hamza_sa wrote:Stvarno ne mogu da vjerujem! Ili, mozda ja nemam veze sa Islamom?!
Realno, na kakvom intelektualnom nivou treba biti insan, pa da moze sjesti za racunar i onda trositi energiju tipkajuci po tastaturi pokusavajuci braniti Mustafu Cerica?!?!?
Helem, nevezano za njegov intervju, a moze biti i vezano, Islam je tako laka i prakticna vjera koja u svojim temeljima zabranjuje pravljenje bilo koga ravnim Allahu dz.s. Boga mi, citajuci pojedine komentare, dezurnih "advokata" doticnog gospodina, koji kroz iste haman pa pokusavaju napraviti od njega nadnaravno bice, sto se direktno kosi sa napisanim o Islamu, dolazim do zakljucka da im se nesta u glavi pomjesalo.
Sva sreca, u Islamu se izricito kaze da je sve u odnosu Gospodar i njegov rob, bez posrednika, tako da nisam prisiljen kroz prizmu vjere braniti Mustafu, nego hvala Allahu, mogu ga i kritikovati, sto cesto i radim.
Nekako me sva ova prica podsjeca na jedan dogadjaj iz vremena agresije na RBiH, kada smo na dzumi slusali vaz jednog krsnog tridesetogodisnjeg imama, o potrebi borbe na Allahovom putu i njenoj vrijednosti. Odmah iza dzume smo svratili kod lokalnog komandanta na kafu, gdje je bio prisutan i spomenuti efendija. Naravno, tema razgovora je bila borba sa cetncima, gdje je svoj udio dao i taj efendija. Medjutim na upit jednog od prisutnih, u kojoj je jedinici efendija, isti mu odgovara da nije ni u jednoj, jer kaze komandant da je on potrebniji u mesdzidu nego na liniji.
Nesto slicno danas radi i prica Mustafa. Samo sto je on u svojim djelima nesto radikalniji, pa mi izgleda kao Dodik, koji kaze napad na njega je napad na srpski narod. Napad na Mustafu je napad na Bosnjake. Ili sto je jos gore, napad na Mustafu je napad na Islam.
E Boga mi Mustafa, nije!! Malo si ti i svi oni koji te brane od tvojih djela, polupali loncice.
Nesto mi previse ostro reaguje kada se spomene kriminal kod Bosnjaka, a nikad ga necuh da se oglasi kad su u pitanju borci i njihov status. A, da ne pisem o tome kako se niti breca sto sve vise penzionera, jedan od svojih dnevnih obroka hrane pokusavaju naci u kontejnerima. Ili, mozda to nisu Muslimani?
Ne znam po kojim arsinima, Mustafa razvrstava Muslimane i one koji to nisu, ali znam da on to nema pravo da radi. Niti po ovozemaljskim, a ponajmanje Bozijim zakonima.
Zato uzimam i ja sebi za pravo da ga kritikujem i da kazem da Mustafa ne predstavlja Muslimane. Daleko od toga da Muslimani u Bosni i Hercegovni nemaju neprijatelje sa svih strana svijeta, ali Boga ti Mustafa nemoj nas ti braniti.
Nisi to radio za vrijeme agresije, pa nemoj ni danas!
Ceriću, je li te sramota ...
-
vratnik
#576 Re: Ceriću, je li te sramota ...
-
vratnik
#577 Re: Ceriću, je li te sramota ...
abrakadabra!HAVANA wrote:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
-
vratnik
#578 Re: Ceriću, je li te sramota ...
evo jos..
arzuhal wrote:Kao musliman praktičar, neko ko gleda da što redovnije ide na namaz u džamiju, da prati dešavanja i aktivnosti IZ-a, odavno (ali ne i redovno) pratim i nastupe, govore, pisanja reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića. I bilo je bezbroj slučajeva kada sam se namrštio, uhvatio za glavu, upitao: ''Pa đeš to, bolan, reis-efendija...''
Pogotovo su me nervirale njegove čuvene improvizacije...
