Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zdruzdjo

#576 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Bekir_SA wrote:Evo koja slikica kako napreduje kod mene...
komentari i sugestije :-D pozzzz... :run:
super ti izgleda. bas je lijepo krenulo. svaka cast. imas i biljaka pravo puno. slobono se ne moras bojati za kisik u vodi. ovo biljaka sto imas moze proizvoditi kisika za troduplo ribica koliko imas. ljudi koji znaju oko aqascapinga ce ti sigurno dati par savjeta oko uredjenja samog mada sam ja ljubitelj dzungla stila. samo nemoj odmah nista rasadjivati dok dobro se ne sredi situacija sa algama. sijamci ce ti je srediti budi siguran. ti samo nemoj nikakava gnojiva dodavati jer bi time samo pospjesio alge.
odlicno samo nastavi.
doktor78

#577 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Odlicno, Bekire, svaka cast!
uradi sam

#578 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekire jako lijepo samo nista ne diraj sto kaze zdruzljo,DZUNGLA MAJKA....
uradi sam

#579 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Gauchos wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
uradi sam wrote:ex700 max moze izgurati 100 litara akvarijum..da ne znam koje su ribe u pitanju meni je jako losh izbor filtracije...lp
@Gauchos, koliki je akvarijum u pitanju, koliko riba i bilja?!

@uradi sam,
Ti mora da si zamijenio EX700 sa EX600?
Izvini, ali reci da je EX700 jako los izbor filtracije je, po meni, presmijesno.
Ne znam kakva si ti iskustva imao, ali uz redovno odrzavanje, EX700 shiba ko lud.
Slazem se da filtracije nikada nije dosta, ali ne treba pretjerivati. Ja ne upratih koji je Gauchos-ov setup, nikako da se javi!

I da, SRETNA NOVA!!! 8-) :D

Evo da se i ja javim :)

Akvarijum je 120 litara, trenutno imam nesto malo bilja, jedan panj i 12 ribica.
Mislim da je ovaj ex700 od 100-250 litara tako da bi trebao biti dovoljan
Sta je vas proidlog za filtraciju ovog akvarijuma?
Ovaj ex700 mi ce cini dobar sto zbog cijene a vidm i da ga hvale

Do 100 litara max..ex700 moze izgrat i to da je dubina Akvarija max 45 cm..sve preko imat ces mrtve zone gdje ce voda mirovat..ja dobro znam sta govorim i to iz iskustva...a ono sto pise da mu je protok 700 lit./H to mogu mami prodavat..ako nista testirajte ja jesam...sve svoje filtere i koje imam i koje sam pravio jedino sto je vrjedno spomena to je vanjski stakleni filter, i filter koji ce da radi posao kako treba..sve ostalo je sminka..
Bekir_SA

#580 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

zdruzdjo wrote:
Bekir_SA wrote:Evo koja slikica kako napreduje kod mene...
komentari i sugestije :-D pozzzz... :run:
super ti izgleda. bas je lijepo krenulo. svaka cast. imas i biljaka pravo puno. slobono se ne moras bojati za kisik u vodi. ovo biljaka sto imas moze proizvoditi kisika za troduplo ribica koliko imas. ljudi koji znaju oko aqascapinga ce ti sigurno dati par savjeta oko uredjenja samog mada sam ja ljubitelj dzungla stila. samo nemoj odmah nista rasadjivati dok dobro se ne sredi situacija sa algama. sijamci ce ti je srediti budi siguran. ti samo nemoj nikakava gnojiva dodavati jer bi time samo pospjesio alge.
odlicno samo nastavi.
doktor78 wrote:Odlicno, Bekire, svaka cast!
uradi sam wrote:Bekire jako lijepo samo nista ne diraj sto kaze zdruzljo,DZUNGLA MAJKA....
hvala ne kontam nista dirat samo nek raste, algojedi rade svoj posao samo tako ko leptiri su po citav dan "letaju" od biljke do biljke vrijedni su svake markice :lol: pozzzzz
chuchumbamayumbe

#581 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

uradi sam wrote:
Gauchos wrote:
chuchumbamayumbe wrote:@Gauchos, koliki je akvarijum u pitanju, koliko riba i bilja?!

