Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Joey Tribbiani

#576 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Joey Tribbiani »

exliberal wrote:
popajic wrote:Ne kontam diskusiju :roll:
Zar nije opste poznato da je od 1992-e Sarajevo zahvatio zarazni , nevidjeni mazohizam , pa smo se sami granatirali , sami sebe snajperisali , sami svoju djecu ubijali , sami sebi bili petokolonasi .... :roll: :-)
Diskusija je o snajperima u Sarajevu ali kao i svaka tema skrenula je u drugom pravcu.....ali nije to razlog da se neprica o mnogim crnim stvarima koje su se desavale u ratu a koje su pripisivane drugoj strani jer je tako bilo lakse da se zataska :skoljka:

Slazem se sa chmoljom, u svakom ratu bude govana na obje strane + što svaki miš izviri iz svoje rupe kad može da se ogrebe i pogazi i žive i mrtve da bi ostvario neke svoje ciljeve...ali je li ok nasjedati na "karadžićevsku" priču o tome kako smo sami sebe ubijali? Jesu li to onda ovi koji su ostali živi UBICE???

Volio bih da sva priča ispliva na površinu i da se sve te "javne tajne" do u sitne detalje obznane i daju odgovore na hiljadu ZAŠTO I KAKO....ali bez idiotskog podvijanja repa i prihvatanja razlicitih bljuvotina od onih koji su krivi za smrt 11 (i kusur) hiljada Sarajlija...1500 djece...
exliberal

#577 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

Chmoljo wrote:
Zar nije opste poznato da je od 1992-e Sarajevo zahvatio zarazni , nevidjeni mazohizam , pa smo se sami granatirali , sami sebe snajperisali , sami svoju djecu ubijali , sami sebi bili petokolonasi .... :roll: :-)
za podatak da smo imali više snajpera sam i ja čuo prije. iskreno, meni itekako to ima smisla. zašto bi Srbi uopšte koristili snajpere osim za izbezumljivanje stanovništva.

za vojno djelovanje su imali šta su htjeli: tenkove, artiljeriju, PAT, PAM... imali su odlične pozicije za njih također. zato i jeste najviše civila naših ginulo od snajpera jer su samo za to i služili...

šta je našima drugo bilo preostalo? sjeti se frustracije rahmetli Pospanka i tenka što je terorisao Gazin Han mjesecima :-) tako je bilosve dok nisu došle one famozne "strijele". a danas čitam n e-novinama politiku iz tga perioda, onako ovlaš: ...muslimanske snage vrše ofanzivu brojnim ljudstvom, artiljerijom i tenkovima... :-) :-) :-)

dovoljno bilo da mi ručak uz jednjak krene...

@exliberal, nije to čačkanje mečke, nego realno stanje stvari. međutim i ti si znao pretjerivati i tvrditi da nije bilo petokolonaša. :roll: dobro se sjećam Latinice kada je Vikić rekao da je SREĆOM uletio u stan nekog oficira JNA u kome je bio pozamašan spisak onih koji su bili zaduženi za ta djelovanja. sigurno je i to spasilo živote mnogim Srbima po gradu. a da je bilo zločina iz koristoljublja pa kasnije svaljivanja na ratne okolnosti :roll: daj da vidim rat u kome je sve po "ženevskim konvencijama". bez ikakvog pravdanja zločinaca, naravno. rat je vrijeme u kojem govna isplivaju na površinu.

a kako god nakaradno bilo tadašnje vodstvo RBiH, ono sigurno nije poticalo činjenje zločina i nije svoju egzistenciju zasnivalo na zločinu.

Cmoljo nisam napisao da cackas mecku radi podjebavanja nego sto price kao sto je ta zapale forum.
Slazem se sa tobom u potpunosti ( osim kad je Lagumdjija u pitanju ;-) )
Sto se tice petokolonasa ja nisam tvrdio da nije bilo nego sam tvrdio da nije bilo u obimu u kojem se govorilo....pravi "petokolonasi" nisu bili obicni srbi nego su to bili ljudi na koje niko nebi posumnjao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#578 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

Joey Tribbiani wrote:

Slazem se sa chmoljom, u svakom ratu bude govana na obje strane + što svaki miš izviri iz svoje rupe kad može da se ogrebe i pogazi i žive i mrtve da bi ostvario neke svoje ciljeve...ali je li ok nasjedati na "karadžićevsku" priču o tome kako smo sami sebe ubijali? Jesu li to onda ovi koji su ostali živi UBICE???

