Događaji 90-tih i rešenje pitanja sadašnjice ?

Tullius Iustinius

#576 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Tullius Iustinius »

jOFLA wrote:Bogami dobro zadevera ovaj forum Dodigova raja, ili on sam; Tullius samo snima, prati, bilježi i konta šta bi se moglo za sljedeće izbore, i pravi se na forumu mlad i naivan.
:lol: al' me pročita... :lol:
ali ja stvarno jesam mlad :D
...samo što nisam uspeo baš sve da pročitam, mnogo se ubrzala tema, moram da uzmem jednu sveščicu pa polako... :-?
Tullius Iustinius

#577 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

popajic wrote:Za nepovjerovat da se jos uvijek diskutuje ko je otpoceo rat,ko se branio,ko je ratovao za teritorije,ko da prezivi...
Kad mi sami upadamo u zamku TRI zaracene strane,kako ce drugi u svijetu moci shvatiti uzas i namjere proteklog rata?
Možda jeste neverovatno ali u tome se krije ključ ponovnog stvaranja države BiH (stvaranje BiH bez Lajčaka), tek kada se sagledaju i utvrde sve činjenice možemo da razmišljamo o reševanju problema. Samo se pitam zašto nenaprave kao neki sud u kome bi učestvovale sve zaraćene strane (sa svojim izabranim predstavnicima) a sudija da bude neutralan (ako to do sada nije urađeno)... možda imam bujnu maštu ali ipak... :skoljka:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#578 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by pici »

Image

Подела Босне и Херцеговине по Венс-Овеновом плану..........malo odstupa.....al tu je negdje ono crveno i zeleno al je plavo tocno u bobu..........pardon sem posavine
scooter21ba

#579 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by scooter21ba »

a bijelo treba da predstavlja bosance ili sta :D
pici

#580 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by pici »

scooter21ba wrote:a bijelo treba da predstavlja bosance ili sta :D
tu nema nista...nenaseljeno podrucje :D
scooter21ba

#581 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by scooter21ba »

odoh ja podici sator
ja sam neutralan :D
and

#582 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by and »

cogni
Postovanje dejtonskog sporazuma, ustava i zakona nije nesto sto moze imati odgovor DA/NE, vec je odgovor negdje izmedju, po meni blize ka DA, nego ka NE. Ali to je posebna tema, koju mozemo otvoriti ako zelis.
izvini,ali za mene poštovanje dejtonskog sporazuma,ustava i zakona može biti samo da ili ne.ne može se poštovati samo ono što tebi odgovara.ako ne poštuješ ustav i zakon i ako ih kršiš onda treba da kazneno odgovaraš.
exliberal
koliko me sjecanje sluzi karla je rekla da je bio pod lupom....ne kao svjedok..... toga se nesjecas
znam ja da su pod lupom tražili,ali nisu ništa uspjeli naći. :D
cogni
Josh ce ispasti da su BH Srbi bili publika, a da su u BiH ratovali samo Srbijanci.
zna se gdje je bio glavni štab,gdje su se primale plate,odakle je dolazila nafta....gdje su se na kraju krili optuženi za ratne zločine.da nije bilo tako vjerovatno bi smo se i dan danas tukli šakama.
popajic

#583 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by popajic »

by Tullius Iustinius on 01/08/2008 21:20

popajic wrote:Za nepovjerovat da se jos uvijek diskutuje ko je otpoceo rat,ko se branio,ko je ratovao za teritorije,ko da prezivi...
Kad mi sami upadamo u zamku TRI zaracene strane,kako ce drugi u svijetu moci shvatiti uzas i namjere proteklog rata?