Davno jednom, u Senadovom Face-to-face, u džubetu i sa ahmedijom na glavi, on reče (u ne-znam-kojem-sad kontekstu): kurton. Nije problem što on namjerno nije upotrebio riječ kondom ili prezervativ, već je problem u potrebi da se bude opak pred rajom, u napadnoj želji za slobodom da se sve kaže, u nepotrebnom frajerisanju pred tv gledaocima...A takvih kurtona se, u međuvremenu, naredalo podosta, u govorima reisa Cerića...
Ipak, kada vidim način kojim pojedini forumaši komuniciraju, iznose svoja mišljenja ili izmišljanja, onda mi se reisova priča učini, u najmanju ruku, mudro i brižljivo prilagođenom svim ušima što ga slušaju.
Kao što već kazah po pitanju kritika na rad reisa Cerića: postoji jedna suštinska razlika između pojedinca koji je aktivno (koliko bilo) uključen u rad IZ-a i onog drugog koji aktivnosti IZ-a, uz kahvu, prati kroz BH Dane i S. Bosnu - dok onaj prvi može nešto promjeniti makar koliko trun, ovom drugom ostaje samo šuplja do Kijametskog dana.
Sve je prolazno, samo je prolaznost trajna.
Postoji jedan bolni aspekt stvarnosti BH društva o kojem valja razgovarati, ali ja osobno uglavnom ne mogu naći raspoloženog sugovornika za to, odnosno nekog ko najnormalniji način ima na umu okolnosti u kojima živi. A to bi moglo dati neke odgovore na pitanja: je li reis Cerić jedan od kreatora okolnosti u kojima živimo ili su okolnosti kreirale reisa Cerića, i slične njemu? Ili je oboje, istovremeno?
Ima isuviše ljudi koji ne mogu da spuste loptu, bar za tren da zatome svoje ovakve-nakve porive, i shvate da je reis Cerić i većina ljudi koji se (trenutno) nešto pitaju i odlučuju u strukturi IZ-a, ljudi koji su odrastali, školovali se, zasnivali radni odnos i porodicu u vremenu komunističke vlasti u Jugoslaviji. Ne želim ovdje govoriti o slobodama ispovjedanja vjere u tom sistemu ili ponižavanju vjerske misli i prakse. Međutim, činjenica je da su se ti ljudi, koji za sad obnašaju najodgovornije funkcije u IZ, gradili i izgrađivali svoj identitet i kroz otpor prema komunizmu i svemu što na njeg podsjeća. Danas ti ljudi nose neku jed u prsima i želju za osvetom svemu što miriše na crveno. Braća Latić su eklatantan primjer za to. Ali sada stasava jedna nova generacija muslimana koji ne nose taj teret i koji ne mogu da shvate hiljade postupaka svoje starije braće. Ja sam jedan od te nove generacije. Ali da sam i ja završio medresu prije nekih 30 godina i onda skontao da mogu upisati sa njom samo (1) FPN u Sarajevu (slučajna odluka komunističke vlasti?) ili (2)Orijentalistiku u Prištini ili (3)ispalit se u arapski svijet – i ja bih danas bio pun jeda i bijesa prema svakome koji veliča Titino doba u kojem je svako ko je htio mog'o ić u džamiju i crkvu...
Ali nisam. Ja živim u jednom drukčijem vremenu, U DRUKČIJIM OKOLNOSTIMA, i moj se identitet vjernika ne izgrađuje opoziciono u odnosu na komunističku vlast. I zato ja ne vidim smetnju, ma koliko mi i jedni i drugi to spočitavali, da jedan vjernik-praktičar ne može biti, recimo, član neke socijal-demokratske partije, danas. I ne želim i ne prihvatam da nosim teret koji nije moj i koji ne smije da pripada ovom vremenu. Imamo mi svoje terete.
Zato bih zaista volio da neki ljudi shvate da su promjene trajne, ali ne i nagle. Mi (nove generacije Bosanaca i Hercegovaca) možemo nastaviti naslijeđe i jednih i drugih otaca i razvijati sukobe u BH društvu još više na relaciji zeleni – crveni (ili kako god to postavili). I tako ćemo dati svoj doprinos ludilu i šizofreniji ove zemlje. Ili možemo poredati sasvim drukčije neke stvari, zdravije, normalnije.
