Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
dallton

#576 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

oldplague wrote:
Kosovar wrote:Zar nisu smijesni argumenti poput "Albanci jedini imaju dvje drzave" :)) Sta su Austrijanci?? Ili recimo zitelji Kipra?? Pa onda Svicarci, Belgijanci itd?
Da mogu, Albanci bi vrlo rado te dvije pretopili u jednu, ali nisu insistirali jer je vladao strah od price o "Velikoj Albaniji".

Bilo kako bilo, Kosovo ode u mnogo ljepsu pricu od one u kojoj je bilo prije deceniju, a i ja sa njim:))
Austrijanci su Austrijanci, kako im i ime kaže. Žitelji Kipra su pušači, kako je opštepoznato. Bez obzira na to, želim vam mir i prosperitet, jer ako nema mira tamo, neće ga biti ni ovamo.
kosovar nek je vama sa srecom i sve najbolje, kao sto ti je @oldplague rekao ako tamo ne bude mira, nece ga garant biti ni ovdje
oldplague

#577 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by oldplague »

Rekla bolan, rekla. :mrgreen: :mrgreen:
dallton

#578 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

oldplague wrote:Rekla bolan, rekla. :mrgreen: :mrgreen:
dobro bona dobro, nisam te prepoznao :D
Johny

#579 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

dallton wrote:
opet prica o kolijevkama, srcu srbije i ostalim glupostima...e sad mozete uzeti tu kolijevku pa je ljuljati do besvjesti ...a sta bi s vojvodinom, jel i to kolijevka? i koliko srbija ima tih kolijevki, jel to neki mitoloski djecji vrtic?
Mislio sam da sa tobom covek moze da komentarise na malo ozbiljnijem nivou ako se ne slazemo...

Ovi tvoji postovi su kafanski nivo, puni ironije i predrasuda, ja ti govorim o tome kako meni izgleda istorijski razvoj situacije na Kosovu, mozda i nisam u pravu u svim stvarima, ali pokusavam da objektivno sagledam situaciju.

Umesto da ukazes gde mislis da gresim ti se podrugljivo obracas, ponavljas fraze do iznemoglosti, ismevas se sa svime sto ima veze sa Srbijom. Ni u jednom tvom postu ne vidim argumente ZA i PROTIV, imas dovoljno mozga da shvatis da ovako komplexne teme ne smeju se posmatrati jednostrano jer takvim stavom proizvodis kumulisane greske...znas i ti to, ali ova navijacka uloga ti vise odgovara, komotniji si u njoj, jer si svoju teoriju o sveobuhvatnoj mrznji svega sto ima veze sa srpskom drzavom razradio da perfekcije, sto bi se sad menjao :-?
dallton

#580 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

ja se ismjevam mitologiji, a mitologija je upravo ta prica o kolijevkama itd.

sta mislis recimo da se ta prica aktivira sa bugarske strane pa se kaze e pa prije 1913 (sto je slozit ces se blize nego kosovski boj) je taj i taj dio srbije bio bugarski, pa su srbi istjerali bugare nakon sto su im to velike sile dozvolile

ili opet vojvodina - ako se ne sjecas bila pod madjarskom dugo godina, puno puno duze nego ikad pod srbijom, posto su srbi u vojvodini da se razumijemo dosljaci i useljenici (kad bi se gledalo tvojom logikom)...i sad madjarska kaze - e, vremena su se promjenila, ovo je sve bilo nase prije trijanonskog ugovora, tu su spomenici madjarske stare kulture (koja je starija nego srpska, posto su madjari imali kraljevstvo kad pojam "srbi" jos nije ni postojao, vidi pod madjarski kralj stefan, period 1048-1059), vrijeme je da se nama ta kolijevka vrati ....

ovo su absurdni primjeri, al to bi ti bio rezultat tvog razmisljanja, jer osim tvog poimanja historije postoje i druga poimanja historije, i nema nikakvog razloga da tvoja perspektiva ima prednost nad ostalima
Johny

#581 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Kosovar wrote:Zar nisu smijesni argumenti poput "Albanci jedini imaju dvje drzave" :)) Sta su Austrijanci?? Ili recimo zitelji Kipra?? Pa onda Svicarci, Belgijanci itd?
Da mogu, Albanci bi vrlo rado te dvije pretopili u jednu, ali nisu insistirali jer je vladao strah od price o "Velikoj Albaniji".

Bilo kako bilo, Kosovo ode u mnogo ljepsu pricu od one u kojoj je bilo prije deceniju, a i ja sa njim:))
Kakav su Austrijanci primer?! Jel mislis da se oni osecaju Nemcima...nema sanse. To je sve igra istorije, kad je Bizmark ujedinjavao sve germanske narode imao je mogucnost i da Austrijance obuhvati time, ali nije zeleo, tad je jos napravljena jasna podela, od tad je proslo 140 godina, samo kratko je Hitler uspeo da ih pripoji, ali sve to vreme oni su izgradili identitet koji se razlikuje od Nemaca, sto ne znaci da nisu bliski...

Kipar kao primer ima smisla, ali kakva je to drzava?! Malo ostrvo podeljeno izmedju dva naroda, jedan deo u EU(zbog interesa mocnika) a drugi deo nepriznat tavori u ljubavi sa Turcima...

