Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#576 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ono sto danas zovu "synthetic technology", su ulja na bazi koja je dobivena sintetizacijom mineralne baze, tako nesto, za razliku od "fully synthetic", koja su od "prave" sinteticke baze. To je razdvojeno zato sto su se u Njemackoj potezale tuzbe izmedju velikih igraca (Jefferson je pisao o tome). Nazalost to se u vecini zemalja ne postuje, tako da se obje vrste zovu puna sintetika.
Ova sa sintetskom tehnologijom su nesto skuplja od polusintetickih i dosta jeftinija od pune sintetike.
Kako bilo, sto se tice Castola samo Edge je puna sintetika. Sto je u neku ruku logicko, jer je razlika u cijeni njega i Magnateca iste gradacije vise od 50%.
Ova sa sintetskom tehnologijom su nesto skuplja od polusintetickih i dosta jeftinija od pune sintetike.
Kako bilo, sto se tice Castola samo Edge je puna sintetika. Sto je u neku ruku logicko, jer je razlika u cijeni njega i Magnateca iste gradacije vise od 50%.
-
jefferson
#577 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Magnatec 5W40 je ulje dobiveno hidro-razbijanjem GrupeIII baznih ulja, i kao takvo spada u sintetizirana ulja.goran16v wrote:Sva najbrojana su full syntetic ili potpuno sinteticka ulja.ado-šampion wrote:Gorane, ovdje se radi o punoj sintetici, znaci ne synthetic technology, nego fully synthetic. Magnatec je synthetic technology. I 16 KM je preskupo za takvo ulje.goran16v wrote:16,50 KM nije smjesna cijena za sintetiku nego prosjecna. Mislim da sam Castol Magnatec 5w40 placao 16 KM/lit, zadnji put Fuchs Supersyn F 5w30 (namjnensko za Forda) u kanti od 5 lit ispod 14 KM/lit (mislim da je kanta bila 68 KM). Ako se dobro sjecam mislim da je u Motorexu Total cak i jeftiniji, a dok su GM, BMW i Ford ulja (ne ulazim je li dupljak) upravo 16 ili 18 KM/lit.
Pogledaj koliko je Castrol Edge 5W-40, ili Shell Helix Ultra 5W-40. Dodju 22-23 marke litar minimalno. Prije 10 godina Valvoline SynPower je bio 21 marku litar a Valvoline je jeftiniji od Castrola.
MAGNATEC 5W-40
Castrol Magnatec 5W-40 je potpuno sintetičko ulje koje, zahvaljujući formuli „Inteligentnih Molekula”, jamči stalnu zaštitu motora od trenutka paljenja.
Ulja koja si nabrojao su jednako sinteticka ali skuplja.
Inace, kakva je razlika izmedju syntetic i full syntetic ulja?
To ulje se moze smatrati ispodprosjecnim (-36c je donja tacka viskoznosti, dok je neki prosjek za 5W40 ulja -45, dok je tacka paljenja 193c, dok je kod npr. Castrola Edge 0W30, koje je vjerovatno njihovo najbolje ulje, 236c ili kod 0W40 A3/B3 B4 castrol Edge tacka paljenja 240c).
Ja sam vec pisao o razlici izmedju Grupe III ulja i Fully synthetic ulja, tj. Grupe IV i Grupe V.
-
jefferson
#578 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To nije toliko bitno vise. To je bilo bitno dok su ulja bila mineralna.far rider wrote:Magnatec nije full synthetic, jednom davno sam to ulje sipo u mjenjac od auta.Nije vic.. u mjenjac stvarno islo ulje za motor.
![]()
A to mijesanje izmedju polu-sintetike i full sintetike dolazi najvise iz marketinga firmi. Nije zabranjeno prodavat ulje pod nazivom full sintetik i ako se ne radi stvarno o takvom ulju. O tome sam nekad skoro dosta cito na temama o ulju za motocikle. Mene tad sokiralo sto shell advance ultra nije full-sintetik a tako ga prodaju.Od tad ga vise i ne sipam u motor.
![]()
Uglavnom mislim da karakteristike ulja nisu uopste tolko razlicite. Nemora znacit da je polu-sinteticko ulje losije od sintetickog. Jedan mi covjek sto se valjda razumije rece da je u sustini jedino bitno gledat na viskozitet pri vecoj temperaturi. Te podatke je za neka ulja tesko i nac, veinom se nalaze u nekim pdf-ovima sa tehnickim podacima. Npr. ovjde za motul 5100 ulje: https://www.motul.com/system/product_de ... 20(GB).pdf
Tu npr. stoji Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 17.6 mm²/s. I to je kolko sam cuo najbitniji podatak sto se tice kvaliteta ulja.I naravno je bitno gledat kakvo ulje izadje iz motora.. po potrosenom ulju se moze kvalitet dosta dobro ocijenit.