Totalno su drukčije okolnosti u kojima su živjele generacije ljudi koji su sada na čelu IZ-a i one u kojima žive oni koji će sutra doći na te funkcije. A samo oni koji su aktivnije uključeni (makar to bilo samo kroz stalne dolaske u džamiju) znaju kakvi postoji jazovi u poimanju stvari između te dvije generacije muslimana, a smjena generacija je neminovna.
Međutim, ima onih koji u žaru borbe gube svijest o nekim važnim momentima, generalizirajući stvar i time drže vodu onoj starijoj generaciji, kojoj pripada i aktualni reis, pokazujući da su te stare generacije uvijek i bile u pravu i da se treba svim sredstvima, na svaki mogući način, obračunavati sa din-dušmanima. A to je ono najžalosnije i nisam optimist da će, po tom pitanju, nešto lijepo svanut u našem društvu...Sa tolikim sarkazmom, cinizmom, i svim belajima..da Bog da...
-
vratnik
#579 Re: Ceriću, je li te sramota ...
i jos jedan prelijep post, pa da se ponovi...
Baby Blue wrote:Arzuhal, super post. Ipak postoji jedan dio na koji se posebno zelim osvrnuti:
Cesto sam razmisljala o tom uticaju ili bolje receno jos uvijek vidljivoj zaostavstini komunizma kod Cerica, ali i kod vecine politicara u nasoj drzavi, pa cak i kod obicnog naroda. Na moju veliku zalost (ovo kazem jer bi Ceric za mene trebao predstavljati uzor i primjer, kao vjerski poglavar vjerskog miljea kojem pripadam), Ceric se ne razlikuje mnogo od ostalih likova iz vjersko-politickog zivota (namjerno koristim ovu slozenicu). Stavise, umjesto da kod njega prepoznajem sunnet Poslanika voljenog (s.a.w.s.), iskreno, mene Ceric i njegovo djelovanje daleko vise podsjeca na odredjene segmente zivota Josipa Broza Tita (s velikim postovanjem prema tom covjeku zarad svega dobrog sto je u svoje vrijeme ucinio). Da stvar bude gora, ne podsjeca me na Tita u nekim dobrim i pozitivnim stvarima, poput obrazovanja sirokih narodnih masa, poput radnih akcija za izgradnju bolje drzave, okoline... vec me podsjeca u onom segmentu u kojem je Tito bio privilegovan u odnosu na obicni puk koji ipak zadovoljan svojim uredjenim zivotom nije o tome ni razmisljao. Dok je trajala izgradnja Bratstva i Jedinstva i stvarana takva atmosfera medju ljudima, Tito je bio privilegovan da putuje svijetom, posjeduje razna bogatstva, gradi "rezidencije", elitni status u drustvu, itd.... To je slika koju danas preslikavaju mnogi politicari (bar na onom dijelu na kojem mogu svojevoljno provoditi takav fursat), pa medju njima cini mi se i Ceric, samo sto za razliku od Tita oni se ni ne trude pruziti minimum zadovoljstva obicnim ljudima. Toliko o Cericu - politologu i politicaru, mada je jako tesko razdvojiti njegovu politicku afirmaciju od titule vjerskog poglavara. Ipak cu to pokusati uciniti, jer njegova uloga vjerskog vodje je daleko u sjeni politike i zato ni jedno ni drugo nije dobro.arzuhal wrote: Postoji jedan bolni aspekt stvarnosti BH društva o kojem valja razgovarati, ali ja osobno uglavnom ne mogu naći raspoloženog sugovornika za to, odnosno nekog ko najnormalniji način ima na umu okolnosti u kojima živi. A to bi moglo dati neke odgovore na pitanja: je li reis Cerić jedan od kreatora okolnosti u kojima živimo ili su okolnosti kreirale reisa Cerića, i slične njemu? Ili je oboje, istovremeno?
