Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
dallton

#576 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:dalton,
evo ti primjer kako se i u krizi može dobro raditi kad je vlasnik odgovoran i kad ne podliježe političkim pritiscima, bez obzira što je vlasnik stranac, a sjeti se samo poslovanja banaka dok su bile državne.

Na stambenim kreditima, kreditima odobrenim po kreditnim karticama, kreditima na automobile, na potrošačkim kreditima, kao i na minusima banke su utržile 4,8 milijardi kuna.

Privremeni nerevidirani podaci o poslovanju banaka koncem lipnja ove godine pokazuju da su banke od kamata na kredite odobrene građanima uprihodile 4,8 milijardi kuna.

Podatke koliko građana koristi dozvoljeni minus po tekućem računu i koliko su banke od toga utržile teško je saznati. Teško je doznati i podatke koliko je građana zaglibilo u nedozvoljenim minusima, piše Novi list.

Potkraj ožujka građani su imali otvorenih pet milijuna računa, od čega je nešto više od četiri milijuna tekućih računa, dok je 969 tisuća žiroračuna.

Istraživanja na tržištu pokazuju kako dozvoljene minuse po tekućim računima koristi trećina građana.

Iz toga bi se moglo zaključiti da se na 1,3 milijuna tekućih računa u zemlji koristi dozvoljeni minus, a o kojem se ukupnom iznosu radi zasad je nepoznato.

Krajem lipnja banke su građanima plasirale 51,33 milijarde kuna ostalih kredita, među kojima su i minusi na tekućim računima.

U odnosu na kraj prošle godine smanjen je plasman tih kredita za 1,5 milijardi kuna.

Koncem ožujka, primjerice, građani su imali 52,8 milijardi kuna potrošačkih kredita, minusa.

Banke su pak krajem ožujka utržile nepunih 1,3 milijarde kuna kamata na ostale kredite, dok su krajem lipnja na niži iznos plasiranih kredita utržile više – nepunih 2,6 milijardi kuna.

U lipnju je na plasiranih 51,58 milijardi kuna stambenih kredita utrženo gotovo milijardu kuna kamata manje nego na ostale kredite čija je ukupna masa bila niža.

Prema nekim okvirnim izračunima, na minus po tekućem računu od 21 tisuće kuna, odobren na neto plaću od sedam tisuća kuna, banka godišnje zaradi oko 2,9 tisuća kuna čistih kamata, dok na iskorištenih 10 tisuća kuna minusa, odobrenih na pet tisuća kuna neto plaće, banka godišnje zaradi oko 1,5 tisuća kuna.

Srpnaj i kolovoz su mjeseci kada građani više koriste dopuštene minuse, ali i na početku školske godine, kao i u prosincu.

Minusi po tekućim računima, zapravo su jedan od rijetkih izvora dodatnog financiranja potrošnje za građane s obzirom da je ostale kreditne linije loša ekonomska situacija 'pojela'. No kada se jednom uđe u minus na tekućem računu, vrlo ga je teško dovesti ponovo na nulu, piše Novi list.
@osa ja bih gornji tekst procitao od pocetka do kraja jer ce prije biti da govori u prilog onome o cemu sam ja govorio ranije.... spomenuo sam da domace ili strano vlasnistvo (ili barem presudni uticaj u odlucivanju) nad vecinom banaka u nekoj zemlji umnogome odredjuje dvije glavne stavke po kojima se mjeri kreditni bonitet drzave i ekonomska stabilnost, a to su 1) ukupna zaduzenja i/ili stednja gradjana (dakle gdje se novac nalazi, van ili unutar zemlje, i koje u mogucnosti njime da upravlja u slucaju krize odnosno da mobilise stednju da bi povecao investicije) + 2) javni dug koji drzava cesto prebija koristenjem komercijalnih kredita od inostranih banaka...posto dobro poznajem hrvatsko finansijsko trziste, otprilike mogu pretpostaviti ko je najvise profitirao gore opisanim kreditnim bumom, sto za mene nije dobra vijest (i to bas za mene licno) buduci je hrvatsko gradjanstvo pre, pre, pre zaduzeno i vise bas nikako nemam dobar feeling gdje ce se sve to zavrsiti s obzirom na trenutni kurs kune i generalno ekonomsku krizu + nepostojanje realnih opcija hrvatske drzave da efikasno intervenise (o politickim problemima necu)...