A 100% sinteticka ulja. posebno na bazi estera i nisu bas naj naj za obicne motore. To je u sustini vise nesto ko hidraulicko ulje i ima osobinu da nagriza dihtunge. To nije recimo problem za sportske motore koji se i ovako i onako remontuju svakih par hiljada km. Ali za civilna auta, takvo ulje moze znacit da pojedini dihtunzi i semerinzi ranije pocnu pustat ulje.
A ko hoce "dobro" i 100% garantovano full-sinteticko ulje, nek sipa motul 300v.
Ja licno sipam u sve (benzince) ono fuchsovo mc-sinteza ulje, 11km po litri. Iz iskustva znam da je prilicno dobro ulje. U motor sipam motul 5100. Drugo nista ne kupujem.
Puna sintetika je omogucila proizvodjacima da idu sa manjim cst brojem (npr. Mobil 1 0W40 ima 13.5 mm/s mjereno ASTM D445 specifikacijom, Castrol Edge ima isto 13.5, dok Castrol 0W30, koji je prvo punjenje u Audiju S4 ima 12.21).
Bitan je HTHS broj. To je tkz. High Shear-High Stability broj pri 150c. Taj broj je vrlo vazan kod turbo motora, i prakticnop oznacava debljinu uljnog filma pri 150c (sto je normalna temperatura na najopterecenijim djelovima). Kod manje vise svih evropskih auta, taj broj mora biti minimalno 3.5 (to je ACEA A3/B3 B4 zahtjev). Kod castriola 5W40 Edge je oko 3.8, kod 0W40 je oko 3.7, kod Mobila 1 je 3.8, kod Shell Helix Ultra Sn je oko 3.88. Kod Castrola 0W30 je 3.58.
Sto je veci broj to je bolje. medjutim, takodje, zajedno sa HTHS broj je vazno da je NOACK, ili isparavanje ulja tokom sat vremena, ispod 10%. Ulja koja imaju NOACK ispod 10% imaju Mercedesovu oznaku MB 229.5. Ja kada kupujem ulje trazim da ima tu oznaku.
Medjutim, ima i tu razlika.
Ulja sa niskim NOACK-om znace da ce zadrzati HTHS broj dobar niz kilometara. Trenutno Shell Helix Ultra 5W40 (API SN) ima vjerovatno najnizi NOACK na trzistu od 6.8% (u SAD se moze uzeti Redline 5W40 i 5W30 koji imaju 6%). Castrol 0W30 ima oko 7%, Mobila 1 je oko 8.7%.
Zajednicko za sva ova ulja je sto su ili puna sintetika (Castrol 0W30, 0W40, Redline, Shell Helix Ultra 5W40) ili sintetizirana sa velikom kolicinom sintetizke baze (Castrol Edge 5W40 i Mobil1).
Ko hoce u BiH ultimativno ulje, mislim da je SHell Helix Ultra (sa API SN oznakom) najbolji zibor, jer je Castrol Edge 0W30 strasno tesko naci kod nas.
-
jefferson
#579 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Izgleda vrlo dobro.
To je ulje namjenjeno automobilima sa DPF filterom, npr. za zadnju generaciju VW motora i sl.
To je sintetizirano ulje a ne puno sinteticko ulje (kao i svako VW 504.00/507.00 ulje).
Ima dobar HTHS od 3.58, cst je 12.2 sto je inace malo vise nego npr castrol LL-03 5W30 koji VW koristi pri servisiranju (11.7cst).
Ono sto mi se svidja kod ovog ulja je tacka paljenja od 254c,s to je karakteristika ulja sa malo aditiva, ali ovo je bas dobar broj.
E sad za koje je auto to namjenjeno? Ako auto trazi vise aditiva ovo ulje nije dovoljno.
-
jefferson
#580 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Mislim da za taj motor mozes ici sa BMW LL-01 specifikacijom. Ta specifikacija ima vise aditiva i daleko je bolja kada je u pitanju vece opterecenje motora.EMSBIH wrote:Hvala ti drug na informaciji, a sipano je ulje u motore 3.0d 142KW BMW-a e 39. Ne samo u jedan automobil, nego u vise njih i nije fakat bilo ama bas nijednog problema niti cudnog zvuka.
