Project: Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Svidja li vam se ovaj objekat

Da
335
84%
Ne
66
16%

Total votes: 401

bosanski

#576 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by bosanski »

Svakako ce ovo postati simbol - ali vremena u kojem zivimo...
Qler

#577 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Qler »

suncica24 wrote:
MUNAFIK wrote:Masallah, dobro idu radovi...

Lijepo je biti svjedokom izgradnje novog, a jedog u nizu sarajevskih simbola...

Onaj ko ovaj objekat stavlja u isti rang sa Robotom, Merkatorom, importanom, Altom i slicnim centrima je slijep kod ociju....
Ako je ovo simbol Sarajeva... :roll:

PS: Ne da je u istom rangu, nego je i ispod, ako nista samo zato sto je gabaritom grdniji po okolinu

Jeste, nista ono ne valja, fuj, boze sacuvaj....

Joooj hebem ti malogradjanstinu..... Samo neka je negativno, nista ne valja, ne diraj mi kasabu, sta god neko pravi papak je, sta god se napravi seljakluk je, hajte vi dezurni negativcu udruzite se, pa napravite nesto da vam se svidi....
casa_vode

#578 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by casa_vode »

Qler wrote:

Jeste, nista ono ne valja, fuj, boze sacuvaj....

Joooj hebem ti malogradjanstinu..... Samo neka je negativno, nista ne valja, ne diraj mi kasabu, sta god neko pravi papak je, sta god se napravi seljakluk je, hajte vi dezurni negativcu udruzite se, pa napravite nesto da vam se svidi....
:thumbup:
@mba

#579 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by @mba »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

imas dezurni seratora koliko hoces, samo cekaju da se otvori neka tema da raspale, mora da su sa pala!
karanana

#580 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by karanana »

samo da je malo udaljenija od glavne ceste. da je jedno 10-20 metara prema miljacki bilo bi super. ali i ovako je impozantno i bit ce ok.
suncica24

#581 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

Ovaj centar ne samo da je po ulozenom novcu, tok gradnje i dimenzijama zaista ODLICNA stvar za Sarajevo i nesto sto nismo imali, nego i po svojoj namjeni predstavlja realno povecanje ponude grada i prilika da se ''arapi'' posebno oni bogatiji malo namame u Sarajevo, a sa tim da i oni malo pocnu ulagati ovdje svoj novac... Velika je vaznost halal trizma kojeg ovi sto prave ovaj centar i hotel praktikuju...
Da se razumijemo, investicija - super, trzni centar - fino (deder nam jos jedan :D ), poslovni prostor - treba, privlacenje investicija - super, ali da se ne moze porediti sa Altom, Importaneom... i da ce postati "simbol grada" - pretjerivanje , ciiiiiisto pretjerivanje (zato sto se radi o investitoru o kojem se radi).
Da objasnjavam zasto... ne da mi se. Od gabarita, odnosa sa prema okolini, linija objekta, pa do arhitektonskog koncepta... moglo bi se tu svasta analizirati. I to svasta nikako nema nikakve sanse da bude ista vise sem jos jednog trznog centra.
Pa makar se radilo o trznom centru u kojem ce cijela kraljevska porodica bistvovati i novce trositi.

I da, BBI i dalje ima primat u oblikovanju trznih centara u Sarajevu.
suncica24

#582 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

MUNAFIK wrote:
suncica24 wrote:
MUNAFIK wrote:Masallah, dobro idu radovi...

Lijepo je biti svjedokom izgradnje novog, a jedog u nizu sarajevskih simbola...

Onaj ko ovaj objekat stavlja u isti rang sa Robotom, Merkatorom, importanom, Altom i slicnim centrima je slijep kod ociju....
Ako je ovo simbol Sarajeva... :roll:

PS: Ne da je u istom rangu, nego je i ispod, ako nista samo zato sto je gabaritom grdniji po okolinu
Koja budalastina...

Pa svaka gradjavina ima neku sansu da postane jedan od simbola grada, ako se neke stvari poklope...

