Par pitanja za one koji poznaju islam
-
zonbirile
#576 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ima li šanse da se odsrdi od Židova,a hriščane izvede na pravi put.Ja koliko znam svi pristaju da su njegova djeca,e sada nije fol,tolike godine marškati jedne ,a druge grliti.Nešto mi tu ne štima nikako,a nije fergazer.
- GAU 8
#577 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Otkud jednoj grupi ljudi pravo da drugu zovu grupom koja ide krivim putem (ne zato sto rade lose stvari, kradu ubijaju i slicno)? Hriscani opet mrze jevreje jer su ubili Isusa, a Islam smatraju sektom jednog laznog proroka, dok Jevreji opet mrze sve poslije njih, jer su to po njima sve lazni proroci.zonbirile wrote:ima li šanse da se odsrdi od Židova,a hriščane izvede na pravi put.Ja koliko znam svi pristaju da su njegova djeca,e sada nije fol,tolike godine marškati jedne ,a druge grliti.Nešto mi tu ne štima nikako,a nije fergazer.
Nesto tu debelo ne stima. Jedina istina je da nijedni ne mogu biti apsolutno upravu.
-
callmethebreeeze
#578 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ova prica "ciji je bog jaci" je po meni nevjerovanto banalizovanje vjere. kao sto sam rekao na temi o sudnjem danu, meni je totalno nevjerovatno da to neko nadnaravno bice, ako zaista postoji, ima vremena i zelje da se brine da li ja kao musliman jedem slaninu iz jaja, da li neki jevrej jede mlijeko i meso ili da li neki krscanin sumnja u mogucnost da je isus i sin i duh i otac. a vi kako hocete.

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#579 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
a onda je i ova tvoja izjava banalizovanje tog nadnaravnog bićacallmethebreeeze wrote:ova prica "ciji je bog jaci" je po meni nevjerovanto banalizovanje vjere. kao sto sam rekao na temi o sudnjem danu, meni je totalno nevjerovatno da to neko nadnaravno bice, ako zaista postoji, ima vremena i zelje da se brine da li ja kao musliman jedem slaninu iz jaja, da li neki jevrej jede mlijeko i meso ili da li neki krscanin sumnja u mogucnost da je isus i sin i duh i otac. a vi kako hocete.
-
callmethebreeeze
#580 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ja ne vjerujem ni u sta nadnaravno.Chmoljo wrote:a onda je i ova tvoja izjava banalizovanje tog nadnaravnog bićacallmethebreeeze wrote:ova prica "ciji je bog jaci" je po meni nevjerovanto banalizovanje vjere. kao sto sam rekao na temi o sudnjem danu, meni je totalno nevjerovatno da to neko nadnaravno bice, ako zaista postoji, ima vremena i zelje da se brine da li ja kao musliman jedem slaninu iz jaja, da li neki jevrej jede mlijeko i meso ili da li neki krscanin sumnja u mogucnost da je isus i sin i duh i otac. a vi kako hocete.
- Chmoljo
#581 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
znam.callmethebreeeze wrote:
ja ne vjerujem ni u sta nadnaravno.
ali si rekao "ako zaista postoji..." i onda si rekao da ti je neka odredba neshvatljiva. pa sam na to rekao da je to onda banalizovanje.
kontaš?
-
callmethebreeeze
#582 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ne bas sto posto, ali sam malo u frciChmoljo wrote:znam.callmethebreeeze wrote:
ja ne vjerujem ni u sta nadnaravno.
ali si rekao "ako zaista postoji..." i onda si rekao da ti je neka odredba neshvatljiva. pa sam na to rekao da je to onda banalizovanje.
kontaš?
- Chmoljo
#583 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ma mrsko mi
suština je da gnjavim oko sitnice... garant je prelazno to od madnera

-
elSaik
#584 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Imam ja pitanje - ukoliko je Kur'an ostao originalan i nepromijenjen još od doba Poslanika, kao što muslimani tvrde, kako to da je primjena istog u praksi toliko različita od države do države, zajednice do zajednice (zabrana muzike negdje, a negdje drugo pak ne; potpuno pokrivene, polupokrivene, pokrivene i nepokrivene žene; kamenovanje kao kažnjavanje, pa sve do nekažnjavanja za isto djelo {a u oba slučaja se radi o islamskim zemljama} itd itsl)?
