Hadisi: Najveca novotarija u islamu
- beautyfool
#576 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Mutazilah, kako ti ide ucenje arapskog, lahko jel'de

- yildiza_stl
#577 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
E nek si nas "prosvijetlio"
Nick-name ti perfektno opisuje ove copy-paste nebuloze

Nick-name ti perfektno opisuje ove copy-paste nebuloze
- ofr
#578 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Jao jao
eeee Švico draga pa ovolike gluposti nisam ni sanjao da neko može izvaliti... al ova je ubjedljivo najjača:

Stavit ću još jednu sličicu za ovu dvojcu specijalaca i neka je dobro prostudiraju jer im to poručuje njihov poslodavac:12. U Islamu, Hodocasce u Mekku predstavlja simbol zajednistva I jedinstva unutar muslimana (22:27-28), Vs. Sunnitko I shijsko ucenje koje je uvelo politeisticke ritual u sastav Hadzdza (dodirnuti crni kamen, 7 obilazaka, etc.)

-
SnezanaM
#579 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Jesi ti novi poslanik ili se samo poredis sa starim...Mutazilah wrote:Slicno su govorili i Poslaniku Muhammedu:SnezanaM wrote:Jesi ti u stanju da napises nesto iz svoje glave....
Allah je u svojoj mudrosti u Kuranu naveo primjer jevreja koji su cinili istu stvar kao danasnji sljedbenici hadisa:
A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici. (5:43)
kao i arapa za vrijeme Poslanika savs:
I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem. (17:73)
A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da ?e pred Nas stati: "Donesi ti kakav drugi Kur’an ili ga izmijeni!" - Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam, ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim - ako budem neposlušan svome Gospodaru - patnje na Velikom danu." (10:15)
-
bogumil-8
#580 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Od onih koji sve druge (osim sebe samih) optužuju za uvođenje "novotarija": Pojam novotarije. Vrste novotarija i sljedbenici novotarija...ekvivalent wrote: nego de nam bolan vise reci odakle si naucio rijec "novotarija"
Ako možete, razgovarajte pristojno i uljudno (ne sramotite istinske i pravovjerne muslimane).
- ja.neron
#581 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Vjerujemo u jednog Gospodara našeg i vašeg i da je Muhammed njegov poslanik, a hadisi su pojašnjenja o događajima, o ajetima koji su nejasni za neke od muslimana i kako se ponašati u islamu i sl. koje je poslanik govorio svojim ashabima i onim koji će doći poslije.Mutazilah wrote:Slicno su govorili i Poslaniku Muhammedu:SnezanaM wrote:Jesi ti u stanju da napises nesto iz svoje glave....
Allah je u svojoj mudrosti u Kuranu naveo primjer jevreja koji su cinili istu stvar kao danasnji sljedbenici hadisa:
A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici. (5:43)
kao i arapa za vrijeme Poslanika savs:
I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem. (17:73)
A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da ?e pred Nas stati: "Donesi ti kakav drugi Kur’an ili ga izmijeni!" - Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam, ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim - ako budem neposlušan svome Gospodaru - patnje na Velikom danu." (10:15)
A samo ovo poređenje i tvoje tvrdnje da muslimani slijede hadise prije Kur´an-a ne pije vode i trebao bi se lično preispitati kakav je tvoj stepen vjerovanja jer si na početku ove iste teme rekao da se klanjaš 3puta dnevno ALLAH-u jer si tako našao u Kur´an-u.
-
mostary
#582 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Poslije onih 15 stavki - sve jasne stvari koje je mutazilah spomenuo, su daleko od islama, a on pokusava da nalazi neke razlike - ko sunnije vs. sijje, a sebe prestavlja nekom novom trecom po njemu "ispravnom" stranom - ne navodeci nikakav dokaz za to, a negirajuci ne samo hadise Poslanika s.a.v.s. vec i Kur'an - kojem on ko biva poziva
zalosno je njegovo stanje ako se ne pokaje, ne bih mu bio u koži - a posebno sa ovakvim jezikom i rijecima o islamskim ucenjacima, o prenosiocima hadisa, o hadiskim učenjacima, o onima koji su svoje zivote posvecivali vjeri, čija su sva dijela pocinjala sa hadisom o nijjetu - jer su sve radili trudeci se da bude iskrenog nijeta
a danas - neki nadri hodza - dosao da nam kaze da su svi ti ljudi u zabludi, a da je "samo on" ispravan
Da Allah sacuva od zablude.
zalosno je njegovo stanje ako se ne pokaje, ne bih mu bio u koži - a posebno sa ovakvim jezikom i rijecima o islamskim ucenjacima, o prenosiocima hadisa, o hadiskim učenjacima, o onima koji su svoje zivote posvecivali vjeri, čija su sva dijela pocinjala sa hadisom o nijjetu - jer su sve radili trudeci se da bude iskrenog nijeta
a danas - neki nadri hodza - dosao da nam kaze da su svi ti ljudi u zabludi, a da je "samo on" ispravan
Da Allah sacuva od zablude.
