Rockabilly - Psychobilly

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
lab3352

#576 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Nova kolekcija King Kerosin (rockabilly, psychobilly, hot rod) gardarobe:

http://www.timeless24.com/englisch/index.html

Enjoy!

Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba

Image
lab3352

#577 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Malo update na blogu, nesto rockabilly zvuka, nesto psychobilly (i to veoma dobrog) ... uzivajte u vikendu, gledajte Euro 2008 i pijte pive sto vise ...

Lab3352

Image
lab3352

#578 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Image

Pogledati link s malim izvjestajem s koncerta The Meteors u Njemackoj: http://www.wreckingpit.com/psycho/news/ ... ownews=535

Image

Lab3352
morbilly

#579 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

Long Tall Texans - Adventure

Code: Select all

http://www.zshare.net/download/13993411427d4ff0/
Sparky & The Dead Billys AKA Satans Rejects, EP, 2004

Code: Select all

http://www.zshare.net/download/13995201b3806089/
Ovaj drugi je poslastica!
Inače, ide se na DAG u Beč 6.7. pa ak se netko želi utrpati u kombi, nek se javi i dođe do Zgba to jutro! :thumbup:
lab3352

#580 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Ovo je fina ponuda od Morbilly-ja ... nakon jucerasnjih problema (i rijesavanja istog) s zubima, evo me danas nazad ... Nesto update na blogu i idemo dalje.

Lab3352

Image
lab3352

#581 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Odlican The Meteors album "Only The Meteors are pure psychobilly" iz 1988 je na blogu u veoma dobrom ripu (THX to Bonito)...

Image

(ovaj gif je odlican :-D )

Lab3352
lab3352

#582 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Pitanje: Da li se numera "In The Ghetto" moze smatrati čistim rockabilly-jem ili ne?
_____
As the snow flies
On a cold and gray Chicago mornin'
A poor little baby child is born
In the ghetto
And his mama cries
'cause if there's one thing that she don't need
it's another hungry mouth to feed
In the ghetto

People, don't you understand
the child needs a helping hand
or he'll grow to be an angry young man some day
Take a look at you and me,
are we too blind to see,
do we simply turn our heads
and look the other way

Well the world turns
and a hungry little boy with a runny nose
plays in the street as the cold wind blows
In the ghetto

And his hunger burns
so he starts to roam the streets at night
and he learns how to steal
and he learns how to fight
In the ghetto

Then one night in desperation
a young man breaks away
He buys a gun, steals a car,
tries to run, but he don't get far
And his mama cries

As a crowd gathers 'round an angry young man
face down on the street with a gun in his hand
In the ghetto

As her young man dies,
on a cold and gray Chicago mornin',
another little baby child is born
In the ghetto

mada je ovo definitivno jedna od najboljih numera koju je Elvis izveo ikada

Image

Nesto malo update na http://rockabilly.blogger.ba i molba za Morbilly-ja da nam, opet, napravi jedan mali izvjestaj, kako je bilo na DAG (tj, kako ce biti)...

Lab3352
Don Karlos

#583 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

To je neko trik pitanje da se ljudi navuku na diskusiju?
lab3352

#584 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Da sam htio da postavim "trik" pitanje, onda bi ono bilo sasvim drugacije od ovoga gore? Ovu sam numeru slusao tokom vikenda, pa sam tokom slusanja samo razmisljao o tome, da li je ovo rockabilly ili pop? Sto se tice diskusije na ovom topicu, nije potrebno, jer je bitno da razmjenjujemo informacije, sta, kada, kako, gdje ... to i jeste poenta ovoga svega (i da se zna da smo tu i da nas ima :wink: )

Lab3352
Don Karlos

#585 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Onda mi reci šta te je kod te pjesme navelo na pomisao da bi mogla imati veze s rockabilly-jem? :?
Charlotte

#586 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Charlotte »

ja sam zaljubljena u rockabilly i pshychobilly stil oblačenja.
luuuda sam :skoljka:
lab3352

#587 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Uopste nije bila ideja da napravim diskusiju oko ovoga ... nego onako, slusam Elvisa preko vikenda i dolazi ova odlicna numera (s ovim ce se vecina nas sloziti) i kontam kako je to u jednu ruku odlicna pop pjesma, dok u drugu ruku ima neke veze s rockabilly-jem (barem preko Elvisa :-D ) ...

I onda sam nakon nekog vremena, ponovnog slusanja iste numere, samo potvrdio da je Elvis Kralj ... veoma jednostavno! Nesto malo update na blogu tokom dana ... i svima fin i ugodan vikend ...