@uradi sam,
Ti mora da si zamijenio EX700 sa EX600?
Izvini, ali reci da je EX700 jako los izbor filtracije je, po meni, presmijesno.
Ne znam kakva si ti iskustva imao, ali uz redovno odrzavanje, EX700 shiba ko lud.
Slazem se da filtracije nikada nije dosta, ali ne treba pretjerivati. Ja ne upratih koji je Gauchos-ov setup, nikako da se javi!

I da, SRETNA NOVA!!! 8-) :D

Evo da se i ja javim :)

Akvarijum je 120 litara, trenutno imam nesto malo bilja, jedan panj i 12 ribica.

Do 100 litara max..ex700 moze izgrat i to da je dubina Akvarija max 45 cm..sve preko imat ces mrtve zone gdje ce voda mirovat..ja dobro znam sta govorim i to iz iskustva...a ono sto pise da mu je protok 700 lit./H to mogu mami prodavat..ako nista testirajte ja jesam...sve svoje filtere i koje imam i koje sam pravio jedino sto je vrjedno spomena to je vanjski stakleni filter, i filter koji ce da radi posao kako treba..sve ostalo je sminka..
Postavis usisnu granu u jeda kut akvarijuma, spray bar stavis na drugi kraj i dobices cirkulaciju.
JA ti iz iskustva kazem da EX700 hladno gura 180 litara, i to napravi oluju unutra.
TI mora da si naletio ili na nesto sa fdabrickom greskom?
CIjel svijet koristi kanister filtere (Ehaim razvaljuje po kvalitetu, Tetra nije uopste puno losija, ako cemo porediti), tako da ne vidim zasto bi neko ugradjivao vanjski staqkleni filter pored svih blagodeti moderne tehnologije.
A o estetskom dijelu da i ne govorim.
Svaka cast tebi na iskustvu, ali ja imam iskustvo sa Tetrom preko 2 godine i nisam jedini, i je prva liga.
chuchumbamayumbe

#582 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

@Bekir, lijepo, nema sta!
Koja ti je rasvjeta gore, koliko vidim ne baca mi na grolux?!
Ili je to do aparata?!
uradi sam

#583 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Ma nisam kudio Tetru... ali neka se oni drze hrane ....Filtere neka prepuste boljima...
chuchumbamayumbe

#584 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

uradi sam wrote:Ma nisam kudio Tetru... ali neka se oni drze hrane ....Filtere neka prepuste boljima...
:)
Bekir_SA

#585 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

chuchumbamayumbe wrote:@Bekir, lijepo, nema sta!
Ili je to do aparata?!
jedna je grolux a druja je juwel daylite 765 al misim da ovdje najvecu ulogu ima supstrakt, neki dan kad sam izukao jednu biljku izmjerio sam korjen od 28 cm...
uradi sam

#586 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:
chuchumbamayumbe wrote:@Bekir, lijepo, nema sta!
Ili je to do aparata?!
jedna je grolux a druja je juwel daylite 765 al misim da ovdje najvecu ulogu ima supstrakt, neki dan kad sam izukao jednu biljku izmjerio sam korjen od 28 cm...
:lol:
gefufna

#587 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Šta si stavio u podlogu-supstrat po slojevima da ti je korijen 28cm?
Reci dok još nisam sve posložio, jer namjeravam imat podosta bilja.
Last edited by gefufna on 04/01/2010 13:35, edited 1 time in total.
rumit

#588 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote: komentari i sugestije :-D pozzzz... :run:
Ti bas ne odmaras :). Fino ti ovo izgleda.
Nemoj vise nista saditi. Kad ti se ovo sve razraste pola ces morati pocupati :).
Rece da si kod Armana kupio aktivni ugalj. Ako si ga planirao za ovaj akvarijum - nema potrebe. Aktivni ugalj ne ide u kombinaciji sa biljnim akvarijumom.
Po ovim tvojim slikama bi se reklo da nemas potrebe ni za vrbovim grancicama :-D .
Kakvih si jos ribica planirao staviti?
rumit

#589 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Gauchos wrote: Evo da se i ja javim :)

EX700 je sasvim dovoljan za 120l, ali da moze gurati do 250l je smijesno.
Mislim da mu je i 120l blizu limita, pogotovo ako je u pitanju biljni akvarijum.
Raspitaj se malo i za JBL e900. Tu je negdje i cijenom i kvalitetom sa tetrinim ex700, a jaci je za 200l/h i veceg je volumena za 1l. Jedino ne znam kakva je situacija sa nabavkom dijelova.

