Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Klodovik

#576 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Klodovik »

Sinoć se naježih se od ove rečenice izrečene na početku jednog filma: "In normal times, evil should be fought by good, but in times like this, well, it should be fought by another kind of evil".
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#577 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by pape »

veljaca wrote:
pape wrote:

Nakon svega, mene interesira, ... je li bilo grijalica u dzamiji ili nije. Neko nas obmanjuje.
Pitanje je prosto da prostije ne moze biti.
Koji od ove dvojice, ... :roll:
Ja imam jos prostije pitanje: Ko je zapalio dzamiju: - covjek ( necovjek ) ili grijalica ??? Prosto da prostije ne moze biti. A, po meni je to ipak PRAVO pitanje .... I tu nas debelo neko obmanjuje ....
Zapaliti vjerski objekat moze samo necovjek.
Ako grijalica u dzamiji nije postojala, zapalio ju je necovjek.
Ako je grijalica u dzamiji postojala, postoji i ta, ... koliko god da je minimalna mogucnost, da je ona moguci uzrok pozara.
Ja o svemu mogu samo nagadjati, ja ne znam, ... nista vise sem vidjenog na ovoj temi.
Ne Bogohulim, ... samo pitam.
Neko mora dokazati, .... je li bilo ili nije bilo grijalice?
Izjave i snimci su u suprotnosti. Neko laze, ... ko?
rado_vidjen

#578 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by rado_vidjen »

mene samo zanima - ko je podmetnuo grijalicu pod onih ostalih 1200 objekata IZ? :shock:
istocnjak

#579 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by istocnjak »

pape wrote:
brinetta wrote:Zar ti trebaju dokazi ko laze? Jos ti nije jasno ko laze? Uh......
Naravno da trebaju dokazi ko laze. Neko nam to treba reci, ... sa dokazima.
Ma sve je jasno i dokazano ... pitanje je samo gdje sve ovo vodi i u šta? ... vidi ovo dole sa youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=9bddLC4a ... re=related
amrica

#580 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

vee-jay wrote:
amrica wrote:Posto ova tema gubi svaki smisao, cak se spustanjem na nivo licnog sukoba i vrijedjanjem potupno odmakla od teme, zelim vam ugodan dan i sve najbolje, a cujemo se kad budu rezultati istrage.

A mozda i prije, mada cisto sumnjam

I naravno, ako se bude skupljala lova - donacije, ja sam se vec izjasnila.

Samo dijaspora suti....
Eh @amrice hvala ti puno, sa ovim postom si za mene pala na nivo onih koji tebe napadajau posljednjih 25 stranica. Da mi je samo znati sta je tebi to toliko loseg dijaspora uradila u tvom zivotu. I btw. izjava ti nije uopste tacna, jer sam se ja npr. maltane i prije tebe izjasnio (cak i predlozio da neko otvori FB grupu pa da donacije sve budu transparentne)... Kako druge uciti toleranciji ako smo sami puni malogradjanskih predrasuda?

:( :( :(
Rekla sam da se necu javljati ovdje do daljnjeg, ali posto si ti osoba koju cijenim na osnovu postova, da objasnim, mislila sam na forumsku dijasporu, babilon i sl, koji ovdje prosipaju suplju, a niko lovu nije spomenuo, nego spominju neku "generalnu" dijasporu, kite se tudjim perjem.

Sorry ako sam tebe uvrijedila.

Ako je predrasuda sto ja mislim da neko, pretpostavljam jako mlada osoba koja zivi 15-ak godina vani, ne moze znati bolje od nas sta se ovdje desava, i jos izjavi da vise vjeruje hodzi nego bilo kome drugom (i svojim ocima), ok, imam predrasude. :sad:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#581 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by pape »

rado_vidjen wrote:mene samo zanima - ko je podmetnuo grijalicu pod onih ostalih 1200 objekata IZ? :shock:
Citaj malo pazljivije, .... ako ti teze ide, ... do tebe je.
Tih 1200 objekata su dusmanski ruseni od strane cetnickih, a Boga mi i ustaskih postrojbi. Gledao sam svojim ocima kako ih cetnici ruse po Sarajevu. Ove, ... sto su ujke rusile, ... vidio sam pri odlasku na neka ratista.
Zadovoljan odgovorom?
Isto tako, ... u puno manjem broju, ... vidio sam i srusenih, zapaljenih i oskrnavljenih crkava. Ne vjerujes?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#582 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Chmoljo »

