Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
-
baja
#576 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ova staza je ubleha obicna! al eto, nek se narod veseli.... 
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#577 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
BROŠURA O PRENJU
Brošura o planini Prenj objavljena je od strane Udruženja Zeleni Neretva Konjic. Brošura sadrži osnovne informacije o Prenju (geografsko određenje, prirodne vrijednosti, ljudske aktivnosti, zaštita i sl.), a sa ciljem promocije ove jedinstvene planine i njene konačne zaštite u vidu Nacionalnog parka.
Elektronska verzija (pdf) slobodna je za preuzimanje na linku:
http://www.zeleni-neretva.ba/pdf/Brosura_Prenj.pdf
-
muniza
#578 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jaoooo fotografija, kralju hvala ti, skino sam al se ovo mora i kupiti, poslo sam im mail odmah.Admir_1984 wrote:BROŠURA O PRENJU
Brošura o planini Prenj objavljena je od strane Udruženja Zeleni Neretva Konjic. Brošura sadrži osnovne informacije o Prenju (geografsko određenje, prirodne vrijednosti, ljudske aktivnosti, zaštita i sl.), a sa ciljem promocije ove jedinstvene planine i njene konačne zaštite u vidu Nacionalnog parka.
Elektronska verzija (pdf) slobodna je za preuzimanje na linku:
http://www.zeleni-neretva.ba/pdf/Brosura_Prenj.pdf![]()
Jedva čekam proljeće, na Prenju se ima svašta nadoknaditi
- bhtour
#579 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ljepote BiH Planina. Romanija, jutro
Naša autorska slika

Naša autorska slika

-
luxferre
#580 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Panorama sa Vinkovačke kose (Konjuh)

-
Manager19sa
#581 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Zna li neko vozi li jos ovaj autobus Ilidza - Turovi, polazak je prije bio subotom sa Ilidze u 7 ujutro , povratak 18 i 25 iz Turova ?
-
njonjica
#582 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Skakavac, 02.05.

-
Modest Musorgski
- art vandeley
#584 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Radi ta linija 100% provjereno...i u istim terminima. Ja sam u zadnje dvije sedmice isao na Treskavicu, busom do Turova i onda kruznu turu, jednom na Malu Cabu pa niz dujmovicka brda docekao taj minibus u 18,25 a drugi put na Barice iz Turova pa siso u Dujmovice i opet na isti minibus u 18,25h ...Manager19sa wrote:Zna li neko vozi li jos ovaj autobus Ilidza - Turovi, polazak je prije bio subotom sa Ilidze u 7 ujutro , povratak 18 i 25 iz Turova ?
-
Manager19sa
#585 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja evo kontam sa ekipom u subotu na Malu Cabu, da se otvori sezona, ako ne bude padavina. Koliko je povratna karta ? Je li ima snijega puno pri vrhu ? Hvala na odgovoruart vandeley wrote:Radi ta linija 100% provjereno...i u istim terminima. Ja sam u zadnje dvije sedmice isao na Treskavicu, busom do Turova i onda kruznu turu, jednom na Malu Cabu pa niz dujmovicka brda docekao taj minibus u 18,25 a drugi put na Barice iz Turova pa siso u Dujmovice i opet na isti minibus u 18,25h ...Manager19sa wrote:Zna li neko vozi li jos ovaj autobus Ilidza - Turovi, polazak je prije bio subotom sa Ilidze u 7 ujutro , povratak 18 i 25 iz Turova ?
- art vandeley
#586 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Snijega ima i previse, jedan malo iskusniji planinar s kojim sam isao kaze da nikada nije vidio ovoliki snijeg krajem aprila na Treskavici... Od Velikog Jezera pocinje pravi snijeg, sve je izdeformisano i zatrpano , doduse nakon ovih 10ak toplih dana mozda je i okopnilo poprilicno. Ja sam ocejfio sa Treskavicom dok se moglo po vrhu snijega hodati, sada se topi i bit ce propadanja tako da cu cekati drugu polovicu juna pa da opet idem.
Sto se tice karata, ja platim 4,80 za jedan smjer, tj. 2 puta po taj iznos, nisam nikada ni pitao za povratnu.
Sto se tice karata, ja platim 4,80 za jedan smjer, tj. 2 puta po taj iznos, nisam nikada ni pitao za povratnu.
- art vandeley
#587 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
evo i nekoliko slika sa tih tura, radi boljeg uvida u stanje 
Mala Caba, iznad Velikog pa preko Usljivih vrela, Hercegovackih vrata...

