Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#576 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Do tebe je da li ces se boriti za vlastita prava, ili ces pristati na ponudu. Angazuj advokata, plati 50KM za misljenje i onda dalje po njegovom upustvu.
-
azdralovic
#577 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ne znam da je osiguranje ikada ikoga isplatilo a da je ostao u minusu,osim ako nije totalni debil
-
Throttle
#578 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ma jokun1ted wrote:Sta prodajes? Racunarske komponente?
- relax11
#579 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Drugo auto twingo mi bilo ispred garaze i zakaci ga grtalica u januaru nekad vrata osteti, ubrzo nako toga ga i prodam i zaboravim na to kad prije 10-tak dana 380KM leze 
-
adodbr
#580 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Od Bajrama cekam Central Osiguranje tacno cu otic i slomit im ulazna vrata i onda nek me sacekaju 60 dana da im posaljem ponudu
- Bakir1
#581 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Cuj zar je moguće....
-
UmaX
#582 Re: NAPLATA OSIGURANJA
A meni jutros mede u osiguranju, vele isplata u roku od 10 dana.

-
Throttle
#583 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Malo ih je azurnih kad je isplata
-
UmaX
#584 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da. Valjda je 60 dana zakonski rok, kako onda da se ceka po 6 mjeseci ili cak i vise?Throttle wrote:Malo ih je azurnih kad je isplata
-
azdralovic
#585 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ponuda 90 pa onda kad prihvatis isplata 60 ... mislim da je takoUmaX wrote:Da. Valjda je 60 dana zakonski rok, kako onda da se ceka po 6 mjeseci ili cak i vise?Throttle wrote:Malo ih je azurnih kad je isplata
-
UmaX
#586 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Citajuci malo teme od ranije i ovu temu, dosao sam do zakljucka da je apsolutni maksimum koliko se moze naplatit po predracunu iznos bez PDV. PDV moras sam platit. Naravno ako ti je bas stalo da to bude odradjeno po PS-u u ovlastenom.
Ja danas dobio predracun iz ovlastenog, ujutro to nosim u osiguranje. Vidjecemo sta ce rec, mislim da ce hladno ponudit jedno 30% od tog iznosa.
Samo mi nije jasno, ovo sto ja rjesavam sa osiguranjem, to je sve vansudski, right? Sta bi onda bilo "sudski"? Nisu li oni zakonski duzni platiti stetu?
Ja danas dobio predracun iz ovlastenog, ujutro to nosim u osiguranje. Vidjecemo sta ce rec, mislim da ce hladno ponudit jedno 30% od tog iznosa.
Samo mi nije jasno, ovo sto ja rjesavam sa osiguranjem, to je sve vansudski, right? Sta bi onda bilo "sudski"? Nisu li oni zakonski duzni platiti stetu?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#587 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pa ako isplaćuju tebi na račun mozda mogu odbiti pdv, mada opet ne vidim osnov. To je lov u mutnom.
Iskreno mene nije interesovala cifra za auto staro tri godine. Otišao u servis, poslao predračun I rekao servisu da počne s radovima. Iz osiguranja srali, advokat napravio prigovor i kompletan iznos isplaćen servisu. Ja nisam imao više konverzacije sa osiguranjem.
Iskreno mene nije interesovala cifra za auto staro tri godine. Otišao u servis, poslao predračun I rekao servisu da počne s radovima. Iz osiguranja srali, advokat napravio prigovor i kompletan iznos isplaćen servisu. Ja nisam imao više konverzacije sa osiguranjem.
-
maxell_sarajevo
#588 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Moze li se auto odvuci u servis i reci popravljajte auto, a racun saljite u osiguravajucu kucu nek oni plate?
Kakvi su ovi iz Euroherca jel razvlace, peglaju sa placanjem?