pape wrote:
rado_vidjen wrote:mene samo zanima - ko je podmetnuo grijalicu pod onih ostalih 1200 objekata IZ? :shock:
Tih 1200 objekata su dusmanski ruseni od strane cetnickih, a Boga mi i ustaskih postrojbi. Gledao sam svojim ocima kako ih cetnici ruse po Sarajevu. Ove, ... sto su ujke rusile, ... vidio sam pri odlasku na neka ratista.
Zadovoljan odgovorom?
Isto tako, ... u puno manjem broju, ... vidio sam i srusenih, zapaljenih i oskrnavljenih crkava. Ne vjerujes?
istina... a koliko je zapaljenih crkvi poslije '95?

kakvi god bili, time se možemo ponositi.
tranquil

#583 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by tranquil »

Evo kako ja gledam na ovaj slučaj:

1. Imamo za sada dvije mogućnosti, četnike i grijalicu.

2. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali uz svo moje vjerovanje u ljude, ipak se previše zla desilo na tom konkretnom prostoru, i prevelika bi bila slučajnost da je u pitanju grijalica baš tu noć. Recimo da ostavljam i tu mogućnost do završetka istrage, ali bojim se da je ipak u pitanju djelo zlih ljudi :(

3. Bez obzira šta je posrijedi kao uzrok, držim da bi u obnovi trebala da pomogne Vlada RS. Čak i ako se eto ispostavi da je grijalica u pitanju, sama naša reakcija - da je većina očekivala da su u pitanju četnici - govori o stepenu povjerenja tamo - a na Vladi entiteta je da riješava taj problem - nakon izdavanja za zgradu Vlade, sramota bi bila da nemaju za jedan mali sakralni objekat. Ovdje je ključna riječ "treba" - ne znamo da li će oni to stvarno učiniti.

4. Na ljudima u RS je da se oglase po ovom pitanju. Ako se ne oglase, ako štaviše slave po forumima kako vidimo, to je njihov problem. Jeste, stochar u jednom postu s početka diskusije (najbolji post do sada btw) je u pravu - opet, ključna riječ je "trebali bi" a do njihovog je obraza i poimanja morala šta će ili neće učiniti.

5. Šta ne treba činiti?

Kukanje kako se ovdje istražuje i kada momci pokucaju na vrata crkve a tamo se pale džamije - ne pomaže. Nazovite to kako hoćete, ali takva vrsta reakcije je uvijeno "možda bismo mi trebali prestati da ih štitimo ovdje" ili čak i gore. To se ne smije desiti. Ako su na drugoj strani većina ljudi moralno pali, to nam nije opravdanje da i mi padnemo za njima vadeći se sa "eto nismo na dnu, oni su još ispod nas".

Sjediti ovdje i mrmljati sebi u njedra, ili još gore, prigovarati ljudima koji ovdje rade pozitivne stvari je kontraproduktivno.

Nazovite me "zajapurenim braniocom demokratije" ali to i ostajem, koliko god tamo palili i poslije slavili o tome, ja to jednostavno neću da radim, i osudiću i boriću se protiv toga. Ako treba ostaću zadnji, ali neke stvari se jednostavno ne rade. Kada bi svi ostali ljudi poludjeli, hoću da ostanem zadnji normalan čovjek na svijetu.

6. Šta onda činiti u ovom slučaju?

Akcija, kakva god bila, treba biti legalna i usmjerena prema REPUBLICI SRPSKOJ, OPĆINA GACKO. Smislimo sami šta je najbolje, zajednička obnova džamije (mada bi, kao što sam rekao, to trebala biti dužnost tamošnjih vlasti ali u ovom momentu ne znamo kako će se tamo razvijati situacija), pomoć u bilo čemu što bi moglo ili pronaći krivce ili zaštiti ljude i njihovu imovinu. Dakle, akcija treba da bude pozitivne prirode i treba da bude TAMO. Ako zbog nemoći da ništa ne učinimo ostanemo samo pred izborom između "ništa ne raditi" i "raditi negativne akcije OVDJE, tj. polako postajati poput njih", koliko god to grozno zvučalo, bolje je ostati pasivan nego uzeti drugi izbor.

