PVC prozori vs drvena stolarija
-
Yahweh
- Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.
#576 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
.
Last edited by Yahweh on 20/03/2015 23:09, edited 1 time in total.
- sve na kvadrat
#577 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ako hoćeš kvalitet umjesto kvantiteta onda imaš u STRONG-u.nalazi se na ulazu u Brezu,naselje Župča... http://www.strong.com.ba/sobna-vrata.htmlYahweh wrote:Moze li mi neko reci gdje ima povoljno drvenih sobnih vrata sa štokom, da je jeftino i da imaju malo veći izbor.
-
nedzadrk
#578 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ako si pitala za prograd zadovoljan maksimalno vec 10 god ..drvena stolarijaDaffyDuck wrote:@kurty hvala![]()
Dobila sam ponudu od njih,i od jelovice. Jelovica mi je za drvo poslala cifru kao continental za alu-drvo + opis ponude na slo![]()
Da mi je samo naci nekoga da je ugradio njihove prozore da znam da li je zadovoljan kvalitetom
- duspi
#579 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
da li je iko radio sa "novom stolarijom" (http://www.novastolarija.com/ba/) kreativno ime jako 
jako brzo su odgovorili na mail, javili se (oni mene zvali) da pojasne još neke detalje koji su ostali nedorečeni, cijenom dosta konkurentniji od ostlaih koje sam kontaktirao...samo ostaje još pitanje kvalitete
nastup im je u svkaom slučaju puno profesionalniji od nekih izvikanih imena koje su mi ljudi preporučili
kontinental je nudio neki nerealno velik rok isporuke, od prograda još čekam ponudu, dobio sam još neke 2,3 koje su cijenom u pet deka..jesam li koga bitnog zaboravio?
jako brzo su odgovorili na mail, javili se (oni mene zvali) da pojasne još neke detalje koji su ostali nedorečeni, cijenom dosta konkurentniji od ostlaih koje sam kontaktirao...samo ostaje još pitanje kvalitete
kontinental je nudio neki nerealno velik rok isporuke, od prograda još čekam ponudu, dobio sam još neke 2,3 koje su cijenom u pet deka..jesam li koga bitnog zaboravio?
-
malischa
#580 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
eh, da izvijestim malo i ja o stolariji
uzeo sam stolariju od Aluplastik Živinice
u suštini, radi se o propagandnim manipulatorima na čiju propagandu je nasjeo moj šura, pa mi ih je preporučio. Svakoj mušteriji koju im on dovede, oni će lafo dodatno obračunati rabat od 10 %.
S obzirom da sam unaprijed očekivao neki marketinški trik, ja svog šuru nisam spominjao dok mi "menadžer" nije ponudio definitivnu cijenu. A njihove definitivne cijene u pravilu idu (a to sam upratio i dok je "menadžer Dževad" u mom prisustvu dogovarao telefonski jedan drugi posao) ponudom jedne cijene uz dodatnu ponudu rabata od 20% na plaćanje u kešu. Dakle, ponudi ti on meni plaćanje u kešu i rabat od 20 %, i onda ga ja upitam za 10%, jer to ide preko mog šure, na šta će ti on meni: "Šta će ti 10 %, evo ja ti ponudio 20 %!". Dakle najobičniji marketinški trik na koji sam se i ja upecao, s obzirom da su bili povoljniji od drugih.
Dalje, ugradili su mi vrata koja se otvaraju na pogrešnu stranu u odnosu na onu koju smo dogovorili. Nažalost, nisam bio tu pri ugradnji, jer im ostatak novca ne bih platio da sam bio prisutan, a naknadna reklamacija ih apsolutno nije interesovala.
Dalje, ručkica na garažnim vratima izgleda kao neki kineski proizvod iz lokalne kineske radnje. Samo iščekujš kad će puknuti. Ali recio da je to u redu. Motor od garažnih vrata nekad radi a nekad ne radi, osim toga, vrata se nikad ne mogu do kraja zatvoriti.
