USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
melb26sa

#576 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ribica8 wrote:Pozdrav svima! Treba mi informacija vezana za vjerenicku vizu i nadam se da ce mi netko na ovom forumu pomoci. Momak mi je americki drzavljanin i naravno zelimo se vjencati, pa smo se iz vise razloga odlucili na vjerenicku vizu. Uglavnom, razumjela sam da se sada zahtjev za vizu predaje putem interneta, posjetila sam njihovu stranicu i procitala uputstvo, citala sam i ove postove i procedura mi je malo jasnija. Ono sto mi nije jasno je, da li ja mogu odmah aplicirati za vizu ili moj momak mora prvo popuniti onaj obrazac I-129F i sacekati da se peticija odobri, ili sta vec? Dakle ako je netko ovo vec prosao, molim da mi javi sta nam je ciniti, nijedno od nas nije bas upuceno u ovu proceduru pa nam je svaka pomoc dobro dosla... Hvalaaaa :?
Hajde ispocetka na citanje jer ocito nisi sve razumjela cim mislis da mozes odmah aplicirati za vizu:
http://www.visajourney.com/content/k1guide
http://www.visajourney.com/content/k1flow
http://www.visajourney.com/content/k1tips

Pa onda dalje sta ide nakon ulaska u zemlju i vjencanja u roku 90 dana:
http://www.visajourney.com/content/k1k3aos
http://www.visajourney.com/content/k1aos

I jos malo uporedbe izmedju vjerenicke i supruznicke vize (vjerenicka je skuplja, duze se ceka na dobivanje zelene karte a samim tim duze traje i put do drzavljanstva):
http://www.visajourney.com/content/compare
Tkanton

#577 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Tkanton »

Ja i zena planiramo u februaru u US, Teksas pa malo do COlorada na skijanje, imamo tamo mog rodjak, koji je svake godine dolazio ovamo pa sad navalio da mi idemo tamo.... problem je sto neradimo ni ja ni zena, ona je radila do prije par mjeseci, ja vanredno studiram, ona polaze za certificiranog racunovvodju, nemamo bas neku ozbiljnu imovinu, imamo par racuna na nase ime i to je to....... dali bi vazilo da nam neko iz firme napise neku potvrdu da radimo ili tako nesto i dali mozemo se prijavit zajedno da idemo na razgovor
melb26sa

#578 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Tkanton wrote:Ja i zena planiramo u februaru u US, Teksas pa malo do COlorada na skijanje, imamo tamo mog rodjak, koji je svake godine dolazio ovamo pa sad navalio da mi idemo tamo.... problem je sto neradimo ni ja ni zena, ona je radila do prije par mjeseci, ja vanredno studiram, ona polaze za certificiranog racunovvodju, nemamo bas neku ozbiljnu imovinu, imamo par racuna na nase ime i to je to....... dali bi vazilo da nam neko iz firme napise neku potvrdu da radimo ili tako nesto i dali mozemo se prijavit zajedno da idemo na razgovor
Vidi, ispunjavas aplikaciju (online je) i ti garantujes da sve sto je napisano je tacno. Ako sta slazes i konzul sazna - a imaju nacina da saznaju, razmisli da li bi vam trajna zabrana ulaska u zemlju bila nesto sto bi zeljeli.
same33

#579 Re: USA viza i novija iskustva

Post by same33 »

melb26sa wrote:
tratinčica78 wrote:trazim turisticku vizu. udata sam, ali idem sama. zaposlena sam tek 3 mjeseca. idem u posjetu rodjacima u kanadi pa sa njima na 7 dana u USA. interesuje me kolike su mi sanse da dobijem americku vizu.
Tratincice, ne bi trebala imati problema. Ponesi vjencani list i navedi da muz ostaje u BiH (pretpostavljam zbog posla). Ako imate stan, kucu, ponesi dokaz o vlasnistvu, ako unajmljujete stan vidi mozes li dobiti pismo od gazde (znam kako to ide ali ipak spominjem). Iz firme gdje radis, ponesi dokaz o zaposlenju i da ti daju godisnji odmor od toliko i toliko dana i da te ocekuju na poslu tog i tog datuma. Ako imas pismo od rodjaka sa pozivom u posjetu i da namjeravate u Ameriku na kratki posjet i to ponesi. Ako si vec uzela kanadsku vizu, pokazi im i to.
Polako, smireno i bice sve uredu. U medjuvremenu si pripremi i DS-156 (online formular koji kada isprintas na kraju dobijes bar kod) http://evisaforms.state.gov/
Onda za svaki slucaj ispuni i DS-157 http://www.state.gov/documents/organization/79964.pdf i DS-158 http://www.state.gov/documents/organization/79965.pdf