Dakle, umjesto da se ovdje naprđujemo do u nedogled, ima li neko konkretnu ideju kako pomoći ljudima tamo?
paratrooper

#584 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by paratrooper »

tranquil wrote:5. Šta ne treba činiti?
sta bi ti tranquile ucinio ?

normalna zemlja sazove savjet za nacionalnu sigurnost kada se desi excess koji moze imati nacio-religioznu pozadinu, a u BIH istragu vodi privatna policija M.D.
Dakle, umjesto da se ovdje naprđujemo do u nedogled, ima li neko konkretnu ideju kako pomoći ljudima tamo?
mozete pozvati M Pajta. neka ljude poveze autoputem do Mostara :lol:
black

#585 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by black »

jezim se od ovih kvazidemokrata kao i trecerazrednih novinara
Edin 24,5

#586 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Edin 24,5 »

Smatram da bi svi oni koji su lazno prijavili pozar u dzamiji kao krivicno djelo trebali biti krivicno gonjeni.

Efendija iz Fazlagica Kule (mislim da se zove Lutvo, nisam upamtio prezime) je u jednoj od prvih informativnih emisija tog dana na BHT-u izjavio da u dzamiji nije bilo "ni grijalica ni nikakvijeh elektricnih uredjaja". Zatim je izjavio da je skupa sa vjernicima zatekao izgorenu dzamiju kada je dosao klanjati Bajram namaz u toj dzamiji.

Cini mi se nelogicno da cijeli dan putem medija primamo informacije koje upucuju na to da je pozar podmetnut, da bi tek sljedeceg dana mediji prenijeli izvjestaj policije da je uzrok pozara najvjerovatnije upaljena grijalica.

Nakon takvog izvjestaja, sada doticni Efendija iz Fazlagica Kule uopste ne negira da je bila grijalica, cak mislim da ne negira da je bila ukljucena, ali tvrdi da plamen uzrokovan od grijalice nije mogao dosegnuti krov dzamije koji se nalazi na visini od 7 metara, a cak sam cuo da je neko (ne znam tacno ko) izjavio da je pozar mozda nastao od grijalice, ali da su ga lokalni Srbi, opazivsi ga, iskoristili tako sto su zapalili krov.

Policija je prilikom uvidjaja utvrdila da je izgorio cilim, krov dzamije i lamperija. Drugim rijecima, pozar je u potpunosti zahvatio unutrasnjost objekta. Na vanjskim stranama zidova nisu primjetni tragovi pozara, iz jednog jednostavnog razloga sto je objekat, kao i vecina u tom dijelu BiH sagradjen od kamena.

Logicno je objasnjenje da se pozar od grijalice prosirio preko lamperije koja je gorjela do samog krova, cak i na toj visini.

Takodjer mi se cini logicnim da je doticni efendija ukljucio grijalicu kako bi objekat ujutro bio ugodan i topao za potrebe klanjanja Bajram namaza u njemu (poznato je kako su hladne unutrasnjosti kamenih objekata u Hercegovini tokom zime, ko je imao priliku boraviti, pritom mislim na ljude koji nisu navikli na njih, zna veoma dobro o cemu pricam).

E sad, iznijeti u javnost da je dzamija zapaljena, aludirati na lokalne Srbe kao moguce pocinitelje, bez jasnih dokaza, je u najmanju ruku maliciozno i posve neprimjereno za jednog vjerskog sluzbenika i to na prvi dan Bajrama. Po svoj prilici je on taj koji je ukljucio grijalicu, ostavio je ukljucenu, cijeli dan je u svim svojim javljanjima kao neposredni ocevidac dogadjaja ne spominje, cak je kako sam naveo, a to sam licno cuo u vijestima BHT-a, izjavio da nije bilo grijalice, a sada tvrdi da je bila grijalica i to ukljucena, ali negira da je grijalica mogla da izazove takav pozar.

Sjetite se sta su grijalice napravile u Djecijem domu Bjelave u Sarajevu prije par mjeseci.

Takodjer mi se cini nevjerovatnim da od tolikih vjernika koji su dosli klanjati Bajram namaz, bas niko u tom trenutku nije opazio grijalicu, niti da je mogao povezati da je ista uzrok pozara, izaci NA VRIJEME sa takvom informacijom u javnost, sto bi u mnogome utjecalo na tok izvjestavanja toga dana, kada smo svi mi, pogotovo Muslimani, osjecali bijes zbog tog dogadjaja na prvi dan naseg najveceg praznika.

