Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mozda se necete sloziti sa mnom, no, ja bih samo na ovaj razgovor o medijskoj paznji rekla dvije stvari -- lijepo je sto smo zbog Istininog priloga saznali za porodicu Hodzic, ali toj porodici treba ostaviti i malo ponosa i privatnosti.
Ovo niko ne radi da bi prilozi obilazili svijet (bar se nadam), da bi se pricalo, da bi se od zivota vec dovoljno unesrecenih povratnika pravio cirkus (rekose li ono oni da su vec nekoliko puta dolazili da ih snimaju ili sam to ja pogresno razumjela?), vec da bi se porodici pomoglo na ljudski (i sto je moguce diskretniji nacin).
Razmislite malo i o uticaju njihove 'neocekivane srece' na ostale povratnike, na to kako ce ih gledati mjestani (na pr. onaj iz opstine koji mu nije htio dati vrecu brasna?), kako ce druga djeca gledati na ova dva djecaka (djeca znaju biti okrutna), i tome slicno. Meni je licno bilo jako tesko gledati ono dijete kako posramljeno i tuzno place pred kamerom ne znajuci kako da se zahvali, i koliko god sam zeljela vidjeti porodicu i razgovor, nekako sam se osjecala kao da smo ih u isto vrijeme skinuli gole pred svijetom.
piupiu wrote:Mozda se necete sloziti sa mnom, no, ja bih samo na ovaj razgovor o medijskoj paznji rekla dvije stvari -- lijepo je sto smo zbog Istininog priloga saznali za porodicu Hodzic, ali toj porodici treba ostaviti i malo ponosa i privatnosti.
Ovo niko ne radi da bi prilozi obilazili svijet (bar se nadam), da bi se pricalo, da bi se od zivota vec dovoljno unesrecenih povratnika pravio cirkus (rekose li ono oni da su vec nekoliko puta dolazili da ih snimaju ili sam to ja pogresno razumjela?), vec da bi se porodici pomoglo na ljudski (i sto je moguce diskretniji nacin).
Razmislite malo i o uticaju njihove 'neocekivane srece' na ostale povratnike, na to kako ce ih gledati mjestani (na pr. onaj iz opstine koji mu nije htio dati vrecu brasna?), kako ce druga djeca gledati na ova dva djecaka (djeca znaju biti okrutna), i tome slicno. Meni je licno bilo jako tesko gledati ono dijete kako posramljeno i tuzno place pred kamerom ne znajuci kako da se zahvali, i koliko god sam zeljela vidjeti porodicu i razgovor, nekako sam se osjecala kao da smo ih u isto vrijeme skinuli gole pred svijetom.
Vi prekrasni ljudi...
Koliko god da me je uznemirila,potresla,rastužila,razbijesnila ...ova kod nas svakidašnja priča,toliko mi je ova inicijativa,i ova akcija pomoći grupe LJUDI koji se nisu čak ni poznavali a uspjeli su to sve organizovati,pokrenuti,savladati i naizgled velike prepreke vodeći se “samo“ željom da spase nečiji život,ustvari njih tri,vratila vjeru da ima još LJUDI koji znaju da su i drugi ljudi-LJUDI.I koliko svako od nas može dati smisao vlastitom životu spašavajući nečiji tuđi(ili dajući smisao tuđem životu).A ovdje taj smisao nije bio iskazan niti tražen niti zahtjevan u želji ili zahtjevu za luksuzom,autom,putovanjima,nego, naprotiv, bila bi dovoljna jedna ovčica ili par njih da donesu smisao i vedrinu u živote troje ljudi.Troje ljudi,i napaćenih i gladnih a ipak ponosnih,jer nisu ukrali a mogli su i imali bi opravdanje,jer zaboga pa to je instikt za preživljavanjem.Naši vlastodršci zgrču,a nisu ni gladni ni žedni,i nađu opravdanje,nađu ga u Zakonu,jer oni i ne rade ništa mimo zakona.
I hvala svima Vama,koji ste se mimo ikakava zakona odlučili vratiti nadu u ljude i ljudskost.
U pravu si piupiu treba ljudima dati privatnost,imat će je sigurno,mislila sam na ovaj gest dobrote i fantastične organizacije,to treba pokazati svijetu da se osvijestimo i konačno postanemo to što trebamo biti - ljudi - humanisti. Sa druge strane pokazati ljudima da se uz malo volje može učiniti i nemoguće.Želim da budemo primjer ostalima koji žele pomoći a neznaju kako!
