U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Locked
sinergija

#576 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by sinergija »

evo kako avaz pokazuje kako ga interesuje ovaj problem, a svjedoci smo kako se isti list zalaze za prava bosnjaka (muslimana), kako na sva zvona napada medjunarodnu zajednicu kada oni nekoga optuze iz ''muslimanskih'' krugova za neke nezakonite radnje, kako zdusno podrzavaju i odobravaju istupe reisa, kako napadaju svakoga ko na bilo koji nacin pokusa da ukaze na negativnosti u muslimanskoj zajednici ili Islamskoj zajednici.

Evo danasnjeg avaza

Image

I evo oslobodjenja

Image

stvarno su interesi cudna stvar.
exliberal

#577 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by exliberal »

Lincoln-Burrows wrote:Holandija: Slobodarska stranka traži referendum o zabrani gradnje minareta

* Objavljeno: 30.11.2009 u 11:41

http://www.tvsa.ba/vijesti/full/holandi ... e_minareta_/

sad ces da vidis kako ce i drugi da se pokrenu. ja sam na jednoj temi napisao da je raspolozenje prema muslimanima na zapadu veoma lose i to se neodnosi na zvanicne vlade nego na gradjane i to je nesto sto zabrinjava.
Macak U Cizmama

#578 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Macak U Cizmama »

exliberal wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Holandija: Slobodarska stranka traži referendum o zabrani gradnje minareta

sad ces da vidis kako ce i drugi da se pokrenu. ja sam na jednoj temi napisao da je raspolozenje prema muslimanima na zapadu veoma lose i to se neodnosi na zvanicne vlade nego na gradjane i to je nesto sto zabrinjava.
Upravo tako ! Mnoge vlade su pozitivno naklonjene rjesavanju problema muslimanskih zajednica i ima bezbroj primjera dobre volje i ustupaka . To im se vraca tako sto muslimanska djeca odbijajau da ucestvuju u bilo kojoj skolskoj aktivnosti koja im , ili bolje reci roditeljima, mirisi na krscanstvo. Time raste nezadovoljstvo obicnih gradjana gdje je vecina pozitivna prema svim vjerama i religijama, a SCH je upravo primjer toga, nezadovoljstvo gradjana.
exliberal

#579 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by exliberal »

Macak U Cizmama wrote:
exliberal wrote:

Upravo tako ! Mnoge vlade su pozitivno naklonjene rjesavanju problema muslimanskih zajednica i ima bezbroj primjera dobre volje i ustupaka . To im se vraca tako sto muslimanska djeca odbijajau da ucestvuju u bilo kojoj skolskoj aktivnosti koja im , ili bolje reci roditeljima, mirisi na krscanstvo. Time raste nezadovoljstvo obicnih gradjana gdje je vecina pozitivna prema svim vjerama i religijama, a SCH je upravo primjer toga, nezadovoljstvo gradjana.

Mnoge vlade jesu naklonjene u pozitivnom smislu zato sto vlade gledaju sliku globalno sa ekonomskih i politickih strane.
Sa druge strane obicni gradjani vide sa svoje lokalne strane kako vlade daju mogusnost svima ali da nedobijaju rasirenu ruku sa imigrantske strane. Ja sam dugo radio sa par momaka koji su porijeklom iz avganistana, svi su rodjeni vani ali su kao mala djeca dosli na zapad. Ni jedan od njih se nije uklopio u zapadni sistem zivota, cijelo vrijeme su ga omalovazavali, sprdali se sa njim. Ja sam ih par puta pitao ako vam zapad i zapadna kultura neodgovara zasto se nevratite nazad....odogovor je bio nas je cilj da poislamimo zapad ( ov je bilo kroz salu na pocetku ali su kasnije mnogo otvorenije razgovarali samnom i nije islo na salu)...nema problema do vas je ali se samo pitam dokle ce vas trpit...i kao sto se vidi savovi vec pocinju da pucaju.
Moja pretpostavka da ce sad da uskoce italijani posto kod njih ima problema sa imigracijom iz islamskih zemalja, austrija ...poljsku nemoram ni da spominjem, u britanij je mrznja velika sa obe strane, nesluti dobro :run:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#580 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Dado dijasporitus »