Gledano politicki, ovo sigurno ne ide u prilog povratnicima, pogotovo u tako ekstremnim sredinama kakvo je Gacko kao i cijela istocna Hercegovina, a i sjajan je alibi onoj politici koja nastoji predstaviti Bosnjake kao pandane "svojoj braci u Palestini" u smislu da sami sebe unistavaju, ubijaju, a potom okrivljuju druge proglasavajuci ih zlocincima.

Najodgovornijim smatram one koji su iznosili tvrdnje u javnost da je pozar podmetnut, a pogotovo onog koji je izricito izjavio da nije bilo grijalice, a i sad kad je svakom iole pametnom ocigledno, vadi se nekim smijesnim izgovorima, tipa onog pomenutog kako je grijalica mozda izazvala pozar, ali su lokalni Srbi primijetivsi to (u po zimske noci u osami nekog krsa) dosli i zapalili citav objekat, sto je zaista jedna budalastina.

Dakle, misljenja sam, ako se dokaze da je pozar uzrokovan slucajem, odnosno eventualnim nemarom lica odgovornog za taj objekat, a prikupljanje dokaza prati i policijska misija EU (EUPM), da svakog onog ko je lazno prijavio krivicno djelo paljevine u ovom slucaju treba krivicno goniti.
Esma_saida

#587 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Esma_saida »

sad ce ispasti hodza kriv,uhapsite ga.ma srpskom lobiju ni jevrejski nije ravan!!! sram vas bilo!!!!!!!!!! :x :x

nema sumnje da se radi o podmetnutom pozaru,teroristickom napadu
veljaca

#588 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Edin 24,5 wrote:
Dakle, misljenja sam, ako se dokaze da je pozar uzrokovan slucajem, odnosno eventualnim nemarom lica odgovornog za taj objekat, a prikupljanje dokaza prati i policijska misija EU (EUPM), da svakog onog ko je lazno prijavio krivicno djelo paljevine u ovom slucaju treba krivicno goniti.
A da li si misljenja, da ako je neko ( postoji jos i ta mogucnost ) PODMETNUO pozar - da i on treba biti krivicno gonjen ? Ili mozda ne treba .... ( jer nije lazno prijavio krivicno djelo ).
slavkoimamodilera

#589 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by slavkoimamodilera »

Najveca tragedija od svega je sto mu vise niko nece vjerovati kada vikne: "Vuk! Vuk!" :(
kockica_kockica

#590 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by kockica_kockica »

Esma_saida wrote:sad ce ispasti hodza kriv,uhapsite ga.ma srpskom lobiju ni jevrejski nije ravan!!! sram vas bilo!!!!!!!!!! :x :x

nema sumnje da se radi o podmetnutom pozaru,teroristickom napadu

halo vidovita djemila nismo te prepoznali :roll:
Sargan

#591 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Sargan »

Ima vjerovatno milion stvari koje ja ne razumijem i o tome se mogu knjige napisati. Ali sasvim sigurno jedna od stvari koju ja ne razumijem je:

Zasto je nas bosnjacki narod slijep pored ociju?

