''hrvatsko pitanje''???

Locked
Liska

Post by Liska »

enes-s wrote:Pošto je vama normalno da neko menja svoje narečje, dijalekt, naglasak... onda za vas, Pekić.

"Odlaskom iz zemlje, iz nje se čupaju koreni koji nas spajaju s poreklom, rodnim tlom, njegovom istorijom i sudbinom. U tuđem svetu ne nalaze odgovarajuću hranu pa venu. Puštaju se drugi koreni. Ali oni su lažni, vestački. To su pseudokoreni alibija. Korenje za priliku. Ono nas siti ali ne hrani. U medjuvremenu, staro korenje truli. Ako niste gradjanin sveta, a malo ko od nas je rodjeni apatrid, gubitkom tog prvobitnog korenja gubite i svaku realnu sansu za povratak. O mozemo se mi fizicki vratiti, u svojoj zemlji jos dugo ziveti, pa i umreti, ali ništa više neće biti kao pre. Staro se korenje ne može obnoviti, novo se ne može pustiti. U gustoj, živoj šumi svojih sunarodnika, duboko u zemlji uraslih, mi ćemo zauvek biti tek suvo, beživotno drveće."

Mada jezik ne menjam, u ovome gore citiranom se uvek pronađem.
:(
Za ljude je jezik pomoćno sredstvo egzistencije, prilagodljivo zajednici u kojoj se živi. Za pisca je ono – jedino. On može sve promeniti, pa i zemlju, no, osim izuzetno, ne i jezik svojih dela. Dugo biti izvan kruga maternjeg jezika rizik je. Spona sa poreklom i tlom genetska je, mitska. U ljudskim i umetničkim iskušenjima ona antejski obnavlja istrošenu snagu.
Enese, po toj logici ovdje su sve vjestacki ljudi. Jezik kojim se ovdje govorilo da rata i nije bas isti jezik kojim se govorilo do pocetka II svjetskog rata.
Fair Life

Post by Fair Life »

Fratris wrote:
enes-s wrote:Spona sa poreklom i tlom genetska je,
mitska.
Cijeli citat koji si naveo jako podsjeca na neke ekstremne
oblike nacionalizma, ali ove je komotno moglo biti u Mein Kampfu.
Zar ne primjecujes Fratris da maleni enes-s samo ponavlja za Miloradom
Ekmecicem...
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Jeste da izvor nije nesto, ali covjek ce negirati, ako misli da jer rekao nesto drugo.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Marko Tadić potvrdio je za "Dnevni avaz" da je uradio konačan tekst Deklaracije - Izjave o ustavnim promjenama u BiH te je uputio liderima hrvatskih stranaka na još jedno razmatranje i eventualno iznošenje primjedbi i sugestija.
Skup lidera

Tadić kaže kako je siguran da će Deklaracija biti potpisana na skupu hrvatskih lidera idućeg petka u Kreševu.
- I ja ću se potruditi da svi lideri potpišu Deklaraciju. A ako i ne potpišu, onda će oni biti jasno označeni kao oni koji ne služe svom narodu - ističe Tadić.
Komentirajući špekulacije da bi potpisivanje Deklaracije mogao opstruirati lider HDZBiH Dragan Čović, Tadić je rekao da "on sigurno neće opstruirati" i da je "Čović najmanje upitan u vezi s potpisivanjem Deklaracije".
Međutim, oštro kritizira potez Dragana Čovića i Bože Ljubića što sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem u okolici Banje Luke razgovaraju o budućnosti BiH.
Štetan dogovor

- Mislim da je bilo veoma naivno od lidera HDZ-a 1990 i HDZBiH što uopće s Dodikom i Ivanićem razgovaraju o ustroju BiH na bazi Dodikovog prijedloga, da se Hrvatima da treća federalna jedinica, ali da se ne dira RS. Mi smo u Deklaraciji nekoliko puta zaključili da se Hrvati nikada neće dogovarati s jednim na štetu drugog naroda. Jer, takav dogovor unaprijed je osuđen na propast - konstatira Tadić.
Dodiku poručuje da "slobodno zaboravi da će Hrvati BiH dijeliti bilo s kim, a naročito da će od Federacije praviti dva entiteta".