Slozio bih se sa Uradi sam za vanjske pregradne filtere. Ako je fino napravljen ne moze mu parirati karnister filter (glede kvalitete filtriranja).
Prednost karnister filtera je u njegovom smjestanju, lakoci odrzavanja i sigurnosti, zbog cega se mozda i isplati uzeti.
uradi sam

#590 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

rumit wrote:

Mislim da mu je i 120l blizu limita, pogotovo ako je u pitanju biljni akvarijum.
Raspitaj se malo i za JBL e900. Tu je negdje i cijenom i kvalitetom sa tetrinim ex700, a jaci je za 200l/h i veceg je volumena za 1l. Jedino ne znam kakva je situacija sa nabavkom dijelova.

Slozio bih se sa Uradi sam za vanjske pregradne filtere. Ako je fino napravljen ne moze mu parirati karnister filter (glede kvalitete filtriranja).
Prednost karnister filtera je u njegovom smjestanju, lakoci odrzavanja i sigurnosti, zbog cega se mozda i isplati uzeti.
Ma da slazem se sto se tice estetike, lakoce odrzavanja i slicno, a u stvari nije ni stvar love ono ako hocu da mi nesto fescera neka brate radi....ali nije tako... :x . jedino sto je napravio u posljednje vrijeme je kanister filter Fluval-FX5 sve ostalo je po meni je Amatersko....
Bekir_SA

#591 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

gefufna wrote:Šta si stavio u podlogu-supstrat po slojevima da ti je korijen 28cm?
Reci dok još nisam sve posložio, jer namjeravam imat podosta bilja.
u jednom prijasnjem postu sam napisao da je supstrakt Tetrin, ali evo malo sam prelistao slike i vidim da je JBL dodje u zelenim kantama, sa njim dobijes i gnoiva...sloj supstrakta malo pomjesanog sa zemljom obicnom kupovnom crnicom i preko pijesak...3-5mm...
rumit wrote:
Bekir_SA wrote: komentari i sugestije :-D pozzzz... :run:
Ti bas ne odmaras :). Fino ti ovo izgleda.
Nemoj vise nista saditi. Kad ti se ovo sve razraste pola ces morati pocupati :).
Rece da si kod Armana kupio aktivni ugalj. Ako si ga planirao za ovaj akvarijum - nema potrebe. Aktivni ugalj ne ide u kombinaciji sa biljnim akvarijumom.
Po ovim tvojim slikama bi se reklo da nemas potrebe ni za vrbovim grancicama :-D .
Kakvih si jos ribica planirao staviti?

sta da ti kazem nisam ljubitelj algi nikako, cim ih vidim imalo sav se najezim :x zato sam i stavio vrbe malo i cisto da probam jel djeluje, al neki poseban efekat nisam ni vidio...
To za aktivni ugalj nisam znao :| a stavio sam ga ispocetka jer sam imao dva velika panja na dnu koja su pored sati i sati kuhanja bojila vodu, kasnije sam jedan izvadio...
Ne planiram nista vise ubacivati, imam 6 manjih skalara, 4 velika maticna, 4 albino coridorasa, 4 plecostomusa i 6 sijamskih algojeda, mozda ubacim jos 4 sijamska algojeda svidja mi se kako se drze u grupi i samo rade rade rade rade :lol:
Bekir_SA

#592 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:
rumit wrote:

Raspitaj se malo i za JBL e900. Tu je negdje i cijenom i kvalitetom sa tetrinim ex700, a jaci je za 200l/h i veceg volumena za 1l. Jedino ne znam kakva je situacija sa nabavkom dijelova.

