NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
schnappi

#576 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Poslanik je neduzan (prevodim dalje:)
-Muslimani uce da zbirke hadisa Buharija i Muslima su sahih (autenticne, zdrave) i sadrze ucenja Muhameda.
-Kod vecine hadisa postoji lanac prenosioca od najmanje 7 osoba (A je rekao, da je rekao B, da je rekao...G)
da je rekao poslanik, ovo je uvijek zavrsna tvrdnja.
-Jedini dokaz legitimiteta autenticnosti i bezgresnosti hadisa je potvrdjen lanac prenosioca: "izuzetnih
ljudi dobrog karaktera" za koje se smatra da su ljudi od povjerenja.
-Odredjivanje karaktera ljudi je subjektivna kategorija, tako je za neke Ebu Hurejra izuzetna licnost, dok
je za druge lazac. Kome vjerovati?
-Zasto bi Bog dopustio da njegova religija ovisi o nekim ucenjacima mnogo generacija nakon poslanika?
-Potvrdjeni prenosilac je zivio 14 vijekova prije nas, ko ih je potvrdio? Savremenici? Danasnji ucenjaci?
Ovo su srednjovjekovne nenaucne metode.
-Apsurd je da se zanemaruje jedino autenticno djelo kojim bi se trebao vrednovati hadis, a to je Kuran.
-Samo ovaj kriterij bi poslao hiljade potvrdjenih hadisa u nirvanu, ono sto bi ostalo je jedna harmonicna
religija koju nalazimo u Kuranu.
-Nijedan seriozan sud ne bi donosio zakljucke na osnovu rekla-kazala.
-Ucenjaci su trebali po sadrzaju hadisa prosudjivati, ne po lancu prenosioca.
-Bog je propisao Kuran kao jedini izvor vjere (6:114, 7:3)

006-114 Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo
Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur'an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!
007-003 Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog
kao zaštitnika! – A kako vi malo pouku primate!

-Slaba tacka ucenjaka je sto prve 2 generacije uzimaju kao povjerljive jer su prvi muslimani, mada nas Bog
obavjestava da su u vrijeme poslanika zivjeli mnogi licemjeri koji su obmanjivali vjernike.
-Postoje kontradikcije izmedju mnogih hadisa i Kurana, te kontradikcije raznih hadisa medjusobno.
-Mnogi hadisi su protiv zdravog ljudskog razuma i otvorena blasfemija ili vrijedjanje poslanika i drugih.
-Ako akceptiramo da nas poslanik nikad ne bi ucio suprotno Kuranu, ostaje zakljucak da su mu svi ti hadisi
pripisani i trebaju se posmatrati kao lazi i izmisljotine. Poslanik je u svemu tom neduzan.
-Hadisi bi se trebali posmatrati u naucnom i historijskom aspektu, ne u aspektu vjere.
-Ovdje tvrde da je zato vjera korumpirana, njih ne zanima lanac prenosioca vec samo sadrzaj hadisa.
-Arapska poslovica "prenosenje dolazi od razuma" je protiv svakog zdravog razuma i logike.

Po hadisu, drugi kalifa Omer je vise puta tukao Ebu Hurejra jer raznosi lazi prenoseci hadise.
Prvi kalifa Ebu Bekr je dao skupiti sve hadise koji su pisani u njegovo ime i spalio ih.
U prvih 100-200 godina je bilo zakonom zabranjeno prepisivanje i prenosenje hadisa, hadis nije tradicija
prvih muslimana. Odsustvo hadisa kod prvih muslimana je dokaz da je poslanik poucavao samo Kuranu.

Sta znaci to da treba slijediti poslanika?
-Vlada pogresno misljenje da se slijedjenjem hadisa i suneta slijedi poslanik, ali se slijede zapravo pisci istih.
-Mnogi tvrde da treba slijediti i slusati poslanika, da-ali u kojem kontekstu: ono sto je inspirisano od
Boga tj.Kuran, koji je JEDINA objava preko njega 6:19; 50:45; 16:44,64; 14:1; 6:155; 4:105; 18:27…
-Poslaniku je zabranjeno da bilo sta daljnje izvan Kurana naucava (7:203, 17:73, 10:15, 5:99, 5:92, 16:35,
16:82, 24:54, 29:18, 42:48, 64:12, 69:43-47).
-Kad je umro, ostavio je SAMO jednu knjigu, a samo nju je i slijedio.
-Bog je rekao da je Knjiga perfektna, kompletna i potpuno detaljna (6:19,38,114 und 12:111)
-Da je more tinta ne mogu presusiti Bozje rijeci (18:109 und 31:27),znaci da je htio dao bi nam vise od Kurana.

006-019 Reci: "Ko je svjedok najpouzdaniji?" – i odgovori: "Allah, On ce izmedu mene i vas svjedok biti.
A meni se ovaj Kur'an (ne pise kuran+hadis+sunet)objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem.