Zatim, tura na Barice, 7 dana kasnije ...

s Barica pogled prema Maloj Cabi

Savjet, ako poznajes teren dobro, poneses komad najlona ili nesta slicno i mozes spojiti ugodno s korisnim, spustit se puno brze s vrha a i mao adrenalin uzbihuzuriti

najbolji prikaz kuda smo se mi spustali

Mala Caba, iznad Velikog pa preko Usljivih vrela, Hercegovackih vrata...

Zatim, tura na Barice, 7 dana kasnije ...

s Barica pogled prema Maloj Cabi

Savjet, ako poznajes teren dobro, poneses komad najlona ili nesta slicno i mozes spojiti ugodno s korisnim, spustit se puno brze s vrha a i mao adrenalin uzbihuzuriti

najbolji prikaz kuda smo se mi spustali

-
BIONA
#588 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ljudi, moze li mi neko objasniti ako nije komplikovano kako od dzamije u Umoljanima( sa limenom munarom) doci do Studenog potoka i koliko je otprilike udaljeno?
Hvala
Hvala
- horion_bosona
#589 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Vrlo lako jer je udaljen hodom manje od sat vremena.
Mozes na dva nacina, s tim da bi ti lakse objasnio neka polazna tacka u oba slucaja bude ista - mezarje u Umoljanima (ne zvuci obecavajuce
). Do te tacke tj. mezarja ces doci ako nastavis putem od limene dzamije i skrenes lijevo, u nastavku makadamskog puta nekih 150 metara. Vidjeces lijevo od mezarja manju cistinu, na kojoj mozes ostaviti auto.
1. Nastavis pjesaciti dijelom makadamom, te onda skrenes blago ulijevo preko livade ka Gradini (prije toga u blizini s desne strane imas jednu brvnaru, gdje eventualno mozes priupitati ili pogledati mapu). Dakle penjes se ka Gradini (katunsko selo), nakon sto se popnes vidjeces u selu na jedinoj "raskrnici" tablu sa smjerom ka Studen' potoku (lijevo), trebace ti 15-20 minuta do samog Studen' potoka.
2. Drugi put je stazom pored 7 vodenica, odmah lijevo od mezarja stoji tabla koja pokazuje u kom pravcu. On je prakticno zaobilazni put do Studen' potoka, jer ces mu doci iz pravca kanjona Rakitnice. Nakon vodenica nastavis pratiti markaciju, i skreces desno nakon sto dodjes do potoka. Uglavnom ako ides prvi put i iskljucivo radi Studen' potoka, idi preko Gradine tj. pod 1.
Ni Lukomir nije daleko od Studen' potoka, ali to je bolje da ides s nekim ko zna put.
Mozes na dva nacina, s tim da bi ti lakse objasnio neka polazna tacka u oba slucaja bude ista - mezarje u Umoljanima (ne zvuci obecavajuce
1. Nastavis pjesaciti dijelom makadamom, te onda skrenes blago ulijevo preko livade ka Gradini (prije toga u blizini s desne strane imas jednu brvnaru, gdje eventualno mozes priupitati ili pogledati mapu). Dakle penjes se ka Gradini (katunsko selo), nakon sto se popnes vidjeces u selu na jedinoj "raskrnici" tablu sa smjerom ka Studen' potoku (lijevo), trebace ti 15-20 minuta do samog Studen' potoka.
2. Drugi put je stazom pored 7 vodenica, odmah lijevo od mezarja stoji tabla koja pokazuje u kom pravcu. On je prakticno zaobilazni put do Studen' potoka, jer ces mu doci iz pravca kanjona Rakitnice. Nakon vodenica nastavis pratiti markaciju, i skreces desno nakon sto dodjes do potoka. Uglavnom ako ides prvi put i iskljucivo radi Studen' potoka, idi preko Gradine tj. pod 1.
Ni Lukomir nije daleko od Studen' potoka, ali to je bolje da ides s nekim ko zna put.
- MedenoSrce
#590 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
@hb imas li kakve fotografije radi bolje orijentacije 
-
BIONA
#591 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala ti puno na objasnjenju, definitivno cu pratiti ovaj tvoj putokazhorion_bosona wrote:Vrlo lako jer je udaljen hodom manje od sat vremena.
Mozes na dva nacina, s tim da bi ti lakse objasnio neka polazna tacka u oba slucaja bude ista - mezarje u Umoljanima (ne zvuci obecavajuce). Do te tacke tj. mezarja ces doci ako nastavis putem od limene dzamije i skrenes lijevo, u nastavku makadamskog puta nekih 150 metara. Vidjeces lijevo od mezarja manju cistinu, na kojoj mozes ostaviti auto.
- horion_bosona
#592 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
MedenoSrce wrote:@hb imas li kakve fotografije radi bolje orijentacije
mislim da nema potrebe, jer detaljno sam opisao...
- horion_bosona
#593 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nema na cemu i lijep provod...BIONA wrote:Hvala ti puno na objasnjenju, definitivno cu pratiti ovaj tvoj putokazhorion_bosona wrote:...![]()
- Admir_1984
#594 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ni kanjon Rakitnice nije dalekohorion_bosona wrote: Ni Lukomir nije daleko od Studen' potoka, ali to je bolje da ides s nekim ko zna put.
-
muniza
#595 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
A i Krvavac bi mogli, zbog pogledaAdmir_1984 wrote:ni kanjon Rakitnice nije dalekohorion_bosona wrote: Ni Lukomir nije daleko od Studen' potoka, ali to je bolje da ides s nekim ko zna put.
-
BIONA
#596 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Molim Vas, uozbiljite se 
- horion_bosona
#597 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
fakat su neozbiljni Biona...