-
IcedFlame
#581 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Gdje kupiti Selenia 20K 10w40 i po kojoj cijeni, ili ako neko ima preporuku za neko drugo ulje 10w40 za Alfu 1.8TS 8v, '95?
Hvala unaprijed i unazad!
-
esso_sa
#582 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ima Edge 0w30 u Magna Oilu. Posljednji put kad sam kupovao, bio je 26 KM litarjefferson wrote: jer je Castrol Edge 0W30 strasno tesko naci kod nas.
Ja ga inace koristim u 2.0 TDI PD motoru i zato sto mi je auto na Long Life servisnom programu i ovo ulje je preporuka proizvodjaca... Unatoc Long Lifeu, mijenjam ga na max 10 000 km ili 1 godinu starosti, primarno zbog naseg prljavog goriva i dosta gradske voznje
Ono sto mi je zapelo za oko kada sam ga prvi put kupio je sto je ulje crvenkaste boje... Ima li neki konkretan razlog za to ?
Do sad sam se susretao sa crvenim uljima uglavnom kod ulja za motocikle
-
jefferson
#583 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
U principu da, ako ti u knjizici pise da koristis BMW LL-01, sto mislim da je slucaj sa tim motorom.EMSBIH wrote:Onda u principu ovo ulje bi meni vise odgovaralo...jefferson wrote: Izgleda vrlo dobro.
To je ulje namjenjeno automobilima sa DPF filterom, npr. za zadnju generaciju VW motora i sl.
To je sintetizirano ulje a ne puno sinteticko ulje (kao i svako VW 504.00/507.00 ulje).
Ima dobar HTHS od 3.58, cst je 12.2 sto je inace malo vise nego npr castrol LL-03 5W30 koji VW koristi pri servisiranju (11.7cst).
Ono sto mi se svidja kod ovog ulja je tacka paljenja od 254c,s to je karakteristika ulja sa malo aditiva, ali ovo je bas dobar broj.
E sad za koje je auto to namjenjeno? Ako auto trazi vise aditiva ovo ulje nije dovoljno.
Medjutim, ako hoces top ulje koje ispunjava BMW LL-01 idi sa Shell Hellix Ultra 5W40 API SN. Na ovoj stranici nema koliki je NOACK (iako ispunjava MB 229.5 sto znaci da je OK) niti koliko je HTHS (sto je najbitnije kod turbo motora).
Mislim da je ovo ulje dobro, neces se ti sad nesto zeznuti ovdje.
Ulja su vrlo gadna, uvijek izazovu debatu. Medjutim, probaj Shell pa vidi kako se ponasa.
-
ado-šampion
#584 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Bilo je u Avantiju kod BBIa, pa pogledaj, bilo je 17 KM litar meni se cini. Po meni sasvim dovoljno Selenia Gold, ako nadjes, ja sam to sipao na predzadnjoj izmjeni, uzeo sam isto u Avantiju 14 KM litar.IcedFlame wrote:Gdje kupiti Selenia 20K 10w40 i po kojoj cijeni, ili ako neko ima preporuku za neko drugo ulje 10w40 za Alfu 1.8TS 8v, '95?
20k je polusintetika ako se ne varam i po mom skromnom misljenu je pravo skupa polusintetika. Zapravo mislim da nema ni jedna skuplja.
- johntra
#585 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Skupa je iz razloga što je dobra, a i vrlo teško je falsifikovati...
-
ado-šampion
#586 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Je li dobra ili nije, ne ulazim, subjektivno onoliko koliko se moze vidjeti Gold meni nije bio bolji od Elfa, Castrola, Arala i slicnih od kojih je mahom skuplji. Ali naravno to se ne moze tako gledati, kad predjes 200+ hiljada onda tek mozes vidjeti kako si ulje sipao.johntra wrote:Skupa je iz razloga što je dobra, a i vrlo teško je falsifikovati...
Sto se tice falsifikata, citao sam na srbijanskim forumima cini mi se da se i Selenija sad puno kopira, i to cak i limene kantice. To je bilo nakon sto sam sipao Gold. Navodno ne smije na dvije kantice biti isti neki broj (ne sjecam se sad koji tacno), a pogodi, kod mene je bio, dvije po dva litra, isti broj.