mislim da ja i ti govorimo na dva razlicita nivoa, ti govoris o mikroaspektu, a ja vise o makroaspektu
osa

#577 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dalton

hajde ti onda dobro proanaliziraj s makroaspekta, kakve bi država to mogla raditi aranžmane s bankama koje mora svakih par godina sanirati, naravno na trošak poreznih obveznika, kako je to bilo dok su bile u suverenom hrvatskom vlasništvu.
dallton

#578 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:dalton

hajde ti onda dobro proanaliziraj s makroaspekta, kakve bi država to mogla raditi aranžmane s bankama koje mora svakih par godina sanirati, naravno na trošak poreznih obveznika, kako je to bilo dok su bile u suverenom hrvatskom vlasništvu.
pa mjesas uzroke i posljedice....ne kazem ja da nisu bile te tadasnje domace banke lose, al to nije zbog toga sto su one bile domace, vec sto su ih ljudi koji su ih vodili i vlada koja ih je tako instruirala gledali samo svoj interes - znaci radi se o neodgovornosti s dalekoseznim posljedicama, nije uzrok to sto su bile domace...stalno ti iznosim primjer ceske gdje je slicna situacija kao u hrvatskoj (odnosno prije toga madjarskoj) izbjegnuta jer su bili vrlo mudri, i zadrzali kontrolu nad bankarskim trzistem, zbog cega je npr. ceska ekonomija i kruna s obzirom na situaciju relativno stabilna u odnosu na npr. madjarsku forintu koja je isla gore dole +/-400 forinti razlike naspram eura, zavisno od toga da li je madja dobila kredit ili nije, ili je pala vlada ili nije i tako dalje....

bez zle namjere, vjeruj na hrvatskom primjeru sad gledam ono sto sam gledao u madjarskoj (privatizacija svega, nedostatak domaceg kapitala, premijer dolazi i odlazi preko noci, domaca valuta drzi vjestacki visoku cijenu...) to su prilicno losi znaci...i opet kazem to sto se tamo desava ce imati uticaja i na moje finansije, tako da nemam razloga da izmisljam sebi na stetu...
osa

#579 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:

pa mjesas uzroke i posljedice....ne kazem ja da nisu bile te tadasnje domace banke lose, al to nije zbog toga sto su one bile domace, vec sto su ih ljudi koji su ih vodili i vlada koja ih je tako instruirala gledali samo svoj interes - znaci radi se o neodgovornosti s dalekoseznim posljedicama, nije uzrok to sto su bile domace...stalno ti iznosim primjer ceske gdje je slicna situacija kao u hrvatskoj (odnosno prije toga madjarskoj) izbjegnuta jer su bili vrlo mudri, i zadrzali kontrolu nad bankarskim trzistem, zbog cega je npr. ceska ekonomija i kruna s obzirom na situaciju relativno stabilna u odnosu na npr. madjarsku forintu koja je isla gore dole +/-400 forinti razlike naspram eura, zavisno od toga da li je madja dobila kredit ili nije, ili je pala vlada ili nije i tako dalje....