050-045 Mi dobro znamo šta oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti Kur'anom(ne pise kuran+hadis+sunet)
onoga koji se prijetnje Moje boji!
Joe McCarthy

#577 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

schnappi wrote:Poslanik je neduzan (prevodim dalje:)
-Muslimani uce da zbirke hadisa Buharija i Muslima su sahih (autenticne, zdrave) i sadrze ucenja Muhameda.
-Kod vecine hadisa postoji lanac prenosioca od najmanje 7 osoba (A je rekao, da je rekao B, da je rekao...G)
-Jedini dokaz legitimiteta autenticnosti i bezgresnosti hadisa je potvrdjen lanac prenosioca: "izuzetnih
-Odredjivanje karaktera ljudi je subjektivna kategorija, tako je za neke Ebu Hurejra izuzetna licnost, dok
-Zasto bi Bog dopustio da njegova religija ovisi o nekim ucenjacima mnogo generacija nakon poslanika?
-Potvrdjeni prenosilac je zivio 14 vijekova prije nas, ko ih je potvrdio? Savremenici? Danasnji ucenjaci?
-Apsurd je da se zanemaruje jedino autenticno djelo kojim bi se trebao vrednovati hadis, a to je Kuran.
-Samo ovaj kriterij bi poslao hiljade potvrdjenih hadisa u nirvanu, ono sto bi ostalo je jedna harmonicna

006-114 Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo
Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur'an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!
007-003 Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog

-Slaba tacka ucenjaka je sto prve 2 generacije uzimaju kao povjerljive jer su prvi muslimani, mada nas Bog
obavjestava da su u vrijeme poslanika zivjeli mnogi licemjeri koji su obmanjivali vjernike.
-Postoje kontradikcije izmedju mnogih hadisa i Kurana, te kontradikcije raznih hadisa medjusobno.
-Mnogi hadisi su protiv zdravog ljudskog razuma i otvorena blasfemija ili vrijedjanje poslanika i drugih.
-Ako akceptiramo da nas poslanik nikad ne bi ucio suprotno Kuranu, ostaje zakljucak da su mu svi ti hadisi
pripisani i trebaju se posmatrati kao lazi i izmisljotine. Poslanik je u svemu tom neduzan.
-Hadisi bi se trebali posmatrati u naucnom i historijskom aspektu, ne u aspektu vjere.
-Ovdje tvrde da je zato vjera korumpirana, njih ne zanima lanac prenosioca vec samo sadrzaj hadisa.
-Arapska poslovica "prenosenje dolazi od razuma" je protiv svakog zdravog razuma i logike.

Po hadisu, drugi kalifa Omer je vise puta tukao Ebu Hurejra jer raznosi lazi prenoseci hadise.
Prvi kalifa Ebu Bekr je dao skupiti sve hadise koji su pisani u njegovo ime i spalio ih.
U prvih 100-200 godina je bilo zakonom zabranjeno prepisivanje i prenosenje hadisa, hadis nije tradicija
prvih muslimana. Odsustvo hadisa kod prvih muslimana je dokaz da je poslanik poucavao samo Kuranu.

-Vlada pogresno misljenje da se slijedjenjem hadisa i suneta slijedi poslanik, ali se slijede zapravo pisci istih.
-Mnogi tvrde da treba slijediti i slusati poslanika, da-ali u kojem kontekstu: ono sto je inspirisano od
Boga tj.Kuran, koji je JEDINA objava preko njega 6:19; 50:45; 16:44,64; 14:1; 6:155; 4:105; 18:27…
-Poslaniku je zabranjeno da bilo sta daljnje izvan Kurana naucava (7:203, 17:73, 10:15, 5:99, 5:92, 16:35,
-Bog je rekao da je Knjiga perfektna, kompletna i potpuno detaljna (6:19,38,114 und 12:111)
-Da je more tinta ne mogu presusiti Bozje rijeci (18:109 und 31:27),znaci da je htio dao bi nam vise od Kurana.

006-019 Reci: "Ko je svjedok najpouzdaniji?" – i odgovori: "Allah, On ce izmedu mene i vas svjedok biti.
A meni se ovaj Kur'an (ne pise kuran+hadis+sunet)objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem.

050-045 Mi dobro znamo šta oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti Kur'anom(ne pise kuran+hadis+sunet)
'Ta to prvi Muslimani znaju? Hebes njih, danasnja ulema zna bolje lik i djelo proroka nakon 1400 godina nego ljudi koji su bili uz njeg svo vrijeme :D

Zar ti treba vise dokaza da vidis da je danasnji Islam nista vise nego jedna velika sprdacina kojoj nema spasa :lol:

Ciklus Abrahamski religija se samo nastavlja... Za 300-400 godina doci ce religija sa istim argumentima sa kojima je Islam diskreditiovo druge dvije religije koje su bile "nadogradene ljudskim rukama" :D
Googlerica

#578 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:
schnappi wrote:Poslanik je neduzan (prevodim dalje:)

'Ta to prvi Muslimani znaju? Hebes njih, danasnja ulema zna bolje lik i djelo proroka nakon 1400 godina nego ljudi koji su bili uz njeg svo vrijeme :D

Zar ti treba vise dokaza da vidis da je danasnji Islam nista vise nego jedna velika sprdacina kojoj nema spasa :lol:

Ciklus Abrahamski religija se samo nastavlja... Za 300-400 godina doci ce religija sa istim argumentima sa kojima je Islam diskreditiovo druge dvije religije koje su bile "nadogradene ljudskim rukama" :D
JM,ne pretjeruj,mnogi muslimani su upoznati sa doticnim problemom u vezi hadisa!

i prije abrahamskoj religija su postojale relgije,tacnije,religije postoje od kad postoji spiritualnost covjeka!

mnogi jos ne razumiju spirtualnost !

