Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
New Grassfield

#576 Re: Prezimena

Post by New Grassfield »

Soul_Sista wrote:..a sad jedno drugo prezime koje me zanima, Sefer. Osim sto znam da su porijeklom iz Turske, to su bila trojica brace koja su se nastanila u Jajcu, Travniku i Porzoru, da li neko zna nesto opsirnije o ovoj lozi?

:-)
znam da sam imao trebu koja se tako prezivala - bas iz Prozora - znaci Turkinja? zato i nije valjala :P
dharma

#577 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dharma »

Pitanje za Fratris-a :D

Vidim znas puno o prezimenima ( i previse :P sala mala, nema ljutnje), pa me zanima odakle ti informacije (da li se time bavis ili sl.), buduci da sam ja o svom prezimenu trazila na netu i ima svasta nesta (ali sve drugacije), a zanimalo bi me ipak malo vise, pa reko da te uposlim ako nije problem :D
Svaka cas za sve ove odgovore :thumbup: :thumbup:
New Grassfield

#578 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by New Grassfield »

zna li iko ista o malkoc prezimenu... iz mujidzjica kod sipova? odakle poticu? jeli imaju veze sa malkocogullarima (turcima) ili ne?
Fratris

#579 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

dharma wrote:Pitanje za Fratris-a :D

Vidim znas puno o prezimenima ( i previse :P sala mala, nema ljutnje), pa me zanima odakle ti informacije (da li se time bavis ili sl.), buduci da sam ja o svom prezimenu trazila na netu i ima svasta nesta (ali sve drugacije), a zanimalo bi me ipak malo vise, pa reko da te uposlim ako nije problem :D
Svaka cas za sve ove odgovore :thumbup: :thumbup:
Internet je fantastična stvar, ali opet se nemože porediti sa količinom informacija koja je u raznim bibliotekama, arhivima, i drugim prašnjavim skladištima pisane riječi. Problem je što je još uvijek jako malo toga digitalizirano. Čitao sam prije nekog vremena da EU tvrdi da bi trebalo 100 milijardi eura da se digitalizira kulturna baština članica EU. Kontam ja, hebli mater, što Bill Gates i Warrenn Buffett to samo ne popolove pa da čitam sve to do mile volje slijedećih 50-60 godina? :D

No, da se vratimo na temu. Ključne su dvije stvari. Prva je da se shvati razlike između rodovske grupe i prezimena kao riječi. Rodovska grupa su ljudi koji dijele krvno porijeklo kroz mušku liniju(jebi ga, mi balkanci smo patrijarhalni) i koji najčešće imaju isto prezime. Druga stvar je samo prezime koje je samo riječ i koje ne znači ništa u smislu srodstva.

Tako su recimo svi Kecmani u Bosni u krvnom srodstvu(makar jako dalekom), i skoro svi slave svetog Vartolomeja(svetu vratolomiju, kako ga oni većinom zovu). Oni su jedna velika rodovska grupa, i imaju zajedničko porijeklo. S druge strane, Kovačevića ima sve tri vjere i nisu u nikakvom srodstvu. To je samo često prezime nastalo od specifičnog posla kojim se neki predak bavio. Ljudi često ne razlikuju ove pojmove, pa misle da isto prezime uvijek znači isto porijeklo. Nekad da, kao u slučaju Kecmana, ali većinom ne, kao u slučaju Kovačevića, Hodžića, Markovića, Nikolića, Petrovića i drugih čestih prezimena. Ta zabluda dovodi do tog da onda ti ljudi misle da se traženje porijekla svodi na traženju informacije o prezimenu kao riječi. Istraživanje porijekla je traženje korijena svog roda s tim prezimenom.

Zato ja na ovoj temi pokušavam navesti ljude da čim pitaju o prezimenu, kažu koje su vjere i iz kojeg kraja ili mjesta. To prvo sužava areal, a drugo ukazuje na specifičan rod koji nekog zanima. Bez toga, kako bi ja mogao znati na koje Kovačeviće se misli. Nakon toga, ja najčešće potvrđujem vezanost prezimena za određeno mjesto kroz poimenične popise stanovništva. Sličan efekt se može postići kroz telefonske imenike. Nakon toga ostaja pretraga za informacijom o porijeklu. Postoje popisi katolika iz XVIII stoljeća koji enumeriraju svako katoličko domaćinstvo u BiH po imenu i prezimenu. Postoje evidencija pravoslavih porodica i slava iz 1880.-ih za veći dio Bosne. Onda postoje knjige koje su napisane specifično o porijeklu rodova u određenom kraju. O skoro svakom kraju u Hercegovini je u zadnjih 100 godina izdana knjiga koja se bavi lokalnim stanovništvom, tradicijama o porijeklu i povijesnim dokumentima, ako postoje.

