Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kecher II

#576 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

kupovina preko www.amazon.com, koliko vidim placanje se ne vrsi preko paypal-a nego direktno sa kartice, moze li to predstavljati neku kao ''opasnost'', nisam bas nesto iskusan u ovim online kupovinama pa ako neko moze da mi objasni.
hvala
lord-executioner

#577 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lord-executioner »

kecher II wrote:kupovina preko http://www.amazon.com, koliko vidim placanje se ne vrsi preko paypal-a nego direktno sa kartice, moze li to predstavljati neku kao ''opasnost'', nisam bas nesto iskusan u ovim online kupovinama pa ako neko moze da mi objasni.
hvala
Ne moze predstavljati nikakvu opasnost. Godinama kupujem preko Amazona i nikad nije bilo apsolutno nikakvih problema.
kecher II

#578 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

lord-executioner wrote:
kecher II wrote:kupovina preko http://www.amazon.com, koliko vidim placanje se ne vrsi preko paypal-a nego direktno sa kartice, moze li to predstavljati neku kao ''opasnost'', nisam bas nesto iskusan u ovim online kupovinama pa ako neko moze da mi objasni.
hvala
Ne moze predstavljati nikakvu opasnost. Godinama kupujem preko Amazona i nikad nije bilo apsolutno nikakvih problema.
hvala na odgovoru,
pretpostavljao sam da je tako ali sam procitao ovde par komentara kao hakeri ovo ono, zastita racuna i sta ti ja znam sta sve....
_AvAx_

#579 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by _AvAx_ »

ima li neko dobar sajt koji isporucuje u BiH a da se placa preko Moneybookersa ?
Lekylou

#580 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekylou »

Treba mi pomoc jedna molim vas.
Htjela bih kupiti sebi jedan sat preko ebay,medjutim sat je preko 100 dolara,jel to znaci da cu ovdje platiti jos carinu i pdv?

Hvala unaprijed.
Meshtar

#581 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

Lekylou wrote:Treba mi pomoc jedna molim vas.
Htjela bih kupiti sebi jedan sat preko ebay,medjutim sat je preko 100 dolara,jel to znaci da cu ovdje platiti jos carinu i pdv?

Hvala unaprijed.

Mislim da do 100 Eura možeš bez problema naručiti. Ja sam jedan platio oko 130 dolara prije 4 mjeseca i nisam imao dodatnih troškova.
Lekylou

#582 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekylou »

Hvala puno!
huxley

#583 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Nakupilo se stranica, pitanja i odgovora, drago mi je da postoji interes za kupovinu iz inostranstva.

za sve koji nose sočiva / leće:

http://www.visiondirect.co. uk

Podaci koji vam trebaju se nalaze na kutiji ili blisteru: dioptrija, curvature (obično od 8.3 do 8.8), a prečnik je obično 14. Konkretno za ove koja ja koristim - prošle godine nabavio u Sa za 240 KM (2x6 blistera/komada), Purevision B&L. Na visiondirect-u su oko 50 GBP sa dostavom.

Problem sa američkim radnjama i sočivima (možda čak jeftinije) je da traže kontakt doktora koji vam je napisao recept zbog verifikacije. Išao sam na par site-ova, i svugdje je isto, a nisam našao način kako ovo zaobići u US.

Nema bojazni - ni radnja u kojoj trenutno naručujete ih ne pravi, nego naručuje, možda čak sa iste stranice.

Što se naočala (sa dioptrijom) tiče, nisam gledao ove britanske, naručio sam sa coastalcontacts.com, doduše isporuka u USA ovaj put, jer mi neko dolazi, pa je free. Super stvar je virtuelno ogledalo - upload sliku, pa kako vam stoje. Još bolja stvar, mada ne baš etična, je otići u lokalnu radnju, isprobati, pa naručiti iste izvana.
Dozer

#584 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dozer »

Meshtar wrote:
Lekylou wrote:Treba mi pomoc jedna molim vas.

Hvala unaprijed.

Mislim da do 100 Eura možeš bez problema naručiti. Ja sam jedan platio oko 130 dolara prije 4 mjeseca i nisam imao dodatnih troškova.
Sve zavisi, bukvalno, kako se "nakostrijese" carinici. Ja sam vec 2 puta kupovao sat, i to ne preko e-bay-a, i oba puta su mi naplacivali i carinu i porez.
Po nasem zakonu na iznos do 50$ se ne placa nista, ali samo ako ne dolazi iz Kine, za njih je poseban rezim. Sve ostalo se placa, i to papreno, jer tamo obracunaju kamaru nekakvih budalastina. Nekakav formular naplate 10 KM.
Ali, cak i tako je jeftinije nego kupiti isti sat kod nas.
danijel1980

#585 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by danijel1980 »

huxley wrote:Nakupilo se stranica, pitanja i odgovora, drago mi je da postoji interes za kupovinu iz inostranstva.

za sve koji nose sočiva / leće:

http://www.visiondirect.co. uk

Podaci koji vam trebaju se nalaze na kutiji ili blisteru: dioptrija, curvature (obično od 8.3 do 8.8), a prečnik je obično 14. Konkretno za ove koja ja koristim - prošle godine nabavio u Sa za 240 KM (2x6 blistera/komada), Purevision B&L. Na visiondirect-u su oko 50 GBP sa dostavom.