-
Mutazilah
#583 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ja mislim da vase psovke i polemike najbolje prikazuju vase duhovno stanje i stupanj "razvoja" vase religioznosti.
Ja vas stoga molim:
Ti reci: "Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!" (2:111)
Neka je Mir sa vama!
Ja vas stoga molim:
Ti reci: "Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!" (2:111)
Neka je Mir sa vama!
-
zenicaone
#584 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
draga braco ja se izjasnjavam kao musliman poput njega i takodje ne priznajem podjele na sunite, sije ... itd ali priznajem i hadis Poslanika s.a.v.s naravno nikad iznad Kur"ana. ali ja cu nazvat svakog muslimanom koji izgovara shehadet i tu je za mene kraj a na Allahu je da sudi o njegovim rijecima i djelima na sudnjem danu.
moram ipak reci da citajuci odgovore , malo sam tuzan jer se svode uglavnom na vredjanje i napadanje na postavljaca teme nekad cak i rijecima koje ne pripadaju i ne dolikuju nekome ko se izjasnjava kao musliman a bez nekih konkretnih dokaza koje pobijaju njegove tvrdnje.
ja se nisam direktno njemu obratio zato sto sam (kao i vecina vas) veliki laik sto se tice vjere i vjerskih pitanja i strah me da ne pogresim, ali isto tako znam da postoje i ljudi koji su protivnici vjere i Islama a potkovani su znanjem o istom i to koriste u negativne svrhe tj okrecuci ljude od prave vjere lukavim i naizgled logicnim govorom (shejtanska posla) da li je postavljac teme takva osoba Allah najbolje zna ja u to nebih ulazio . postoje cak i agenti Mossada koji znaju Kur"an napamet i uspjesno se infiltriraju u redove muslimana koji cesto znaju o vlastitoj vjeri manje od tih agenata pa onda uspjesno sire fesad.
molio bih bracu koja nisu potkovana znanjem da se bezveze ne javljaju a ako ima ko sta pametno rec nek se slobodno javi - a sta ce mu bolja nagrada od one koju mu Allah spremi.
selam alejkum
moram ipak reci da citajuci odgovore , malo sam tuzan jer se svode uglavnom na vredjanje i napadanje na postavljaca teme nekad cak i rijecima koje ne pripadaju i ne dolikuju nekome ko se izjasnjava kao musliman a bez nekih konkretnih dokaza koje pobijaju njegove tvrdnje.
ja se nisam direktno njemu obratio zato sto sam (kao i vecina vas) veliki laik sto se tice vjere i vjerskih pitanja i strah me da ne pogresim, ali isto tako znam da postoje i ljudi koji su protivnici vjere i Islama a potkovani su znanjem o istom i to koriste u negativne svrhe tj okrecuci ljude od prave vjere lukavim i naizgled logicnim govorom (shejtanska posla) da li je postavljac teme takva osoba Allah najbolje zna ja u to nebih ulazio . postoje cak i agenti Mossada koji znaju Kur"an napamet i uspjesno se infiltriraju u redove muslimana koji cesto znaju o vlastitoj vjeri manje od tih agenata pa onda uspjesno sire fesad.
molio bih bracu koja nisu potkovana znanjem da se bezveze ne javljaju a ako ima ko sta pametno rec nek se slobodno javi - a sta ce mu bolja nagrada od one koju mu Allah spremi.
selam alejkum
- demetra22
#585 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
SnezanaM wrote:
Jesi ti novi poslanik ili se samo poredis sa starim...
-
newsar
#586 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Znam ja takve -one koji zele da ubace smutnju među vjernike
to su 5 kolona , placenici -zna se iz kojih drzava- Oni- koji stampaju razne knjige o islamu ,a preziru sve vezano za islam -ubacuju koliko mogu i zadovoljni su sa onim sto ubace u srca vjernika.