Referendum i otcjepljenje

Komentirajući nedavnu izjavu američkog ambasadora Daglasa Meklhenija (Douglas McElhaney) da trećeg entiteta neće biti, jer bi značio definitivnu podjelu BiH, Tadić kaže:
- Ako BiH bude etnički ustrojena, onda ne postoji nijedan mehanizam kojim vi možeteosporiti nekoj ustrojbenoj jedinici Srba, Hrvata ili Bošnjaka za referendume i otcjepljenje. Tokom proteklih stoljeća bilo je pametnih glava koje su pokušale naći drugačiji ustroj BiH, pa nisu uspjele. Ne vjerujem da ćemo i mi naći drugačiji ustroj osim da je BiHmultireligijska, multietnička i da je cjelovita država - kaže Tadić za naš list.
Šapat

Post by Šapat »

Eto, fino covjek zbori.
A ako tako i stvarno misli, onda - svaka mu cast. Ne znam zasto, ali mislim da je u ovom "multietnickom i multireligijskom" planu za BiH poprilicno usamljen, jer cisto sumnjam da ce i Ljubic i Covic tek tako prihvatiti da odstupe od svoje decenijske politike koja podrazumijeva etnicki ekskluzivitet bosanskih Hrvata, odnosno svoj etnicki dio BiH.

Bojim se da ce sve ovo, kompletna ta Deklaracija, u stvari biti jos jendo mrtvo slovo na papiru koje ce kasnije samo sluziti doticnima da se mogu opravdati kako su oni, eto, bili za multi-kulti-religijsku BiH, ali avaj...neki drugi ne daju i nece.

A u pozadini ce se i dalje voditi ista politika kao i do sada - tudje hocemo, svoje ne damo.
halo_ba

Post by halo_ba »

dena00 wrote:Živjela sam u Zg sedam godina i vratila sam se zbog ljubavi prvenstveno. Toliko imam dobrih prijatelja gore da se doslovno biju kod koga ću prespavati kad im dođem.
Mora da si plaho zgodna...i dzometna.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

halo_ba wrote:
dena00 wrote:Živjela sam u Zg sedam godina i vratila sam se zbog ljubavi prvenstveno. Toliko imam dobrih prijatelja gore da se doslovno biju kod koga ću prespavati kad im dođem.
Mora da si plaho zgodna...i dzometna.
Dobro ovo primjeti, prijatelji su joj pravo cudo.A izgleda da njoj to i imponuje.Nadam se da se kod nas niko ne bije zbog iste ili je nasla isto drustvo, pa se obracun nastavlja.
dena00

Post by dena00 »

O Bože :-) . Znam ja da su vama Hrvatice nedosanjana želja al ti samo snivaj. A onu zadnju riječ niti ne razumijem toliko o tome da nam je isti jezik :lol:
halo_ba

Post by halo_ba »

dena00 wrote:O Bože :-) . Znam ja da su vama Hrvatice nedosanjana želja al ti samo snivaj. A onu zadnju riječ niti ne razumijem toliko o tome da nam je isti jezik :lol:
Pa kako ces razumjeti kad je turcizam...isto kao ko dalmosa, mali milion iskrivljenih italijanskih i njemackih rijeci, ali zacudo...nisu nista manje Hrvati.
Hrvatice mi nisu zelja (nisam lezbejka), a to nedosanjana...to mi malo udara na rasizam. Ko biva, nasi momci nisu dovoljno dobri za vasih cura?
Srecom, znam hejbet primjera koji govore suprotno.
dena00

Post by dena00 »

I opet riječi koje ne razumijem, a šta ću ipak sam samo hercegovka. Sorry nisam skužila da si žensko pa povlačim. Ma pusti rasizam imam ja puno ljudi drugih naroda oko sebe ovo više zbog onih legendi o turčinima koji pokušavaju da "obljube" male vlajinice :lol:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ja znam da ova raja sto su isla u KSC gore na mejtasu su ucila hrvatski jezik i da sasvim normalno komuniciraju sa okolinom i jezikom okoline.
U principu, jedino sto se u skoli od jezika nauci je gramatika i pravopis, sve ostale finese u jeziku ti formira okolina u kojoj zivis, tako da ne vidim u cemu je problem da biko ko uci svoj jezik? Kada je sama prakticnost u pitanju, vezano za te kaj, vrtolel, obleku i slicno, i toj djeci ce biti jasno koliko je nezgrapno i glupo kalemiti novohrvatski govor kada su lokalne prilike u pitanju.
Docim, ovo vazi manje vise za vece gradove kao Sa, Tz, Ze, a kako to izgleda u praksi po manjim mjestima imamo primjer nedosanjane hrvatice dene.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