Evo sad citam da ce novi formular DS-160 uskoro objediniti i DS-156, DS-157 i DS-158 ali ne pise kad ce se poceti primjenjivati.

pozdrav,mene zanima da li mi je potreban apostille pecat na orginalne internacionalne vjncane listove i internacionalne rodne listove??? ozenio sam se sa americkom drzavljankom i sad ona pokrece proces spajanja porodice pa mi je rekla da joj moram papire poslati... zanima me jos i zna li neko koliko se ceka da ja dodjem kod svoje zene u ameriku???
ajna_007

#580 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ajna_007 »

pozdrav,mene zanima da li mi je potreban apostille pecat na orginalne internacionalne vjncane listove i internacionalne rodne listove??? ozenio sam se sa americkom drzavljankom i sad ona pokrece proces spajanja porodice pa mi je rekla da joj moram papire poslati... zanima me jos i zna li neko koliko se ceka da ja dodjem kod svoje zene u ameriku???[/quote]

Nije ti potreban apostille...Ja sam upravo zavrsila kompletan proces i intervju i nije mi trebao...Ja sam predala aplikaciju u sptembru 2012, u januaru mi je bila odobrena...morala sam poslati dodatnu dokumentaciju i u maju mi bio zakazan intervju...Ali nije mi jasno to "spajanje porodice"...ja sam isla proces immigrant vise za immediate relative (ne znam je li to isto). Nadam se da pomaze, pozdrav
LewisLaw101

#581 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

ribica8 wrote:Pozdrav svima! Treba mi informacija vezana za vjerenicku vizu i nadam se da ce mi netko na ovom forumu pomoci. Momak mi je americki drzavljanin i naravno zelimo se vjencati, pa smo se iz vise razloga odlucili na vjerenicku vizu. Uglavnom, razumjela sam da se sada zahtjev za vizu predaje putem interneta, posjetila sam njihovu stranicu i procitala uputstvo, citala sam i ove postove i procedura mi je malo jasnija. Ono sto mi nije jasno je, da li ja mogu odmah aplicirati za vizu ili moj momak mora prvo popuniti onaj obrazac I-129F i sacekati da se peticija odobri, ili sta vec? Dakle ako je netko ovo vec prosao, molim da mi javi sta nam je ciniti, nijedno od nas nije bas upuceno u ovu proceduru pa nam je svaka pomoc dobro dosla... Hvalaaaa :?

Najgori moguci nacin useljavalja u ameriku je na vjerenicku vizu, sve ce vas kostati preko 5800 dolara na kraju prije nego sto budete u mogucnosti da radite ili stud irate.
LewisLaw101

#582 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

ajna_007 wrote:pozdrav,mene zanima da li mi je potreban apostille pecat na orginalne internacionalne vjncane listove i internacionalne rodne listove??? ozenio sam se sa americkom drzavljankom i sad ona pokrece proces spajanja porodice pa mi je rekla da joj moram papire poslati... zanima me jos i zna li neko koliko se ceka da ja dodjem kod svoje zene u ameriku???
Nije ti potreban apostille...Ja sam upravo zavrsila kompletan proces i intervju i nije mi trebao...Ja sam predala aplikaciju u sptembru 2012, u januaru mi je bila odobrena...morala sam poslati dodatnu dokumentaciju i u maju mi bio zakazan intervju...Ali nije mi jasno to "spajanje porodice"...ja sam isla proces immigrant vise za immediate relative (ne znam je li to isto). Nadam se da pomaze, pozdrav[/quote]

Glupost najveca, zasto appostile pecat? mora da ti je zena uzela nekog advokata? nije ti cak ni orginal potreban mozes sve skenirati i poslati na njenu email adresu. Ja mislim da si moro cak papire od oca i majke da vadis, ali ti ni to netreba jer valjda znas kada su ti roditelji rodjeni. Puno srece.
LewisLaw101