Svajcarci opet los primer, jes da su podeljeni na 3 kantona koji mogu asocirati da ih tvore Italijani, Nemci i Francuzi, i da je kao takav kompatibilan sa Kosovom, ali pitaj npr nekog Svajcarca iz Berna sta misli o tome da se definise kao Nemac... cak i njihov nemacki je totalno deformisan u odnosu na onaj knjizevni...

Belgija...opet znak pitanja... podeljeni izmedju dela koji govori francuski i flamanski, niti su ovi sto govore francuski Francuzi niti su ovi Flamanci Holandjani, obe skupine imaju svoje posebne karakteristike...

Ovo sto si rekao je tacno, svi zelite Veliku Albaniju, sto da ne i deo Makedonije i Crne Gore, ma i Grcke...od svake drzave po parce uzmite...ni tad necete biti siti, kojim pravom osudjujete onda Slobine svinjarije?! On po meni i nije bio nacionalista vec manipulator zeljan po svaku cenu da ostane na vlasti, ali vase vodje iskreno veruju da koncept Velike Albanije ima smisla u 21. veku...a to je tuzno!
dallton

#582 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

prvo albanci mogu sanjati nekakvu veliku albaniju al su dovoljno realni da znaju da im je bolje da zive u vise drzava kao ravnopravni gradjani, nego da idu svijetu uz nos...npr. sad je i albancima (a i bosnjacima) 100000 puta bolje sto postoji crna gora kao nezavisna drzava, ili makedonija kao nezavisna drzava jer u takvim manjim zemljama - koje radi historijske nuznosti nisu vrste "nacija drzava" - cine znacajne manjine koje pretezu na vagi i imaju puno, puno bolji status (a ne kazem da je super) - vidi pod crna gora - nego status koji su recimo albanci imali na kosovu dok je bilo pod srbijom, ili status bosnjaka u sandzaku ....
oldplague

#583 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by oldplague »

dallton wrote:prvo albanci mogu sanjati nekakvu veliku albaniju al su dovoljno realni da znaju da im je bolje da zive u vise drzava kao ravnopravni gradjani, nego da idu svijetu uz nos...npr. sad je i albancima (a i bosnjacima) 100000 puta bolje sto postoji crna gora kao nezavisna drzava, ili makedonija kao nezavisna drzava jer u takvim manjim zemljama - koje radi historijske nuznosti nisu vrste "nacija drzava" - cine znacajne manjine koje pretezu na vagi i imaju puno, puno bolji status (a ne kazem da je super) - vidi pod crna gora - nego status koji su recimo albanci imali na kosovu dok je bilo pod srbijom, ili status bosnjaka u sandzaku ....
Albanci ne moraju sanjati Veliku Albaniju, već je de facto imaju. A Albanci Makedonije će se definitivno uskoro izboriti za nezavisnost. Makedonija je zemlja na nestanku. Za Crnu Goru nisam sigurna, ona možda opstane.
Johny

#584 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

dallton wrote:ja se ismjevam mitologiji, a mitologija je upravo ta prica o kolijevkama itd.

sta mislis recimo da se ta prica aktivira sa bugarske strane pa se kaze e pa prije 1913 (sto je slozit ces se blize nego kosovski boj) je taj i taj dio srbije bio bugarski, pa su srbi istjerali bugare nakon sto su im to velike sile dozvolile

ili opet vojvodina - ako se ne sjecas bila pod madjarskom dugo godina, puno puno duze nego ikad pod srbijom, posto su srbi u vojvodini da se razumijemo dosljaci i useljenici (kad bi se gledalo tvojom logikom)...i sad madjarska kaze - e, vremena su se promjenila, ovo je sve bilo nase prije trijanonskog ugovora, tu su spomenici madjarske stare kulture (koja je starija nego srpska, posto su madjari imali kraljevstvo kad pojam "srbi" jos nije ni postojao, vidi pod madjarski kralj stefan, period 1048-1059), vrijeme je da se nama ta kolijevka vrati ....

ovo su absurdni primjeri, al to bi ti bio rezultat tvog razmisljanja, jer osim tvog poimanja historije postoje i druga poimanja historije, i nema nikakvog razloga da tvoja perspektiva ima prednost nad ostalima
Uzimas samo one primere koji ti odgovaraju...

Spominjes Makedoniju, i to samo jedan momenat koji se uklapa u tvoju pricu. Vrati se malo unazad, makedonski narod nije imao izgradjenu nacionalnu svest u 19-om veku, ta teritorija je trpela uticaje i Srbije i Bugarske i i Grcke u kulturnom smislu, sve tri strane su polagale prava na tu teritoriju i vrsile jak uticaj, dan danas severna Makedonija je najvise pod srpskim uticajem, istocna pod bugarskim, jug jednim delom ima veze sa Grcima a zapad sa Albancima. Kazu da oni sa prezimenom SKI su blizi Srbima po poreklu a ovi sa OV i EV su blizi Bugarima. Sta se tu desilo, Rusija je preko svog satelita Bugarske napravila "San Stefansku" Bugarsku koja je dobila celu Makedoniju u amanet, ostale zapadne sile su bile protiv, to je trajalo neko vreme, Srbija je osvojila posle Balkanskih ratova, u celoj prvoj Jugi nije postojala ni jedna granica koja je asocirala da je Makedonija posebna celina, pojavom banovina stvara se i Vardarska banovina, ali koja ukljucuje i Nis, sto nema veze sa rasprostranjenoscu makedonskog naroda.
Danas su Makedonci poseban narod, nemam nista protiv, uspeli su da oforme svoju nacionalnu svet, koja je i dalje krhka, ali zelim im svu srecu...