Najvažnija stvar ovdje je da ovakva informacija ne postoji na jednom mjestu, pa se mora tražiti. Kao što sam naveo, za neke krajeve su izdane vrlo opširne knjige. To je super, jer onda možeš u jednoj knjizi naći porijeklo svih rodova nekih 4-5 općina. U drugim slučajevima, to je sve na puno manjoj razini. U nekim niko nikad nije ni istraživao metodološki. Onda imaš primjere kao što je recimo fantastična publikacija Gračanički Glasnik koji toplo preporučujem svima.

http://gracanickiglasnik.ba/

U ne tako velikoj, ruralnoj općini, već 15 godina izlaz dvaput godišnje publikacija o lokalnoj tradiciji, kulturi, povjesti sa visokokvalitetnim akademskim radovima. Uz razne druge teme, svakih par brojeva bude i članak o nekom od sela u općini(ili čak mahala u varošici) i porijeklu stanovništva.

Dakle, izvori do određene mjere postoje, samo treba znati gdje tražiti, i treba biti spreman za potragu van interneta. Da ne oftopičarim ovdje, pošalji mi PM o svom rodu pa ti možda mogu pomoći, ili te bar uputiti gdje da tragaš.
Fratris

#580 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

Evo, kao primjer, navest ću Sefere da kolegu iznad podsjetim na rospiju s kojom se muv'o. :D

Pošto je on spomenuo Prozor, ja sam odmah otvorio knjigu "Rama u Bosni" od Dr. Milenka Filipovića koja sadrži opširan pregled svih rodova u Rami i njihovog porijekla. Rama u ovom smislu znači općinu Prozor i zapadni dio općine Jablanica. U biti granice sreza Prozor prije nego što je od njega odijeljen jedan dio kad je osnovana općine Jablanica.

U indeksu vidim da Sefera ima u selima Ravnica i Doljani, koja su oba na samom jugu Rame. U Doljanima su Seferi od nekog djeteta kojeg je majka dovela iz Ravnica, tako da su i jedni i drugi i rodu. U Ravnicama je Dr. Filipović zabilježio od Mustafe Sefera koji je rođen 1877. godine da mu je pradjed došao s bratom iz Drežnice, a da je brat kasnije otišao na Duvanjsko polje. Prije no što su došli u Ravnice, bili su jedno vrijeme u Jablanici. Kad se uzme karta BiH, vidi se da je Drežnica južno od Rame, i da ih dijeli samo planina Čvrsnica. Pošto je Čvrsnica užasno gola i vrletna, iz Drežnice u Ramu se ne može direktno, nego samo niz ili uz Neretvu. Jablanica je bukvalno uz put kad ideš iz Drežnice u Ramu, pa je logično da bi se tu zaustavili.

Slijedeći korak je provjeriti tradiciju o bratu. U selu Oplećani kod Tomislavgrada na Duvnu ima porodica Seferović, što je očito iz telefonskog imenika, ali i stranice lokalnog džemata Islamske zajednice. http://medzlistomislavgrad.com/index.ph ... &Itemid=78 Ovaj Juso je bezbeli neki viđen čojk u selu, jer evo ga i u općinskom vijeću. :D http://www.tomislavgrad.gov.ba/ba/stream.daenet?kat=213

Pošto u čitavoj Hercegovini postoji tendencija da ista prezimena postoje u oblicima bez i sa IĆ, može se pretpostaviti da su Seferovići Seferi koji su dodali -ović na prezime, što je česta pojava. Oko Konjica i Prozora ima dosta Bošnjaka i Hrvata s takvim dvostrukim prezimenima unutar jednog roda.

Dalje, ja znam da je u Glasniku zemaljskog muzeja u Sarajevu prije 30-ak godina izašao članak Miroslava Niškanovića o porijeklu stanovništva Drežnice, pa ću pogledati u tom članku. Gore navedeni Mustafa Sefer zna i da mu je pradjed došao precizno iz sela Striževo, što još olakšava posao. BTW, ako je on rođen 1877., pradjed mu je došao krajem XVIII ili početkom XIX stoljeća, nekad oko 1800. godine.