Volio bih da sva priča ispliva na površinu i da se sve te "javne tajne" do u sitne detalje obznane i daju odgovore na hiljadu ZAŠTO I KAKO....ali bez idiotskog podvijanja repa i prihvatanja razlicitih bljuvotina od onih koji su krivi za smrt 11 (i kusur) hiljada Sarajlija...1500 djece...
naljutiće se gog na mene, jer ovo je njegova tema, a evo i ja šibam off, ali evo licemjerja nasljednika Karadžića na djelu: dolazi se napravit cirkus sa Dobrovoljačkom, a za Kazane se ne počešu po dupetu :-)

toliko o želji da se istina sazna. bitna je istina koja se može politički iskoristit, ko yebe porodice žrtava. a i žrtve. :roll:

Joey, mislim da su govna još uvijek tu. nismo pustili vodu... :roll:
Chmoljo

#579 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

exliberal wrote:
Cmoljo nisam napisao da cackas mecku radi podjebavanja nego sto price kao sto je ta zapale forum.
Sto se tice petokolonasa ja nisam tvrdio da nije bilo nego sam tvrdio da nije bilo u obimu u kojem se govorilo....pravi "petokolonasi" nisu bili obicni srbi nego su to bili ljudi na koje niko nebi posumnjao.
vjerovatno. ali isto tako čovjek treba odvrtiti film i sjetiti se psihoze koja je tada vladala. i paranoje.

a bogami i razočarenja, u bivšu državu, u dojučerašnje komšije, u bezizlaznu poziciju. sjećaš se onog filma "Turneja" kad onaj Bošnjo govori onom glumcu: Sestru bih ti bolan dao svoju. Koliko smo mi vas voljeli...

nije postojala ni nikakva struktura u vojsci koja bi mogla voditi bolju brigu o svojim redovima.

stavi sve na kamaru i dobiješ opšti haos u kojem se samo traži krivac koji će ispaštati.
popajic

#580 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by popajic »

Chmoljo wrote:
za podatak da smo imali više snajpera sam i ja čuo prije. iskreno, meni itekako to ima smisla. zašto bi Srbi uopšte koristili snajpere osim za izbezumljivanje stanovništva.

za vojno djelovanje su imali šta su htjeli: tenkove, artiljeriju, PAT, PAM... imali su odlične pozicije za njih također. zato i jeste najviše civila naših ginulo od snajpera jer su samo za to i služili...

šta je našima drugo bilo preostalo? sjeti se frustracije rahmetli Pospanka i tenka što je terorisao Gazin Han mjesecima :-) tako je bilosve dok nisu došle one famozne "strijele". a danas čitam n e-novinama politiku iz tga perioda, onako ovlaš: ...muslimanske snage vrše ofanzivu brojnim ljudstvom, artiljerijom i tenkovima... :-) :-) :-)
.....
.
Znam , znam....znam i za tenkove kojim smo tukli okolna brda , bogami i planine :-)
Samo sam alergican na pokusaje maltene izjednacavanja patnje u Sarajevu i " patnje" oko Sarajeva.
Svi su krivi, svi su srali , svako svakog potkacio gdje je mogao....pa, jebem mu misa jos da nam se podijele hapovi za masovnu amneziju :-)
Naravno da u ratu isplivaju sve gadosti na povrsinu....ali, ne mogu izokola izjednacavanja stradanja pa me ubij :-?
Chmoljo

#581 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

popajic wrote: Znam , znam....znam i za tenkove kojim smo tukli okolna brda , bogami i planine :-)
Samo sam alergican na pokusaje maltene izjednacavanja patnje u Sarajevu i " patnje" oko Sarajeva.
Svi su krivi, svi su srali , svako svakog potkacio gdje je mogao....pa, jebem mu misa jos da nam se podijele hapovi za masovnu amneziju :-)
Naravno da u ratu isplivaju sve gadosti na povrsinu....ali, ne mogu izokola izjednacavanja stradanja pa me ubij :-?
ma isto tako reagujem na onaj rat kad pođu izjednačavati komunjare i naciste, a ne da nisam osjetljiv na ovo... slažem se u potpunosti. :wink:
Joey Tribbiani

