bosna123 wrote:
Dobar video. Tako nekako i jeste. Ne zamjeram dobronamjernim ljudima jer zaista ne znaju, svima je ovo nesto novo pa se tu onda mijesa i tradicija, pa misle da se zelimo vratiti na tradicionalne odnose... ma treba nam svima vremena. Zamjeram onima koji NECE da uce i namjerno pitaju provokativna pitanja. Jedanput pricam sa kolegicom, pita me kakva mi je kosa, ja kazem nesto kao farbam je u tu i tu nijansu, a ona pita zasto farbas... Ali ona je to zaista iskreno pitala, nije znala kakva su pravila... Ili moja drugarica kupovala ves, a mlada prodavacica nije mogla odsutati pa je upitala je li to za nju licno...
Alejkumu selam. Ovaj zadnji primjer koji si navela je klasika. Kao "sto ce njoj sexi ves kad je pokrivena".

Valjda sexi ves treba ispadati iz dzinsa da bi bila ok, inace je ...ma sta ovdje kazu inteligentne prodavacice.
Klasicna zamjena teza.
Bio je jedan palestinski film prije dosta godina na tu temu. U filmu nana, majka i kcer pricaju o hidzabu. Nana prica kako ga je morala nositi, takav adet bio cak i ako nisi klanjao, majka ga je skinula jer je to znacilo oslobadjanje od tradicionalnih stega, omogucilo joj da se kao licnost ostvari, a kcer ga je stavila usprkos protivljenju i majke i nane jer je bio odraz njene vjere. To upravo oslikava nasu situaciju. Selam
Odraz njene vjere, i izraz njenog slobodnog izbora.

Kad vidim djevojku/zenu koja je pokrivena na Zapadu, to je definitivno njen izbor, jer drustvo je manje-vise protiv toga, muz je ( po uvrijezenoj predrasudi ) na to ne moze natjerati ( jer je opet drustvo stiti ), prema tome radi se o necem drugom.
@Pietje_Bel, vrlo vazno sta neko misli. Bosna nazalost nije parametar za neke opste vrijednosti.