to su 5 kolona , placenici -zna se iz kojih drzava- Oni- koji stampaju razne knjige o islamu ,a preziru sve vezano za islam -ubacuju koliko mogu i zadovoljni su sa onim sto ubace u srca vjernika.
-
Mutazilah
#587 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
zenicaone wrote:draga braco ja se izjasnjavam kao musliman poput njega i takodje ne priznajem podjele na sunite, sije ... itd ali priznajem i hadis Poslanika s.a.v.s naravno nikad iznad Kur"ana. ali ja cu nazvat svakog muslimanom koji izgovara shehadet i tu je za mene kraj a na Allahu je da sudi o njegovim rijecima i djelima na sudnjem danu.
selam alejkum
Znam da ima takvih na pretek, koji se predstavljaju kao muslimani a imaju sasvim drugu namjeru. Ja od ovoga sto pisem ovdje ne pravim nikakvu tajnu, ono sto smatram da je ispravno je izneseno ovdje (iako u fragmentima, ipak daje dovoljno jasnu sliku). Strah koji ljudi imaju pri ovakvim temama jeste opravdan jer obicno shvataju ovo kao poziv na kojekakve sekte ili daljnje podjele. Ovo je medutim upravo ono suprotno. Kuran ne dozvoljava podjele, one nastaju tek vjerovanjem u stvari koje Kuran zabranjuje, Hadise, Imame itd. Podijele u sunite, shije, ibadije, zaidije itd su neprirodne i u kuranski zabranjene. Ja se dakle osjecam kao dio Islamske Zajednice BiH, ukoliko je ona islamska a ne taoc neke pojedinacne sekte.
A sto se tice mene licno, dovoljna je privatna poruka, da se dogovorimo za kafu. Kod mene je sve transparentno
Posto sam prije nekoliko dana procitao pismo Abd Allaha Ibn Ibada upuceno kalifi al-Maliku i napisano prema nekim izvorima u 76 godini poslije Hidzre (!), zelio bi jedan citat iz istog podijeliti sa vama:
"Oni su napustili presudu Allahovu te uzeli hadise za svoju religiju; i oni tvrde da su dobili znanje izvan Kurana..."
"Oni vjeruju u knjigu koja nije od Boga; koja je covjekovom rukom napisana i koju pripisuju Bozijem Poslaniku"
Neka je Mir sa vama!
- Diwan
#588 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Vidi 'naseg' Mutezile, ne posustaje covjek u 'prosvjetljenju' muslimana. Da ne povjerujes ....covjek jos tu.
Imam osjecaj odkad je on ovdje da je nekako sve svjetlije, kao da su se sve lampe svijeta upalile - ili kao da je sunce zasjalo nad horizontom nakon dugih i mracnih noci punih zebnje, straha ... a onda se pojavio on koji nam je pokazao put ...

Imam osjecaj odkad je on ovdje da je nekako sve svjetlije, kao da su se sve lampe svijeta upalile - ili kao da je sunce zasjalo nad horizontom nakon dugih i mracnih noci punih zebnje, straha ... a onda se pojavio on koji nam je pokazao put ...
-
HomeArt
#589 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
I naravno poput "sektasa" od kojih se ogradjuje jedini je na ispravnom putu. Sega ziva al to sto ga niko ne benda nema veze on svoje pa svoje.Diwan wrote:Vidi 'naseg' Mutezile, ne posustaje covjek u 'prosvjetljenju' muslimana. Da ne povjerujes ....covjek jos tu.
Imam osjecaj odkad je on ovdje da je nekako sve svjetlije, kao da su se sve lampe svijeta upalile - ili kao da je sunce zasjalo nad horizontom nakon dugih i mracnih noci punih zebnje, straha ... a onda se pojavio on koji nam je pokazao put ...![]()
![]()
- ofr
#590 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
A šta će naivac, ne zna on nassahan wrote:I naravno poput "sektasa" od kojih se ogradjuje jedini je na ispravnom putu. Sega ziva al to sto ga niko ne benda nema veze on svoje pa svoje.Diwan wrote:Vidi 'naseg' Mutezile, ne posustaje covjek u 'prosvjetljenju' muslimana. Da ne povjerujes ....covjek jos tu.