Možda jeste neverovatno ali u tome se krije ključ ponovnog stvaranja države BiH (stvaranje BiH bez Lajčaka), tek kada se sagledaju i utvrde sve činjenice možemo da razmišljamo o reševanju problema. Samo se pitam zašto nenaprave kao neki sud u kome bi učestvovale sve zaraćene strane (sa svojim izabranim predstavnicima) a sudija da bude neutralan (ako to do sada nije urađeno)... možda imam bujnu maštu ali ipak... :skoljka:
Bez uvrede,ali ti si saznanja o ratu pokupio svugdje po malo,pa imas zbrku u glavi.
Ja nemam nimalo,a i rat sam prezivljavao (na zalost),a ne citao o njemu.
Kako mislis - da ponovo stvaramo BiH ?
Ona postoji u ovom ili onom obliku prije nego sto se 30-ak generacija Tullija rodilo.I svih ovih zapjenjenih nacionalista koji bi da je kroje i prekrajaju kad god im nekoj stvari naumpadne.

A to-zaracene strane ! To je vishe bljak objasnjavati. :x
Kad je Radovanova ekipa umobolnika rusila moje Sarajevo(i ubijala nas civile masovno) mi nikad nismo bili zaracene strane.
Mi smo bili zrtve,oni koji su nas ubijali ce dozivotno boraviti u Den Haagu.Valjda ti to nesto govori ???
MuaDib

#584 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by MuaDib »

Nacionalisti gordo
stoje
svoje horde broje,
Nacionalisti čekaju,
da psi rata
zalaju.
Pakleni pucanj
pokreće
vrtlog zla.
Povratka nema!
Broje se od
donacija
pare.
Nacionalisti se
dogovaraju,
zajedno pregovaraju
Zasljepljeni
"humanim"
novacem.
Briga ih za narod,
nek gine
dok se kase ne napune.
Kad se kase napune,
nacionalisti
sklopiti će mir.
Dok narod
rane bole
valadat će.
Kada se rane
zalijeće
i tada vladat će.
Dok smo mi ratovali
najbliže žalovali
svoju su moć stvarali.
Život je jeftin postao,
moral je
pao.
Nacionalisti su
nas prljavim novcem
ucjenili.
Životarimo,
za crkavicu radimo,
dok nacionalisti pare broje.
Nacionalisti su pobjedili
prodane duše smo postali
kao ljudi smo nestali.

Ja se nadam da ova naklapalica će da vam oći otvori! 8) :shock:
Air Ramiz

#585 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Air Ramiz »

Nakon što je armija BiH etnički oćistila fojnicu, kakanj, travnik, bugojno, vareš, jablanicu, konjic itd
Da demantujem ove laži. Kao prvo haški sud je razmatrao u predmetu Kordić navodno etničko čišćenje koje je sprovela Armija BiH i zaključio da se radi o hrvatskoj propagandi i da je HVO organizovao pomjeranje Hrvata u Hercegovinu (ovom prilikom nećemo pominjat politiku humanog preseljenja, Šuškovo i Bobanovo).

Evo haške presude pa provjerite:

http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVD2

Poznato je da je HVO 4. juna 1993 izmasakrirao bosnjacke civile u bukovici i bandolu (kod guce gore), a 8. juna 1993 Armija napada HVO u Travniku.
Bosnian Army attacked the HVO in the Travnik municipality in the first week of June. By June 13, the Bosnian Army had taken Travnik and the surrounding villages. Several witnesses testified that 20,000 Croat refugees had come from Travnik as a result of the Bosnian Army offensive. However, according to an ECMM Report the first reports of ethnic cleansing and destruction were exaggerated. On June 8, there was fighting in Guča Gora with reports of atrocities and destruction, the Catholic church in flames and thousands fleeing. These reports were investigated by two ECMM monitors. They found the church still standing and the claims of destruction to be exaggerated. The movement of population was organised by the HVO. According to report dated June 9, 1993 it is the first time that the Bosnian Army have taken the military initiative against the HVO in Central Bosnia. On all other occasions the Bosnian Army have responded to HVO aggression (Gornji Vakuf, Vitez and Mostar).
Prevod na bosanski (boldirani dio):
Prema ECMM izvještaju, prvi izvještaji o etničkom čišćenju i uništavanju su bili preuveličani. 8. juna, bile su borbe na Gucoj Gori sa izvjestajem o zlocinu i rusenju, crkvom u plamenu i hiljadama koje bjeze. Ove izvjestaje su istrazili ECMM monitori (evropska komicija za monitoring). Utvrdili su da crkva jos stoji, i da su tvrdnje o rusenju preuvelicane. Pomjeranje stanovnistva je organizovao HVO.
Sto se tice Varesa. Hrvati su prvo protjerali bosnjake, a potom je nacelnik varesa donio odluku da se stanovnistvo evakuise za Hercegovinu (da li zbog toga sto se Vares nije uklapao u Banovinu, ili od straha zbog osvete), ali to je sve dokumentovano crno na bijelo, noc prije evakuacije nacelnik je megafonom pozva hrvate da se okupe i da se spreme da idu. Potom su odlucili da idu preko srpske teritorije tj teritorije svojih saveznika, ali im je Stupni Do bio prepreka, pa su tu napravili masakr. Kad se to zavrsilo Armija BiH se pojavila dan kasnije i usetala u Vares bez ispaljenog metka itd.
Prozor

