Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
novi_lik

#576 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by novi_lik »

BlooQ. wrote:@novi_lik

Image

evo ti tvoga šerijata u dolini Swat
vidjela bih da li bi stvarno toliko se zalagao za šerijat da si žensko
odredeni dijelovi zakona su uredu kada dode do krade
ali oni koji pokrivaju zene, silovanja i sve ostalo vezano za zene je nehumano i okrutno
Hehe, od svega ne volim kad me netko iz konteksta vadi, ja npisem po stranice, a ti izvuces jednu recenicu, pa ja ako odogvaram na neciji post, onda se pottrudim i procitam ga.
Sto se tice serijata, nemoj mi molim te govoriti da serijat dozvoljava zlostavljnje i silovanje, a ono sto ti prikazijes kao serijat nije ni blizu tome, ono sto je na vlasti u vecini ili cak svim islamkim zemljama, sa serijatom ima samo zajednicki naziv, nista vise! Serijat se izvlaci iz Kur'ana casnog, i ja kad zelim da vidim je li nesto po serijatu, ja se sluzim Kur'anom, a ne npr. iranskim zakonikom.
U kur'anu imas cijelu jednu suru od 29 stranica, pod nazivom En-Nisaa' ( ZENA ). Pa procitao sam gore da imas kod kuce kur'an, pa bih volio da procitas tu prijelijepu suru, pa mi kazi sta mislis, ili ces ovako napamet zakljucivati o serijatu, sad ti gore kazem ljudi su nepravedni, pa ce i boziji zakon iskriviti zbog vlasti! Evo samo odlomak:

4. I s draga srca, zenama pruzajte njihove vjencane darove,
a ako se one neđu lijepim da vam sta od toga ponude,
to ugodno i prijatno uzivajte.

20. A ako hocete jednu zanu da pustite
a drugom da se ozenite,
a jednoj od njih dali ste dosta blaga,
od nje nemojte nista natrag uzimati.
Pa zar da joj to nasilno otimate,
i grijeh ocoti cinite?!

U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima zene, o razvodu, o odgoju zenske djece.
Evo nekoliko hadisa od Poslanika a.s.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima zana jednog od nas kod svog covjeka? Alejhisalam rece:- Da je nahranis kada ti jedes, da joj kupis odjecu kada to sebi uradis, da je na udaras po licu, da je ne prokljinjes i da je ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njom).

Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama.

Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i zene.

Jos Alejhiselam kaze da onaj tko lijepo odogji tri kcerke ( u nekoj predaji stoji jednu...), te ih obrazuje vjersko i svjetovnom naobrazbom , tako da smostalno mogu krociti kroz zivot, Allah nije zadovoljan da ga nagradi nicim drugim neo Dzennetom.

Zato, opet ovo ponavljam, ako niste citali Kur'an i npr ti nisi procitala ovu suru, ne mozete osuđivati moju Vjeru i Boziji zakon zbog nekog silovatelja ili bombasa, vidis ovo sto si ti napravila, nije nista drukcije od onog koji kaze da su svi muslimani teroristi, jer ima je takav zakon, a nije se udostojio da procita taj zakon, pa onda da prosudi. Da mi takav zakon imamo ovdje u Bosni, zena bi bila na predivnom mjestu, tako zasticena, da je to neopisivo.
Jedina stvar koja ovaj zakon prikazuje kao neku babarogu kad su u pitanju zene, to je pokrivanje, a i o tome cu ti objasniti, ako zelis.
evo samo kratak primjer jer nemam vremena, zena nije duzna nostiti onu maramu preko ociju ( ne znam kako se tocno zove ), nego ju treba imati uza se, kada napusta kucu, i ako bi se slucajno zadesila u drustvu nepoznatog muskarca, koji joj upucuje pohotne poglede ili bilo kakvo nepristojno ponasanje, da bi se u tom trenutku mogla pokriti i sprijeciti to.
Pozzzzzzz kolegice.
BlooQ.