dena00 wrote:I opet riječi koje ne razumijem, a šta ću ipak sam samo hercegovka. Sorry nisam skužila da si žensko pa povlačim. Ma pusti rasizam imam ja puno ljudi drugih naroda oko sebe ovo više zbog onih legendi o turčinima koji pokušavaju da "obljube" male vlajinice :lol:
U, dokle ti ode u povijest.Ko li te tome naucio?Stvarno mirise na ogranicavanje osobnih osjecaja zbog razloga koji nemaju velike veze sa zivotom.A vezanost za temu, je stvarno minimalna.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

za "Enesa", znat ce on odakle je ovo :-D

Prazno je dakle bilo, pred njim, zanavek, i uzaludno, za njim
sve sto bese prosao. Nista nije postigao, ni u ovom ratu, kao ni
ostali, i sve to njegovo hodanje i seljakanje samo se jednako
nastavljalo. Do dna medjutim, u sebi, osecao je da je nemoguce
da sve to tako prodje, i kako ga vuce glas neki, u njemu,
obecavajuci mu nesto vanredno, pri svrsetku.

Pred praznim jazom, ludom provalijom do koje bese stigao,
uvidev da mu je zivot prosao i da ga vise popraviti ne moze, kao
ni nisku sudbinu svih tih, koji su posli sa njim i koji ce ili
izginuti, ili se vratiti tamo u blato, sve po tudjoj volji i za
tudj racun, odrekav se svake nade, on je ipak osecao nesto nad
sobom, kao i to nebo sto je letno vece hladilo.

Tad svom silinom nagrnuse na njega utisci i misli. Shvati da
se vratio sa uzaludnog posla. Da je ratovao bog te pita gde i ni
za sta. Oseti da ga je zena ostavila sa nejakom, bolesnom decom.
Zagledan u vojnike, shvati da za njih ne mare, da ih varaju, da
ih teraju po svetu kao stoku i da ih kolju. Da im daju zastave,
da ih kite perjem i da ih prebrojavaju, zive i mrtve, kao konje
i fiseke. Da izmedju njihovog tumaranja po ratistima i zivota
onih na domu, u barustinama, nema nikakvog smisla, ni veze. Da
sa njim, Vukom Isakovicem, citava ta nemacka carevina, u stvari,
samo zbija sale.

Eto, pomisli, dovoljno je odseliti se, pa da sve sto ostavljas,
bude kao da nije bilo. Zagledan u daleka brda, iza kojih se opet
pomaljalo Sunce, oseti kako na njemu zablista srebrno. Umoran i
prazan, bio je lak, kao i da nije imao tela. Osuncan posle,
prosijan, oseti se topal, a ne tezak, kao i da ne jase i kao i
da ne postoji, u tom nevidljivom vetru, koji ga je pratio s ledja.

Zatim potera konja kosom, kroz prazninu.
dena00

Post by dena00 »

Ma profesionalna deformacija ipak sam pofesor povijesti :-D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

dena00 wrote:Ma profesionalna deformacija ipak sam pofesor povijesti :-D
Povijest je divna stvar, treba uciti iz nje.No ne treba je primjenjivati u ljubavi(nijedan parnter nije ljubitelj dugih razgovora o proslim vezama).A kao sto mozes primjetiti na temi "hrvatsko pitanje" ima vrlo pozitivnih razmjena misljenja, to je dobro, treba razgovarati i upoznavati jedni druge da bi se bolje zajedno zivjelo, ali je isto tako potrebno zaustaviti provokacije i nespremnost pojedinaca na komunikaciju.
Šapat

Post by Šapat »

A bilo bi tako lijepo zivjeti u sadasnjosti, i jos bolje u buducnosti...
Ovako, dok nam povijest, istorija i historija diriguju sasasnjost, a realno su neusporedive u bilo kojem aspektu, buducnost nam izgleda prilicno traljava, bljutava, a ponajvise - nikakva.

Nekad i Bosna bijase do Istre ali, interesantno, to niko ne spominje...
Ocito je vrijeme za novu temu jer se ovdje nece vise vidjeti nikakav konstruktivan prijedlog...
osa

Post by osa »

Šapat wrote:A bilo bi tako lijepo zivjeti u sadasnjosti, i jos bolje u buducnosti...
Ovako, dok nam povijest, istorija i historija diriguju sasasnjost, a realno su neusporedive u bilo kojem aspektu, buducnost nam izgleda prilicno traljava, bljutava, a ponajvise - nikakva.