-
Static-X
#585 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Kur'an je ostao isti, ali zato imamo razlicita tumacenja stvari, takodje tu su i Hadisi, a i naravno jedan od najveci faktora je to koliki je ko vjernik i koliko postuje vjerske duznosti.elSaik wrote:Imam ja pitanje - ukoliko je Kur'an ostao originalan i nepromijenjen još od doba Poslanika, kao što muslimani tvrde, kako to da je primjena istog u praksi toliko različita od države do države, zajednice do zajednice (zabrana muzike negdje, a negdje drugo pak ne; potpuno pokrivene, polupokrivene, pokrivene i nepokrivene žene; kamenovanje kao kažnjavanje, pa sve do nekažnjavanja za isto djelo {a u oba slučaja se radi o islamskim zemljama} itd itsl)?
-
probitačan
#586 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:34, edited 1 time in total.
- bijela
#587 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ne bi se mogli zakoni danasnjih muslimanskih zemalja posmatrati u ovom kontekstu jer ih vecina, pored serijata, ima i neki drugi izvor zakonodavstva.elSaik wrote:Imam ja pitanje - ukoliko je Kur'an ostao originalan i nepromijenjen još od doba Poslanika, kao što muslimani tvrde, kako to da je primjena istog u praksi toliko različita od države do države, zajednice do zajednice (zabrana muzike negdje, a negdje drugo pak ne; potpuno pokrivene, polupokrivene, pokrivene i nepokrivene žene; kamenovanje kao kažnjavanje, pa sve do nekažnjavanja za isto djelo {a u oba slučaja se radi o islamskim zemljama} itd itsl)?
otkud razlike?
Allah, dž.š., je objavio zakon (šerijat), a ne njegovo razumjevanje (fikh). to znaci da je objavio Kur'an i osnovne principe (u nekim slucajevima i detalje), Poslanik, a.s., je dodatno tumacio kur'anske propise.
npr. Kur'an upozorava na cinjenje dobra, cuvanje od upropastavanja slobodnog vremena, cuvanje od razvrata, oprez spram određenih pjesnika (XXVI:224-227), ali nigdje ne kaze: zabranjuje vam se slusanje muzike!
zbog toga su neki strozije orjentacije muslimani zakljucili da je muzika razvrat, da poziva na nemoral, da se na nju gubi vrijeme i zato je zabranili.
drugi su nasli srednji put pa su kazali: ne treba slusati muziku koja propagira zlo, muzicare koji svojom pojavom salju lose utisce.... nego onu muziku koja nas opusta, koja pjeva o lijepome...
(inace, pitanje muzike je duga tema, ovdje sam je uprostila)
da su u Kur'anu objavljeni svi zakoni koji se odnose na svakodnevne zivote muslimana kroz vjekove koji su se mijenjali, tomove "tog" Kur'an ne bi mogli ponijeti ni desetine kamiona.
jedan prof u GH medresi je uz riječ Kur'an uvijek dodavao: ...knjiga kojoj se nema sta dodati ni oduzeti..!
helem, da zavrsim, upravo zbog toga sto nije objavio fikh (razumjevanje i tumacenje), Allah, dz.s., je olaksao ljudima primjenjivanje serijata u svim vremenima i potrebama.
mi vjerujemo da je razlicitost u muslimanskom misljenju jedna od Božijih milosti (ako je naravno znamo kao takvu razumjeti).
-
probitačan
#588 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:34, edited 1 time in total.
- arzuhal
#589 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pozivam se na riječi Iskrenog, alejhi-salatu we selam:
"Kome Allah želi dobro uputi ga u razumijevanje propisa vjere."
...pa velim da je @bijela jedna od Njegovih robova kojima je On ukazao Svoju Milost i Pažnju, i kojima želi dobro.
...pa velim da je @bijela jedna od Njegovih robova kojima je On ukazao Svoju Milost i Pažnju, i kojima želi dobro.