sta fali, pa eto je od S.potoka do Lukomira za manje od 2 sata, fina staza, dobro markirana, uz to uziva cijelo vrijeme u pogledu na Rakitnicu i Visocicu preko...muniza wrote:A i Krvavac bi mogli, zbog pogledaAdmir_1984 wrote:ni kanjon Rakitnice nije dalekohorion_bosona wrote: Ni Lukomir nije daleko od Studen' potoka, ali to je bolje da ides s nekim ko zna put.
-
BIONA
#598 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
eeee, lako je njima udarati po nejaci koja ne zna gdje je Studeni potok 
- svjezi_ustipak
#599 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
horion_bosona wrote:
sta fali, pa eto je od S.potoka do Lukomira za manje od 2 sata, fina staza, dobro markirana, uz to uziva cijelo vrijeme u pogledu na Rakitnicu i Visocicu preko...
gdje je ulaz na stazu prema Lukomiru?
- Admir_1984
#600 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nema tu klasicnog ulaza, imaš tablu pored studenog potoka (pri kraju studenog potoka prema kanjonu) koja usmjerava na markacije staze iznad kanjona. A ako ideš sa druge strane preko Oblja onda od Gradine se samo uzbrdo penješ blago lijevo i gledaš najveci vrh i kad dodjes onda se samo spustiš u Lukomir (nema šume i lako se orjentisati u tom slucaju)svjezi_ustipak wrote:horion_bosona wrote:
sta fali, pa eto je od S.potoka do Lukomira za manje od 2 sata, fina staza, dobro markirana, uz to uziva cijelo vrijeme u pogledu na Rakitnicu i Visocicu preko...
gdje je ulaz na stazu prema Lukomiru?