bez zle namjere, vjeruj na hrvatskom primjeru sad gledam ono sto sam gledao u madjarskoj (privatizacija svega, nedostatak domaceg kapitala, premijer dolazi i odlazi preko noci, domaca valuta drzi vjestacki visoku cijenu...) to su prilicno losi znaci
ja ne mudrujem a ni uspoređujem, samo s aspekta korisnika bankarskih usluga a isto tako s aspekta poreznog obveznika, ističem da je bar u hrvatskom slučaju, a vjerujem i u bih slučaju, sreća što su bankarski sustav preuzeli ljudi koji se znaju baviti bankarstvom, a ne politički poslušnici, kako je to bilo do tada. ja sam za privatizaciju svega, jer sam se milijun puta uvjerio i u ovom a bogami i bivšem sustavu da je država nalošiji vlasnik. evo jedan primjer iz života"imam kolegu čiji je kum bio direktor privredne banke u sisku, priča mi kolega" sjedi on kod direktora privredne, preziva se vuletić, kad tajnica najavi đuru brodarca( bivši župan), kaže mu kum, gledaj sad ovo, uđe đuro lijepo se pozdrave, i ovaj kaže, treba mu 500 000 DM za nekakvog igrača za segestu, vuletić pred njima nazove martina katičića( generalni dir. privredne, inače iz našeg kraja, selo kukuruzari kod kostajnice), i martin kaže, daj mu, đuro ode, na pitanje mog kolege, tko će to vratiti, vuletić kaže radni ljudi i građani". vidiš i sada možeš doći u privrednu i tražiti 500 000 maraka, ali jarane hipoteka na stadion, garancije i sl.

što se tiče snage valute, mislim da stabilnost i snaga i nisu uvijek pokazetelj blagostanja, ne znamm sjećaš li se lire, nije nešto vrijedila, a italija je bila 6. ekonomija na svijetu, jen također, slovenija i mađarska su zbog izvoza dugo godina imale ciljanu inflaciju tj. slabljenje valute i sl.,

međutim naša duskusija je počela o prodaji strancima, uvijek bi prije prodao strancima za "živu" lovu, nego dao našim biznismenima bez love, jer tko to od naših uopće ima novca za kupovinu recimo banke, ine, i sl. tvrtki, pa pretvorba nam je i bila napravljena na način da naši lopovi dođu do vlasništva bez love, stranci tada nisu ni mogli kupovati jer su im postavljane različite barijere, vidjeli smo na šta nas je to dovelo.
dallton

#580 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

ne sporim ja korumpiranost hrvatskog sistema, a sad da li je drzava bolji ili losiji vlasnik to je filozofsko pitanje, s tim sto nam bivsa drzava ili jos gore danasnje drzave bas i nisu najbolji pokazatelji...
evo recimo pokusaj otici u njemacku i kupiti kontrolni paket commerzbank ili dresdnerbank ili nesto slicno, pa vidi sta ce ti njemacka drzava odgovoriti, o javnosti da ne govorimo...rusi su uspjeli kupiti kontrolne dionice "spiegel" novina, pa se digla kuka i motika protiv toga mada su platili i pretplatili ...radi se o razlicitoj svijesti i odnosu prema zemlji, mada istini za volju i to se mijenja svuda pomalo, pa i u njemackoj
osa

#581 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:ne sporim ja korumpiranost hrvatskog sistema, a sad da li je drzava bolji ili losiji vlasnik to je filozofsko pitanje, s tim sto nam bivsa drzava ili jos gore danasnje drzave bas i nisu najbolji pokazatelji...
evo recimo pokusaj otici u njemacku i kupiti kontrolni paket commerzbank ili dresdnerbank ili nesto slicno, pa vidi sta ce ti njemacka drzava odgovoriti, o javnosti da ne govorimo...rusi su uspjeli kupiti kontrolne dionice "spiegel" novina, pa se digla kuka i motika protiv toga mada su platili i pretplatili ...radi se o razlicitoj svijesti i odnosu prema zemlji, mada istini za volju i to se mijenja svuda pomalo, pa i u njemackoj
ima svakakvih primjera, recimo opel, već desetljećima nije njemački, volvo nije švedski, treba li navesti čega su sve vlasnici arapi ili rusi u britaniji i americi itd.itd., dakle meni je apsolutno nebitno tko je vlasnik tj. čije državljanstvo ima, bitno je da se imovina plati jer onda se pazi na istu, a kako već rekoh naši tzv. tajkuni je nisu imali čime plaćati pa se je dobili na poklon, a kako su je dobili tako su se i odnosili prema njoj, i nije to samo specifikum hrvatske, zato, kamo lijepe sreće da su stranci još 92. pokupovali dobar dio imovine u hrvatskoj.nekoliko puta sam naveo primjer dvije države, susjedne, jedna u kojoj je gotovo sve privatno i jedna koja suvereno upravlja svojom imovinom kuba i usa, reci i sam , koja je uspješnija, bježe li kubanci živjeti u usa, i raditi i najteže i najprljavije poslove ili je situacija obratna.
dallton