Kako se neko moze zacuditi tome da je u Gacku zapaljena dzamija? Ma Gacko je prvo mjestu u BiH koje je etnicki ocisceno i gdje su pobijeni toliki ljudi a da za to jos niko nije odgovarao. I onda nasi glupi, naivni, slijepi pored ociju kao vjeruju sta kaze Jovan Kovacevic zamjenik nacelnika opstine i onaj policajac Zubac iz Trebinja.
Da podsjetimo Jovan Kovacevic pripradnik Hercegovacke 18 brigade, covjek koji je, za to mu skidam kapu, direkto i iskreno rekao da ide u rat da pljacka dubrovnik i konavle i da se "JNA" naravno ne bori za Jugoslaviju nego za Srbiju kao i vazda. Covjek cini su najblizi u kuci nosioci partizanskih spomenica nakon sto su 1943 i poraza cetnika na Sutjesci cetnicke kokarde zamijenili partizanskim petokrakama (uostalnom kao i knogi drugi!!!). Vojnik cetnickih jedinica i jedan od komandanata gatackoga cetnickoga bataljona u borbama oko Igmana. Covjek koji sada lupa kako su u Gacku dobri nacionalni odnosi. Jesu dobri kada u gradkosj carsiji gdje su bosnjaci bili vecina prije rata danad civi NULA BOSNJAKA i gdje 20 povratnika u Kuli Fazlagica zivi kao da su u 13-vijeku.
Da podsjetimo drot Zubac iz Trebinja tacnije sa divljine planine Zubac kome je trebalo 3 sata hoda pjeske da vidi trebinje sa obliznjega brda i koji je licno zaustavio sve istrage oko napada na bosnjake u istocnoj hercegovini. Covjek koji je iz bosnjackih kuca u trebinju ukrao kamione i kamione namjestaja.
Eto takvim ljudima naivni bosnjacki narod vjeruje i kao oni treba da zastite bosnjake u Gacku. Ali nijie to zalosno, najzalosnije je slusati sve one prodane duze kao Silajdzica, Tihica, Lagumziju kako pozivaju medjunarodnu zajednicu da pomognu ok ovoga slisaja. Koja medjunarodna zajednica? Ona sto je tim istim srbima dala dozvolu da pocine sve ono masakre u Gacku i drugim mjestima. Da bnosnjacki politicari imaju imalo (izvinjavam se) m... fino bi trazili da se Gacko izdvoji iz RS-a (kao i mnogi drugi gradovi) i dok se to ne desi obustave sve razgovore sa dodikovim cetnicima i proglase se bosnjacke autonomne oblasti u Fazlagica KUli, Zvorniku, Prijedoru, Banja Luci, itd...

Znaci problem jer sto muftija Mostarski Smajkic kaze:"

NIJE PROBLEM STO ONI LAZU, PROBLEM JE STO MI SUTIMO I TRPIMO"
505

#592 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by 505 »

kontaki wrote:
Edin 24,5 wrote:Smatram da bi svi oni koji su lazno prijavili pozar u dzamiji kao krivicno djelo trebali biti krivicno gonjeni.

Efendija iz Fazlagica Kule (mislim da se zove Lutvo, nisam upamtio prezime) je u jednoj od prvih informativnih emisija tog dana na BHT-u izjavio da u dzamiji nije bilo "ni grijalica ni nikakvijeh elektricnih uredjaja". Zatim je izjavio da je skupa sa vjernicima zatekao izgorenu dzamiju kada je dosao klanjati Bajram namaz u toj dzamiji.

Cini mi se nelogicno da cijeli dan putem medija primamo informacije koje upucuju na to da je pozar podmetnut, da bi tek sljedeceg dana mediji prenijeli izvjestaj policije da je uzrok pozara najvjerovatnije upaljena grijalica.

Nakon takvog izvjestaja, sada doticni Efendija iz Fazlagica Kule uopste ne negira da je bila grijalica, cak mislim da ne negira da je bila ukljucena, ali tvrdi da plamen uzrokovan od grijalice nije mogao dosegnuti krov dzamije koji se nalazi na visini od 7 metara, a cak sam cuo da je neko (ne znam tacno ko) izjavio da je pozar mozda nastao od grijalice, ali da su ga lokalni Srbi, opazivsi ga, iskoristili tako sto su zapalili krov.

Policija je prilikom uvidjaja utvrdila da je izgorio cilim, krov dzamije i lamperija. Drugim rijecima, pozar je u potpunosti zahvatio unutrasnjost objekta. Na vanjskim stranama zidova nisu primjetni tragovi pozara, iz jednog jednostavnog razloga sto je objekat, kao i vecina u tom dijelu BiH sagradjen od kamena.

Logicno je objasnjenje da se pozar od grijalice prosirio preko lamperije koja je gorjela do samog krova, cak i na toj visini.

Takodjer mi se cini logicnim da je doticni efendija ukljucio grijalicu kako bi objekat ujutro bio ugodan i topao za potrebe klanjanja Bajram namaza u njemu (poznato je kako su hladne unutrasnjosti kamenih objekata u Hercegovini tokom zime, ko je imao priliku boraviti, pritom mislim na ljude koji nisu navikli na njih, zna veoma dobro o cemu pricam).