I o Vojvodini plagiras cinjenice, nije ona bila deo Madjarske nego Austrougarske monarhije, o tome da ta teritorija nije bilo izvorno Madjarska govori i cinjenica da Vojvodina dobija to ime, uspeli su da stvore neku autonomiju, kao i Hrvati i jos neki narodi. Tokom dolaska Srba na Balkan jedan deo se naseljavao u te krajeve, ne mali broj Srba u Vojvodini se danas preziva na OV i EV, nisu oni poreklom Bugari, vec potomci tih autohtonih Srba koji tu zive vekovima... mogu se sloziti da istorijski gledano Vojvodina nije bila srpska, ali nije bila ni nicija druga, madjari jesu vladali tamo u neko vreme, ali i Huni, Avari, i razne horde koje su krstarile tim krajevima, mnogi narodi dan danas zive u njoj, ali su Srbi uspeli svojom politikom da obuhvate tu oblast, mada nikad kao integralni deo centralizovane Srbije, uvek su zeleli neku autonomiju za sta se i danas bore...

Tako ja mogu da se igram istorije pa da kazem da Hercegovina na pripada drzavi BIH, imali su zasebne vladare, poseban identitet jos u srednjem veku... svaku drzavu moze tako da posmatras, ali to je neozbiljno...

Ono sto mi nikako ne odgovaras je - gde ja albanska drzavnost na Kosovu ikad u proslosti, gde su im spomenici kulture, gde su im vladari, kraljevi ,carevi koji su upravljali Kosovom?! Toga nema...jbg...
Last edited by Johny on 09/05/2009 14:23, edited 1 time in total.
dallton

#585 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:
dallton wrote:ja se ismjevam mitologiji, a mitologija je upravo ta prica o kolijevkama itd.

Uzimas samo one primere koji ti odgovaraju...

Spominjes Makedoniju, i to samo jedan momenat koji se uklapa u tvoju pricu. Vrati se malo unazad, makedonski narod nije imao izgradjenu nacionalnu svest u 19-om veku, ta teritorija je trpela uticaje i Srbije i Bugarske i i Grcke u kulturnom smislu, sve tri strane su polagale prava na tu teritoriju i vrsile jak uticaj, dan danas severna Makedonija je najvise pod srpskim uticajem, istocna pod bugarskim, jug jednim delom ima veze sa Grcima a zapad sa Albancima. Kazu da oni sa prezimenom SKI su blizi Srbima po poreklu a ovi sa OV i EV su blizi Bugarima. Sta se tu desilo, Rusija je preko svog satelita Bugarske napravila "San Stefansku" Bugarsku koja je dobila celu Makedoniju u amanet, ostale zapadne sile su bile protiv, to je trajalo neko vreme, Srbija je osvojila posle Balkanskih ratova, u celoj Jugi nije postojala ni jedna granica koja je asocirala da je Makedonija posebna celina, pojavom banovina stvara se i Vardarska banovina, ali koja ukljucuje i Nis, sto nema veze sa rasprostranjenoscu makedonskog naroda.
Danas su Makedonci poseban narod, nemam nista protiv, uspeli su da oforme svoju nacionalnu svet, koja je i dalje krhka, ali zelim im svu srecu...

I o Vojvodini plagiras cinjenice, nije ona bila deo Madjarske nego Austrougarske monarhije, o tome da ta teritorija nije bilo izvorno Madjarska govori i cinjenica da Vojvodina dobija to ime, uspeli su da stvore neku autonomiju, kao i Hrvati i jos neki narodi. Tokom dolaska Srba na Balkan jedan deo se naseljavao u te krajeve, ne mali broj Srba u Vojvodini se danas preziva na OV i EV, nisu oni poreklom Bugari, vec potomci tih autohtonih Srba koji tu zive vekovima... mogu se sloziti da istorijski gledano Vojvodina nije bila srpska, ali nije bila ni nicija druga, madjari jesu vladali tamo u neko vreme, ali i Huni, Avari, i razne horde koje su krstarile tim krajevima, mnogi narodi dan danas zive u njoj, ali su Srbi uspeli svojom politikom da obuhvate tu oblast, mada nikad kao integralni deo centralizovane Srbije, uvek su zeleli neku autonomiju za sta se i danas bore...

Tako ja mogru da se igram istorije pa da kazem da Hercegovina na pripada drzavi BIH, imali su zasebne vladare, poseban identitet jos u srednjem veku... svaku drzavu moze tako da posmatras, ali to je neozbiljno...

