F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Better Man

#576 Re: F1 2008 and counting

Post by Better Man »

Citizen-X wrote:
Better Man wrote: A hočeš da ja tebi nabrojim koliko je puta Ferrari bio kažnjen, da bi im u rekordnom roku bila ukinuta kazna. A kad je riječ o razbijanju znamo kako je Schumaher druge izguravao sa staze da bi došao do titule.
Pusti se kazni, kad ti uciteljica da tricu umjesto petice kao ocjenu ili ti da jedinicu sto ne slusas, ne mora da utice na uspjeh na kraju skolske godine i ti to dobro znas.

Ne znam koliko imas godina, nit je bitno, ali je najveci "gurac" svih vremena bio najbolji vozac F1 svih vremena "rainman" Ayrton Senna (zato sto je prekinut u onom sto je radio odlicno) - kojeg ja nikad nisam volio samo zato sto sam bio njegov kontrafan a fan Alena (O)prostija jer je taj covjek mlatio hladnocom i tehnikom razmisljajuci da je bolje biti zaredom 4x drugi nego 2 prvi i 2x nigdje, i ti sad hoces da kazes da taj lik blage veze nije im'o? Muski je opucat gumom od gumu jer tu rizikujes dvostruko, Formula jedan bi bas bila gledljiva da ima toga, ali vise toga nema - jer nema pravih vozaca sa hercom tipa Schumachera, Damon-a, Mansella, Rosberga, Laude, Senne, Fitipaldija, ali je kukavicki namjestit auto u ciljnoj ravnini a'la Govn-ard, da te opali covjek koji izlazi iz magle kojem treba bod na toj trci da bi osvojio naslov. Da se razumijemo - ja vise cestito ne gledam formulu 1jer je postala jednolicna, dosadna, pateticna, predvidljiva, beskrupulozna, mafijaska i namjestajuca.

Formula 1 je postala zanimljiva utoliko koliko i nasa "premijer" liga - kukuruza.

Zanimljivije je gledat koliko toliko interesantan WRC Championship jer tu nema greske, tu ti je il provalija il vrijeme il drvo. Nema jebene telemetrije da ti klikom na daljinski neko namjesta najvecu mogucu turazu i tvrdocu steeringa i aktivni ovjes i jebeni brejk asistance. Jaja moras da imas bivolja pa sjest u zvijer od 350-400 KS i zaorat cesticom sirine 2-2.5m 200-250km/h dok je bruka drveca oko tebe ili akropoljska provalija dole ispod i nema zastitnih guma i picamaterina da te zastite osim tebe, kile znoja da te ohladi i hercike na gasu.

Samo da dodam da ne bi bilo da pljujem po nekom - je da mali Brit ima muda a i mozga samo bi mu ovog malo vise trebalo jebi ga godine su to mlad je a zvijer od 700-800 KS bas i ne slusa srce koliko mozak.
Znam ja za Sennu i njegove poteze, jer pratio sam ga od njegovog prvog nastupa u formuli 1. Ipak ovdje je riječ o sramotnoj odluci Fie i protežiranja Ferraria. Na linku koji je postavljen ovdje možemo pročitati članak Mladena Jergovića koji zna puno više od nas o formuli i koji je 100% u pravu u onome što je napisao. Zašto nije Massa za potez na prošloj utrci kažnjen sa prolaskom kroz box, odnosno zafržavanjem 10 sekundi, već je samo novčano kažnjen?!
-danTe-

#577 Re: F1 2008 and counting

Post by -danTe- »

architect wrote:
Not For Sale wrote:Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj :x :x :x
po starom dobrom obicaju se McL kaznjava kako se stigne...da ne govorim o privilegijama koje uziva ferarri :x :x :x
evo da ja ne pametujem,slusala sam danas mladena jergovica u F1 studiju,i on je savrseno jasno pojasnio situaciju(STO SE MOGLO VIDJETI I LAICKIM OKOM!!!)Hamilton po propisima propustio kimija pola metra ispred svog bolida kako bi izbjegao kaznu naravno,i tek onda ga ponovo napao!!
jbt ne mogu da vjerujem kakva nepravda!!!! :run:
slažem se... i ja sam danas gledao Jergovićev komentar trke u emisiji Studio F1...
ma ovo će se dešavati mclarenu dok je onaj perverzni fašista mosley u formuli 1
fuj, fuj fuj!!!
samo da potpisem...
Klodovik

