Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

arzuhal

#576 Re: Hidžab-mahrama

Post by arzuhal »

bosna123 wrote:
Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Ne samo ovo, već cijeli post je... :)
Hvala ti za ovo lijepo, iskreno, ljudsko svjedočenje. Ne može tebi niko ništa, naravno.
almin-78

#577 Re: Hidžab-mahrama

Post by almin-78 »

Latina wrote::)

a sta ovo treba da kaze? :D :D
bosna123

#578 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

arzuhal wrote:
bosna123 wrote:
Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Ne samo ovo, već cijeli post je... :)
Hvala ti za ovo lijepo, iskreno, ljudsko svjedočenje. Ne može tebi niko ništa, naravno.
:)
Razumijemo se.
beautyfool

#579 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

@bosna123
Mashaallah jako lijep post, hvala ti sto si s nama podjelila svoja osjecanja pod hidzabom :) da te Allah nagradi na isrenosti i da ti olaksa svaki tvoj korak pod hidzabom.
Selam alejkum
arzuhal

#580 Re: Hidžab-mahrama

Post by arzuhal »

bosna123

#581 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

beautyfool wrote:@bosna123
Mashaallah jako lijep post, hvala ti sto si s nama podjelila svoja osjecanja pod hidzabom :) da te Allah nagradi na isrenosti i da ti olaksa svaki tvoj korak pod hidzabom.
Selam alejkum
Alejkumu selam
Amin. Ma olaksao je On vec onog momenta kada mi je prvi put poslao tu zelju u srce, a ja je prihvatila. Trebalo je jos dugo dugo vremena proci da je i realiziram, ali elhamdulillah jednostavno to sam ja.
HomeArt

#582 Re: Hidžab-mahrama

Post by HomeArt »

bosna123 wrote:@latina :thumbup:
Odrasla sam uz Azru.
Nisam mogla bas sve citati. Za ove ljude kojima smo mi pokrivene zagonetka:sta? kako? zasto? Mogu reci samo neka svoja licna iskustva. Pokrila sam se sa 28 pa imam iskustva i kao pokrivena i kao otkrivena. Nije bilo ni zbog decka, ni zbog muza, a ni oca, cak naprotiv. Nekako dodje do toga kada ste prakticni vjernik, imate zelju potpuno se predati. Prvo se javlja na mahove, vremenom zelja postaje sve jaca i jaca... Klanjate 5 dnevnih namaza, za svaki namaz morate biti pokrivena, tako da ta marama i odjeca je nekako i prije pokrivanja dio tebe, onda se pocnes pitati jednog dana kad ispred dzamije skines maramu zasto ja ovo radim kad se sasvim dobro osjecam i s maramom. Onda nadjes se negdje, muskarci ti prilaze, udvaraju ti, odmjeravaju te, prepricavaju neke neprikladne dozivljaje... Iskreno nisam bas uvijek pazila sta cu i kako obuci, naravno da nisam izbacivala adute na izvolite, ali bez lazne skromnosti moram reci da sam muskarcima uvijek bila interesantna ma koliko ja mislila da sam pristojno obucena. Neke situacije su mi nekad bile smijesne, a nekada bas i nisu... Uvijek sam smatrala da je pokrivanje farz, samo se nekako nisam usudjivala, bojala sam se mozda cu se predomisliti, ma ne znam sejtan valjda... I onda sam odlucila, bilo je 100 puta lakse nego sam mislila... Svaleri vise nisu prilazili, ljudi su prestali psovati i pricati prostote preda mnom, istina pojavile su se cuvene predrasude, ali to je ojacalo moj karakter... Islam nikada nece biti fensi-smensi, sto je dobro za borbu protiv vlastitog ega, pa onda prelazite level po level pa se opet vracate, a cilj je da te jedino bude briga sta o tebi misli tvoj Gospodar, a ne komsija, teta u prodavnici, drustvo iz Osnovne itd. Kakvo je osjecanje iznutra, pa ne znam ima tu uspona i padova, covjek uvijek na sebi mora raditi, ako ne radis jednog dana neces vise imati dovoljno imana za nositi hidzab. Ja jednostavno svoj hidzab volim, on je dio mog identiteta, kao moje ime, jezik, zavicaj... Ispocetka, kada sam se tek pokrila, skidala bih hidzab cim negdje dodjem jer ljudi nisu bili naviknuti na mene pokrivenu pa da im olaksam. Vremenom se to urijedilo pa sad nekad skidam, a nekada ne. Kod kuce sam otkrivena jer nema potrebe da se pokrivam. Nisam osim tih sitnih predrasuda i komentara dozivjela neka neugodna aman-zaman iskustva. Cesto i vani putujem, ljudima koji nisu iz Bosne sam cesto interesantna pa mi pridju, pricaju nesto neobavezno, ponekad pitaju ponesto o marami ili vjeri. Vjerovatno i oni zele ispipati kako to funkcioniram, narocito ako je ljeto... U Sarajevu, konkretno najvece nerazumijevanje dolazi od strane zena, generacija moje majke i malo starije, to su oni malogradjanski standardi. One uvijek pretpostavljaju da se neki novci dobijaju za to. Poneki stariji muskarac znao je nekad kada prodje pored mene promrmljati nesto u stilu kurva...ali to se zaista rijetko rijetko desava. Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Image
bosna123