Tu odmah vidim da u Striževu nema Sefera, kao ni u čitavoj Drežnici. Niškanović se koristi i gruntovnicama iz 1890., što znači da Sefera ni tad nije bilo u selu. On spominje i izumrle rodova, ali ni među njima nema Sefera. Ovo nas ostavlja s mogućnosti da su Seferi krivo zapamtili odakle su, ili da su u Striževu imali neko drugo prezime. Prva mogućnost nije vjerovatna zbog blizine Drežnice Rami i detaljne tradiciji koju Seferi imaju. Jedna stvar je da rod zaboravi odakle su, a druga da počne govoriti da su iz krivog mjesta. Bit će da je Sefer prezime koje su dobili po odlasku iz Drežnice. Možda se otac ona dva brata zvao Sefer. Porodice su često u novim krajevima uzimale i nova imena.

Dalje, u radu Niškanovića o Drežnici ima dosta informacije i o prošlosti tog kraja općenito. I po lokalnoj tradiciji i po turskim dokumentima, vidi se da je taj kraj dugo vremena uživao posebne privilegije zbog sokolarstva, i da ni katolici ni muslimani nisu zbog tog plaćali porez do XIX stoljeća. Isto tako se na osnovu turskih deftera može vidjeti da je stanovništvo u većem dijelu sredinom XVI stoljeća prešlo na islam, ali da je jedan manji dio ostao u katoličanstvu. Po ovom se može zaključiti i da su preci Sefera najvjerovatnije bili starinačko pred-tursko stanovništvo i da nema govora o porijeklu iz Turske. Između ostalog, ko je bio u tom kraju zna da je teško da bi iko u njega došao, samo možda otišao, kamoli doselio iz Turske. Krš i vrlet. :)
New Grassfield

#581 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by New Grassfield »

Pusti ti Sefere :P nego de ti meni objasni nesto o malkocima iz okoline sipova...ako bar znas nesto o njima...
New Grassfield

#582 Re: Prezimena

Post by New Grassfield »

samson wrote:
airwest wrote:Prezime Malkoc postoji u selu Jelezovac kod Novog Travnika,
Prezime Sefer je iz sela Karaula kod Travnika i ima ih puno,
A cuo sam za prezime SMAJIC da je bilo najbrojnije u bivsoj Jugoslaviji....zna li ko sta o tome, a zatim DELIC
malkoc imas i u jajcu
Ti malkoci u jajcu i u novom travniku su iz iste loze
Fratris

#583 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

New Grassfield wrote:Pusti ti Sefere :P nego de ti meni objasni nesto o malkocima iz okoline sipova...ako bar znas nesto o njima...
Hmmm, morat ćeš malo pričekati. :D

Etnograf Rade Rakita je istražio taj kraj. Ja sam prije nekog vremena nabavio knjigu Janj - Geografskoistorijska i antropogeografska studija od njega koja se bavi istoimenim krajem u istočnom dijelu općine Šipovo. Povijest, opis kraja, dosta o porijeklu. Na poleđini knjiga piše da je izdao i knjigu "Sliv Pljeve (Plive) - antropogeografska studija," koja se po nazivu očito bavim ostalim dijelom općine Šipovo i sigurno je istog formata kao i knjiga o Janju. Problem je što ja o toj knjizi nisam mogao naći ništa pa čak ni dokaz da postoji. Ukucaš u google i ne da ti ništa. Sve do prije par mjeseci kad se odjednom pojavila ni listi knjiga koje posjeduje biblioteka Geografskog zavoda Jovan Cvijić u Beogradu. Ja imam jarana(i suradnika u stvari na ovim poslovima oko geneologije) koji će ovo ljeto biti u Beogradu i koji će pokušati na jedan ili drugi način doći do kopije knjige, pošto ionako ide u institut u vezi nekih drugih knjiga. Kad je dobijem, vidjet ću ima li u njoj šta o Malkočima.