Lab3352
Don Karlos

#588 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Elvis nije nikada ostao vjeran stilu...Bio je rockabilly do vojske kad je i ta glazba bila pop...Kasnije je samo pratio razvoj scene...
lab3352

#589 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Jedan mali update je na blogu i, napokon, finalni izgled majice. Bice gotove iduce sedmice, a onda krecem u podjelu (neki s ovoga topica su vec sebi obezbjedili jednu). Nadam se da ce Vam se svidjeti ...

lab3352
Muri

#590 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Svaka pjesma koja ima vise od tri akorda NIJE rockabilly!

Naravno ovo je bila sala, ali u njoj ima malo i istine. U svakom slucaju pjesma IN THE GHETO je tri svjetlosne godine od rockabilly-ja. Cinjenica je da je Elvis kao i mnogi drugi bio potpuno nesvjestan o tome da je on pokrenuo nesto relativno novo.
Sve je to djelo manje vise Sam Philipsa, koji nije ni sam bio puno vise svjestan o tome sta kako i zasto.

Philips je ustvari htio pribliziti blues bjelom djelu publike i trazio je samo jednog bjelca koji je imao dovoljno talenta i iskonskog osjecaja za blues. Ne nekoga ko zna da imitira crnce vec koji to osjeca i ima u krvi. Elvis je odrastao sa bluesom i zivio u siromasnoj cetvrti medju crncima pa tako njegov osjecaj za blues je ipak bio jedinstven.

Dakle to se sve manje vise slucajno odigralo. To da je neki Alan Freed kategorizirao sve to kao nesto "novo" i nazvao to rock and roll i da je sve to krenulo nizbrdo ( ili uzbrdo).

Ja posjedujem ustvari svu kolekciju koju je Sam Philips snimio prije nego sto je poceo sa rockabillijem. Dakle iz vremena kad je on iskljucivo snimao crne muzicare koji sviraju blues. Ima tu dosta pjesama koje su se ponovo pojavile par godina poslije u izvodjenju bijelih muzicara a snimljenih u SUN od strane Sam Philipsa. I dan danas ga optuzuju mnogi kako je pokrao kompletnu arhivu koju je snimio sa crnim muzicarima i sve to dao samo bijelcima da otpjevaju.

A Elvis je bio dobar pjevac i karizmatican izvodjac i to je sve. On nije bio kreativan u tom pogledu kao Philips. Napisao je neke country balade koje niko od nas nije cuo niti ce cuti, a pojavio se kao ko-autor sa Verom Matson na LOVE ME TENDER i to je sve.
Nije ni cudo sto se on bacio na "slagere" i pop jer nije vjerovatno kuzio sta i kako napraviti pravi zvuk. Recept je umro sa Philipsom.

Ja danas kad slusam one stare "rockere" iz SUN recorsa uzivo primjecujem da nesto fali.Mozda to nesto je imao Sam P.

Elvis je samoprozvani Kralj Rock and Rola. Njega ustvari niko tako nije nazvao osim on sam sebe.
Za mnoge su kralj rock and rola bili oni koji su komponovali rock and roll pjesme, jer bez njih nema ni rock and roll-a.
Pa tako mozemo cuti kako je "kralj" ustvari Jerry Lee koji nikad nije okrenuo ledja rocku. Neki kazu Chuck Berry koji nam je dao najvise hitova, cak je dobar dio repertoara i Elvis pjevao koji je Chuck napisao.

Neki kazu Cash is king....neki B B King ;)))

U svakom slucaju "Gheto" pripada vise San Remu nego SUN recordsu.
Za mene nijedna od tih silnih slagera kao sto su "I ve lost you", "Now or Never", "In The Gheto" ili "My Way" ne mogu docarati Elvisov talenat kao kad je otpjevao "MILKCOW BLUES BOOGIE". Jednostavno imao je ornamente i feeling u glasu kao sto su samo crni muzicari imali u to vrijeme. Znao je da potrefi "blue tone" koji recimo nisu postojali u slagerima.

Diskusije su dobre, one ustvari odrzavaju jedan blog u zivotu.

