AMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo

Ozbiljnost ove izjave je otprilike na nivou,ukoliko se sjecate vremena kad je barrel nafte kostao preko 140$ a benzin bio i preko 2KM:
"JOj jarane,sad kad kod Svaba benzin odleti na 3€,pocece masovno prodavati skupa kola,bice sigurno Porschea Carrera po 5-6000€,ja cu sebi odmah jedan kupiti..."
Covjek ima 2 elementarne potrebe a to je:
1.Hapa
2.Krov nad glavom
3 (Ima jos jedna potreba ali njoj je mjesto na L&S-u,mada ako nisu zadovoljene prve 2 onda slabo da je nekome do ove trece)
I mada se ova prva u vecini danasnje Evrope smatra zadovoljenom kod vecine populacije,stavka 2 je predmet mnogih spekulacija...
Stan nije nesto sto se kupuje svaki dan ili cesto u zhivotu tako da,bez obzira sto je situacija na trzhistu relativno haoticna,mala je kolicina stanova/kuca koja mjesecno promjeni vlasnika...
Slazhem se da je cijena od nekih 2000KM/m2 i to na Dobrinji bila pretjerana ali ne vjerujem da ce pasti na 600-700KM kao sto tvrdi tvoj profesor..
razlog?
Ko prodaje stan?
1.Mali Damir kome je umrla nana/dedo/tetka itd.,njemu ga ostavila i nasljedstvo i on sada zheli da ga se rijesi..Naravno posto se tudje manje cijeni,kupiti stan od ove ciljne grupe povecava sansu da napravite dobar deal,jer Damiru,kao tipicnom predstavniku bh. populacije se zhuri da se docepa casha u ruke,kako bi sebi dovukao kakvog dobrog Golfa 5icu...a moguce i nesto bolje,jer mozhda mu tetka i tetak rahmetli nisu stanovali na Grdonju nego na Breci...
2.Stariji bracni parovi,koji zhive od nekih penzijica,a stan ili
-ne mogu odrzhavati,zagrijati
-ili zhele da naprave "downsizing" stana,sto znaci prodati veci,kupiti manji,a tu gotovinu lagano "chopkati" dok ne zaborave disati..
E trgovanje sa ovom ciljnom grupom jer malo tezhe,jer njima se bas ne zhuri da prodaju stan,za njega su SENTIMENTALNO vezani,GOLF 5ica ih ne interesuje jer su sretni da mogu hodati na svojim nogama... oni ce vrlo tesko odustati od svoje pocetne cijene,jer najlakse se cjenjkati kad ti nesto NE TREBA..
Znaci ili ce dobiti cijenu koju zhele ili nikako
3.U ovu grupu bi spadala populacija koja je odmah iza rata rasprodala sto ima jer se vise ne kontaju vracati u domovinu..i last but not least imate one koji,za divno cudo, izganjaju imigrantske vize za Canadu i Australiju,pa bi im lova od stana dosla kao dobar jump-start u novoj domovini....
To bi bila grupa onih koji prodaju stanove...
Na drugoj strane imamo neke specificnsoti grada kao takvog...
Sarajevo je okruzheno brdima i jako ga je tesko kao takvog siriti...
Siriti se mozhe:
-Prema Ilidzi/Hadzicima ali ono dole je zona sumraka (neka se raja iz tih dijelova ne nadje uvrijedjena)
-prema Vogosci ali tamo nije "noble" stanovati jer ima puno "imigranata"

))
Znaci ostaje nam ovo sto imamo,neke ce se zgrade nadzidati,neko ce negdje kupiti plac pa praviti stambene zgrade ali nema govora o nekom zestokom prilivu gradjevinskog prostora koji bi oborio cijene...
NE smijemo ni zaboraviti da je sarajevo grad koji ima veliki priliv stanovnistva "ta tlane",jer bez obzira sto je nama koji smo rodjeni ovdje
-uzak,prljav,pati od nedostatka urbanosti,skup ovo ono bla bla.
Dok se mi "domoroci" ismijavamo "dosljacima" i njihovom nacinu izgovaranje "tj" i "ch",da ne spominjem ono malo otvorenije "E" karakteristicno za Centralnu Bosnu

,brojimo "seljake", ti isti seljaci u rekordnom roku zavrsavaju fakultete i nastoje na sve moguce nacine da ostanu u gradu (sto im ja i ne zamjeram)...ostajanje je vezano za rjesavanje stambenog pitanja a to je:
-Ako im se "desi ljubav" sa kakvom Sarajkom koja je skontala da od ufuravanja i "also starring" kompleax nema puno neke faje jer je presla 30tu

- Ko sav ostali svijet ,kupiti stan,po mogucnosti malo blizhe centru,da bi onda svi "kod kuce" mogli reci da je on zavrsio fakultet u sarajevu,kupio stan i...
Cak i zhenu zaposlio...

Citiram fakultetskog kolegu moje sestre koji je mrtav ozbiljan rekao:
"da mu je najveci san kupiti stan u sarajevu i zaposliti se..."
Ja se samo sjecam svoje zapanjenosti tom izjavom,jer meni je recimo san imatu svoju plantazhu kafe u Brazilu,al' ko me pita...
Tako, summa summarum...
Cijena stanova od 50-60 000,mozhda na Palama i Sokocu,ako se dobro sjecam i oni su prije rata bili "Sarajevo"...

U "gradu" se mozhe razgovarati o stanovitim korekturama cijena ali ne i o njihovom meltdownu...