Ako ti je mrsko čekati do septembra, a blizu si Beograda, biblioteka je otvorena za javnost. :D
New Grassfield

#584 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by New Grassfield »

:D Hvala, ali mi nije BG usput na zalost.. cekacu ja da mi ti javis.. Bolje ces to ti pronaci od mene... ali Znas li ista o tom prezimenu? meni turci uvijek seru da su malkoci postali od nekakvih malkocoglu ratnika sta ja znam...toliko gotive to ime da mi pice placaju u diskotekama kad me vide - pa rekoh da vidim sta je to toliko izvikano...
riko-ga

#585 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by riko-ga »

@Fratis posto sam vec jedamput pitao za svoje porijeklo i nisam Bog zna sta saznao(prezime je najrasprostranjenije u BiH i sire :D )zamolio bi te da me uputis gdje je najbolje potraziti za porijeklo prezimena za podrucje Bjelimici,Glavaticevo,Zagorska zupa i Borac(Ulog).Hvala
giorgio mogoriciano

#586 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by giorgio mogoriciano »

Fratris wrote:
giorgio mogoriciano wrote:Interesuje me poreklo prezimena Korica,pravoslavci iz Like(Mogoric,Krcevine) koji vecinom slave Svetog Nikolu! Hvala unapred :)
Ovako, počet ćemo od popisa domaćinstava u Lici 1915. godine. Tad je u tadašnjoj županiji Lika-Krbava zabilježeno 57 kuća Korica. Po jedna je bila u Gospiću, Korenici i Vrhovinama, 47 je bilo u Mogoriću, a 7 u Švračkovom Selu. U prva tri naselja se očito radi samo o pojedincima koji su preselili zbog posla, vjerovatno kao zanatlije. Švračkovo selo je tek nekih 10 kilometara sjeverno od Mogorića, tako da se ovdje radi o rodu koji je u Lici bio vrlo kompaktan i živio samo na jednom području.

Kad je Lika oslobođena od Turaka 1686., u Mogoriću je živjelo muslimansko stanovništvo koje je naseljeno oko tvrđave u selu. Turci su u tvrđavu stavili posadu, a onda se oko nje razvilo naselje. Svi muslimani su 1686. otišli u Bosnu, za razliku od nekih drugih tvrđavnih naselja u Lici gdje se dio muslimana pokrstio i ostao. Mogorić nije naseljen odmah po oslobođenju, jer katolički biskup Glavinić navodi da 1696. tvrđava stoji u selu, ali je selo prazno. Krajiški popis iz 1701. navodi da u selu živi 66 porodica, koje su morale doselilti u zadnjih 5 godina. Popis 1712. nam donosi i prezimena tih stanovnika, i među njima je 8 domaćinstava Korica. Stanovništvo Mogorića je, s izuzetkom 3-4 porodice, doseljeno iz južnijih krajeva, područja Knina, Obrovca, Benkovca, kao i Grahova i Petrovca u Bosni. Većina njih je izbjegla iz Bosne kao posljedica Velikog turskog rata 1683.-1699.

Korice su iz Like selili nazad u Bosnu u XVIII i XIX stoljeću, često da bi pobjegli od vojske u kojoj su kao Krajišnici bili dužni služiti. Korica Nikoljštaka ima oko Dubice i Sanskog Mosta. Oko Ključa ih ima sa slavom Đurđevdan, i ovo bi mogla biti matica Korica iz koje su došli u Liku. Naime, u općini Ključ, na mjestu gdje je danas selo Gornji Budelj, stajalo je nekad selo Korica. Ovo selo se spominje oko 1400. godine, tako da mu rod Korica nije mogao dati ime po doseljenju iz Like u XVIII stoljeću, nego je jedino selo moglo dati ime rodu.
Fratris hvala jos jednom!!!
Mr.Who

#587 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Mr.Who »

Znate li odakle potiču Sinanovići, muslimani, s Vranduka kod Zenice?Takođe me interesuje i prezime Budim, muslimani, iz Jablanice.
dharma

#588 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dharma »

@fratris, da ne citiram cijeli post :D

Hvala na odgovoru, i valjda cu nekada imati vremena da malo vise istrazim ( a i zivaca i volje :P ). I jos jednom svaka cast na svim ovim silnim informacijama o prezimenima, stvarno :shock: :shock: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Fratris