I da kazem jos na Charlotin komentar: Da to si dobro skuzila! Dobar dio rockabillyja cini odjeca, mozda prvenstveno shoeware. Ako hoces da impresioniras jednog starog rockera kao sto sam ja obuci minic i mrezaste carape ;)))))
FISHNET STOCKINGS FOREVER!!!!!
Don Karlos

#591 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Svaka čast kako imaš volje toliko pisati!Jedan mali ispravak...Čak je i Jerry 70' svirao country,pa čak i Carl Perkins koji je istinski kralj rockabillya.To im je bio jedini način da prežive kao glazbenici,jer rockabilly je davno zgasnuo,a revival se još nije pojavio...Jedan od rijetkih koji je ostao vjeran R'n'R-u je Sleepy La Beef.
lab3352

#592 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

I evo rasprave bez povoda ... samo jedan mali komentar i prica ide ... :-D , iako opet kazem da nije bio cilj ... Elem:

Morbilly
Muri
Don Karlos
Jefto
Route66
Brxi

javite mi se na mail ... Imam za Vas nesto :wink: , pa da se dogovorimo oko predaje/slanja (free za ekipu, koja ovaj topic drzi zivim - moja mala zahvala)

Ja se iskreno nadam da su tee's gotove do ponedeljka, a da ce kod mene biti najdalje do cetvrtka. Kako izgledaju mozete vidjeti na blogu http://rockabilly.blogger.ba :thumbup:

_________
Sada malo komentara na Euro 2008: Ja sam veliki zaljubljenik fudbala/nogometa (kako god hocete). Ali ovaj posljednji Euro 2008 mi je definitivno pokazao da su tribine za prave navijace izgubljene. KRAJ. Zalosno je gledati kada kamera ide po tribinama, a na istima vidite ljude koji nemaju apsolutno nikakve veze s osjecajem navijanja za omiljeni tim, vidite starce, vidite šminkere, tonu političara, lažnih selebretija, a nigdje navijača ... Pogledam samo Hrvatske navijače, koji su preplavili Austriju i Švicu, a onda na tribine odu oni koji nemaju veze (ali imaju 100Eura da plate ulaz), dok su oni pravi ostali napolju. O ostalim nezelim da govorim ... Zalosno, ali istinito ... Prije sutrašnjeg finala ću glasno da pustim starog Cock Sparrera i "Trouble on The Terraces" i onda cu da gledam fudbal (u poluvremenu slusam 4 Skin i "A.C.A.B.) ...

ovo nema veze s rockabilly topicom, ali sam morao da napisem ... Ekipa koju sam naveo gore, neka mi se javi, pls ...

Pozdrav i odoh sada na Boracko jezero, da popijem jednu pivu od 1L (Sarajka)

Lab3352

PS:
Zena me tjera da brijem zulufe ... rekao sam da moze, ali za svaki mora da plati po 100E (odustala je :lol: )
Image
Muri

#593 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Don
to sto su oni snimali pokoju country pjesmu nije neko cudo. Kao sto sam rekao oni nisu smatrali nit bili svjesni da
prave neki novi pokret a country muzika im je bila prirodna kao meni i tebi popiti casu vode.

Ponekad je tesko cuti neku razliku izmedju bluegrass country i rockabillyja.
Ja sam im licno zahvalan sto nisu svi otisli za Frank Sinatrom i Bing Crosbyjem...

Lab ...ja sam ti za fudbal KANTA. Nikad nisam skonto u cemu je fol ganjati satima neku gumenu kuglu po travi. Najvise me zabrinjavaju navijaci ustvari. Barem oni sto prave pizdarije, ja bih to da se mene pita po kratkom postupku hehehehe uza zid, kukuljicu i alajhimanet.

Naravno ovo nemojte ozbiljno shvatiti, uzivajte u vasem pracenju utakmica, samo bez galame molim lijepo. :-)

Jedina dopustiva galama je rock and roll heheheheh

Don meni nije tesko pisati, zar vama nije tesko citati???

Odoh na svirku
haj vozdra
M
lab3352

#594 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Uzivajte u ostatku vikenda ... samo se javite na mail ili na mail ... vidimo se / cujemo se ...

lab3352
Don Karlos

#595 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Muri wrote:Don
to sto su oni snimali pokoju country pjesmu nije neko cudo. Kao sto sam rekao oni nisu smatrali nit bili svjesni da
prave neki novi pokret a country muzika im je bila prirodna kao meni i tebi popiti casu vode.

Ponekad je tesko cuti neku razliku izmedju bluegrass country i rockabillyja.
Ja sam im licno zahvalan sto nisu svi otisli za Frank Sinatrom i Bing Crosbyjem...

Lab ...ja sam ti za fudbal KANTA. Nikad nisam skonto u cemu je fol ganjati satima neku gumenu kuglu po travi. Najvise me zabrinjavaju navijaci ustvari. Barem oni sto prave pizdarije, ja bih to da se mene pita po kratkom postupku hehehehe uza zid, kukuljicu i alajhimanet.