#583 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

You're welcome!
Bosanac sa dna kace

#584 Re: Hidžab-mahrama

Post by Bosanac sa dna kace »

zonbirile wrote:
zonbirile wrote:@osa

tekst ti po mjeri,ima samo jednu falinku.Bivših glimica ,ludača,ima ta i još koja,a hiđaba ,ihhaaaaj.

u pravu si treba plakati,po izboru-nad sudbinom jedne glumice,ili miliona "vjernica".Daj @latina,nosi gaće na glavi,ali ne maltretiraj okolo i ne ubijeđuj više ostale.
eto @latina maltretira okolo, a ti ne, postedi nas tvoje objektivnosti
tekst jeset dobar, ali ja se jos uvijek pitam o kom to on ''krscanskom zapadu'' pise??? :-? :?
Bosanac sa dna kace

#585 Re: Hidžab-mahrama

bosna123 wrote:
a sve ko biva nesto multi-kulti, demokratija, folovi golovi, sta ti ja znam sve...... kad ono.. :skoljka:
zonbirile

#586 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

@BSDK

kakve veze ima multi sa incidentom,po kojoj je logici nisu mogli politi pijani Bošnjaci,mangupi na balkonu.Pa ulica M.Šnajdera,vidim da si u Turskoj, je u Sarajevu,papak jedan,odmah si naletio-ti mislio Mostar,radi imena.Vama poluinteligentima i odgovaraju torovi,ne moraš da misliš,to vas boli,sami sa sobom nema greške,pići selam do daske,probij i dasku.
Bosanac sa dna kace

#587 Re: Hidžab-mahrama

[quote="zonbirile"]@BSDK

kakve veze ima multi sa incidentom,po kojoj je logici nisu mogli politi pijani Bošnjaci,mangupi na balkonu.Pa ulica M.Šnajdera,vidim da si u Turskoj, je u Sarajevu,papak jedan,odmah si naletio-ti mislio Mostar,radi imena.Vama poluinteligentima i odgovaraju torovi,ne moraš da misliš,to vas boli,sami sa sobom nema greške,pići selam do daske,probij i dasku.[/quote]
papak, poluinteligentan, debil, budala, majmun je tvoj rijcenik koji koristis na ovom forumu, valjda da doakzes nesto....

