Sulejman Tihic ALL ABOUT

Altsa

#576 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Altsa »

neupitan wrote:
Altsa wrote:mozda je Tihic dobar kao covjek ali kao politicar je klasicni kreten...nema se tu sta ni dodati ni oduzeti
Ko ti je dobar ?
rekao sam mozda jer ga licno ne poznajem pa ne mogu suditi da je dubre ili ne 8)
bambina78

#577 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by bambina78 »

Nije Tihic srusio Apriliski paket nakon cega je pocelo Dodikovo trolanje, flejmanje i orgijanje po BiH.
Bosnolog

#578 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#579 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by PipiDugaDevetka »

neupitan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Može li mi neko pobrojati koliko je puta S. Tihić, pružio ruku spasa republikosrpskancima kada su bili u škripcu skoro kao utopljenici?
Sjećam se da je to bilo na Prudu, što sigurno nije bilo jedini put.
:lol: :lol:
Kad su to bolan "republikosrpskanci" bili u skripcu?

Mos mislit kakva je ovdje situacija kad ce Tihic na kraju ispasti jos najbolji politicar.

On je, za razliku od vas i politicara koji vama odgovaraju, davno skonto jednu stvar - sa Srbima se mora.
U ovom dijelu je on OK, ali brate u svemu drugome je dabogsacuva.
Nisu bili ni kada su bošnjački glasovi bili presudni za izbor Dodicka za premijera?
:-)
moke_31

#580 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by moke_31 »

Može li se negdje na netu naći tekst iz, čini mi se, zadnjeg broja Azre o Tihićevoj sekretarici Sehadi ili kako se već zove?

Kako sam čuo autor je Indira Kučuk-Sorguč.

Jako zanimiljiv tekst, ne baš eksplicitan ali je definitivno o njegovoj sekretarici koja je siva eminencija stranke, neformalni šef stranke, i ko se njoj ne sviđa taj gubi naklonost i Tihića.

Čak čujem neke priče da je to otišlo jako daleko i da ona bukvalno vodi kadrovsku poli(kitu)tiku stranke.
popajic

#581 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by popajic »

Corto Maltese wrote:Tihi je jedini, među utjecajnim BH političarima, koji je u stanju da vidi dalje od svog nosa. Ostali pate od hroničnog nedostatka vizije. Osim Druga Miće, naravno. A Drug Mićko je na "tamnoj strani".
Nije kod Tihog problem nedostatka vizije , nego je upravo problem sto se ta njegova "vizija" vrlo cesto poklapa sa vizijom tamne strane . :oops:
Btw , zasto tamnu stranu stavljas pod navodnike :?
Corto Maltese

#582 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Corto Maltese »

popajic wrote:
Corto Maltese wrote:Tihi je jedini, među utjecajnim BH političarima, koji je u stanju da vidi dalje od svog nosa. Ostali pate od hroničnog nedostatka vizije. Osim Druga Miće, naravno. A Drug Mićko je na "tamnoj strani".
Nije kod Tihog problem nedostatka vizije , nego je upravo problem sto se ta njegova "vizija" vrlo cesto poklapa sa vizijom tamne strane . :oops:
Btw , zasto tamnu stranu stavljas pod navodnike :?
Zato što je "Tamna strana" citat iz filma. Citate obično stavljam među navodnike. Da sam napisao da je šupak, ne bih stavljao navodnike.
To sa poklapanjem nije tačno. Dok je Tihićeva vizija, tiho, skoro pa hinjski, radila posao, RS je svake godine prebacivala dio po dio ovlaštenja na državni nivo, i bila na korak od pretvaranja u "praznu ljušturu" (Dodikov termin). Onda je Lepi Hare pogrešno procijenio situaciju, uleti sa svojom pričom, šupljom, ali slatkom za Bosansko uho, oborio Aprilski paket, postavio Dodika na noge (uporedi izborne rezultate SNSD prije i poslije), i imamo ovo što imamo.
Tihog jebe samo to što nije ljepuškast i vickast, k'o Silajdžić, Sanader, Lagumdžija, ali se živo nadam da sa ovim poslijednjim prestaje era šarmantnih prevaranata na Balkanu. Doveli su šarm na zao glas.
madner

#583 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by madner »

Nije to imalo nikakve veze sa Tihicevom vizijom, niti Tihicevim radom.