Sjecam se dobro da su mnogi robnu kucu ''Sarajku'' nazivali simbolom grada, a realno taj objekat nije bio nista posebno, ali jeste u tom vremenu u kojem je gradjen za tadasnje stanovnike bio VRH VRHOVA i zato je za njih Sarajka postala simbol grada...
Ovaj centar ne samo da je po ulozenom novcu, tok gradnje i dimenzijama zaista ODLICNA stvar za Sarajevo i nesto sto nismo imali, nego i po svojoj namjeni predstavlja realno povecanje ponude grada i prilika da se ''arapi'' posebno oni bogatiji malo namame u Sarajevo, a sa tim da i oni malo pocnu ulagati ovdje svoj novac... Velika je vaznost halal trizma kojeg ovi sto prave ovaj centar i hotel praktikuju...
Sarajka tada kao koncept robne kuce jeste bila "vrh vrhova", ali kao arhitektonski primjer je bila "dno dna". To sto je postala simbol (vise kasnije nakon sto je porusena, kao simbol neke nostalgije, nego u vremenu u kojem je izgradjena) moze zahvaliti ne objektu kao objektu nego ponudi (prva i jedina robna kuca u Sarajevu u kojoj se moglo kupiti sve, od igle do lokomotive) i onom restoranu na vrhu (gdje je mnogima "otisla mladost" :D ).
U Sarajevu danas u kojem shopping centri nicu ko gljive poslije kise i u vremenu u kojem je grad otvoren (ili bi trebao biti) ka novim idejama i konceptima, reci da je City Center vrh vrhova za sarajelije i grad je nekako "ponizavajuce" (malo preteska rijec) i za grad i za stanovnike.
Jer i Sarajevo i sarajlije izasluzuju i bolje,i ljepse, inventivnije, skladnije... projekte i objekte.
Za nadati se je da ce ova investicija otvoriti vrata takvom pogledu na grad i gradjane, i da ce para za bolje zahvaljujuci njoj biti vise.
U suprotnom... samo jos jedan trzni centar...
MUNAFIK

#583 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by MUNAFIK »

Ja zaista ne vidim sta jedan investitor na onoj lokaciji moze napraviti osim poslovnih prostora i hotela sa luksuznijom ponudom... Al eto nekome se svidja nekome ne...

Sto se mene tice nek se pravi nek se gradi samo nek se radi... Nadam se da ce ovi projekti privuci bracu muslimane iz emirata i ostalih prijateljskih zemalja pa da oni pocnu i u BiH ulagati....
suncica24

#584 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

MUNAFIK wrote:Ja zaista ne vidim sta jedan investitor na onoj lokaciji moze napraviti osim poslovnih prostora i hotela sa luksuznijom ponudom... Al eto nekome se svidja nekome ne...

Sto se mene tice nek se pravi nek se gradi samo nek se radi... Nadam se da ce ovi projekti privuci bracu muslimane iz emirata i ostalih prijateljskih zemalja pa da oni pocnu i u BiH ulagati....
Nista ja protiv hotela i poslovnih prostora nemam. Ma kako da posluju (a kako posluju moze se vidjeti po broju otvorenih fransiza i popunjenosti kapaciteta hotela). Jer lokalitet Marindvora i jeste predvidjen za te sadrzaje, plus koncertnu dvoranu, stambene prostore, multipleks salu, studentski kompleks, muzejski kompleks (simptomaticno je da se od navedenog nista ne gradi. Sem trznih centara).
Ja samo kazem da ovaj centar nije ni po cemu izuzetan. Ni po arhitekturi, ni po sadrzaju, ni po icemu drugom, sem po velicini investicije i kolicini novca ulozenog u projekt.
Ako taj novac dovuce novi za neke gradu potrebne projekte i sadrzaje... moj naklon.
U suprotnom... samo jos jedan soping centar.
Od kojeg ti, ja, ostali gradjani Sarajeva i sam grad nemamo nista.
saibaba

#585 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by saibaba »

suncica24 wrote:
MUNAFIK wrote:Ja zaista ne vidim sta jedan investitor na onoj lokaciji moze napraviti osim poslovnih prostora i hotela sa luksuznijom ponudom... Al eto nekome se svidja nekome ne...