Samo da napomenem da munara nije definicija dzamije vec sredstvo kojim se sa visine poziva na namaz. U moderno doba visoke munare nisu funkcionalno potrebne dzamiji osim mozda kao vizure kojima se identifikuje dzamija jer za neke muslimane imaju veliku simbolicku ulogu. Ipak ovdje se ocito radi o rasistickom potezu kamufliranom u demokratsko ruho sto vjerovatno krsi I osnovna ljudska prava I slobode prakticiranja vjerske pripadnosti. Naravno ovo se moze jos samo u Evropi I Aziji desiti.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#581 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Dado dijasporitus »

S druge strane kontam neka ne grade munare nigdje po Evropi. BiH ce tako biti jedina drzava u Evropi koja ima munare na dzamijama i na taj nacin postati jedinstvena po toj vrsti arhitektonskog izraza te ujedno i jedinstveno mjesto za vjerski turizam u Evropi za one koji vole arhitektonske i kulturne posebnosti
Zlata M.

#582 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Macak U Cizmama wrote:
exliberal wrote:

Netacno,minimum 100% :)
Muslimanska djeca u Svicarskoj apsolutno ucestvuju u medjureligijskom priblizavanju.
Svicarska djeca - takodje,kad je u pitanju islam.
Strah i nepovjerenje su proizveli neki drugi muslimani.
Znamo i kako i koji,da ne pisemo sad romane,je l'...
Znam samo da se mi,koji ovdje zivimo,moramo potruditi vise nego ikad,da taj strah prodje.Da svjesno i savjesno unosimo medju ljude sa kojima zivimo ovdje, prave vrijednosti islama,a njih je mnogo i na njih treba biti ponosan!
Svaka drugacija reakcija ce biti kontraproduktivna.
zemo_online

#583 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zemo_online »

exliberal wrote:

kako ce voliti muslimane na zapadu kada ne vole sami sebe.......
Ahmmed

#584 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Ahmmed »

Glede zapadne Evrope:
Nakon neželjenog začeća, koje se desilo na Indijskom podkontinentu,Magrebu, Indoneziji, dijelovima srednjeg Istoka, nakon višedecenijske trudnoće, dugotrajnog poroda koji je trajao više godina, konačno se rodilo! Valja ga ljuljati, ali bešika u vidu ovakvog referenduma i to baš u Švicarskoj ( koja sa čitavim ovim "reporduktivnim"procesom i nije imala najdirektnije veze ali nije bila ni potpuno nevina u cijeloj priči ), nije sretno rješenje.Da ne ponavljam ono što je pisala Shoshana, za koju , kao i uvijek ide :thumbup:

No, kad je o muslimanima riječ:

Neka, daBogda im na referenudmu u Holandiji odlučivali o bojama i dimenzijama mahrama kojima se muslimanke pokrivaju, daBogda im na referendumu u Velikoj Britaniji odlučivali smiju li palčevima dodirnuti ušne resice, prilikom nijjeta za namaz, daBoda im u Francuskoj određivali referendumom razmak između stopala prilikom stajanja na namazu, daBogda im Berluskoni raspisao referendum na kojem će se Talijani izjašnjavati o dozvoljenoj udaljenosti vodenog mlaza od dijelova tijela prilikom uzimanja abdesta, a Austrijanci odlučivali o dezenima džamijskih ćilima.....

I molba ovim saloncima i štovateljima lika i djela Radovana Karadžića i Milorada Dodika: Nemojte, života vam, da se plaho brinete za poziciju muslimana u Evropi.....Poznati su nam efekti te brige onih čije tekovine slijedite.....
BELLUNO

#585 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by BELLUNO »

Zlata M. wrote:
Chmoljo wrote:
Optimus Prime wrote: Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?

