Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#576 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Može li neko potvrditi da li je bolje zamjeniti ovdje KM>EUR, a onda tamo EUR>TL, ili je bolje uraditi KM>TL tamo?
zilla_

#577 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Nisam siguran da KM uopće možeš tamo zamijeniti... Ja sam nosio odavde EUR-e i dolare pa bi i tebi savjetovao isto...
alibaba_i_30_godina

#578 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

zilla_ wrote:Nisam siguran da KM uopće možeš tamo zamijeniti... Ja sam nosio odavde EUR-e i dolare pa bi i tebi savjetovao isto...
Naravno da moze, doduse ne u svim mjenjacnicama, ali u nekoliko njih moze - kod Kapali carsije.

Mada, preporucio bih kiki-mikin savjet, da se ponesu euri i onda tamo se na svakom cosku moze zamijeniti za lire. Ne bi bilo lose ponijeti oko 20-ak lira i odavde, cisto da se ima za taxi/autobus ili neki drugi prijevoz do prve mjenjacnice.

Sto se tice kartica, sa njima mozete placati na svakom koraku i ne uzima vam proviziju, samo konverziju valute - dok kada podizete novac na bankomatima uzima se provizija (iznos nije isti za sve Banke) + dio za konverziju valute.

Milism da s karticama Unicredit Banke mozete dizati novac na bankomatima Yapi Banke bez provizije, ali u svakom slucaju savjetujem da provjerite ovu informaciju!
rudy81

#579 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

NeyDan wrote:
zilla_ wrote:Nisam siguran da KM uopće možeš tamo zamijeniti... Ja sam nosio odavde EUR-e i dolare pa bi i tebi savjetovao isto...
Naravno da moze, doduse ne u svim mjenjacnicama, ali u nekoliko njih moze - kod Kapali carsije.

Mada, preporucio bih kiki-mikin savjet, da se ponesu euri i onda tamo se na svakom cosku moze zamijeniti za lire. Ne bi bilo lose ponijeti oko 20-ak lira i odavde, cisto da se ima za taxi/autobus ili neki drugi prijevoz do prve mjenjacnice.

Sto se tice kartica, sa njima mozete placati na svakom koraku i ne uzima vam proviziju, samo konverziju valute - dok kada podizete novac na bankomatima uzima se provizija (iznos nije isti za sve Banke) + dio za konverziju valute.

Milism da s karticama Unicredit Banke mozete dizati novac na bankomatima Yapi Banke bez provizije, ali u svakom slucaju savjetujem da provjerite ovu informaciju!

ovo je tacno, nasa UniCredit i njihova Yapi Bank su clanice iste grupacije. Bankomati su im na svakom cosku...
Entropio

#580 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Ma ja ne smijem plaćati s Raiffeisen karticom nigdje vani, jer znam da će me oderati...
rudy81

#581 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Entropio wrote:Ma ja ne smijem plaćati s Raiffeisen karticom nigdje vani, jer znam da će me oderati...

cek, nemoj mi reci da reiffeisen naplacuje proviziju ako negdje vani placas karticom? za bankomate mi nije cudno, al ovo je :-)
Entropio

#582 Re: Istanbul

Post by Entropio »

rudy81 wrote:
Entropio wrote:Ma ja ne smijem plaćati s Raiffeisen karticom nigdje vani, jer znam da će me oderati...

cek, nemoj mi reci da reiffeisen naplacuje proviziju ako negdje vani placas karticom? za bankomate mi nije cudno, al ovo je :-)
Prošle godine sam platio nešto njihovom karticom u Njemačkoj, i znam da su bili neke velike provizije na izvodu (za konverziju i za placanje)... Od tada ne plaćam njihovom karticom. Možda su nešto promjenili od tada, ali sumnjam...
vjesticanametli