JM hajde reci sto je spiritulanost !
kerima1

#579 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

sa kojima je Islam diskreditiovo druge dvije religije koje su bile "nadogradene ljudskim rukama" :D
I krscani to tvrde da je Biblija izmijenjena ljudskom rukum.A niti je poslanik diskreditirao niit Kur'an te dvije objave,stavise Bog za njih kaze da su one uputstvo i svjetlost.
schnappi

#580 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Dokazi o zabrani hadisa putem hadisa:(prevodim, ovu stranicu su pisali neki Turci)

-od ibn Said:Ne zapisujte nista od mene, zapisujte samo Kuran. Ko nesto drugo zapise, neka unisti.
-Ibn Hanbal:Poslanik nam je naredio da nikad ne zapisujemo hadise. Tako su oni zapisani unisteni.
-ulum al-hadis:Sta to radite?Pisemo hadise?-Zar drugu knjigu osim Bozje?Zar da ne pricamo o tebi?-
Pisite, oni koji budu lagali idu u pakao.
-takyed al-ilm: U dzamiju je otisao da pita-Kakve su to knjige o kojima sam cuo da pisete?Pa ja sam
samo covjek. Sve takve zapise da ste donijeli. Zatim su spaljeni.
-ibn Hanbal: Kad umrem, drzite se Bozije knjige cvrsto, zabranite sta se zabranjuje, dozvolite sta se dozvoljava.
-Ebu Said: Pitao sam za dozvolu da zapisem hadise, ali je on odbio da mi dozvoli.

-Koliko su hadisi korumpirani najjaci je dokaz sam hadis o posljednjem govoru poslanika koji su slusali 100.000 ljudi
i ipak pored toliko svjedoka imamo 3 razlicite verzije govora. Ni broj svjedoka ne vazi za autenticnost hadisa:
--verzija 1: Ostavljam vam Boziju Knjigu i moj ahl-al-bejt (porodicu) (ibn Hanbal, Darimi)
--verzija 2: Ostavljam vam, a cega se trebate drzati, Boziju Knjigu i moj sunet. (Muwata)
--verzija 3: Ostavljam vam ono, cega se trebate drzati: Boziju Knjigu. (Muslim, ibn Majah, Abu Dawud)
Svaki hadis koji nije Kuran je zabranio i Bog i poslanik.
Opste poznata cinjenica je da siiti imaju svoje, a suniti svoje hadise, sto potvrdjuju gore navedene verzije 1 i 2.
Joe McCarthy

#581 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

kerima1 wrote:
sa kojima je Islam diskreditiovo druge dvije religije koje su bile "nadogradene ljudskim rukama" :D
I krscani to tvrde da je Biblija izmijenjena ljudskom rukum.A niti je poslanik diskreditirao niit Kur'an te dvije objave,stavise Bog za njih kaze da su one uputstvo i svjetlost.
Procitaj kako se tema zove :)
schnappi

#582 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

"Pouzdani" hadisi koji su protiv zdrave pameti i vrijedjanje poslanika: (prevodim dalje:)
Buhari 7,71,592:
Ebu Hurejra: Cuo sam poslanika kada kaze-u crnom kimelu je lijek za sve bolesti osim smrti.
Pitanje ovog Turcina: Zasto se onda suniti daju impfovati, ako je to magicni lijek?

Buhari 9,93,561:
Ebu Hurejra: Salomon koji je imao 60 zena je rekao-nocas cu spavati sa svim zenama i svaka ce mi roditi
po kavaljera.Tako je ucinio ali je se rodilo samo jedno deformisano dijete jer nije rekao akobogda.
Pitanje: Koliko je vremena utroseno prosjecno za 1 odnos u toj 1 noci (8 sati)? 5 minuta i 3 minute
prelaska od jedne do druge.Sta je sa kupanjem 60x

Buhari 5,58,236:
Hisamov otac prenosi:Poslanik[/u] je ozenio Aisu kad je imala 6 i kozumirao brak kad je imala 9 godina.
Pitanje:Zasto brak od 6 godina niste uveli kao sunet? (sta je s vasom djecom)
Napomena: postoje hadisi koji govore o starosti Aise pri udaji od 6-48 godina, od djevice do prethodno 2x udavane zene

Buhari, zadnja knjiga,87,111
...Poslanik je toliko bio tuzan kad mu duze vrijeme ne bi dolazile objave da je vise puta imao
namjeru da se baci sa vrha planine...
Pitanje: Da li je onda suicid sunet i dozvoljen?

Buhari 4,55,546
Anas:Reci cu vam 3 stvari koje sam cuo i koje samo poslanik moze znati...Zasto dijete nalijkuje svojim
roditeljima i ujaku?...Dijete lici na onog roditelja koji prvi pri odnosu ejakulira...
Pitanje:Da li ste zadovoljni o teoriji nalikovanja na svoje roditelje i da li ovdje embriologija potvrdjuje hadis?

Buhari 7, 71, 649:
Ne postoji ni Aza(zaraza) ni Tiyara, ali zato los znak je u 3 stvari: zena, kuca i zivotinja.
...Od bolesnika lepre se treba bjezati kao od lava.
Pitanje: Da li se zena osim u 7.vijeku posmatra kao izvor bolesti i u 10.vijeku?
Sta je sa crnim kimelom, da li je to lijek i zasto poslanik ne vjeruje u njeg, vec treba bjezati?