- nivla
#589 Re: NAPLATA OSIGURANJA
nakon zadnjih desavanja oko naplate osiguranja ono sto mogu predloziti svima koji dozive nezgodu a nisu krivi je:
- zvati policiju, nikakvi evropski obrasci ovo ono, nek oni sacine zapisnik
- poslije udesa odmah angazman advokata i ovlastenje istom da se bori za naplatu punog iznosa
- cekati da se iznos naplati, halal advokatu 10%
ne pada mi na pamet da se sam pogadjam i ubjedjujem sa osiguranjem, sta njih briga sta cu ja uraditi sa parama i za koliko mi neko u garazi to moze popraviti, mogu i ne popraviti auto ali prodati svoje u takvom stanju i od namirene stete kupiti drugo auto, auto svakako nakon udara nece nikad biti u stanju kakvom je bilo prije udara
sto se tice euroherca sigurno vise kod njih ne registrujem, likovima (u sarajevu) je mrsko sprovesti dokumentaciju i traziti zapisnik od policije, zadnji put sam cekao 5 mjeseci na isplatu zbog toga sto nisu nikad oni zatrazili od policijske stanice zapisnik o nezgodi, pa sam morao sam otici i platiti zapisnik
ne bih da govorim ni o poklon euroherc zoni uz registraciju koja nije bila evidentirana pa se nikakvo pravo iz iste nije moglo ni povuci, dok nisam poceo insistirati na aktivaciji pa su nakon 5 dana dali uslugu zamjenskog auta
- zvati policiju, nikakvi evropski obrasci ovo ono, nek oni sacine zapisnik
- poslije udesa odmah angazman advokata i ovlastenje istom da se bori za naplatu punog iznosa
- cekati da se iznos naplati, halal advokatu 10%
ne pada mi na pamet da se sam pogadjam i ubjedjujem sa osiguranjem, sta njih briga sta cu ja uraditi sa parama i za koliko mi neko u garazi to moze popraviti, mogu i ne popraviti auto ali prodati svoje u takvom stanju i od namirene stete kupiti drugo auto, auto svakako nakon udara nece nikad biti u stanju kakvom je bilo prije udara
sto se tice euroherca sigurno vise kod njih ne registrujem, likovima (u sarajevu) je mrsko sprovesti dokumentaciju i traziti zapisnik od policije, zadnji put sam cekao 5 mjeseci na isplatu zbog toga sto nisu nikad oni zatrazili od policijske stanice zapisnik o nezgodi, pa sam morao sam otici i platiti zapisnik
ne bih da govorim ni o poklon euroherc zoni uz registraciju koja nije bila evidentirana pa se nikakvo pravo iz iste nije moglo ni povuci, dok nisam poceo insistirati na aktivaciji pa su nakon 5 dana dali uslugu zamjenskog auta
-
UmaX
#590 Re: NAPLATA OSIGURANJA
To i jest problem, nijedno osiguranje to nece prihvatit bez advokata nego ce umanjit iznos zbog ovog ili onog. Al sa advokatom ima da prihvate.maxell_sarajevo wrote:Moze li se auto odvuci u servis i reci popravljajte auto, a racun saljite u osiguravajucu kucu nek oni plate?
-
UmaX
#591 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Update: znaci sve sam uradio. Dostavio sve papire osiguranju, ukljucujuci i predracun iz ovlastenog, te zapisnik iz mup-a.
Sad jos samo preostaje cekat odgovor osiguranja, tj. "ponudu".
- nivla
#592 Re: NAPLATA OSIGURANJA
jesi odnio advokatu?UmaX wrote:Update: znaci sve sam uradio. Dostavio sve papire osiguranju, ukljucujuci i predracun iz ovlastenog, te zapisnik iz mup-a.
ako nisi ocekuj za vecu stetu prvu ponudu u visini polovine procjene cijena dijelova bez pdva
-
wolf1905
#593 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Utvrdjena invalidnost 60% od strane vjestaka.Sve zajedno s med.dokumentacijom dostavljeno osiguravajucoj kuci.
Povreda se desila na poslu u pola radnog vremena,krivicom firme jer sam dobio zapisnik inspekcije rada.
Vec mjesec cekam odgovor...koliko dugo bi jos trebao cekati?
HVALA
Povreda se desila na poslu u pola radnog vremena,krivicom firme jer sam dobio zapisnik inspekcije rada.
HVALA
- drndalo
#594 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Nikad ne prihvataj prvu ponudu!UmaX wrote:Update: znaci sve sam uradio. Dostavio sve papire osiguranju, ukljucujuci i predracun iz ovlastenog, te zapisnik iz mup-a.
-
preludezalude
#595 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Cekat ces pravicnu isplatu dovijeka ako ne upletes advokata.wolf1905 wrote:Utvrdjena invalidnost 60% od strane vjestaka.Sve zajedno s med.dokumentacijom dostavljeno osiguravajucoj kuci.
HVALA
-
wolf1905
#596 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Advokat i vrsi potrazivanje...bio sam na vjestacenju kod naseg vjestaka,zatim su me pozvali iz osiguranja da i njihov cenzor odradi pregled.
Inace bile su jako,jako teske povrede...vise od 15 lomova,plus sivanja,potres mozga itd,itd...
Pa me samo zanimalo dal je neko imao slicnih iskustava oko tih rokova isplate?
Inace bile su jako,jako teske povrede...vise od 15 lomova,plus sivanja,potres mozga itd,itd...
-
tempuser
#597 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Evo kod mene glupave situacije koja je neki dan dobila kraj.
Prije 8 god produzim registraciju na motoru i 5 dana nakon toga moj brat vozio na potvrdu i padne s motora koji otlize i udari neki auto. Policija uradila uvidjaj, brat platio kaznu i cao djaci.