Zvali lika nekoliko puta, vazda obećava da će doći, u pravilu nikad ne pita ni za adresu, jer ustvari ne namjerava doći. Garanciju možeš okačiti mačku o rep, osim ukoliko imaš namjeru ganjati se s njima preko advokata...
Rezime: Bježati od ovih prevaranata. Radije investirati par hiljada više u neku poznatiju firmu nego platiti jeftinije pa kasnije svu razliku u cijeni, i više, davati na popravke, i nikad nisi rahat
uzeo sam stolariju od Aluplastik Živinice
u suštini, radi se o propagandnim manipulatorima na čiju propagandu je nasjeo moj šura, pa mi ih je preporučio. Svakoj mušteriji koju im on dovede, oni će lafo dodatno obračunati rabat od 10 %.
S obzirom da sam unaprijed očekivao neki marketinški trik, ja svog šuru nisam spominjao dok mi "menadžer" nije ponudio definitivnu cijenu. A njihove definitivne cijene u pravilu idu (a to sam upratio i dok je "menadžer Dževad" u mom prisustvu dogovarao telefonski jedan drugi posao) ponudom jedne cijene uz dodatnu ponudu rabata od 20% na plaćanje u kešu. Dakle, ponudi ti on meni plaćanje u kešu i rabat od 20 %, i onda ga ja upitam za 10%, jer to ide preko mog šure, na šta će ti on meni: "Šta će ti 10 %, evo ja ti ponudio 20 %!". Dakle najobičniji marketinški trik na koji sam se i ja upecao, s obzirom da su bili povoljniji od drugih.
Dalje, ugradili su mi vrata koja se otvaraju na pogrešnu stranu u odnosu na onu koju smo dogovorili. Nažalost, nisam bio tu pri ugradnji, jer im ostatak novca ne bih platio da sam bio prisutan, a naknadna reklamacija ih apsolutno nije interesovala.
Dalje, ručkica na garažnim vratima izgleda kao neki kineski proizvod iz lokalne kineske radnje. Samo iščekujš kad će puknuti. Ali recio da je to u redu. Motor od garažnih vrata nekad radi a nekad ne radi, osim toga, vrata se nikad ne mogu do kraja zatvoriti.
Zvali lika nekoliko puta, vazda obećava da će doći, u pravilu nikad ne pita ni za adresu, jer ustvari ne namjerava doći. Garanciju možeš okačiti mačku o rep, osim ukoliko imaš namjeru ganjati se s njima preko advokata...
Rezime: Bježati od ovih prevaranata. Radije investirati par hiljada više u neku poznatiju firmu nego platiti jeftinije pa kasnije svu razliku u cijeni, i više, davati na popravke, i nikad nisi rahat
- vjesticanametli
#581 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
jesi li trazio od saplasta....i ja planiram zamjenu u djecjoj sobi ....od kontinentala smo mi uzeli 2001 drvenu stolariju i drzi i danas ali je papreno placena i izolacija je super.....jedino je popustio prozor u toj sobi i sada kontam da ugradim smeĐŽi PeVeCe pennĐŽer...duspi wrote:da li je iko radio sa "novom stolarijom" (http://www.novastolarija.com/ba/) kreativno ime jako
jako brzo su odgovorili na mail, javili se (oni mene zvali) da pojasne još neke detalje koji su ostali nedorečeni, cijenom dosta konkurentniji od ostlaih koje sam kontaktirao...samo ostaje još pitanje kvalitetenastup im je u svkaom slučaju puno profesionalniji od nekih izvikanih imena koje su mi ljudi preporučili
- duspi
#582 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
htio sam drvenu, tako da nisam ni pitao u saplastu
na kraju sam naručio u kontinentalu, sljedeće sedmice bi trebala biti ugradnja pa ćemo vidjeti, koliko su ih svi nahvalili, bolje im je da budem zadovoljan
u suštini, uz malo nekog kombinovanja i pregovaranja na kraju i nisu ispali puno skuplji od ostalih
na kraju sam naručio u kontinentalu, sljedeće sedmice bi trebala biti ugradnja pa ćemo vidjeti, koliko su ih svi nahvalili, bolje im je da budem zadovoljan
u suštini, uz malo nekog kombinovanja i pregovaranja na kraju i nisu ispali puno skuplji od ostalih
- kurty
#583 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Jesi to sta "spustio" cijenu...duspi wrote:htio sam drvenu, tako da nisam ni pitao u saplastu
Ja cu krajem mjeseca naruciti ili kod njih ili u progradu, pa reko da znam vrijedil pokusati...