Ali imaju pravo na demokratsko izjasnjavanje to jest imaju pravo na to da se izjasne u kakvoj zemlji zele da zive.
Sad kome smeta to da se moli u dzamiji bez munare, taj ima pravo da napusti drzavu.
šta sa onima koji su državljani Švicarske? :)
U Svicarskoj je na snazi (opet - voljom naroda!) jedinstven i nimalo simpatican proces dobijanja drzavljanstva : nije vazno koliko godina tu zivis,kako vladas jezikom i tako to,nego je najvaznija stavka u cijeloj prici koliko si stvarno integriran u svakodnevnom zivotu.
Nakon sto dokazes da nemas mrlja u smislu krsenja zakona,da si samostalan i ne zivis od socijalne pomoci itd...moras prikazati,npr. kroz pripadnost nekoj od sportskih organizacija,aktivnom clanstvu u humanitarnim organizacijama itd...da ti stvarno razmisljas i djelujes kao Svicarac.
Onda te fino izloze u kakvoj drustvenoj sali ili u crkvi ili u zgradi opstine - k'o medjeda :D ,a prisutni dizanjem ruke u zrak,odlucuju da li te zele za sunarodnjaka ili ne.

Gospodjo ili gospodjice po vasem postu vidim da niste integrirani u Svicarski sistem jel da jeste ne bi pisali nebuloze.
DA bi predali papire za drzavljanstvo mora se biti najamanje 12 god u Svicarskoj a od toga minimum 5 god u jednoj comuni.
Djeci do 21 god racuna se jedna godina boravka kao dvije.Djeca koja su posla od prvog razreda skole ne idu na polaganje ispita.Svi koji apliciraju za drzavljanstvo idu u comunu u kojoj stanuju na ispite.Lijepo vam kad popunite sve papire i predate u comunu daju pitanja koja ce vas pitati mislim da ima 45 prije je bilo puno o Svicarskoj sad nekoliko pitanja o Svicarskoj(koliko kantona ima koje je drzavno uredjenje itd) a ostala su pitanja lokalno.SAm proces traje oko dvije godine.KAd polozis pitanja ides na polaganje zakletve u glavni grad kantona u kojem si.Znaci niko te ne izlaze kao medvjeda nigdje a molio bih te da mi kazes gdje i u kojem kantonu te izloze kao medvjeda.
Macak U Cizmama

#586 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Macak U Cizmama »

Zlata M. wrote:

Netacno,minimum 100% :)
Muslimanska djeca u Svicarskoj apsolutno ucestvuju u medjureligijskom priblizavanju.
Svicarska djeca - takodje,kad je u pitanju islam.
Strah i nepovjerenje su proizveli neki drugi muslimani.
Znamo i kako i koji,da ne pisemo sad romane,je l'...
Znam samo da se mi,koji ovdje zivimo,moramo potruditi vise nego ikad,da taj strah prodje.Da svjesno i savjesno unosimo medju ljude sa kojima zivimo ovdje,prezentiramo prave vrijednosti islama,a njih je mnogo i na njih treba biti ponosan!
Svaka drugacija reakcija ce biti kontraproduktivna.
Razumijem sta zelis reci , ali ja imam sasvim drugacija iskustva i to negativna. Problem lezi u hodzama . Hodze sirom Evrope su danas vecinom vehabije. Lako ih je prepoznati po karakteristicnim bradama i pantalonama. Dovoljno je da je u jednom dzematu samo hodza, da kazem "agresivan", i to ce se prenjeti kao zaraza na citav dzemat. Nisu problem molitvene ceremonije vec pridike poslije dzume koje su otvoreno netolerantne prema domacinima. Da nisam za Kurban Bajram bio u dzamiji ne bih ni vjerovao. Od svih dzematlija samo hodza je vehabija dok su svi ostali sasvim normalni i obicni ljudi, vjernici , ali...hodza je tak koji se slusa.
Problem Evrope nisu muslimani vec vehabije koji su od Islama napravili politicki pokret. Evropaje jos uvijek tolerantna, ali ce uskoro pokazati zube, ne krscanske vec gradjanske, a to se vec vidi u SCH. Ovaj referendum ce se kao pozar prosiriti na citavu EU, zivi bili pa vidjeli.
andrija2007

#587 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by andrija2007 »

Poruka za pendžera i pure loveta: Jarani, šta nam uradiše od onako lijepe teme! :(
andrija2007

#588 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by andrija2007 »