Po hadisima Ibrahim zivi u Siriji, Ismail u Meki, kako da razumijemo ovo iz Kurana?
037-102 I kad on odraste toliko da mu poce u poslu pomagati, Ibrahim rece: "O sinko moj, u snu sam
vidio da te trebam zaklati, pa šta ti misliš?" – "O oce moj" – rece – "onako kako ti se nareduje,
postupi; vidjeceš, ako Bog da, da cu sve izdržati."
nasa

#583 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

I sta je poenta, ti si otkrio pravi put kojim hadisi nikako ne mogu jer su to izmisljotine, lazi, neki su pretpjeli promjene, dijelom su nevjerdostojni....sta?

Sta od ovog ti zastupas?
Googlerica

#584 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

nasa wrote:I sta je poenta, ti si otkrio pravi put kojim hadisi nikako ne mogu jer su to izmisljotine, lazi, neki su pretpjeli promjene, dijelom su nevjerdostojni....sta?

Sta od ovog ti zastupas?
serijatksi zakon koristi hadise koji odgovaraju pojedinim drzavama !
nasa

#585 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Ima toga ali tu je problem u obrnutom redoslijedu pri tumacenju, imamo teznje, preteenzije, politiku I sl.koja je vec formirana onda se dalje za hadisima poseze da se ista opravda umjesto da se stvarno bavi s onim sto hadis porucuje...cesto to nije problem hadisa vec pristupa istim...

Ali moje pitanje cilja na sasvim nesto drugo, ako se odbacuju kompletni hadisi interesuje me na koji nacin to neko cini, zato sam i pitala da li dijelom ne prihvata ili ima problem s njihovim tumacenjem i upotrebom ili....
Googlerica

#586 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

nasa wrote:Ima toga ali tu je problem u obrnutom redoslijedu pri tumacenju, imamo teznje, preteenzije, politiku I sl.koja je vec formirana onda se dalje za hadisima poseze da se ista opravda umjesto da se stvarno bavi s onim sto hadis porucuje...cesto to nije problem hadisa vec pristupa istim...

Ali moje pitanje cilja na sasvim nesto drugo, ako se odbacuju kompletni hadisi interesuje me na koji nacin to neko cini, zato sam i pitala da li dijelom ne prihvata ili ima problem s njihovim tumacenjem i upotrebom ili....
problem je dvosmjeran: zlo-upotreba hadisa,tj.pristupa i tumacenje istog !

hadis moze biti informativan,logican,ali njegova "vrijednost" se moze tesko dokazati!

zasto se insistira na upotrebi hadisa,ako za mnoga objasnjenja posotji vise obrazlozenja,tj. dogovri se vecina, i tako usvoje hadis ,a koji primjenjuju u zakonima ! Ako je tako,zasto ne postoji reforma serijatksog zakona?
Joe McCarthy

#587 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Googlerica wrote: 'Ta to prvi Muslimani znaju? Hebes njih, danasnja ulema zna bolje lik i djelo proroka nakon 1400 godina nego ljudi koji su bili uz njeg svo vrijeme :D

JM,ne pretjeruj,mnogi muslimani su upoznati sa doticnim problemom u vezi hadisa!

i prije abrahamskoj religija su postojale relgije,tacnije,religije postoje od kad postoji spiritualnost covjeka!

mnogi jos ne razumiju spirtualnost !

JM hajde reci sto je spiritulanost ![/quote]

Upravo to, religije dolaze i prolaze. I sve religije su zasnovane na "spiritualnim iskustvima" drugih, a ne tvojih (a čak kad su i "tvoja", ta spiritualna iskustva su ograđena parametrima ljudi koji su živili hiljadu i kusur godina prije tebe).

Da budemo iskren, Islam je imao najveće šanse od drugih religija iz Abrahamskog tabora da uradi nešto pozitivno u svijetu ali su hadisi skresali tu mogućnost do tačke da su islamske zemlje među najvećim rupčagama na svijetu. Znači pametan nema puno razmišljat o glavnom krivcu Islamskog tamnog doba.
Googlerica

#588 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:
Upravo to, religije dolaze i prolaze. I sve religije su zasnovane na "spiritualnim iskustvima" drugih, a ne tvojih (a čak kad su i "tvoja", ta spiritualna iskustva su ograđena parametrima ljudi koji su živili hiljadu i kusur godina prije tebe).

Da budemo iskren, Islam je imao najveće šanse od drugih religija iz Abrahamskog tabora da uradi nešto pozitivno u svijetu ali su hadisi skresali tu mogućnost do tačke da su islamske zemlje među najvećim rupčagama na svijetu. Znači pametan nema puno razmišljat o glavnom krivcu Islamskog tamnog doba.

razumijemo se :thumbup:

svaki vjernik ima vlasito iskustvo,a to je najvaznije

za ateiste i njihovu spiritulanost nisam licno upoznata !
nasa

#589 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Googlerica wrote:
nasa wrote:Ima toga ali tu je problem u obrnutom redoslijedu pri tumacenju, imamo teznje, preteenzije, politiku I sl.koja je vec formirana onda se dalje za hadisima poseze da se ista opravda umjesto da se stvarno bavi s onim sto hadis porucuje...cesto to nije problem hadisa vec pristupa istim...

problem je dvosmjeran: zlo-upotreba hadisa,tj.pristupa i tumacenje istog !

hadis moze biti informativan,logican,ali njegova "vrijednost" se moze tesko dokazati!

zasto se insistira na upotrebi hadisa,ako za mnoga objasnjenja posotji vise obrazlozenja,tj. dogovri se vecina, i tako usvoje hadis ,a koji primjenjuju u zakonima ! Ako je tako,zasto ne postoji reforma serijatksog zakona?
Kakvu reform serijata ?Ne znam na koji serijat ciljas, opcenito pravne skole ili neku drzavu koja se poziva na serijat i njenu praksu?