#583 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

nisu promijenili uzimaju 10 KM meni je tako prikazano na zadnjem izvodu :x

eh blizi se i meni Istanbul :-D samo ne znam kako cu i sta cu
smijem li ja zamoliti da voze kofere u hotel a da ja idem u grad (prije toga pitam koji hotel i gdje je) posto TA placa hotel za jedno nocenje (nemam konekciju isti dan) ............ja bih navecer dosla u hotel tus, bandak i let dalje hahahhaha (hocu li ostati bez kofera)..............gdje da menjam novac u Ist. ili u SA

hvalaaaaaaa :-D
rudy81

#584 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

vjesticanametli wrote:nisu promijenili uzimaju 10 KM meni je tako prikazano na zadnjem izvodu :x

eh blizi se i meni Istanbul :-D samo ne znam kako cu i sta cu
smijem li ja zamoliti da voze kofere u hotel a da ja idem u grad (prije toga pitam koji hotel i gdje je) posto TA placa hotel za jedno nocenje (nemam konekciju isti dan) ............ja bih navecer dosla u hotel tus, bandak i let dalje hahahhaha (hocu li ostati bez kofera)..............gdje da menjam novac u Ist. ili u SA

hvalaaaaaaa :-D
aaa tebi aviokompanija osigurava ssmjestaj? onda ces sigurna sam biti negdje u blizini aerodroma tako da sve ono sto ti je savjetovano par stranica prije u vezi s kako-do-grada-s-aerodroma i dalje vrijedi :)
ono sto je super je da ces usput istovariti kofere u hotel i biti rahat ostatak dana..
pare: ovdje u eure tamo u lire, evo dosta ljudi kazu tako je najbolje
vjesticanametli

#585 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

euri su spremni hahahah da da kompanija placa pa ne znam smijem li im reci dajte mi adresu hotela i vozite kofere a ja cu jel :D doci nekad da me vratite na aerodrom.

malo sam se zabrinula kako cu :-?
thea

#586 Re: Istanbul

Post by thea »

idem za istanbul 4 dana, koji muzej obici?
postoji li neki nacionalni muzej, koji vrijedi vidjeti :)

hvala vam na odgovoru!!!!!
alibaba_i_30_godina

#587 Re: Istanbul

thea wrote:idem za istanbul 4 dana, koji muzej obici?
postoji li neki nacionalni muzej, koji vrijedi vidjeti :)

hvala vam na odgovoru!!!!!
U Istanbulu ima nekoliko muzeja, ja bih ti svakako preporucio arheoloski muzej koji se nalazi u blizini Topkapi palace. U pitanju je kompleks od nekoliko zgrada - tacnije nekoliko muzeja, a trebat ce ti najmanje 4-5 sati da sve obidjes. Ima cak dio i sa egipatskim mumijama i artefaktima.
Entropio

#588 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Kako tačno doći od Sultanahmeta do Cevahir Mall tramvajem/metroom?
zilla_

#589 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Entropio wrote:Kako tačno doći od Sultanahmeta do Cevahir Mall tramvajem/metroom?
Od sultanahmeta ideš tramvajem do zadnje stanice (Kabatas), onda se tu spustiš u podzemnu i imaš odatle uspinjaču do Taksim trga... Odatle onda imaš metro, ti sjedaš na onaj u pravcu Levent-a i na toj stanici izađeš... Ako ćeš u tržni centar cevahir on ti je odma kod metro stanice, ne možeš ga fulit :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#590 Re: Istanbul

zilla_ wrote:
Entropio wrote:Kako tačno doći od Sultanahmeta do Cevahir Mall tramvajem/metroom?
Od sultanahmeta ideš tramvajem do zadnje stanice (Kabatas), onda se tu spustiš u podzemnu i imaš odatle uspinjaču do Taksim trga... Odatle onda imaš metro, ti sjedaš na onaj u pravcu Levent-a i na toj stanici izađeš... Ako ćeš u tržni centar cevahir on ti je odma kod metro stanice, ne možeš ga fulit :thumbup:
Najbolje je da iz metroa izadje na stanici Sisly-Mecidiyekoy u kojoj postoji direktan ulaz u sam Cevahir - tako da nema nikakvog lutanja po ulicama, samo se prate znaci na stanici.
thea

#591 Re: Istanbul

Post by thea »

ney dan
hvala na odgovoru

Zivite li vi u sanbolu?

Dakle arheoloski muzej, topkapli, blizu mi je hotel:)

KOliko kosta taxi aerodrum-grad, da racunam, te mi ne bude kao drugu kruzio 2x istim ulicama i na kraju trazio 50€ :D
rudy81

#592 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

thea wrote:ney dan
hvala na odgovoru

Zivite li vi u sanbolu?