#578 Re: F1 2008 and counting

Post by Klodovik »

Malo se Mladen Jergović pravi lud. Uzmimo da drugi vozač zaostaje za prvim 30 metara prije zavoja, a zatim presiječe šikanu, postavi se ispred njega i propusti ga (prema pravilima) ispred sebe na nekih metar, dva (onih 28 metara ćemo, eto, zaboraviti). I to tako kao može? Pa, super. To je neka nova strategija vožnje. I nije mi jasno ono "Kimi je išao preširoko"... Šta je trebao? Skloniti se ustranu da Hamilton prođe i još mu kaže "Izvoli, Lewis". Svašta.
wizzard

#579 Re: F1 2008 and counting

Post by wizzard »

taman sam htio napisati isto sto i klodovik..pa sta mislite kako bi glupo bilo da ovo postane praksa? vise bi se vozilo po sikanama nego po stazi. apsolutno pravedna odluka, mada se slazem da trebaju to malo ljepse regulisati, odnosno preciznije odrediti koliko vozac koji predje na ovaj nacin ispred treba pustiti ovog kojeg je presao..inace je nonsense sta jergovic ovdje pise kojeg relativno respektujem, al je on ocito fan mclarena:)
Fordas

#580 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

Smjesni ste mi vi fanovi Mclarena stvarno. I vise je nego ocito da je Hamilton napravio nesto sto nije smio i sta sad vi tu bez veze trunite o nekakvim zavjerama. Stvari su ocite. Preticao je gdje nije smio, presjecajuci sikanu ostvario je znatnu prednost u brzini i to je to. Ja sam licno ocekivao kaznu od 10 mjesta ili dodavanje sekundi na sljedecoj utrci, ali to opet ne mjenja cinjenicu da je morao biti kaznjen. Mozda je i bolje da je sad kaznjen pa da zna kakvo je 'rastojanje' za sljedecih 5 utrka nego da ga je pogodila kazna od 10 mjesta u sljedecoj pa da ostane totalno bez bodova
Fordas

#581 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

architect wrote:evo šta kaže čovjek koji o F1 zna puno više od svih nas ovde zajedno

http://www.f1-hr.com/clanci.php?id=256& ... sta_pogled
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Covjek se prosipa bez veze. E koga vi smatrate autoritetom :lol:
Pazi ovo:' Pravila kažu da onaj koji presiječe šikanu mora vratiti tako stečenu poziciju na stazi prije idućeg prelaska preko ciljne linije, ili prije idućeg zavoja, što god došlo prije.'
I sta sad? Pa nije ga pustio prije ciljne ravnine, treba li ista dalje govoriti :lol:
Fordas

#582 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

Neelix wrote:a ja da dodam da trebaju biti sretni sto im je takmicenje uopste dozvoljeno nakon proslogodisnjeg skandala.
Slazem se.
A sta mislite jeli FIA trebala kazniti Hamiltona zabranom od 2-3 godine nastupa jer je recimo trazio podatak o pritisku guma kod Farrarija, ili sto je 'podijelio' saznanje sa kolegama o gasu koji Ferrari u gumama....Kako ljudi brzo zaboravljaju neke stvari
Fordas

#584 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

Ma i ovo je smjesno. Nista ne dokazuje samo naglaba bez veze.

Hamilton obiljezio dan??? Cime? Ovakvih njegovih 'sjetite se' ja bih za Massu i Kimija mogao navesti barem 6x vise od njega. Za schumija da i ne govorim

Mi ne gledeamo istu formulu cini mi se :roll:

I jos nesto, za antagonizam hrvatskih novinara spram Ferrarija traje najmanje 10 godina, tako da me ne cude ovakvi osvrti
architect

#585 Re: F1 2008 and counting

Post by architect »

Fordas wrote:Ma i ovo je smjesno. Nista ne dokazuje samo naglaba bez veze.