Naravno ovo nemojte ozbiljno shvatiti, uzivajte u vasem pracenju utakmica, samo bez galame molim lijepo. :-)

Jedina dopustiva galama je rock and roll heheheheh

Don meni nije tesko pisati, zar vama nije tesko citati???

Odoh na svirku
haj vozdra
M
Nisu oni snimili pokoju country pjesmu,nego su cijelo desetljeće pjevali country,jer se samo to prodavalo(ili šlageri)...Nemam ništa protiv tvog iscrpnog pisanja,jer dobro govoriš i navodiš poučne podatke.Samo nastavi...Dobru svirku želim ;-)
Muri

#596 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Uhh kakvih 100 eura za zulufe, 1000 najmanje heheheheheheh...
Dobro je da je odustala. Sta mislis da je izvadila 200 eura?

Zato cu ja odsada imati po dva zulufa na svakoj strani. Sto je sigurno sigurno je ;-)

Joj jest dobra svirka bila...kuca puna ko sibica i svi plesu, mrdaju. Pi*aka ko salate, sve haljinice...mrezaste carape.
Gazda nam odmah dao tri nova datuma ( tri nova giga). Steta sto ste tako daleko...

Stray Cats karte su prodate, a ja nisam stigo kupiti. Najsmijesnije je sto su prodate zato sto su neki pederi pokupovali sve i prodaju preko interneta za par stotina kruna vise. Ne kazem da necu kupiti ali stvarno od kretena ne mozes zivjeti. Na svakom koraku neki spam, neko ti nesto hoce da uvali proda, da te odere...

Idem u augustu na odmor, i to na Maldive. Ipak se malo brinem sta me tamo ceka...Kaze raja koja je bila da je casa vode 5 US dolara!!!! Kazu sletis na aerodrom, a neko ti prileti, donese stolicu da sjednes da ti casu vode, ti se taman opustis i kontas kako su fini ovi mjestani kad ono ide frajer nosi na tacni racun od 20 dolara.

Cito sam i neke horor price: kazu mjestani nasli fol kako da izvuku sentimentalnim zapadnjacima pare. Ufate kornjacu i kao lafo ubice je da je pojedu. Ali je ne ubiju vec samo otkinu komad mesa, posto kornjaca ima neki krvni sistem regeneracije, kad joj otkines komad mesa on ponovo naraste. Tako je mrcvare i iskidaju i izrezu svu tako da je to jadno gledati kako se zivotinja pati. Stranac naleti i sazali se na jadnom zivotinjom i kupi je od mjestanina da je ovaj pusti na slobodu.
Cim stranac malo zadje, ovi uhvate ponovo istu kornjacu i nastave sa prodajom.

Helem nejse

Sta ima dole kod vas, kako ide scena, klubovi svirke, susreti???

Ja odoh da pajkim
dlaku noc ;9
M.
Don Karlos

#597 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Moj dobar prijatelj je dosta godina bio menager hotelskog kompleksa tamo i nije mi nikad pričao takve priče...Sve i da je istina,to te netreba uzbuđivati ako ideš u neki resort,jer je kod njih sve na nivou i uopće nemaš potrebe ići van.Ako već ideš,pazi šta jedeš...
Sezona klubova je uglavnom završila i sav život se seli na more do jeseni...
Imali smo taj festival u Medulinu koji je bio dobro organiziran,ali je bilo malo ćelavo šta se ljudi tiče.Međutim,za prvi put odlično!Imaš na myspace-u slike...Nađi M.Queen i onda među prijateljima Anu...
Pozdrav s mora!
Don Karlos

#598 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Lab 3352,neznam jesam li ti uspio poslati mail ili ne...U svakom slučaju zahvaljujem na majici.Evo moj direct mail [email protected] ,pa me ulovi na njega.Ovaj mail slobodno koristite i svi drugi ako me trebate...
Pozdrav
lab3352

#599 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Za ekipu:

Mail: [email protected] (saljite adresu, pls :) )

Lab3352
Muri

#600 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Aaaaaa to je znaci Mississippi Queen!!?

Znas sta...vidio sam da sam dobio friend request od MQ ali nesto mi se sje'alo i nisam mogao vas unijeti. Kad sam sredio stvar onda mi je sve pobjeglo iz foldera. Neke sam nasao na SEARCH na myspace-u ali kad sam probao naci Mississippi Queen izaslo mi je 500 razlicitih i svi se tako zovu. Nisam znao koja je koja.

Daj posalji link od stranice da vas ubacim u friends ponovo...

u zdravlje
Muri
Post Reply