Ono sto mi nikako ne odgovaras je - gde ja albanska drzavnost na Kosovu ikad u proslosti, gde su im spomenici kulture, gde su ima vladari, kraljevi ,carevi koji su upravljali Kosovom?! Toga nema...jbg...
i tako ja mogu citirati ove dokaze iz historije (imas recimo tri hiljade jednu studiju izdatu u madjarskoj po kojoj je vojvodina madjarska zemlja s dosta ubjedljivih dokaza), pa onda ti citiras neke druge izvore (recimo iz srbije koji kazu da je to bas srpska zemlja), al je sva rasprava uzaludna i ne vodi nikud...i bas zato sto je rasprava uzaludna i bez zakljucaka, prica o "historijskim kolijevkama" je direktno smijesna i vrijedna ismijavanja...na kraju si to i sam priznao kad kazes -" srbi su vijvodinu osvojili svojom politikom" - a ako su to srbi osvojili znaci nije bilo njihovo, osvaja se samo ono sto nije tvoje...

tebi je problem na kosovu - sto si i sam toliko puta rekao - sto ima "toliko albanaca" - e pa oni su voljeli da imaju djecu (cak si jednom rekao "da im je bilo lose ne bi djecu radjali") a sto srbi nisu ko im je kriv

i da hercegovina je imala svoje zasebne vladare - i sta sad?
Johny

#586 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Vrati se na prve moje postove juce, krenuo sam u raspravu jer je neko rekao da je Srbija okupirala Albance na Kosovu, rekao sam da je to glupost jer okuacija znaci da taj narod na tom podrucju je imao neku nezavisnost i da je u medjuvremenu izgubio...onda smo razvezli pricu o tome ko je kad u istoriji imao sta na Kosovu, sa tog stanovista Srbija ima mnogo vise da ponudi nego Albanci...

Opet maliciozno imputiras da sam ja rekao da je jedini problem sto Albanke radjaju mnogo... smatram da je takav natalitet nedostojan civilizacije u kojoj zivimo, da to nije ljubav prema deci nego primitivnost, ako ti smatras da je normalno imati 7-8 dece, i to u svakoj porodici, a da pritom nemas nista da im pruzis, ni obrazovanje, ni perspektivu...sorry, ali to je za mene dno.
Nema veze natalitet u siroj slici, i da je bio normalan ne postoji minimalni zajednicki interes koji bi ujedinio Srbe i Albance, nema volje ni sa jedne strane da se to popravi i zato je situacija na Kosovu takva.

Politika je tecna supstanca, i drzave sa njom, ja se prvi ne zaklinjem u Kosovo, napisao sam ovde vise puta da je dobro sto se Kosovo odvojilo, i nemoj meni da pripisujes nikakvu mitomaniju i velikosrpstvo, ne bi imao nikakav problem da zivim i u najmanjoj drzavi na svetu ako ce da ona bude najprosperitetnija, velicina u smislu granica odusevljava samo iskompeksirane likove koji propadaju u licnom zivotu, pa pokusavaju to da nadomeste sa "vidi kolka mi je drzava"...bolje od toga zvuci i "vidi koliki mi je..." :wink:
dallton

#587 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:Vrati se na prve moje postove juce, krenuo sam u raspravu jer je neko rekao da je Srbija okupirala Albance na Kosovu, rekao sam da je to glupost jer okuacija znaci da taj narod na tom podrucju je imao neku nezavisnost i da je u medjuvremenu izgubio...onda smo razvezli pricu o tome ko je kad u istoriji imao sta na Kosovu, sa tog stanovista Srbija ima mnogo vise da ponudi nego Albanci...

Opet maliciozno imputiras da sam ja rekao da je jedini problem sto Albanke radjaju mnogo... smatram da je takav natalitet nedostojan civilizacije u kojoj zivimo, da to nije ljubav prema deci nego primitivnost, ako ti smatras da je normalno imati 7-8 dece, i to u svakoj porodici, a da pritom nemas nista da im pruzis, ni obrazovanje, ni perspektivu...sorry, ali to je za mene dno.
Nema veze natalitet u siroj slici, i da je bio normalan ne postoji minimalni zajednicki interes koji bi ujedinio Srbe i Albance, nema volje ni sa jedne strane da se to popravi i zato je situacija na Kosovu takva.

Politika je tecna supstanca, i drzave sa njom, ja se prvi na zaklinjem u Kosovo, napisao sam ovde vise puta da je dobro sto se Kosovo odvojilo, i nemoj meni da pripisujes nikakvu mitomaniju i velikosrpstvo, ne bi imao nikakav problem da zivim i u najmanjoj drzavi na svetu ako ce da ona bude najprosperitetnija, velicina u smislu granica odusevljava samo iskompeksirane likove koji propadaju u licnom zivotu, pa pokusavaju to da nadomeste sa "vidi kolka mi je drzava"...bolje od toga zvuci i "vidi koliki mi je..." :wink:
ne pripisujem ti ja nista - sam si vise puta rekao "da je kosovo ostalo u srbiji natalitetom bi nas pojeli za 10 godina", pa onda na drugom mjestu (rasprava o albancima u bivsoj jugi) "da im je bilo lose ne bi djecu radjali", itd. - nemoj sad da trazim unazad po postovima, ovo su sve tvoje rijeci

da li postoji zajednicki interes - postoji, postoji i te kako, jer je postojao dugo vremena, a prekinut je nasilno (oduzimanjem autonomije, itd). ...al eto, vrijeme ce pokazati svoje, drzave u buducnosti svakako nece biti bitne, vidjecemo kako ce se onda ponasanje mjenjati
Johny

#588 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Da, pisao sam da je natalitet u takvom smislu problem, ali daleko da ja to smatram da je srz problema...