#589 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Fratris »

riko-ga wrote:@Fratis posto sam vec jedamput pitao za svoje porijeklo i nisam Bog zna sta saznao(prezime je najrasprostranjenije u BiH i sire :D )zamolio bi te da me uputis gdje je najbolje potraziti za porijeklo prezimena za podrucje Bjelimici,Glavaticevo,Zagorska zupa i Borac(Ulog).Hvala
Koje prezime te zanima? Bjelimić je jako dobro obrađen u knjizi Jusufa Mulića "Konjic - Starosjedilački rodovi" koju imam. Borač je obrađen u knjizi Ljiljane i Blagoja Tunguza Uloški Borač : neka antropogeografska obilježja naselja sa poimeničnim spiskom stanovnika koju nisam mogao naručiti preko interneta pa ću poslati nekog u Sarajevo po nju i nadam se dobiti do kraja ljeta. O Borču ima o nekim selima i u knjizi Hercegovine od Jevte Dedijera koju isto imam.
riko-ga

#590 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by riko-ga »

Fratris wrote:
riko-ga wrote:@Fratis posto sam vec jedamput pitao za svoje porijeklo i nisam Bog zna sta saznao(prezime je najrasprostranjenije u BiH i sire :D )zamolio bi te da me uputis gdje je najbolje potraziti za porijeklo prezimena za podrucje Bjelimici,Glavaticevo,Zagorska zupa i Borac(Ulog).Hvala
Koje prezime te zanima? Bjelimić je jako dobro obrađen u knjizi Jusufa Mulića "Konjic - Starosjedilački rodovi" koju imam. Borač je obrađen u knjizi Ljiljane i Blagoja Tunguza Uloški Borač : neka antropogeografska obilježja naselja sa poimeničnim spiskom stanovnika koju nisam mogao naručiti preko interneta pa ću poslati nekog u Sarajevo po nju i nadam se dobiti do kraja ljeta. O Borču ima o nekim selima i u knjizi Hercegovine od Jevte Dedijera koju isto imam.
Prezime je KOVAC.Problem za mene je taj sto je to mjesto "setalo" od opstine Nevesinje preko Kalinovika do Konjica.Sad se nalazi u Opstini Konjic MZ Bjelimici a do 92 je bilo u Uloskom srezu,okrugu sta vec.Ali isto tako znam da je moj otac isao u Nevesinje da vadi neke katasterske cestice za zemlju sto znaci da smo bili i u opstini Nevesinje.

Da li neka od ovi knjiga ima na netu ili bi se morao potruditi da to pronadjem u nekoj knjizari.Hvala.
vom Kalidorf

#591 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by vom Kalidorf »

Fratris wrote:
vom Kalidorf wrote:Pozdrav,

Jel neko možda zna porijeklo prezimena KOBASICA? Zadnji u nizu dok kog sam stigao je iz Jeleča kod Foče.
Bez podataka o vjeri i mjestima u kojim danas žive, mogu samo reći da sam našao da se prezime Kobasica javlja kod pravoslavne porodice Kobasica u Paštrovićima između Budve i Bara u Crnoj Gori u XVII stoljeću. Kasnije to prezime nestaje iz tog kraja. http://img152.imageshack.us/img152/4809/80896311.png

Nista vise? Jel moguce da se radi o prezimenu novijeg datuma, nastalom od nekog nadimka? I da...bosnjaci su.
Malika

#592 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Malika »

..
Last edited by Malika on 03/01/2012 23:31, edited 1 time in total.
Flaaa

#593 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Flaaa »

ovako vec duzi niz godina me zanima prezime porijeklo prezimena Rizvan.
Inace sam iz Prijedora, a u Prijedoru ima svega jos 3 familije s ovim prezimenom.Takodjer u Sarajevu sam vidio par puta u zivotu da se spominje ovo prezime.
Eh sad neko kaze da su Rizvani potomci Ali pase Rizvanbegovica jer je navodno imao 3 sina, a jedan od njih se ozenio nemuslimankom tako da je zadrzao samo ovo Rizvan.
Druga verzija, Omer pasa Latas je likvidirao u Banja Luci Ali pasu Rizvanbegovica(zbog izdaje prema otomanima to je poznato u historiji) i valjda tim cinom mu je automatski iskljucena titula bega. (ovo begovic).
Ono sto znam sigurno, a to je da su Rizvani iz anadolije i najvise ih ima u gradu Konya u Turskoj.
Primjetio sam da dosta hrvata ima s ovim prezimenom posebno na podrucju like i Splita.
Molim nekog ko zna nesto o ovom prezimenu da napise.

hvala!
slatkis86

#594 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by slatkis86 »

evo o jednim od najcescih prezimena u hrvatskoj i bih : bilić

RODOSLOVLJE PORODICE BILIĆ
01. 11. 2010.

