Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHF_Manijak

#576 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by BHF_Manijak »

Obskurni wrote:Može, a to je doživotna kazna.
To nije pravda što ti spominješ to je jednostavno osveta.
Cuj nije pravda, jok nije, pravda je da mu dozivotnu puknu u onom hotelu od zatvora i da za 15 godina ili za koliko vec izadjes ko i Plavsicka, to je bas pravda! :oops: :zzzz:

Hajd ba manite se patetike, samo kazem opet nedo Bog da se vasem nekom bliznjem, majci, sestri, djetetu nesto gorzno desi, da mu neko nanese kakvo zlo koje ce ga kostai zivota ne daj Boze ili dozivotne traume, garant bi i tad humaniste ovakve glumili! :oops:
Eto USA, koja slovi za kolijevku demokratije, ovog onog, u svojim pojedinim dijelovima ima i dalje aktivnu smrtnu kaznu.
vodoprovodčik

#577 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by vodoprovodčik »

Starozavjetne "oko za oko, zub za zub" još uvijek je važno polazište za koncept pravde kod mnogih ljudi, a i cijelih društava. Teško se kutarisat tog drevnog bremena. Ironija u svemu tome je što većinom ljudi koji vjeruju u tešku onostranu kaznu/nagradu insistiraju i na takvoj ovostranoj.
Last edited by vodoprovodčik on 23/02/2012 23:39, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#578 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

zar nije ranije spomenuto na forumu,da se ubijaju oosbe koje pricaju protiv Islama :?: ne osobe koje su jednostavno prestale biti vjernici :!:
vodoprovodčik

#579 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by vodoprovodčik »

Eto USA, koja slovi za kolijevku demokratije, ovog onog, u svojim pojedinim dijelovima ima i dalje aktivnu smrtnu kaznu.
Kolijevka demokratije je stara Atena.
Obskurni

#580 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Obskurni »

BHF_Manijak wrote:
Cuj nije pravda, jok nije, pravda je da mu dozivotnu puknu u onom hotelu od zatvora i da za 15 godina ili za koliko vec izadjes ko i Plavsicka, to je bas pravda! :oops: :zzzz:

Hajd ba manite se patetike, samo kazem opet nedo Bog da se vasem nekom bliznjem, majci, sestri, djetetu nesto gorzno desi, da mu neko nanese kakvo zlo koje ce ga kostai zivota ne daj Boze ili dozivotne traume, garant bi i tad humaniste ovakve glumili! :oops:
Plavsicka nije dobila doživotnu :(
Jebiga, pravda tako ne funkcioniše. Osveta i želja za njom se ne smiju uplitati u proces niti smiju biti presudni. Da se dopusti miješanje moglo bi se još štošta drugo dopustiti u sudskom procesu.
Ne mere to tako i na tome se temelje pravni sistemi mnogih država.
ljubav_aha

#581 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:zar nije ranije spomenuto na forumu,da se ubijaju oosbe koje pricaju protiv Islama :?: ne osobe koje su jednostavno prestale biti vjernici :!:
BHF_Manijak

#582 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by BHF_Manijak »

@Obskurni, nazalost zato i imamo toliko propusta u zakonima i sistemima. Ovo ne pricam sada konkretno o temi "napustanje islama se kaznjava smrcu", vec generalno sta mislim o smrtnoj kazni. Itekako je podrzavam, mozete me nazvati barbarom, divljakom, srednjevjekovnim, ovim ili onim, no priznajem javno da bih licno zubima mogo zadavit nekoga ko bi mi nekom bliznjem smrt donio, dijete silovo, majku, sestru, nebitno vise. Nekom je zadovoljenje pravde da se po sudu ganja, koji ce mu izreci mizernu kaznu(Pogledajte samo kod nas kazne za ubistva, slucaj Mistric itd, SMIJESNE, TOTALNO SMIJESNE kazne, hocete reci da je to zadovoljenje pravde???) i cica mica gotova prica. Izaci ce uz neko pomilovanje nakon 15-20 godina i to je to.
Ali bezze pisem, imamo razlicite poglede na sve to i ok, vama vase meni moje.