#582 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:ne sporim ja korumpiranost hrvatskog sistema, a sad da li je drzava bolji ili losiji vlasnik to je filozofsko pitanje, s tim sto nam bivsa drzava ili jos gore danasnje drzave bas i nisu najbolji pokazatelji...
ima svakakvih primjera, recimo opel, već desetljećima nije njemački, volvo nije švedski, treba li navesti čega su sve vlasnici arapi ili rusi u britaniji i americi itd.itd., dakle meni je apsolutno nebitno tko je vlasnik tj. čije državljanstvo ima, bitno je da se imovina plati jer onda se pazi na istu, a kako već rekoh naši tzv. tajkuni je nisu imali čime plaćati pa se je dobili na poklon, a kako su je dobili tako su se i odnosili prema njoj, i nije to samo specifikum hrvatske, zato, kamo lijepe sreće da su stranci još 92. pokupovali dobar dio imovine u hrvatskoj.nekoliko puta sam naveo primjer dvije države, susjedne, jedna u kojoj je gotovo sve privatno i jedna koja suvereno upravlja svojom imovinom kuba i usa, reci i sam , koja je uspješnija, bježe li kubanci živjeti u usa, i raditi i najteže i najprljavije poslove ili je situacija obratna.
ovo gornje za opel, volvo, itd. sve vrijedi al si zaboravio dodati da ni arapi ni rusi niti bilo koji investitor ne smiju raditi u britaniji ili americi bas sta hoce i kad hoce i ucjenjivati koga hoce...a isto ne vrijedi za male zemlje, jer njima iole jaci investitor moze odrediti muziku po kojoj ce igrati, a drzava koja upravlja tom zemljom nema cime da ih sprijeci u tome...tj. sto prilici jupiteru, ne prilici volu
dallton

#583 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

MMF Hrvatskoj šalje pomoć od 450 milijuna dolara

MMF će svojim članicama doznačiti sredstva u vrijednosti od 316 milijardi dolara za borbu protiv krize.

Na račun Republike Hrvatske ovih će dana sjesti sredstva u protuvrijednosti od 450 milijuna dolara, koliko iznosi udjel zemlje u MMF-ovim specijalnim pravima vučenja (SDR).

MMF će svojim članicama doznačiti sredstva u vrijednosti od 316 milijardi dolara za borbu protiv krize, a dio tog novca pripada i Hrvatskoj.

Svaka bi zemlja trebala donijeti odluku o njenom prihvaćanju do 28. kolovoza, a na dnevnom redu hrvatske Vlade, prema neslužbenim informacijama, naći će se u četvrtak, prenosi portal business.hr.

Inače, riječ je o provedbi travanjskog dogovora grupe zemlja G20 u Londonu, kojim je utvrđeno da će na izvlačenje svijeta iz recesije biti ukupno utrošeno 1,1 bilijun dolara.

Svaka zemlja za sebe odlučuje hoće li novac uopće koristiti, ali on bi prvenstveno trebao biti iskorišten za jačanje vanjske likvidnosti zemlje, primjerice otplatu vanjskog duga ili obranu tečaja.