Uz duzno postovanje, ozbiljno, i prema tebi i ostalim koji pisete na ovoj temi glede hadisa, meni ovo sto si napisala ne znaci nista ili bar million puta manje od onog sto znam o hadisima...
kontas, cak i neko ko uopce nije upoznat s islamom ni s pitanjima oko hadisa moze napisati vecinu ovog sto vi pisete, nisu vjerodostojni, neko je dodavao, pogresno se koriste itd. ....ok ali treba to potkrijepiti cinjenicama te odgovoriti na niz pitanja kao recimo zasto je to neko radio, sta upucuje da jeste itd.
Googlerica

#590 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

nasa wrote:[

Kakvu reform serijata ?Ne znam na koji serijat ciljas, opcenito pravne skole ili neku drzavu koja se poziva na serijat i njenu praksu?

Uz duzno postovanje, ozbiljno, i prema tebi i ostalim koji pisete na ovoj temi glede hadisa, meni ovo sto si napisala ne znaci nista ili bar million puta manje od onog sto znam o hadisima...
kontas, cak i neko ko uopce nije upoznat s islamom ni s pitanjima oko hadisa moze napisati vecinu ovog sto vi pisete, nisu vjerodostojni, neko je dodavao, pogresno se koriste itd. ....ok ali treba to potkrijepiti cinjenicama te odgovoriti na niz pitanja kao recimo zasto je to neko radio, sta upucuje da jeste itd.
Da li znas da se serijat oslanja na hadise? Naravno da znas !

Zasto je nemoguce uraditi refromu serijata kad je potrebna? Postoje ,naravno modifikacije serijata u pojedinim dzravama,jer im tako dogovora!Ali,nema potrebe za reformu! Zasto?

Sto je tvoje misljenje o ulozi hadisa u serijatu? Kako su hadisi pomogli ili otezali funkciniranje serijata?
Joe McCarthy

#591 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Nasko, hadisi su nastali sa jednom svrhom. Kodificiranje i "standardizacija Islama" u nadi da će se Umajadski, kasnije Abasidski halifat održat i da se uvede nešto što nikad nije postojalo u Islamu, PROFESIONALNA KLERGIJA koja je osigurala sigurnu smrt meritokratijske politike i ideje zbog kojih je Islam bio tako efikasan u širenju.

Znači hadisi postoje samo zbog jednog razloga, da bi se održao NE Kuranski princip monarhije i profesionalne klergije, kojoj je uvijek bio cilje stagniranje društva radi lakše kontrole nad njim. Dok je prvobitni Islam bio anti-teza ovog koncepta.

Rezultati ovog uspijelog pokušaja namjernog stagniranja društva osjećaju stotine miliona ako ne i milijarda ljudi dnevno. Znači svaka kamenovana žena, svako dijete kojem je bilo silom oduzeto pravo školovanja i samo unaprijeđivanja, svaka djevojka kojoj su mrka pod ljudska kopilad "kiselinom isprala grijehe" sa lica se veže za hadise. A bolesna gamad koja su falscifirala "hadise" zaslužuju najbolja i najdublja mjesta u paklu zajedno sa degenima koji prakticiraju.
schnappi

#592 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Slijediti poslanika...
003-031 Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!"

Na sta se to odnosi? Koji je zadatak? Na hadis i sunet(puno autora: ljudi) ili Objavu/Kuran (jedan autor:Bog)?
016:035 A zar su poslanici bili dužni što drugo vec da jasno obznane?
072-023 samo mogu oglasiti ono što je od Allaha i poslanice Njegove."

"hadis kao nadopuna Kuranu" : sto ne nadjes u Kuranu potrazi u hadisu...Da li je Kuran nedostatan,nejasan?
016:089 Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest ...
006:038 ... u Knjizi Mi nismo ništa izostavili – i sakupice se poslije pred Gospodarom svojim.
041-003 Knjiga ciji su ajeti jasno izloženi, Kur'an na arapskom jeziku za ljude koji znaju,
019:064 ...Gospodar tvoj ne zaboravlja.

Ko nije zadovoljan Kuranom, zeli ga upotpuniti drugim knjigama:
010-015 A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da ce pred Nas stati:
"Donesi ti kakav drugi Kur'an ili ga izmijeni!" – Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam,
ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim – ako budem neposlušan svome Gospodaru – patnje na Velikom danu."

Poslanik se zali na Sudnjem danu da su ljudi ostavili Kuran. Cim su ga zamijenili?
025-030 Poslanik je rekao: "Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur'an izbjegava!"