Ahmmed wrote:Glede zapadne Evrope:
Nakon neželjenog začeća, koje se desilo na Indijskom podkontinentu,Magrebu, Indoneziji, dijelovima srednjeg Istoka, nakon višedecenijske trudnoće, dugotrajnog poroda koji je trajao više godina, konačno se rodilo! Valja ga ljuljati, ali bešika u vidu ovakvog referenduma i to baš u Švicarskoj ( koja sa čitavim ovim "reporduktivnim"procesom i nije imala najdirektnije veze ali nije bila ni potpuno nevina u cijeloj priči ), nije sretno rješenje.Da ne ponavljam ono što je pisala Shoshana, za koju , kao i uvijek ide :thumbup:

No, kad je o muslimanima riječ:

Neka, daBogda im na referenudmu u Holandiji odlučivali o bojama i dimenzijama mahrama kojima se muslimanke pokrivaju, daBogda im na referendumu u Velikoj Britaniji odlučivali smiju li palčevima dodirnuti ušne resice, prilikom nijjeta za namaz, daBoda im u Francuskoj određivali referendumom razmak između stopala prilikom stajanja na namazu, daBogda im Berluskoni raspisao referendum na kojem će se Talijani izjašnjavati o dozvoljenoj udaljenosti vodenog mlaza od dijelova tijela prilikom uzimanja abdesta, a Austrijanci odlučivali o dezenima džamijskih ćilima.....

I molba ovim saloncima i štovateljima lika i djela Radovana Karadžića i Milorada Dodika: Nemojte, života vam, da se plaho brinete za poziciju muslimana u Evropi.....Poznati su nam efekti te brige onih čije tekovine slijedite.....
Ah mmede bolan,šta će ti ovo "glede", to je hrvatski, zar mi ne pričamo bosanski, po meni brate ljepše zvuči " u pogledu na",
od ove "glede"!
Zlata M.

#589 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Gospodjo ili gospodjice po vasem postu vidim da niste integrirani u Svicarski sistem jel da jeste ne bi pisali nebuloze.
DA bi predali papire za drzavljanstvo mora se biti najamanje 12 god u Svicarskoj a od toga minimum 5 god u jednoj comuni.
Djeci do 21 god racuna se jedna godina boravka kao dvije.Djeca koja su posla od prvog razreda skole ne idu na polaganje ispita.Svi koji apliciraju za drzavljanstvo idu u comunu u kojoj stanuju na ispite.Lijepo vam kad popunite sve papire i predate u comunu daju pitanja koja ce vas pitati mislim da ima 45 prije je bilo puno o Svicarskoj sad nekoliko pitanja o Svicarskoj(koliko kantona ima koje je drzavno uredjenje itd) a ostala su pitanja lokalno.SAm proces traje oko dvije godine.KAd polozis pitanja ides na polaganje zakletve u glavni grad kantona u kojem si.Znaci niko te ne izlaze kao medvjeda nigdje a molio bih te da mi kazes gdje i u kojem kantonu te izloze kao medvjeda.
[/quote]

Dobro. :)
BELLUNO

#590 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by BELLUNO »

felipe kajetano wrote:Minareti su baceni u prvi plan a u sustini su za ovu svu pricu su totalno nebitni..problem je dublje prirode!Zaustavljanje ili bar smanjenje ulaska istocnjaka na tlo Evrope je pozadina svega...sutra da se odrzi referendum u bilo kojoj zemlji tzv."zapadne demokratije" rezultat bi bio isti.Svima je preko glave pakija,indijaca,marokanaca i ostale egzotike koji ocigledno ne pokazuju bilo kakav interes ni zelju za asimilacijom u novim sredinama.Vjerovatno je tamosnjim ljudima pun qrac svega..krvne osvete,ubijanja mladih djevojaka od strane porodice,iskljucivost svega sto nije po pustinjskom pravu..i rezulatat je ovo sto se danas desilo.Sami su krivi...kolateralna steta su npr.Bosnjaci kojima bi se sigurno dozvolilo i gradjenje minareta jer sute,rade i sretni su sto su tamo..i vjerovatno postuju obicaje i tamosnje zakone i koji se razlikuju od drugih samo po tome sto štuju minarete...

