Hehe, od svega ne volim kad me netko iz konteksta vadi, ja npisem po stranice, a ti izvuces jednu recenicu, pa ja ako odogvaram na neciji post, onda se pottrudim i procitam ga.BlooQ. wrote:@novi_lik
evo ti tvoga šerijata u dolini Swat
vidjela bih da li bi stvarno toliko se zalagao za šerijat da si žensko
odredeni dijelovi zakona su uredu kada dode do krade
ali oni koji pokrivaju zene, silovanja i sve ostalo vezano za zene je nehumano i okrutno
Sto se tice serijata, nemoj mi molim te govoriti da serijat dozvoljava zlostavljnje i silovanje, a ono sto ti prikazijes kao serijat nije ni blizu tome, ono sto je na vlasti u vecini ili cak svim islamkim zemljama, sa serijatom ima samo zajednicki naziv, nista vise! Serijat se izvlaci iz Kur'ana casnog, i ja kad zelim da vidim je li nesto po serijatu, ja se sluzim Kur'anom, a ne npr. iranskim zakonikom.
U kur'anu imas cijelu jednu suru od 29 stranica, pod nazivom En-Nisaa' ( ZENA ). Pa procitao sam gore da imas kod kuce kur'an, pa bih volio da procitas tu prijelijepu suru, pa mi kazi sta mislis, ili ces ovako napamet zakljucivati o serijatu, sad ti gore kazem ljudi su nepravedni, pa ce i boziji zakon iskriviti zbog vlasti! Evo samo odlomak:
4. I s draga srca, zenama pruzajte njihove vjencane darove,
a ako se one neđu lijepim da vam sta od toga ponude,
to ugodno i prijatno uzivajte.
20. A ako hocete jednu zanu da pustite
a drugom da se ozenite,
a jednoj od njih dali ste dosta blaga,
od nje nemojte nista natrag uzimati.
Pa zar da joj to nasilno otimate,
i grijeh ocoti cinite?!
U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima zene, o razvodu, o odgoju zenske djece.
Evo nekoliko hadisa od Poslanika a.s.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima zana jednog od nas kod svog covjeka? Alejhisalam rece:- Da je nahranis kada ti jedes, da joj kupis odjecu kada to sebi uradis, da je na udaras po licu, da je ne prokljinjes i da je ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njom).
Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama.
Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i zene.
Jos Alejhiselam kaze da onaj tko lijepo odogji tri kcerke ( u nekoj predaji stoji jednu...), te ih obrazuje vjersko i svjetovnom naobrazbom , tako da smostalno mogu krociti kroz zivot, Allah nije zadovoljan da ga nagradi nicim drugim neo Dzennetom.
Zato, opet ovo ponavljam, ako niste citali Kur'an i npr ti nisi procitala ovu suru, ne mozete osuđivati moju Vjeru i Boziji zakon zbog nekog silovatelja ili bombasa, vidis ovo sto si ti napravila, nije nista drukcije od onog koji kaze da su svi muslimani teroristi, jer ima je takav zakon, a nije se udostojio da procita taj zakon, pa onda da prosudi. Da mi takav zakon imamo ovdje u Bosni, zena bi bila na predivnom mjestu, tako zasticena, da je to neopisivo.
Jedina stvar koja ovaj zakon prikazuje kao neku babarogu kad su u pitanju zene, to je pokrivanje, a i o tome cu ti objasniti, ako zelis.
evo samo kratak primjer jer nemam vremena, zena nije duzna nostiti onu maramu preko ociju ( ne znam kako se tocno zove ), nego ju treba imati uza se, kada napusta kucu, i ako bi se slucajno zadesila u drustvu nepoznatog muskarca, koji joj upucuje pohotne poglede ili bilo kakvo nepristojno ponasanje, da bi se u tom trenutku mogla pokriti i sprijeciti to.
Pozzzzzzz kolegice.