#583 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Tkanton wrote:Ja i zena planiramo u februaru u US, Teksas pa malo do COlorada na skijanje, imamo tamo mog rodjak, koji je svake godine dolazio ovamo pa sad navalio da mi idemo tamo.... problem je sto neradimo ni ja ni zena, ona je radila do prije par mjeseci, ja vanredno studiram, ona polaze za certificiranog racunovvodju, nemamo bas neku ozbiljnu imovinu, imamo par racuna na nase ime i to je to....... dali bi vazilo da nam neko iz firme napise neku potvrdu da radimo ili tako nesto i dali mozemo se prijavit zajedno da idemo na razgovor
Ja ti to nebih preporucio nikako, laganje na vizi od amera je veom kaznjivo a uhvatit ce te 100 posto. Po tome sto si ti napiso vizu dobit neces.
Dasi

#584 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:31, edited 1 time in total.
LewisLaw101

#585 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

landlord wrote:Poz,

na pricu avio karata.. ja sam trazio sve moguce online varijante i iz Sarajeva dobijao neke nenormalne sume. Tipa od 2000$ pa navise za jednu kartu u jednom smijeru.
Tako da sam se na kraju odlucio uzeti karte iz Bg-a. Dvije karte u jednom smjeru su me dosle 1270$. Napominjem da putujem na krajnji zapad USA-a. I pri tome imam tri presjedanja.
Agencija preko koje sam nasao karte je ValueAir. Imate na siteu te agencije i broj telefona. Trazite Sonju i ona ce vam naci jos povoljniji let nego sto je na njihovoj stranici.
Naravno ovo je moje iskustvo.. Ako neko zna za jeftinije.. super neka napise.

poz.
na lufthansa stranici mozes kupiti kartu iz saajeva za 730 dollara
LewisLaw101

#586 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Dasi wrote:
Iz mog propalog iskustva :)
Izvadi turisticku vizu i vjencajte se u americi pa onda zaganjajte spajanje porodice. Za vjerenicku vizu ces se nacekati i do godine dana dok dosta brze ide ako ste se vjencali u americi.

po novom zakonu ti time cinis krivicno djelo, da papire ces dobiti u svakom slucaju ali kada ti bude trebalo da ti otac ili mater cak i brat dodje ambaada ce im odbiti vizu. Jer si ti vec jednom prevario ili prevarila drzavu zasto bi ti oni izlazili u susret?
ivan_ch

#587 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

LewisLaw101 wrote:Glupost najveca, zasto appostile pecat? mora da ti je zena uzela nekog advokata? nije ti cak ni orginal potreban mozes sve skenirati i poslati na njenu email adresu. Ja mislim da si moro cak papire od oca i majke da vadis, ali ti ni to netreba jer valjda znas kada su ti roditelji rodjeni. Puno srece.
Nemoj ljudima davati neistinite podatke.

No ko ce ti vjerovati bilo sta, ne znas niti napisati ispravno, ne pise se kako si naveo appostile pecat, nego APOSTILLE.

I valjda ti je jasno da dokument iz bilo koje druge zemlje da bi bio validan u nekoj drugoj mora biti propisno ovjeren.
LewisLaw101

#588 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Saby_Ebo wrote:Planiramo se vjencati ali meni sada samo treba da odem u posjetu pa cemo zajedno za Bosnu se vratiti i ovdje se vjencati,on nema nikakve veze sa Bosnom AfroAmerikanac je ...hvala vam mnogo na pomoci ja ipak necu spomenuti da idem kod momka mozda je bolje ...hvala i pozdrav :thumbup:

Ala ce tvoj zivot biti zanimljiv, istovremeno trnovit preporucio bih ti da dobro razmislis o svojim koracima.
LewisLaw101

#589 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

ivan_ch wrote:
LewisLaw101 wrote:Glupost najveca, zasto appostile pecat? mora da ti je zena uzela nekog advokata? nije ti cak ni orginal potreban mozes sve skenirati i poslati na njenu email adresu. Ja mislim da si moro cak papire od oca i majke da vadis, ali ti ni to netreba jer valjda znas kada su ti roditelji rodjeni. Puno srece.

No ko ce ti vjerovati bilo sta, ne znas niti napisati ispravno, ne pise se kako si naveo appostile pecat, nego APOSTILLE.