Mislim da si pogodio sustinu problema.U 2008 god 95% krivicnih dijela su napravili stranci od toga 80 % muslimani.A ne bih ulazio u raspravu o prekrsajima jel tu je porazno stanje.Pored marokanaca pakistanaca itd veliki broj bosnjaka ne pokazuje interes za integracijom u ovo drustvo. RAdim dobrovoljno u jednoj hum organizaciji naravno kad imam vremena i svasta znam i cujem od drugih koji rade sa mnom.Pretezno nece da rade zive na socijalnoj pomoci,rad na crno im je glavna preokupacija ako ima posla,sjedenje u parkovim i kockaju Moja prijateljica kaze da ne moze uci u prodavnicu od Bosnjaka (u jednom manjem gradu stanuje )jer ti isti stoje pred prodavnicom i piju pivo i idu iza nekih 10 metara gdje ima nekoliko stambenih zgrada i vrse malu nuzdu.Ima nekoliko mladjih ljudi Bosnjaka negdje prosjek od 23 do 30 god koji dolaze u crkvu po hranu.Oni dobiju novac za hranu od socijalne organizacije EVAM se zove a sve ostalo im je placeno.I pored toga mladi sposobni mogu raditi oni nece lakse dobivati soc pomoc i ici u crkvu po hranu koja nije bas nekog kvaliteta.TA se hrana mislim povrce i voce dobije od prodavnica svakog ponedeljka to je natrulo voce i povrce ili je istekoa rok trajanja ali se moze koristiti jos 7 dana jer ima onaj krajnji rok trajanja.Onda ne treba cuditi nikoga ovakav rezultat referenduma.Konkretno ja sam dobio kuci papir sa tri pitanja jedno je bilo o zabrani gradnje munareta
Zlata M.

#591 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

BELLUNO wrote:
felipe kajetano wrote:Minareti su baceni u prvi plan a u sustini su za ovu svu pricu su totalno nebitni..problem je dublje prirode!Zaustavljanje ili bar smanjenje ulaska istocnjaka na tlo Evrope je pozadina svega...sutra da se odrzi referendum u bilo kojoj zemlji tzv."zapadne demokratije" rezultat bi bio isti.Svima je preko glave pakija,indijaca,marokanaca i ostale egzotike koji ocigledno ne pokazuju bilo kakav interes ni zelju za asimilacijom u novim sredinama.Vjerovatno je tamosnjim ljudima pun qrac svega..krvne osvete,ubijanja mladih djevojaka od strane porodice,iskljucivost svega sto nije po pustinjskom pravu..i rezulatat je ovo sto se danas desilo.Sami su krivi...kolateralna steta su npr.Bosnjaci kojima bi se sigurno dozvolilo i gradjenje minareta jer sute,rade i sretni su sto su tamo..i vjerovatno postuju obicaje i tamosnje zakone i koji se razlikuju od drugih samo po tome sto štuju minarete...

Mislim da si pogodio sustinu problema.U 2008 god 95% krivicnih dijela su napravili stranci od toga 80 % muslimani.A ne bih ulazio u raspravu o prekrsajima jel tu je porazno stanje.Pored marokanaca pakistanaca itd veliki broj bosnjaka ne pokazuje interes za integracijom u ovo drustvo. RAdim dobrovoljno u jednoj hum organizaciji naravno kad imam vremena i svasta znam i cujem od drugih koji rade sa mnom.Pretezno nece da rade zive na socijalnoj pomoci,rad na crno im je glavna preokupacija ako ima posla,sjedenje u parkovim i kockaju Moja prijateljica kaze da ne moze uci u prodavnicu od Bosnjaka (u jednom manjem gradu stanuje )jer ti isti stoje pred prodavnicom i piju pivo i idu iza nekih 10 metara gdje ima nekoliko stambenih zgrada i vrse malu nuzdu.Ima nekoliko mladjih ljudi Bosnjaka negdje prosjek od 23 do 30 god koji dolaze u crkvu po hranu.Oni dobiju novac za hranu od socijalne organizacije EVAM se zove a sve ostalo im je placeno.I pored toga mladi sposobni mogu raditi oni nece lakse dobivati soc pomoc i ici u crkvu po hranu koja nije bas nekog kvaliteta.TA se hrana mislim povrce i voce dobije od prodavnica svakog ponedeljka to je natrulo voce i povrce ili je istekoa rok trajanja ali se moze koristiti jos 7 dana jer ima onaj krajnji rok trajanja.Onda ne treba cuditi nikoga ovakav rezultat referenduma.Konkretno ja sam dobio kuci papir sa tri pitanja jedno je bilo o zabrani gradnje munareta
Znam samo da Svicarci posebno preziru ovakav nacin prikazivanja ljudi,pogotovo svojih zemljaka. :)
Ma ima nas svakakvih.