#577 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

evo samo kratak primjer jer nemam vremena, zena nije duzna nostiti onu maramu preko ociju ( ne znam kako se tocno zove ), nego ju treba imati uza se, kada napusta kucu, i ako bi se slucajno zadesila u drustvu nepoznatog muskarca, koji joj upucuje pohotne poglede ili bilo kakvo nepristojno ponasanje, da bi se u tom trenutku mogla pokriti i sprijeciti to.
Pozzzzzzz kolegice.
a sto on ne pokrije svoje oci...

i da serijatski zakon irana pakistana nekih dijelova indije afganistana...
Smatra se da su brojke podcijenjene, jer upravo zbog strogih šerijatskih zakona u Pakistanu, po kojima žena da bi dokazala da je silovana mora sudu dovesti četiri muška svjedoka koji će potvrditi akt penetracije. Usto, ako je osumnjičeni silovatelj musliman, sva četiri svjedoka moraju biti muslimani. Ako ne uspije, a prijavi silovanje, biva osuđena za preljub za koji po strogim zakonima može dobiti kaznu bičevanja ili kamenovanja.
Sličan pokušaj mijenjanja šerijatskih zakona propao je u Pakistanu ovog rujna. Taj je zakon predlagao da se osumnjičenima za silovanje sudi i po građanskom i po vjerskom pravu. Propast se pripisuje i žestokim protestima vjerskih udruga koje su ga proglasile napadom na islamski način života.
ja ovdje ne dizem glas protiv islama
ja dizem glas protiv ovoga diskriminacije zena
Muhamed je bio pravedan prema zenama
njegovi nasljednici nisu
serijatski zakon proizilazi iz Knjige i islama i moje negodovanje ne ide na racun islama vec na racun mizoginih muskih fanatika
travar

#578 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by travar »

Eh sad ti kao pametna djevojčica, odeš do medrese, i povučeš pokrivenu tetu za rukav i:
"Teta teta, osjećate li se vi diskriminirano"
"Teta teta, tuče li vas vaš muž"
"Teta teta, ko vas ne natjerao da nosite hidžab"
.
.
.
Eh onda tebe pokrivena teta posjedne na stolicu, složi po jednu pljusku uz: "get a grip" komentar.
Poslije toga ti sve fino natanane objasni.

Ti se vratiš ovdje s utiscima i sve nam prepričaš jer sad znaš, umjesto što lupaš :D

Gud luk.
novi_lik

#579 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by novi_lik »

a
Last edited by novi_lik on 14/07/2009 17:50, edited 1 time in total.
novi_lik

#580 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by novi_lik »

BlooQ. wrote:
Pozzzzzzz kolegice.
a sto on ne pokrije svoje oci...

i da serijatski zakon irana pakistana nekih dijelova indije afganistana...
Smatra se da su brojke podcijenjene, jer upravo zbog strogih šerijatskih zakona u Pakistanu, po kojima žena da bi dokazala da je silovana mora sudu dovesti četiri muška svjedoka koji će potvrditi akt penetracije. Usto, ako je osumnjičeni silovatelj musliman, sva četiri svjedoka moraju biti muslimani. Ako ne uspije, a prijavi silovanje, biva osuđena za preljub za koji po strogim zakonima može dobiti kaznu bičevanja ili kamenovanja.
Sličan pokušaj mijenjanja šerijatskih zakona propao je u Pakistanu ovog rujna. Taj je zakon predlagao da se osumnjičenima za silovanje sudi i po građanskom i po vjerskom pravu. Propast se pripisuje i žestokim protestima vjerskih udruga koje su ga proglasile napadom na islamski način života.

ja ovdje ne dizem glas protiv islama
ja dizem glas protiv ovoga diskriminacije zena
Muhamed je bio pravedan prema zenama
njegovi nasljednici nisu
serijatski zakon proizilazi iz Knjige i islama i moje negodovanje ne ide na racun islama vec na racun mizoginih muskih fanatika
opet Hehehehehe!!!
Pa je ti pricam jedno, a ti uzmes ispricas drugo, pa prepricas moje rijeci kao potvrdu svog stajalista.
Slazem se s tobom, da ono sto se radi u pojedinim islamskim zeljama, samo se naziva serijatom, a prilagođeno je onima koji vode tu drzavu, i koji su je uveli u najmracnije doba, jer je ovo uistinu najmracnije doba koje je Muhammedov a.s. ummet ikada dozivio, gdje vlada neznanje i siromastvo, u zemljama koje su najbogatije naftom, sto ih dovodi i puziciju da vladaju svijetom, samo da znaju i umiju i zive u neznanju, ummet kojem je prava objavljena rijec bila: UCI CITAJ!