Osim ako nemas neki primjer gdje je Tihic hinjski napravio dobar diplomatski potez. Tihic je samo hinjski eliminisao Harisa tako sto je istog predstavio kao ekstrema dok je Dodo zahvaljujuci njemu bio umjereni politicar.
zavrzlama

#584 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

To sa poklapanjem nije tačno. Dok je Tihićeva vizija, tiho, skoro pa hinjski, radila posao, RS je svake godine prebacivala dio po dio ovlaštenja na državni nivo, i bila na korak od pretvaranja u "praznu ljušturu" (Dodikov termin). Onda je Lepi Hare pogrešno procijenio situaciju, uleti sa svojom pričom, šupljom, ali slatkom za Bosansko uho, oborio Aprilski paket, postavio Dodika na noge (uporedi izborne rezultate SNSD prije i poslije), i imamo ovo što imamo.
Sve te reforme koje su jacale BIH su se desile prije 2006,dok je srbija kontala da ce pretvaranjem manjeg entiteta u praznu ljusturu,biti naplaceno ostankom Kosova u sastavu srbije....Haris je dosao na red kad je zapad uzimao srbiji Kosovo, a odusak srbiji je dovao instaliranjem dodika sa odrijesenim rukama da rusi i omalovazava BIH,pa je pao Ashdown,Gregorijan,uspavali Shilinga,oduzeli bonska ovlascenja Incku itd.

Haris je pokusao da naplati od zapada ono sto su mu obecali u Dejtonu,radi kooperativnosti njega i rahmetli Alije,ali su ovi sa zapada radi Kosova izdali obecano,pa im je Haris postao opasan svjedok ,pa su pomocu sulje,juniora i fahre srusili Silajdjica.....KRAJ PRICE...
neupitan

#585 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by neupitan »

Smijesno je u kakvoj smo situaciji pa moramo Tihica nazvati politicarem.

Ali kad malo bolje razmislim...ko je bolji od njega :?
(Dodik je izvan konkurencije)
madner

#586 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by madner »

Definisi bolji i po kojim kriterijima? Tihic je odlican u nekim segmentima, u drugim je odron.
Banksy

#587 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

neupitan wrote:Smijesno je u kakvoj smo situaciji pa moramo Tihica nazvati politicarem.

U usporedbi s ostalima, Tihić je daleko najveći politički majstor. U svim zadatim okvirima i okolnostima, koliko god znale biti nepovoljne po njega, izvlači maksimum koristi za sebe i svoju stranku. Tu je nenadmašan, a ostali mu nisu ni do koljena.
Kakav je po Bosnu i Hercegovinu, po političke protivnike, šta su efekti njegovih političkih djelovanja, druga je priča.

Dodik je izvan konkurencije jer mu se složilo: ima etnički čist i homogen glasački prostor, jer MZ traži Srbiji kompenzaciju za Kosovo, i jer je Rusija posljednjih godina, s Putinom na čelu, politički premoćna.
ultima_palabra

#588 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
neupitan wrote:Smijesno je u kakvoj smo situaciji pa moramo Tihica nazvati politicarem.

U usporedbi s ostalima, Tihić je daleko najveći politički majstor. U svim zadatim okvirima i okolnostima, koliko god znale biti nepovoljne po njega, izvlači maksimum koristi za sebe i svoju stranku. Tu je nenadmašan, a ostali mu nisu ni do koljena.
Kakav je po Bosnu i Hercegovinu, po političke protivnike, šta su efekti njegovih političkih djelovanja, druga je priča.

Dodik je izvan konkurencije jer ima etnički čist i homogen glasački prostor, jer MZ traži Srbiji kompenzaciju za Kosovo, i jer je Rusija posljednjih godina, s Putinom na čelu, politički premoćna.
Sigurno da izvlači, ali generalni trend mu je negativan... to je isto kao da ja imam platu od 2000 i nosim se dobro, što kažu :D Pa onda nakon nekog vremena mi padne na 1500, pa na 1000... ali raja ne vidi promjenu na meni... još uvijek imam vikendicu, dobra kola :D

On izvlači maksimum iz te milje, ali činjenica je da je onu drugu milju izgubio.
Mr. Brightside

#589 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Mr. Brightside »

Image
Image
Banksy

#590 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:

Dodik je izvan konkurencije jer ima etnički čist i homogen glasački prostor, jer MZ traži Srbiji kompenzaciju za Kosovo, i jer je Rusija posljednjih godina, s Putinom na čelu, politički premoćna.
Sigurno da izvlači, ali generalni trend mu je negativan... to je isto kao da ja imam platu od 2000 i nosim se dobro, što kažu :D Pa onda nakon nekog vremena mi padne na 1500, pa na 1000... ali raja ne vidi promjenu na meni... još uvijek imam vikendicu, dobra kola :D

