Ali pazi, ne možeš kugu uzeti kao primjer, jer vakcina pokušava spriječiti ono što je kuga napravila, tj. da bolesti ostave traga stotinama miliona ljudi (s tim da ih je kuga poubijala i onda su ostali samo oni koji su ili izbjegli skroz, ili su se odbranili sami, a s tim da je usput pobila 100-200mio ljudi, što bi u današnje vrijeme, a da nemamo antibiotike značilo milijarde, pa samo je populacije Kine prepolovljena bila), prije nego se mi sami adaptiramo.vješalica wrote: Možda me nisi shvatio,ko je gledao emisiju konta o čemu govorim.
Dakle ti tvrdiš da se pojavom kuge određene bolesti iskorijenile?
Silajđić tvrdi da vakcinama se ništa nije postiglo tj.da nema dokaza da su određene bolesti se smanjile.
A doc. iz Travnika tvrdi suprotno.
Tako ja pitam ako nije vakcinacija to učinila šta se desilo pa su se prestale te bolesti javljati.
Nadam se da sam bila malo jasnija,.
Uz to, kod kuge je slučaj da je yersenia pestis uzročnik, zna se kako se transmisija vrši i koji im je rezervoar, tako da se na to moglo uticati i dosta napraviti i higijenskim režimom. No i dalje mi imamo godišnje 1000-2000 slučajeva na svjetskoj razini, ali sada se to da riješiti antibioticima.
To nije situacija sa ostalim bolestima, inače bi one nestale zajedno sa kugom, ili to svaka bolest posebno ima stupanj higijenskih uslova koji se mora ispuniti.
Samo da opet naglasim, KUGA JE STALA ZATO ŠTO NIJE IMALA KOGA INFICIRATI, ne zato što su se higijenski uslovi popravili, jer one koje jeste inficirala su ili umrli, ili su stekli imunitet, dok ostali su se uspjeli izolirati, a uz to je tada vršena neviđena karantena, što je u mnogome pomoglo da se problem riješi (zima je tu često dolazila kao pozitivan faktor, pošto nije odgovarala rezervoaru uzročnika, dok je smrtnost rasla ljeti). Higijenski uslovi su uveliko spriječili da se ponovo pojavi pandemija, ali ponavljam, to nije moguće za neke druge stvari, ili neko misli da smo mi u pedesetim godinama prošlog stoljeća živjeli kao i Evropa u srednjem vijeku (neću spominjati ostatak svijeta, jer su bili čišći)?
Eno Indija, a vala i Nigerija, nikakvi uslovi za jako puno stanovništva, pa su ih uspjeli proglasiti "polio free".
PS
Zaboravio sam reći, pandemija kuge je trajala stotinama godina.