Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
svako_dobro_bih

#576 Re: Viza za Njemacku

Post by svako_dobro_bih »

pa do kad ti vrijedi Blaue Karte? Kakav ugovor imas? Inace se dobije Blaue Karte na 3 godine ili do datuma radnog ugovora. Ukoliko se dobije produzenje ugovora, potrebno je otici prije isteka da bi se dobila nova sa novim datumom validnosti

Produzenje inace nije nikakav problem te se uvijek trazi manje dokumenata u poredjenju sa prvom aplikacijom
muhha

#577 Re: Viza za Njemacku

Post by muhha »

svako_dobro_bih wrote:pa do kad ti vrijedi Blaue Karte? Kakav ugovor imas? Inace se dobije Blaue Karte na 3 godine ili do datuma radnog ugovora. Ukoliko se dobije produzenje ugovora, potrebno je otici prije isteka da bi se dobila nova sa novim datumom validnosti

Produzenje inace nije nikakav problem te se uvijek trazi manje dokumenata u poredjenju sa prvom aplikacijom
Ulazna viza, je trenutno to sto imam. Trebam da idem uskoro u Njemacku na posao. Ugovor mi je unbefristet. Razlog sto pitam jeste da znam da li mi eventualno trebaju kakvi dodatni dokumenti odavde iz BiH, tipa list o nekaznjavanju itd.

Kako sam shvatio potrebno je samo donijeti Meldebestätigung, Gehaltsnachweis, i sliku.
Zato mi treba vise informacija!?

Unapred Hvala!
svako_dobro_bih

#578 Re: Viza za Njemacku

muhha wrote:
svako_dobro_bih wrote:pa do kad ti vrijedi Blaue Karte? Kakav ugovor imas? Inace se dobije Blaue Karte na 3 godine ili do datuma radnog ugovora. Ukoliko se dobije produzenje ugovora, potrebno je otici prije isteka da bi se dobila nova sa novim datumom validnosti

Ulazna viza, je trenutno to sto imam. Trebam da idem uskoro u Njemacku na posao. Ugovor mi je unbefristet. Razlog sto pitam jeste da znam da li mi eventualno trebaju kakvi dodatni dokumenti odavde iz BiH, tipa list o nekaznjavanju itd.

Kako sam shvatio potrebno je samo donijeti Meldebestätigung, Gehaltsnachweis, i sliku.

Unapred Hvala!
Ovako ide vise manje procedura:

- cim dodjes prijavis se sa adresom (dobijes Meldebestätigung)
- trazis osiguranje (ovo bi ti mozda i najvise problema trebalo predstavljati posto traje par dana dok ga ne dobijes) ali bez osiguranja ne mozes aplicirati za boravisnu/radnu dozvolu

- onda ides da trazis Aufenthaltstitel / Blaue Karte sa:
ispunjenom aplikacijom
biometrijskom slikom
Meldebestätigung
osiguranjem
ugovoru o stanovanju ukoliko iznajmljujes stan (to ce mozda traziti ali nisu toliko striktni u tome)
radnim ugovorom (gdje treba pisati koliko ce trajati, koliko si placen i kakav posao)
diplomom i prijevodom diplome (nisam siguran da li ce ti ovo ponovo traziti posto si to predavao i u Ambasadi, zar ne?)
uplata (obavezno ponijeti gotovinu posto se Visa/Mastercard kartice ne primaju)

- ukoliko ti bude sve okej, mozes cak isti dan dobiti Fiktionsbescheinigung kojim mozes odmah dan poslije poceti sa radom. To je papiric koji ce ti vrijediti kao Blaue Karte dok ne dobijes pravu koja se pravi u Berlinu te to sve traje 4-6 sedmica

- ukoliko ti nije hitno da pocnes sa radom onda se strpi te 4-6 sedmice. Fiktionsbescheinigung je 20 eur dok je plava karta negdje oko 110 eur zadnji put kad sam bio

Naravno, svaka pokrajina ima razlicita pravila. Ne znam gdje si pa sam ovako generalno sta traze u Minhenu. Sve to mozes provjeriti prije nego sto odes tamo. Iz Bosne ti ne trebaju nikakvi dokumenti osim diplome i prijevoda.
muhha