I valjda ti je jasno da dokument iz bilo koje druge zemlje da bi bio validan u nekoj drugoj mora biti propisno ovjeren.
Zao mi je nemam tikovnicu koja kuca na nasem jeziku Podatak nije neistinit. Nazovite ambasadu SAD-a u Sarajevu ili Banja Luci, Mostaru pa pitajte sami. kao sto sam rekao procitajte drugi post koji sam napisao pa cete vidjeti. Ja sam obavio 22 useljenja nasih zemljaka iz BiH ili susjednih zemalja tako da znam pitam se koliko ste ih vi obavili? naravno ukoliko osobe zele da vade apostil pecat to mogu i uraditi samo sto se izlazu bespotrebnom trosku.
ivan_ch

#590 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

LewisLaw101 wrote:
ivan_ch wrote:

Zao mi je nemam tikovnicu koja kuca na nasem jeziku Podatak nije neistinit. Nazovite ambasadu SAD-a u Sarajevu ili Banja Luci, Mostaru pa pitajte sami. kao sto sam rekao procitajte drugi post koji sam napisao pa cete vidjeti. Ja sam obavio 22 useljenja nasih zemljaka iz BiH ili susjednih zemalja tako da znam pitam se koliko ste ih vi obavili? naravno ukoliko osobe zele da vade apostil pecat to mogu i uraditi samo sto se izlazu bespotrebnom trosku.
Kakve ima veze kakavu "tipkovnicu" ti imas - slovo P i slovo L si kucao, to imas na svakoj "tipkovnici", rijec nije bosanska tako da je mozes na svakoj "tipkovnici" dobit.

Ja nisam obavio niti jednu proceduru te vrste, niti se bavim tim poslom, ti ako tvrdis da se bavis, moras znati bar osnovne termine i pojmove, nevjerovatno da se bavis tim poslom, a ne znas niti znacenje niti namjeru niti bilo sta.
Last edited by ivan_ch on 27/09/2013 15:20, edited 1 time in total.
LewisLaw101

#591 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Kakve ima veze kakavu "tipkovnicu" ti imas - slovo P i slovo L si kucao, to imas na svakoj "tipkovnici".

Ja nisam obavio niti jednu proceduru te vrste, niti se bavim tim poslom, ti ako tvrdis da se bavis, moras znati bar osnovne termine.[/quote]

Kao sto sam i mislio. Za pitanja nazovite ambasadu SAD u BiH ili bilo kojoj drzavi clanici bivse SFRJ pa cete se uvjeriti.
ivan_ch

#592 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

LewisLaw101 wrote:Kakve ima veze kakavu "tipkovnicu" ti imas - slovo P i slovo L si kucao, to imas na svakoj "tipkovnici".

Ja nisam obavio niti jednu proceduru te vrste, niti se bavim tim poslom, ti ako tvrdis da se bavis, moras znati bar osnovne termine.
Kao sto sam i mislio. Za pitanja nazovite ambasadu SAD u BiH ili bilo kojoj drzavi clanici bivse SFRJ pa cete se uvjeriti.[/quote]

U sta da se uvjerim - da je potrebno dokument legalizirati da bi bio valjan u drugoj drzavi ?

Pa to ti zna bilo ko, ne trebam radi toga zvati ambasadu.
Dasi

#593 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:31, edited 1 time in total.
ivan_ch

#594 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

Dasi wrote:
LewisLaw101 wrote:po novom zakonu ti time cinis krivicno djelo, da papire ces dobiti u svakom slucaju ali kada ti bude trebalo da ti otac ili mater cak i brat dodje ambaada ce im odbiti vizu. Jer si ti vec jednom prevario ili prevarila drzavu zasto bi ti oni izlazili u susret?
Nidje veze, ali eto neka je po tvom pa ima novi zakon. Onda neka on dodje u Bosnu pa se vjencaju pa onda ganjaju papire za nju jer tako ce brze otici (mjesec, dva) a sa vjerenickom vizom ce se nacekati. Bar je tako bilo prije par godina.
Cuj krsis zakon ako se vjencas :-) haj i to da cujem.
Nemoj da se cudis, vidis da ne zna da ispravno da kuca strucni tekst, a kaze da je maher u toj struci.

Svakakvih ljudi.
LewisLaw101

#595 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

landlord wrote:Poz,

na pricu avio karata.. ja sam trazio sve moguce online varijante i iz Sarajeva dobijao neke nenormalne sume. Tipa od 2000$ pa navise za jednu kartu u jednom smijeru.
Tako da sam se na kraju odlucio uzeti karte iz Bg-a. Dvije karte u jednom smjeru su me dosle 1270$. Napominjem da putujem na krajnji zapad USA-a. I pri tome imam tri presjedanja.
Agencija preko koje sam nasao karte je ValueAir. Imate na siteu te agencije i broj telefona. Trazite Sonju i ona ce vam naci jos povoljniji let nego sto je na njihovoj stranici.
Naravno ovo je moje iskustvo.. Ako neko zna za jeftinije.. super neka napise.