Osudit ce mo sistem vladavine, a ne muslimana kao individuu, niti islam kao vjeru i zakon.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#581 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by dr.gog »

hepek071 wrote:Ako ga ima, Bog je jedan vrhunski čmar....toliko smeća i jada na ovom planetu a on ni da ćunom mrdne
@hepek071 trajni ban.vrijeđanje na vjerskoj osnovi

@novi_lik trajni ban.kloniranje nicka

@bloQ opomena pred dugotrajni ban.off topic

@Ateista opomena pred dugotrajni ban.off topic

Dosta više :)

Komentiranje opomena i žalbe se ne uvažavaju.PP ne šaljite.
zonbirile

#582 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by zonbirile »

citiranje Knjiga u današnjem svijetu i vremenu,a i od nastanka je malo iščašeno.Praksa,kako onda tako i sada je demantovala sve sure,zapovjedi,psalme i ostalo.Najbolji je najstariji primjer iz Starog zavjeta,poznat kao deset Božijih zapovjesti.Imao ona-"Ne ubij".Koliko je ljudi ubijeno od te napisane zapovjesti do današnjih dana?Ima i ona "ne ukradi"-koliko je ukradeno?Ne prevari itd..itd...
Ateista

#583 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

shalaedin wrote:
Vjeru nerazumije onaj koji je nezna. A u globalu danas su mnogi ljudi neznalice po pitanju opsteg znanja, a kamoli vjere. Koliko poznaješ ljudi oko sebe koji ne znaju nijednu krščansku molitvu ili ih tek znaju toliko da mogu na prste jedne ruke da ih prebroje. Kako jedan čovjek može da pravilno vjeruje i pojmi vjeru kada ni osnovnog znanja o njoj nema tj. elementarnog znanja koje mu koristi da je sto bolje razumije? Sve to je licemjerje i normalno je da takvo sto nosi svoje posljedice. Jedna je od posljedica je ta da čovjek vjeru prilagođava sebi, umjesto da se on njoj prilagođava shodno svojim mogučnostima i da se trudi da bude bolji i bolji kako bi stekao vlastito dobro i duhovno psihicko i fizicko zadovljstvo kroz svoju vjeru tj vjernik zivi da stekne Bozije zadovoljstvo, a time i stice ono sto njega cini boljim covjekom.
Ne bih se slozio. Mislim da time sto ne pripadam ni jednoj religiji mogu objektvnije gledati na sve religije nego neko ko pripada jednoj i podrzava je.

Znanja koja ti kao vjernik imas o svojoj vjeri, a ja nemam, su zanja koja su tebi bitna i koja ti mogu znaciti nesto samo ako u to vjerujes. Posto ja to ne smatram natprirodnim, sva ta znanja meni ne bi nista znacila jer ja to i dalje smatram samo mitovima, dok onome ko to smatra istinom mogu nesto znaciti.

Za nacionalnost, vec sam rekao da necu vise u off topic, evo i opomenu sam dobio, pa ti necu odgovarati. Ima tema o tome pa mozemo tamo, iako mislim da sam i ovdje vec dovoljno rekao.
BlooQ.

#584 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

Image
janje_

#585 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by janje_ »

Image

Image
PeroKosoric

#586 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by PeroKosoric »

novi_lik wrote:U kur'anu imas cijelu jednu suru od 29 stranica, pod nazivom En-Nisaa' ( ZENA ). Pa procitao sam gore da imas kod kuce kur'an, pa bih volio da procitas tu prijelijepu suru, pa mi kazi sta mislis, ili ces ovako napamet zakljucivati o serijatu, sad ti gore kazem ljudi su nepravedni, pa ce i boziji zakon iskriviti zbog vlasti! Evo samo odlomak:

a drugom da se ozenite,
i grijeh ocoti cinite?!

U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima zene, o razvodu, o odgoju zenske djece.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima zana jednog od nas kod svog covjeka? Alejhisalam rece:- Da je nahranis kada ti jedes, da joj kupis odjecu kada to sebi uradis, da je na udaras po licu, da je ne prokljinjes i da je ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njom).

Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama.

Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i zene.

Jos Alejhiselam kaze da onaj tko lijepo odogji tri kcerke ( u nekoj predaji stoji jednu...), te ih obrazuje vjersko i svjetovnom naobrazbom , tako da smostalno mogu krociti kroz zivot, Allah nije zadovoljan da ga nagradi nicim drugim neo Dzennetom.

