisiju pošto to dvoje ide skupa.

Kajsiju je super kalemiti na bijelu sljivu tako sam bar cuo onda se izbjegnu neke bolesti kajsije.
Mu'min

#581 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

ma ja ovo se više učim pošto sam totalni početnik u voćarstvu i ovi divljaci šljiva mi dođu ko poligon za učenje. :)

Za sada su mi žive 2 kajisije, 1 šljiva i 1 kruška. Al sve sa školskim greškama. :)
Ma nema veze, nek se uči. :)
vrtlar

#582 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

ma ja ovo se više učim pošto sam totalni početnik u voćarstvu i ovi divljaci šljiva mi dođu ko poligon za učenje. :)

Za sada su mi žive 2 kajisije, 1 šljiva i 1 kruška. Al sve sa školskim greškama. :)
Ma nema veze, nek se uči. :)

Na koliko od zemlje kalemis kajsiju a na koliko sljivu.Kajsiju treba na metar od zemlje ili kako kazu u krunu vocke a sljivu blize zemlji oko 60 cm,kako sam cuo tako prenosim.Ovdje gdje sam ja to rade u plastenicima i ne bi se covjek zamarao,ali eto treba svasta probati i znati.
Mu'min

#583 Vakat za kalemljenje...

Post by Mu'min »

Ma sve što mi ovo radimo je hobby.
A ja ti kalemim sve na 80 cm što odgovara nekoj sredini ovih tvojih prijedloga za kajisiju i šljivu.
samoTEgledam

#584 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

-
safran

#585 Re: Bášča

Post by safran »

Vas dvojica baš provocirate :-D kod nas još više od pola metra snijega na zemlji, pa dok se ocijedi, ih, nema nama bašte još ohoho. Ali smo barem jesenas uzorali.
flag

#586 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'mine, isao sam na ovu auto pijacu da ti pogledam tu tavulju... Usao sam prvih 150 metara i pobjegao odmah nazad, uzasna guzva, blato, snijeg jos nije ociscen... uzas. Medjutim, kod dvojice koji prodaju saceve i neke kazane pitao sam (ako su me shvatili sta trazim, oni imaju neko drugo ime ) za tavulju, trenutno nemaju - jer nije sezona, kazu da je jesenas kostala 100 KM, znaci da bi moglo za 90.
I upravu si safran, ja jucer otisao do GV-a, pa najmanje 50-60 cm snijega, nece se ovo do avgusta otopiti :D
Mu'min

#587 Re: Bášča

Post by Mu'min »

SAFRAN

još malo i optuži ćeš nas da provociramo na agro-osnovi. :D

FLAG

Hvala ti legendo, onda ćemo se čuti kad bude sezona pa da to nekako odradim.
A neka ba snijega, nek se djeca plazaju.

Ko voli agrofitnes more i kod kuće puno toga uraditi kao predigra na njivi. :D
safran

#588 Re: Bášča

Post by safran »

Ih, išao čoek u mene treći dan nakon velikog snjegopada da otkopa snijeg oko košnica. Ode on počesto tako da mi imamo svježe informacije. Nego kaže mi da ćemo imati oooooogroman problem sa cukama.

Dobra ova "agrofitnes" - da kradem ako nije patentirano.
vrtlar

#589 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Evo da se pofalim danas stavio dvije i po kg krompira,luk i grasak.Presadio salatu da oslobodim rasadnik.Fala bogu meni pocela sezona :mrgreen: :razz: A ovima sto imaju snijega ako hoce da im posaljem sunca,ili cu im poslati koju salatu i mladi luk.
Mu'min

#590 Agrofitnes

Post by Mu'min »

safran wrote:Dobra ova "agrofitnes" - da kradem ako nije patentirano.
Dajem ti patent na korištenje u trajanju 1 godine. :D
Mu'min

#591 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

šta je to probnih 2.5kg krompira? :)
Mi u SUB kupili 25kg a još kontam 5kg, tako da je 30kg ovu sezonu.
safran

#592 Re: Agrofitnes

Post by safran »

:-D
Mu'min wrote:
safran wrote:Dobra ova "agrofitnes" - da kradem ako nije patentirano.
Dajem ti patent na korištenje u trajanju 1 godine. :D
vrtlar

#593 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

šta je to probnih 2.5kg krompira? :)
Mi u SUB kupili 25kg a još kontam 5kg, tako da je 30kg ovu sezonu.