P.s. Koliko cekas na montazu?
Meni rekose 45-60dana za alu drvene
- duspi
#584 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
45- 60 dana im je zvanični rok, a u mom slučaju bi to trebalo biti nekih 35-36 dana. s tim što sam ja naručivao samo prozore od njih i prilikom same narudžbe su mi rekli da prozori obično idu brže i da ih mogu očekivati za malo više od mjesec. također su mi rekli da obično od maja imaju najviše posla, tako da se tad zna desiti da rok ide čak i do tri mjeseca, tako da ako kontaš naručivati, pokušaj što prije dogovoriti.
oni vrata rade samo od punog drveta, meni ta opcija nije odgovarala (tj nekako mi je nepotrebno) pa sam unutrašnja vrata baš u progradu uzeo. i njihova ugradnja bi trebala biti tu negdje, par dana poslije kontinentala, javit ću i te dojmove ako treba
što se cijene tiče, kontinental ima opciju da rade prozore iz jednog komada drveta ili da spajaju iz dva manja po potrebi - taj slučaj je 8% jeftiniji, a razlika je u suštini samo u estetskom dojmu - vide se ti spojevi. kod mene će biti skroz tamna stolarija, tako da se to neće primijetiti. dalje, demontažu postojeće i ugradnju nove stolarije obračunavaju po procentu ukupne vrijednosti (demontaža 5% ugradnja 10%), meni nije trebala demontaža, tako da je to ukupno -13% cifre sa originalne ponude, što ih je prilično približilo ostalim ponudama. i dalje su bili nešto skuplji, ali bi kvalitet to trbeao opravdati. također imaju i mislim -5% ako se sve plati avansno, ali ja nisam išao a tu opciju
znači sve je bilo samo kombinovanje opcijama, nije bilo klasičnog pijačarskog cjenkanja ako si na to mislio
mada za malo veće količine (tipa za cijelu kuću, dva sprata ili tako nešto) postoji i ta opcija sigurno. također napominjem da nisam uzimao nikakve egzotične materijale već neku vulgaris varijantu, bilo šta nestandardno drastično povećava cijenu.
oni vrata rade samo od punog drveta, meni ta opcija nije odgovarala (tj nekako mi je nepotrebno) pa sam unutrašnja vrata baš u progradu uzeo. i njihova ugradnja bi trebala biti tu negdje, par dana poslije kontinentala, javit ću i te dojmove ako treba
što se cijene tiče, kontinental ima opciju da rade prozore iz jednog komada drveta ili da spajaju iz dva manja po potrebi - taj slučaj je 8% jeftiniji, a razlika je u suštini samo u estetskom dojmu - vide se ti spojevi. kod mene će biti skroz tamna stolarija, tako da se to neće primijetiti. dalje, demontažu postojeće i ugradnju nove stolarije obračunavaju po procentu ukupne vrijednosti (demontaža 5% ugradnja 10%), meni nije trebala demontaža, tako da je to ukupno -13% cifre sa originalne ponude, što ih je prilično približilo ostalim ponudama. i dalje su bili nešto skuplji, ali bi kvalitet to trbeao opravdati. također imaju i mislim -5% ako se sve plati avansno, ali ja nisam išao a tu opciju
znači sve je bilo samo kombinovanje opcijama, nije bilo klasičnog pijačarskog cjenkanja ako si na to mislio
- BarbaDue
#585 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Interesuje me koga preporučujete za ALU stolariju. Kome mislite da vrijedi ppslati mail za ponudu obzirom da sam iz GŽ? Mislim mjenjati 3 prozora sa oko 15m2 i ulazna vrata. Da jos napomenem prozori nisu po standardu.