Zato, opet ovo ponavljam, ako niste citali Kur'an i npr ti nisi procitala ovu suru, ne mozete osuđivati moju Vjeru i Boziji zakon zbog nekog silovatelja ili bombasa, vidis ovo sto si ti napravila, nije nista drukcije od onog koji kaze da su svi muslimani teroristi, jer ima je takav zakon, a nije se udostojio da procita taj zakon, pa onda da prosudi. Da mi takav zakon imamo ovdje u Bosni, zena bi bila na predivnom mjestu, tako zasticena, da je to neopisivo.
Jedina stvar koja ovaj zakon prikazuje kao neku babarogu kad su u pitanju zene, to je pokrivanje, a i o tome cu ti objasniti, ako zelis.
Pozzzzzzz kolegice.
Upravo iz ovog citiranog posta vidi se sav sovinizam Kurana i islama. Kuran ocigledno nije niti pisan za zene, nego iskljucivo za muskarce, a prema zenama se odnosi kao prema roblju i privatnoj svojini muskarca.
delija11

#587 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by delija11 »

PeroKosoric wrote:
novi_lik wrote:U kur'anu imas cijelu jednu suru od 29 stranica, pod nazivom En-Nisaa' ( ZENA ). Pa procitao sam gore da imas kod kuce kur'an, pa bih volio da procitas tu prijelijepu suru, pa mi kazi sta mislis, ili ces ovako napamet zakljucivati o serijatu, sad ti gore kazem ljudi su nepravedni, pa ce i boziji zakon iskriviti zbog vlasti! Evo samo odlomak:

a drugom da se ozenite,
i grijeh ocoti cinite?!

Evo jos_

Jos je a.s. rekao:

Pozzzzzzz kolegice.
Upravo iz ovog citiranog posta vidi se sav sovinizam Kurana i islama. Kuran ocigledno nije niti pisan za zene, nego iskljucivo za muskarce, a prema zenama se odnosi kao prema roblju i privatnoj svojini muskarca.

a kako si ti to zakljucio iz tog posta matere ti.bas nidje veze
Ateista

#588 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

delija11 wrote:
Zato sto se uvijek obraca muskarcima, a o zenama se govori u trecem licu.
Kur'an definitivno jete pisan za muskarce.
adelko

#589 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by adelko »

Ateista wrote:
delija11 wrote:
Kur'an je govor Uzvišenog Stvoritelja, Gospodara i Vladara ljudi, govor upućen stvorenjima, svim ljudima, i ženama i muškarcima. Allah Uzvišeni se obraća pripadnicima oba spola u Svojoj knjizi. Predstavljati Kur'an kao poruku upućenu samo muškarcima ili samo ženama pogrešno je i neutemeljeno.
pirmin

#590 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by pirmin »

mercur wrote: A mene zanima
koji je dokaz da Bog ne postoji

voljela bih osobna mišljenja a ne citate tuđih razmišljanja - i, ako može, ukratko
-Srebrenica
-Omarska
-Ahmici
-Jasenovac
-Ausschwitz ....

Kratko i pregnantno.
Ateista

#591 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

adelko wrote:
Ateista wrote:
delija11 wrote:
Kur'an je govor Uzvišenog Stvoritelja, Gospodara i Vladara ljudi, govor upućen stvorenjima, svim ljudima, i ženama i muškarcima. Allah Uzvišeni se obraća pripadnicima oba spola u Svojoj knjizi. Predstavljati Kur'an kao poruku upućenu samo muškarcima ili samo ženama pogrešno je i neutemeljeno.
Stvarno to mislis? Evo ti par citata odozgo u kojima se ocigledno obraca muskarcima:

". I s draga srca, zenama pruzajte njihove vjencane darove,
to ugodno i prijatno uzivajte."

"A ako hocete jednu zanu da pustite
a drugom da se ozenite,
i grijeh ocoti cinite?!"

"Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama."

Kao sto vidis, sve zene se pominju u trecem licu. Ako se ne slazes, navedi mi neki ovakav ajet u kojem se obraca zenama i kaze im kako da postupaju sa muskarcima i slicno.
idealnaM

#592 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite! (33:32)
:D
idealnaM

#593 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte. (4:4)

Muškarcima pripada dio onoga što ostave roditelji i rođaci, a i ženama dio onoga što ostave roditelji i rođaci, bilo toga malo ili mnogo, određeni dio. (4:7)

O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da nešto od onoga što ste im darovali prisvojite, osim ako budu očito zgriješile. S njima lijepo živite!...(4:19)

Što ne mogu ovog šupljiranja..
Ateista

#594 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Od cijelog kur'ana, samo jedan ajet koji je upucen zenama?
arzuhal

#595 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by arzuhal »

pirmin wrote:
mercur wrote: A mene zanima
koji je dokaz da Bog ne postoji

voljela bih osobna mišljenja a ne citate tuđih razmišljanja - i, ako može, ukratko
-Srebrenica
-Omarska
-Ahmici
-Jasenovac
-Ausschwitz ....