Ima isuviše ljudi koji ne mogu da spuste loptu, bar za tren da zatome svoje ovakve-nakve porive, i shvate da je reis Cerić i većina ljudi koji se (trenutno) nešto pitaju i odlučuju u strukturi IZ-a, ljudi koji su odrastali, školovali se, zasnivali radni odnos i porodicu u vremenu komunističke vlasti u Jugoslaviji. Ne želim ovdje govoriti o slobodama ispovjedanja vjere u tom sistemu ili ponižavanju vjerske misli i prakse. Međutim, činjenica je da su se ti ljudi, koji za sad obnašaju najodgovornije funkcije u IZ, gradili i izgrađivali svoj identitet i kroz otpor prema komunizmu i svemu što na njeg podsjeća. Danas ti ljudi nose neku jed u prsima i želju za osvetom svemu što miriše na crveno. Braća Latić su eklatantan primjer za to. Ali sada stasava jedna nova generacija muslimana koji ne nose taj teret i koji ne mogu da shvate hiljade postupaka svoje starije braće. Ja sam jedan od te nove generacije. Ali da sam i ja završio medresu prije nekih 30 godina i onda skontao da mogu upisati sa njom samo (1) FPN u Sarajevu (slučajna odluka komunističke vlasti?) ili (2)Orijentalistiku u Prištini ili (3)ispalit se u arapski svijet – i ja bih danas bio pun jeda i bijesa prema svakome koji veliča Titino doba u kojem je svako ko je htio mog'o ić u džamiju i crkvu...
Kada razmisljam o vjerskom uzoru, o Poslaniku (s.a.w.s.), njegovom zivotu, i pokusam povuci paralelu sa Cericem odnosno njegovim djelovanjem, malo je dodirnih tacaka koje nalazim. Cujem puno glasova i "buke" vjernika, ali malo vidim istinskih djela. I zato sam jako tuzna. Kenan-sa u svom postu prica o "prodaji morala za pivu" u vrijeme komunizma. A meni se opet cini da moral nikad nije bio na nizim granama. Kad smo kod veze morala i pive, dovoljno je samo proci gradom pred Bajram i za Bajram i vidjeti sve silne plakate za Bajram partyje i pune kafane "oduzete" omladine uz lijepe, onako bas prigodne melodije Ace Lukasa, Viki, Kiki, Miki, Dzeja (koji je svojevremeno svojom pjesmom bodrio Arkanove vojnike) i uvjeriti se na kojim granama nam je moral. Ja nisam tu da ikome sudim, samo govorim o onom sto me boli, vrijedja mi i din i iman i zdrav razum. Ali, sta je IZ uradila za sve ove godine po ovom pitanju, da te kafane ne budu prepune omladine? Gdje je tu sunnet i islamski ahlak? Zadnjih godina, Bozic mi daleko vise mirise na jedan lijepi, porodicni, intimni blagdan negoli Bajrami koji bi to svakako trebali biti.
IZ s Cericem na celu propusta puno toga, od odgoja, samopostovanja, preko vaznosti celije porodice, do svih drugih medjuljudskih odnosa. Ne moze me niko ubijediti da jedna takva institucija, kroz svoju organizaciju, ne moze poraditi na svom programu. Nije odbrana za bosnjake i muslimane to sto ce Ceric svako malo zagalamiti, busati se, onako "frajerski" sto arzuhal rece (u ovom slucaju to vec granici s klosarstvom), niti to sto je Ceric zavrsio Al-Azhar i govori 5 jezika. Odbrana svakog naroda, nacije, drzave je u tome da se omoguci novim narastajima najbolje moguce obrazovanje, da im se stvori podsticaj u tome, neka i oni zavrse prestizne fakultete, neka i oni nauce govoriti po 5 jezika, neka i oni nauce misliti svojom glavom, oslanjati se jedni na druge, a ne da gledaju Cerica i umisljaju kako je upravo on taj koji ce njih, bosnjake, spasiti, odbraniti. Prva naredba, prva objava "Uci u ime svoga Gospodara koji stvara!". Pa i Poslanik (s.a.w.s.) je nerijetko slusao svoje ashabe i uvazavao njihove prijedloge. Ta ista IZ s Cericem na celu za sve ove godine nije bas previse radila na razvijanju osjecaja za zajednicu (izuzevsi tu politicku kontaciju), za okolinu... nekih lijepih ljudskih osjecaja suosjecanja, davanja, medjusobnog pomaganja... Nekad prosto pozelim da Ramazan traje svih 12 mjeseci upravo zbog tih nekih pozitivnih uticaja koji se primijete, osjete i vide kod ljudi. Tuzno je to.Kakva je ljepota vidjeti dzemat hafiza Bugarija, taj osjecaj zajednice koji je razvio kod ljudi, njegova zainteresovanost za svakog pojedinacno, njegova briga, njegovo nesebicno davanje i znanja, i pozitivne energije ali i imetka, njegova pomoc ovisnicima da se vrate normalnom zivotu. To je svrha zajednice, bilo koje, vjerske, mjesne, obrazovne, ma jednostavno ljudske - graditi zdrav zivot, zdrave odnose, s ljudima, s prirodom, sa samim sobom. To je nesto sto je IZ kao institucija s Cericem na celu ostavila u nekom nevidljivom planu podredjujuci se politici i prljavim politickim igrama. I zato i Ceric i muslimani slabo kotiraju i na jednom i na drugom polju.
