Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#576 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Zoya wrote:
istocnjak wrote:
Zoya wrote:Ramazan Sherif Mubarek Olsun :)
Allahraziolsun ... i tebi želim sve najbolje. Kako je kod vas tokom Ramazana? :)
Dobro je sucur Allahu :) Danas smo iftarili u 20:59h, mislim da smo sahatak vremena iza vas. :)
Mi se već olešili kahvom :D ..po CET-u :D
BHF_Manijak

#577 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Kad braca po babi Ademu,ateisti,vide rahatluk i ugodjaj ovog nam mubarek mjeseca ima da nam se odmah pridruze... :D Ramaza mubarek olsun braco i sestre posebno,da Alah primi nas post,ukabuli ga,da nam olaksa na ovim vrucim ljetnim danima,da izadjemo jaci i cvrsci u imanu iz ovoga mjeseca,da nam svijest ne bude sezonska vec konstantna i redovna,da nam nasezelje i dove primi i ostvari dragi nas Gospodar u ovome mjesecu i da nam nase grijehe oprosti,AMIN ja rabbl a`lemin!!

Eh sad pristavljajte jednu bosansku.... :D :thumbup: :bih:
Gorštak

#578 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gorštak »

BHF_Manijak wrote:Kad braca po babi Ademu,ateisti,vide rahatluk i ugodjaj ovog nam mubarek mjeseca ima da nam se odmah pridruze... :D Ramaza mubarek olsun braco i sestre posebno,da Alah primi nas post,ukabuli ga,da nam olaksa na ovim vrucim ljetnim danima,da izadjemo jaci i cvrsci u imanu iz ovoga mjeseca,da nam svijest ne bude sezonska vec konstantna i redovna,da nam nasezelje i dove primi i ostvari dragi nas Gospodar u ovome mjesecu i da nam nase grijehe oprosti,AMIN ja rabbl a`lemin!!

Eh sad pristavljajte jednu bosansku.... :D :thumbup: :bih:
Amin!
Jučer sam ispušio samo dvije cigare iza iftara. Zapalio iza sehura i ugasio pola. Danas me nešto krenule bolje, ali mnogo manje nego u redovnim okolnostima.
Kako ostali pušači deveraju sa duhanom u ramazanu?
arzuhal

#579 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Gorštak wrote:Amin!
Jučer sam ispušio samo dvije cigare iza iftara. Zapalio iza sehura i ugasio pola. Danas me nešto krenule bolje, ali mnogo manje nego u redovnim okolnostima.
Kako ostali pušači deveraju sa duhanom u ramazanu?
:thumbup:
Pa dok postim, meščini da mi i ne naumpadne. Ovaj sam ramazan bolji samim tim što sam sve prethodne iftare, nakon hurme i vode, oćejfio uz kahvu i cigaru, a jeo tek iza teravije...Sad prvo jedem, a ne žurim sa duhanom. Namjera je, inša-Allah, da cigarama dadnem tri razvoda odjednom, tokom ramazana. Al' evo, trenutno me ovo noćno forumanje ometa u toj zamisli :oops: ..al' neću svaku noć vako, sad je nedjelja pa sam se opustio. Na hajr :)
Prozor

#580 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Prozor »

Svrha posta u ramazanu je da se odazovemo Allahovoj naredbi kako bismo posteći, tj. suzdržavajući se od jela, pića, pušenja i drugih čulnih uživanja zaslužili Njegovo zadovoljstvo i tako sebi priuštili veliku radost. Ko ne posti nikada neće znati šta je prava strpljivost, snaga volje i pravi uspjeh.

Samo postom možemo osjetiti kako je jadnicima koji su, zbog nedostatka hrane, prisiljeni da poste i dan i noć. Samo postačevo srce može osjetiti pravo i istinsko suosjećanje sa takvima i potom, pri kraju ramazana, odriješiti kesu i udijeliti, opet samo radi Allahova dž.š. zadovoljstva (rizaluk). Slobodno možemo kazati da, kada bi svi ljudi postili, ne bi na zemlji bilo gladnih. Sit gladnu ne vjeruje, davno je naš narod kazao. Posti pa ćeš saznati šta znači glad i žeđ, prazan stomak, ali puno i otvoreno srce.