#586 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Prozor »

Zar nije masakr u Stupnom Dolu proizveo napad Armije BiH na Vares, a pocinioci bili ustase Ivice Rajica iz Kiseljaka? I zar se nije desilo u oktobru?
Tullius Iustinius

#587 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Meni samo nije jasno kako neki muslimani mogu da opravdavaju svoje zlocine nad civilnim stanovnistvom ? :cry:
Zlocin je zlocin kad god i ko god ga izvrsi, zar ne ? Srbi svoje priznaju ali treba i ostali isto to da urade... :idea:
scooter21ba

#588 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by scooter21ba »

Tullius Iustinius wrote:Meni samo nije jasno kako neki muslimani mogu da opravdavaju svoje zlocine nad civilnim stanovnistvom ? :cry:
Zlocin je zlocin kad god i ko god ga izvrsi, zar ne ? Srbi svoje priznaju ali treba i ostali isto to da urade... :idea:
gdje ti vidis da srbi svoje priznaju?
ja nigdje nisam vidio da je neko priznao zlocin protiv sarajlija genocid itd osim tadica
homar

#589 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by homar »

Tullius Iustinius wrote:Meni samo nije jasno kako neki muslimani mogu da opravdavaju svoje zlocine nad civilnim stanovnistvom ? :cry:
Ti momak kao da živiš na marsu. Pitaj svoje sunarodnike, pa ćeš vidjeti njihovo mišljenje o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima.
Lincoln-Burrows

#590 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Lincoln-Burrows »

scooter21ba wrote:
gdje ti vidis da srbi svoje priznaju?
ja nigdje nisam vidio da je neko priznao zlocin protiv sarajlija genocid itd osim tadica
Bitno je da ne postoji jedan od naroda u ulozi žrtve, jer tada nema
mjesta zajedničkom i ravnopravnom životu u državi. Tko se tako
bude postavljao imat će samo svoj mali dio. Zar su sve češće izjave
da je BiH pred raspadom priče za gluhe. Probudimo se već jednom.
Ili ćemo ostati budaletine sa ruba Europe.
pici

#591 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by pici »

muslimana ima preko milijarde na planeti pa budi melo eksplicintan na koje mislis na azijske,europske,americke,africke itd il uglobalu na sve muslimane,po mom shvacanju u islamu nema odobravanja za ubijanjem nevinih kao i u drugim monoteistickim vjerama.Globaliziras namjerno vjeru i trpas je pod naciju..........kao sto to rade i nacionalfasistike stranke.......sto dovodi do toga da se polako otkrivas kao naciofasista.