Iako taj novac nije namijenjen proračunu, teoretski postoji mogućnost da ga Vlada tamo "skrene". No, u Vladi Hrvatske navodno o tome ni ne razmišljaju, a planovi finansiranja proračuna ostaju "kao da se ništa nije dogodilo".
osa

#584 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dalton

primjer iz siska, željezara, vječiti gubitaš, država potrošila milijune i milijune na plaće koje uglavnom nisu bile zarađene, sada je vlasnik američki cnc, i dalje rade s gubitkom, ali amerikanci ulažu na duge staze, kupili su elektro peć u grčkoj 20 milijuna dolara, doveli novu liniju za građevinsko željezo, potrošili na otpremnine starijim radnicima, stotine milijuna( godina 5 500 kuna), plaće, regres, prekovremeni, sve redovno.
druga strana medalje, čelična disciplina, 0,1 promil alkohola otkaz, šljem nije na glavi 250 kuna drugi put 500 kuna treći put otkaz, radno vrijeme 8 sati, nema čik pauza i ostalih praznih hodova.
šta misliš koje vrijeme većina radnika cijeni boljim.
osa

#585 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:
MMF Hrvatskoj šalje pomoć od 450 milijuna dolara

MMF će svojim članicama doznačiti sredstva u vrijednosti od 316 milijardi dolara za borbu protiv krize.

Na račun Republike Hrvatske ovih će dana sjesti sredstva u protuvrijednosti od 450 milijuna dolara, koliko iznosi udjel zemlje u MMF-ovim specijalnim pravima vučenja (SDR).

MMF će svojim članicama doznačiti sredstva u vrijednosti od 316 milijardi dolara za borbu protiv krize, a dio tog novca pripada i Hrvatskoj.

Svaka bi zemlja trebala donijeti odluku o njenom prihvaćanju do 28. kolovoza, a na dnevnom redu hrvatske Vlade, prema neslužbenim informacijama, naći će se u četvrtak, prenosi portal business.hr.

Inače, riječ je o provedbi travanjskog dogovora grupe zemlja G20 u Londonu, kojim je utvrđeno da će na izvlačenje svijeta iz recesije biti ukupno utrošeno 1,1 bilijun dolara.

Svaka zemlja za sebe odlučuje hoće li novac uopće koristiti, ali on bi prvenstveno trebao biti iskorišten za jačanje vanjske likvidnosti zemlje, primjerice otplatu vanjskog duga ili obranu tečaja.

Iako taj novac nije namijenjen proračunu, teoretski postoji mogućnost da ga Vlada tamo "skrene". No, u Vladi Hrvatske navodno o tome ni ne razmišljaju, a planovi finansiranja proračuna ostaju "kao da se ništa nije dogodilo".
ne samo hrvatskoj nego svim članicama, naravno koje to prihvate, čini mi se da je kamata 0,3%, ja bih uzeo, pa koristio za reprogram ostalih dugova.
dallton

#586 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

primjer iz siska, željezara, vječiti gubitaš, država potrošila milijune i milijune na plaće koje uglavnom nisu bile zarađene, sada je vlasnik američki cnc, i dalje rade s gubitkom, ali amerikanci ulažu na duge staze, kupili su elektro peć u grčkoj 20 milijuna dolara, doveli novu liniju za građevinsko željezo, potrošili na otpremnine starijim radnicima, stotine milijuna( godina 5 500 kuna), plaće, regres, prekovremeni, sve redovno.
druga strana medalje, čelična disciplina, 0,1 promil alkohola otkaz, šljem nije na glavi 250 kuna drugi put 500 kuna treći put otkaz, radno vrijeme 8 sati, nema čik pauza i ostalih praznih hodova.
ne govorim o industriji, o tome ne znam puno, pretpostavljam da je to bolje...govorim o kontroli finansija i finansijskog trzista unutar jedne zemlje i u okviru medjunarodnog trzista finansija
osa

#587 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:

ne govorim o industriji, o tome ne znam puno, pretpostavljam da je to bolje...govorim o kontroli finansija i finansijskog trzista unutar jedne zemlje i u okviru medjunarodnog trzista finansija
pa zasr nije rohatinski proglašen najboljim centralnim bankarem , mislim na svijetu, nije to valjda što je hrvatski bankarski sustav nestabilan, a o stabilnosti govori i podatak o zaradi banak koji sam prenijeo u jednom od prošlih postova, nema zarade u nestabilnim sustavima, nego laku noć, odoh malo ubiti oko.
osa