Kad se izreknu kazne u nasem pravosudju, odmah se 30 stranica ispise kako pravda nije zadovoljenja, kako su premale kazne bla bla bla, no kad je ukazati na propuste islamskog prava, okrutnost istog, nazadnost, onda naravno sve to pada u vodu, svi oni koji su spominjali preblage kazne mijenjaju plocu.
ljubav_aha

#583 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote:zar nije ranije spomenuto na forumu,da se ubijaju oosbe koje pricaju protiv Islama :?: ne osobe koje su jednostavno prestale biti vjernici :!:
:?:
vodoprovodčik

#584 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by vodoprovodčik »

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote:
:?:
pa što ne provjeriš? :mrgreen:
fatamorgana

#585 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by fatamorgana »

"BHF_Manijak"

Kad se izreknu kazne u nasem pravosudju, odmah se 30 stranica ispise kako pravda nije zadovoljenja, kako su premale kazne bla bla bla, no kad je ukazati na propuste islamskog prava, okrutnost istog, nazadnost, onda naravno sve to pada u vodu, svi oni koji su spominjali preblage kazne mijenjaju plocu.
Sumnjam da je islamsko pravo u bilo čemu superiornije jer u zemljama se primjenjuje nije niše bolje u odnosu na druge zemlje gdje važi neko drugo pravo ili postoji represija pa na kraju opet pukne kao što vidimo ....
ljubav_aha

#586 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

vodoprovodčik wrote: pa što ne provjeriš? :mrgreen:
pa pokusaj razmisliti,trba 5 minuta: kako ce neko znati da li si napusito religiju ili ne,ako ti ako osoba ne izjavljujes javno,glasno u drzavama gdje je takvo ponasanje neprihvatljivo
BHF_Manijak

#587 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by BHF_Manijak »

Nisam zelio neke komparacija praviti, imaju ljudi koji ce se baviti tim i koji ce to analizirati, vec onako se samo osvrnuh na smrtnu kaznu, nevezano da li se ona primjenjuje u Iranu ili u nekoj od drzava USA-a. ;-)
fatamorgana

#588 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by fatamorgana »

BHF_Manijak wrote:Nisam zelio neke komparacija praviti, imaju ljudi koji ce se baviti tim i koji ce to analizirati, vec onako se samo osvrnuh na smrtnu kaznu, nevezano da li se ona primjenjuje u Iranu ili u nekoj od drzava USA-a. ;-)
Gdje god se primjenjuje nije manja stopa kriminala ...
vodoprovodčik

#589 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by vodoprovodčik »

ljubav_aha wrote:
vodoprovodčik wrote: pa što ne provjeriš? :mrgreen:
pa pokusaj razmisliti,trba 5 minuta: kako ce neko znati da li si napusito religiju ili ne,ako ti ako osoba ne izjavljujes javno,glasno u drzavama gdje je takvo ponasanje neprihvatljivo
moje se pitanje nije odnosilo na to, i bilo je ironično.
Čovjek

#590 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Čovjek »

Koga zanima Islam, neka pročita Kur´an, tu se nalaze svi odgovori, na sva pitanja o Islamu.
Bitte_Halt_ja_ja

#591 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BHF_Manijak wrote:

Ipak mislim da je smrtna kazna u neku ruku brz izlaz. Naravno samo cekanje na smrtnu kaznu i zadnji sati jesu velika kazna. Ali po meni licno najgori mi je onaj americki zatvor gdje su svi izolirani 24h i samo jednom sedmicno na 30min hodaju u krug, ne smiju pricati s drugima.

USA nije kolijevka demokratije
Last edited by Bitte_Halt_ja_ja on 24/02/2012 01:00, edited 1 time in total.
shecher

#592 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by shecher »

Bog zna bolje od ljudi. On zna, mi ne znamo. Cijela ljudska povijest nije ništa drugo do lutanja od jednog do drugog sistema. Čovjek nastoji pronaći neki zakon koji će zamijeniti onaj Božiji koji je ljudima ponavljan i objašnjavan preko svakog poslanika. Svjedoci smo da se se zakoni mijenjaju, nadopunjavaju, 'modernizuju', 'humanizuju', svakog dana, a da su ljudska društva sve bliže ponoru i katastrofi. Zakon je sve više na strani ubica, silovatelja, preljubnika, kradljivaca, kriminalaca, nego li na strani žrtava, ojađenih, onih kojima je nanijeta nepravda.
Kradljivac više nema ime. On samo ima inicijale. Tako je i sa svim ostalim kršiteljima zakona.