Problem sa američkim radnjama i sočivima (možda čak jeftinije) je da traže kontakt doktora koji vam je napisao recept zbog verifikacije. Išao sam na par site-ova, i svugdje je isto, a nisam našao način kako ovo zaobići u US.

Nema bojazni - ni radnja u kojoj trenutno naručujete ih ne pravi, nego naručuje, možda čak sa iste stranice.

Što se naočala (sa dioptrijom) tiče, nisam gledao ove britanske, naručio sam sa coastalcontacts.com, doduše isporuka u USA ovaj put, jer mi neko dolazi, pa je free. Super stvar je virtuelno ogledalo - upload sliku, pa kako vam stoje. Još bolja stvar, mada ne baš etična, je otići u lokalnu radnju, isprobati, pa naručiti iste izvana.
registrovao se zbog ovog posta:)

nije tacno za ljekarski nalaz i to upravo na coastalcontacts.com, samo ispuni sve, plati i zanemari to sto pise da ce te kontaktirati za potvrdu ljekarskog nalaza. Ja sam narucio cini mi se 10 juna i dosle su mi u bazu kroz 5 dana. KOristim Air Optix Night and day i pakovanje od 6 komada me izaslo sa postarinom oko 65 dolara (gratis dobijes neke naocale suncane, kontejner za cuvanje sociva, gift kartica). Napominjem isporuceno je u Baghdad na APO (vojna baza americke vojske) koji racunaju kao i da si unutar USA. Za bosnu nisam siguran ali ne bi trebalo da je skuplje od nekih 10-15 dolara i da se ceka 7-10 radnih dana jer je pakovanje malih dimenzija i tezine.
Ista sociva su u bosni za pakovanje od 3 komada cini mi se 100,00 KM (Baros) tako da je duplo jefitnije..

nadam se da ce biti od pomoci ;)
bullmastiff

#586 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

narucio nesto rpeko interneta..vrijednost 30 eura iz njemacke..postarina 25 eura...
salju dhl-om
zna li neko otprilike kolike bi mogle biti dadzbine kod nas na carini?
clav

#587 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by clav »

eh ovako, zelim naruciti neki tehnicki hepek iz slovenije koji kosta oko 90 eura, i imam opciju slanja putem dhl 20 eura postarina i regularno oko 10 eura postarina. sad mene zanima da li cu ovdje morati platiti carinu i raznorazne dazbine posti(ako da koliko), i da li mi je povoljnije da zbog toga narucim preko dhl-a. hvala unaprijed :)
Michun

#588 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

Ova carina fakat zavisi od insana koji se docepa paketa.
Ja sam skoro za lakove za nokte platila carine :shock: ko da sam za salon narucila. Al opet me izaslo jeftinije nego ovdje - OPI.
Evo mozda ovdje imaju odgovri, ko ima vremena za citanje
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... -CTBiH.pdf
bullmastiff

#589 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

poludicu..*bem mu DHL...opravi smetljari..platis postarinu 50KM ..poslato sa cetvrtka na petak . i jos nije stiglo..

ma sta god radite samo DHL izbjegavajte.. :x
huxley

#590 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Mada je ranije pisano o ovome, pitanje koje se česo postavlja je da li ću platiti carinu, PDV, ležarinu?, da li će me 'oderati' prilikom preuzimanja paketa, da li je bolje da mi šalju DHL-om i sl.

Ako nemate vremena za čitav tekst, pogledajte sažetak na kraju;

Postupak carinjenja i carinske tarife, CEFTA, Eur1 i ostalo su preopširno štivo za ono što nas zanima, tako da ćemo govoriti o robi koja se spominjala u ovoj temi i internet kupovini.
Teoretski, sva roba može biti predmet carinjenja, bez obzira na vrijednost. U praksi, roba manje vrijednosti se rijetko carini, npr. knjige i sl. mada i tu može biti izuzetaka. Roba veće vrijednosti se skoro sigurno carini.
Pored tehničkih kriterija, da li će se nešto cariniti ili ne zavisi od više faktora, uglavnom ljudskih:

- Koliko posla je taj dan
- Da li neki paket izgleda interesantan
- Da li je carinik raspoložen taj dan,
- Da li je roba gabaritna itd...