KOliko kosta taxi aerodrum-grad, da racunam, te mi ne bude kao drugu kruzio 2x istim ulicama i na kraju trazio 50€ :D

otidji i u dolmabahce palace i basilica cistern
ne uzimaj taxi nego bus s kojim dodjes u centar grada. gdje ti je hotel?

edit: tek sad vidim hotel ti je kod topkapi :)
thea

#593 Re: Istanbul

Post by thea »

moj hotel Premier The Home Suites & Spa

bitno mi je da sam tu negdje, ja cu uzeti taxi, samo ne znam cijene???
alibaba_i_30_godina

#594 Re: Istanbul

thea wrote:ney dan
hvala na odgovoru

Zivite li vi u sanbolu?

Zivio sam nekoliko mjeseci tamo, ali vise ne.

Taxi ti ne bih preporucio, prije svega jer imaju jako dobro razvijen gradski prevoz, a i velikim dijelom sto su velike guzve na njihovim cestama pa voznja cesto moze duze potrajati nego inace, a o tome da taksisti cesto kruze raznim ulicicama kako bi vise naplatili ne trebam ni pricati.

Najbolje bi bilo da skines sa neta kartu gradskog prijevoza i istu koristis.

Nemoj da te zbuni mjesto Topkapi sa mjestom u kojem se i nalazi ova palaca. Naime, u Istanbulu na evropskoj strani postoji mjesto koje se zove Topkapi ali tu i nije sama palaca pa cisto da znas. Sve sto trebas vidjeti se nalazi kod i u blizini Sultanahmeta - tu su i Sultanahmet/Plava dzamija, Kapali carsija, Aya Sofija, Bazilika cisterna, Gulhane Park, Topkapi, Arheoloski muzej, u blizini je mjesto Eminonu, Taksim takodjer nije puno daleko itd.
zilla_

#595 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

što se taksija tiče odma s taksistom pogodi cijenu bez uključivanja taksimetra... pitaš ga fino za cijenu i koliko god ti ponudi ti mu plati duplo manje :evil:
thea

#596 Re: Istanbul

Post by thea »

dobro vi ne preporucujete taxi.

samo zelim znati od prilike cijene, jer ja cu mu nuditi 80 lira i nista vise :D

hA HHA HHA LEGENDE STE

DAKLE, KAD KAZE CIJENU TI TRESNES DUPLO MANJE :D
zilla_

#597 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Za 80 lira mislim da će te odvest bez problema jer to kad pretvotimo u eure dođe oko 40€... Najbolje ti je da ga pitaš koliko košta bez taksimetra pa ti možda rekne i manje od tih 80 lira koje si halalila.... Znam recimo da od luke uskudar do onog brda camilica su uzimali po 10€, ono nagodiš se s njima... A od aerodroma do s.ahmeta nebi trebalo bit više od 20€

Što se tiče cjenkanja toga i nema sad kao što je prije bilo... Izgleda da su se i turci malo ubezobrazili :D
Entropio

#598 Re: Istanbul

Post by Entropio »

NeyDan wrote:
zilla_ wrote:
Najbolje je da iz metroa izadje na stanici Sisly-Mecidiyekoy u kojoj postoji direktan ulaz u sam Cevahir - tako da nema nikakvog lutanja po ulicama, samo se prate znaci na stanici.
Hvala vam! :)
kojeime

#599 Re: Istanbul

Post by kojeime »

"Što se tiče cjenkanja toga i nema sad kao što je prije bilo... Izgleda da su se i turci malo ubezobrazili :D"

Moje iskustvo je kada se maknes sa Sultanahmeta sve manje sanse da se dogovaras, sve vise voze iskljucivo po taksimetru. Cjenkanja jos ima, ali nije vise kao sto je nekad bilo. Naravno, pijaca i male individualne radnje jos ide, ali malo veca radnja, nema vise cjenkanja. Cijena istaknuta na proizvodu i to je to. I oni postaju Evropa. I neka.
thea

#600 Re: Istanbul

Post by thea »

koje jezike turci govore? :D

probala malo uciti brojke, jah jah selameta :D
Post Reply