#588 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:

pa zasr nije rohatinski proglašen najboljim centralnim bankarem , mislim na svijetu, nije to valjda što je hrvatski bankarski sustav nestabilan, a o stabilnosti govori i podatak o zaradi banak koji sam prenijeo u jednom od prošlih postova, nema zarade u nestabilnim sustavima, nego laku noć, odoh malo ubiti oko.
vee-jay

#589 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

uh, dok u Hrvatskoj dominiraju ekonomska pitanja, znak je da se idu u pravom smjeru :thumbup:

samo btw. ako stranac ima preko 51% firme, firma je njegova ne hrvatska ili srpska ili sta vec. kakvi porezi (postoji ogroman broj nacina kako skresati dobitke) kakvi zaposlenici i ostalo, ako je mozak u (recimo) austriji.

i jos jedan btw. sve je to ok, traziti apsolutnu liberalizaciju trzista, samo kad su u pitanju energetika, komunikacije tu se mora ostati veoma pazljiv, to su ogromna trajna bogatstva. te se stvari nikada ne bi smjele dati iz ruku strancu... pa ni u njemackoj neka preduzeca kao volkswagen, deutsche bahn, telekom, nisu u potpunosti privatizirane. mislim da ni deutsche post jos nije 100% privatizirana (inace se sa privatizacijom tih firmi pocelo tek 1995). a trenutno je u njemackoj jedan poseban primjer vec pola godine veoma aktuelan koji se zove: Opel. Opel pripada GM i bez obzira sta Merkelovka obecavala, ako GM sutra kaze drugo ili trece, bit ce po njihovom...

nego jedno pitanje, kazu da bi i oktobar trebao da bude ljep u rvackoj. da li je to istina? ako je, mozda bih i ove godine navrn'o do hvara...
zlajo

#590 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zlajo »

U Hrvatskoj dominiraju ekonomska pitanja, ali daleko od toga da je dosadasnja ekonomija isla u dobrom pravcu. Prevelika zaduzenost i moguca (ne)likvidnost drzave su postale velika opasnost socijalnoj sigurnosti gradana. Sumnjivi poslovi pojedinih vladinih funkcionera i sve veci broj umirovljenika branitelja (od koji sasvim sigurno ima i znatan broj laznih) i te kako su opteretili drzavni proracun....
Svima je jasno da daljnje zaduzivanje se samo negativno moze odraziti na likvidnost zemlje, ali nekog drugog izbora trenutno nema. Osim toga taj novi ponudeni kredit od MMF-a je po svemu sudeci samo od simbolickog znacaja:

Iz šupljeg u prazno
Neće nas spasiti ni MMF-ovi milijuni

'To nam ne znači ništa posebno'
Prema riječima ekonomskog stručnjaka Ljube Jurčića, MMF-ovih 450 milijuna dolara Hrvatskoj u trenutnoj situaciji 'ne znači ništa posebno'.

On smatra kako je riječ o simboličnom iznosu. MMF ga je, kaže, dodijelio kako bi izrazio podršku zemljama svojim članicama, te nastavio dalje sa svojom standardnom politikom.

'Ta količina novca je mala za obranu tečaja. Mi tečaj možemo braniti do idućeg ljeta i sami, a onda nam ni to neće pomoći', kaže Jurčić. Govoreći o proračunu napominje: 'Ne odlučimo li se raditi, neće nas spasiti ni pet puta veći iznos.' (Z.S)

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page ... 20006.html

U svakom slucaju ocekuje se burna jesen i naredna 2010. u Hrvatskoj.
Judge_Dread

#591 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 22:26, edited 1 time in total.
Abacija

#592 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Abacija »

Judge_Dread wrote: yes yes u Sveckoj problemiiiiiiiii :D :D :D

no ne bih da kvarim pricu ali ako neko nije primjetio kod nas je buran svaki dan od kako postojimo i ne znam kako se jos stignete zamajavat tudjim brigama :?
Valjda se tako lakse zaboravi na svoj jad kad se bavimo tudjim :?