Ako ti ne vidis funkcionalni problem u drzavi gde manjinski narod ima galopirajuci prirodni prirastaj a vecinski narod u nivou ostalih evropskih naroda...onda se totalno ne razumemo, u velikoj meri je natalitet povezan sa stepenom razvoja nekog naroda, i to u obrnutoj srazmeri...

Iz tih razloga, a i mnogih drugih smatram da je opcija da Kosovo postane nezavisna drzava najmanje lose, ako ti zivis u zajednickoj kuci sa bratom sa kojim imas lose odnose, a pritom on jos stvara potomke koji nastavljaju tu tradiciju, onda podeli tu kucu da svako zivi zasebno, nije najsrecnije resenje, zidari i komsiluk ce se pitati cemu ti zidovi, ali na dugi rok ces smanjiti buku i psovanje koje se cuje i kroz zatvoreni prozor...
dallton

#589 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:Da, pisao sam da je natalitet u takvom smislu problem, ali daleko da ja to smatram da je srz problema...

Ako ti ne vidis funkcionalni problem u drzavi gde manjinski narod ima galopirajuci prirodni prirastaj a vecinski narod u nivou ostalih evropskih naroda...onda se totalno ne razumemo, u velikoj meri je natalitet povezan sa stepenom razvoja nekog naroda, i to u obrnutoj srazmeri...

Iz tih razloga, a i mnogih drugih smatram da je opcija da Kosovo postane nezavisna drzava najmanje lose, ako ti zivis u zajednickoj kuci sa bratom sa kojim imas lose odnose, a pritom on jos stvara potomke koji nastavljaju tu tradiciju, onda podeli tu kucu da svako zivi zasebno, nije najsrecnije resenje, zidari i komsilu ce se pitati cemu ti zidovi, ali na dugi rok ces smanjiti buku i psovanje koje se cuje i kroz zatvoreni prozor...
ma ja, to ona prica natalitet je izraz neciviliziranosti - to ti se zove eugenika, onih koji eventualno ima puno malo nas nerviraju jer smo mi "civilizirani" a oni nisu...tvoj komentar implicira da su srbi ti koji su civilizirani, a albanci kao nisu - a to bi trebalo provjeriti spram cinjenica, pa recimo pitati da li su albanci pocinili genocid na kraju 20 stoljeca? odgovor je kao sto znamo nisu, a opet za srpsku stranu (bilo pc u BiH ili srpsko etnicko ciscenje na kosovu) odgovor je jesu - i sta proizlazi iz toga? da je etnicko ciscenje bilo izraz "civiliziranja" po sistemu puno vas ima, nije civilizirano pa da vam smanjimo broj
Johny

#590 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

daltone, majstor si :)

Kako shortcut-ujes prema genocidu, nicim izazvan...

Bez eufemizama, mislim da su Srbi kao narod na visoj stepenici od Albanaca, a to mozemo meriti po mnogim kriterijumima uspesnosti. Kao sto nemam dileme da su Francuzi, Englezi i Nemci na visem stupnju od balkanskih naroda. To je neka razumna vertikala koja ne pravi od ovih boljih "nad-rasu" vec pravi zdravu konkurenciju koja ce sve narode terati da budu uspesniji...

To ne znaci da svi ti narodi nisu pravili greske, pravili su ih i to velike, prave ih i pravice ih, niko nije bezgresan kao individua, a kamoli kad to projektujemo na relativno apstraktan pojam kao sto su nacije...

Imali smo stotine genocida u 20. veku, i onaj Jermena u Turskoj, i Nemaca prema Jevrejima, Ciganima i Slovenima, i posle Rusa prema Nemcima, da ne govorim kolko su se Africki narodi trebili medjusobno, imas genocid Srba prema Bosnjacima, ali imas i u 21. veku kaubojsko ponasanje Amerikanaca i stotine hiljada zrtava u Iraku i Avganistanu...

Jel cu na osnovu toga zakljucivati da su Jermeni bolji od Turaka, Iracani od Amerikanaca?! Nikako!

Jasno se mogu razgraniciti takve stvari od doprinosa nekog naroda u kulturi, sportu, nauci... ratovi budu i prodju, ostaju neke stvari koje su iznad toga...
dallton

#591 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:daltone, majstor si :)

Kako shortcut-ujes prema genocidu, nicim izazvan...

Bez eufemizama, mislim da su Srbi kao narod na visoj stepenici od Albanaca, a to mozemo meriti po mnogim kriterijumima uspesnosti. Kao sto nemam dileme da su Francuzi, Englezi i Nemci na visem stupnju od balkanskih naroda. To je neka razumna vertikala koja ne pravi od ovih boljih "nad-rasu" vec pravi zdravu konkurenciju koja ce sve narode terati da budu uspesniji...

To ne znaci da svi ti narodi nisu pravili greske, pravili su ih i to velike, prave ih i pravice ih, niko nije bezgresan kao individua, a kamoli kad to projektujemo na relativno apstraktan pojam kao sto su nacije...

Imali smo stotine genocida u 20. veku, i onaj Jermena u Turskoj, i Nemaca prema Jevrejima, Ciganima i Slovenima, i posle Rusa prema Nemcima, da ne govorim kolko su se Africki narodi trebili medjusobno, imas genocid Srba prema Bosnjacima, ali imas i u 21. veku kaubojsko ponasanje Amerikanaca i stotine hiljada zrtava u Iraku i Avganistanu...