- Ahmmed
#590 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
arzuhal wrote:Alejkumu selam we rahmetullah![]()
Teško pitanje, preteško. Tomovi knjiga su napisani o tim stvarima, e da bi se što bolje sagledale stvari...
Svakako da ima ljudi koji sasvim iskreno tvrde da nema boga sem Allaha, a da pri tom ne slijede ili ne razumiju ponajbolje šta znači tvrdnja la ilahe illellah, odnosno na šta ih obavezuje takvo svedočenje (namaz, post ramazana, zekat i sve druge naredbe ili zabrane).
Ima, kako rekoh, puno toga što bi se reklo na tvoja pitanja, da sjedimo i pričamo i dan i noć..ali da se ograničim, navešću par predaja...
Jedan od najdražih ljudi našem Poslaniku, alejhi-selam, je bio Usame ibn Zejd. Usame je bio sin Zejda ibn Harisa kojeg je Poslanik, alejhi-selam, čak htio i da posini i koji je bio među prvim osobama koje su prigrlile islam. Onako kako je volio Zejda, tako je volio i Usamu, radijallahu 'anhuma.
U jednom oružanom okršaju muslimana i mušrika, Usama i još jedan musliman su krenuli na jednog mušrika. Ovaj mušrik u jednom momentu uzviknu: La ilahe illellah!
Onaj što je bio sa Usamom odmah spusti svoje oružje, ali Usama potegnu sablju i ubi čovjeka.
Taj slučaj su ispričali Muhammedu, alejhi-selam, i on pozva Usamu...
- Jesi li ubio čovjeka nakon što je rekao la ilahe illellah!?
- Allahov poslaniče, on to nije iskreno mislio, već je to rekao iz straha da ne bude ubijen, samo da se spasi...
Poslanikovo mubarek lice je pocrvenilo od srdžbe:
- Zar si ubio čovjeka nakon što je rekao LA ILAHE ILLELLAH!? Jesi li ti to raspolutio njegovo srce i vidio da li je to bilo iskreno ili ne!??
Usamino objašnjenje postupka je nama sasvim logično i razumljivo, ali Poslanik zna, a Usama ne zna.
Sa druge strane imamo hadise kao onaj koji kaže da između čovjeka i nevjerstva stoji napuštanje namaza. Kao i kur'anske ajete.
Tako da nije naše da nekoga ne smatramo muslimanom zato što vjeruje u Allaha, ali u praksi skoro ništa ne provodi.
To je stvar ahireta. Dakle, svako ko vjeruje u Allaha, iskreno, bi trebao znati da je učinio najveći korak upravo time što potvrđuje Njegovu Jednoću, ali i da njegov nemar spram Allahovih naredbi ili zabrana (u onom omjeru u kojem on jeste u mogućnosti da izvrši) povlači sankcije na budućem svijetu.
Zato i postoji šerijat, zato i potoji kazneno pravo u šerijatu - da na ovom svijetu čovjek dobije neku vrstu kazne (za blud, opijanje, ubistvo, silovanja, krađu...), jer će je veoma lakše podnijeti nego ahiretsku kaznu, ukoliko umakne ovosvjetskoj (osim ako se ne pokaje).
A u džehennemu će biti i vjernika koji su klanjali i izgovarali LA ILAHE ILLELLAH, s tim da će tamo provesti određeno vrijeme, a potom biti izvedeni iz njega. Licemjeri, oni koji su tvrdili da vjeruju u Allaha i Sudnji dan, pa i klanjali - ali glumeći vjernike - će biti na samom dnu džehennema i nikada ga neće napustiti, da nas Allah sačuva od njega.
Opet, iznad svega je Allahova milost i mi ne znamo kako će biti sa bilo kim od nas.
Dakle, onaj koji vjeruje u Allaha i izgovori riječi la ilahe illellah iskreno, dospjet će u džennet sigurno. Ali možda ne odmah.
I svako ko ne bude slijedio Allahove naredbe i pazio na Njegove zabrane, rizikuje da, proporcionalno svom neposluhu, provede vrijeme u džehennemu. Koliko je to proprocionalno, to samo Allah Uzvišeni zna.