Nista samo vi nastavite ja onako u prolazu :D
Mene samo interesuje kako ti stignes da se zamujavas nasim forumanjem pored svakodnevne bure na domacoj politickoj sceni. :-) :roll: Zar nemas pametnija posla?
Judge_Dread

#593 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 22:25, edited 1 time in total.
zlajo

#594 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zlajo »

Po onome sto pise "Oslobodenje", a prenosi i hrvatski t-portal, Hrvatska je odustala (po svemu sudeci usljed financijske krize) za gradnju autoceste od Ploca prema Dubrovniku kroz hrvatski teritorij. Samim tim nepoznata je i daljnja sudbina Peljescanskog mosta. Izjave ministara Kalmete za hrvatske medije govore, da je " odgoden pocetak gradnja" svih pravaca u Hrvatskoj na kojima jos nije otpoceta gradnja, dok je rok izgradnje pravaca koji se trenutno nalaze u gradnji, odgoden za dvije do tri godine.

Navodi se da ce se navedeni dio buduce Jadransko-Jonske autoceste graditi kroz Hercegovinu, te ce prolaziti izmedu Stoca i Neuma odnosno Trebinja i Dubrovnika. Isto tako izgleda da ce Hrvatska od BiH dobiti koncesiju za gradnju tog dijela autoceste.

Ovakva solucija tog dijela Jadransko-Jonske ceste odgovara i mnogima u Hrvatskoj ( chesta tema na hrvatskim forumima), a kao jedan od bitnih argumenata je da je hrvatski teritorij u tom dijelu toliko uzak i ima neadekvatnu konfiguraciju zemljista, da je suludo praviti autocestu. Mislim da je ovakvo rjesenje (ako se usvoji), daleko povoljnije i za Hrvatsku, a i za BiH. Taj dio Hercegovine ce prolaskom autoceste moci i u vecoj mjeri gospodarski oziviti.
Mnogi strucanjaci u Hrvatskoj vec dugo zagovaraju takvo jedno rjesenje ( premda je to zvanicna politika ignorirala), te smatraju da za potrebe Dubrovnika dovoljna obnova i prosirenje postojece magistrale u brzu cestu, dok je sami pravac Jadransko-Jonske ceste pametnije zadrzati u zaledju, kao sto je ucinjeno i u sjevernijoj Dalmaciji.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... -kroz.html
Lincoln-Burrows

#595 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Lincoln-Burrows »

Otočac: Odbio liječiti pacijenta jer je Srbin?
Otočac, 07.09.2009., 13:10 | S.D.

Čelnici općine Vrhovine optužuju liječnika Opće prakse u Domu zdravlja Otočac dr. Esada Mujkanovića
za kršenje Hipokratove zakletve jer je odbio pružiti adekvatnu liječničku pomoć pacijentu srpske nacionalnosti
koji je jučer poslije podne dovezen sa simptomima moždanog udara.
osa

#596 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

mogao je sudac dati i malo više.

GORAN C. mora dvije godine u zatvor zbog seksanja sa 13-godišnjakinjom! Premda je u odnos stupila dobrovoljno, Županijski sud u Splitu nepravomoćno je osudio 28-godišnjaka jer ona kao dijete nije mogla razumno rasuđivati!

Pokazalo se to nakon prekida veze. Djevojčica je htjela počiniti samoubojstvo, pa je sud zaključio da je takav odnos mogao imati kobne posljedice. Nije stoga prihvaćeno mišljenje obrane da se radi o beznačajnom djelu.