#582 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Joey Tribbiani »

Chmoljo wrote:
Joey Tribbiani wrote:

naljutiće se gog na mene, jer ovo je njegova tema, a evo i ja šibam off, ali evo licemjerja nasljednika Karadžića na djelu: dolazi se napravit cirkus sa Dobrovoljačkom, a za Kazane se ne počešu po dupetu :-)

toliko o želji da se istina sazna. bitna je istina koja se može politički iskoristit, ko yebe porodice žrtava. a i žrtve. :roll:

Joey, mislim da su govna još uvijek tu. nismo pustili vodu... :roll:

i te kako...samoprozvani heroji i zaslužni gradjani. Imaju vikendice gdje žderu i piju bez da ih peče savjest za lovu koju su zgrnuli švercom...još pored toga znaju puno i šute, a oni koji bi i htjeli da nešto kažu, umiru i ne stižu to reći jer ne smiju sami...

sve to znam, i sve to me yebe...ali znam ko je kakav čovjek i znam od koga i čega mi je čitava porodica strahovala i ko nam je odnio sve materijalno što je stvarano 30 godina...i nisam jedini

PS: ovo se ne odnosi na exliberal-a, ali najviše me iz takta izbaci spominjanje Markala i Kapije u svima dobro poznatom smislu...Koji bolesnik moraš biti pa da posumnjaš u to, a ne da i izgovoriš...
exliberal

#583 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal »

Chmoljo wrote:
exliberal wrote:
vjerovatno. ali isto tako čovjek treba odvrtiti film i sjetiti se psihoze koja je tada vladala. i paranoje.

a bogami i razočarenja, u bivšu državu, u dojučerašnje komšije, u bezizlaznu poziciju. sjećaš se onog filma "Turneja" kad onaj Bošnjo govori onom glumcu: Sestru bih ti bolan dao svoju. Koliko smo mi vas voljeli...

nije postojala ni nikakva struktura u vojsci koja bi mogla voditi bolju brigu o svojim redovima.

stavi sve na kamaru i dobiješ opšti haos u kojem se samo traži krivac koji će ispaštati.
Znas sta ja kad se sjetim tih dana...prvo nespavam tu noc sigurno, koliko god da se mi zajebavali ostavilo je to sranje u nama toliko straha, ukocenosti da nismo toga svjesni. Nekad se pitam kako smo i ostali zivi ne samo u ta doba gdje se nije znalo ko pije a ko placa nego i sad....
Nek ste vi meni svi zivi i zdravi.....jebes vise rat odoh na viceve....eh da neki dan su mi mustuluk ufatili za cir na zelutcu....i kad sam bio kod doktora krenula prica o stresu i naravno doktor pita odakle sam , jel me sta sikiralo...i ja mu kazem dosao tad i tad poslije rata....gleda me covjek i samo kaze dobro ste vi svi zivi sta se dole sve desavalo i sta ste jeli te 4 godine.... valjda je bio angazovan pri UN pa zna.... :(
duplooooo21

#584 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

Uso sam u pricu sa jednim borcem koji je sluzio u Bugojanskoj Brigadi 7 .Korpusai koji mi
OSTRO veli ovim rijecima..

"Ma pusti ti Sarajevo i njihovu borbu to su sve lopovi do lopova
oni trguju a mi ginemo za srednju bosnu i branimo bosnu,
7 Korpus je izgubio vise boraca na deblokadi SA nego u cjelom ratu, umjesto da oni nama pomazu na deblokadi iz unutra oni nas cekaju..
sve je to politika a Sarajevo je bilo za medije ono da svijet vidi..
mi uzimamo kljuc, sanski-most, kupres, vlasic, donji vakuf, njih 200 hiljada u gradu nemogu miljacku prec..