Evo malo,za tvoju informaciju,integrirani

Startseite EJPD > Bundesamt für Migration > Themen > Einbürgerung / Schweizer Bürgerrecht > Einbürgerung > Ordentliche Einbürgerung
Druckversion
Ordentliche Einbürgerung
Wer seit zwölf Jahren in der Schweiz wohnhaft ist - die zwischen dem vollendeten 10. und 20. Lebensjahr in unserem Land verbrachten Jahre zählen dabei doppelt - kann ein Gesuch um Erteilung der eidgenössischen Einbürgerungsbewilligung stellen. Der Bund klärt bei Gesuchen um ordentliche Einbürgerung im Normalfall nur noch ab, ob auf Bundesebene Informationen vorliegen, welche die Einbürgerung ausschliessen (Abklärung über die Beachtung der Rechtsordnung und das Nichtvorliegen eines Sicherheitsrisikos). Die Überprüfung der übrigen Einbürgerungsvoraussetzungen (Erfüllen der Wohnsitzvoraussetzung; Integration; Vertrautsein mit den schweizerischen Verhältnissen; Erfüllung der Verpflichtungen im Bereich von Betreibung und Konkurs sowie der Steuerpflicht) wird weitgehend den Kantonen und Gemeinden überlassen (siehe Bericht des Bundesamtes für Migration über hängige Fragen des Bürgerrechts vom 20.12.2005). Der Bund stützt sich dabei insbesondere auf kantonale und kommunale Erhebungsberichte. Sind die bundesrechtlichen Voraussetzungen erfüllt, besteht ein Anspruch auf Erteilung der eidgenössischen Einbürgerungsbewilligung durch das Bundesamt für Migration.

Das Einbürgerungsverfahren ist dreistufig. Die eidgenössische Einbürgerungsbewilligung stellt demnach nur das "grüne Licht" für den Erwerb des Schweizer Bürgerrechts durch den Bund dar. Die Gemeinden und Kantone kennen hingegen noch zusätzliche, eigene Wohnsitz- und Eignungsvoraussetzungen, die eine Bewerberin oder ein Bewerber erfüllen muss. Das Schweizer Bürgerrecht erwirbt erst, wer nach Erteilung der eidgenössischen Einbürgerungsbewilligung auch das Bürgerrecht der Gemeinde und des Kantons erhalten hat. Ein rechtlich geschützter Anspruch auf die Einbürgerung in der Gemeinde und im Kanton besteht im Regelfall nicht.

Ako ne bude islo sa jezikom,ima onih pred prodavnicom...nikad se ne zna!Covjeka ne valja unaprijed diskvalifikovati. :)
Šaner

#592 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Šaner »

dzamija bez munare-kao kafa bez cigare :D

munara nije problem,problem je cjela atmosfera izmedju domacih i muslimana koja se polako zahuktava.danas munare,sutra dzamije,prekosutra ti zabrani da radis i u zatvor?
muslimana je puno u zapadnoj evropi i uzimajuci u obzir da imaju mnogo jaci natalitet od "domacih" bice ih jos vise.muslimani u evropi su u prosjeku lose edukovani,imaju konzervativan i ponekad i radikalan stav(apsolutna manjina je radikalna).
kritikuju ih zapadnjaci za neuspjesnu integraciju u drustvo,tako prebacivajuci krivicu u potpunosti njima.dali je npr. francuska ili njemacka dovoljno uradila da se afirmisu muslimani?dali je uopste zelja da se integrisu muslimani (i ostali stranci) ili se trpaju svjesno u tkz. banlieue (geto)?
uglavnom se muslimanima u zap. evropi ne pise dobro,dali ce zavrsiti slicno kao jevreji prije 70 godina-nazalost nije nemoguce. :(
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#593 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Priorat »

