PROTESTI, 23.2. U 13h, KATEDRALA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

manje ce ljudi doci u ponedaljak to je sto posto. Osim ako se do tada ustanovi vanredno stanje u gradu i banke prestanu radit.
Last edited by Martian_Kyo on 21/02/2008 12:06, edited 1 time in total.
alica.k

Post by alica.k »

Šapat wrote:Ne znam...ali mislim da vikendima vise nista necemo postici jer, kao st orece covjek maloprije, oni su po planinama, bazenima, vikendicama i - zivo im se hebe sta se desava u gradu.
da.

jedino eto, bice puno manje ljudi. al niej mi jasno sjecam se jednom bio strajk penzionera, sjedila sam u troli dobrih 3 sata cekajuci da se maknu, OTKUD NJIH TOLIKO? a nas da nema da izadjemo?
pudlica

Post by pudlica »

ima nas koje vise nece da pustaju iz skole jer je vlada okrivila sve profesore zbog srijede u srijednjim skolama

penzioneri sjede kod kuce i nista ne rade pa ih se skupi :D
alica.k

Post by alica.k »

pudlica wrote:ima nas koje vise nece da pustaju iz skole jer je vlada okrivila sve profesore zbog srijede u srijednjim skolama
jel nema vise ono da se subota prenosi na ponedjeljak? kad je praznik?
konyan

Post by konyan »

1. mart je vec najavljen. Bio bi opet cirkus da se i to mijenja.
Šapat

Post by Šapat »

Sto se tice straha od otkaza - e pa ako se postigne nekakvo jedinstvo i masa, bas bih volio vidjeti tog poslodavca koji ce se zamjeriti vecini radnika i rizikovati belaj u svojoj firmi.

Evo, ovim putem pozivam i sve poslodavce, (a treba sastaviti i email i poslati ga medijima koji to mogu prezentovati javno), da ne prave problem svojim radnicima koji zele prisustvovati mirnim protestima.

Na kraju krajeva - i ti poslodavci imaju djecu, zar ne?
pudlica

Post by pudlica »

alica.k wrote:
pudlica wrote:ima nas koje vise nece da pustaju iz skole jer je vlada okrivila sve profesore zbog srijede u srijednjim skolama
jel nema vise ono da se subota prenosi na ponedjeljak? kad je praznik?

to je kako im se cefne nekad ima nekad nema
Asana

Post by Asana »

Polako, dajte da ova subotnja setnja prodje kao treba, da bude dovoljan broj ljudi i da se posalje ozbiljna poruka!

Nekako vjerujem da se, u slucaju dovoljno velike brojnosti nasi "oci" nece vise poigravati sa mogucnoscu da njihov "otpor" izazove vece belaje.

Peticija je isto tako odlicna varijanta, i vrlo je vjerovatna mogucnost da ce se skupiti toliki broj potpisa.
alica.k

Post by alica.k »

i ja mislim da ce se skupit 50 000 potpisa ko od sale.
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

Šapat wrote:Sto se tice straha od otkaza - e pa ako se postigne nekakvo jedinstvo i masa, bas bih volio vidjeti tog poslodavca koji ce se zamjeriti vecini radnika i rizikovati belaj u svojoj firmi.

Evo, ovim putem pozivam i sve poslodavce, (a treba sastaviti i email i poslati ga medijima koji to mogu prezentovati javno), da ne prave problem svojim radnicima koji zele prisustvovati mirnim protestima.

Na kraju krajeva - i ti poslodavci imaju djecu, zar ne?
Ima poslodavaca koji nisu domaci.
Ima puuuuno poslodavaca kojima mozda smjena istih ljudi nije u interesu.
Ima puno zaposlenih, koji su jedva nasli posao. I pitaju se, ako dobijem otkaz, cim da se hranim poslije protesta.

Budimo realni.
doci ce manje ljudi
ma koliko poeticno pricali, i govorili
ponedeljak manje ljudi.
sniPod

Post by sniPod »

Šapat wrote:Onda da idemo ovako:

1 .Mart pomjeramo na 3. Mart (ponedeljak), blokiramo centar grada oko vlade na 2 sata, a zatim i preko miljacke (kod Semihe) isto na 2 sata.

Nema divljanja, princip je isti - zvizdanje, transparenti i eventualna obracanja sa zvucnicima kako bi i oni u zgradam culi sve.