Licno mislim da je ova prica oko falsifikata generalno kod nas malo prenapuhana. Koliko god cirkus drzava bili, Burger King nadje one levate na Malti da koriste njihovo ime i tuzise ih i zabranise im, nikad poslije ljudi na noge ne stadose, a da firme kao Castrol "pred ocima" dopustaju da se Castrol ulje falsificira. Na primer, ne mora biti Castrol.
Mislim da je to moglo poslije rata, ali sad jako tesko.
- johntra
#587 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Do prije nekoliko godina, Selenia se nije kopirala, iz jednostavnog razloga jer je rijetko kupovana...kada je počela masovnija kupovina, onda se krenulo sa pričom da se i ona kopira, ali i dalje to nije provjerena priča...limene kantice našim dunđerima su ipak skuplja opcija od plastike, pa i u tome leži odgovor...
sada ima i strožija kontrola i pravljenje etiketa i kantica od kako ih je preuuzeo Petronas, pa su kopije svedene na minimum...slažem se da vjerovatno generalno kod nas i više nema kopiranja, ali ne mora značiti..btw, ja sam koristio samo 20K i fakat je dobro ulje, nikada Gold nisam sipao...
sada ima i strožija kontrola i pravljenje etiketa i kantica od kako ih je preuuzeo Petronas, pa su kopije svedene na minimum...slažem se da vjerovatno generalno kod nas i više nema kopiranja, ali ne mora značiti..btw, ja sam koristio samo 20K i fakat je dobro ulje, nikada Gold nisam sipao...
-
jefferson
#588 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Meni je Selenia extra ulje. Ja sam je koristion u Lanci 2.4jtd. Koliko znam ljudi koji su ludi za italijanima otvoreno tvrde da s tim uljem Alfa i lancia nemaju nikakvih mehanickih problema, dok kada se pocnu koristiti ostala ulja pocnu i problemi.ado-šampion wrote:Je li dobra ili nije, ne ulazim, subjektivno onoliko koliko se moze vidjeti Gold meni nije bio bolji od Elfa, Castrola, Arala i slicnih od kojih je mahom skuplji. Ali naravno to se ne moze tako gledati, kad predjes 200+ hiljada onda tek mozes vidjeti kako si ulje sipao.johntra wrote:Skupa je iz razloga što je dobra, a i vrlo teško je falsifikovati...
Sto se tice falsifikata, citao sam na srbijanskim forumima cini mi se da se i Selenija sad puno kopira, i to cak i limene kantice. To je bilo nakon sto sam sipao Gold. Navodno ne smije na dvije kantice biti isti neki broj (ne sjecam se sad koji tacno), a pogodi, kod mene je bio, dvije po dva litra, isti broj.![]()
Licno mislim da je ova prica oko falsifikata generalno kod nas malo prenapuhana. Koliko god cirkus drzava bili, Burger King nadje one levate na Malti da koriste njihovo ime i tuzise ih i zabranise im, nikad poslije ljudi na noge ne stadose, a da firme kao Castrol "pred ocima" dopustaju da se Castrol ulje falsificira. Na primer, ne mora biti Castrol.
Mislim da je to moglo poslije rata, ali sad jako tesko.
Ima smisla jer su motori pravljeni u saradnji sa Seleniom.
-
ado-šampion
#589 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ne sporim, ako ljudi preporucuju Seleniju mora da postoji razlog. Ja sam se uglavnom osvrenuo na falsificiranje... Mislim da je i kod nas danas tesko naletiti na dupljak, mozda u nekoj manjoj piljari ili na nekoj benzinskoj, ali iz vecih prodavnica dijelova tesko. Da ne govorim direktno od dobavljaca.jefferson wrote:
Meni je Selenia extra ulje. Ja sam je koristion u Lanci 2.4jtd. Koliko znam ljudi koji su ludi za italijanima otvoreno tvrde da s tim uljem Alfa i lancia nemaju nikakvih mehanickih problema, dok kada se pocnu koristiti ostala ulja pocnu i problemi.
Ima smisla jer su motori pravljeni u saradnji sa Seleniom.
-
IcedFlame
#590 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala ljudovi, onda da ne razmisljam o drugim uljima. Selenia it is! 
-
condy
#591 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kakva je razlika između ova dva ulja :

i ovog ulja :

Uglavnom i jedno i drugo je gradacije 507.00, što je meni potrebno. Sad ovo drugo motorno ulje, mislim da ga nema u prodaji već da ga imaju servisi. Ne znam da li se može naručiti, mimo servisa.
i ovog ulja :

Uglavnom i jedno i drugo je gradacije 507.00, što je meni potrebno. Sad ovo drugo motorno ulje, mislim da ga nema u prodaji već da ga imaju servisi. Ne znam da li se može naručiti, mimo servisa.