Kada bi samo jedan ubica, kradljivac... bio kažnjen onako kako to Bog zapovijeda, milioni drugih bi se dobro zamislili da li će se odlučiti na ubistvo, krađu...

Neko je nekada na ovome forumu napisao da, kada bi čitali priručnik za marince i upute kako da najefikasnije likvidiramo neprijatelja (hitac u glavu), sigurno bi zaključili da su oni i svi drugi američki vojnici barbari, nehumani... Ali to njihovo pravilo važi za određeni kontekst, situaciju.
Isto je i sa sankcijama o kojima govorimo.

Je li humano, civilizovano, normalno - ubiti, silovati, lihvariti, činiti blud? Po vama - jeste.
U nekim vojskama nadređeni ima pravo žestoko kazniti vojnika ukoliko ovaj odbije direktnu naredbu, pogotovo u toku bitke. Zašto? Taj vojnik je samovoljno prišao vojsci, prihvatio je "pravila igre", ali je u ključnom momentu izigrao povjerenje, doveo do smutnje i sumnje, ulio strah u srca saboraca, poljuljao njihovu vjeru i oslonac u njega.

Da se vratim konkretno pitanje pokretača teme.

Najprije imaj na umu da Allah kaže:
i reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!"

i kaže:

U vjeru nema prisiljavanja...

i kaže:

...tvoje je da objavljuješ, a Naše da tražimo polaganje računa.

i kaže:

Ako je tebi teško to što oni glave okreću, onda, ako možeš, potraži kakav otvor u Zemlji ili kakve ljestve ka nebu, pa im donesi jedno čudo! Da Allah hoće, On bi ih sve na Pravome putu sakupio; zato nikako ne budi od onih koji to ne znaju!

Nakon ovih ajeta jasno nam je da islam daje, priznaje mogućnost izbora, potvrđujući čovjekovu slobodu da bude vjernik ili ne.

Za vrijeme Muhammeda, s.a.v.s., bio je jedan kršćanin koji je prigrlio islam. Imao je i dva sina koji su ostali u svojoj vjeri. Ovaj čovjek je htio da ih prisilno uvede u islam, pa je o tome obavijestio Muhammed, a.s., pa mu je on rekao da to ne čini. Toliko o nasilnom islamu.

Zabranjeno je nekoga prisilno ugoniti u vjeru i dužnost je poštovati pravo drugog da vjeruje u nešto drugo, jer je to izraz njegove slobode i izbora za koji će svakako odgovarati.

Onaj ko je kao slobodan, punoljetan, umno zdrav prihvatio i priglio islam, smatra se da je ušao u jednu veliku zajednicu i da je stekao njeno povjerenje, te da je na određeni način predstavlja u odnosu sa drugima kroz svakodnevne relacije i odnose. Onaj ko nakon tog samovoljnog prihvatanja islama i priznavanja Allaha za Gospodara napusti islam smatra se neprijateljem zajednice (poput velike izdaje u slučaju nekih modernih država kada se pribjegava javnoj osudi, egzilu...), velikim grješnikom... Takva osoba daje loš primjer, pa osim što je griješna prema Bogu, izigrava se sa cijelim društvom, kriši ugovor koji ima sa muslimanima, kvari im ugled, širi smitnju.

Ako islam ne posmatrate samo kao religiju, nego u širem kontekstu, kao društvo, sistem življenja, onda će vam biti jasno zašto je 'otpadnik' od vjere u ovakvom statusu. U modernim zemljama i blaži oblici otpadništva od društva se kažnjavaju smrću (špijunaža, odavanje povjerljivih informacija, narušavanje nacionalne sigurnosti)... Ili, gledajte to ovako: svi ljudi su dio jednog velikog tijela (društva). Kada jedan dio postane prijetnja za čitav sistem (tijelo), u slučaju da nema drugog načina prevencije, kao posljednji čin (uvijek bolan i nerad) pribjegava se odstranjenu tog dijela.

A oni među vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru – njihova djela biće poništena i na ovome i na onome svijetu, i oni će stanovnici Džehennema biti, u njemu će vječno ostati.