22. sednica
22 – 23. novembar 1992.
Zvornik
Transkript: ERN 0214-9632 – 0214-9749

Skupština je zauzela stav da su Muslimani verska skupina turske orijentacije
Krajišnik (predsedava): 0214-9934 – 0214-9935

“Skupština je zauzela stav da su Muslimani komunistička tvorevina i da predstavljaju vjersku skupinu turske orijentacije. ... Oni su nevjernici, narod koji nije narod, odnosno narod koji hoće da bude narod i nema nikakve argumente za naciju.”
Cellcon

#592 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Cellcon »

:run: Nas Balkanski problem je jos stariji od onog u Palestini.Meni je naivno kad neko kaze da se SFRJ raspala zbog Milosevica ili Tudzmana ili kog vec.Da nije bio Milosevic bio bi neko drugi.Da nije bio Izetbegovic bio bi neko drugi.Narod ih je trazio i dobio.Isli smo onim putem koji smo izabrali.Najveca greska po mom jeste sto smo se odcijepili!Nikad necu shvatiti kako je neko mogao glasati za to. Mislim sta su ljudi ocekivali od srpske strane.Od veceg dijela srpskog stanovnistva,od seljaka,nepismenih. Oni Srbi koji su shvatili u cemu je stvar su se isparili na vrijeme.Sta si mogao ocekivati od onih koji su ostali? Da puste BiH tek tako da se odcijepi.Sa Alijom Izetbegovicem kao predsjenikom? Seljaci koji i nemaju posla ni perspektive.Koji su jedva cekali da uzmu pusku u ruku .Jos se sjecam Karadziceve prijetnje da muslimanski narod nemoze da se odbrani i mozda ode i u nestanak.I,tako je i bilo.Nismo se mogli braniti.Opstali smo samo tako sto smo sa vremenom postali kao oni.Ubijali,klali,dopustili islamske ekstremiste u nasu zemlju.I zbog cega sve to???To meni nije jasno?Sta bi nam se dogodilo da se tad nismo odcjepili? Sta god da bi bilo,nije sigurno gore od preko 100 000 zrtava,hiljade silovanih zena.Ali to je pravilo balkana,bilo je tako,i bice uvjek.Bice jos Milosevica i Tudzmana.Ali nisu oni uzrok,nego svi mi kao narod.
scooter21ba

#593 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by scooter21ba »

Lincoln-Burrows wrote:
Bitno je da ne postoji jedan od naroda u ulozi žrtve, jer tada nema
mjesta zajedničkom i ravnopravnom životu u državi. Tko se tako
bude postavljao imat će samo svoj mali dio. Zar su sve češće izjave
da je BiH pred raspadom priče za gluhe. Probudimo se već jednom.
Ili ćemo ostati budaletine sa ruba Europe.
pa ovdje se zna ko je zrtva ko je agresor
ne kazem da nije sa svih strana bilo svega sto ne treba biti
bilo je
ali umanjivati svoje a velicati drugo ne ide kad imaju dokazi za to da nije tako
ja oprastam sve sto mi se desilo ali ne zaboravljam sta je bilo cisto da ne izgubim identitet
Lincoln-Burrows

#594 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

pici wrote: muslimana ima preko milijarde na planeti pa budi melo eksplicintan na koje mislis na azijske,europske,americke,africke itd il uglobalu na sve muslimane,po mom shvacanju u islamu nema odobravanja za ubijanjem nevinih kao i u drugim monoteistickim vjerama.Globaliziras namjerno vjeru i trpas je pod naciju..........kao sto to rade i nacionalfasistike stranke.......sto dovodi do toga da se polako otkrivas kao naciofasista.
U drugim monoteističkim vjerama uopće nema odobravanja za ubijanjem, ne samo nevinih.
Ali ovo spada pod religiju pa ne bi trebali nastavljati :-D
22. sednica
22 – 23. novembar 1992.
Zvornik
Transkript: ERN 0214-9632 – 0214-9749

Skupština je zauzela stav da su Muslimani verska skupina turske orijentacije
Krajišnik (predsedava): 0214-9934 – 0214-9935