Nemam vremena za dopisivanje ovog trenutka jer imam još obaveza koje moram završiti prije večerašnjeg sastanka.Nadam se da će nas biti u velikom broju.
Pusa svima
piupiu wrote:Mozda se necete sloziti sa mnom, no, ja bih samo na ovaj razgovor o medijskoj paznji rekla dvije stvari -- lijepo je sto smo zbog Istininog priloga saznali za porodicu Hodzic, ali toj porodici treba ostaviti i malo ponosa i privatnosti.
Da ponovim, ovo je samo moje razmisljanje.
Dobro razmišljanje @piupiu. Ja sam od onih što će se složiti sa tobom, jer sam bio tamo i opet ću, i zato jer me i danas živo proganjaju slike i tužne priče njihovih komšija, naučene napamet i spremne na objavljivanje u svakom trenutku. Svaka posjeta nekoga iz Sarajeva je za njih prilika da ukratko ispričaju svoju priču, vodeći računa da vas ne gnjave puno, ali da u nju smjeste svoju žuć, razočarenje, bijes, bol.
Nihove priče su derivat tuge!
E sad, ponos, to je ono što nas je okupilo ovdje na našem humanom zadatku, da mladom čovjeku pomognemo da svoj ponos više nikada ne baci pred noge zadnjem opštinskom činovniku, neosjetljivom na njegovu muku, niti dobronamjernom novinaru koji želi da mu pomogne. Nikome i nikada više suze mladića naviknutog u svojoj ranoj životnoj dobi na okrutnost življenja i na šikaniranje. Do nedavno je imao oca koji je amortizirao udarce namjenjene svima njima, a sad, sa svojih 18, kao glava porodice, ne može sakriti krupne, iskrene do bola, suze... Uspjećemo, vratićemo im ponos, vjeru u ljude, a sa suzama je gotovo !
Tvoj post me je (s)potakao, a ustvari sam ti želio reći da bi se jako obradovao da popričamo u VF-u, na gornjem spratu do prozora, u 19 sati.
P.S. Ne mogu shvatiti da nam je pored ovakve raje - ovako.
Ne mogu da Vam opišem koliko mi je krivo što neću većeras moći. Sutra ispit .
Krivo mi je jer bi volio prije svega da sjednem sa ljudima ali u pravom smislu te riječi. Posebno sa nekim osobama ovdje koje su dale najveći doprinos ovoj akciji. Nadam se da če biti još ovih okupljanja kako bih Vas napokon upoznao.
P.S. Raširio sam među rajom na faksu pa se nadam da ču biti sutra na ispitu uspjeti nešto skupiti. Uplatnica je spremna samo još da skupim pare
lerdi wrote:Ne mogu da Vam opišem koliko mi je krivo što neću većeras moći. Sutra ispit .
Krivo mi je jer bi volio prije svega da sjednem sa ljudima ali u pravom smislu te riječi. Posebno sa nekim osobama ovdje koje su dale najveći doprinos ovoj akciji. Nadam se da če biti još ovih okupljanja kako bih Vas napokon upoznao.
P.S. Raširio sam među rajom na faksu pa se nadam da ču biti sutra na ispitu uspjeti nešto skupiti. Uplatnica je spremna samo još da skupim pare
Ovo nije poslednji sastanak forumaša sa ovoga podforuma. Biće prilike, dogovorićemo se za novi, a do tada, pripremi prijedloge i donacije. Ima još forumaša koji su spriječeni doći većeras na gornji sprat VF-a, do prozora, ispod fikusa u 19 sati. Zato ćemo poslije sastanka objaviti ideje i zaključke, kao i slike sa druženja.
lerdi wrote:Ne mogu da Vam opišem koliko mi je krivo što neću većeras moći. Sutra ispit .
Ovo nije poslednji sastanak forumaša sa ovoga podforuma. Biće prilike, dogovorićemo se za novi, a do tada, pripremi prijedloge i donacije. Ima još forumaša koji su spriječeni doći većeras na gornji sprat VF-a, do prozora, ispod fikusa u 19 sati. Zato ćemo poslije sastanka objaviti ideje i zaključke, kao i slike sa druženja.
Ja nikako necu stici u 7 a planirala sam doci...
Stvarno mi je zao i nevjerovatno krivo
Zato vas molim da prenesete sve sto se dogovorite veceras, posebno onaj dio oko transporta jer sam skupila dosta stvari koje bi im voljela poslati.