Prije jedne bitke Muhammed, a.s., je rekao: "Oni koji od vjere vaše otpadnu - ubijte ih!" Molim vas da ovdje na umu imamo kontekst. Neke bitke su presudne. Od njih zavisi opstanak ne samo vojske nego i naroda iz kojeg vojska dolazi. Ovdje se ne radi o tome da je nečije pravo da (ne) vjeruje uskraćeno, nego se radi o posebnoj situaciji kada je pogubno da neko iz vojske izvrši dezertiranje, pobjegne s bojnog polja i naruši formaciju (ne ispuni zadatak), da povoda da neprijatelj psihološki ojača...

Za vrijeme Ebu Bekra, kada se islamska država nalazila između dva velika carstva, Perzijskog i Bizantijskog, neke manje zajednice, plemena, počela su odbijati poslušnost davanja zekata, pa je on pošao u pohod protiv njih jer je u tim trenucima bilo ključno da zajednica bude kompaktna i da ta plemena budu u okviru zajednice, a ne da pribjegnu nekom od spomenuta dva carstva i povećaju ih brojem i snadbiju ih važnim informacijama iznutra.

Zato je zaključak nekih islamskih učenjaka da se ubijanje otpadnika od vjere odnosi samo na one osobe koje se na neki način bore protiv zajednice (pomaganjem neprijatelja materijalno, odavanjem informacija, izdajom...). Ove situacije su rijetke!

Sad pročitaj ajet:

A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!" – On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa, a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru, a grozno će ona prebivalište biti!"

Spominje li se ubistvo onoga koji ne bude vjerovao?

Nema sumnje da će uvijek biti ljudi koji nisu vjernici. Konačan sud o njima ima samo Allah! Zato ni u Kur'anu, niti u hadisima, niti u praksi prvih generacija nemate ništa o tome da se ubija osoba koja nije musliman!

Jedan od dokaza da se ne ubija osoba koja izađe iz vjere (a nije prijetnja za društvo, prijetnja, smutljivac) su i ajeti:

Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačali nevjerovanje, Allah doista neće oprostiti i neće ih na Pravi put izvesti.

Ti poučavaj – tvoje je da poučavaš, ti vlast nad njima nemaš! A onoga koji glavu okreće i neće da vjeruje,
njega će Allah najvećom mukom mučiti. Nama će se oni, zaista, vratiti i pred Nama će, doista, račun polagati!

Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?

Jedino Allahu pripada sud o ljudima koji neće da vjeruju. Ni Poslanik, a.s., ni njegovi najbliži prijatelji, ashabi, nisu hodali ulicama i ubijali sve one koji nisu bili muslimani i koji nisu dijelili mišljenje s njima. Njegov prvi komšija je bio jevrej, pa ga nije ubio, nego ga je pazio i dobrim djelima uzvraćao na njegova vrijeđanja i spletke, te je ovaj, na kraju svoga života i prešao na islam.

Pa o čemu i govori sura "Nevjernici"?

Reci: "O vi nevjernici, ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama – vaša vjera, a meni – moja!"

Ima li ovdje poziva i dokaza za ubijanje?

Zamislite da neko (ko nije neprijatelj države, špijun, prijetnja za sigurnost, smutljivas i sve ono što sam ranije spomenuo) dođe u neki vid sumnje i kaže da više nije vjernik - i bude ubijen, a da nije ubijen došao bi do pokajanja kroz dva-tri dana, ko bi to smio taj teret preuzeti na sebe i "kazniti ga"?

Nadam se da sam uspio pojasniti zašto se napuštanje islama kažnjava smrću (u posebnim, određenim prilikama i situacijama).
Last edited by shecher on 25/02/2012 10:00, edited 1 time in total.
melac

#593 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by melac »

BHF_Manijak wrote:Cuj nije pravda, jok nije, pravda je da mu dozivotnu puknu u onom hotelu od zatvora i da za 15 godina ili za koliko vec izadjes ko i Plavsicka, to je bas pravda! :oops: :zzzz:

Ali ubijanjem ubica, postajemo ista kao i oni. I onda i nas treba ubiti, jer smo i mi ubice i onaj tko je nas ubio treba biti ubijen i tako dalje i itd.