Imam osjecaj odkad je on ovdje da je nekako sve svjetlije, kao da su se sve lampe svijeta upalile - ili kao da je sunce zasjalo nad horizontom nakon dugih i mracnih noci punih zebnje, straha ... a onda se pojavio on koji nam je pokazao put ...![]()
![]()
Evo sad je i proširio djelatnost (ha ja, valja granat pos'o) pa sad i izlazi na kafu da još jednom ponovi sve ovo onima koji se još uvijek dvoume
-
Mutazilah
#591 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Arogancija je znak nedostatka dokaza. Mislim da vrlo ruznu sliku dajete ljudima koji ovo citaju o sebi, a budite svjesni da ovo ne citaju samo muslimani.
No bilo kako bilo, valjda je ovim osnovcima raspust, pa nije moguce voditi racionalan i odmjeren razgovor na forumu.
Neka je Mir sa vama!
No bilo kako bilo, valjda je ovim osnovcima raspust, pa nije moguce voditi racionalan i odmjeren razgovor na forumu.
Neka je Mir sa vama!
-
HomeArt
#592 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Daj bolan stvarno si sega, visina i arogancija sa koje ti nastupas je nedostizna za vecinu forumasa pa da se napnu iz petnih zila. Nego de ti nama zalutalim jos koju pemetnu samo nemoj o hadisu ziv i zdrav bio.Mutazilah wrote:Arogancija je znak nedostatka dokaza. Mislim da vrlo ruznu sliku dajete ljudima koji ovo citaju o sebi, a budite svjesni da ovo ne citaju samo muslimani.
Neka je Mir sa vama!
-
Wenger
#593 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Nisam procitao svaku stranicu ali jesam vecinu. Zamolio bih otvaraca teme da mi pokaze ajete u svetom Kur'anu u kojima se govori kako, kada, gdje, koliko covjek treba da klanja?
Takodjer, ono sto mi ne ide u glavu je kako neko ko prizna Kur'an kao svetu knjigu poslanu od Allaha s.w.t., moze negirati Hadise? Pa zar nije i Kur'an poslan ljudima preko Poslanika s.a.w.s.? Isti put i prenosnik kao i kod Hadisa? Kako onda logican covjek moze prihvatiti jedno a negirati drugo?
U Kur'anu se kaze:
>>"It is He Who has sent amongst the Unlettered a messenger from among themselves, to rehearse to them His Signs, to sanctify them, and to instruct them in Scripture and Wisdom,- although they had been, before, in manifest error;- " (Qur'an 62:02)<<
>>" And We have sent down unto you (also) the message; that you may explain clearly to men what is sent for them, and that they may give thought." (Surah 16:44)"<<
Kaze da je Poslanik tu na uputi ljude, da im objasni....kako? Pa valjda kroz hadise....
Za kraj, naravno da ima veliki broj hadisa kojima se nemoze vjerovati i koji nisu istiniti. Zato postoji Nauka o Hadisima gdje ljudi redovno pretrazuju i potvrdjuju ili odbijaju razne hadise.
Takodjer, ono sto mi ne ide u glavu je kako neko ko prizna Kur'an kao svetu knjigu poslanu od Allaha s.w.t., moze negirati Hadise? Pa zar nije i Kur'an poslan ljudima preko Poslanika s.a.w.s.? Isti put i prenosnik kao i kod Hadisa? Kako onda logican covjek moze prihvatiti jedno a negirati drugo?
U Kur'anu se kaze:
>>"It is He Who has sent amongst the Unlettered a messenger from among themselves, to rehearse to them His Signs, to sanctify them, and to instruct them in Scripture and Wisdom,- although they had been, before, in manifest error;- " (Qur'an 62:02)<<
>>" And We have sent down unto you (also) the message; that you may explain clearly to men what is sent for them, and that they may give thought." (Surah 16:44)"<<
Kaze da je Poslanik tu na uputi ljude, da im objasni....kako? Pa valjda kroz hadise....
Za kraj, naravno da ima veliki broj hadisa kojima se nemoze vjerovati i koji nisu istiniti. Zato postoji Nauka o Hadisima gdje ljudi redovno pretrazuju i potvrdjuju ili odbijaju razne hadise.
Last edited by Wenger on 01/07/2009 04:50, edited 1 time in total.
-
Leonid Breznjev
#594 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
ipak ti procitaj sve stranice, pa zatim malo i podforum, siguran sam da ces naci odgovore.. na kraju, uzmi svetu knjigu u ruke pa pronadji sam, slobodno, ali ne zaboravi.. el-vakia' 77-79..
i bez provokacija..
i bez provokacija..
