--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bellica wrote:islim da samo ti pises svoje, naravno, lopovluk i nekorektan rad gradjana. Ja sam ti vec pisala za fasade i nije meni tesko da ti napisem jos 100.000X dok ne shvatis da se neko s tim fasadama zeza i vadi nam zivce. Evo ti na Pofalicima, nema zgrade, a da na sebi nema table "frizerski salon, apoteka, obucar, pekara..." i to s putokazima, niko, ali bas niko, koliko ja znam nije rekao niti jednu jedinu rijec protiv toga, a smije li se kaciti ista na fasadi za ciju sanaciju sredstva izdavaja opstina ili Kanton???? NE SMIJE! Nadalje, na Grbavici, starija zgrada, fasada dobra, koliko toliko, gospodin ustaklio balkon i umjesto da je trazio dozvolu od opstine, nije, nego je ustaklio pola balkona, a drugi dio gdje je trebao biti zidani dio u boji fasade, gospodin stavio fasadnu ciglu zute boje. I smije li se to na zgradi za ciju fasadu sredstva izdvaja opstina ili Kanton??? OPET NE SMIJE! Imas masu tih primjera, nema sta ne rade stanari po fasadi, kace klime, strikove, table s razlicitim natpisima, peru cilime pa preko balkona ih stavljaju da se suse, pa se ona voda koja se cijedi slijeva na fasadu i sta hoces, da ti opstina to napravi je li??? Ah, da, kako sam zaboravila, u ovim zgradama zive uglavnom oni koji ne placaju odrzavanje, nisu osigurali zgradu, a uvijek i UVIJEK imaju nesto protiv PEV ili upravitelja. Ja takodjer pisem lose o pojedinim PEV, uglavnom penzionisanim radnicima koji jos zive u starom sistemu i ne shvataju ideju o upraviteljstvu, premda bi trebali da je razumiju i predstave stanarima, puna mi je kapa problema mojih sugradjana koji iz nekih XY razloga trpe ovakve PEV kojima je jedino bitno da ima 50000KM na racunu pa neka zgrada propada, neka se nista ne odrzava. Imam i ja nesto protiv odredjenih upravitelja, mogu ih sve nabrojati s kojima sam imala neslavno iskustvo, ali nema potrebe, zna se ko su, idu mi na zivce sto nece da rade, a EV placaju, ali moras priznati da ima i EV kojih nije briga za ulaz, placaju da ne odu na sud, prolaze do stana kroz cumez, briga ih gdje im novac ide i eto sjete se da bi bilo lijepo da imaju novu fasadu pa hajde da sada pritisnemo sve moguce institucije da dobijemo novu fasadu. A sto se tice kolektivnih smjestaja, koliko ja znam, na nasoj opstini, one ljude cije stambene objekte popravljaju smjestaju u uslovne stanove, ali eto mi ovdje imamo neki drugi problem, gospoda nece da ide iz rusevina, hoce da im se objekat restaurira, ali nece da ga napuste, a da bi se restauracija obavila, potrebno je skinuti kompletan krov, koji je vc 90% ostecen i prokisnjava, a ovo je samo jedan od mnogobrojnih problema. Restauraciju kompletnog objekta nije moguce obaviti ako su stanari inace 2 EV unutra. Opstinari su isli cak i s policijom i molili ih da ih presele u ove stanove dok se njihovi ne poprave, ali oni nece, oni stanove nisu mogli ni otkupiti jer koliko znam moraju imati odredjen broj % uslovnog prostora da bi ga otkupili (ovo nije provjereno, samo sam tako cula), nemaju upravitelje, ovi nemaju sta ni odrzavati kad je to sve jedna velika rusevina, dakle, ne placaju nista niti jednoj upraviteljskoj firmi i onda posalju dopis novinama i pisu kako ih je drzava ostavila da zive u rusevinama. Dakle, nece da se preseli na 1-2 godine u drugi stan dok se njegov sa zgradom ne obnovi, ali se buni sto zivi u rusevini, a svi ostali gradjani zive u uslovnim objektima. Ovo je tipican nas mentalitet gdje svi misle da je s druge strane planine trava zelenija i gdje se odgovorno tvrdi da je komsijin kolac sladji i to samo zato sto je komsijin, a ne njegov.zonbirile wrote:------------------------------------------PipiDugaDevetka wrote:Kada se zgrada toliko pokvari da je nuslovna za stanovanje, opština u nekim slučajevima koji su tačno propisani obezbjeđuje nužni smještaj, pa ti vidi hoćeš li dopustiti da komšije ne plaćaju i kroz određeno vrijeme zgrada će oronuti, neće biti uslovna za stanovanje. E, u tom slučaju, @Zonbi može tražiti taj nužni smješta, koji je najčešće kolektivni.
teško ćemo se ikada razumjeti.Ti pišeš samo svoje i ne pokušavaš odgovoriti.Pisao sam ti za fasade,ti lupio Bosmal i kapak.I sada pričaš o nekim nategnutim scenarijima,ne uvažavajući praksu.pročitaj ponovo i pokušaj shvatiti.Za pomoć ti može poslužiti sličan primjer iz društva kolektivnog življenja,svijesti zarobljenog uma,sletova i sl.,praktičnost je bila u uštedi-tako danas imaš naplatu vode u zgradama.Na zgradi od npr. 20 stanova uštedio si 20 vodomjera i 20m cijevi i 1ooh rada.Stvorio si dugoročan nepremostiv problem.Imaš Vodovod u buli i slaboj naplati,a ne može zatvoriti vodu.Obrnuto da je zatvori,najebaše i oni što plačaju.E tako nekako funkcionira održavanje,kao Vodovod sa mogućošću zatvaranje vode svima,zbog neplačanja.postoje i druga riješenja,samo ne odgovaraju istim onima koji su hapili stan i kroje i danas stambenu politiku kao i onda.Radi par kvazi generala i akademika završiti ćemo u Strazburu,jer je izvršen otkup stanova prije restitucije.
ti stvarno ne kontaš dok tako meni pišeš.Pa pročitaj moje postove,ako možeš uopšte se tako provaljivati.Čuj ja hoću da opština mi popravlja fasadu::Ne,ne ja upravo pišem o crvenoj a sada poratnoj buržoaziji smještenoj u zgradama i ne davi sa PEV-om više.Tvoj primjer da je idealan,a nije jer ne može po nastanku ni biti,ne može obojiti tmurnu sliku stambenog fonda grada.