E sad, iznijeti u javnost da je dzamija zapaljena, aludirati na lokalne Srbe kao moguce pocinitelje, bez jasnih dokaza, je u najmanju ruku maliciozno i posve neprimjereno za jednog vjerskog sluzbenika i to na prvi dan Bajrama. Po svoj prilici je on taj koji je ukljucio grijalicu, ostavio je ukljucenu, cijeli dan je u svim svojim javljanjima kao neposredni ocevidac dogadjaja ne spominje, cak je kako sam naveo, a to sam licno cuo u vijestima BHT-a, izjavio da nije bilo grijalice, a sada tvrdi da je bila grijalica i to ukljucena, ali negira da je grijalica mogla da izazove takav pozar.

Sjetite se sta su grijalice napravile u Djecijem domu Bjelave u Sarajevu prije par mjeseci.

Takodjer mi se cini nevjerovatnim da od tolikih vjernika koji su dosli klanjati Bajram namaz, bas niko u tom trenutku nije opazio grijalicu, niti da je mogao povezati da je ista uzrok pozara, izaci NA VRIJEME sa takvom informacijom u javnost, sto bi u mnogome utjecalo na tok izvjestavanja toga dana, kada smo svi mi, pogotovo Muslimani, osjecali bijes zbog tog dogadjaja na prvi dan naseg najveceg praznika.

Gledano politicki, ovo sigurno ne ide u prilog povratnicima, pogotovo u tako ekstremnim sredinama kakvo je Gacko kao i cijela istocna Hercegovina, a i sjajan je alibi onoj politici koja nastoji predstaviti Bosnjake kao pandane "svojoj braci u Palestini" u smislu da sami sebe unistavaju, ubijaju, a potom okrivljuju druge proglasavajuci ih zlocincima.

Najodgovornijim smatram one koji su iznosili tvrdnje u javnost da je pozar podmetnut, a pogotovo onog koji je izricito izjavio da nije bilo grijalice, a i sad kad je svakom iole pametnom ocigledno, vadi se nekim smijesnim izgovorima, tipa onog pomenutog kako je grijalica mozda izazvala pozar, ali su lokalni Srbi primijetivsi to (u po zimske noci u osami nekog krsa) dosli i zapalili citav objekat, sto je zaista jedna budalastina.

Edine, svaka cast na postu. Ovako bi se razmisljalo u jednoj normalnoj drzavi, neopterecenoj mrznjom i fasistickim ludilom.
Ali posto ovo nije normalna drzava, mora se ipak dodati jos i ovo - ukoliko se ispostavi da je pozar podmetnut - pocinioce najstroze kazniti, kao i one koji su zaduzeni za bezbjednost, tj. odgovorne u policiji RS.
U suprotnom, kao sto si rekao, krivicno treba da odgovaraju oni koji su pokusali da ovaj slucaj iskoriste za narusavanje ionako zategnutih nacionalnih odnosa, kao i za dobijanje jeftinih dnevnopolitickih poena.
Pa makar to bio i sam imam. Inace tebinjski imam se u ovom slucaju vec dovoljno iskompromitovao tako sto je jedan dan pricao jednu pricu, sutradan drugu, a evo danas vec mozda i trecu. To je sramota, bez obzira sta na kraju ispadne.
Jedino si korektno napisao da je čovjeku ime Lutvo, tebi za potpunu informaciju preziva se Fazlagić i nije efendija. Kako je tvoj post i u samom početku površan takva su ti i razmišljanja koja si iznio, lijepo bi bilo da nas ubuduće poštediš sličnih "nejvjerovatnije" nagađanja i konstruisanih pretpostavki.
vratnik

#593 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by vratnik »

@ 505
Ruzno je ljudima govoriti da izmisljaju i da su povrsni ako se to ne moze dokazati. Isto tako je ruzno govoriti nesto, a sakrivati se iza nekih nas. Ne govoris u moje ime, npr.
black

#594 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by black »

Image
pure_love

#595 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by pure_love »

Svaka cast SBIH sto su ovaj akt nazvali pravim imenom: TERORISTICKIM NAPADOM

NASA STRANKA veli "divljacki cin"...ma MRSSS :x :x :x
vratnik

#596 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by vratnik »

@ Black
Sorry, ali opet nesto nezvanicno. Sacekajmo kraj istrage. To ne moze trajati vjecno.
(A bijedni pokusaj ovih jadnika od politicara da skupljaju jeftine politicke poene na jadu drugih ce im se nadam se duplo vratiti, kako se toga oprati, samo me to interesuje.. )
black