-
Wenger
#595 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Nisam siguran jel se ovo odnosilo na mene? Koga sam ja provocirao?Leonid Breznjev wrote:ipak ti procitaj sve stranice, pa zatim malo i podforum, siguran sam da ces naci odgovore.. na kraju, uzmi svetu knjigu u ruke pa pronadji sam, slobodno, ali ne zaboravi.. el-vakia' 77-79..
i bez provokacija..
- zvornicanin
#596 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Selam Allejkum!
ufff 2 sata je ujutro i vjerovali ili ne vec skoro 4 sata sam na ovoj temi citajuci i analizirajuci postove.Sta da kazem???Hadisi kao kako neko navodi drugostepeni vjerski objekat ili knjige stvarno dolase posle smrti Muhammeda A.S i to dosta vremena posle.Nacin prevodenja arapskog na bilo koji drugi jezik je prosto nemoguca stvar BEZ unosenja autorskog tj prevodilackog mjesanja,tj rjec sa arapskog da bude prevedena najblizoj recenici koja odgovara datoj na arapskom A SVE u smislu dovodenja citalaca tj onih koji ne poznaju arapski u razumjevanje koje bi recimo jedan arap mogao imati.Stvar se komplikuje time sto i ta sama recenica moze imati nijansi u nekoj situaciji itd.Dakle toliko oko rijeci hadis.Druga stvar je Kuran.Sveta knjiga,alfa i omega muslimana koja po pravilu bi se trebala procitati(uciti!!) i koristit kao putokaz prema Pravom putu, dakle citac ili ucac je duzan sam da odredi koji je to put a ne neko da mu objasni kako se to "radi".Postavljac posta i sam zna da ne postoji u samom kuranu nikakav ajet ili veza ili naredba da se slijede hadisi ali ljudi koriste hadise kako da kazem kao nesto sto je "a la carte"znaci prevedeno i objasnjeno i cak sta vise filozofski gledano ispravno razumjevanje Kurana.Nebi bio problem hadis kao takav da nije bilo utjecaja i politike bitki u pridobivanju pristalica jedne vrste ucenja od druge da su ljudi samo i navodim samo koristili Kuran kao putokaz i finalni vodic,ali tu ima i politike i nametanja i svega.Dakle ja ti kazem kako ces ti misliti a ne ti sam da dodes do ideje putem razmisljanja.Mislim da nebi bilo lose da vatreni protivnici i branioci hadisa malo citaju kroz redove postove postavljaca diskusije i vidjece da covjek zeli samo da iznese cinjenicu da svaki musliman treba da koristi Kuran kao vodica.Jer lose je kad smo na putu ja vozim a neko drugi mi govori gdje skrenuti gdje kociti ili usporiti???E isto tako po mom misljenju je kad kazem da sam musliman i nekog drugi mi objasnjava kako bih ja trebao shvatiti casni Kuran i pored sve moje volje da ga ja shvatim sam od sebe.Dakle Kuran je baza,osnova a sve ostalo je tu i tamo.Postoji svakakvih i hadisa cak i onih kojima se zabranjuje edukacija zena i onih koji govore da su zene sejtansko oruzje itd i oni hadisi koji kazu da ubijanjem nemuslimana postaje se sehid.Baza Kurana kaze da ubijanje je HARAM i jedino i samo u slucaju nuzne samodbrane i to samo kada nema drugog nacina da se izbjegne ubijanje se moze izvrsiti kako bi se zastitio vlastiti zivot i zivot porodice.Dakle ko je u pravu????Covjek koji uzme kilu TNT raznese se u autobusu gdje ima mozda jedan vojnik i 20 zena i djece???Sehid???Allah dz.s najbolje Zna.A Kuran kaze da se smije ubijati samo u samodobrani !
Da zavrsim samo sa maleckim komentarom na nacin vodenja diskusija.Mnogo mozda i previse je postova koji direktno vrjedaju postavljaca diskusije samo zato sto nemaju dokaze ili su se umislili inferiornim od covjeka koji zeli voditi diskusiju na kuturan nacin a to je moje misljenje,tvoje misljenje dokazi ili argumenti i pokusaji obaranja istih na kulturan i prisaeban nacin postujuci pri svakoj recenici protivnika.Kao sto je ovdje slucaj tih poteza nigdje nema a dezurni admini izgleda da bas i ne obracaju paznju na uvrede ili mozda je vrijeme da se pravila portala promjene.Hvala na razumjevanju i halalite ako sam nekog uvrijedio.