Bio sam mlad tada i kako stvari stoje tacno nisam znao,

Citam da je bilo trgovanja i mislim da je donekle i u pravu sa tim da NEKI ljudi nisu imali neki interes jer je para lahka bila
poput juka i mnogo drugi..
zelio bi cuti pricu o istini jednog alije slobe i franje.. meni se to cini kao da su igraju monopoly sa ljudskim zivotima..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#585 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

malo si naivan, moram ti reći, teško ćeš od tih likova ikada čuti istinu

a glede ovog sa 7. korpusom u deblokadi ne čudi me to uopšte.... na Sarajevskom ratištu je bila najveća koncentracija neprijateljske bojne moći, artiljerije i ostalih sranja... sjećam se da su mojoj jedinici su u drugom valu deblokade pridružili Ose iz Živinica i kad su nas četalji stali derati minobacačima, patovima i ostalom artiljerijom ovi ljudi se sjebali skroz...a pazi sve su to stariji likovi koji nisu tek u rat ušli....kopamo mi rukama zemlju samo da glavu ubacimo, a viče lik iz ovih Osa: Šta je ovo jebote! nikad ovo u životu nisam doživio...pazi, kaže to nakon četiri godine rata, na to će ti moj pajdo: Pa đe ste vi ratovali?!

ne potcjenjujem nikoga ali tome sam prisustvovao
junkers

#586 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

JoseMujica wrote:malo si naivan, moram ti reći, teško ćeš od tih likova ikada čuti istinu

a glede ovog sa 7. korpusom u deblokadi ne čudi me to uopšte.... na Sarajevskom ratištu je bila najveća koncentracija neprijateljske bojne moći, artiljerije i ostalih sranja... sjećam se da su mojoj jedinici su u drugom valu deblokade pridružili Ose iz Živinica i kad su nas četalji stali derati minobacačima, patovima i ostalom artiljerijom ovi ljudi se sjebali skroz...a pazi sve su to stariji likovi koji nisu tek u rat ušli....kopamo mi rukama zemlju samo da glavu ubacimo, a viče lik iz ovih Osa: Šta je ovo jebote! nikad ovo u životu nisam doživio...pazi, kaže to nakon četiri godine rata, na to će ti moj pajdo: Pa đe ste vi ratovali?!

brdo orepak,ti momci su već pješačenjem bili iscrpljeni...
JoseMujica

#587 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

junkers jesil možda bio gore 94' kad se radio Javorak, Lisičija glava i Hojta?

sjedio sam prije jedno 10 godina sa likom iz Bratunca koji je bio na Javorku kad smo ga "oslobađali" od njega:lol: :lol: :lol: .... šta da kažem normalan momak, sjedili, cugali pivu i zajebavali se u Babinom dolu 7 godina nakon gledanja preko nišana
junkers

#588 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

JoseMujica wrote:junkers jesil možda bio gore 94' kad se radio Javorak, Lisičija glava i Hojta?

sjedio sam prije jedno 10 godina sa likom iz Bratunca koji je bio na Javorku kad smo ga "oslobađali" od njega:lol: :lol: :lol: .... šta da kažem normalan momak, sjedili, cugali pivu i zajebavali se u Babinom dolu 7 godina nakon gledanja preko nišana
da,novembar 1994.
JoseMujica

#589 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

imam šuhu da se znamo :D
Dozer

#590 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Teske "borbe", vidim....:)
Dominquez

#591 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dominquez »

Teška vam brate ova tema !!!
junkers

#592 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

a šta ima u hanoFeru?
Nele9

#593 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nele9 »

JoseMujica wrote:malo si naivan, moram ti reći, teško ćeš od tih likova ikada čuti istinu

Te Ose iz 95-e nisu bile ni O od Osa iz 92. Zajedno s njima sam se borio i na Gradačcu, Brčkom, Ozrenu, i još par žestokih ratišta i odgovorno tvrdim da su bili jedna od najžešćih jedinica ARBiH. Veliki gubici i ranjavanja ih prisiljavaju da već 93 svoje redove popune nekim drugim likovima, uglavnom Podrinjcima...ne potcjenjujem nikoga, ali...
JoseMujica

#594 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

ma sve je to relativno i zavisno od situacije....bilo je trenutaka kad smo i mi (mislim na moju jedinicu) bili možda i gori...samo čoek u Call of Duty more biti vazda top fit, raspoložen i hrabar...toga u votaži nema, pogotovu ne u ratu. Čak me dosta puta iznenadila, u nekim situacijama, hrabrost pojedinih ljudi i strah u očima nekih od kojih to nikada ne bi očekivao.
Hadzi Lojo

#595 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Hadzi Lojo »