On izvlači maksimum iz te milje, ali činjenica je da je onu drugu milju izgubio.
Činjenica je da ta druga milja nije do njega.
U zadatim okvirima izvlači maksimum. Drugi oko njega, njegovi politički suparnici, uz sve povoljne oklonosti opet nisu u stanju zadržati vlast i uticaj. To je pokazatelj njegove velike političke vještine.
Mada nikad nije bio niti će biti moj politički izbor, u usporedbi s ostalima je gigant.
E sad, koliko je to dobro po BiH veliko je pitanje ...
madner

#591 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by madner »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:

Nema harizmu, nema jasan stav niti menadzerske kvalitete. Ima stranku sa objektivno najboljom infrastrukturom u drzavi (ili tu negdje sa SDPom), koja gotovo po automatizmu moze dobiti 100 000 glasova.

Njegov kvalitet da se savije kako vjetar puse ga cini omiljenim kod MZ, ali isto tako totalno unistava vlastito glasacko tijelo.
Palestinac1

#592 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Palestinac1 »

Postoje dvije varijante što je Tihić još na poziciji iako je jako bolestan 1. Da fakat želi nešto pozitivno da uradi (zašta je imao i prije vremena i bolje uslove) ili 2. Jednostavno ne može halaliti poziciju predsjednika SDA i sve ono što ga politički sleduje kao takvog i od čega beneficira.

Da je ovo #1 - nema šanse, mene što se tiče ... ako i jeste, onda je glup ko magare, a nije Tihi glup.
E da li ima neka treca varijanta, koja nije nekako ugravirana u ovu drugu, ne znam.
vee-jay

#593 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Banksy wrote:

Dodik je izvan konkurencije jer mu se složilo: ima etnički čist i homogen glasački prostor, jer MZ traži Srbiji kompenzaciju za Kosovo, i jer je Rusija posljednjih godina, s Putinom na čelu, politički premoćna.

zar bi mu to trebao biti primarni cilj a ne drustvo i drzava?
vee-jay

#594 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
Banksy wrote: U usporedbi s ostalima, Tihić je daleko najveći politički majstor. U svim zadatim okvirima i okolnostima, koliko god znale biti nepovoljne po njega, izvlači maksimum koristi za sebe i svoju stranku. Tu je nenadmašan, a ostali mu nisu ni do koljena.

Činjenica je da ta druga milja nije do njega.
U zadatim okvirima izvlači maksimum. Drugi oko njega, njegovi politički suparnici, uz sve povoljne oklonosti opet nisu u stanju zadržati vlast i uticaj. To je pokazatelj njegove velike političke vještine.
Mada nikad nije bio niti će biti moj politički izbor, u usporedbi s ostalima je gigant.
E sad, koliko je to dobro po BiH veliko je pitanje ...
Veoma, veoma, veoma je lako u BiH pored takvog naroda biti nacionalista.
Corto Maltese

#595 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Corto Maltese »

zavrzlama wrote: Haris je pokusao da naplati od zapada ono sto su mu obecali u Dejtonu,radi kooperativnosti njega i rahmetli Alije,ali su ovi sa zapada radi Kosova izdali obecano,pa im je Haris postao opasan svjedok ,pa su pomocu sulje,juniora i fahre srusili Silajdjica.....KRAJ PRICE...
Haris je jedan od rijetkih primjera da je BH narod sposoban uočiti šuplju i kazniti je na izborima. Niko ga nije oborio, imao je privatnu televiziju, privatne novine, a opet mu je podrška na izborima, u samo 4 godine, pala na trećinu. Našem narodu sporo stiže iz guzice u glavu, tako da Haretovu izbornu bijedu iz oktobra 2010. treba vazda isticati kao pozitivan primjer demokratije na djelu u našoj domovini.
neupitan

#596 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by neupitan »

madner wrote: Sigurno da izvlači, ali generalni trend mu je negativan... to je isto kao da ja imam platu od 2000 i nosim se dobro, što kažu :D Pa onda nakon nekog vremena mi padne na 1500, pa na 1000... ali raja ne vidi promjenu na meni... još uvijek imam vikendicu, dobra kola :D
SDA uopste nije izgubila koliko se ocekivalo. Oscilira naravno ali rekao bih u podnosljivim granicama i kao "temeljna" nacionalna stranka mislim da i ne moze skroz pasti zbog dobro poznatog fenomena "ravnoteze".

SDA je na momente losije prolazila i od SBiH i SDP, ali te stranke nisu ni izbliza stabilne kao SDA. SBiH skoro da vise i ne postoji a isto ce se zasigurno desiti i SDP-u sa Kim Il Zlatkom na celu.