“Skupština je zauzela stav da su Muslimani komunistička tvorevina i da predstavljaju vjersku skupinu turske orijentacije. ... Oni su nevjernici, narod koji nije narod, odnosno narod koji hoće da bude narod i nema nikakve argumente za naciju.”
Ne podržavam ovu izjavu u dijelu da su Muslimani (u BiH) nevjernici, niti da su komunistička tvorevina, a ispravno je
rečeno da su turske orijentacije, naravno zbog prelaska na islam imaju takvu orijentaciju. Izjašnjavali su se kroz povijest i kao
Hrvati i kao Srbi i kao Turci i kao Muslimani i sad kao Bošnjaci.
Jedno je sigurno, da su dio autohtonog stanovništva koje je prešlo na Islam, naravno nikad nećemo znati
ko je prešao dobrovoljno, ko iz interesa a ko nasilno.

Pozz :)
Lincoln-Burrows

#595 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

scooter21ba wrote: pa ovdje se zna ko je zrtva ko je agresor
ne kazem da nije sa svih strana bilo svega sto ne treba biti
bilo je
ali umanjivati svoje a velicati drugo ne ide kad imaju dokazi za to da nije tako
ja oprastam sve sto mi se desilo ali ne zaboravljam sta je bilo cisto da ne izgubim identitet
Ispravno zboriš, ali i meni kao Hrvatu nije lako preći preko nekih događaja, ali Božja smo djeca

Isus nam je rekao kada je bio upitan: "koliko puta treba oprostiti, dali sedam?"
Odgovorio je: "ne sedam nego sedamdeset puta sedam" ili drugim riječima uvijek.
homar

#596 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by homar »

Cellcon wrote::run: Nas Balkanski problem je jos stariji od onog u Palestini.Meni je naivno kad neko kaze da se SFRJ raspala zbog Milosevica ili Tudzmana ili kog vec.Da nije bio Milosevic bio bi neko drugi.Da nije bio Izetbegovic bio bi neko drugi.Narod ih je trazio i dobio.Isli smo onim putem koji smo izabrali.Najveca greska po mom jeste sto smo se odcijepili!Nikad necu shvatiti kako je neko mogao glasati za to. Mislim sta su ljudi ocekivali od srpske strane.Od veceg dijela srpskog stanovnistva,od seljaka,nepismenih. Oni Srbi koji su shvatili u cemu je stvar su se isparili na vrijeme.Sta si mogao ocekivati od onih koji su ostali? Da puste BiH tek tako da se odcijepi.Sa Alijom Izetbegovicem kao predsjenikom? Seljaci koji i nemaju posla ni perspektive.Koji su jedva cekali da uzmu pusku u ruku .Jos se sjecam Karadziceve prijetnje da muslimanski narod nemoze da se odbrani i mozda ode i u nestanak.I,tako je i bilo.Nismo se mogli braniti.Opstali smo samo tako sto smo sa vremenom postali kao oni.Ubijali,klali,dopustili islamske ekstremiste u nasu zemlju.I zbog cega sve to???To meni nije jasno?Sta bi nam se dogodilo da se tad nismo odcjepili? Sta god da bi bilo,nije sigurno gore od preko 100 000 zrtava,hiljade silovanih zena.Ali to je pravilo balkana,bilo je tako,i bice uvjek.Bice jos Milosevica i Tudzmana.Ali nisu oni uzrok,nego svi mi kao narod.
Ti se javljaš negdje iz daleka, ti nisi pratio situaciju u BiH. Tebi neke stvari nisu jasne. Pa koje odbranio BiH, nije valjda Međunarodna zajednica i šaka stranaca. Bosnu su odbranili građani BiH, patriote Bošnjaci, Srbi i Hravati. Od koga se to BiH otcijepila? To je totalno pogrešna postavka, ako si mislio da je BiH 1991.godine okupirana, to je tačno, a narodi BiH na referendumu 01.03.1992.g. su rekli u kakvoj BiH žele da žive. Po tebi najbolje rješenje za BiH bilo je da je pokleknula, da su ostali u velikoj Srbiji i da su Muslimani kao narod pristali da budu Srbi muslimanske vjere. Odnekud mi je ta propaganda poznata.
popajic