Ako bude divljanja od strane pojedinaca, sankcionisemo ih mi sami u gomili i predajemo policiji.
dajte ljudi sto ponedjeljak, bolje je subota, nedjelja ili petak mada se ne slazem ni s petkom, jer vidite oni huligani jedva cekaju da bjeze s casova da bi pravili nerede, i njihh niko ne moze zaustvaiti dodje ih par hiljada i sta cemo tu vise??? NISTA!
suncica24

Post by suncica24 »

Ko ste vi?
Neformalna grupa građana koja je diskutovala na iste teme na lokalnom internet forumu. Do prvih protesta se niko nije poznavao i još uvijek se svi međusobno ne znamo. Okupili smo se zato što nismo više mogli biti pasivni posmmtrači posljednjih dešavanja, te smo željeli pokrenuti sistem odgovornosti vlasti građanima ove zemlje.

Koliko vas ima?
Ne znamo, stotine ljudi su učestvovali u diskusijama i predlagali šta da radimo, desetine hiljada ljudi prati forum, naše diskusije se prenose i putem mailova i blogova, na chatovima, na mnogim portalima, u cijeloj zemlji i diljem svijeta.

Šta hoćete?
Da kažemo svim vlastima na svim nivoima da oni moraju raditi, da ako ne rade postoje mehanizmi da ih natjeramo da rade i da ukoliko se ni to ne desi postoje mehanizmi da ih građani i smjene. Također, želimo da se prema nama odnose sa dostojanstvom, poštivanjem i razumijevanjem, jer mi smo ti koji ih plaćamo i za koje rade. Hoćemo da i mi, građani ovog grada budemo svjesni da možemo i moramo reći šta mislimo, čega se bojimo i šta hoćemo i da imamo sva prava da budemo saslušani i uvaženi.

Jesu li protesti jedini način za to?
Protesti su način postizanja tih ciljeva za koji smo se mi odlučili. Nema više vremena da čekamo da ovo drustvo evoluira u nešto pozitivnije. Za to bi trebao nepoznat broj godina.
Odgovornost države prema svojim građanima se mora uvesti odmah.

Koja politička opcija stoji iza vas?
Niti jedna politička stranka ne stoji iza nas. Svjesno i aktivno bismo odbacili bilo kakav pokusaj uplitanja politickih stranaka ili pokreta u nas rad.

Da li iza vas stoji neka nova stranka?
Apsolutno ne. Mi nemamo ni želju ni namjeru biti dio bosanskohercegovačke političke scene ni u kojem obliku. Mi imamo namjeru biti samo njen jasan korektiv.

Da li iza vas stoji neka NVO?
20 NVO potpisnica saopstenja upućenog Vladi Kantona Sarajevo dale su nam svoju podršku. Ova grupa građana nije dio niti jedne od njih. Mi ne radimo na promociji bilo koje od ovih 20 NVO, već svi mi zajedno radimo na promociji uređenog i poštenog društva. Sve druge NVO su dobrodosle da se pridruže nama, građanima, i pomognu postizanju nasih ciljeva.

Da li ste predvođeni nekim medijem?
Ne. Mediji su nasi partneri, jer je interes javnosti da se drzavni i javni poslovi vode efikasno i na opcu korist. Javni mediji imaju zakonsku obavezu da to prate, a privatni i komercijalni to prate zato sto njihovi gledaoci i citaoci o tome zele biti informirani. Lokalni internet forum preko koga smo medjusobno stupili u kontakt je jednostavno komunikacijska platforma, kao sto telekom operateri omogucavaju telefonske razgovore. Kao grupa se obraćamo medijima organizirano a kao pojedinci govorimo samo u svoje ime. Uključenost medija ovisi samo od njihove zainteresovanosti i svi su dobrodosli.

Zašto se potpisujete kao „građani“?
Zato što je to naša odrednica. Prije svega, mi smo građani ovog grada, koji su zabrinuti stanjem u njemu i koji žele da neko odgovara za njega, kako ne bi i po drugim pitanjima došlo do toga da situacija eskalira, pa da se njima mora baviti javnost a ne odgovorni duznosnici i drzavni sluzbenici.

Namjeravate li se formalizovati?
Nikada. Nas cilj je da se sto prije rasformiramo. Zelimo se baviti svojim studijima, svojim porodicama, svojim poslovima.

Šta želite poručiti građanima?
Građani imaju pravo tražiti od vlasti da rade svoj posao i kazniti njihov nerad.

Kako komunicirate?
Naš osnovni medij je internet. Možete nas naći na forumu http://www.sarajevo-x/forum; blogu: http://www.gradjani.blogger.ba i e-mail adresi: [email protected] (ovaj e-mail je otvoren samo medijima, ne I za ličnu upotrebu). Ostale medije nastojimo u što većem broju uključiti naš rad i nadamo se da će nam to i uspjeti.[/i]
Last edited by suncica24 on 21/02/2008 13:35, edited 2 times in total.
johnnykola

Post by johnnykola »

jasminasab wrote:Vec postoje teme na kojima se moze diskutovati o Denisu i njegovim ubicama, ne vidim zasto bi se to ovdje ponavljalo. Kao sto rekoh, ovaj protest je mnogo siri od Denisovog ubistva, a kao sto je konyan rekao, treba postovati i zelje Denisove majke. I nije samo dvoje reklo "nista od toga", bilo je vise komentara na pp.