- kurty
#586 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
oki... nisam ni mislio da im tamo dodjem i ono "koja je zadnja za kes"duspi wrote:45- 60 dana im je zvanični rok, a u mom slučaju bi to trebalo biti nekih 35-36 dana. s tim što sam ja naručivao samo prozore od njih i prilikom same narudžbe su mi rekli da prozori obično idu brže i da ih mogu očekivati za malo više od mjesec. također su mi rekli da obično od maja imaju najviše posla, tako da se tad zna desiti da rok ide čak i do tri mjeseca, tako da ako kontaš naručivati, pokušaj što prije dogovoriti.
znači sve je bilo samo kombinovanje opcijama, nije bilo klasičnog pijačarskog cjenkanja ako si na to misliomada za malo veće količine (tipa za cijelu kuću, dva sprata ili tako nešto) postoji i ta opcija sigurno. također napominjem da nisam uzimao nikakve egzotične materijale već neku vulgaris varijantu, bilo šta nestandardno drastično povećava cijenu.
nego te stvarcice... iz jednog ili dva dijela i tako te stvari...
demontazu cu sam vrsiti, a montazu ce oni... montaza je kao 10% od cijene, mada u predracunima je to bilo manje (oko 7%)...
- Mantis
#588 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Saplast daleko najbolja firma što se tiče PVC - stolarije, profesionalnosti, ljubaznosti, odnosa prema kupcu, može se lako za popust dogovoriti i cijene su im dobre u poređenju sa drugim firmama. Nakon Saplasta 3 prazna mjesta pa onda možda Ugarak.
Ja sam svoju stolariju na kraju uzeo u Saplastu, i to sam dobio ponudu od tri - četri slabije firme čija je stolarija bila skuplja
Ja sam svoju stolariju na kraju uzeo u Saplastu, i to sam dobio ponudu od tri - četri slabije firme čija je stolarija bila skuplja
-
radiostar
#589 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
sto ne trazis ponudu od Forte?BarbaDue wrote:Interesuje me koga preporučujete za ALU stolariju. Kome mislite da vrijedi ppslati mail za ponudu obzirom da sam iz GŽ? Mislim mjenjati 3 prozora sa oko 15m2 i ulazna vrata. Da jos napomenem prozori nisu po standardu.
-
kazo
#590 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Kontaktiraj alumil iz vogosce. Rade sa shuco profilima i jos nekom markom.BarbaDue wrote:Interesuje me koga preporučujete za ALU stolariju. Kome mislite da vrijedi ppslati mail za ponudu obzirom da sam iz GŽ? Mislim mjenjati 3 prozora sa oko 15m2 i ulazna vrata. Da jos napomenem prozori nisu po standardu.
Ima i saplast neke alu prozore.
- Edin1921
#591 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pozdrav,
Da li neko ima iskustva sa firmom Edelstahl Prokrom d.o.o. i imate li preporuke gdje uzeti PVC stolariju.
Hvala
Da li neko ima iskustva sa firmom Edelstahl Prokrom d.o.o. i imate li preporuke gdje uzeti PVC stolariju.
Hvala
- Pitarrr82
#592 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja sam uzeo prosle godine u Ideal Kakanj, za sada nema nikakvih problema...
-
kakavdanakneiskustvu
#593 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
biram pvc,1500 km za sve prozore i balkonska vrata
-
boergoat
#594 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Evo iz prve ruke ako nekom može pomoći u izboru PVC. Danas sam na isti upit dobio ponude od tri firme. Imam 5 prozorskih otvora različitih dimenzija i jedna balkonska vrata. U sve tri ponude radi se o stolariji bijele boje - petokomorni profili ostakljeni sa dvoslojnim staklom 4*16*4Luw-E i punjeni argonom. Sve ostale karakteristike su takođe iste. Proizvođači profila (aluplast, veka, rehau) i okova (siegenia, roto AG, WinkHaus) su njemački.