Ocito je vrijeme za novu temu jer se ovdje nece vise vidjeti nikakav konstruktivan prijedlog...
Kada, za doba ugarsko-hrvatskog namjesnika tvrtka. Pa hrvatska je još 45. bila u zemunu.
halo_ba

Post by halo_ba »

osa wrote:
Šapat wrote:A bilo bi tako lijepo zivjeti u sadasnjosti, i jos bolje u buducnosti...

Kada, za doba ugarsko-hrvatskog namjesnika tvrtka. Pa hrvatska je još 45. bila u zemunu.
Prije ili poslije n.e.?
Šapat

Post by Šapat »

Upravo ti o tome i pricam...al' ti, ocito, ne kontas. Koga briga sta je bilo? Nije li vrijeme da se konacno okrenemo onome sta ce biti?

Iskreno, zivo mi se @ebe i za Tvrtka i Kotromanica i Principa i agu 'vako, agu 'nako, a nista manje i za Tidjmana, Milosevica i Izetbegovica koji spadaju u ovu "frisku' istoriju. Sto je bilo - bil oje. Povratka nema ni u ono jucer, a kamoli u ono od prije godinu ili 1.000 godina.

Ono o cemu mi sad moramo misliti je sta ce biti sutra. I opet ponavljam - sta cemo ostaviti svojoj djeci u nasljedje. Prepucavanjem oko Hrvatstva, Srpstva i Bosnjastva (a u prevodu je to prepucavanje oko katolicanstva, pravoslavlja i islama), u nasljedje im mozemo ostaviti samo topove i pripremljena groblja. A sve mi se cini da mnogi ovdje to ne shvataju i ne vide tako jer su, izgleda, presebicni i suvise samozivi da bi dovoljno otvorili oci.
Eto, bitno je sto se Dena vratila iz HR gdje ima hipter frendova i frendica koje su ostale tamo rezuci vene, jer ona, zaboga, ode za momkom u Mostar. A Deni nije palo na pamet da ce imati dijete ili djecu, a i ako jeste, onda je ocito ona vec spremna da zbrise sa svojim djetetom u voljeni Zagreb i poducava povijest, dok je sudbina njenih hercegovackih sunarodnjaka bas i ne zanima. Ona ima odstupnicu.

Tugo moja slijepa... :-? :roll:
dena00

Post by dena00 »

I šta ti izvuče iz moga posta. Joj majko moja. Čovjek me je pitao zašto sam se vratila ja sam jednostavno odgovorila. Ma daj kakvo vraćanje u Zg zašto. Ja u svom gradu želim sebi stvoriti sretan dom i tu roditi djecu ako Bog da pa i mirovinu imati.
i vama to želim. kad bi svi barem mogli zadovoljno živjeti
Liska

Post by Liska »

Sapat, slazem se u potpunosti sa prvim dijelom tvoga posta. Ovaj drugi u vezi Deni i ne kontam previse. Valjda ima pravo da bira gdje ce zivjeti i otici zivjeti u Zagreb ne znaci zbrisati iz Hercegovine, niti znaci ostavljanje na cjedilu hercegovackih sunarodnjaka.A averzija Zagrepcana prema Hercegovcima nije nista veca od averzije Sarajlija prema Sandzaklijama, ako cemo generalizirati. Ipak i u tom i takvom Zagrebu je gradonacelnik Hercegovac. To ne bi postao samo na osnovu glasova Hercegovaca jer u Zagrebu je vise Dalmatinaca nego Hercegovaca.
Evo da Deni i ne zanima sudbina hercegovackih sunarodnjaka, pitanje je zanima li koga ovdje njihova sudbina? Zalosno je da Hrvatska trosi vise para na pravljenje bolnice u Mostaru ili na sveuciliste u Mostaru nego Federacija BiH, ili na popravak kuca po srednjoj Bosni. Evo ako pojednostavimo da takvo sto odgovara hrvatskim strankama jer su separatisticke, kamo nestase silne bosanske patriotske stranke kojima su svi gradjani BiH jednaki?
Šapat

Post by Šapat »

Ma nisam ja to izvukao iz tvog posta, nego generalno nabacih o cemu se povede rasprava par postova.

A jeste, bilo bi divno kada bismo mogli zivjeti kao i prije 17 godina. Svi se druzili sa svakim, nikoga nije bilo briga kako se ko zove, svi vjerski praznici se postovali sa svih i na svim stranama i zajedno se sve slavilo, imali jedan obrazovni sistem i svi ucili jezik koji se zvao kako se zvao, ali to nikoga nije pogadjalo, a na ulici svi pricali kako je ko htio.