Sta reci o izrazu "slijedi sunet Muhameda" (=zakon Muhameda)? Postoji li takvo sto? Ciji je sunet/zakon?
033-038 Vjerovjesniku nije teško da cini ono što mu Allah odredi jer takav je bio Allahov propis(Sunnet)
i za one koji su prije bili i nestali – a Allahova zapovijed je odredba konacna –
033-062 prema Allahovom zakonu (sunnetu) koji je vrijedio za one koji su bili i nestali!
A ti neceš u Allahovu zakonu (sunnetu) izmjene naci.
035:043 U Allahovim zakonima (sunnetima) ti nikad neceš naci promjene,
u Allahovim zakonima (sunnetima) ti neceš naci odstupanja.

Ko poucava Kuranu? Koga?
055-001 Milostivi
055-002 poucava Kur'anu,
054-017 A Mi smo Kur'an ucinili dostupnim za pouku – pa ima li ikoga ko bi pouku primio?
018:057...Mi na srca njihova pokrivace stavljamo da Kur'an ne shvate, i gluhim ih cinimo;...

O onima koji religiju u grupe/sekte (suniti, siiti...) dijele:
006-159 Tebe se ništa ne ticu oni koji su vjeru svoju raskomadali i u stranke se podijelili,
Allah ce se za njih pobrinuti. On ce ih o onome što su radili obavijestiti.

Da li hadis smije biti dio vjere i vjerozakona/serijata? Sta pise u Kuranu?
-zabranjuje se svaki hadis kao dio vjere osim Kurana
-jedini stub vjere je Objava Bozije rijeci-sam Kuran
-zabranjuje se sve u vjeri sto nije od Boga i sve sto je izmijenjeno,jedino Bog nad Kuranom bdije, ne nad hadisima
-obavijesteni smo kako prepoznati ono sto je od Boga inspirisano i koji kriterij hadis mora da prodje
52:34 zato neka oni sastave govor (HADIS) sličan Kur'anu, ako istinu govore!
-za one koji tvrde da je sam Kuran nedostatan, nejasan i traze druge knjige za vjeru pise da su nevjernici
-zabranjeno je donosenje idzme(odluka zajednice,ucenjaka) za vjerska pitanja na osnovu bilo cega osim Kurana

Da li hadis moze biti naucna i historijska disciplina, laka literatura, poucne moralne price...?
-Kuran naredjuje nauku i razmisljanje, te trazenje istine
-Kuran nije protiv zdrave razonode i zabave koja ne steti imanu
nasa

#593 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Googlerica wrote:
nasa wrote:[

Da li znas da se serijat oslanja na hadise? Naravno da znas !

Zasto je nemoguce uraditi refromu serijata kad je potrebna? Postoje ,naravno modifikacije serijata u pojedinim dzravama,jer im tako dogovora!Ali,nema potrebe za reformu! Zasto?

Sto je tvoje misljenje o ulozi hadisa u serijatu? Kako su hadisi pomogli ili otezali funkciniranje serijata?
Znaci ciljas na odredjene drzave...pa i da maknes hadise ko im brani da neka sporna pitanja usvoje samo kao dio svog zakona ili da kazu nije definisano Kur'anom pa moze i ovako itd.

Nsu hadisi krivi sto covjek ima odgovornost niti je Kur'an uputa koja nas lisava odgovornosti....

odnosno nijedno ne obecava raj na zemlji....

Uostalom, cak i ne mislim dapojedine drzave uopce primjenjuju dosljedno serijat na koji se pozivaju...

Dalje, ako pricamo o hadisima i njihovoj vjerodostojnosti onda idemo o vjerodostojnosti, a ne pojedinacim misljenjima o pojedinim hadisima bez ikavog obrazlozenja....
To je i odgovor na tvoje pitanje o ulozi hadisa u serijatu, imaju ulogu i dio serijatskih propisa se poziva na iste, sta je sporno...ako opet ciljas na pojedine hadise i pojedina pitanja i odredjene drzave ili sl. onda reci konkretno pa ti mogu konkretno i odgovoriti.
Koliko su hadisi pomogli je opcenito pitanje zavisi o kojoj drzavi kroz historiju govorimo, generalno bilo je i lose i dobre primjene ali to ipak niti na jedan nacin ne nudi odgovor na moje pitanje kojim dokazima raspolazemo da hadisi nisu vjerodostojni?
nasa

#594 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Joe McCarthy wrote:

Nasko, hadisi su nastali sa jednom svrhom. Kodificiranje i "standardizacija Islama" u nadi da će se Umajadski, kasnije Abasidski halifat održat i da se uvede nešto što nikad nije postojalo u Islamu, PROFESIONALNA KLERGIJA koja je osigurala sigurnu smrt meritokratijske politike i ideje zbog kojih je Islam bio tako efikasan u širenju.

Znači hadisi postoje samo zbog jednog razloga, da bi se održao NE Kuranski princip monarhije i profesionalne klergije, kojoj je uvijek bio cilje stagniranje društva radi lakše kontrole nad njim. Dok je prvobitni Islam bio anti-teza ovog koncepta.