Nista ja protiv hotela i poslovnih prostora nemam. Ma kako da posluju (a kako posluju moze se vidjeti po broju otvorenih fransiza i popunjenosti kapaciteta hotela). Jer lokalitet Marindvora i jeste predvidjen za te sadrzaje, plus koncertnu dvoranu, stambene prostore, multipleks salu, studentski kompleks, muzejski kompleks (simptomaticno je da se od navedenog nista ne gradi. Sem trznih centara).
Ja samo kazem da ovaj centar nije ni po cemu izuzetan. Ni po arhitekturi, ni po sadrzaju, ni po icemu drugom, sem po velicini investicije i kolicini novca ulozenog u projekt.
Ako taj novac dovuce novi za neke gradu potrebne projekte i sadrzaje... moj naklon.
Mislim da je to jedno dosta usko gledanje ... A gledas malo sire ti investitori su naravno platili gradu rentu koja je bila bog zna kolika, plaćaju PDV koji ostaje drzavi, plaćaju izvodjace, plaćaju materijal... i na kraju Sarajevo umjesto baraka dobije moderan objekat i vrhunski hotel... Ja bih licno volio da se u Sarajevu pravi jos deset ovakvih objekata onda bi bilo para i za muzeja i za studentskog komleksa i za koncertne dvorane i svi bi imali neke koristi ...
a sad da li je arhitektonski ovakav onakav bilizu ceste ili nije to su periferne stvari ... Glavno je da je on u dijelu grada koji je predviđen za tu namjenu ...
suncica24

#586 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

saibaba wrote:
suncica24 wrote:

Mislim da je to jedno dosta usko gledanje ... A gledas malo sire ti investitori su naravno platili gradu rentu koja je bila bog zna kolika, plaćaju PDV koji ostaje drzavi, plaćaju izvodjace, plaćaju materijal... i na kraju Sarajevo umjesto baraka dobije moderan objekat i vrhunski hotel... Ja bih licno volio da se u Sarajevu pravi jos deset ovakvih objekata onda bi bilo para i za muzeja i za studentskog komleksa i za koncertne dvorane i svi bi imali neke koristi ...
a sad da li je arhitektonski ovakav onakav bilizu ceste ili nije to su periferne stvari ... Glavno je da je on u dijelu grada koji je predviđen za tu namjenu ...
Mislim da sto si naveo usko gledanje stvari.
uglavnom, za 5-10 god moci cemo reci ko je imao pravo.
mrtva kokoš

#587 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by mrtva kokoš »

jos da hoce porusiti sve one barake i one "rusevine" oko ovog giganta...
travar

#588 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by travar »

Hoće li se praviti ona koncertna dvorana iza SCC-a ili je to bila samo ložiona :?
breuer

#589 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by breuer »

u odnosu na tu dvoranu koja bi bila izuzetno skup projekat mnogo je veće pitanje o galeriji savremene umjetnosti! naime potrebno je dati od naše strane samo 5mil eura ( 10 mil eura daje evropska unija ) i da dobijemo najznacajniji moderni objekat na balkanu! kreiran od najveceg zivuceg arhitekte ( jednim od najvecih :D )
Irvinovo stado

#590 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Irvinovo stado »

Lijepo izgleda, ali nacekacemo se da poruse one barake iza...
suncica24

#591 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

breuer wrote:u odnosu na tu dvoranu koja bi bila izuzetno skup projekat mnogo je veće pitanje o galeriji savremene umjetnosti! naime potrebno je dati od naše strane samo 5mil eura ( 10 mil eura daje evropska unija ) i da dobijemo najznacajniji moderni objekat na balkanu! kreiran od najveceg zivuceg arhitekte ( jednim od najvecih :D )
O cemu/kome pricamo? nisam bas upucena :)
StupskaBitanga

#592 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by StupskaBitanga »

suncica24 wrote:
breuer wrote:u odnosu na tu dvoranu koja bi bila izuzetno skup projekat mnogo je veće pitanje o galeriji savremene umjetnosti! naime potrebno je dati od naše strane samo 5mil eura ( 10 mil eura daje evropska unija ) i da dobijemo najznacajniji moderni objekat na balkanu! kreiran od najveceg zivuceg arhitekte ( jednim od najvecih :D )
Muzej Ars Avi
poznanik

#593 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by poznanik »

saibaba wrote:... i na kraju Sarajevo umjesto baraka dobije moderan objekat i vrhunski hotel... Ja bih licno volio da se u Sarajevu pravi jos deset ovakvih objekata onda bi bilo para i za muzeja i za studentskog komleksa i za koncertne dvorane i svi bi imali neke koristi ...
Ne znam kakav stil gradnje u 2011. godini može biti drugačiji, a da ne bude modernistički :-) možda gotski, renesansni... :D

Nisu svi ukusi isti, niti su ista shvatanja estetskog. Neko ih ima obogaćenije znanjem iz oblasti umjetnosti i arhitekture, neko drugi pokušava svoje emocije i interese nametnuti kroz raspravu o etici. Slično kao i ovdje...