- iz dna duše
#580 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Reći nekome da je glup zato što vjeruje u boga i obratno, zato što je ateista je za mene dokaz da živimo na prostorima za koje je tolerancija nepoznat pojam i zato nije ni čudo da smo bure baruta koje eksplodira svakih 50 godina, pa i manje. 
Moje je mišljenje da reisa ovo sve puno ne uzbuđuje, čovjek ima zacrtan svoj cilj, mi ga ne možemo smijeniti, ne mogu čak ni najrevnosniji "branitelji Islama", kada bi bili u stanju da u njemu vide čovjeka izabranog na funkciju, koji smije, treba i mora biti podložan kritici.
Ja bih mu poručila: Okreni se vjeri i počni se društveno odgovorno ponašati, skupa sa Islamskom zajednicom, na čijem si čelu. Manje prijeti džehenemom i upiri prstom, više privlači dobrotom, blagošću, ljubavlju prema bližnjima, forsiraj karitativni rad, ali ne zato da bismo sebi "na onom svijetu" pravili mjesto u Dženetu, nego zato da bi na ovom svijetu što manje ljudi patilo. Motiviši bogate u prvim safovima, makar kada je Bajram namaz da se okrenu oko sebe i pogledaju kojem bi djetetu u svom okruženju i šire mogli pomoći sa sasvim malo izdvajanja da se školuje i odrasta bez straha šta će sutra jesti.
Za mene lično je reis završio onog momenta kada je dao podršku efendiji, osuđenom za bludne radnje nad djevojčicom iz Gluhe Bukovice.
Samo je još falilo da kaže "da ga je izazvala" i da je u nju šejtan ušao.

Moje je mišljenje da reisa ovo sve puno ne uzbuđuje, čovjek ima zacrtan svoj cilj, mi ga ne možemo smijeniti, ne mogu čak ni najrevnosniji "branitelji Islama", kada bi bili u stanju da u njemu vide čovjeka izabranog na funkciju, koji smije, treba i mora biti podložan kritici.
Ja bih mu poručila: Okreni se vjeri i počni se društveno odgovorno ponašati, skupa sa Islamskom zajednicom, na čijem si čelu. Manje prijeti džehenemom i upiri prstom, više privlači dobrotom, blagošću, ljubavlju prema bližnjima, forsiraj karitativni rad, ali ne zato da bismo sebi "na onom svijetu" pravili mjesto u Dženetu, nego zato da bi na ovom svijetu što manje ljudi patilo. Motiviši bogate u prvim safovima, makar kada je Bajram namaz da se okrenu oko sebe i pogledaju kojem bi djetetu u svom okruženju i šire mogli pomoći sa sasvim malo izdvajanja da se školuje i odrasta bez straha šta će sutra jesti.
Za mene lično je reis završio onog momenta kada je dao podršku efendiji, osuđenom za bludne radnje nad djevojčicom iz Gluhe Bukovice.

- HAVANA
#581 Re: Ceriću, je li te sramota ...
zoom66 wrote:vratnik wrote:abrakadabra!HAVANA wrote:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Raja je počela da se žari i pali
Ujeo sam se za jezik,oteko mi sav
- iz dna duše
#582 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Raja je počela da se žari i pali
[/quote]
Pa znaš da se mi zapalimo, bez obzira koja je tema....Taki smo ti mi njekakvi, plaho zapaljivi
Nekad nas zamislim sve skupa na jednom mjestu, da se sastanemo i započnemo samo diskusiju na dvije tri aktuelne teme, uh to bi bilo..
ili ne bi, šta mislite 
Pa znaš da se mi zapalimo, bez obzira koja je tema....Taki smo ti mi njekakvi, plaho zapaljivi

Nekad nas zamislim sve skupa na jednom mjestu, da se sastanemo i započnemo samo diskusiju na dvije tri aktuelne teme, uh to bi bilo..
ili ne bi, šta mislite -
zonbirile
#583 Re: Ceriću, je li te sramota ...