Sretno veceras.
Večeras sam upoznala divne ljude i hvala vam na tome... Hvala vam što ste mi oplemenili dušu i dozvolili da budem sitna kap u ovoj bujici koju smo pokrenuli! Iako je moj lični prilog bio mali... Vodim se onom "zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača...". Hvala vam jer ste svi tako srčani u svemu ovome...
evo izvještaj sa sastanka za one koji nisu mogli doći:
Bilo nas je cca 15, (svi mladi i lijepi ), dogovorili smo se da dvoje forumaša idu u srijedu tamo da izvide situaciju, raspitaju se za gradnju štale i povezu nešto odjeće i ostalog. Za to ćete dobiti posebnu obavijest od onih koji budu išli gdje možete donijeti te stvari i kad. Što se tiče ovaca, ima par solucija gdje ih kupiti, odvesti na pregled itd., ali nakon odlaska u srijedu bit ćemo puno pametniji. Skupilo se i novca, do sada ima cca 4000 KM, ali detaljan izvještaj ide od kurte
Eto, to je bilo u kratkim crtama, neka neko drugi dopuni ako sam nešto zaboravila, ja odoh -jedva gledam!
Baš lijepo veče, provedeno sa super ljudima
Zamolio bi Kurtu ili neko drugi ko je upoznat bolje sa situacijom vezanog za najmladjeg clana i njegovo skolovanje. Koliko sam ja upratio on je dosao do 7 razreda pa napustio. Ja bi najvise volio kada bi on mogao da nastavi skolu i da zavrsi. Da li je to moguce? Koliko bi otprilike trebalo da se izdvoji za nastavak njegovg skolovanja?(knjige, prevoz itd.)
IBM wrote:Zamolio bi Kurtu ili neko drugi ko je upoznat bolje sa situacijom vezanog za najmladjeg clana i njegovo skolovanje. Koliko sam ja upratio on je dosao do 7 razreda pa napustio. Ja bi najvise volio kada bi on mogao da nastavi skolu i da zavrsi. Da li je to moguce? Koliko bi otprilike trebalo da se izdvoji za nastavak njegovg skolovanja?(knjige, prevoz itd.)
Svi smo svjesni vrijednosti školovanja... Ali postavlja se pitanje, želi li taj mali uopšte nastaviti školovanje? Može li ga bilo ko natjerati? U uslovima u kojima on živi sa svojom porodicom, da li će imati ikakve koristi od toga? Hajde da na tren ostavimo idealizam po strani i sagledamo stvari realno!
IBM wrote:Zamolio bi Kurtu ili neko drugi ko je upoznat bolje sa situacijom vezanog za najmladjeg clana i njegovo skolovanje. Koliko sam ja upratio on je dosao do 7 razreda pa napustio. Ja bi najvise volio kada bi on mogao da nastavi skolu i da zavrsi. Da li je to moguce? Koliko bi otprilike trebalo da se izdvoji za nastavak njegovg skolovanja?(knjige, prevoz itd.)
Svi smo svjesni vrijednosti školovanja... Ali postavlja se pitanje, želi li taj mali uopšte nastaviti školovanje? Može li ga bilo ko natjerati? U uslovima u kojima on živi sa svojom porodicom, da li će imati ikakve koristi od toga? Hajde da na tren ostavimo idealizam po strani i sagledamo stvari realno!
pazi. mene zanima, zato pitam. ja svakako sutra uplacujem novac. ako je malom stalo da nastavi skolovanje, onda cu gledat da nabavim knjige, pribor itd. nikakav idealizam nego cisto informativno me zanima, nazalost danas nisam mogao doci na sastanak da pitam.
pazi. mene zanima, zato pitam. ja svakako sutra uplacujem novac. ako je malom stalo da nastavi skolovanje, onda cu gledat da nabavim knjige, pribor itd. nikakav idealizam nego cisto informativno me zanima, nazalost danas nisam mogao doci na sastanak da pitam.