Nekom ko je kroz školovanje upoznao i kasnije razvio empirijska znanja o umjetnosti, o arhitekturi kao obliku umjetničkog izražavanja prije svega, a onda i umijeću postavljanja i organizacije objekata u prostoru, ovaj "SCC" izgleda kao najobičnija betonska skalamerija, centar bahatosti i neukusa, isticanje moći i silovanje arhitekture kroz prenaglašavanje njegovih gabarita i masivnosti oblika. Meni liči na "viseći betonski bunker", čini mi se da u kompletnoj zapremini objekta, betonske površine imaju nadpolovičnu vrijednost, umjesto obrnuto :(

Ovdje je jasna namjera investitora da se ovim projektom još jedno pokaže i dokaže, da naznači svoju finansijsku moć i uspostavi sopstveni interes ne birajući sredstvo ni mjesto. Ovim projektom uopšte se "SCC-Arapi" ne razlikuju od ostalih arapskih bacača para, i iznenađuju nadležni organi koji su odobrili njihov projekt i gradnju. Zapravo... :-) :(

Da li je "arhitektonski ovakav ili onakav" ne mogu biti i ne smiju biti periferne stvari, bar ne u uređenom društvu.
suncica24

#594 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

StupskaBitanga wrote:
suncica24 wrote:
Muzej Ars Avi
O da :)

Ali, koliko ja znam, jedno ne iskljucuje drugo.
Ars Aevi ima svoju lokaciju, dvorana svoju. Ars Avei ima svoj projekat, dvorana svoj. Sad je samo do toga koji projekt ide prvi.
I tu se slazem da to treba biti Ars Aevi, ne samo zbog troskova, vec prije svega zbog spasavanja i "udomljavanja" kolekcije koja postoji, a onda i zbog toga sto sa kulturno - turisticke strane taj projekat ima veci potencijal, te sa ekonomske za njega postoji interes.
Sad jos "samo" da se neko hoce uhvatiti toga...
cranberries

#595 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by cranberries »

Uzivajte :bih:

Image

by BNX ssc bosnia and herzegovina
poznanik

#596 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by poznanik »

Za potpun užitak :lol:

Image
ins

#597 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

poznanik wrote:

Nekom ko je kroz školovanje upoznao i kasnije razvio empirijska znanja o umjetnosti, o arhitekturi kao obliku umjetničkog izražavanja prije svega, a onda i umijeću postavljanja i organizacije objekata u prostoru, ovaj "SCC" izgleda kao najobičnija betonska skalamerija, centar bahatosti i neukusa, isticanje moći i silovanje arhitekture kroz prenaglašavanje njegovih gabarita i masivnosti oblika. Meni liči na "viseći betonski bunker", čini mi se da u kompletnoj zapremini objekta, betonske površine imaju nadpolovičnu vrijednost, umjesto obrnuto :(
Izvini, a od cega je trebao biti: drveta? cepenaka? bambusa? :-) :-) :-)
poznanik

#598 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by poznanik »

ins wrote:Izvini, a od cega je trebao biti: drveta? cepenaka? bambusa? :-) :-) :-)
...betonska skalamerija, betonski bunker... itd. ;-)

Da je tlo moglo podnijeti, vjerujem da bi sve betonske površine bile još mnogo masivnije :lol:

Al' eto, izvini što prigovaram, odakle mi pravo... :-)
udrch

#599 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by udrch »

Zašto su uvijek isti ljudi protiv svega, protiv većine..nije bitan centar, bitno je da uvijek isti nešto pametuju..
zeko071

#600 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by zeko071 »

poznanik wrote:
ins wrote:Izvini, a od cega je trebao biti: drveta? cepenaka? bambusa? :-) :-) :-)
...betonska skalamerija, betonski bunker... itd. ;-)

Da je tlo moglo podnijeti, vjerujem da bi sve betonske površine bile još mnogo masivnije :lol:

Al' eto, izvini što prigovaram, odakle mi pravo... :-)

stvarno od kojeg materijala bi ti pravio neboder.sta je tvoj projedlog?
Locked