USA nije kolijevka demokracije več je to stara, helenska Grčka. Iako nije tema, demokracija ne znači i nediskriminacija. Ako je nake zemlja demokratska ( vladavina naroda ) ne znači i da je nediskriminacijska, več samo da narod vlada ( iako je i ovo uslovno ). Ali treba razlučiti da demokracija može bit diskriminacija.
ljubav_aha

#594 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

shecher wrote: Zato je zaključak većine islamskih učenjaka da se ubijanje otpadnika od vjere odnosi samo na one osobe koje se na neki način bore protiv zajednice (pomaganjem neprijatelja materijalno, odavanjem informacija, izdajom...). Ove situacije su rijetke!
koa sto rekoh ranije :D
shecher

#595 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by shecher »

ljubav_aha wrote:
shecher wrote: Zato je zaključak većine islamskih učenjaka da se ubijanje otpadnika od vjere odnosi samo na one osobe koje se na neki način bore protiv zajednice (pomaganjem neprijatelja materijalno, odavanjem informacija, izdajom...). Ove situacije su rijetke!
koa sto rekoh ranije :D
Ovo gore rečeno ne znači doslovno "pričanje protiv islama", nego konkretne aktivnosti i djela na narušavanju sigurnosti, jedinstvenosti...
ljubav_aha

#596 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

naravno,ali nece bukvalno svaka osoba biti ubijena ako je prestala biti musliman/ka :)
BHF_Manijak

#597 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by BHF_Manijak »

Ma pogresno sam se izrazio za to "kolijevka demokratija" htio sam reci u danasnjem vremenu da je sinonim za demokratiju, svjetske sudije i zastitnici ljudskih prava (aha-aha :oops: ), "kolijevka" je lapsus bio! :mrgreen: ;-)
kratak_spoj

#598 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by kratak_spoj »

melac wrote:
Ali ubijanjem ubica, postajemo ista kao i oni. I onda i nas treba ubiti, jer smo i mi ubice i onaj tko je nas ubio treba biti ubijen i tako dalje i itd.
sjoo patetike :-) :lol:
da ti nacrtam:
ne postajemo kao oni, nego ubijanjem ubice otklanjamo zvijer iz društva koja je ubila tvoje djete, jer mu je htio / htjela oteti novac/mobitel/jaknu na ulici, tvoje dijete to nije dalo i ovaj ga je upucao ! ubijanjem ubice otklanjamo mogućnost da taj tiranin počini isto dijelo i ubije još nečije dijete kad izađe iz zatvora za nekoliko godina ! jel sad jasno? :lol:
bez_ideje

#599 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bez_ideje »

Djaba se upires.......otklanjanje "zvijeri " nije u interesu drustva,to je licna osveta!
U interesu drustva je da se na tom istom covjeku (u zavisnosti od tezine djela koje je pocinio ) do kraja njegovog zivota/ili kazne koju izdrzava testiraju lijekovi za rak,leukemiju,paralizu i sl.....te na taj nacin spase i poboljsaju zivoti mnoge djece ....mozemo to nazvati-prisilnim iskupljenjem.....
Drustvo nema nista od mrtvog covjeka,da jos uprostim......mnogo je pruga za popravit , kamena za istucat i tunela za prokopat ;-)
Ne moze i "bozanski zakon" i civilno drustvo
melac

#600 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by melac »

kratak_spoj wrote: sjoo patetike :-) :lol:
da ti nacrtam:
ne postajemo kao oni, nego ubijanjem ubice otklanjamo zvijer iz društva koja je ubila tvoje djete, jer mu je htio / htjela oteti novac/mobitel/jaknu na ulici, tvoje dijete to nije dalo i ovaj ga je upucao ! ubijanjem ubice otklanjamo mogućnost da taj tiranin počini isto dijelo i ubije još nečije dijete kad izađe iz zatvora za nekoliko godina ! jel sad jasno? :lol:
Ovo što ti pričaš je osveta a ne "uklanjanje zvijeri", ovo tvoje "uklanjanje zvijeri" se može uraditi i sa doživotnom kaznom. Ako baš želiš takve ukloniti iz društva postoji rješenje, ali to nije smrtna kazna. Smrtna kazna je rješenje kada se želiš osvetiti.
Koliko god ja znam roditelja/ braće/ sestara a kojima je netko ubijen, ne žele osvetu, ali žele primjereniju kaznu. Kao što u Španiji dobiju po 300 godina zatvora, pa mu za dobro vladanje skrate za maksimalno 1/3, pa to još uvijek bude 200 godina.
I mi ipak budemo ubojice ako ubijemo, u ovom slućaju ubojicu, i to nemožeš zanijekati. A ako ubojice treba ubiti, slijedi da onda nas treba ubiti itd.
Post Reply