Kratko i pregnantno.
Ovo je dokaz protiv ljudi, a ne protiv Boga. Nijedna druga vrsta na planeti ne provodi sistematski i planski svoju mržnju, povampirenost i neljudskost. Ustvari, i nepoznata im je mržnja i sva ljudska usranost. Uostalom, najbolje je da odeš do žena Srebrenice i pitaš ih koliko im je kriv Allah za to što se desilo i zašto nije spriječio genocid.
Ateista

#596 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Lako se izvuci sa par ajeta koji su u totalnoj koliziji sa ostatkom...

Ako je stvarno za jednakost, onda se to treba provlaciti korz cijeli kur'an, ovako je kontradiktoran sam sebi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#597 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:Od cijelog kur'ana, samo jedan ajet koji je upucen zenama?
pametnom i jedna dosta.
idealnaM

#598 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ateista wrote:Od cijelog kur'ana, samo jedan ajet koji je upucen zenama?
Ženama,kao i muškarcima upućen je čitav Kur'an,tj.cijelom ljudskom rodu. :D ,čemu tolika briga o zenama muslimankama?Jeli vam zaista toliko stalo do našeg dobra?Nemojte ponižavat našu inteligenciju :lol:

Ti mladiću bavi se svojom muzikom,a ako odlučiš već da govoriš o Kur'anu,najprije se pozabavi istim,pa dođi onda sa dokazima i činjenicama.
Ateista

#599 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Dobro, hajmo preci na konretno:

187. Dozvoljava vam se da se u noćima dok traje post sastajete sa svojim ženama;* o­ne su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća. Allah zna da vam je bilo teško, pa je prihvatio pokajanje vaše i oprostio vam. Zato se sada sastajte sa njima u želji da dobijete o­no što vam je Allah već odredio. Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore;* od tada postite sve do noći. Sa ženama ne smijete imati snošaja dok ste u i‘tikafu u džamijama. To su Allahove granice, i ne približujte im se! Eto tako Allah objašnjava ljudima propise Svoje da bi se o­noga što im je zabranjeno klonili.

197. Hadž je u određenim mjesecima;* o­nom ko se obaveže da će u njima hadž obavljati nema snošaja sa ženama i nema ružnih riječi, i nema svađe u danima hadža.

222. I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: "To je neprijatnost." Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, o­nda im prilazite o­nako kako vam je Allah naredio. - Allah zaista voli o­ne koji se često kaju i voli o­ne koji se mnogo čiste.

236. Nije vaš grijeh ako žene pustite prije nego što u odnos s njima stupite, ili prije nego što im vjenčani dar odredite. I velikodušno ih darujte darom, zakonom propisanim: imućan prema svome stanju, a siromah prema svome; to je dužnost za o­ne koji žele dobro djelo učiniti.

Meni se cini da se ovjde obraca samo muskarcim, nigdje ne kaze: ne smijete sa svojim muzevima...

221. Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. o­ni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.

Ako ovdje zanemarimo to da se zabranjuje zenidba sa mnogoboscima (kakva tolerancija), vidjecemo da se opet obraca muskarcima da se ne zene, a za zene se govori "ne udavajte vjernice", nigdje ne kaze vjernicama "neemojte se udavati...", nego njihovim roditeljima ili braci se obraca da ih ne udaju.

223. Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

Mislim da je ovdje komentar suvisan, zasto i muskarci nisu njihoe njive nego samo zene njive muskaraca...

228. Raspuštenice neka čekaju tri mjesečna pranja;* i nije im dopušteno kriti o­no što je Allah stvorio u maternicama njihovim, ako u Allaha i u o­naj svijet vjeruju. Muževi njihovi imaju pravo da ih, dok o­ne čekaju, vrate ako žele dobro djelo učiniti.* o­ne imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu - samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. - A Allah je silan i mudar.

229. Puštanje može biti dvaput, pa ih ili velikodušno zadržati ili im na lijep način razvod dati.* A vama nije dopušteno uzimati bilo šta od o­noga što ste im darovali, osim ako se njih dvoje plaše da Allahove propise neće izvršavati. A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise neće izvršavati, o­nda im nije grehota da se o­na otkupi. To su Allahovi propisi, pa ih ne narušavajte! A o­ni koji Allahove propise narušavaju, nepravedni su.

