replika je bila više općenite naravi, mada se na mnogo mjesta ovdje baš može takvo što pročitati
sažimam:
1. vjera zatucava ljude
2. znanost je tu da nas prosvijetli
3. jedino je znanošću moguće doći do spoznaje
moja je replika zapravo najviše bila okrenuta dogmatskom pristupu forumaša koji osim znanosti ne priznaju niti jedan drugi način spoznaje
jer, ne moramo pričati o odnosu znanosti i vjere
možemo razgovarati o odnosu znanosti i umjetnosti
pa ćeš vidjeti taj nadmeni znanstveni stav koji s visine gleda na umjetnost jer umjetnost nema svoju metodologiju, nema laboratorijske provjere, nema eksperimenta
čak i znanosti jedna na drugu gledaju s ohološću
pa će ti neki fizičar s prijezirom gledati na historiju, recimo
o tome se ba radi
nije ovaj svijet stvoren samo da bismo ga mi premjerili i katalogizirali
nisu boje tu da ih utrpamo u frekvencije koje se mogu izraziti krivuljom ili formulom
nije glazba u razlomcima pisana, al opet ljudi zbog nje suzu kanu
e o tome je vjera - o odnosu među ljudima, odnosu prema okolini, prema planeti i svemiru
a jedan od vidova tog odnošenja, jedan sasvim mali vid jest i znanost
Bog je stvorio sve, i ustanovio red
kako u prirodi, tako i u društvu
zakonima prirode bave se fizika i druge prirodne znanosti
a zakonima društva, bave se sociologija i psihologija i historija i pravo i ekonomija, itd.
onaj ko se zapita o smislu svega toga, on uzme filozofiju
filozofija se s dogmatskom znanošću obračunala još u prošlom stoljeću, prije svih heidegger
i sve ovo što ljudi na forumu pišu, pitanja su koja su razriješena još prije 70-ak godina
ali eto, niko ih o tome nije obavijestio
a onaj ko uistinu traži puninu smisla
taj se okrene vjeri, pa da vidi i početak i kraj
a onaj kome se Bog smiluje
taj se okrene samo Njemu
i ni za šta ga drugo nije briga niti ga je čega strah
al to je već golemo
...
NIN wrote:Callahan44 wrote:osim što su vjernici zatucani i što su dio stada, kako evo i sam kažeš
ima li BILO ŠTA da su vjernici doprinijeli LIJEPO ovome društvu i civilizaciji?
ili bi raj na zemlji bio samo da nema ovih što nam sole pamet o Bogu i moralu?
ima li BILO ŠTA dobroga u vjeri?
eto, iskreno, baš me zanima kako stvari izgledaju s druge strane
Druze, ko kaze da su vjernici zatucani?
To je laz i predrasuda! Ja rekoh, kao sto mozes i sam provjeriti,
da je vjernike svoditi pod bilo kakve kategorije sasvim pogresno! Da su dio stada to je i vise no cinjenica mada, termin koji se ovdje obicno koristi, da bi se ova socijalna grupacija okarakterizirala, jeste nekima problematican mada je isti upravo teoloskog karaktera, tj. koriste ga vjernici, tacnije oni koji ih predvode. I da, rekao sam to da se vecina
LJUDI na ovom forumu, koji sebe smatraju vjernicima, mogu svstati pod kategoriju naucno nepismenih ignoranata, cast, naravno, izuzecima. To je jednostavno pa cinjenica, i to vrlo lako provjerljiva!
Druga je stvar da sam stvaras generalizacijske premise samim pitanjem "ima
li BILO ŠTA da su vjernici doprinijeli LIJEPO ovome društvu i civilizaciji?" Ja kazem da su pojedinci, tj. LJUDI ti koji su doprinosili nasem razvoju. Naravno da je medju njima bilo onih koji su vjerovali u boga i bogove i onih koji nisu. Ako aludiras na zlatno doba islama onda o tome mozemo otvoriti zasebnu temu gdje mozemo protabiriti o doprinosu rane islamske civilizacije covjecanstvu i njenom kasnijem padu.
Pozdrav...