Ovako rekoh, a Allah najbolje zna! Molim ga da nas učini boljim muslimanima, i Njegovoj milosti se utječem od Njegove srdžbe, i Njemu se utječem od Njega. Nema boga sem Allaha.
- Ahmmed
#591 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
....Uz slaganje sa navedenim, samo bih da dodam:arzuhal wrote:Pozivam se na riječi Iskrenog, alejhi-salatu we selam:
Bog dž.š. veliku je čast učinio onima koji arzuhala za prijatelja imaju!
- arzuhal
#592 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ahmmede, brate moj, kako sad da ti prašinu bacim u oči?

- Ahmmed
#593 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
arzuhal wrote:Ahmmede, brate moj, kako sad da ti prašinu bacim u oči?
Kad pomenu prašinu,a i glede tvog sjajnog posta.....Jedared, prije nekih sedam godina, pričam sa jednim mladim čovjekom iz slavonske ravnice....
O svemu pričamo.....Ponajviše o njegovom izboru islama kao svjetonazora.....I nakon dugog razgovora, on zašutje kratko i kaže mi: " Imam osjećaj da me usred srca pogodila praška daleke pustinje, po kojoj je Pejgamber hodio....I smjestila se, našla si kutak u ovoj živoj crpki i iz tog kutka,kroz damare mi zikr potekao.....Iz zikra,krenuo razgovor sa Stvoriteljem, u gluhoj noćnoj tišini ovih nepreglednih polja....Iza razgovora,sedžda....Okrenuh lice prema dijelu svijeta, prema kojem su se stotine tisuća lica, prije tri stotine godina,iz ove prostrane ravnice, okretala....Neopisiv je osjećaj, pa makar i usamljen u tome bio, činiti isto nakon toliko stoljeća.....Kao nekoć, moguće , tvoji davni preci...." I nastavi priču: " Nađoh, prije nekoliko godina, u jednoj od oranica, zrno ćilibara, vrlo starog.....Koja li mu je sudbina? Da li je spalo sa grla neke od djevojaka, ili se rasulo sa tespiha nekog od slavonskih Ibrišimovića,Bešlića, Begovića, Hajdarhodžića, Nadarevića....Praška imana u srcu,zrno tespiha na dlanu, naklon Gospodaru svjetova tamo gdje pogled do beskraja ide...Eto, to sam ti danas ja. "
Znam da je off topic, ali eto, dođe mi da napišem
- bijela
#594 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
inshaallah, da nas sve zavoli i da Mu se umilimo..
- bijela
#595 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
hajdi, nemoj se ljutit
muslimani to vole tako, off topic da se blagosivljaju
nego, vidjela sam da si pitala nesto u vezi dikriminacije zena, ali si kasnije izbrisala, je li?
hoces li postavljati ponovo svoja pitanja?
muslimani to vole tako, off topic da se blagosivljaju
nego, vidjela sam da si pitala nesto u vezi dikriminacije zena, ali si kasnije izbrisala, je li?
hoces li postavljati ponovo svoja pitanja?
- black
#596 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ma da bi neshto nauchila, ako stvarno zelish, ne treba ti forum, osim za neke smjernice..jer nikad se neces zadovoljiti razlichitim odgovorima, chesto i nepotpunim jer nekad zahtjevaju shiri pristup, vece znanje itd. itd.besana wrote:Je li ovo "Par pitanja za one koji poznaju Islam"![]()
Eto ja imadoh nekih pedesetak pitanja, al' ne moze se na red doci ...
Hvala Bogu pa ima Google![]()
P.S. Postoji i pp za izljeve naklonosti, pohvale ...
Taman kad pomislim da je na sarajevu x com pdf otvorena tema gdje mogu neshto nauciti, ista ode u nekom nepoznatom smjeru.![]()
I tako ... nedajte se ometati
- black
#597 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pa pitaj ti i ovde, uvijek ce neko se naci da ti odgovori onoliko koliko zna i mozebesana wrote:Nashla sam, nalazim i dalje. Trazim. Surfam. Mislila sam da jeste forum najlaksi nacin za pitanja - odgovor nacin komunikacije. Ja bih najradije nekoga preda se, pa ga pitala i pitala .... nema veze.![]()
Snaci cu se
- ljubav_aha
#598 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X wrote:@ljubav_aha
Te sto poznajes da nevjeruju da je Isus ili bog ili njegov sin.