Allejkumu sellam we rahmetullah we berekatuhu!!
ufff 2 sata je ujutro i vjerovali ili ne vec skoro 4 sata sam na ovoj temi citajuci i analizirajuci postove.Sta da kazem???Hadisi kao kako neko navodi drugostepeni vjerski objekat ili knjige stvarno dolase posle smrti Muhammeda A.S i to dosta vremena posle.Nacin prevodenja arapskog na bilo koji drugi jezik je prosto nemoguca stvar BEZ unosenja autorskog tj prevodilackog mjesanja,tj rjec sa arapskog da bude prevedena najblizoj recenici koja odgovara datoj na arapskom A SVE u smislu dovodenja citalaca tj onih koji ne poznaju arapski u razumjevanje koje bi recimo jedan arap mogao imati.Stvar se komplikuje time sto i ta sama recenica moze imati nijansi u nekoj situaciji itd.Dakle toliko oko rijeci hadis.Druga stvar je Kuran.Sveta knjiga,alfa i omega muslimana koja po pravilu bi se trebala procitati(uciti!!) i koristit kao putokaz prema Pravom putu, dakle citac ili ucac je duzan sam da odredi koji je to put a ne neko da mu objasni kako se to "radi".Postavljac posta i sam zna da ne postoji u samom kuranu nikakav ajet ili veza ili naredba da se slijede hadisi ali ljudi koriste hadise kako da kazem kao nesto sto je "a la carte"znaci prevedeno i objasnjeno i cak sta vise filozofski gledano ispravno razumjevanje Kurana.Nebi bio problem hadis kao takav da nije bilo utjecaja i politike bitki u pridobivanju pristalica jedne vrste ucenja od druge da su ljudi samo i navodim samo koristili Kuran kao putokaz i finalni vodic,ali tu ima i politike i nametanja i svega.Dakle ja ti kazem kako ces ti misliti a ne ti sam da dodes do ideje putem razmisljanja.Mislim da nebi bilo lose da vatreni protivnici i branioci hadisa malo citaju kroz redove postove postavljaca diskusije i vidjece da covjek zeli samo da iznese cinjenicu da svaki musliman treba da koristi Kuran kao vodica.Jer lose je kad smo na putu ja vozim a neko drugi mi govori gdje skrenuti gdje kociti ili usporiti???E isto tako po mom misljenju je kad kazem da sam musliman i nekog drugi mi objasnjava kako bih ja trebao shvatiti casni Kuran i pored sve moje volje da ga ja shvatim sam od sebe.Dakle Kuran je baza,osnova a sve ostalo je tu i tamo.Postoji svakakvih i hadisa cak i onih kojima se zabranjuje edukacija zena i onih koji govore da su zene sejtansko oruzje itd i oni hadisi koji kazu da ubijanjem nemuslimana postaje se sehid.Baza Kurana kaze da ubijanje je HARAM i jedino i samo u slucaju nuzne samodbrane i to samo kada nema drugog nacina da se izbjegne ubijanje se moze izvrsiti kako bi se zastitio vlastiti zivot i zivot porodice.Dakle ko je u pravu????Covjek koji uzme kilu TNT raznese se u autobusu gdje ima mozda jedan vojnik i 20 zena i djece???Sehid???Allah dz.s najbolje Zna.A Kuran kaze da se smije ubijati samo u samodobrani !
Da zavrsim samo sa maleckim komentarom na nacin vodenja diskusija.Mnogo mozda i previse je postova koji direktno vrjedaju postavljaca diskusije samo zato sto nemaju dokaze ili su se umislili inferiornim od covjeka koji zeli voditi diskusiju na kuturan nacin a to je moje misljenje,tvoje misljenje dokazi ili argumenti i pokusaji obaranja istih na kulturan i prisaeban nacin postujuci pri svakoj recenici protivnika.Kao sto je ovdje slucaj tih poteza nigdje nema a dezurni admini izgleda da bas i ne obracaju paznju na uvrede ili mozda je vrijeme da se pravila portala promjene.Hvala na razumjevanju i halalite ako sam nekog uvrijedio.