Upravo zbog ovih pozitivnih karakteristika posta, post je bio objavljivan i svim ranijim poslanicima i njihovim narodima. Post je, dakle, univerzalan:

"O vjernici, propisuje Vam se post, koji je bio propisivan narodima koji su Vam prethodili, da biste istinsku bogobojaznost stekli. Određeni broj dana." (Krava, 183-184)

U Mekki borba protiv neprijatelja, u Medini post (mali i veliki džihad)

Islam propisuje različite obredoslovne forme. Različite forme namjenjene su liječenju različitih duhovnih slabosti. Ove duhovne slabosti se javljaju posebno onda kada živimo u zdravlju i potpunom rahatluku. U mekanskom periodu muslimani nisu imali priliku da osjete duhovne slabosti, jer im to prilike nisu dozvoljavale. Preseljenjem u Medinu, kada se standard života znatno popravio, počela su srca obolijevati od raznih duhovnih bolesti. Tada je post propisan - kao lijek.

Ali, post, kako nas uči suvremena medicina, nije efikasan samo za duhovne bolesti. Post se pokazao kao liječnik koji operira bez noža. Dugačka je lista bolesti koje islamski post uspješno liječi.

Treba imati na umu da velika mudrost leži i u tome da je post propisan samo "određeni broj dana" u godini. Kada bismo postili tokom čitave godine, rezultati ne bi bili tako dobri, možda bismo čak i oslabili. To je slično sa većinom lijekova koje uzimamo duže vrijeme. Čim organizam postane imun na određeni lijek, on više ne pomaže. Upravo zbog ovog razloga, Poslanik a.s. svojim ashabima nije dozvoljavao da poste tokom cijele godine.

Svi članovi Muslimanskoga Ummeta moraju postiti u isto vrijeme. Tako se svakom postaču, kada zna da sva njegova braća i sestre u svijetu također poste, omogućuje da ovu dužnost lakše izvrši. Ovaj osjećaj pripadnosti Ummetu i osjećaj zajedništva našoj duhovnoj predanosti daje dodatnu slast i okus. Prvog dana ramazana mnogi naši Bošnjaci iz dijaspore pozivaju svoje u Bosni da provjere jesu li i oni zapostili i obratno.

Još se jedna važna odlika ramazana mora istaći. Ramazan je deveti mjesec lunarnoga, muslimanskog kalendara, koji se računa prema mjesecu a ne prema suncu. To znači da svake godine svoj post započinjemo 10 ili 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini biva počašćen postom. To nam istodobno omogućuje da ne moramo postiti uvijek samo ljeti ili zimi, već tokom čitave godine.

Post - najadekvatnija forma približavanja Bogu

Vrlo je teško vjerovati u Allaha onako kako Njemu dolikuje (Ma Kaderullahe Hakka Kadrih). Još je teže obredima iskazati istinsku zahvalnost onako kako Njemu dolikuje. Zato je post najadekvatniji način približavanja Allahu dž.š. Nije slučajno Muhammed a.s. baš u ramazanu dobio Prvu objavu. Musa a.s. je na Sinaju pred dobijanje Tevrata postio 40 dana i noći. I Isa a.s. je postio iščekujući objavu Indžila. Post je jedna od Allahovih dž.š. osobina, koju mi tokom ramazana oponašamo. Zato Allah dž.š. upravo za vrijeme posta otvara širom vrata Svoje milosti (rahmet), oprosta (magfiret) i oslobađanja od paklene vatre (‘itqun minen nar).

Naravno, prosvijetljeni postači neće postiti samo svojim stomacima. Tada bi post bio sveden na puko gladovanje i žednjenje. Oni će postiti i svojim jezicima (neće lagati), svojim očima (neće gledati u haram), svojim ušima (neće slušati haram), svojim rukama (neće prihvaćati za haram), pa čak i svojim mislima tj. cijelim svojim bićem. Poslanik a.s. nas upozorava: "Ko ne ostavi ružan govor i loše djelo, Allahu ne treba njegovo gladovanje i žednjenje." (Buhari)

Da bismo upotpunili sve zahtjeve ramazana, potrebno je još i ustrajavati u redovnom klanjanju pet dnevnih namaza, ustajati na sehur, klanjati teravije, učiti svakodnevno Kur'an, činiti zikir, udjeljivati sadaku, odazivati se na iftar, kao i priređivati iftar i sl. Allah će procjenjivati naša djela. Najbolje vrijeme smatraće se ono koje budemo posvetili Njemu. Poslanik je kazao da "kada vjernik preseli na Bolji svijet, namaz će mu biti nad glavom, sadaka na desnoj, a post na lijevoj strani."

Život koji se provede besciljno, tj. život koji ne odgovori na Stvoriteljeva očekivanja, izgledaće kao fata morgana (opsjena, varka) na pustinjskoj žezi.