I? Sta bi? Otkud sad, odjednom, zelja za svojim ovim, za svojim onim? Cemu? Koja je tu stvarna svrha i korist za narod, bilo koji narod?
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:

Dakle, ti smatras Hrvatsku nasljednicom NDH? A ovo za Tvrtka - :lol: :lol: :lol:
Šapat

Post by Šapat »

Pa "pojeli" ih nacionalisti Liska. To je bar jasno.
Za animozitete je upravo tako i to se slazem, a vec to i negdje ranije rekoh. S druge strane, porediti jednog covjeka, hercegovca koji je na polozaju u Zagrebu, sa nekim generalnim misljenjem naroda bas i nije neko poredjenje. Ali to je, na kraju krajeva, i nebitno u svemu.

Naravno i da zivjeti moze gdje ko hoce, tu nema ogranicenja. Bar ne bi trebalo biti, sto u velikom broju slucajeva kod nas bas i nije tako.
A oko toga ko sta popravlja i koliko ulaze, ako ti nije tegoba vrati se par postova nazad. Ima moj prijedlog uredjenja drzave gdje se takve stvari sigurno ne bi desavale. Medjutim, za trenutno stanje na ovom polju su poprilicno "krivi" i hrvatski politicari u BiH koji se svim silama okrecu vise prema HR, nego prema zemlji u kojoj zive, a to svima drugima dobro dodje jer im onda ostaje vise za vlastite dzepove, i uz to imaju i opravdanje za to. Nesuvislo, naravno, ali posluzi pljackaskoj svrsi.

A bas bi ovaj Froum mogao biti mjesto za pokretanje nekih pozitivnih stvari, jer dosta politicara ovo cita, samo sto nece da se oglasavaju.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

sjoo, Dena nam je iz hercegovine pa ne razumije turcizme :roll: :D naime, ipak je ona profesorica povijesti - zna dobro ko ne razumije a ko razumije turcizme, makar od '95-te :D a ocito i ko smije a ko ne smije govoriti hrvatski :roll:

i ja se isto nadam da ce do nase mirovine stanje biti bolje, da cemo priznati jedni drugima da razumijemo i germanizme, i turcizme, i talijanizme, pa mirno snivati, bez nacionalsoc. snova o cistoti jezika... Ispricavam se, profesionalna deformacija, ja sam ipak profesor jezika :D

i usput, dvoje ljudi u zagrebu se bas i ne biju kod koga cu ja prespavati, ali se nekako dogovorimo da to vrijeme provedemo zajedno. meni je sarajevo dom, a u zagrebu mi je uvijek bilo dobro, a isla sam u raznim periodima. sve zavisi kako se postavis prema ljudima.
Prozor

Post by Prozor »

dawn_upon_dawn wrote:sjoo, Dena nam je iz hercegovine pa ne razumije turcizme :roll: :D naime, ipak je ona profesorica povijesti - zna dobro ko ne razumije a ko razumije turcizme, makar od '95-te :D a ocito i ko smije a ko ne smije govoriti hrvatski :roll:

i ja se isto nadam da ce do nase mirovine stanje biti bolje, da cemo priznati jedni drugima da razumijemo i germanizme, i turcizme, i talijanizme, pa mirno snivati, bez nacionalsoc. snova o cistoti jezika... Ispricavam se, profesionalna deformacija, ja sam ipak profesor jezika :D

i usput, dvoje ljudi u zagrebu se bas i ne biju kod koga cu ja prespavati, ali se nekako dogovorimo da to vrijeme provedemo zajedno. meni je sarajevo dom, a u zagrebu mi je uvijek bilo dobro, a isla sam u raznim periodima. sve zavisi kako se postavis prema ljudima.
Bio sam u Zagrebu prvi put nakon rata i nisam osjecao nikakve tegobe ili neugodnosti zbog imena. Sa druge strane zapadni Mostar sam prvi put nakon rata posjetio krajem 90-ih i bolje je da ne govorim o utiscima, ako ce se bh. hrvatski politicari ugledati na HR neka to oprave uradi. Da u Hercegovini vlada ista atmosfera kao u Zagorju sigurno bi situacija bilo puno bolja. Ipak mislim da je hrvatski narod u BiH skloniji jedinstvenoj drzavi i da ga samo vode pogresne osobe.
Locked