Cijene sa PDV su sljedeće:
SAPLAST 2.155 KM
UGARAK 2.004 KM
DOM-A na Ilidži 1.723 KM
Garancija za profile je 10 godina kod svih. Garancija za stakla i okove je 5 godina, a samo kod DOM-a 10 godina.
Kod svih je u cijenu uračunata montaža i demontaža stare stolarije.
Šta reći? Ovdje je izgleda lako odabrati najpovoljniju ponudu. Vidim svi pominju saplast i ugarak, ali ne znam ima li neko iskustva sa ovom firmom DOM-A (Domavija, kod OBI-ja)? Kod njih su aluplast profili i siegenia okovi i na sve je garancija 10 godina.
Cijene sa PDV su sljedeće:
SAPLAST 2.155 KM
UGARAK 2.004 KM
DOM-A na Ilidži 1.723 KM
Garancija za profile je 10 godina kod svih. Garancija za stakla i okove je 5 godina, a samo kod DOM-a 10 godina.
Kod svih je u cijenu uračunata montaža i demontaža stare stolarije.
Šta reći? Ovdje je izgleda lako odabrati najpovoljniju ponudu. Vidim svi pominju saplast i ugarak, ali ne znam ima li neko iskustva sa ovom firmom DOM-A (Domavija, kod OBI-ja)? Kod njih su aluplast profili i siegenia okovi i na sve je garancija 10 godina.
-
boergoat
#595 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
O kojoj tačno stolariji govoriš u DOM-a? Oni prodaju neku tursku i njemačku ALUPLAST? Ja sam htio kupiti kod njih aluplast, povoljnije su cijene od ostalih.prijateljski_savjet wrote:Prozori u domaviji su za te pare odlični, samo ima jedan problem, ti prozori nemaju kvalitet za stambene kuće ili stana gdje žive ljudi, gdje se grije, spava i boravi. Bolje ti je ostavi one stare drvene od prije četrdeset godina. To je vjerovatno kineska kopija i samo jako dobro liči na prave PVC prozore. I ne samo kod njih nego svugdje gdje se gotovi prozori prodaju naslagani pored puta treba biti oprezan, svaka trgovina koja se odvija na ulici je uvijek vezana za neko varanje.A1B wrote:Hocu da ugradim u stan nove prozore. Zna li neko kakvi su PVC prozori u domaviji, da li je neko imao iskustva ??
- ranger
#596 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ljudi jel riješio ikad iko "misteriju" zašto "švabe izbacuju plasticnu stolariju"?
valja mijenjat prozore a jbg pvc je najjeftiniji...
ja bih najvise volio drvene, al lova je bitna stavka...
valja mijenjat prozore a jbg pvc je najjeftiniji...
ja bih najvise volio drvene, al lova je bitna stavka...
- JanuaryJones
#597 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Preporuka za garažna vrata (rolo, sekciona, kip) osim Domavije? Ako je neko ugrađivao, kako se kreću cijene?
- ranger
#598 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ko jos ugradjuje drvenu stolariju osim kontinentala? cisto da razmotrim i alternative...
- DaffyDuck
#599 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Imas Prograd, gledala sam im prozore i super izgledaju.ranger wrote:ko jos ugradjuje drvenu stolariju osim kontinentala? cisto da razmotrim i alternative...
- ranger
#600 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
dobio sam od njih ponudu, samo ne znam, slabo ima ikakvih iskustava po netu...DaffyDuck wrote:Imas Prograd, gledala sam im prozore i super izgledaju.ranger wrote:ko jos ugradjuje drvenu stolariju osim kontinentala? cisto da razmotrim i alternative...