- Diwan
#597 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
bolje je da si ti jarane malo odspavo nego sto si citao u to gluho doba noci. Majne supljiranja. Nije problem biti 'uctiv i kuturan' pod uslovom da je to i druga strana, ali nerijetko je i vuk ovca; naravucenije, s nekulturnim ne mozes drugacije osim grubo, jer ako prema takvim pokazes dobrotu, obit ce ti se o glavu. Najvisi nivo arogancije i nekulture pokazuje djecacic kojeg ti branis, i nemojte vise palamuditi, jer prelazite granice. Oni koji negiraju Poslanika Muhameda a.s i njegovu ulogu, licnost, sve u vezi njega - takve ne mogu uzimati ozbiljno u bilo kojoj vjersko-duhovnoj raspravi, niti ih mogu postovati, posebice ako su pritome jos jako bezobrazni kao sto ste vi.zvornicanin wrote:Selam Allejkum!
-
bogumil-8
#598 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Diwan. prethodni post ti nije u duhu Kur'ana (način tvog kazivanja nije za pohvalu, već za pokudu). Hadise malo više od drugih forsiraju sljedbenici Abdul Wehaba, a znamo da su ti sljedbenici u svijetu islama prilično "mimosvijet" (naopaki tumači Kur'ana). Taj pravac u islamu mnogo se forsira u BiH uz pomoć finansija iz Saudijske Arabije, a trajno će nam u BiH načiniti štetu i otežati život.
-
Wenger
#599 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
A kako to znamo? Ko je to tebi rekao? Gdje si procitao? Koliko znas o zivotu i djelu Abdul Wehaba? Otezat ce ti zivot kazes...? Ja bih se u tvom slucaju vise brinuo o sebi i svojim djelima i izjavama...a Allah zna najbolje!bogumil-8 wrote:Diwan. prethodni post ti nije u duhu Kur'ana (način tvog kazivanja nije za pohvalu, već za pokudu). Hadise malo više od drugih forsiraju sljedbenici Abdul Wehaba, a znamo da su ti sljedbenici u svijetu islama prilično "mimosvijet" (naopaki tumači Kur'ana). Taj pravac u islamu mnogo se forsira u BiH uz pomoć finansija iz Saudijske Arabije, a trajno će nam u BiH načiniti štetu i otežati život.
- Diwan
#600 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
za neke ne pomaze lijepa rijec nego parmak - i to je lijek za takve ljude tj nacin da ozdrave, jer su neki drugi, ako nisam licno, pokusavali na takav nacin da razgovaraju sa ovim tipovima, ali ne pije vode, vec se prave blesavi kad im se nesto na lijep i kuturan nacin predoci kao kontrastav ili dokaz protiv njihovog vlastitog uvjerenja. Jednostavno ignorisu takve stvari i furaju svoju pricu. Takvi ne zasluzuju drugaciji govor osim parmaka, jer su jako bezobrazni i arogantni koja ne zeli da cuje drugacije rijeci osim onih koje oni promovisu, a koje su cista zabluda i imaju svjesnu namjeru. Ako je cilj ozdravljenje, ni operacija ili neki drugi vid neprijatnosti koje trpe ljudi poradi zdravlja nije za osudu. Bolje je tableta u svakom slucaju ali ona nije za sve i ne pomaze svima, jer je i batina takode Allahovo sredstvo za one za koje drugo sredstvo ne pomaze, i ona je stvorena radi toga,kao sto je i dzehenem, mjesto za nevjernike, jer njima uputa, kazivanje i poziv Odabranika nije dovoljan.bogumil-8 wrote:Diwan. prethodni post ti nije u duhu Kur'ana (način tvog kazivanja nije za pohvalu, već za pokudu). Hadise malo više od drugih forsiraju sljedbenici Abdul Wehaba, a znamo da su ti sljedbenici u svijetu islama prilično "mimosvijet" (naopaki tumači Kur'ana). Taj pravac u islamu mnogo se forsira u BiH uz pomoć finansija iz Saudijske Arabije, a trajno će nam u BiH načiniti štetu i otežati život.
Uostalom i sejtan slavi i priznaje Allaha dz.š, ali se nije pokorio i sedzdu ucinio Ademu a.s.
Zar to nije i ovdje slucaj, kad se kobajagi brine o Islamu i Kur'anu na vrlo perfidan i lukav nacin, a istovremeno negira nas poslanik a.s., nek je vjecni Allahov rahmet i selam na Njega, na to najodabranije bice.
Sto se tice ovih stvari koje si naveo u vezi saudijaca - poslao si postu na pogresnu adresu.