--------------------------------------iz dna duše wrote: Za mene lično je reis završio onog momenta kada je dao podršku efendiji, osuđenom za bludne radnje nad djevojčicom iz Gluhe Bukovice.
može i drukčije,sveštenik iz Rijeke dobio 3g zatvora za pedofiliju,kratko i jednostavno,kao i svatko drugi.
- muha_sa
#584 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Pa znaš da se mi zapalimo, bez obzira koja je tema....Taki smo ti mi njekakvi, plaho zapaljiviiz dna duše wrote:Raja je počela da se žari i pali![]()

ili ne bi, šta mislite ne bi bilo
- iz dna duše
#585 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Ma ovdje mi se za vratove ufate najviše oni što loču i oni što odbijaju da loču....
Kako da to sastavimo u jednu prostoriju ....jest da bi ovi što ne loču bili u prednosti, ono trijezni i svjesni, borili bi se za svoje stavove, a ovi nalokani 

-
zonbirile
#586 Re: Ceriću, je li te sramota ...
američki ambasador,evo javno iznjeo stav vlade SAD-Raffi samo upri.E sad šta će Tornjak i Me Ce tung poduzeti ima da se vidi,nije šala oni sami protiv Amerike,udarila Lila na Halila.
-
VjecitiStudent
#587 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Jasta, pa bi sad citali da su komunisti iz ciste islamofobije Muslimanima nametnuli bosanstvo, a ukinuli naziv "Musliman".Alfa Kentaur wrote:Jesu li nas komunisti priznali kao "Muslimani", ili nekako drugacije?VjecitiStudent wrote:1906. osnovana je Muslimanske narodna organizacija, kao prva politicka partija bosanskih Muslimana,Alfa Kentaur wrote:Jesu li nas komunisti priznali kao Muslimani, ili nekako drugacije? Sta je pisalo u ustavu?? Glede sta su drugi narodi imali(jezik...) pod svojim nacionalnim identitetom, sta su Muslimani imali??
Navedi mi neku stranku, bosnjacku, da ima muslimanski ili nacionalni prefiks, kao sto su HDZ i SDS ??
1908. se osniva Muslimanska napredna stranka,
1919. je osnovana Jugoslovenska muslimanska organizacija.
u jesen 1990. je osnovana Muslimansko-bosnjacka organizacija, koju osnivaju Zulfikarpasic i Filipovic, nakon razlaza sa SDA,
U vremenu kada je SDA formirana, jos uvijek je bio na snazi zakon o zabrani osnivanja politickih stranaka sa nacionalnim predznakom. Zakon ce ubrzo poslije biti promijenjen, tako da SDS i HDZ bez problema dobivaju sadasnja imena.
Zasto tadasnji bosanski politicari nisu uradili bolji posao pa da nas SFRJ prizna kao Bosance(...) a ne kao vjersku grupu? Ko je kriv, komunisti ili tadasnji politicki prvaci?
P.S. SDA je kasnije mogla promijeniti svoje ime i na zastavu staviti polumjesec umjesto ljiljana, ali to nisu uradili!!
PS. Ljiljani su bili zastava BiH, a ovo je bila i ostala zvanicna zastava SDA
- ultima_palabra
#588 Re: Ceriću, je li te sramota ...
buzzer wrote:evo svecano te prozivam ludom, ako ti u cericu ne vidis egzistencijalni problem. makar onoliko egzistencijalan, koliko u subraci mu po zanatu, ali i vanesnafskim aktivnostima. ono sto cerica cini interesantnijim za diskusije je ljigavost i dvolicnost, bas kao i u bosnjacke nacionalisticke elite. i dok je kacavenda jasan u sprovodjenju cetnickih ciljeva, a puljic jasan u svoj svojoj nejasnoci i muljanju, bas kao i oba hdz-a, ceric skupa sa bosnjackom nacionalistickom klikom o bosni govori, a protiv bosne predano radi.
cinjenica je da ce kacavende, odnosno srpski zlocinacki pokret cija je on najtuznija personifikacija, nastaviti iznurivati bosnu dok ne izdahne, ili dok ne stekne dovoljno saveznika da joj iznurenoj presudi, a ceric mujo u to vrijeme zakuhava sa zadnjim preostalim mu prijateljima stiteci ogrezle kriminalce, samim tim nevjernike.
