Hvala. Meni su 9 tanke. Ali sve zavisi od stila sviranja. Mnogo ljudi ne može da sa 10kama radi bending da dobije 2 tona (sa C na E na primjer) sa 10kama. A to je za sviranje na primjer Floydom (Gilmore), neophodno, na primjer u "Another brick on the wall" on u solu ide 2 tona više, pa čak i više (probaj saviti žice da odeš sa C na F na primjerJohn Cleese wrote:Zice su 9 i sve su na broju, a imam i par kompleta u steku - salio sam se samoHakiz wrote: Pa drugi put kupiš kompet sa dodatnom prvom žicom. Kako ta žica najčešće puca (meni puca jer mijenjam štimove, ja sviram standardni, pola tona niže od standardnog, ton niže od standardnog i open G) proizvođači u komplete žica za koje znaju da će ih najviše koristiti muzičari koji čerto mijenjaju štimove ili koriste veliki bending stavljaju još jednu prvu (najtanju) žicu.
Tako da ti prva i dodatna žica taman traju dok dođe vrijeme da mijenjaš sve. Doduše, meni žice traju duže, to jeste rijeđe ih mijenjam nego drugi jer ja više volim (zbog tamnijeg tona) svirati sa starijim žicama, kada se na njih nakupi masnoće sa prstiju i prašine. Ne volim zvuk novih žica. Previše mi zvone. I na električnoj i na akustičnoj gitari. Pa tako kada nekom mom kolegi dođe vrijeme da mijenja žice jer mu ne zvone, meni su tek tada došla u fazu u kojoj mu daju zvuk koji želim.
Probaj uraditi ovo. Ako na primjer koristiš žice 10 kao najtanju uzmi 11. Biće je teže saviti ali manje puca.
Puno muzičara (ja takođe), ne vole zvuk najtanje žice kada sviraju akorde. Tako da neki kupe komplet 10ki i 11ki pa prve dvije stave iz 11ki a ostale (3 -6, 7, 8 ) stave iz kompleta 10ki. A drugi naprosto ne trzaju ili mutiraju prvu žicu kada sviraju akorde.
Sve prolazi sve dok dobijaš zvuk koji hoćeš i to dobro zvuči.![]()
za koristan i zanimljiv post
Ima raznih trikova. Na primjer, akustičnu gitaru je teže svirati nego električnu, to jeste teže je raditi bending. Pa sam ja na akustičnu gitaru na koju normalno stavljam 10ke ili 11ke, ako znam da ću svirati nešto sa puno bendinga, stavljao 9ke ali za električnu gitaru. Jednom čak i 8mice. Tada je puno lakše raditi bending. Lakše je raditi bending na žicama za električnu gitaru, pa kada se to još kombinuje sa tankim žicama, onda se sviranje olakšava. Naravno, cijena toga je "tanji" ton. Pa sam i ja to radio samo dok nisam ojačao prste da mogu koristiti 10ke. Sa 11kama ne mogu raditi ekstrman bending, više od 1 tona.
Problem je što kada na gitaru staviš tanje ili deblje žice nego one za koje je gitara predviđena, onda moraš raditi kotiranje vrata da ne bi imao problema sa zapinjanjem žica o pragove, intonacijom i još neke.
Još jedan problem je što sa pretankim žicama, na jeftinim gitarama, zbog lošijeg, mekšeg materijala, kobilica na vratu može da se ošteti, da se tanke žice urežu u kobilicu, pa onda kada se vratiš na standardne žice da one budu preblizu pragovima. Tada moraš mijenjati kobilicu.