Dakle nema veze da li je vrijednost na fakturi 100KM, 100Eur i sl. 100 KM je iz prakse neka 'magična' granica iznad koje se roba carini, ali opet, može biti ocarinjeno bilo šta.
Prodavci iz Kine nude opciju (ili po 'defaultu'), označavanja robe kao 'gift/poklon' i vrijednosti '0', ili vrijednosti manjom od onog što ste platili. Ovo nije benefit, i treba odbiti tu opciju, jer;

- Šanse da će vam roba koju ste platitli 300 KM proći sa vrijednosti 0 na carini je jako mala
- Ebay ne priznaje žalbe kupaca u slučajevima kada je roba deklarisana kao poklon

U praksi, vidjeli ste nešto što vam se sviđa i želite to da kupite:

Cijena:
(na ebay-u obično nije navedeno, na drugim site-ovima obično jeste, da li je u ovu cijenu uključen domicilni PDV). Posebno za robu iz EU, obično je uključen u cijenu, i ukoliko prilikom check-out-a cijena nije smanjena za PDV (nakon što ste naveli BiH kao shipping destination), kontaktirajte prodavca da vam to uradi 'ručno', i fakturiše robu bez PDV-a. Ukoliko ne želi, ili ne odgovara, izračunajte da li vam se isplati naručivati s tim PDV-om.

Shipping charge:
Ulazi u carinsku osnovicu, mada opet teoretski bi trebao samo ući prevoz do BiH granice. U praksi je to jako teško razlučiti (avionski prevoz), ali je bitno za kamionski / željeznički transport. Za ovu temu nije relevantno, računajte da ide ukupan trošak 'shipping'-a.

Handling charge:
Ukoliko postoji - obično skrivena stavka, i obično se vidi prilikom 'check-out'-a. Isto tako ulazi u carinsku osnovicu.

Carina
Stopa varira od 0% do 16%, a za većinu stvari o kojima se piše ovdje je 11% (10%+1% za precizne). Predmet carinjenja je vrijednost robe + shipping & handling charge. Ukoliko službenik sumnja da vriednost navedena na fakturi odgovara stvarnoj vrijednosti robe, kao osnovica se koristi vrijednost iste ili slične robe iz ranijih uvoza, kataloška vrijednost, ili slobodna procjena carinika (za koju bi trebao imati neke argumente).

Pojednostavljeno:

Vrijednost robe: 80 KM
Trošak transporta: 20 KM
------------------------------------------
SUBTotal: 100 KM

11% carina (100x0,11): 11 KM
------------------------------------

Oporezivi iznos: 111 KM

PDV 17% (0,17x111 KM): 18,87 KM
-------------------------------------------

Ležarina, obrada... 3,20 KM

Total: 133,07 KM

Ukratko, za stvar koju ste naručili za 80 KM na kraju ste platili 133,07 KM.

Još jednom, ne mora uvijek biti kao što je gore, ali mislim da bi trebalo računati sa ovom varijantom, pa onda porediti sa cijenama u BiH, nego se nadati da neće biti primjećeno.
Meshtar

#591 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

Michun wrote:Ova carina fakat zavisi od insana koji se docepa paketa.
Ja sam skoro za lakove za nokte platila carine :shock: ko da sam za salon narucila. Al opet me izaslo jeftinije nego ovdje - OPI.
Evo mozda ovdje imaju odgovri, ko ima vremena za citanje
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... -CTBiH.pdf

Michune mislim da si u pravu. Danas mi je stiglo nešto sa kitbaga u vrijednosti od pedesetak funti skupa s transportom i donijeli mi likovi iz UPS-a i nisam ništa dodatno platio. Međutim rekao mi je lik da sam imao sreće i da sve što izgledao iole vrijednije obavezno ocarine. Srećom ovo moje nije izgledalo skupo. :D
♥ Julianna ♥

#592 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ♥ Julianna ♥ »

Pošiljka do 50 KM se ne carini, uvoz u ličnoj prtljagi do 200 KM također ne. Sve preko u pravilu može.
Iz ličnog iskustva znam da ovisi o cariniku, ali i o količini i namjeni naručenih predmeta. Za sve ono za što posumnjaju da će ići dalje u prodaju, ocariniće. Najgore od svega je što uračunaju i shipping.
No bilo kako bilo, uvijek mi se više isplatilo naručiti, pa i platiti carinu, nego plaćati 300% maržu za m*da koja nam ovdje prodaju pod bubrege. I bar znam da je autentično i da prodavačice iz radnje to nisu probavale/pronosale prije nego su meni prodale.
levatcom

#593 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by levatcom »

Ja kupujem preko neta evo vec dugo vremena sve sto mogu kupit, iskreno da mogu i jeo bi preko ebay-a

Jedini problem su porez i carina...