- Fair Life
#589 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Covjek skren'o...

... sa Allahovog na Alijin put. Lakse mu valjda stramputicom... ili blize.

-
zonbirile
#590 Re: Ceriću, je li te sramota ...
od izvora vode dva putića..
- Fair Life
#591 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Nekad su neki drugi drugacije zborili...zonbirile wrote:od izvora vode dva putića..
U jednom razgovoru koji su vodili Izetbegović i novoizabrani predsjednik Mešihata Salih ef. Čolaković, Čolaković je jasno dao do znanja da, što se njega tiče, miješanja politike u pitanja IZ neće biti. “Alija, ja tebe kao čovjeka mogu uvažavati, ali klanjati se mogu jedino Bogu”, glasila je rečenica kojom je Čolaković ispisao svoju smrtnu presudu. Konačni obračun će uslijediti nešto kasnije.
-
udrch
#592 Re: Ceriću, je li te sramota ...
I poslije sve ove šuplje i sve dobre volje koju čovjek uloži u konstruktivan dijalog mogu zaključiti sljedeće:
- Reis hadži prof. dr. Mustafa ef. Cerić je najveći živući Bošnjak..kakvi su oni koji ga napadaju, on je elhamdullilah
- Jako je bitno kako se neko zove, pa tako je i Olgino ime jako važno..kako bi bilo da se zove Asfaltina, recimo
- Dodik je dobar ko hljeb, mi Bošnjaci i oni koji sebe nazivaju samo Bosancima smo gori od njega 100 puta..više Dodik radi na ukidanju PC-a nego mi svi zajedno
- Hodža iz Gluhe Bukovice još nije kriv ni za što, nema pravosnažne presude..ako bude kriv, dovoljna mu je Božija kazna, a kazna koju će mu nametnuti ovo naše društvo će biti smiješna, kao i kod onog fratra iz Rijeke ( 3 godine )..
- U ovoj zemlji treba praviti samo džamije, makar malo rahatluka u duši da čovjek osjeti..sve ostalo je jad i čemer
Što se mene tiče ovakve i slične teme ne treba više otvarati..šupljak i bljuvotine i sa jedne i sa druge strane..
- Reis hadži prof. dr. Mustafa ef. Cerić je najveći živući Bošnjak..kakvi su oni koji ga napadaju, on je elhamdullilah
- Jako je bitno kako se neko zove, pa tako je i Olgino ime jako važno..kako bi bilo da se zove Asfaltina, recimo
- Dodik je dobar ko hljeb, mi Bošnjaci i oni koji sebe nazivaju samo Bosancima smo gori od njega 100 puta..više Dodik radi na ukidanju PC-a nego mi svi zajedno
- Hodža iz Gluhe Bukovice još nije kriv ni za što, nema pravosnažne presude..ako bude kriv, dovoljna mu je Božija kazna, a kazna koju će mu nametnuti ovo naše društvo će biti smiješna, kao i kod onog fratra iz Rijeke ( 3 godine )..
- U ovoj zemlji treba praviti samo džamije, makar malo rahatluka u duši da čovjek osjeti..sve ostalo je jad i čemer
Što se mene tiče ovakve i slične teme ne treba više otvarati..šupljak i bljuvotine i sa jedne i sa druge strane..
-
zonbirile
#593 Re: Ceriću, je li te sramota ...
samo nam potvrdi da ti to ozbiljno i pri punoj svijesti.
-
udrch
#594 Re: Ceriću, je li te sramota ...
De nas ti ubijedi činjenicama u suprotno..samo nemoj po svom starom običaju, čula, kazala, rekla..zonbirile wrote:samo nam potvrdi da ti to ozbiljno i pri punoj svijesti.