Jel cu na osnovu toga zakljucivati da su Jermeni bolji od Turaka, Iracani od Amerikanaca?! Nikako!

Jasno se mogu razgraniciti takve stvari od doprinosa nekog naroda u kulturi, sportu, nauci... ratovi budu i prodju, ostaju neke stvari koje su iznad toga...
moze biti, al se recimo danas spominju njemci po holokaustu, jer ljudi duze pamte lose nego bilo sta drugo...

a usporedba ti ne stoji, jer je generalizirana (ono svi su to radili pa sto ne bi i mi), ovdje je usporedba samo izmedju srba i albanaca (jer ti tvrdis da su srbi civiliziraniji) - pitanje je zasto su to srbi uradili, a albanci, kad su srbi toliko napredni?

ponasanje u ratu je jedna od bitnih oznaka civiliziranosti ..ameri sad zatvaraju guantanamo pa se izvinjavaju ( au 18 vijeku cisto sumnjam da su bili isti ljudi kao danas)...njemacka ne da ni dan da prodje u skolama a da se ne spomene holokaust - e i ovo su ti izrazi civiliziranosti koje ti to toliko volis...ako znaci po tome gledamo, mozemo reci da su srbi jos u 18 vijeku, jer na kraju 20 i na pocetku 21 rade iste stvari koje su radili u 18 (koje su tada svi radili), pa su to jos i slavili a i danas slave, a narocito se ljute kad im neko sa strane to prebacuje - dok recimo kad njemcima neko to prebacuje, oni objasnjavaju koliko su se promjenili.. a recimo albanci koju su navodno nazadni kontaju sve gore navedeno ne smiju raditi jer to vise nije prihvatljivo u modernom svijetu - onda ko bolje konta norme modernog svijeta, srbi ili albanci? valjda se civiliziranost mjeri po tome i koliko razumjevas i pridrzavas se normi koje vladaju u modernom svijetu - a na toj skali srbi su donji
Johny

#592 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Opet farbas sliku svojim bojama...

Vec sam jednom pominjao da nema ozbiljnog rata bez genocida, etnickog ciscenja i raznih zlocina... Ti stalno teoretises da to sto su Srbi radili u ratu ne radi niko drugi u savremenom svetu, navodis planska silovanja Muslimanki...mogao bi da ti navodim slicne primere i u drugim ratovima, ali iz pijeteta prema ljudima koji mozda procitaju ovaj post a direktno su pogodjeni tom katastrofom necu da umanjujem i relativizujem taj zlocin...

Sigurno da je sramota to sto su radili srpski vojnici u zadnjem ratu, nemam uopste nameru da to opravdavam jer me je sramota toga sto su radili u ime moga naroda.

Predstavljas situaciju kao da se nista nije promenilo, predsednik Srbije Tadic se izvinio svim narodima koji su patili zbog srpskih zlocina, priznaje Srebrenicu i ostale logore, odveo je u Hag 95% osumnjicenih...to je covek koji uziva najvece poverenje od gradjana Srbije dokazano na nekoliko izbora zadnjih 5 godina... mozes ti to da apstrahujes ali to je cinjenica koju prepoznaju sve svetske sile, i niko nikad Tadica od njihove strane nije optuzio za nacionalizam(kao sto mu spocitavaju neki domaci novinari i politicari) vec ga krste recima "prozapadni", "demokratski"... ako izmedju njega, Slobe, Kostunice i Seselja stavis znak jednakosti onda je to slepilo...
dallton

#593 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:Opet farbas sliku svojim bojama...

Vec sam jednom pominjao da nema ozbiljnog rata bez genocida, etnickog ciscenja i raznih zlocina... Ti stalno teoretises da to sto su Srbi radili u ratu ne radi niko drugi u savremenom svetu, navodis planska silovanja Muslimanki...mogao bi da ti navodim slicne primere i u drugim ratovima, ali iz pijeteta prema ljudima koji mozda procitaju ovaj post a direktno su pogodjeni tom katastrofom necu da umanjujem i relativizujem taj zlocin...

Sigurno da je sramota to sto su radili srpski vojnici u zadnjem ratu, nemam uopste nameru da to opravdavam jer me je sramota toga sto su radili u ime moga naroda.