P.S: procito sam sta je zena napisala i znam gdje je ulica Snajdera, ne znam ko ovdje spominje Mostar? :-?
black

#588 Re: Hidžab-mahrama

Post by black »

zonbirile wrote:@BSDK

kakve veze ima multi sa incidentom,po kojoj je logici nisu mogli politi pijani Bošnjaci,mangupi na balkonu.Pa ulica M.Šnajdera,vidim da si u Turskoj, je u Sarajevu,papak jedan,odmah si naletio-ti mislio Mostar,radi imena.Vama poluinteligentima i odgovaraju torovi,ne moraš da misliš,to vas boli,sami sa sobom nema greške,pići selam do daske,probij i dasku.
kultura i tolerancija na nivou :oops:
atom62

#589 Re: Hidžab-mahrama

Post by atom62 »

ima li iz islamske zajednice kakvih prijedloga za modnu sezonu proljece-ljeto 2009? zna li se koja duzina tola, kakve kosulje, koji dizjan i boje, kakva frizura i brada su ovog ljeta in?
vrijeme mi je da pocnem se sprermati al bi mi par uputa ili modela bilo od velike pomoci! nosim vel. 52 za muskarce.
hvala svima na pomoci! :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#590 Re: Hidžab-mahrama

Post by dr.gog »

Dobro jutro :)
Ne mogu da vjerujem ali eto...

@zonbirile i @atom62, zamoliću vas da na nekoliko dana odmorite od sarajevo-x foruma.Stvarno nema smisla.

hvala.
Banned user for reason “krsenje pravila foruma”
» zonbirile, atom62
7 dana
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#591 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

bosna123 wrote:U Sarajevu, konkretno najvece nerazumijevanje dolazi od strane zena, generacija moje majke i malo starije, to su oni malogradjanski standardi. One uvijek pretpostavljaju da se neki novci dobijaju za to. Poneki stariji muskarac znao je nekad kada prodje pored mene promrmljati nesto u stilu kurva...ali to se zaista rijetko rijetko desava. Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Hehehe...sjetih se moje nane Allah joj rahmetile, koja bi se skockala :razz: kad dodje u Rajvosa, ali maramu nikad nije skinula. I sjetim se one prelijepe duse sto ju je nosila u sebi...pa nema garderobe koja to moze kupiti. :)

A tetama, cikama i drcnim alkoholiziranim malogradjanima reci slijedeci put da nauce engleski, kad su vec toliko toga propustili nauciti, a onda neka pogledaju ovaj ili neki od slicnih video klipova.

pozz :)
bosna123

#592 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Latina wrote:
bosna123 wrote:U Sarajevu, konkretno najvece nerazumijevanje dolazi od strane zena, generacija moje majke i malo starije, to su oni malogradjanski standardi. One uvijek pretpostavljaju da se neki novci dobijaju za to. Poneki stariji muskarac znao je nekad kada prodje pored mene promrmljati nesto u stilu kurva...ali to se zaista rijetko rijetko desava. Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Hehehe...sjetih se moje nane Allah joj rahmetile, koja bi se skockala :razz: kad dodje u Rajvosa, ali maramu nikad nije skinula. I sjetim se one prelijepe duse sto ju je nosila u sebi...pa nema garderobe koja to moze kupiti. :)

A tetama, cikama i drcnim alkoholiziranim malogradjanima reci slijedeci put da nauce engleski, kad su vec toliko toga propustili nauciti, a onda neka pogledaju ovaj ili neki od slicnih video klipova.

pozz :)

Dobar video. Tako nekako i jeste. Ne zamjeram dobronamjernim ljudima jer zaista ne znaju, svima je ovo nesto novo pa se tu onda mijesa i tradicija, pa misle da se zelimo vratiti na tradicionalne odnose... ma treba nam svima vremena. Zamjeram onima koji NECE da uce i namjerno pitaju provokativna pitanja. Jedanput pricam sa kolegicom, pita me kakva mi je kosa, ja kazem nesto kao farbam je u tu i tu nijansu, a ona pita zasto farbas... Ali ona je to zaista iskreno pitala, nije znala kakva su pravila... Ili moja drugarica kupovala ves, a mlada prodavacica nije mogla odsutati pa je upitala je li to za nju licno... Bio je jedan palestinski film prije dosta godina na tu temu. U filmu nana, majka i kcer pricaju o hidzabu. Nana prica kako ga je morala nositi, takav adet bio cak i ako nisi klanjao, majka ga je skinula jer je to znacilo oslobadjanje od tradicionalnih stega, omogucilo joj da se kao licnost ostvari, a kcer ga je stavila usprkos protivljenju i majke i nane jer je bio odraz njene vjere. To upravo oslikava nasu situaciju. Selam
Last edited by bosna123 on 23/02/2009 23:10, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#593 Re: Hidžab-mahrama