Ona bomba koja je bacena nedavno na moju autobusku stanicu je takodjer zaboravljena, iako je ja nisam zaboravila (kao ni Denisovo ubistvo), ali ne vidim kako bi nam podsjecanje na to moglo pomoci u ovom protestu. Cak naprotiv, time se otvaraju vrata spekulacijama i optuzbama koje nam ne trebaju.

Moj cilj ovdje zaista nije da nekome nesto namecem ili zabranjujem, nego da pokusam ljude usmjeriti da se fokusiraju na temu.

Are we cool now?
normala. :-D
Risto Kuglarić

Post by Risto Kuglarić »

Realno, ako bude radni dan biće manje ljudi, jer dosta ljudi neće biti u mogućnosti da dođe, ali mislim da će dosta ljudi, ako stvarno ima volju da dođe moći "pobjeći" s posla (naravno bez sankcija), počinjem od sebe. Mislim da je čak vrijedno žrtvovati to da dođe nešto manji broj ljudi, jer protesti radnim danom su efektniji. Ali, naravno mislim da, ako to sa radnim danom prođe, može u najboljem slučaju biti "one-time-gig", dakle teško da će neko svake sedmice moći eskivirati posao.

Dalje, ako neko i uspije izmajmunisat da ode s posla ili čak uzme slobodan dan radi protesta, i na kraju bude 300 ljudi, mislim da će to djelovati dosta destimulativno za dalje. Tako da, u svakom slučaju - pažljivo sa zakazivanjem protesta u radni dan.

Sve ovo govorim iz svoje perspektive, naravno.
Last edited by Risto Kuglarić on 21/02/2008 12:41, edited 1 time in total.
johnnykola

Post by johnnykola »

suncica24 wrote:Ko ste vi?
Neformalna grupa građana koja je diskutovala na iste teme na lokalnom internet forumu. Do prvih protesta se niko nije poznavao i još uvijek se svi međusobno ne znamo. Okupili smo se zato što nismo više mogli biti pasivni posmmtrači posljednjih dešavanja, te smo željeli pokrenuti sistem odgovornosti vlasti građanima ove zemlje.

Koliko vas ima?
Ne znamo, stotine ljudi su učestvovali u diskusijama i predlagali šta da radimo, desetine hiljada ljudi prati forum, naše diskusije se prenose i putem mailova i blogova, na chatovima, na mnogim portalima, u cijeloj zemlji i diljem svijeta.

Šta hoćete?
Da kažemo svim vlastima na svim nivoima da oni moraju raditi, da ako ne rade postoje mehanizmi da ih natjeramo da rade i da ukoliko se ni to ne desi postoje mehanizmi da ih građani i smjene. Također, želimo da se prema nama odnose sa dostojanstvom, poštivanjem i razumijevanjem, jer mi smo ti koji ih plaćamo i za koje rade. Hoćemo da i mi, građani ovog grada budemo svjesni da možemo i moramo reći šta mislimo, čega se bojimo i šta hoćemo i da imamo sva prava da budemo saslušani i uvaženi.

Jesu li protesti jedini način za to?
Protesti su način postizanja tih ciljeva za koji smo se mi odlučili. Nema više vremena da čekamo da ovo drustvo evoluira u nešto pozitivnije. Za to bi trebao nepoznat broj godina.
Odgovornost države prema svojim građanima se mora uvesti odmah.

Koja politička opcija stoji iza vas?
Niti jedna politička stranka ne stoji iza nas. Svjesno i aktivno bismo odbacili bilo kakav pokusaj uplitanja politickih stranaka ili pokreta u nas rad.

Da li iza vas stoji neka nova stranka?
Apsolutno ne. Mi nemamo ni želju ni namjeru biti dio bosanskohercegovačke političke scene ni u kojem obliku. Mi imamo namjeru biti samo njen jasan korektiv.

Da li iza vas stoji neka NVO?
20 NVO potpisnica saopstenja upućenog Vladi Kantona Sarajevo dale su nam svoju podršku. Ova grupa građana nije dio niti jedne od njih. Mi ne radimo na promociji bilo koje od ovih 20 NVO, već svi mi zajedno radimo na promociji uređenog i poštenog društva. Sve druge NVO su dobrodosle da se pridruže nama, građanima, i pomognu postizanju nasih ciljeva.