-
jefferson
#592 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ovo drugo je vise fokusirano na VW vozila.condy wrote:Kakva je razlika između ova dva ulja :
i ovog ulja :
Castrol je strucnjak za unjeti konfuziju na trziste. U SAD su malo jednostavniji, ali zato u Evropi ne znas gdje krenuti.
VW vozila danas se razvijaju u saradnji sa Castrolom, pa zato imaju posebno 5W30 koje je vise orijentisano na VW vozila.
Edge FST je ulje koje pokriva vise specifikacija (BMW LL-04, MB 229.51) i ima vise pepela, sumpora, cinka i slicnih aditiva u ulju. Iako zadovoljava VW 504.00/507.00 ako je u pitanju CR motora VW-a, LL-03 bi bio bolja opcija za taj motor, iako sto se tice samog podmazivanja, prvi Castrol na slici je bolji.
-
condy
#593 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala na odgovoru 
-
direstraits0078
#594 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
@jefferson
Seat Alhambra1.9 TDI 85 kW, nije na long-life intervalima, koje ulje bi bilo ok, da zadovoljava i PD i C3 (zbog manje karbonizacije, problemi s cadjenjem turbine)?
Seat Alhambra1.9 TDI 85 kW, nije na long-life intervalima, koje ulje bi bilo ok, da zadovoljava i PD i C3 (zbog manje karbonizacije, problemi s cadjenjem turbine)?
-
jefferson
#595 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Uzmi Castrol, Shell, Pentosin, Liqui Moly itd, ali gledaj da ispunjavaju VW 505.01, MB 229.51, BMW LL-04, ACEA C3.direstraits0078 wrote:@jefferson
U PD mozes koristiti bez problema i VW 504.00/507.00 koji imaju bolji ucinak kada je u pitanju karbonizacija. Ovaj Castrol iznad, LL-03 bi bio dobro rjesenje, iako kada je u pitanju karbnizacija izgleda da se Mobil1 ESP 5W30 najbolje do sada pokazao.
-
Acerovac
#596 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja kupujem Mobile i Castrol, a vjerovatno su falsfikati, a ako nisu falsifikati, onda sigurno prave ulja losijeg kvaliteta za ova trzista, kao sto radi i Rama, Milka, Nutela...
-
jefferson
#597 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kako znas da prave?Acerovac wrote:Ja kupujem Mobile i Castrol, a vjerovatno su falsfikati, a ako nisu falsifikati, onda sigurno prave ulja losijeg kvaliteta za ova trzista, kao sto radi i Rama, Milka, Nutela...
Svi proizvodjaci ulja moraju da zadovoljavaju uslove proizvodjaca auta. Znaci ako Mobil ili Castrol pravo posebno ulje za neko podrucje (a posto smo mi malo trziste za tu vrstu proizvodnje, a i ulje nije Nutela, nego mnogo kompleksniji proizvod) onda ce izaci iz okvira koje je odobri proizvodjac za koristenje u njihovim autima.
Ali ok, BiH je ovo, kod nas je sve zavjera, jer sami malo sta znamo vise napraviti.
-
preludezalude
#598 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jefferson:
Sta ti konkretno preporucujes da se sipa u grand cherokee WJ 4.7? Do sada sam sipao 5w30. Uzmi u obzir da je to starija masina i ima plin. Moze li 5w40 ili sta vec mislis?
Sta ti konkretno preporucujes da se sipa u grand cherokee WJ 4.7? Do sada sam sipao 5w30. Uzmi u obzir da je to starija masina i ima plin. Moze li 5w40 ili sta vec mislis?
- sorcerer
#599 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
naspi 15w40 jeftinije je ....
-
jefferson
#600 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Posto je americka masina ona trazi lakse ulje.preludezalude wrote:Jefferson:
Iako pise u njemu da ide 5W30, za njega odgovara 5W30 koje ispunjava ACEA A1 i A5., sto znaci da je viskozitet oko 9.5-10cst (evropska su oko 11.5-12.2cst tj. ACEA A3/B3/B4, C3).
Ako je problem u potrosnji ulja onda sipaj 5W40 Shell Helix, ono je "lagano" 40 ulja, skoro 30.
U cemu ej problem? N ezaboravi, ta masina sa 40 uljem ce povecati ne samo potrosnju, nego ce se vise grijati.