Post by Pietje_Bel »

u Bosni ce uvijek biti mali dio onih zena koji se pokrivaju. Vecina Bosnjaka ce to uvijek smatrati ipak "primitivnim". Ispravite me ako grijesim.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#594 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

bosna123 wrote: Dobar video. Tako nekako i jeste. Ne zamjeram dobronamjernim ljudima jer zaista ne znaju, svima je ovo nesto novo pa se tu onda mijesa i tradicija, pa misle da se zelimo vratiti na tradicionalne odnose... ma treba nam svima vremena. Zamjeram onima koji NECE da uce i namjerno pitaju provokativna pitanja. Jedanput pricam sa kolegicom, pita me kakva mi je kosa, ja kazem nesto kao farbam je u tu i tu nijansu, a ona pita zasto farbas... Ali ona je to zaista iskreno pitala, nije znala kakva su pravila... Ili moja drugarica kupovala ves, a mlada prodavacica nije mogla odsutati pa je upitala je li to za nju licno...
:)

Alejkumu selam. Ovaj zadnji primjer koji si navela je klasika. Kao "sto ce njoj sexi ves kad je pokrivena". :-) Valjda sexi ves treba ispadati iz dzinsa da bi bila ok, inace je ...ma sta ovdje kazu inteligentne prodavacice. :D

Klasicna zamjena teza.
Bio je jedan palestinski film prije dosta godina na tu temu. U filmu nana, majka i kcer pricaju o hidzabu. Nana prica kako ga je morala nositi, takav adet bio cak i ako nisi klanjao, majka ga je skinula jer je to znacilo oslobadjanje od tradicionalnih stega, omogucilo joj da se kao licnost ostvari, a kcer ga je stavila usprkos protivljenju i majke i nane jer je bio odraz njene vjere. To upravo oslikava nasu situaciju. Selam
Odraz njene vjere, i izraz njenog slobodnog izbora. :) Kad vidim djevojku/zenu koja je pokrivena na Zapadu, to je definitivno njen izbor, jer drustvo je manje-vise protiv toga, muz je ( po uvrijezenoj predrasudi ) na to ne moze natjerati ( jer je opet drustvo stiti ), prema tome radi se o necem drugom.

@Pietje_Bel, vrlo vazno sta neko misli. Bosna nazalost nije parametar za neke opste vrijednosti.
Mrs.Zurbrigen

#595 Re: Hidžab-mahrama

Post by Mrs.Zurbrigen »

hi!
ja sam prvi put u zivotu bila konfrontirana sa pokrivenom curom u skoli - svapska realschule koju su vodili katolicke casne sestre. cura se zvala fatma, nosila je ne samo maramu, nego i (sorry, ne znam kako se zove) one duge kapute - u biti, od nje se samo vidjelo lice, ruke i cipele... :) fatma je bila jedina u porodici koja je odlucila da ce nositi maramu, porodica joj i nije bila bas za, ali je ona ostala pri svojoj odluci. bila je dobra ucenica i znala je, kuda hoce, dalje u skolu i onda na studije. dakle, fatma na svoj nacin nije ispunila ni jedan klise koji u svabiji kruzi o muslimankama sa maramama. i uvijek kad netko pocne pricati o jadnim muslimankama, koje nose marame protiv svoje volje, ja se sjetim fatme i realiziram da nije sve crno-bijelo. i zato sam uvijek zahvalna svojoj skolskoj drugarici.