Usta tacno vjeruju? To su oni koji se sjete vjere za xmas kad je vrijeme za poklone![]()
A sto se tice samog Isusa (Ise a.s.) nema potrebe da objasnjavas da on nije nikad rekao da je Boziji sin ili sam bog.
mnogi vjeruju u istog Boga kao i muslimani ,jevreji
xmas je marketinski poduhvat,to sigurno znas
- ljubav_aha
#599 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
probitačan wrote: Selam alejkum!!
Prije svega onaj ko prigrli Istinu neće reći za Židove i hrišćane da su vjernici. Na jedne se Allah s.w.t. rasrdio(Židovi)a i rekli su da Allahova ruka nije pružena,a za druge(Hrišćane) je Uzvišeni rekao da su zalutali. Naše je da ponudimo Istinu i ukažemo na nju ne omalovažavajući nikoga.Allah dž.š. je taj koji daje uputu...A,nije istina da će i svi Židovi i kršćani/hrišćani u džehenem.Allah s.w.t će svojom milošću i iz njihovih redova uvesti u džennet one koji su to zaslužili.Naše je(muslimana)da se pridržavamo onoga što nam je Allah s.w.t. obznanio putem Muhameda a.s.
Istina je svima ponuđena.
Kaže Uzvišeni Allah:„Reci: „O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo! Pa ako oni ne pristanu, vi recite: „Budite svjedoci da smo mi muslimani! (Ali Imran: 64)
I ovo njihovo svjedočenje će biti protiv njih...
aha, a kako su to "zasluzili"
i mene "impersionira doticna cinjenica"GAU 8 wrote: Otkud jednoj grupi ljudi pravo da drugu zovu grupom koja ide krivim putem (ne zato sto rade lose stvari, kradu ubijaju i slicno)? Hriscani opet mrze jevreje jer su ubili Isusa, a Islam smatraju sektom jednog laznog proroka, dok Jevreji opet mrze sve poslije njih, jer su to po njima sve lazni proroci.
Nesto tu debelo ne stima. Jedina istina je da nijedni ne mogu biti apsolutno upravu.
- BHF_Manijak
#600 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ljubav_aha bi opet sve religije smiksala u jednu
Mani se bona satro humanosti i tolernacije,cinjenice su cinjeice,ako Allah u Kur`anu kaze da se Ars potrese na njihove rijeci(jkrscana) da je Isa Allahov sin(neuzubillahi te`ala) i da ih ceka nesnosna patnja zbog toga,a hvaljen neka je On,koji niti je rodjen niti je rodio,onda sta ti imas da nekome sudis i da predvidjas?!
A ako vec kazes,da ima krscana koji ne smatraju Isaa a.s Bozijin sinom i vjeruju u Jednocu Stvoritelja,pa po cemu su onda oni krscani,zar to nije islam?!
A evo recimo mozes i iz ovoga pouku uzeti:
Ali Imran,199. ajet: " Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. - Allah će zaista brzo račune svidjeti."
Takdojer:
"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." (Al-Ma'ida, 82.)
Eh pa ti se odluci,da li sada vjerujes u Kur`an i u Allahove rijeci kada ovo kaze,ili bi opet nesto miksala i mijesala,kreirala po vlastitom cejfu....
A ako vec kazes,da ima krscana koji ne smatraju Isaa a.s Bozijin sinom i vjeruju u Jednocu Stvoritelja,pa po cemu su onda oni krscani,zar to nije islam?!
Ali Imran,199. ajet: " Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. - Allah će zaista brzo račune svidjeti."
Takdojer:
"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." (Al-Ma'ida, 82.)
Eh pa ti se odluci,da li sada vjerujes u Kur`an i u Allahove rijeci kada ovo kaze,ili bi opet nesto miksala i mijesala,kreirala po vlastitom cejfu....