Medjutim prije cca 1.5-2 god tuzba advokatske kancelarije koja zstupa Fond osiguranja na nekih 430 KM za stetu na autu. Sta je ovo? Iz Euroherca dobijem kopiju police u kojoj se crno na bijelo vidi da je motor u trenutku udesa bio osiguran i odmesem u tu kancelariju pa nek se naplate od Euroherca. Oni meni pokazu neki papir iz MUP-a da motor u tom trenutku nije bio registrovan i osiguran. Iako meni nema nikakve logike da me tuze kad imam policu AO ovi ne odustaju od tuzbe. Ja proslijedim dokumentaciju advokatu i u aprilu bilo pripremno rociste kad je siudija odmah htio da zavrsi i glavno rociste i odbaci tuzbu, advokati Fonda opet nece i neki dan bilo rociste i tuzba odbacina.
Pitam advokata koji je rezon bio za ovu tuzbu, jer ce sad morati snositi sve troskove i on mi kaze da misli da je vlasnik auta izgleda imao stelu u Fondu da mu isplate stetu po neosig. vozilu sto je odmah znacilo tuzbu.
Prije 8 god produzim registraciju na motoru i 5 dana nakon toga moj brat vozio na potvrdu i padne s motora koji otlize i udari neki auto. Policija uradila uvidjaj, brat platio kaznu i cao djaci.
Medjutim prije cca 1.5-2 god tuzba advokatske kancelarije koja zstupa Fond osiguranja na nekih 430 KM za stetu na autu. Sta je ovo? Iz Euroherca dobijem kopiju police u kojoj se crno na bijelo vidi da je motor u trenutku udesa bio osiguran i odmesem u tu kancelariju pa nek se naplate od Euroherca. Oni meni pokazu neki papir iz MUP-a da motor u tom trenutku nije bio registrovan i osiguran. Iako meni nema nikakve logike da me tuze kad imam policu AO ovi ne odustaju od tuzbe. Ja proslijedim dokumentaciju advokatu i u aprilu bilo pripremno rociste kad je siudija odmah htio da zavrsi i glavno rociste i odbaci tuzbu, advokati Fonda opet nece i neki dan bilo rociste i tuzba odbacina.
Pitam advokata koji je rezon bio za ovu tuzbu, jer ce sad morati snositi sve troskove i on mi kaze da misli da je vlasnik auta izgleda imao stelu u Fondu da mu isplate stetu po neosig. vozilu sto je odmah znacilo tuzbu.
-
tempuser
#598 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ja sam imao udes sa trajno smanjenom opcom i radnom sposobnoscu/invaliditet na srecu da puno manjim procentom.wolf1905 wrote:Advokat i vrsi potrazivanje...bio sam na vjestacenju kod naseg vjestaka,zatim su me pozvali iz osiguranja da i njihov cenzor odradi pregled.
Udes sam imao u januaru, rehabilitaciju zavrsio do maja ili juna kad komplet med. dokumentaciju, racune itd predajem advokatu i nakon toga sam isao na ljekarsku komisiju u osiguranje koje treba da mi isplati naknadu.
Nekad u augustu sam dobio vansudsku nagodbu za koju je advokat procjenio da je adekvatna. Isplata bila moza 15 dana nakon toga. najveca odsteta je bila po polici AO Sarajevo osgranja vozila koje je skrivilo udes. U narednih mjesec dana sam dobio odtetu od Uniqe gdje sam bio osiguran kao zaposlenik i sa police AO sa doplatom za putnike auta koji sam ja vozio, ali ne mogu da se sjedim koje je osigranje bilo.
-
wolf1905
#599 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Znaci na tu vansudsku ponudu se ceka nekih 2-3 mjeseca ako sam dobro shvatio.
Po procentu invalidnosti bi trebali da isplate nesto vise od 100k,jer je osigurana suma za invalidnost bila 200k.Dali oni pri toj vansudskoj ponudi mogu drasticno da obore taj iznos za isplatu ili je to nesto malo?
I kako ponude manji iznos ako je i njihov cenzor potvrdio procenat invalidnosti,dali je bolja solucija ici na sud s njima?
Po procentu invalidnosti bi trebali da isplate nesto vise od 100k,jer je osigurana suma za invalidnost bila 200k.Dali oni pri toj vansudskoj ponudi mogu drasticno da obore taj iznos za isplatu ili je to nesto malo?
I kako ponude manji iznos ako je i njihov cenzor potvrdio procenat invalidnosti,dali je bolja solucija ici na sud s njima?
-
preludezalude
#600 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Tvoj advokat ti moze reci tacno koliko novca trebaju da ti isplate. Oni ako nece toliko da plate, onda ih lijepo tuzis a kamata tece od dana podnosenja tuzbe, a kamata nije mala. Sudski proces moze da se oduzi godinama ali osiguranje sigurno to nece dopustiti. Isplatit ce oni tebi sve odmah jer nemaju za sta da se uhvate. Poznati su mi slucajevi tuzbi koje su bile u procesu 9 godina. U devetoj godini iznos kamate je veci od iznosa glavnice.