e a sad pitanje: koja je razlika, ili kako se odlucuje kako da se pokrije? mislim, ima puno zena koje nose samo maramu, druge nose i kapute a trece se pokriju skroz. da li su to tradicije razlicitih kultura? ili je to individualna odluka? i ako je, na cemu bazira? sorry ako je to sad jako privatno, ali bi me stvarno zanimalo.

hvala unaprijed!
hepek071

#596 Re: Hidžab-mahrama

Post by hepek071 »

Tema koja se iskljucivo tice zena. Muskarce ne treba ni pitati ionako im mozak drugacije radi, uvjerit ce zene da trebaju hodati na rukama i opravdati jednim od svetih pisama ako to zadovoljava neku od njihovih zelja.
bosna123

#597 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Mrs.Zurbrigen wrote: e a sad pitanje: koja je razlika, ili kako se odlucuje kako da se pokrije? mislim, ima puno zena koje nose samo maramu, druge nose i kapute a trece se pokriju skroz. da li su to tradicije razlicitih kultura? ili je to individualna odluka? i ako je, na cemu bazira? sorry ako je to sad jako privatno, ali bi me stvarno zanimalo.

hvala unaprijed!
Ma to svako odlucuje po sebi valjda. Naravno imaju neke norme koje bi se morale ispostovati, ali te niko nece danas slati na lomacu ako ih bas ne ispunjavas. Ja gledam da sam koliko toliko sahih pokrivena, ono da mi se ne ocrtavaju obline. Ne bih sada ulazila u te detalje, jer cesto vode unutarmuslimanskim prepirkama, a narocito ne volim kada se muskarci u to mijesaju. Nisam obrazovana u vjerskom smislu, ali mislim da je neko negdje postavio post koji objasnjava koje uvjete javna zenska odjeca treba zadovoljiti.
mala_ba

#598 Re: Hidžab-mahrama

Post by mala_ba »

bosna123 wrote:@latina :thumbup:
Odrasla sam uz Azru.
Nisam mogla bas sve citati. Za ove ljude kojima smo mi pokrivene zagonetka:sta? kako? zasto? Mogu reci samo neka svoja licna iskustva. Pokrila sam se sa 28 pa imam iskustva i kao pokrivena i kao otkrivena. Nije bilo ni zbog decka, ni zbog muza, a ni oca, cak naprotiv. Nekako dodje do toga kada ste prakticni vjernik, imate zelju potpuno se predati. Prvo se javlja na mahove, vremenom zelja postaje sve jaca i jaca... Klanjate 5 dnevnih namaza, za svaki namaz morate biti pokrivena, tako da ta marama i odjeca je nekako i prije pokrivanja dio tebe, onda se pocnes pitati jednog dana kad ispred dzamije skines maramu zasto ja ovo radim kad se sasvim dobro osjecam i s maramom. Onda nadjes se negdje, muskarci ti prilaze, udvaraju ti, odmjeravaju te, prepricavaju neke neprikladne dozivljaje... Iskreno nisam bas uvijek pazila sta cu i kako obuci, naravno da nisam izbacivala adute na izvolite, ali bez lazne skromnosti moram reci da sam muskarcima uvijek bila interesantna ma koliko ja mislila da sam pristojno obucena. Neke situacije su mi nekad bile smijesne, a nekada bas i nisu... Uvijek sam smatrala da je pokrivanje farz, samo se nekako nisam usudjivala, bojala sam se mozda cu se predomisliti, ma ne znam sejtan valjda... I onda sam odlucila, bilo je 100 puta lakse nego sam mislila... Svaleri vise nisu prilazili, ljudi su prestali psovati i pricati prostote preda mnom, istina pojavile su se cuvene predrasude, ali to je ojacalo moj karakter... Islam nikada nece biti fensi-smensi, sto je dobro za borbu protiv vlastitog ega, pa onda prelazite level po level pa se opet vracate, a cilj je da te jedino bude briga sta o tebi misli tvoj Gospodar, a ne komsija, teta u prodavnici, drustvo iz Osnovne itd. Kakvo je osjecanje iznutra, pa ne znam ima tu uspona i padova, covjek uvijek na sebi mora raditi, ako ne radis jednog dana neces vise imati dovoljno imana za nositi hidzab. Ja jednostavno svoj hidzab volim, on je dio mog identiteta, kao moje ime, jezik, zavicaj... Ispocetka, kada sam se tek pokrila, skidala bih hidzab cim negdje dodjem jer ljudi nisu bili naviknuti na mene pokrivenu pa da im olaksam. Vremenom se to urijedilo pa sad nekad skidam, a nekada ne. Kod kuce sam otkrivena jer nema potrebe da se pokrivam. Nisam osim tih sitnih predrasuda i komentara dozivjela neka neugodna aman-zaman iskustva. Cesto i vani putujem, ljudima koji nisu iz Bosne sam cesto interesantna pa mi pridju, pricaju nesto neobavezno, ponekad pitaju ponesto o marami ili vjeri. Vjerovatno i oni zele ispipati kako to funkcioniram, narocito ako je ljeto... U Sarajevu, konkretno najvece nerazumijevanje dolazi od strane zena, generacija moje majke i malo starije, to su oni malogradjanski standardi. One uvijek pretpostavljaju da se neki novci dobijaju za to. Poneki stariji muskarac znao je nekad kada prodje pored mene promrmljati nesto u stilu kurva...ali to se zaista rijetko rijetko desava. Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Pravo lijep tekst, hvala.
beautyfool