#597 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by popajic »

Ja sam izgleda tezak slucaj po ovom pitanju.
Niti oprastam niti zaboravljam.
Stendal je rekao:" grijesiti je ljudski ,prastati bozanski".
Bog neka prasta,ko vjeruje u njega.Ja ne mogu !
Cellcon

#598 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Cellcon »

homar wrote::
Ti
se javljaš negdje iz daleka
Iz Francuske
ti nisi pratio situaciju u BiH
Bio sam suvise mlad.
Tebi neke stvari nisu jasne
Stvarno nisu.
Pa koje odbranio BiH, nije valjda Međunarodna zajednica i šaka stranaca. Bosnu su odbranili građani BiH, patriote Bošnjaci, Srbi i Hravati

U to nisam nikad sumnjao.Divim se hrabroscu boraca koji su branili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
Ali se pitam jeli bilo potrebno da uopste dode to toga.Zasto su momci svoje najbolje godine zrtvovali.Mnogi i svoj zivot ostavili.O civilima da i nepricam.Sta ima to vrijednije od zivota jednog covjeka,a ne 100 000?
Od koga se to BiH otcijepila
Od ostatka Jugoslavije u kojoj je Srbija imala nadmocnost,koja je ukinula provincije i postavila "svoje" ljude kako bi imala politicku kontrolu nad cijelom Jugoslavijom.Jeli tako nekako?Ali svaka majka koja je izgubila sina bi sad odmah potpisala da zivi u takvoj Jugoslaviji ali da joj vrate sina!Uostalom Milosevica su srusili,njegova ideja nacionalizma nije mogla opstati na duzi period.Makedonija,Crna Gora,sad nemaju nista vise sa srbijom.Ali nisu izgubili hiljade zrtava i jedna cijela generacija svoju mladost.
Po tebi najbolje rješenje za BiH bilo je da je pokleknula, da su ostali u velikoj Srbiji
Da.Rekao sam vec zasto.I kao drugo vidimo sta je ostalo od velike srbije.I da smo imali pametnih ljudi u vodstvu,kao sto nismo,mogli su to predvidjeti.A ne narod nenaoruzan poslati u rat.Nadajuci se da ce zapad pomoci.Sto kako znamo nije ucinio.
Tullius Iustinius

#599 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

@pici
Mislim na Muslimane iz Bosne koji su od skora poceli da se nazivaju Bosnjaci ali to nije deo mog pitanja.

@scooter21ba
Priznajemo ja i Tadic, to je dovljno, on kao predsednik i ja kao gradjanin. A pitam ja prvo vas kao gradjane, da li vi prihvatate krivicu za vase zlocine ? Dok vi ne prihvatite nece ni radikali u cemu su cak mozda i upravu, bice pravde tek kada prizna svako svoje pri cemu naravno Srbiji (Karadzicu i Milosevicu) pripada najveci deo...

@Cellcon
Ja iako sam Srbin, imam identicno misljenje kao ti ali izgleda da je nacionalizam progutao ne samo Srbe nego izgleda i Bosnjake, samo nam ostaje da se nadamo da ce se to promeniti vremenom, skorije nadam se... :)
scooter21ba

#600 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by scooter21ba »

Tullius Iustinius wrote: @scooter21ba
Priznajemo ja i Tadic, to je dovljno, on kao predsednik i ja kao gradjanin. A pitam ja prvo vas kao gradjane, da li vi prihvatate krivicu za vase zlocine ? Dok vi ne prihvatite nece ni radikali u cemu su cak mozda i upravu, bice pravde tek kada prizna svako svoje pri cemu naravno Srbiji (Karadzicu i Milosevicu) pripada najveci deo...
priznajemo ja zeljko komsic damir hadzic vise nego dovoljno
dok vi ne prihvatite istinu necu vas smatrati doraslim za raspravu a kamoli za nesto drugo
Post Reply