- KadSeMrtviProbudimo
#595 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Koje mentalno stanje svijestiudrch wrote:
...- Hodža iz Gluhe Bukovice još nije kriv ni za što, nema pravosnažne presude...ako bude kriv, dovoljna mu je Božija kazna, a kazna koju će mu nametnuti ovo naše društvo će biti smiješna..
- U ovoj zemlji treba praviti samo džamije, makar malo rahatluka u duši da čovjek osjeti...sve ostalo je jad i čemer...
-
popajic
#596 Re: Ceriću, je li te sramota ...
E, ti ga bas...Postao/la udrch dana 09/11/2009 13:34
I poslije sve ove šuplje i sve dobre volje koju čovjek uloži u konstruktivan dijalog mogu zaključiti sljedeće:
- Po Cericu su svi Bosnjaci vjernici ? Od naroda pravite neko vjersko pleme...elhamdullilah
- Olga nam radi o glavi...ako nista onda jednostavno sto je Olga
- Mustafina direktiva Dodikove odbrane je vidim namah usvojena.Oni sto su "samo" Bosanci su problem, Dodik i "domace" lopuze nisu ...
- He, he...dovoljna im bozija kazna...ZATO i jesu namah svi postali teski "vjernici".Dok dodju na boziju optuzenicku klupu ovdje ce im biti ko u dzenetu.
- o dzamijama ne bih
Ja, "demokratije" ....
-
Macak U Cizmama
#597 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Ovo je uvertira pred rasulo ! Ceric otvoreno poziva muslimane bosnjake da se odvoje od ostalih bosnjaka i za to koristi SDA kamarilu. Ocekujte uskoro jednostrano proglasenje Bosnjakistana !Fair Life wrote:Covjek skren'o...
-
udrch
#598 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Ovo boldirano je kao što i sam znaš neistina..popajic wrote:E, ti ga bas...Postao/la udrch dana 09/11/2009 13:34
- Po Cericu su svi Bosnjaci vjernici ? Od naroda pravite neko vjersko pleme...elhamdullilah![]()
- Olga nam radi o glavi...ako nista onda jednostavno sto je Olga![]()
- Mustafina direktiva Dodikove odbrane je vidim namah usvojena.Oni sto su "samo" Bosanci su problem, Dodik i "domace" lopuze nisu ...![]()
- He, he...dovoljna im bozija kazna...ZATO i jesu namah svi postali teski "vjernici".Dok dodju na boziju optuzenicku klupu ovdje ce im biti ko u dzenetu.
- o dzamijama ne bih![]()
Ja, "demokratije" ....
Ako sutra sud proglasi i dokaže da je hodža kriv..koliko godina može da dobije? - prema mojim informacijama 5 godina u vrh glave..dali bi bio zadovoljan? - ja ne bih ni doživotnom..a da je nedao Bog nikom to moje dijete ne postoji dunjalučka kazna kojom bih se zadovoljio..šta god sud na kraju odluči, a ne može ništa dobro donijeti to neće biti pravda..
Ja i ti se možemo složiti smao oko ovog zadnjeg, ako ti džamije ne trebaju, nema potrebe ni da ti smetaju..
- muha_sa
#599 Re: Ceriću, je li te sramota ...
vidim ovdje razlicitih stavova
da cika Muha upita
ako možete prokomentarišite ovu vijest.
-Islamska zajednica u BiH libijskom vođi Gadafiju dodijelila je Bosanski orden islama prvog reda,povodom obilježavanja 6.stoljeca islama na Balkanu,kao znak zahvalnosti za njegovu brigu
( sic--moj dodatak ) i podršku ocuvanju i razvoju islamskog identiteta kod nas.Orden mu je urucio reis M.Ceric..
da cika Muha upita
-Islamska zajednica u BiH libijskom vođi Gadafiju dodijelila je Bosanski orden islama prvog reda,povodom obilježavanja 6.stoljeca islama na Balkanu,kao znak zahvalnosti za njegovu brigu
( sic--moj dodatak ) i podršku ocuvanju i razvoju islamskog identiteta kod nas.Orden mu je urucio reis M.Ceric..
- KadSeMrtviProbudimo
#600 Re: Ceriću, je li te sramota ...
Je li Bosanski ili Bošnjački...jesi li dobro prenio epitet ?muha_sa wrote:vidim ovdje razlicitih stavova![]()
da cika Muha upita![]()