#599 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Mrs.Zurbrigen wrote:hi!
ja sam prvi put u zivotu bila konfrontirana sa pokrivenom curom u skoli - svapska realschule koju su vodili katolicke casne sestre. cura se zvala fatma, nosila je ne samo maramu, nego i (sorry, ne znam kako se zove) one duge kapute - u biti, od nje se samo vidjelo lice, ruke i cipele... :) fatma je bila jedina u porodici koja je odlucila da ce nositi maramu, porodica joj i nije bila bas za, ali je ona ostala pri svojoj odluci. bila je dobra ucenica i znala je, kuda hoce, dalje u skolu i onda na studije. dakle, fatma na svoj nacin nije ispunila ni jedan klise koji u svabiji kruzi o muslimankama sa maramama. i uvijek kad netko pocne pricati o jadnim muslimankama, koje nose marame protiv svoje volje, ja se sjetim fatme i realiziram da nije sve crno-bijelo. i zato sam uvijek zahvalna svojoj skolskoj drugarici.

e a sad pitanje: koja je razlika, ili kako se odlucuje kako da se pokrije? mislim, ima puno zena koje nose samo maramu, druge nose i kapute a trece se pokriju skroz. da li su to tradicije razlicitih kultura? ili je to individualna odluka? i ako je, na cemu bazira? sorry ako je to sad jako privatno, ali bi me stvarno zanimalo.

hvala unaprijed!
Osnovna pravila pokrivanja je da bude cijelo tijelo pokriveno osim ruku tj saka i lica, da garderoba ne ocrtava linije tijela, dakle da nije preuska, da nije providna i dr. Najljepsa garderoba za muslimanku je garderoba skromnosti :)a naravno da moze nositi stil koji god hoce dok god ne oskace od osnovnih pravila.
Bosanac sa dna kace

#600 Re: Hidžab-mahrama

Pietje_Bel wrote:u Bosni ce uvijek biti mali dio onih zena koji se pokrivaju. Vecina Bosnjaka ce to uvijek smatrati ipak "primitivnim". Ispravite me ako grijesim.
girjesis, a nisu one primitivne, vec oni koji tako misle, izvini ako si se naso uvrijedjenim
Post Reply