Predstavljas situaciju kao da se nista nije promenilo, predsednik Srbije Tadic se izvinio svim narodima koji su patili zbog srpskih zlocina, priznaje Srebrenicu i ostale logore, odveo je u Hag 95% osumnjicenih...to je covek koji uziva najvece poverenje od gradjana Srbije dokazano na nekoliko izbora zadnjih 5 godina... mozes ti to da apstrahujes ali to je cinjenica koju prepoznaju sve svetske sile, i niko nikad Tadica od njihove strane nije optuzio za nacionalizam(kao sto mu spocitavaju neki domaci novinari i politicari) vec ga krste recima "prozapadni", "demokratski"... ako izmedju njega, Solobe, Kostunice i Seselja stavis znak jednakosti onda je to slepilo...
opet ti isto - "ovo se desilo zato sto je bio ozbiljan rat"...odmah da ti kazem nije tacno - prvo, tek nakon rata u bosni, u list vojnih taktika za izvrsenje genocida i etnickog ciscenja je uveden pojam "plansko silovanje s ciljem izvrsenja etnickog ciscenje" u isto vrijeme kad je uvedeno i novo krivicno djelo u medjunarodnom pravu s istim naslovom...pogodi ko je pocinio silovanja? znaci to je prvo ...drugo, nije tacno da su svi ratovi vodjeni s ciljem etnickog ciscenja i genocida - njemacka je okupirala francusku, pa nije ubijala sve redom francuze, takodje austriju, poljsku, holandiju itd. - ono zbog cega je holokaust postao sinonim za horor jeste da se prvi put desilo da se planski i organizirano tamani narod samo zato sto je bas taj narod a ne zbog toga sto je to bio 2 svjetski rat..jos jedan primjer da ratovi nisu vezani za etnicko ciscenje - otomanska imperije je bila tu 5 vijekova, nije istrjebila ni grke ni srbe ni bugare ni mnoge druge, jer im je vise bilo stalo da upravljaju nego da istrebljuju, jer nisu patili od velike mrznje spram nikoga - naravno da nisu bili cvijece, al da su oni pocinili etnicka ciscenja, danas grka ne bi bilo - mogli su, al nisu, sto ti govori nesto o nekom, bar malom stepenu civilizacije na kojem su bili...Austrougarska je ratom zauzela hrvatsku, aneksijom bosnu, al su i hrvati i bosanci i srbi u bosni jos uvijek zivi i zdravi, sto ti govori o tome da su se austrijanci vodili interesom, a da nisu dovoljno mrzili nikoga da bi ga istrebljali...Dalje, rusi - upravljali i poljskom i ceskom i madjarskom i rumunijom i opet nisu nikoga istrjebili, kako sto znas svi ti narodi su zivi i zdravi

znaci taj argument o tome da je etnicko ciscenje i genocid "nuzan" dio svakog rata mozes slobodno baciti kroz prozor, to je vrsta samozablude i samoutjehe po principu "ma nismo nista gori od drugih" - cinjenice govore drugacije...
Johny

#594 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Ajde ti meni reci kolko su civilizovani Hrvati kao narod kad su ucinili najmonstruozniji zlocin na ovim prostorima kao sto je genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima, po cemu je Jasenovac bolji od Srebrenice?!

U celoj svojoj analizi to si namerno izbegao jer se ne uklapa u tvoju teoriju o "zlom narodu".

Tako pausalno predstavljas neke situacije, u stilu "svi su oni danas zivi i zdravi"... tako i ja mogu da kazem- Muslimani su doziveli genocid pa su i oni danas zivi i zdravi...ruzno je to...

Dal ima ista gore nego uzimati malu decu iz ruku majki, odvoditi ih u Istambul i praviti od njih elitnu vojsku kojoj je ispiran mozak da zaboravi odakle su dosli...

Austrougarska je usla u WW1 sa ciljem "unistiti Srbiju" desetine hiljada civila je pobijeno kad su oni okupirali Srbiju a vojska pobegla kroz Albaniju... cista osveta nad golorukim seljacima koji su ostali...

Pricas o Poljskoj, a previdjas sta su Nemci i Rusi uradili Poljacima kad su ih osvojili, ojadili su ih, takve zlocine su pravili da im ovi nisu oprostili to ni dan danas, gledaj samo tekme kad igraju Nemci i Poljaci kolko ima nacionalizma...

Primeti samo kolko ima u tvojim postovima mrznje prema Srbima, to je preterano mnogo, nemam uoste ambiciju da promenim tvoj stav, to je cementirano odavno, samo zelim da znas kolko mozda i nesvesno nastupas sovinisticki...
dallton

#595 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Johny wrote:Ajde ti meni reci kolko su civilizovani Hrvati kao narod kad su ucinili najmonstruozniji zlocin na ovim prostorima kao sto je genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima, po cemu je Jasenovac bolji od Srebrenice?!

U celoj svojoj analizi to si namerno izbegao jer se ne uklapa u tvoju teoriju o "zlom narodu".

Tako pausalno predstavljas neke situacije, u stilu "svi su oni danas zivi i zdravi"... tako i ja mogu da kazem- Muslimani su doziveli genocid pa su i oni danas zivi i zdravi...ruzno je to...

Dal ima ista gore nego uzimati malu decu iz ruku majki, odvoditi ih u Istambul i praviti od njih elitnu vojsku kojoj je ispiran mozak da zaboravi odakle su dosli...

Austrougarska je usla u WW1 sa ciljem "unistiti Srbiju" desetine hiljada civila je pobijeno kad su oni okupirali Srbiju a vojska pobegla kroz Albaniju... cista osveta nad golorukim seljacima koji su ostali...

Pricas o Poljskoj, a previdjas sta su Nemci i Rusi uradili Poljacima kad su ih osvojili, ojadili su ih, takve zlocine su pravili da im ovi nisu oprostili to ni dan danas, gledaj samo tekme kad igraju Nemci i Poljaci kolko ima nacionalizma...