230. A ako je opet pusti,* o­nda mu se ne može vratiti što se neće za drugoga muža udati. Pa ako je ovaj pusti, o­nda njima dvoma nije grijeh da se jedno drugome vrate, ako misle da će Allahove propise izvršavati; to su Allahove odredbe, o­n ih objašnjava ljudima koji žele znati.

231. Kada pustite žene, o­nda ih, prije nego što ispune njima propisano vrijeme za čekanje, ili na lijep način zadržite ili ih velikodušno otpremite. I ne zadržavajte ih da biste im učinili nasilje; a o­naj ko tako postupi - ogriješio se prema sebi. Ne igrajte se Allahovim propisima i neka vam je na umu blagodat koju vam Allah daje, i Knjiga, i mudrost koju vam objavljuje, kojom vas savjetuje. Allaha se bojte i da Allah sve zna - na umu imajte!

232. A kada pustite žene i o­ne ispune njima propisano vrijeme za čekanje, ne smetajte im da se ponovo udaju za svoje muževe, kada se slože da lijepo žive. Ovim se savjetuju o­ni među vama koji vjeruju u Allaha i u o­naj svijet. To vam je bolje i ljepše. A Allah sve zna, a vi ne znate.

Ovdje vidimo, osim jednog od rijetkih obracanja zenama, da muskarci trebaju ili ne trebaju da puste zenu. Koliko god da se ovim zene pokusavaju zastiti, toime se skroz negira da su zene a istom nivou kao muskarci jer se uporno obraca muskarcima kako da tretiraju zene.

234. Žene su dužne čekati četiri mjeseca i deset dana poslije smrti svojih muževa. I kada o­ne ispune njima propisano vrijeme za čekanje, vi niste odgovorni za o­no što o­ne, po zakonu, sa sobom urade - a Allah dobro zna o­no što vi radite.

Ovo je jedan od najboljih primjera, zenama se obraca u trecem licu, a muskarcima u drugom - "žene su dužne" i "ono što vi radite".

14. Ljudima se čini da je lijepo samo o­no za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha.

Vrlo ocigledna podjela - ljudi i zene, kao da zene ne spadaju u ljude. Obraca se ljudima, koji zude za zenama.

15. Reci: "Hoćete li da vam kažem šta je bolje od toga? o­ni koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili imaće u Gospodara svoga džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će vječno boraviti, i čiste žene, i Allahovu naklonost - a Allah poznaje robove Svoje -

Ovdje vidimo nagradu za "ljude", izmedju ostalog i ciste zene, a gdje su nagrade za zene, cisti muskarci?

61. A o­nima koji se s tobom budu o njemu raspravljali, pošto si već pravu istinu saznao, ti reci: "Hodite, pozvaćemo sinove naše i sinove vaše, i žene naše i žene vaše, a doći ćemo i mi, pa ćemo se usrdno pomoliti i Allahovo prokletstvo na o­ne koji neistinu govore prizvati!"

Onaj kome se ovdje bog obraca je ocigledno musko, jer ne pise zene i muzeve, vec zene, sinove, ne znam samo gdje se kcerke izgubise...

3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, o­nda se ženite o­nim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, o­nda samo sa jednom; ili - eto vam o­nih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.

4. I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam o­ne od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte.

Opet obracajne samo muskarcima...

Nemam zivaca dalje, pregledao sam mali dio a toliko primjera. Eto, nema iskrivljavanja i prikazivanja ljudskih gresaka zbog njihovog savrsenstva, vec citati iz tako savrsene knjige koja se obraca samo muskarcima.

To je samo jedan aspekt, drugi put cu potraziti nesto o nevjernicima., vec sam vidjao, ali naci cu tacne citate da ne bude rekla-kazala...
idealnaM

#600 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

:lol:
Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

Mislim da je ovdje komentar suvisan, zasto i muskarci nisu njihoe njive nego samo zene njive muskaraca...
Kad muskraci budu radjali i u njihovim utrobama rastao plod :D,onda ce vjerovatno njiva biti sinonim i za njih.
Vrlo ocigledna podjela - ljudi i zene, kao da zene ne spadaju u ljude. Obraca se ljudima, koji zude za zenama.
:D Vrlo očigledna pojava...

Ej,stvarno ,pokusaj da se bavis tefsirenjem necega drugog... :D ..ne ide ti ovo nikako..
Locked