Branio se da je doznao da ima 13 tek nakon prvog seksa

Goran C. branio se da je tek nakon prvog seksa doznao da mu partnerica ima 13 godina. To ga nije izvuklo, jer je na suđenju utvrđeno da su nakon toga spavali još najmanje dva puta. U vezu su inače stupili čim su se poseksali, doznalo se tijekom postupka.

Premda je na suđenju okrivljeni kazao kako bi sa bivšom htio zasnovati obitelj, u istrazi je priznao kako joj je nakon seksa rekao da bi zbog ovoga mogao ići u zatvor.

Božji broj na presudi

Unatoč tome što ni oštećena nije htjela da se protiv Gorana C. vodi postupak, morat će u zatvor. Kazna mu je ublažena za godinu ispod zakonskog minimuma za ovo kazneno djelo. Više od toga nije se moglo.

"Ima li pitanja?" zanimalo je sutkinju Mariju Majić.

"Sve je jasno" ostao je hladan Goran C. Tek je prokomentirao datum na presudi: "999, to je Božji broj. Meni je to dobro, ne bih volio da se okrene".
osa

#597 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

hvale vrijedan potez.

VLADA još uvijek kuha novi Zakon o HRT-u, a on bi tu javnu televiziju mogao konačno primaknuti korak bliže njihovom uzoru - BBC-ju. Ovoga puta ne plagiranjem BBC-jeve internetske stranice već ukidanjem reklama.

Odredbama novog zakona, kako prenosi Jutarnji list, biti će uspostavljen "finski model" financiranja javne televizije - većim dijelom iz pretplate, a manjim od postotka kojeg će od svojih marketinških prihoda izdvajati komercijalne televizije.

No, na HRT-u navodno nisu baš oduševljeni potpunim ukidanjem reklama i zagovaraju blažu varijantu zakona, prema kojoj bi smjeli, umjesto dosadašnjih devet, emitirati dvije minute reklama po satu emitiranja programa.
vee-jay

#598 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

nego, sto su croati ovako slabi u kosarci?
osa

#599 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

vee-jay wrote:nego, sto su croati ovako slabi u kosarci?
mislim da bi večeras mogli zaključiti da nismo nešto i u nogometu.
osa

#600 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

hoće li ga hvidra u bih braniti

Lozančić duguje Hrvatskoj 829.440 kuna

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade Hrvatske, jučer je izdala nalog Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da pod hitno vrati u kasu 829.440 kuna koliko je u proteklih devet godina nezakonito isplaćeno Niki Lozančiću.

Ona je nadležnim službama za borbu protiv kriminala jučer naredila da o cijelom tom slučaju provedu detaljnu istragu.

Niko Lozančić, koji je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednika HDZ-a BiH, već devet godina prima vojnu mirovinu iz Hrvatske, kao bivši pripadnik HVO-a, u mjesečnom iznosu od 7.680 kuna. Istovremeno, on prima i plaću u BiH, a poznato je da se već godinama nalazi na visokim federalnim i državnim funkcijama.

Hrvatsku mirovnu Lozančić prima potpuno nezakonito i utvrđeno je da njegova radna knjižica nije pohranjena u Zavodu mirovinskog osiguranja iako je to zakonska obaveza. Nalazi se u Administrativnoj službi Parlamenta BiH.

Prema informacijama iz Zagreba, Lozančiću će u narednih nekoliko dana biti ispostavljen račun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje što znači da će on morati da vrati 829.440 kuna. Osim toga, protiv njega će biti poveden i krivični postupak zbog prevare, prenosi San.

U Zagrebu kažu da je jako problematično Lozančićevo umirovljenje kao pripadnika HVO-a. Činjenica je da je on ranjen, ali prema tvrdnjama svjedoka koje Lozančić nikada nije demantirao, ranjen je kao pripadnik teritorijalne odbrane u Kaknju i to od metka koji je ispalio jedan pripadnik HVO-a. Navodno, do toga je došlo kada se Lozančić koji se bavio preprodajom oružja, sukobio s pripadnicima HVO-a iz Žepča.
Post Reply