Ovo je samo za mladi krompir inace sadim oko 15 kg i to cu poslije posaditi.Jesi li vagao koliko dobijes krompira od 30 kg
Mu'min

#594 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ovo je samo za mladi krompir inace sadim oko 15 kg i to cu poslije posaditi.Jesi li vagao koliko dobijes krompira od 30 kg
Prošle godine ne znam al predprošle znam približno. Sijali smo 50 kg (pošto je za 2 familije, al ove godine ćemo 2x15kg) i iz tih 50kg dobili smo 450kg krompira. Jedva se ga kutarisali. Na kraju 2-3 gajbe otišle u ništa.
Taj je put bilo 1:9 dobit al nije uvijek tako.
vrtlar

#595 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Ovo je samo za mladi krompir inace sadim oko 15 kg i to cu poslije posaditi.Jesi li vagao koliko dobijes krompira od 30 kg
Prošle godine ne znam al predprošle znam približno. Sijali smo 50 kg (pošto je za 2 familije, al ove godine ćemo 2x15kg) i iz tih 50kg dobili smo 450kg krompira. Jedva se ga kutarisali. Na kraju 2-3 gajbe otišle u ništa.
Taj je put bilo 1:9 dobit al nije uvijek tako.
Citao sam da kao treba 1=10 jest ova cifra kad ga oni posipaju svim i svacim.Moj prosjek je 1=7 i ja sam prezadovoljan.Sadim prvo sortu agatha ona brzo nadolazi a onaj sto je za zimu je sorte agria.Ali cu ove godine staviti 10 kg agrie i 5 kg crvene sorte ne znam jos koju cu i koje ima .
Mu'min

#596 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mi smo do sada Desiree i Primuru sijali.
Inače nisčim ne prskam, gnojim i slično osim onim NPK 3x15, al kontam da se prebacim na Biogrenu od Plantelle ako mogne biti zamjena.
vrtlar

#597 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Vas dvojica baš provocirate :-D kod nas još više od pola metra snijega na zemlji, pa dok se ocijedi, ih, nema nama bašte još ohoho. Ali smo barem jesenas uzorali.

Pa posto nemas baste ohohoho hajde ti otvori posebnu temu sa receptima za cuvanje zimnice.Budi kreativna dok nemas ohohoho baste.Podijeli svoje tajne sa nama.Nemoj mi samo reci da nadjem na internetu recepte pokusao mnoge nista ne valjaju neko lazno pisao. :D ;-) :razz:
safran

#598 Re: Bášča

Post by safran »

Eh vrtlaru - nema tu neke mudrosti, uglavnom sam sve napisala. A sa interneta pokupiš recept pa slijedi optimizacija protokola a za to mi treba materijal koji stiže od jula nadalje. :-D
vrtlar

#599 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Eh vrtlaru - nema tu neke mudrosti, uglavnom sam sve napisala. A sa interneta pokupiš recept pa slijedi optimizacija protokola a za to mi treba materijal koji stiže od jula nadalje. :-D

Znaci tema "Recepti made in safran" ide od septembra.
armin_jocker

#600 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Eh da se i ja javim ovdje, mada sam zakleo sebi da se necu registrovati na ovaj forum nikada, zbog bljuvotina i raznoraznih gluposti koje se ovdje pise, tako bi i bilo da nisam pronasao ovu temu...
Ja se bascom bavim amaterski i to mi dodje kao neki hobi, psihicki odmor od posla, svakodnevnice ....
U okolini sam Sarajeva, basta od nekih 500 m2 u kojoj sijem krompir,crveni i bijeli luk, grah, grasak, mrkva. Sve sto sadim i oko cega trosim slobodno vrijeme se trudim da bude na prirodnoj bazi, znaci nema vjestackog gnojiva,prskanja, i tih gluposti, teze je, ali ako se covjek trudi i radi to kako treba moze se Pomenuta basta mi je malo udaljena od kuce, nekih kilometar, a ispod kuce imam mali plastenik-staklenih rucne izrade, od drvene konstrukcije,20-25m2 oko kojeg deveram ova sezona ce biti treca ako Bog da. Prva sezona je bila probna, i nisam se bas najeo pretjerano osim krastavica i poneki paradajz, paprika... Razlog tome je vjerovatno moje neiskustvo, gusta sadnja, neprovjetravanje i vjerovatno losije sjeme. Prve sezone sam kupio kesice paradajza, paprika, krastavica i u plasteniku je sve bilo dobro do vremena berbe, krastavci su bili odlicni, mada oko njih se i ne trab nesto puno truditi, samo da im nije pretoplo, paradajz bio odlican, al kad je trebao sazrijevati mislim da ga je napala plamenjaca ili neka druga bolest, jer je stablo kao i plod poceo da crni, plod posebno, i to je bukvalno bilo preko noci, bez preuvelicavanja, tako da nije bilo nekog spasa, osim sto sam paradajz pobrao zelen i od njega napravili slatko. druga godina tj prosla je bila dosta bolja, kvalitetnija, i dok skontam kako se postavljaju slike i sve ostalo ...
Post Reply