Ma da slazem se sto se tice estetike, lakoce odrzavanja i slicno, a u stvari nije ni stvar love ono ako hocu da mi nesto fescera neka brate radi....ali nije tako... :x . jedino sto je napravio u posljednje vrijeme je kanister filter Fluval-FX5 sve ostalo je po meni je Amatersko....
JBL Cristal profi e900 Inace protok mu je 900l/h, za akvarij od 100-300l, zapremine je 7,6l ja ga imam i extra sam zadovoljan sa njime, imas ga kod Armana, ako si voljan otidji pogledaj cijenu koja je na to obracunaj -10% za koje bi se ja dogovorio sa njim kad bi htjeo kupiti taj filter, uz njega dobijes sve medije i crijeva...
doktor78

#593 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Uf, plecostomusi znaju narasti do neslucenih dimenzija. Da si bogdom uzeo ancistruse...
rumit

#594 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote: Ne planiram nista vise ubacivati, imam 6 manjih skalara, 4 velika maticna, 4 albino coridorasa, 4 plecostomusa i 6 sijamskih algojeda, mozda ubacim jos 4 sijamska algojeda svidja mi se kako se drze u grupi i samo rade rade rade rade :lol:
Kao sto ti rece Doktor, ako mozes zamjeni plecostomuse za ancistruse ili nesta drugo. Plehe su fine ribe, ali kad narastu...postanu nezgrapni pogotovo za akvarijum sa biljkama.
Imao sam dva haman pa 25cm velika (jos su bili u razvoju :) ), ali sam ih morao dati. U principu su mirni, ali kad se pomame sve oko njih leti :) .
uradi sam

#595 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Hvala ti Bekire ja sam se jednom zajebo i nikad vise sto se tice filtera externih kupovnih....DIY je sve sto mi treba...protocna fontanska pumpa i da vidis zdrave ribe, vode ciste, o algama i prljavstini nema se sta reci....sve je Kristalno cisto..stim da sam uradio pozamasan filter od nekih 20Lit..stalo je u njega filter medija sto ne moze stati u tri kanister filtera i samim tim sam se spasio ciscenja filtera naj manje dva mjeseca :-D a o estetici me zaboli meni je bitno da je akvarij dobar i zdrav... a sto stoji pored njega filter manje vise... a i njega sam obljepio tapetom tako da je sve na svom mjestu...LP
Bekir_SA

#596 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

DIY jeste najbolja varijanta, to mislim da ce slabo tko poreci... ali ima nas mnogo koji smo ograniceni sa prostorom a zelimo da nam aq. bude sto veci... pa s toga se odlucujemo na kanistere, po meni ovaj sto sam uzeo je dobar filter, zadovoljan sam kako radi, necujan je, voda je kristalna, sto se moze vidjeti sa slika, protok je dobar (skoro pa onakav kako pise u papirima) a i svasta od media moze stati u njega, sve u svemu jedan filter koji zadovoljava potrebe prosjecnog aq.... ;)
Edmond

#597 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Ima li negdje u Sarajevu kupiti ili mijenjati i sl. neku biljku niskog rasta ili mahovinu i sl. obzirom da želim podlogu prekriti biljem ? Gledao sam kod Armana i nema. Pozz
Bekir_SA

#598 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

ja imam Eleocharis acicularis ( Dwarf hairgrass ) kupio kod Armana dok je bilo, ako ti nije frka sacekaj do kraja mjeseca, kod mene se pocela razmnozavati (izbijaju mlade ispod pjeska okolo) pa da vidimo sta ce biti, ako bude sve ok bit ce rasada... ;)
Edmond

#599 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Bekir_SA wrote:ja imam Eleocharis acicularis ( Dwarf hairgrass ) kupio kod Armana dok je bilo, ako ti nije frka sacekaj do kraja mjeseca, kod mene se pocela razmnozavati (izbijaju mlade ispod pjeska okolo) pa da vidimo sta ce biti, ako bude sve ok bit ce rasada... ;)
Baš je dobra ova trava. Upravo gledam. Važi,svakako da sam zainteresovan. Bio sam kod Mufida i uzeo par biljaka, ali nema neki pretjeran izbor. Danas ću opet svratiti da vidim je li šta dobio. I kod mene će biti bilja, pa kome bude trebalo,tu sam. :thumbup:
zdruzdjo

#600 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

@ ciklid vlasnici

ja bih rekao da mi je jedna zenka "trudna" (hahaha)
cudno su joj nabubrena usta. kako cu znati da jeste ili nije. jede ali skroz male listice hrane i ne zjeva puno tom prilikom. a jeste se ganjala sa najvecim "bajom". nesto stanu jedno do drugog pa se pocnu tresti kao da ih je struja spucala.:-)
Post Reply