#579 Re: Viza za Njemacku

Post by muhha »

svako_dobro_bih wrote:
muhha wrote:

Unapred Hvala!
Ovako ide vise manje procedura:

- cim dodjes prijavis se sa adresom (dobijes Meldebestätigung)
- trazis osiguranje (ovo bi ti mozda i najvise problema trebalo predstavljati posto traje par dana dok ga ne dobijes) ali bez osiguranja ne mozes aplicirati za boravisnu/radnu dozvolu

- onda ides da trazis Aufenthaltstitel / Blaue Karte sa:
ispunjenom aplikacijom
biometrijskom slikom
Meldebestätigung
osiguranjem
ugovoru o stanovanju ukoliko iznajmljujes stan (to ce mozda traziti ali nisu toliko striktni u tome)
radnim ugovorom (gdje treba pisati koliko ce trajati, koliko si placen i kakav posao)
diplomom i prijevodom diplome (nisam siguran da li ce ti ovo ponovo traziti posto si to predavao i u Ambasadi, zar ne?)
uplata (obavezno ponijeti gotovinu posto se Visa/Mastercard kartice ne primaju)

- ukoliko ti bude sve okej, mozes cak isti dan dobiti Fiktionsbescheinigung kojim mozes odmah dan poslije poceti sa radom. To je papiric koji ce ti vrijediti kao Blaue Karte dok ne dobijes pravu koja se pravi u Berlinu te to sve traje 4-6 sedmica

- ukoliko ti nije hitno da pocnes sa radom onda se strpi te 4-6 sedmice. Fiktionsbescheinigung je 20 eur dok je plava karta negdje oko 110 eur zadnji put kad sam bio

Naravno, svaka pokrajina ima razlicita pravila. Ne znam gdje si pa sam ovako generalno sta traze u Minhenu. Sve to mozes provjeriti prije nego sto odes tamo. Iz Bosne ti ne trebaju nikakvi dokumenti osim diplome i prijevoda.

"Svako Dobro" mnogo ti hvala na ovim informacijama,

super si mi ovo pojasnio, sada mi je sve puno jasnije. U sustini sam procitao da ja mogu odmah poceti sa radom sa ovom "National Visum D" koja mi je izdata od Ambasade, jer ona traje 3 mjeseca. Nakon prijave i svega sto si ti vec opisao...naravno onda prije isteka ove Vize predajem Zahtjev za Plavu Kartu.

Jel tako?
U svakom slucaju si mi puno pomogao!
Pozdrav!
Nika_Vos

#580 Re: Viza za Njemacku

Post by Nika_Vos »

Mala digresija sa moje strane :)

Tip vize VISUM D služi kao "prijelazno" rješenje do izdavanja boravišne dozvole, i pojednostavljuje i olakšava proces.

Kod VISUMa D moraš biti jedino pažljiv da ti ne istekne i da za vrijeme njenog trajnaja riješiš svoj status, odnosno podneseš zahtjeve (u ovom slučaju Blue Card protokol).

Sa ovim tipom vize VISUM D možeš regularno i legalno biti zaposlen a u međuvrenu rješavati svoj status.

Ja sam sa VISUM D koja mi je početkom godine bila izdata na 3 mjeseca bila regularno i legalno zaposlena (doduše ne u Njemačkoj nego u drugoj države EU i šengena). Posle je ta viza "prerasla" u boravišnu dozvolu (privremenu) - i to onda kada sam dobila i radnu dozvolu (na osnovu ugovara o radu i itd.). Znači ja sam bila zaposlena na osnovu VISUMa D dok sam čekala da mi se izda radna dozvola i boravišna dozvola...

Viva la VISUM D :)

Često je zovu i "ulazna viza".

:zzzz:
svako_dobro_bih

#581 Re: Viza za Njemacku

Slazem se za ovo sto je Nika_Vos rekla.