Hamilton obiljezio dan??? Cime?

ma ti i ne gledaš...ti samo lupetaš!
Better Man

#586 Re: F1 2008 and counting

Post by Better Man »

Fordas wrote:Smjesni ste mi vi fanovi Mclarena stvarno. I vise je nego ocito da je Hamilton napravio nesto sto nije smio i sta sad vi tu bez veze trunite o nekakvim zavjerama. Stvari su ocite. Preticao je gdje nije smio, presjecajuci sikanu ostvario je znatnu prednost u brzini i to je to. Ja sam licno ocekivao kaznu od 10 mjesta ili dodavanje sekundi na sljedecoj utrci, ali to opet ne mjenja cinjenicu da je morao biti kaznjen. Mozda je i bolje da je sad kaznjen pa da zna kakvo je 'rastojanje' za sljedecih 5 utrka nego da ga je pogodila kazna od 10 mjesta u sljedecoj pa da ostane totalno bez bodova
Odgovori majstore na pitanje zašto Massa prošlu trku za potez nije bio kažnjen prolaskom kroz box, odnosno zadržavanjem od 10 sekundi, već samo novčano!? izgleda da pravila nisu za sve ista. Nekom samo novčana kazna, a nekom oduzimanje zaslužene pobjede. Ipak treba uzeti u obzir da je na kraju balade Raikonnen sam sebe izbacio iz utrke.
Fordas

#587 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

A odakle tebi to da se za propust mehanicara dobiva kazna prolaska kroz box? :roll:
Klodovik

#588 Re: F1 2008 and counting

Post by Klodovik »

Better Man wrote:
Fordas wrote:Smjesni ste mi vi fanovi Mclarena stvarno. I vise je nego ocito da je Hamilton napravio nesto sto nije smio i sta sad vi tu bez veze trunite o nekakvim zavjerama. Stvari su ocite. Preticao je gdje nije smio, presjecajuci sikanu ostvario je znatnu prednost u brzini i to je to. Ja sam licno ocekivao kaznu od 10 mjesta ili dodavanje sekundi na sljedecoj utrci, ali to opet ne mjenja cinjenicu da je morao biti kaznjen. Mozda je i bolje da je sad kaznjen pa da zna kakvo je 'rastojanje' za sljedecih 5 utrka nego da ga je pogodila kazna od 10 mjesta u sljedecoj pa da ostane totalno bez bodova
Odgovori majstore na pitanje zašto Massa prošlu trku za potez nije bio kažnjen prolaskom kroz box, odnosno zadržavanjem od 10 sekundi, već samo novčano!? izgleda da pravila nisu za sve ista. Nekom samo novčana kazna, a nekom oduzimanje zaslužene pobjede. Ipak treba uzeti u obzir da je na kraju balade Raikonnen sam sebe izbacio iz utrke.
Hamilton je, in effect, dobio drive-through penalty. To je tih 25 sekundi.

I još ovo... Kako to da Hamilton i Alonso prošle godine nisu bili kažnjeni, a McLarenu je "odrezano" 100 miliona?
Fordas

#589 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

architect wrote:
Fordas wrote:Ma i ovo je smjesno. Nista ne dokazuje samo naglaba bez veze.

Hamilton obiljezio dan??? Cime?

ma ti i ne gledaš...ti samo lupetaš!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Evo napisat cu i ja da je Hamilton najbolji vozac danasnjice i da je neopravdano kaznjen. Valjal'?
Je li lakse imalo? Barem malo 8-)
gumifufna

#590 Re: F1 2008 and counting

Post by gumifufna »

Navijam za BMW i ovom kaznom je i BMW profitirao,ali mi nije ni malo drago sto nije u redu nije.Isto i prosle sezone zahvaljujuci kazni mercedesa BMW je bio drugi sto me nije ni malo odusevilo.
Kad bi se BMW takmicio u DTM-u prestao bi gledati F1.Imal kakav sport gdje ne ucestvuju italijani :D
explorer

#591 Re: F1 2008 and counting

Post by explorer »

Da i ja dam svoj komentar na VN Belgije (bilo vas je zabavno citati) :D

Po mom misljenju, nakon sto je Hamilton skratio onu sikanu u prvi zavoj je (da bi sve bilo cisto) morao uci Kimi. Krateci sikanu, Hamilton jeste propustio Kimija, i bez obzira sto je bio 6km/h sporiji (kako nam je to lijepo objasnio Jergovic) na startno-ciljnoj, iskoristio je zavjetrinu iza Kimija i to mu je omogucilo pretjecanje. Da je prosao kroz sikanu, nema teorije da bi ga prosao na startno-ciljnoj (prekratka je, a Kimi je taj koji prvi ubrzava). Da je Kimi prosao kroz prvi zavoj, sve poslije je regularno utrkivanje. Ovo je Klodovik jako lijepo objasnio.