#597 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by black »

pa nisam ja piso chlanak, samo sam stavio kao svjezu informaciju ;-)
ISKO

#598 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ISKO »

popajic wrote:Kad u ovoj drzavi dodje do toga da zajedno istim arsinom osudimo svaki oblik ekstremizma,profashizma- bice onda nade za nas.
ja ovako nesto iz dna duse osudjujem,ali osudjujem i svaki ostali ekstremizam ,a onda dobijem epitet islamofob,komunjara i druge raznorazne nebuloze.
TO nas gura u propast !
Dakako da dobijes epitet, s pravom. Evo opet zamjenjujes teze, a kada neko spomene uzrok terorizma ti mu prisijes etiketu advokata terorista i jos ga "tjeras" s teme.

Je li uopsteno osudjivanje "svih ostalih oblika ekstremizma" sve sto imas reci u vezi cestih napada na povratnike? Ili imas par usporedbi u rukavu pa da prebacimo temu na Islamske teroriste?
ISKO

#599 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ISKO »

pape wrote:
Zadovoljan odgovorom?
Recimo da ja vjerujem. Ali bio bi red da kazes konkretno koje si to vidio zapaljene crkve i ko ih je zapalio, da nebi doslo do zabune, jer sugeriras da su ih zapalili Muslimani.
ISKO

#600 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ISKO »

kontaki wrote:
black wrote:Image
@black
U ovom clanku su meni zapale za oko dvije stvari.
Prvo, sada ispada da su u dzamiji bile DVIJE grijalice. Do prekjuce imam Hodzic je tvrdio da nije bilo ne jedne, ne dvije vec NITI JEDNA, zapravo da u dzamiji nije bilo NIKAKVOG ELEKTRICNOG UREDJAJA. Ja tad jos nisam imao nikakve informacije ali mi je to bilo nelogicno s obzirom da je u pitanju decembar mjesec. Naravno, ispostavilo se da imam ne govori istinu. Da li je to ucinio slucajno ili namjerno ja sad necu o tome.
Drugo, treba obratiti paznju na izjavu ministra Halilovica. To je primjer kako je trebalo reagovati dok se ne utvrdi istina. Ako se recimo utvrdi da je pozar podmetnut, onda treba svom silinom izvrsiti pritisak na odgovorne. A ne ovako. Ovo je sramotno. Svako ko ne misli na ovaj nacin, ili je neznalica, ili ima lose namjere. Trece objasnjenje ja nemam a volio bih ga cuti jer ovih skoro 30 strana se mogu svrstati iskljucivo pod ova prva dva. Cast izuzecima.

Nakon sistematskog genocida i etnickog ciscenja tokom rata, isti projekat se i nakon rata - isto tako sistematski - nastavlja konstantnim i upornim napadima na povratnike (i vjersko kulturne objekte) posebno tamo gdje su najranjiviji, sto dovodi do sasvim logicnog zakljucka da su dzamiju zapalili Srbi, ma koliko pojedinci nastojali nestrucnim analizama i svojim "logickim" razmisljanjima prikazati drugacije. A i da nisu, sustina i ukupno stanje povratnika se ne mjenja.

Sustina je da su povratnici i dan danas konstantno izlozeni fizickim napadima, vrijedjanjima, prijetnjama. Da zive u strahu, neizvjesnosti, da su ponizeni, bespomocni i na zalost zaboravljeni. I jedina pozitivna stvar u ovom dogadjaju, bez obzira na krajnji rezultat istrage, je sto povratnici imaju priliku da jos jednom skrenu paznju javnosti na ovu sumornu cinjenicu koju sve vise zaboravljamo. A nase zaboravljanje rezultira pasivnim odnosom - nas, nasih predstavnika, medjunarodne zajednice i svih onih koji bi mogli i trebali da se bave ovim pitanjem - prema tim jadnim ljudima.

I za kraj, i ja se slazem da treba sacekati krajnji rezultat istrage, da se nebi slucajno ogrijesili o cetnike. I uz to predlazem da, ako se uspostavi da su "grijalice", svi rahat vratimo nasoj svakodnevnici do ponovnog granatiranja, pishanja, paljenja i vrijedjanja.
Locked