Turisticka viza (viza C) koja ipak nama ne treba, ne moze prerasti u radnu/boravisnu dozvolu/plavu kartu, tj. Aufenthaltstitel. Zbog toga ukoliko se prijavljujete sa non-EU podrucja, morate dobiti prvo vizu D s kojom se treba uci. Ipak, to je dobro da se mozda radni ugovor na 2-max. 3 mjeseca ali ipak bi se, cim se dodje u Njemacku (ili mjesec poslije) trebalo prijaviti za Aufenthaltstitel. U tom slucaju, radni ugovor (cak i neograniceni) ce se uvijek potpisivati do vrijednosti vazenja vize/Aufenthaltstitel. @muhha, u tvom slucaju, ja mislim da ces ti prvo dobiti radni ugovor do zadnjeg datuma vrijednosti tvoje vize. U medjuvremenu se moras prijaviti za Aufenthaltstitel (preporuka je vise od 6 sedmica prije, cak i do dva mjeseca). Kad dobijes Aufenthaltstitel dobice i ugovor na 2-3 godine koji ce se onda produzavati sa svakim produzivanjem dozvole. Dobro cuvaj to originalno pismo od firme. U ustanovama mozes davati originale i oni inace sve kopiraju sami te ti vrate originale.
muhha

#582 Re: Viza za Njemacku

Post by muhha »

svako_dobro_bih wrote:Slazem se za ovo sto je Nika_Vos rekla.

Turisticka viza (viza C) koja ipak nama ne treba, ne moze prerasti u radnu/boravisnu dozvolu/plavu kartu, tj. Aufenthaltstitel. Zbog toga ukoliko se prijavljujete sa non-EU podrucja, morate dobiti prvo vizu D s kojom se treba uci. Ipak, to je dobro da se mozda radni ugovor na 2-max. 3 mjeseca ali ipak bi se, cim se dodje u Njemacku (ili mjesec poslije) trebalo prijaviti za Aufenthaltstitel. U tom slucaju, radni ugovor (cak i neograniceni) ce se uvijek potpisivati do vrijednosti vazenja vize/Aufenthaltstitel. @muhha, u tvom slucaju, ja mislim da ces ti prvo dobiti radni ugovor do zadnjeg datuma vrijednosti tvoje vize. U medjuvremenu se moras prijaviti za Aufenthaltstitel (preporuka je vise od 6 sedmica prije, cak i do dva mjeseca). Kad dobijes Aufenthaltstitel dobice i ugovor na 2-3 godine koji ce se onda produzavati sa svakim produzivanjem dozvole. Dobro cuvaj to originalno pismo od firme. U ustanovama mozes davati originale i oni inace sve kopiraju sami te ti vrate originale.

Nika i "Svako Dobro" mnogo vam HVALA! Puno ste mi pomogli!

Zelim vam puno srece i uspjeha!!!

Cim budem u Njemackoj, javit cu se i dijelit iskustva!

Pozdrav!
Nika_Vos

#583 Re: Viza za Njemacku

Post by Nika_Vos »

Sretno muhha i samo pozitivno naprijed :izet:
Last edited by Nika_Vos on 24/11/2015 23:28, edited 1 time in total.
nery mery

#584 Re: Viza za Njemacku

Post by nery mery »

Zdravo drustvo imam jedno pitanje ako neko zna odgovor da mi posalje :Rodjena sam u Njemackoj davne 1983 god roditelji su mi zivili tamo prije mog rodjenja 10god i imali neogranicenu vizu posle mog rodjenja vratili su se u Bosnu pa me interesuje dali mogu ja sad potrazit njihov boravak u Njemackoj dali je ko upucen u to da.mi javi .. :? :? Hvala unaprijed
svako_dobro_bih