poz.
Trenutno imate Lufthans-u koja nudi karte iz sarajeva sa svim Tax-ama za vecinu gradova u SAD-u za 1000KM povratna. Bolje cete proci sa direktnim kupovanjem od avio prevoznika nego da kupujete u bilo kojoj agenciji.
LewisLaw101

#596 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Dasi wrote:
LewisLaw101 wrote:po novom zakonu ti time cinis krivicno djelo, da papire ces dobiti u svakom slucaju ali kada ti bude trebalo da ti otac ili mater cak i brat dodje ambaada ce im odbiti vizu. Jer si ti vec jednom prevario ili prevarila drzavu zasto bi ti oni izlazili u susret?
Nidje veze, ali eto neka je po tvom pa ima novi zakon. Onda neka on dodje u Bosnu pa se vjencaju pa onda ganjaju papire za nju jer tako ce brze otici (mjesec, dva) a sa vjerenickom vizom ce se nacekati. Bar je tako bilo prije par godina.
Ne krsis zakon cinom vjencanja, vec cinom prevare time sto ides kao fol na turisticku vizu sa vec odredjenom namjerom da se zenis i da uradis promjenu statusa dok si u zemlji. Jedan od slucajeva koji smo imali prije par nedelja je bas bio vezan za takvo nesto. Nacekat ce se takodje u SAD-u cekajuci promjenu statusa i vise nego da ganjaju normalnim putem papire.
ivan_ch

#597 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

LewisLaw101 wrote:
Dasi wrote:
Ne krsis zakon cinom vjencanja, vec cinom prevare time sto ides kao fol na turisticku vizu sa vec odredjenom namjerom da se zenis i da uradis promjenu statusa dok si u zemlji. Jedan od slucajeva koji smo imali prije par nedelja je bas bio vezan za takvo nesto. Nacekat ce se takodje u SAD-u cekajuci promjenu statusa i vise nego da ganjaju normalnim putem papire.
Kako ko "fol", ko dokazuje to ko "fol", odkud kome ideja da se covjek nije zaljubio i za 30 dana ozenio ?

Ko dakuzuje te emocije ?
LewisLaw101

#598 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Kako ko "fol", ko dokazuje to ko "fol", odkud kome ideja da se covjek nije zaljubio i za 30 dana ozenio ?

Ko dakuzuje te emocije ?[/quote]

f USCIS makes the determination that she came to the USA on a tourist visa with the intent to get married, she will be deported for visa fraud, and subject to the 3/10 year bar for illegal presence.

The reason for the above is that abuse occurs due to the fact that it is faster to obtain a tourist visa than to go through the fiance visa process.

I would say if you knew her before she came here on the visa, there will be some klix from USCIS, if you met her some time after she got here it should be easier. Many people are not willing to take this chance, even though there was no intent to marry when the tourist visa was issued just because the consequences are so severe.

You probably have 3 choices.

- Get married and adjust status while she is here on the tourist visa
File forms I-130/I-485

- She returns home before marriage and then file a K1 fiance visa.
File form I-129F

- She returns home after marriage and then file for a spouse visa
either K3 (File form I-129F) or CR1/IR1 (File form I-130)

Look at the link in the source for information, guides and timelines to the different routes.
Source:
http://www.visajourney.com/forums/index....
ivan_ch

#599 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ivan_ch »

Sorry, we couldn't find that!

Pogresan ti je i link.
LewisLaw101

#600 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Cuj krsis zakon ako se vjencas :-) haj i to da cujem.[/quote]

Ne krsis zakon cinom vjencanja, vec cinom prevare time sto ides kao fol na turisticku vizu sa vec odredjenom namjerom da se zenis i da uradis promjenu statusa dok si u zemlji. Jedan od slucajeva koji smo imali prije par nedelja je bas bio vezan za takvo nesto. Nacekat ce se takodje u SAD-u cekajuci promjenu statusa i vise nego da ganjaju normalnim putem papire.[/quote]

Ko dakuzuje te emocije ?[/quote]
Ivan nije SAD BiH, ukoliko USCIS agent otkrije da ste se znali prije vjencanja a ona bila na turistickoj vizi kompletan zahtjev ide pod lupu. Ali u svakom slucaju svako moze raditi ono sto misli da je najbolje ja nebih narocito kada sve mozete zavrsiti bez mita, bez ikakvih komplikacija redovnim putem a vasa odluka ukoliko zelite petljati pa posle cehove placati.
Post Reply