Rezultati ovog uspijelog pokušaja namjernog stagniranja društva osjećaju stotine miliona ako ne i milijarda ljudi dnevno. Znači svaka kamenovana žena, svako dijete kojem je bilo silom oduzeto pravo školovanja i samo unaprijeđivanja, svaka djevojka kojoj su mrka pod ljudska kopilad "kiselinom isprala grijehe" sa lica se veže za hadise. A bolesna gamad koja su falscifirala "hadise" zaslužuju najbolja i najdublja mjesta u paklu zajedno sa degenima koji prakticiraju.
Gledaj, Buharija ili bilo koji drugi prenosilac hadisa prenosi odnosno citira rijeci pojedinca za kojeg je kroz razlicite kriteruje utvrdjeno da je pouzdan....to niti na jedan nacin ne znaci da prenesene rijeci odgovaraju zaista bez trunke dvojbe onom sto je Poslanik rekao u nekoj prilici ili i ako jeste rekao mozda je to naknadno zamijenjeno nekim ajetom koji obradjuje isto pitanje itd.
Oni koji su se bavili kasnije kroz historiju ovim pitanjima istrazivali su pozadinu hadisa, njegovu primjenu, utemeljenost itd.a imamo i Kur'an koji ne ostavlja prostor za takve dvojbe...
Nije mi sporno da se vezano za pojedine hadise treba dodatno istraziti nesto od ovog ili da treba razmotriti da li pojedini hadisi bas trebaju biti u rangu propisa i sl. razliciti muslimani koji su daleko kometentniji od nas pisali su i pisu o tome...

Ali jeste mi sporno tumacenje u kojem su prenosioci hadisa ucesnici siroke zavjere, lazovi te dalje svi ljudi koji su prenosili rijeci Poslanika isto tako....helem malo nakon Muhamedove smrti nigdje muslimana, oni koji su ucinili sjajne stvari, pronijeli casno poruku islama nisu ostavili nista vec generaciju koja ce sutke dopustiti ili sama ucestvovati u zavjeri, obmani i lazi... i sto je jos cudnije ama bas niko nije ostao u ispravnom islamu vec svi prihvatise lazi ...

Ova prica je daleko nevjerovatnija od dijela eventualno spornih hadisa....
Mogu shvatiti da se kaze neki hadisi nema opravdanja da budu propis, mozda nije bas dobro preneseno, mozda se umetnula i neka laz itd.ali svi su izmisljeni je i vjerski , a vala i historijski nategnuto.
Joe McCarthy

#595 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

nasa wrote: Gledaj, Buharija ili bilo koji drugi prenosilac hadisa prenosi odnosno citira rijeci pojedinca za kojeg je kroz razlicite kriteruje utvrdjeno da je pouzdan....to niti na jedan nacin ne znaci da prenesene rijeci odgovaraju zaista bez trunke dvojbe onom sto je Poslanik rekao u nekoj prilici ili i ako jeste rekao mozda je to naknadno zamijenjeno nekim ajetom koji obradjuje isto pitanje itd.
Oni koji su se bavili kasnije kroz historiju ovim pitanjima istrazivali su pozadinu hadisa, njegovu primjenu, utemeljenost itd.a imamo i Kur'an koji ne ostavlja prostor za takve dvojbe...
Nashko, 100godina nakon smrti Poslanika postoje samo desetine "autentičnih hadisa" koji se mogu potvrditi sa historijskim činjenicama i dokazima. "Medinski Ustav", "10 pravila rata" itd. Ali nakon što su Buhari i ekipa počeli "sakupljati hadise" 250 godina kasnije za manje od jedno desetljeće on SAM pronalazi stotine hiljada hadisa, dok ostatak ekipe dize broj na nekih 700 000 :lol:

Dok su lokalni emiri i novo nastala klergija, koji su sponzorirali ovu bezbožnu ekspediciju određivali koji od ovih hadisa "vrijede" ili "štete islamskom poredku".
nasa wrote:Nije mi sporno da se vezano za pojedine hadise treba dodatno istraziti nesto od ovog ili da treba razmotriti da li pojedini hadisi bas trebaju biti u rangu propisa i sl. razliciti muslimani koji su daleko kometentniji od nas pisali su i pisu o tome...

Ali jeste mi sporno tumacenje u kojem su prenosioci hadisa ucesnici siroke zavjere, lazovi te dalje svi ljudi koji su prenosili rijeci Poslanika isto tako....helem malo nakon Muhamedove smrti nigdje muslimana, oni koji su ucinili sjajne stvari, pronijeli casno poruku islama nisu ostavili nista vec generaciju koja ce sutke dopustiti ili sama ucestvovati u zavjeri, obmani i lazi... i sto je jos cudnije ama bas niko nije ostao u ispravnom islamu vec svi prihvatise lazi ...

Mogu shvatiti da se kaze neki hadisi nema opravdanja da budu propis, mozda nije bas dobro preneseno, mozda se umetnula i neka laz itd.ali svi su izmisljeni je i vjerski , a vala i historijski nategnuto.
Ista stvar se dogodila u Hrišćanstvu, Arijanska Crkva je nestala zato što su njezina politička uporišta nestala (Vandalsko kraljevstvo u Sjevernoj Africi i Gotske državice po istočnoj Europi.