Hercegovačka porodica Bilić dobila je ime po Petru Galovu, zvanom Bili, koji je još u ranoj mladosti imao bijelu kosu te ga po njoj tako i prozvaše. Podaci za rodoslovlje porodice Bilića pokupljeni su iz bilježaka pokojnog Dimitrija R. Bilića i Save S. Bilića, a urađeni po preporuci Dejana R. Bilića 1926. godine.

Po predanju, porodica Galova potječe iz sela Lisine, sada Trebinje. Ovo, stoljećima napušteno selo nalazi se na 27. kilometru puta Trebinje-Mostar, oko 200 metara u desnu stranu. Na udaljenosti od dva kilometra je selo Žakovo. Galovi bijahu imućni kmeti ugledne muslimanske porodice Resulbegovića. Nemogavši izdržati zulum svojih aga, ostave sva tri brata svoje imanje i kuću i prebjegnu. Najstariji od njih - Đuro ode u Mostar. Srednji krene preko Save, stazom i tragom Arsenija Čarnojevića, patrijarha srpskog i nastani se u Vojvodini, te se po očevu imenu Jovanu prozove Jovanović. Ova porodica i danas postoji. Najmlađi brat ode u Veneciju gdje i umre bez poroda. Đuro imaše dva sina: Petra i Jovana. Porodica Bilića (Galova) živjela je u Mostaru krajem 17. stoljeća.

sto se tice hr tu je malo zapetljano pa ko voli nek izvoli
http://www.ogorje.net/prezime/bilic/15.html
lejla sabanovic

#595 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by lejla sabanovic »

Prezivam se Šabanović i porijeklo je selo Poda-Borač_Gacko, otac mi je pričao da su bas bas davno došli tu iz sela Jugovići isto Hercegovina,a u Jugoviće su navodno došli iz Hutova Blata, a Poda su dobili kao miraz od bogatog trgovca koji se prezivao Fatimić! E sad i ja sam se dosta raspitivala odakle smo originalno i došla do podatka da je to C. Gora(Piva-Tara) i po geografskom položaju ima logike jer je to sve tu blizu :)))
Zna li neko nešto detaljnije, jer prezime je stvarno često i ima nas svukuda ali kako sam ja mogla skontati iz CG preko Hercegovine išli smo dalje...
Pozdrav
lejla sabanovic

#596 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Znam ja prezime KOVAC!
Ima vas baš puno u Borču i neki su mi čak i rod :)))
Mislim da su usmena predanja starijih ljudi najbolji izvor informacija, ja sam kao mala voljela slušati nanu i dedu kako pričaju o svemu tome i zapamtila sam dosta toga i drago mi je jer super se osjećam kad znam kroz stoljeća putanju svog porijekla i to je za mene pravo bogatstvo!
Deni1986

#597 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Deni1986 »

Prezime Dzihan. Znali neko odakle dolazi to prezime tacno? Znam da postoji DJ Vlado Dzihan u Becu. Otac mi je kao student malo trazio u Vijecnici o nasem prezimenu i nasao je kao kako su u 17. vijeku dosli Dzihani iz Egipta u Dubrovnik. Bili su to neki bogati trgovci. Jedan brat je otisao u Bugojno a drugi je dosao u Sarajevo.

Znali neko vise?
lejla sabanovic

#598 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Znam ja Šačiće u Ulogu, nana rahmetli je Šačić i njen dedo je tamo bio jako utjecajan čovjek
lejla sabanovic

#599 Re: Porijeklo porodica i prezimena

lejla sabanovic wrote:Znam ja Šačiće u Ulogu, nana rahmetli je Šačić i njen dedo je tamo bio jako utjecajan čovjek
Aorta

#600 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Aorta »

Deni1986 wrote:Prezime Dzihan. Znali neko odakle dolazi to prezime tacno? Znam da postoji DJ Vlado Dzihan u Becu. Otac mi je kao student malo trazio u Vijecnici o nasem prezimenu i nasao je kao kako su u 17. vijeku dosli Dzihani iz Egipta u Dubrovnik. Bili su to neki bogati trgovci. Jedan brat je otisao u Bugojno a drugi je dosao u Sarajevo.

Znali neko vise?
Dzihana ima u centralnoj Bosni, preciznije u Donjem Vakufu (12 km od Bugojna), ne puno, ali ima ih. Sorry, ne znam vise informacija.
Post Reply