#585 Re: Viza za Njemacku

nery mery wrote:Zdravo drustvo imam jedno pitanje ako neko zna odgovor da mi posalje :Rodjena sam u Njemackoj davne 1983 god roditelji su mi zivili tamo prije mog rodjenja 10god i imali neogranicenu vizu posle mog rodjenja vratili su se u Bosnu pa me interesuje dali mogu ja sad potrazit njihov boravak u Njemackoj dali je ko upucen u to da.mi javi .. :? :? Hvala unaprijed
Koliko sam shvatio, roditelji su ti bili zivjeli u Njemackoj i imali su trajnu dozvolu boravka (bzw. Niederlassungserlaubnis), vratili su se u BiH i sad je pitanje da li mogu dobiti boravisnu dozvolu nazad?
51 Beendigung der Rechtmäßigkeit des Aufenthalts
(1) Der Aufenthaltstitel erlischt in folgenden Fällen:
1. Ablauf seiner Geltungsdauer,
2. Eintritt einer auflösenden Bedingung,
3. Rücknahme des Aufenthaltstitels,
4. Widerruf des Aufenthaltstitels,
5. Ausweisung des Ausländers,
5a. Bekanntgabe einer Abschiebungsanordnung nach § 58a,
6. wenn der Ausländer aus einem seiner Natur nach nicht vorübergehenden Grunde ausreist,
7. wenn der Ausländer ausgereist und nicht innerhalb von sechs Monaten oder einer von der Ausländerbehörde bestimmten längeren Frist wieder eingereist ist,
8. wenn ein Ausländer nach Erteilung eines Aufenthaltstitels gemäß der §§ 22, 23 oder § 25 Abs. 3 bis 5 einen Asylantrag stellt;
U slucaju tvojih roditelja, stavke pod 6) i 7) su doprinijele da se taj status izgubi, sto bi znacilo da kad bi se vratili krecu od nule.

Ipak, trebalo bi to i kod strucnjaka provjeriti.
NigHt_ElF

#586 Re: Viza za Njemacku

Post by NigHt_ElF »

e raja poz, ovako imam nekih nedoumica. Zavrsio sam medicinsku skolu, odradio pripravnicki (ali nemam polozen, gospoda iz komisija jos uvijek odmaraju), nesto malo govorim njemacki. U medjuvremenu sam se prijavio na eures i ponude su pocele stizati, dobio sam ugovor od jedne njemacke firme (zapravo Pflegedienst) potpisao, poslao im nazad zajedno sa prevedenom diplomom. Doticna gospodja (iz Njemacke) je preuzela sve u svoje ruke i za nekih 20ak dana sam dobio to sto treba u Njemackoj. Sad me zanima mogu li ovi nasi ovdje nesto zafrkat, jer mi je ta gospodja rekla da sad trebam sa papirima koje mi je poslala (a ima ih mnogo) otici u nasu agenciju za zaposljavanje i dati gđi Zeljkovic. Ima li neko iskustva sa tim i sto je jos bitnije mogu li me "zafrkat" ovi nasi iz agencije za zaposljavanje? Unaprijed hvala :-D
nery mery

#587 Re: Viza za Njemacku

Post by nery mery »

Moji roditelji se nece vratit tamo al interesuje me dali bi ja mogla dobit njihovu boravisnu dozvolu na osnovu svog rodjenja al ipak hvala ti..
Nika_Vos

#588 Re: Viza za Njemacku

Post by Nika_Vos »

Nekoliko konkretnih informacija u vezi dobijanja boravišne dozvole na osnovu spajanja porodice sa bračnim drugom.

Što se tiče vize: ja sam dobila "čuveni" VISUM D sa zabilješkom da se izdaje u cilju izdavanja boravišne dozvole i radne dozvole a na osnovu spajanja familije. VISUM D je nacionalni (znači samo za Njemačku ovo važi, logično naravo) i važi 3 mjeseca. Za ta tri mjeseca podnosite zatjev za boravišnu dozvolu u Uredu za imigraciju (eh, da, na VISUMu piše u koje mjesto idete - tamo gdje je superug prijavljen); radnu dozvolu; i sve ostalo redom i zakonom što vam pripada.

Boravišnu dozvolu sam dobila na godinu dana.

Nekada su se boravišne dozvole i radne dozvole izdavale i u ambasdaama kao naljepnice u pasošima ali od septembra 2011 u Njemačkoj to više nije praksa. Nego u matičnu ambasadu po "ulaznu" vizu pa onda dalje redom...
Last edited by Nika_Vos on 24/11/2015 23:29, edited 1 time in total.
DADoooo123

#589 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

pozdrav svima,zena mi radi u njemackoj(Dortmund) kao njegovatelj sad ce dobiti vizu na 2 godine bruto plata joj je 1900e stan je nekih 70kvadrata,ja imam polozen A1 stepen njemackog,zna li neko kakve su moje sanse da dobijem vizu na osnovu zene,unaprijed hvala svima ..
Didis74

#590 Re: Viza za Njemacku

Post by Didis74 »

Jeli ti žena radi preko neke naše firme ili direkt kod Njemačkog poslodavca?