Tihic je to dobro skontao i on je unutar stranke razvio neki zajeban instrument unutarstranacke demokratije koji mu omogucava da drzi razdvojene struje u stanju suzivota.
A na temelju prethodnih losih iskustava sa cijepanjem stranaka mislim da nema vise tog unutarstranackog nezadovoljstva koje bi nekoga natjerale da formira novu stranku. Ta vremena su prosla.

Prema tome da rezimiramo - nacionalne stranke su beton. SDA ce zadrzati svoju solidnu poziciju i na kraju ce se Tihicu zahvaljivati sve stranacke kolege oponenti i svi oni koji su mu o glavi radili. Ono sto je Tihic ucinio za Bakira ne bi mu ni rahmetli babo bolje napravio.
Uostalom, barem tu se moramo sloziti - Bakira niko nije bolje poznavao nego rodjeni otac i ucinio je najbolje za svoga sina - ostavio stranku Tihicu !
Banksy

#597 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

vee-jay wrote: Veoma, veoma, veoma je lako u BiH pored takvog naroda biti nacionalista.
Ne razumijem baš, ali zanima me šta si htio reći.

Narod je glupa, lakovjerna masa koja kusa šta joj se servira. Tihić, i svi ostali, znaju šta je narod, šta voli, šta želi, na šta se pali, čega i koga se boji, pa shodno tome kreiraju stranačku politiku kojom će se tom narodu dodvoriti. Zadnjih dvadesetak godina na ovim prostorima u modi je blaži ili žešći nacionalizam, pa je najbolje i najsigurnije igrati na tu kartu. Kako vidimo, to kod svih pali i prolazi. Ipak, ako ćemo pošteno, čini mi se da od svih ponuđenih Tihić još i najmanje igra na tu kartu. Njegova veličina nije u veličini nacionalizma kojom maše, već u sposobnosti da nadmudri i iskoristi svoje političke protivnike (ali i saveznike), čak i u situacijama u kojima je prividno politički inferioran.
madner

#598 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by madner »

Jasta, SBB je nastala od odmetnika NS i Liberala. :D

SDP nema pravu alternativu, davno su prosli ovo sto sada SDA prolazi sa Fahrom.

SDA ce na sljedecim izborima biti u najboljem slucaju treca stranka u FBiH, a Tihic covjek koju je istu ukupao.
Banksy

#599 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote:
zavrzlama wrote: Haris je pokusao da naplati od zapada ono sto su mu obecali u Dejtonu,radi kooperativnosti njega i rahmetli Alije,ali su ovi sa zapada radi Kosova izdali obecano,pa im je Haris postao opasan svjedok ,pa su pomocu sulje,juniora i fahre srusili Silajdjica.....KRAJ PRICE...
Haris je jedan od rijetkih primjera da je BH narod sposoban uočiti šuplju i kazniti je na izborima. Niko ga nije oborio, imao je privatnu televiziju, privatne novine, a opet mu je podrška na izborima, u samo 4 godine, pala na trećinu. Našem narodu sporo stiže iz guzice u glavu, tako da Haretovu izbornu bijedu iz oktobra 2010. treba vazda isticati kao pozitivan primjer demokratije na djelu u našoj domovini.
Nisi u pravu. Precjenjuješ ovdašnja demokratska dostignuća i ''sposobnost bh naroda da uoči šuplju''. Silajdžić je oboren jednostavnom združenom akcijom MZ, koja mu nije oprostila obaranje aprilskog paketa, i domaćih medijsko-političkih snaga na terenu. Ne ulazeći u detalje, mislim, sasvim zasluženo. Pokazao se kao sasvim površan i neozbiljan političar.
neupitan

#600 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by neupitan »

madner wrote:Jasta, SBB je nastala od odmetnika NS i Liberala. :D

SDP nema pravu alternativu, davno su prosli ovo sto sada SDA prolazi sa Fahrom.

SDA ce na sljedecim izborima biti u najboljem slucaju treca stranka u FBiH, a Tihic covjek koju je istu ukupao.
Slusaj, ja na ove stvari zaista gledam rastereceno i mislim veoma objektivno jer iznosim i one opcije koje mi se ne svidjaju, ali ih smatram realnim.
SBB nije uzela toliko SDA koliko je uzela SBiH. Ako Fahro nastavi ovim tempom i ne sjebe sam sebe, sto je moguce, predvidjam da ce u sljedecoj rundi bosnjacki par ciniti SDA i SBB.

Na ovu opciju sam se cak spreman i kladiti.
Post Reply