Najrabriji su poginuli i nek im je hvala i Bozija milost na vijek vijeka.
mesa9

#596 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by mesa9 »

nexo wrote:
Sultan.Fatih wrote:
nexo wrote:Film se zove Savrseni Krug, samo za informaciju! Medjutim, pitanja koja postavljas meni nisu bas jasna. Tvoj prijatelj bi trebao biti pod istragom, ako vec nije. U slucaju da nije pod istragom za ratne zlocine, treba ga prijaviti, zato bi bilo jako humano sa tvoje strane da das malo vise podataka o svom prijatelju i uvecas mogucnost da se pokrene istraga protiv njega i njegovih nalogodavaca!
Moj drug film se ne zove Savrseni Krug nego kao sto je neko gore rekao Troskok , reditelj Srdjan Vuletic....
Ipak, mislim da je u pitanju Savrseni krug, pokojnog Ademira Kenovica iz '97. Troskok nisam gledao, ali sumnjam da bi Vuletic kopirao ideju kolege i uz to, bivseg komsije!
film se tačno zove "HOP,SKIP & JUMP" i film je Srđana Vuletića.
ROTOR 9

#597 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ROTOR 9 »

vezano za temu ..
http://www.youtube.com/watch?v=y3OBMerm ... re=related
ovakvi likovi na hiljade njih.. su sijali teror po Sarajevu...
Utokkha

#598 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Utokkha »

Posto ne mogu naci adekvatnije teme, moze mi ko reci zasto Slavko Aleksic nije gonjen od strane Haga ili naseg tuzilastva?

Ziv je i krije se po hercegovackim gudurama.
Co0l

#599 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

Utokkha wrote:Posto ne mogu naci adekvatnije teme, moze mi ko reci zasto Slavko Aleksic nije gonjen od strane Haga ili naseg tuzilastva?

Ziv je i krije se po hercegovackim gudurama.
A kako znas da ne postoji negdje neka optuznica protiv njega?
Nisam toliko upucen u njegov slucaj ali moguce je da nema nekih dokaza ili svjedoka da je ucestvovao konkretno u nekom zlocinu.Sama cinjenica da je bio ili jeste cetnicki vojvoda bas i ne garantuje sudski progon,barem dok se ne zabrane fasisticke organizacije a cetnici proglase fasistima.A to se nece nikad desit dok god oni iz pc-ija mogu ulagat veto na donosenje takvih zakona.
Kazem,nisam toliko upucen u njegov slucaj,mozda i grijesim ali nije iskljuceno da nema dokaza za njegovo licno ucesce u nekom konkretnom zlocinu.Vjerovatno se ne bi smio javno pojavljivat da ima takvih dokaza ili da ima neka potjernica za njim a cini mi se da se i on pojavljuje na onom snimku kad Dragan Davidovic pjeva onu cetnicku himnu.
U svakom slucaju,ako imas nekih dokaza ili makar indicija koje ga mogu teretit (ili bilo koga drugog) za bilo sta obrati se tuzilastvu.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#600 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Big Boy »

Big Boy wrote:
nineinchnails wrote:Ja sam ZA :thumbup:
Nesto kontam... trebao bi nam programer da napravi stranicu (ja trenutno ni pod razno nemam vremena za takvo sto). Mozda bi onima koji nemaju iskustva takvo sto bila dobra prilika da posao odrade volonterski a da zauzvat imaju jednu referencu posto bi takva stranica vjerovatno bila posjecena.

@nineinchnails, a i svi drugi zainteresovani nek' probaju napisati neku svoju pricu... pa ih za pocetak mogu okaciti ovdje. Znam iz iskustva da covjek puno lakse dobije volje za pisanjem kad osjeti zanimanje i interesovanje s druge strane.

Onda nam treba server i domena... ali vjerujem da bi to mogli od nekog besplatno dobiti posto stranica ne bi bila komercijalnog karaktera.

A, ako od svega toga (opet) ne bude nista... mozda bi mogli iskoristiti Facebook, napraviti grupu i probati tim putem lagano !?
Kako samo vrijeme leti... skoro godina i po prodje od ovog posta. :-)

Pa tako, posto sve ovo nece samo pasti s neba, a posto nema vise volje i vremena da se skucka nesto profesionalnije napravio sam Facebook page na ovu temu pa se slobodno ukljucite u citavu ideju. Link je: http://www.facebook.com/pages/Sarajevo- ... 8349985401 .

Pozdrav ! :)
Post Reply