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
DADoooo123

#591 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

[quote="Didis74"]Jeli ti žena radi preko neke naše firme ili direkt kod Njemačkog poslodavca?

Radi kod njemackog poslodavca,pozdrav
Didis74

#592 Re: Viza za Njemacku

Post by Didis74 »

Pa ništa, ti imaš pravo da dođeš u Njemačku. A1 ispit ti mora da bude od Gothe ili Telca instituta i ne stariji od 6 mjeseci. Zahtjev za spajanje familije podnosiš u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu a šta ti sve od papira treba imaš na slijedećem linku: http://m.sarajewo.diplo.de/Vertretung/s ... seite.html

Pod stavkom: Informacije o podnošenju zahtjeva za izdavanje vize u svrhu spajanja porodice sa bračnim drugom!

DADoooo123

#593 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

Pa ništa, ti imaš pravo da dođeš u Njemačku. A1 ispit ti mora da bude od Gothe ili Telca instituta i ne stariji od 6 mjeseci. Zahtjev za spajanje familije podnosiš u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu a šta ti sve od papira treba imaš na slijedećem linku: http://m.sarajewo.diplo.de/Vertretung/s ... seite.html

Sve ja to znam,ali brine me sto sam na par mjesta procitao da gledaju koliko se stan placa i grijanje,a stan trenutno placa 200e,ali za koji mjesec ce taj stan da bude 400e + grijanje 70e..neto plata joj je 1360e s tim da poslje glavnog ispita annerkenunga ili ti ga verifikovanja diplome povecat ce se nekih 100e znaci 1460e neto,pozdrav hvala ti na odgovoru
Didis74

#594 Re: Viza za Njemacku

Post by Didis74 »

Ja znam koji su sa brutto platom 1800€ i stanom od 56 kvadrata kojeg plaća 550€ doveli bračnog druga bez problema

DADoooo123

#595 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

Ja znam koji su sa brutto platom 1800€ i stanom od 56 kvadrata kojeg plaća 550€ doveli bračnog druga bez problema

Nadam se prijatelju da je tako,jer kod njih te pokrajine su isto razlicite drzave svako svoju pjesmu pjeva ovdje ovako ovdje onako
Didis74

#596 Re: Viza za Njemacku

Post by Didis74 »

A žena kad ti bude išla u Ausländeramt na produženje vize neka njih fino pita hoće li biti problema da te dovede jer i ovde nisu sve ista pravila u jednom gradu ovako u drugom drugačije

DADoooo123

#597 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

A žena kad ti bude išla u Ausländeramt na produženje vize neka njih fino pita hoće li biti problema da te dovede jer i ovde nisu sve ista pravila u jednom gradu ovako u drugom drugačije

u auslender birou kazu da to vidim u svojoj drzavi u ambasadi
DADoooo123

#598 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

opet ovi u ambasadi mi samo posalju koje papire trebam pripremit nista vise informacija
Didis74

#599 Re: Viza za Njemacku

Post by Didis74 »

Eh pa fino na ovom linku što sam ti poslao imaš uputstvo šta ti sve treba da bi dobio ulaznu vizu! Pročitaj, skupi papire, fino napravi termin u ambasadi da nečekaš bezveze i lagano uz puno sreće eto tebe u Njemačkoj za koji mjesec

DADoooo123

#600 Re: Viza za Njemacku

Post by DADoooo123 »

Eh pa fino na ovom linku što sam ti poslao imaš uputstvo šta ti sve treba da bi dobio ulaznu vizu! Pročitaj, skupi papire, fino napravi termin u ambasadi da nečekaš bezveze i lagano uz puno sreće eto tebe u Njemačkoj za koji mjesec

Hvala prijatelju puno valjda ce da bude nesto ako Bog da,pozdrav
Post Reply