Jergovic jeste znalac, ali komentar tipa "Kimi isao presiroko" mi je za djecu u pelenama. Kimi je branio poziciju na nacin koji vidjamo u svakoj F1 utrci. Manje-vise isto je bilo lani u SAD-u kada je Hamilton branio poziciju na kraju startno-ciljne od Alonsa (samo sto tada Alonso nije imao asfalt da skrati sikanu).

Elektronski mediji su danas cudo. Sloboda medija takodjer. Pa tako bilo tko od nas moze nesto negdje objaviti i kasnije biti citiran. Bas kao i izvjesni Josip... Po meni, Kimi i Hammilton su odvezli identicnu utrku. Ovaj se zavrtio u 2. krugu, a ovaj 2 kruga prije kraja. Obojica su u tom 43. krugu pola staze odvezli van staze (pokusavajuci voziti sa slick gumama po mokrom), dok su Kimiju nesto vise smetali (sustigao ih na krivim mjestima) zaostali vozaci zbog kojih je i otisao presiroko prije autobuske stanice i pri povratku - zid. Samo za usporedbu, komentator ORF-a je rekao kako je za njega covjek utrke Kimi. Sukomentator je A. Wurz (danas testni vozac u Hondi) koji se slozio s njim. Kimi je ovdje sam sebe pobijedio, pogrijesio je i zavrsio u zidu. Kao sto je rekao u intervjuu, isao je na sve ili nista - kocka se okrenula na nista. I tako se vjerovatno pozdravio sa naslovom.

I na kraju kazna... Evo, kao navijac Kimija (ne i Ferrarija :D), mislim da je kazna previsoka. Gotovo sam siguran kako ne bi dobio 25 sekundi da je kojim slucajem Kimi zavrsio na P2. Ok, ovo vec spada u sta bi bilo kad bi bilo... Kazna od 5 mjesta unazad u Monzi ili sl. bi bilo primjerenije.

Vec ovaj vikend Monza, dugo nisu bile 2 utrke u 7 dana :D Lani je McM oderao guzove Scuderiji u njihovom dvoristu, vidjet cemo kako ce biti ove godine.
Fordas

#592 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

Hajde ponovo pogledajte snimak, i ucinite to nekoliko puta. Sta cete vrlo lako skontati? Hamilton nije kocio sekunde, pa cak ni kad je presjekao sikanu. Umjesto da zakoci i pusti Kimija prije startne linije on je stisnuo gas kao sivonja i za posljedicu smo imali to sto smo imali. Pogledajte ponovo, stvar jasna kao suza. Također procitajte i Massinu izjavu nakon sto je naknadno pregledao snimak. E sad, ovi sto im treba 'izvjesni' Jergovic i njemu slicni da od njega pokupe misljenje, sta cu im ja :roll:
Edin H.

#593 Re: F1 2008 and counting

Post by Edin H. »

Ne znam sta nije jasno :?

Presjekao sikanu, tako stekao prednost, onda pustio Kimija da ga uzme za pola metra i naravno opet uzeo levata.

Sve u skladu sa "Ustavom" :D

Sto ne citate sta sam rekao prije trke - da je onim polovnim vozacima iz Ferarija bolje da se parkiraju ako kisa zapada :D prejak je Lewis za njih.

Kada je to i Kimi skontao, vidi i on bolje mi je da se u zid zabijem nego da me ovaj i dalje blamira.

Ali Massa jok i jos bi i on kao nesto da komentarise.

Umjesto da ima i malo postenja, prizna da ovo takmicenje nije za njega i uclani se u neko ribolovno drustvo.
architect

#594 Re: F1 2008 and counting

Post by architect »

ok... mladen jergović pojma nema... josip jelenc takođe...hajde da onda još navedem i niki laudu koji je sudijsku odluku nazvao glupom, ali naravno ni lauda pojma nema...
zato ovde svi znaju i tumače pravila koje je fia donijela, bolje od samih sudija... bravo momci!! možda će neko iz te nazovi automobilističke federacije ovo sve da pročita, jer ovde je izvor potencijala, pa neko bude regrutovan u novog sudiju... samo naprijed!
Not For Sale