Sudeći po dojmu 5ar5... Male su šanse za to... No, svakako treba vidjeti sa malim
Brojevi racuna su:
EVO RACUNA....obadva su napravljena -otvorena u intesa sanpaolo banci
racun za domace uplate u km-ovima....
primalac/primatelj: Ajdin Čubro 867434-22-25606
Račun primaoca: 1540010000001910
Svrha uplate...sta god se upise zna se za sta pare idu
Devizni racun:Uplate izvršiti na račun:
INTESA SANPAOLO BANKA BOSNA I HERCEGOVINA
OBALA KULINA BANA 9a, 71000 SARAJEVO,BIH
Za sve one koji zele da novce posalju preko Western uniona ili MoneyGram-a, neka me o "posiljci" obavjestena PP, ili na broj telefona 00387 61 788614, a posiljku nek salju na :
Ajdin Čubro
ulica Alije Izetbegovića 14, 71370 Breza
Razumijem poentu tvog pogleda na stvar ... kada se radi o imati ili nemati zalogaj hljeba na stolu jednostavno neke stvari su manje smislene... ali ...
uvijek ima ono ali ... osnovna skola je zakonski obavezna ... elementrano pravo svakog djete je pravo na obrazovanje ... ovdje treba cimnuti drzavu za rukav ... drzava MORA obezbjediti tom djetetu skolvanje po cijenu da zavrsiomo na sudu za ljudska prava ... dje su ta ljudska prava kad su zaista potrebna ... ima se para za vjeronauku u jaslicama jer zaboga to je elemntarno pravo da ne lajerm ... na kraju krajeva drzava je trebala vise uciniti da oni ne budu u takvoj pozciji pa bi i skolovaje imalo vise smisla... za pocetak po svaku cijenu nastojati da djete privede kraju osnovnu skolu
Najprije hvala svima koji su došli večeras u VF, nekako ću lakše spavati uz saznanje da nas ima još normalnih kojima je jednostavno stalo.
Što se tiče kompletne priče oko nastavka školovanja ja čitavu situaciju vidim u etapama. Prvo ugasi vatru (vrlo uspješno za šta zahvaljujem 55 i ostalim koji su se najprije aktivirali), onda organizuj rasčišćavanje (ono što upravo radimo) a onda razmišljaj o tome da li neka slika treba da stoji baš tu ili negdje drugo.
Ide otrcana ali dobra - Rim nisu izgradili preko noći - ne vjerujem da ćemo ni mi preko noći zaboraviti ove ljude i sigurno ćemo se pozabaviti i školom kad ih zbrinemo i u krajnjoj prilici - ako oni budu zainteresovani za to.
sto se tice nastavka skolovanja za mledjeg momka...momak ne pokazuje zelju da nastavi sa skolovanjem, medjutim pokusat cemo da ga nagovorimo da to uradi, da bar osnovnu zavrsi, ali to je sve nesta za sto ima vremena, jer skolska godina pocinje u septembru..ono sto cemo mi uraditi je to da cemo momku odnjeti teke, olovke i skolski pribor, a na njemu je da ide i zavrsi neki vid skolovanja...
Malo kasnije ide izvjestaj o stanju sa parama...
Svemirco wrote:Najprije hvala svima koji su došli večeras u VF, nekako ću lakše spavati uz saznanje da nas ima još normalnih kojima je jednostavno stalo.
Što se tiče kompletne priče oko nastavka školovanja ja čitavu situaciju vidim u etapama. Prvo ugasi vatru (vrlo uspješno za šta zahvaljujem 55 i ostalim koji su se najprije aktivirali), onda organizuj rasčišćavanje (ono što upravo radimo) a onda razmišljaj o tome da li neka slika treba da stoji baš tu ili negdje drugo.
Ide otrcana ali dobra - Rim nisu izgradili preko noći - ne vjerujem da ćemo ni mi preko noći zaboraviti ove ljude i sigurno ćemo se pozabaviti i školom kad ih zbrinemo i u krajnjoj prilici - ako oni budu zainteresovani za to.
Da ne razvodnjavamo diskusiju, prvo da se nabave ovce i kakvo skloniste za njih, da im damo osnov i volju za zivot, a mozda i kakva kravica.
Kasnije se moze o svemu jos popricati sa njima, pa nije da smo zavrsili akciju sa ovom, pomagacemo im jos u svemu.
Pozdrav.
Dragi prijatelji,
kao što je i red, evo izvještaja sa sastanka foumaša na gornjem spratu VF-a, kod prozora, sa početkom u 19 sati. Prisutni su bili forumaši koje ćete vidjeti na slikama što idu nakon izvještaja. Sastanku je prisustvovala i novinarka koja je snimila potresni prilog o porodici Hodžić, objavljen na TV Vogošća, naša draga Munira. Ona se obratila skupu svojim toplim riječima i izrazila zadovoljstvo napretkom naše akcije za pomoć. Istovremeno, sa nama je podijelila svoja iskustva, nade i bojazni vezane za ovaj naš projekat pomoći. Tu je bila teAMICA, Amrica, čuvar trezora Kurty, kao i forumaši i oni koji to nisu, a željeli su ostati anonimni. Bili su tu i studenti sa svojim prilozima. Od svoga studentskog džeparca. Puni respekt za njih! Skupilo se je tu još novčanih priloga, o čemu če vas podrobno izvjestiti Kurty, precizno, na dvije decimale.