Da li ste predvođeni nekim medijem?
Ne. Mediji su nasi partneri, jer je interes javnosti da se drzavni i javni poslovi vode efikasno i na opcu korist. Javni mediji imaju zakonsku obavezu da to prate, a privatni i komercijalni to prate zato sto njihovi gledaoci i citaoci o tome zele biti informirani. Lokalni internet forum preko koga smo medjusobno stupili u kontakt je jednostavno komunikacijska platforma, kao sto telekom operateri omogucavaju telefonske razgovore. Kao grupa se obraćamo medijima organizirano a kao pojedinci govorimo samo u svoje ime. Uključenost medija ovisi samo od njihove zainteresovanosti i svi su dobrodosli.

Zašto se potpisujete kao „građani“?
Zato što je to naša odrednica. Prije svega, mi smo građani ovog grada, koji su zabrinuti stanjem u njemu i koji žele da neko odgovara za njega, kako ne bi i po drugim pitanjima došlo do toga da situacija eskalira, pa da se njima mora baviti javnost a ne odgovorni duznosnici i drzavni sluzbenici.

Namjeravate li se formalizovati?
Nikada. Nas cilj je da se sto prije rasformiramo. Zelimo se baviti svojim studijima, svojim porodicama, svojim poslovima.

Šta želite poručiti građanima?
Građani imaju pravo tražiti od vlasti da rade svoj posao i kazniti njihov nerad.

Kako komunicirate?
Naš osnovni medij je internet. Možete nas naći na forumu http://www.sarajevo-x.forum; blogu: http://www.gradjani.blogger.ba i e-mail adresi: [email protected] (ovaj e-mail je otvoren samo medijima, ne I za ličnu upotrebu). Ostale medije nastojimo u što većem broju uključiti naš rad i nadamo se da će nam to i uspjeti.[/i]
brava! 100% na mom fonu. iza svega ovoga manimo se loga i simbola!
Risto Kuglarić

Post by Risto Kuglarić »

Svaka čast za FAQ sekciju sunčice :D
sniPod

Post by sniPod »

kad bolje razmislim bolje je radni dan.... ono frka u gradu, politicari su na radnim mjestima... a u skoli nece pustati da idu jedino ako ne pobjegnu ! bolje je ponedjeljak!!!!
damirm

Post by damirm »

Vidim ja da je ovdje politika svrsenog cina, ali neka nema veze, efikasnost je trenutno prioritet. Mene samo interesuje ko ce, nakon sto se rasformiramo, nekim novim vlastima predati nove zahtjeve, ko ce pratiti njihovu implementaciju? Ili smo samo dio predizborne kampanje (izbori su u septembru)?
Šapat

Post by Šapat »

Isti mi koji i sada sve ovo radimo damire. Ne smije se desiti da nakon ovoga, ako bude uspjesno (a bice), ova cijela ideja, namjera i masa ljudi jednostavno iscezne.
sniPod

Post by sniPod »

Šapat wrote:Isti mi koji i sada sve ovo radimo damire. Ne smije se desiti da nakon ovoga, ako bude uspjesno (a bice), ova cijela ideja, namjera i masa ljudi jednostavno iscezne.
Da mi smo tu uvijek da se borimo za nasa prava i slobodu !
damirm

Post by damirm »

I suncice hvala...
suncica24

Post by suncica24 »

Ispravka- VAZNO: Mail je bio pogresan,ispravljen je na [email protected]
Ko radi taj i grijesi :D
photo

Post by photo »

ocito ponukani prijedlogom jednog od forumasa koji je odgovorio na Pecaninovu ponudu da pomogne kako moze, u danasnjem izdanju BH Dani dijele zvizdaljke i crvene kartone na kojima pise OSTAVKE.

NAPOMENA: ovi Dani su upakovani u najlon. kod nekih kolportera se mogu naci Dani koji nisu upakovani u najlon kesu i koji nemaju zvizdaljke ni kartone. nemojte te kupovati. samo one koji su upakovani i provjerite da li je i zvizdaljka i karton upakovan.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

Post by -LIBERO- »

Isprintani su plakati, ja pocinjem danas popodne lijepiti,haj'mo Sarajevoooo :D

Moze li neko potvrditi to o skupljenih 50.000 potpisa i raspustanjem !!!????

p.s lijepimo do pobjede :D

p.p.s @Suncice odlican tekst,fakticki nas "statut" 8-)
hadzinicasa

Post by hadzinicasa »

zovite me idealistom, ali sve mislim kako bi ipak bilo lijepo da ovaj "pokret" preraste u udruženje građana (ne NVO) kao recimo Udruženje građana ljubitelja životinja (nesretno poređenje, znam :))

za neke eventualne buduće (zlu ne trebalo) aktivnosti.
Last edited by hadzinicasa on 21/02/2008 13:36, edited 1 time in total.
Locked