#595 Re: F1 2008 and counting

Post by Not For Sale »

architect wrote:ok... mladen jergović pojma nema... josip jelenc takođe...hajde da onda još navedem i niki laudu koji je sudijsku odluku nazvao glupom, ali naravno ni lauda pojma nema...
A joj tebe @architecta,kakav ba lauda jergovic i bakraci,gdje da njih slusamo kada imamo mi svog vrsnog znalca @Fordas-a kojem bi svi mudraci ovog svijeta pozavidjeli na objektivnosti i mogucnosti rasudjivanja :lol: :lol: :lol:

Ja ne kontam...jel lewis trebao ugasiti bolid i malo odmoriti pa onda za kimijem krenuti???propustio ga je ispred sebe polovinu duzine bolida-sto je kimija u tom trenutku cinilo vodecim covjekom utrke!! za ove koji i dalje ne razumiju VRATIO MU POZICIJU!!!
a ako sve ovo nije jasno: http://www.youtube.com/watch?v=jDjAnXEadGc ...a ako im i daje nije jasno... :D :D :D
lijep pozdrav...palim ja iz ove rasprave,ovdje su vidim prestrucni ljudi za mene :lol: :lol: :lol: :run:
Fordas

#596 Re: F1 2008 and counting

Post by Fordas »

Wooow, kakav zakljucak, eki pola bolida ispred :lol:
Ti ne kontas prijatelju i nikad neces ni skontati, zato ova rasprava barem sto se mene tice nece dalje ici. Hvala bogu pa f1 pratim dovoljno dugo i prilicno detaljno da mi jergovic i njemu slicni nisu potrebni kao tumaci. Vama nek tumace sta hoce - vas problem.
Sudije su donijele odluku, covjek je kaznjen i to je to, da je 100 Lauda reklo drukcije :P
8-)
Bullet Tooth Tony

#597 Re: F1 2008 and counting

Post by Bullet Tooth Tony »

gumifufna wrote:Navijam za BMW i ovom kaznom je i BMW profitirao,ali mi nije ni malo drago sto nije u redu nije.Isto i prosle sezone zahvaljujuci kazni mercedesa BMW je bio drugi sto me nije ni malo odusevilo.
Kad bi se BMW takmicio u DTM-u prestao bi gledati F1.Imal kakav sport gdje ne ucestvuju italijani :D

TO TO TO,dva navijaca BMW-a na forumu :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

FIA - Ferrari International Assistance :D :D :D
Neelix

#598 Re: F1 2008 and counting

Post by Neelix »

architect wrote:ok... mladen jergović pojma nema... josip jelenc takođe...hajde da onda još navedem i niki laudu koji je sudijsku odluku nazvao glupom, ali naravno ni lauda pojma nema...
zato ovde svi znaju i tumače pravila koje je fia donijela, bolje od samih sudija... bravo momci!! možda će neko iz te nazovi automobilističke federacije ovo sve da pročita, jer ovde je izvor potencijala, pa neko bude regrutovan u novog sudiju... samo naprijed!
:lol: sram te bilo, sam sebe prosipas :lol:

i sta su sudije odlucile??? ko ovdje naprdjuje da zna bolje od sudija? :-) da ti pomognem, nije Fordas, nego neki lik sa tehnickog fakulteta :-)
architect

#599 Re: F1 2008 and counting

Post by architect »

pročitaj malo moje postove...
gdje sam ja to tumačio pravila?
Valbon_1

#600 Re: F1 2008 and counting

Post by Valbon_1 »

Beg_Babic wrote:
gumifufna wrote:Navijam za BMW i ovom kaznom je i BMW profitirao,ali mi nije ni malo drago sto nije u redu nije.Isto i prosle sezone zahvaljujuci kazni mercedesa BMW je bio drugi sto me nije ni malo odusevilo.

TO TO TO,dva navijaca BMW-a na forumu :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

FIA - Ferrari International Assistance :D :D :D

More ima nas puno navijaca BMW-a... :thumbup:

BMW je svake godine bolji...2006 (prva godina kao samostalna ekipa) je imao 36 bodova, 2007, 101 bod, a ove godine vec su osvojili 107 bodova, a ima jos 5 trka.

BMW je definitivno Top Team...koji je ustvari uvijek i bio... :thumbup:
Post Reply