ja mislim da po ovom pitanju "munare" netreba biti prepametan da bi se skontalo. posto je zapadni svijet u naglom mortalitetu a istocni svijet (citaj islam) u totalnom natalitetu onda je jasna stvar da evropa ima strah od najezde islama kroz vec ustaljene turke, nove pakistance, nas bosance itd... ako se sad nestavi definitivna tacka po pitanju islama onda nikad nece. e sad da bi svijet sve to bezbolno prihvatio trebao je neko to da pokrene , neko kao svica. humanitarna zemlja, nesvrstana i jedna od najmanjih u evropi.jer bolje zemlje po pitanju tog nema. nemoze to njemacka uradit kad ima 10 miliona muslimana, nemoze francuska sa 20 miliona. nego naravno neko kao svica sa svojih osam miliona stanovnika. od nje ce svi krenuti i hvatajuci se za nju kao najbolji primjer osiguravanja krstaskog teritorija . prihvatam opklade od vas sviju da ce u narednih od godinu do dvije sve i jedna evropska zemlja uradit ovo sto je svica uradila.. opklada u pizzu i pivo!! ovo je samo pocetak svega..
P.S. preporuka vjernicima, vjerujte i dalje u svoje i naravno nevjernicima: vidite kako je svijet okrutan!!!
vruce pivo

#594 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by vruce pivo »

Ja kao Bošnjak,musliman,kjafirskog nicka 8-) želio bih da pružim podršku svim muslimanima koji su digli glas protiv ovog nakaradnog glasanja u zatucanoj Švici..
Preporučio bih svim bosanskim muslimanima koji su se našli uvrijeđeni ovim potezom nazadne i nakaradne Švicarske da se onako kolektivno u znak protesta vrate u svoju matičnu zemlju gdje nema ničega kao u Švici ali zato ima minareta i dzamija na svakom ćošku... :skoljka:
and

#595 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by and »

švajcarski primitivci.albanski će im biti službeni jezik :dance:
detroit-mercy

#596 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by detroit-mercy »

pure_love wrote:
addem wrote:Ljudi imaju demokratsko pravo da zabrane gradnju munara i nista u tome ne treba da bude sporno. Mi muslimani se nemamo sta ljutiti, treba cekati da se promijeni politicka slika u svicarskoj pa onda opet pokusati do tada prihvatiti odluku.

imamo li mi pravo onda da zabranimo gradnju tornjeva crkvenih?
Ako sprovedemo referendum na 24% teritorije i odgovor bude yes, onda imamo pravo.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#597 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Priorat »

92` moja ulica: hotel behar, kafana jedna: pod lipom, kafana druga: usce, kafana treca: obala. cevapcinica: kod muje, pekara kod abaza, disko: bosna, prodavnica mjesovite robe: kod amara.

2009` moja ulica: hotel maternhorn, kafana jedna: rebstock, kafana druga: toblerone, kafana treca: rebstock, prodavnica sira: wallis; pekara: grälinger, disko: papilon, prodanica mjesovite robe: kod hans-a...

budimo realni sa njihovog stava..

i ja bi zabranio svicarcima da prave crkvu kad bi mi moja ulica u roku 20-tak godina ovakve promjene dozivjela......budimo realni...
pure_love

#598 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by pure_love »

andrija2007 wrote:Poruka za pendžera i pure loveta: Jarani, šta nam uradiše od onako lijepe teme! :(

i ja se pitam,pa zar nije zanimljivije pricati o Haifi i arapskim ljepoticama? :( :D
paradoks

#599 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by paradoks »

pure_love wrote: jedan od plakata koji se mogu vidjeti po gradovima Svicarske,drzave koja za sebe tvrdi da je "najkulturnija i najtolerantnija u Evropi"
kakvi oni tolerantni...pa thompsonu su nedavno zabranili koncert :lol:
paradoks

#600 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by paradoks »

ja da sam bošnjak u švici bojkotirao bi njihovu socijalu i vratio se kući.

inače, švicarci su me razočarali svojom glupošću.
prvo presele pola kosova u svoju državu, a onda im brane gradnju minareta.
ko biva ako nema minareta, neće se primjetiti da je švicarska kosovizirana.
Locked