Primeti samo kolko ima u tvojim postovima mrznje prema Srbima, to je preterano mnogo, nemam uoste ambiciju da promenim tvoj stav, to je cementirano odavno, samo zelim da znas kolko mozda i nesvesno nastupas sovinisticki...
muslimani (kako ih ti zoves) su zivi i zdravi zahvaljujuci sebi, i nikome drugome, da su srbi mogli pobili bi sve, srecom moto njihove vojske je vazno je ucestvovati, a pobjediti nece nikad, jer treba srca i pameti (nijedno nije prisutno u ovom slucaju)....a sta je razlika u vezi hrvatske - pa jasna ko dan, ndh vise ne postoji, mislim da je toliko jasno - ako ti mislis da je danasnja ndh (nezavisna hrvatska :D )ustaska, to je vec tvoj problem ...nemas dzoni argumenata, i pokusavas sve nivelizirati i izjednaciti, a slabo ti polazi za rukom slicno kao u raspravi o historiji i sam to potvrdjujes - gore pises "jel ima sta gore nego odvoditi djecu u istanbul" - jel to ona mladiceva recenica " da se osvetimo turcima" (ko biva muslimani u bih su turci pa im se treba vratiti)...i kakve veze s bosnom ima austrougarska - jesu to opet argumenti iz historije tipa "mi cemo se vama osvetiti jer su nas austrijanci i turci ubijali" - stvarno maksimum inteligencije, eto sad ste imali pet minuta osvete, kosova vise nema, sad jos da napravimo jedno 3000 knjiga i filmova o tome ko su i sta rade srbi (a nesto nas ide, jer imamo materijala kao sto vidis) cisto da malo svijet upoznamo i popravimo imidz srbije i srba generalno

...nego da se vratimo na dalje cinjenice - evo pokusaj ovo oboriti:
jel srpska vojska jedina osudjena za genocid - jeste..jel opet srpska vojska jedina osudjena za planska silovanja - jest ...jel nebrojeno puta osudjena za etnicko ciscenje od hrvatske preko (masovno) bosne pa do kosova - jeste brate...e sad mi pokazi te iste presude u istom obimu i istim intenzitetom zlocina na drugim stranama...ako je rat uvijek ko sto ti kazes "svi to rade i svuda se to desava" citiraj presude na drugim stranama

zaboravio sam ovaj dio sto se tice tadica i njegovih navodnih izvinjenja - prvo, njegova izvinjenja su smijesna, a kad bude izvinjenje za prave, to ce ljudi znati prepoznati ...drugo, on je izvinjenje dao s komentarom "a sad ocekujem uzvratno" - e to uzvratno mozes cekati dok si ziv, jer vojska ni iz hrvatske ni iz bosne nije isla u srbiju da pali (za nato me nije briga, to ste sami zakuhali), prema tome zasto bi se srbiji iko izvinjavao? srbi u hrvatskoj i Bih su se pobunili protiv zemalja ciji su drzavljani, i odnosi s njima nemaju nista sa srbijom (koliko god oni mislili drugacije) = medjutim srbija je kriva jer je masovno cinila i pomagala zlocine u susjednim zemljama, a na kraju i unutar onoga sto je tada bila i njena sopstvena zemlja, tj. kosovo...

i sta ti kontas, ja nesto imam neku buhaha mrznju prema srbima generalno - nemam ni jednog momenta, volim ja sebe previse da bi ikoga mrzio - ovo sto ja gore pisem su uglavnom cinjenice i sudske presude, a sto iste presude same opisuju kakvi su dogadjaji i kako se koja grupa ponasa, to nije moj problem...mozete uloziti zalbu sudu
Kosovar

#596 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Kosovar »

Kosovo je primljeno u Medjunarodni Monetarni Fond. Samo da obavijestim :)
Mx

#597 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Mx »

Kosovar wrote:Kosovo je primljeno u Medjunarodni Monetarni Fond. Samo da obavijestim :)
Valbon_1 wrote:Nezvanicno - Od juce Republika Kosova je punopravan clan Medjunardnog Monetarnog Fonda (MMF).
Za nekoliko dana, ocekuje se i zvanicno saopstenje MMF-a. :thumbup: :)
Sve cestitke Kosovu na primanju u MMF :D

Nego @ Kosovar mozes li objasniti kako tako perfektno pises Bosanski jezik?

Dobro bi bilo da se potsjetis da na forumu sarajevo-x pisu osim Bosnjaka i Srbi iz Bosne i iz Srbije te isto tako i Hrvati.
MuaDib

#598 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by MuaDib »

Mx wrote:
Kosovar wrote:Kosovo je primljeno u Medjunarodni Monetarni Fond. Samo da obavijestim :)
Valbon_1 wrote:Nezvanicno - Od juce Republika Kosova je punopravan clan Medjunardnog Monetarnog Fonda (MMF).
Za nekoliko dana, ocekuje se i zvanicno saopstenje MMF-a. :thumbup: :)

Sve cestitke Kosovu na primanju u MMF :D

Nego @ Kosovar mozes li objasniti kako tako perfektno pises Bosanski jezik?

Dobro bi bilo da se potsjetis da na forumu sarajevo-x pisu osim Bosnjaka i Srbi iz Bosne i iz Srbije te isto tako i Hrvati.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Baš su se usrećili.
Valbon_1

#599 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Valbon_1 »

@kosovar
Përshendetje vëlla shqiptar :)

@Muadib
Od juna mjeseca jurisamo na Svjetsku Banku 8-)
dallton

#600 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Valbon_1 wrote:@kosovar
Përshendetje vëlla shqiptar :)

@Muadib
Od juna mjeseca jurisamo na Svjetsku Banku 8-)
sad ce i @muadib jurisati za tobom, treba i nama love i to konstantno
Post Reply