Svaka pjesma koja ima vise od tri akorda NIJE rockabilly!
Naravno ovo je bila sala, ali u njoj ima malo i istine. U svakom slucaju pjesma IN THE GHETO je tri svjetlosne godine od rockabilly-ja. Cinjenica je da je Elvis kao i mnogi drugi bio potpuno nesvjestan o tome da je on pokrenuo nesto relativno novo.
Sve je to djelo manje vise Sam Philipsa, koji nije ni sam bio puno vise svjestan o tome sta kako i zasto.
Philips je ustvari htio pribliziti blues bjelom djelu publike i trazio je samo jednog bjelca koji je imao dovoljno talenta i iskonskog osjecaja za blues. Ne nekoga ko zna da imitira crnce vec koji to osjeca i ima u krvi. Elvis je odrastao sa bluesom i zivio u siromasnoj cetvrti medju crncima pa tako njegov osjecaj za blues je ipak bio jedinstven.
Dakle to se sve manje vise slucajno odigralo. To da je neki Alan Freed kategorizirao sve to kao nesto "novo" i nazvao to rock and roll i da je sve to krenulo nizbrdo ( ili uzbrdo).
Ja posjedujem ustvari svu kolekciju koju je Sam Philips snimio prije nego sto je poceo sa rockabillijem. Dakle iz vremena kad je on iskljucivo snimao crne muzicare koji sviraju blues. Ima tu dosta pjesama koje su se ponovo pojavile par godina poslije u izvodjenju bijelih muzicara a snimljenih u SUN od strane Sam Philipsa. I dan danas ga optuzuju mnogi kako je pokrao kompletnu arhivu koju je snimio sa crnim muzicarima i sve to dao samo bijelcima da otpjevaju.
A Elvis je bio dobar pjevac i karizmatican izvodjac i to je sve. On nije bio kreativan u tom pogledu kao Philips. Napisao je neke country balade koje niko od nas nije cuo niti ce cuti, a pojavio se kao ko-autor sa Verom Matson na LOVE ME TENDER i to je sve.
Nije ni cudo sto se on bacio na "slagere" i pop jer nije vjerovatno kuzio sta i kako napraviti pravi zvuk. Recept je umro sa Philipsom.
Ja danas kad slusam one stare "rockere" iz SUN recorsa uzivo primjecujem da nesto fali.Mozda to nesto je imao Sam P.
Elvis je samoprozvani Kralj Rock and Rola. Njega ustvari niko tako nije nazvao osim on sam sebe.
Za mnoge su kralj rock and rola bili oni koji su komponovali rock and roll pjesme, jer bez njih nema ni rock and roll-a.
Pa tako mozemo cuti kako je "kralj" ustvari Jerry Lee koji nikad nije okrenuo ledja rocku. Neki kazu Chuck Berry koji nam je dao najvise hitova, cak je dobar dio repertoara i Elvis pjevao koji je Chuck napisao.
Neki kazu Cash is king....neki B B King

))
U svakom slucaju "Gheto" pripada vise San Remu nego SUN recordsu.
Za mene nijedna od tih silnih slagera kao sto su "I ve lost you", "Now or Never", "In The Gheto" ili "My Way" ne mogu docarati Elvisov talenat kao kad je otpjevao "MILKCOW BLUES BOOGIE". Jednostavno imao je ornamente i feeling u glasu kao sto su samo crni muzicari imali u to vrijeme. Znao je da potrefi "blue tone" koji recimo nisu postojali u slagerima.
Diskusije su dobre, one ustvari odrzavaju jedan blog u zivotu.
I da kazem jos na Charlotin komentar: Da to si dobro skuzila! Dobar dio rockabillyja cini odjeca, mozda prvenstveno shoeware. Ako hoces da impresioniras jednog starog rockera kao sto sam ja obuci minic i mrezaste carape

))))
FISHNET STOCKINGS FOREVER!!!!!