S tim da si ti imala raznorazne Islamske škole prije današnje situacije, i sve su one razvijale, tj. nestajale u zavisnosti od njihovih političkih bakcera.
Last edited by Joe McCarthy on 06/02/2014 18:07, edited 1 time in total.
schnappi

#596 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Da li su hadisi Bozanske prirode? (prevodim:)
-Neki tvrde da su hadisi poput Bozije Objave, te ih treba slijediti.
-Zaboravljaju da je kriterij za Boziju Objavu- perfektna zastita (od natruhe).
-Posto je vecina hadisa izmijenjena, ne ispunjavaju ovaj kriterij.
-Poznata je cinjenica da je vecina hadisa slobodna izmisljotina.
-Po historijskom kriteriju 99% navodnih hadisa su lazi, djelimicno ili potpuno.
-Treba razmisliti o tome na sta se pozivaju oni koji pljuju po poslaniku i vrijedjaju ga, odakle crpe informacije.
-Slika koju daje Kuran o poslaniku kao plemenitom, punom vrlina i slika koju daju pojedini hadisi su razlicite.
-Hadisi su puni kontradikcija, a Bog je rekao da ce stititi svoju Objavu i da u Njegovu rijec nema sumnje.

015-009 Mi, uistinu, Kur'an (upotrebljena rijec je Azekkra=Objava) objavljujemo i zaista cemo Mi nad njim bdjeti!
4:82 A zašto oni ne razmisle o Kur'anu (Azekr=Objava)? Da je on od nekog drugog,
a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrjecnosti.
041-041 Oni koji ne vjeruju u Kur'an, pošto im je objavljen… A on je, zaista, knjiga zašticena,
schnappi

#597 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Muzika nije zabranjena (prevodim dalje:)
Zabrana muzike se izvodi iz ovog hadisa:
Doci ce vrijeme (u buducnosti) kada ce moj umet legalizirati incest, nosenje svile (muskarcima), pijenje
vina i upotrebu muzickih instrumenata.
(Ima hadisa koji govore da su se odrzavala svadbena veselja uz muziku.)
Ovaj hadis je u kontradikciji sa mnogim mjestima u Kuranu gdje pise da samo Bog zna buducnost i niko drugi.

046-009 Reci: "Ja nisam prvi poslanik i ne znam šta ce biti sa mnom ili s vama; ja slijedim samo ono što
mi se objavljuje i samo sam dužan da otvoreno opominjem."
007-188 Reci: "Ja ne mogu ni samome sebi neku korist pribaviti, ni od sebe kakvu štetu otkloniti; biva
onako kako Allah hoce. A da znam pronicati u tajne, stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene;
ja samo donosim opomene i radosne vijesti ljudima koji vjeruju."
007-032 Reci: "Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove Svoje stvorio, i ukusna jela?" Reci:
"Ona su za vjernike na ovome svijetu, na onome svijetu su samo za njih." Eto, tako Mi podrobno izlažemo
dokaze ljudima koji znaju.

034-010 Mi smo Davudu Našu milost ukazali – "O brda, ponavljajte (u originalu pise pjevajte) zajedno s njim
hvalu, i vi ptice!" – i ucinili da mu mekahno gvožde bude.
«O ihr Berge, singet mit ihm (Gottes) Lob, und ihr Vögel (ebenfalls)!»
-Muzika i pjesma nikada nisu bile zabranjene, ton i ritam je jedno od najljepsih Bozijih stvaranja.
-Ukoliko muzika ne odvraca ljude od njihovih obaveza, nema nikakve smetnje.
Towelie

#598 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Towelie »

Doci ce vrijeme (u buducnosti) kada ce moj umet legalizirati incest, nosenje svile (muskarcima), pijenje
vina i upotrebu muzickih instrumenata.
(Ima hadisa koji govore da su se odrzavala svadbena veselja uz muziku.)
Ovaj hadis je u kontradikciji sa mnogim mjestima u Kuranu gdje pise da samo Bog zna buducnost i niko drugi.
Jeste tacno da samo Allah zna buducnost i to vazi kao opsti propis. Medjutim, deo te buducnosti je otkriven i Poslaniku saws kad je bio na Miradzu jer je tada video stanovnike Dzenneta i Dzehennema i njihova stanja. Takodje, postoje desetorica kojima je vec na Dunjaluku obecan Dzennet, to sve ne bi moglo da Poslanik saws nije imao uvid u buducnost i znao da ce ti ljudi zaista i biti u Dzennetu.
schnappi

#599 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Ako slobodarski analiziramo hadis, on moze biti tacan od 0% do 99%, jer je samo Kuran stopostotan.
Ako prihvatimo da je poslanik u potpunosti slijedio Kuran, on nije mogao reci da ce nesto biti, nije se mogao ovako izraziti, vec mozda da se boji da do neceg dodje, da se boji za svoj umet da ne bi zalutao (ako je nesto slicno rekao).
Samo postojanje drugacijih ajeta i hadisa koji su suprotni ovom govore da nije mogao u potpunosti banovati muziku, mogao je mozda misliti na "zloupotrebu" muzickih instrumenata, ne upotrebu (ako je uopste ovo rekao), a cak ni ne pise ni ovdje da banuje muziku uopste, kako mnogi ovo tumace.
Ako u je u hadisu izostavljeno npr. Bojim se (da ne dodje do)...i zlo(upotrebu), to je malen postotak izmjene, ali dovoljan da se ponesto pogresno shvati. (znao buducnost, zabrana muzike uopste)
Kroksica

#600 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:Eto kroksice, nisi jedina koja ne šmeka hadise, sad vas je već dvoje! :)
"You cannot be lonely if you like the person you're alone with." Haha!
Post Reply