Razmatrali su se svi aspekti najboljeg plasmana skupljenog novca, kako bismo bili sigurni da je otišao u prave stvari koje osiguravaju egzistenciju porodici Hodžić. Sažeto, zaključci diskusije bi bili slijedeći:
Havana i ja odlazimo u srijedu ujutro u Podčauš sa dva vozila, a sa nama, odnosno sa Havanom za sada ide naša draga Munira i još neko ko može pomoći u razgovorima sa komšijama, kako bismo sa sigurnošću utvrdili slijedeće korake. Pored toga naša posjeta ima za svrhu i isporuku humanitarne pomoći u odjeći i obući kao i hrani. Obzirom da smo ranije odložili prikupljanje odjeće i obuće za ovu priliku, Firma Printex je ponudila svoju infrastrukturu za prikupljanje pomoći. Svoj prilog u odjeći, obući, hrani i novcu možete predati na neki od slijedećih punktova, koji vam je najzgodniji i najbliži, u ponedeljak i utorak :
Printex d.o.o. , Hasana Sušića 9, kontakt osoba Senad Mujkić, od 8 - 17 sati, tel. 063 895 027
Printex-shop, Koševo 19, kontakt osoba Azra Sakić, od 9 - 19 sati, tel. 063 895 026
Printex-shop Sara Centar, Ilidža, kontakt osoba Benjamin Rešo, od 9 - 19 sati, tel. 063 895 021
Zahvaljući svima vama, kod Kurty-ja se skupilo novaca za jedno malo stado sa ovcama i jagnjadima koje već MOŽEMO PLATITI !!! Pitanje smještaja i prezimljavanja ćemo riješiti izgradnjom štalice sa potkrovljem za hranu preko zime, a tu će nam pomoći Kurty, koji će brzo postati inžinjer građevine.
Na terenu ćemo se raspitati i za uzgoj malina koje su veoma rasprostranjene u tom kraju. Za to sve će nam pored naših aktivnosti trebati još novaca, ali sudeći prema dosadašnjem toku akcije, to neće biti problem.
Pošto je već kasno, to bi bilo sve za danas. Molim sve forumaše koji imaju iskustva, prijedloge, primjedbe, komentare itd. da se ne ustručavaju i da nam pomognu u ovom plemenitom poslu.
Hvala vam svima, za one koji ne spavaju, slijede slike sa sastanka.
Zao mi je sto nisam mogla stici veceras na sastanak,bila sam na putu ali sam pozorno procitala sve nove komentare....i drago mi je da ovo ide u dobrom smjeru.Sto se tice medija smatram da smo mi dovoljan medij toj porodici za sada u smislu da se organiziramo i pomognemo bez velike pompe... da ne bude da neki novinari prave "pricu" radi sebe...i slazem se 100% sa misljenjem da sacuvamo njihovu privatnost!!!
Uostalom, HVALA ljudima koji su vec dosta toga uradili i jos rade: 55, kurty, ahmed, amrica...itd.
ja sad skupljam garderobu i jos ponesto...nadam se ubrzo novom sastanku!
Kurtijev trezor izgleda ovako....veceras u VF-u sam primio 775KM+10KM od Mustafe Č.
uplatili su:
Adi 100KM
kikimiki 10KM
Goran 30KM
PČ 100KM
Lj 100KM
teAMICA 225KM
Daphna 10KM
anonimac 20KM
JU DOM ZDRAVLJA KANTONA SARAJEVO:
Brkić Dženana 50KM
Pilavac Fadila 10KM
Šuvalija Ešrefa 50KM
Svemirco 30KM
Dejan E. 20KM
20KM-ima viska, ne znam ko je to uplatio, ali dobro doslo...hvala, i izvinjavam se ako sam zaboravio doticnu osobu....
Znaci stanje na racunu je sljedece:
KM-racun 2986,12KM
Devizni 134,67Eura
VF-veceras 785,00KM
ZNACI IMAMO VEC 4033,72KM