Narucivao sam objektive za nikon, razne sitnice, naocale rayban do sportske opreme na kitbag.com

Ko vam god kaze da porez ide do 100 maraka, nije istina...

Nedavno sam narucio 2 x majice sa kitbag koje su ukupno kostale 85km, naka bechkam serija i dobio sam 65km poreza i carine, zamalo ne zaplakah od muke.. pitah ove fedexovce sta je rec zar nije limit 100km a oni mi rekose da to zavisi od raspolozenja carinika...

na rayban naocale od 140 km sam platio takodjer oko 80km...

Ako budete kupovali, napisite trgovcima da vam to upakuju u neoznacene kutije i da ne pisu stvarnu vrijednost, jer se u bosni ne zna ni ko pije ni ko placa...

za ebay je obavezan paypal jer vam garantuju povrat do 2000km :)

nadam se da sam pomogao!
bullmastiff

#594 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

levatcom wrote:Ja kupujem preko neta evo vec dugo vremena sve sto mogu kupit, iskreno da mogu i jeo bi preko ebay-a

Narucivao sam objektive za nikon, razne sitnice, naocale rayban do sportske opreme na kitbag.com

Nedavno sam narucio 2 x majice sa kitbag koje su ukupno kostale 85km, naka bechkam serija i dobio sam 65km poreza i carine, zamalo ne zaplakah od muke.. pitah ove fedexovce sta je rec zar nije limit 100km a oni mi rekose da to zavisi od raspolozenja carinika...

Ako budete kupovali, napisite trgovcima da vam to upakuju u neoznacene kutije i da ne pisu stvarnu vrijednost, jer se u bosni ne zna ni ko pije ni ko placa...

nadam se da sam pomogao!
jbt prijavi ih u upravu za inspekcijske poslove...mamu im lopovsku!..

cuj od raspolozenja..imaju pravila kojih se moraju drzati :x
levatcom

#595 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by levatcom »

bullmastiff wrote:
levatcom wrote:Ja kupujem preko neta evo vec dugo vremena sve sto mogu kupit, iskreno da mogu i jeo bi preko ebay-a

nadam se da sam pomogao!
jbt prijavi ih u upravu za inspekcijske poslove...mamu im lopovsku!..

cuj od raspolozenja..imaju pravila kojih se moraju drzati :x

ma kome prijavit, lopove lopovima, nema od tog nista...

samo je carinski pregled 3.5 marke, i taksa 10... znaci minimum je 13.5, bez pdva i stopa ikakvih...

uzas..
bullmastiff

#596 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

al sad cekam combat hlace iz njemacke.nisu jos stigle zajedno sa postarinom izadje 54 eura..znaci 101 KM..nece valdj ajos toliko dadzbina..cuj i prevoz racunaju u carinu
levatcom

#597 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by levatcom »

bullmastiff wrote:al sad cekam combat hlace iz njemacke.nisu jos stigle zajedno sa postarinom izadje 54 eura..znaci 101 KM..nece valdj ajos toliko dadzbina..cuj i prevoz racunaju u carinu
ne racunaju prijevoz ili postarinu.... osim ako prodavac nije priglup!
bullmastiff

#598 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

levatcom wrote:
bullmastiff wrote:al sad cekam combat hlace iz njemacke.nisu jos stigle zajedno sa postarinom izadje 54 eura..znaci 101 KM..nece valdj ajos toliko dadzbina..cuj i prevoz racunaju u carinu
ne racunaju prijevoz ili postarinu.... osim ako prodavac nije priglup!
ma ne bi me od nasih nista cudilo
Meshtar

#599 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

Ma ne znam, izgleda da je bukvalno kako vas potrefi taj dan. Kažem stigla mi jučer roba i nisam ništa dodatno platio. Ono što me iznenadilo je brzina dostave. Naručio sam u nedjelju navečer na kitbagu, a jučer popodne je bilo kod mene. Svaka čast. Kod nas pizzu nekad čekaš duže :D
miki27A

#600 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by miki27A »

jeste, ovo je kako te potrefi na posti. Ja narucila sat od $300, dosao sestri u US, ona samo izvadila iz paketa racune i poslala meni. 15 dana kasnije dolazi zuti papir, i 9,50KM poslije bez ikakvih problema dobijem sat (paket je bio otvaran)
Koliko bi me dosla carina da su racuni bili unutra?
:D
Post Reply