Ramazan kao inspirator

Jedan od najvećih i najuticajnih umova današnjice Seyyed Hossein Nasr je u jednom svom eseju rekao slijedeće:

"Bez elementa samoprijegora i asketizma ni jedna religija, pa prema tome, ni kultura nisu mogući."

Iz ove misli proizlazi da koji god čovjek želi da zadrži dobru čulnu percepciju, on se povremeno mora povlačiti iz punine života kako bi svojim čulima omogućio potreban odmor. Jedna mudra izreka veli da "prazan prostor u točku čini točak." "Prazan prostor kjabe čini kjabu," vele alimi. A prazan stomak otvara i oslobađa prostor duhovnom uzletu. Još kada se ostvaruje islamskim postom i drugim preporučenim vrstama ibadeta koje prakticiramo za vrijeme ramazana, onda je uspjeh zagarantovan.

Postiti znači izabrati Božiju stranu i kazati svojim čulima i materijalnim izazovima NE u ime višeg cilja - u ime novog duhovnog rađanja, snažnoga duhovnog uzleta ka Svevišnjem. Eto, zašto je naš dragi poslanik a.s. toliko volio post - ništa nije njegovoj duši osiguravalo izvor energije i inspiracije tokom čitave godine sve do slijedećeg ramazana, kao ramazanski post.

Hazreti Lukman je ovako savjetovao svoga sina: "Kad Ti je stomak pun, inteligencija Ti spava i zaboravlja na mudrost, a udovi Ti postaju lijeni za ibadet."

Hazreti Aiša, majka pravovjernih je savjetovala: "Pokušajte otvoriti vrata duhovnoga svijeta (melekuut)." Upitali su, kako? "Putem gladovanja i žednjenja."

Da zaključimo. Učinimo maksimum da ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druge ibadete kao svjedoke u našu korist. Nismo sigurni da će nam se dogodine pružiti prilika da dočekamo radosti ramazana, jer smrt može doći iznenada. A vrijeme ramazansko je toliko blagoslovljeno da je Poslanik a.s. govorio "da znate kakve se čari kriju u ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu."

Ramazan mubarek!
Gorštak

#581 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gorštak »

arzuhal wrote: :thumbup:
Pa dok postim, meščini da mi i ne naumpadne. Ovaj sam ramazan bolji samim tim što sam sve prethodne iftare, nakon hurme i vode, oćejfio uz kahvu i cigaru, a jeo tek iza teravije...Sad prvo jedem, a ne žurim sa duhanom. Namjera je, inša-Allah, da cigarama dadnem tri razvoda odjednom, tokom ramazana. Al' evo, trenutno me ovo noćno forumanje ometa u toj zamisli :oops: ..al' neću svaku noć vako, sad je nedjelja pa sam se opustio. Na hajr :)
Ma i ja se jarane lomim. Osjećam da još nemam snage da sto posto odustanem. Zato i ne pokušavam, teško bih podnio da sam sebe iznevjerim.
A godi mi pravo
1) što su mi preko dana začuđujuće prazni džepovi
2) što objektivno bolje dišem.

U redovnim okolnostima veoma volim hranu, baš uživam kad jedem, i nervozan sam skroz kad sam gladan. Osim u ramazanu.
Tek posteći čovjek kao da osjeti da je nešto više od hrpe mesa i kostiju.
arzuhal

#582 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

iftari...Image...
arzuhal

#583 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Gorštak wrote:
arzuhal wrote: :thumbup:
Ma i ja se jarane lomim. Osjećam da još nemam snage da sto posto odustanem. Zato i ne pokušavam, teško bih podnio da sam sebe iznevjerim.
A godi mi pravo
1) što su mi preko dana začuđujuće prazni džepovi
2) što objektivno bolje dišem.

U redovnim okolnostima veoma volim hranu, baš uživam kad jedem, i nervozan sam skroz kad sam gladan. Osim u ramazanu.
Tek posteći čovjek kao da osjeti da je nešto više od hrpe mesa i kostiju.
Pa odličan ti je metod to smanjivanje cigara. Moj ahbab uveo sebi pravilo da tek iza teravije zapali. Smanjit se realno može, a to je put da se skroz hiti duhan. A ramazan je idealna prilika. A kad dođe bajram, gotovo je. Ja sam jednom ostavio cigare i nisam godinu dana nikako pušio i baš na prvi dan bajrama sjeo sa rajom, gledam kako dime i...taj dan sam otišo do trafike i uzeo cigare i upaljač... :(
Gorštak

#584 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gorštak »

Iftarski smajli čista desetka.
A upravu si i za smanjenje i za bajram, i za sve. Vidi se da svi istu muku mučimo.
Odoh zato sad umjesto cigare jedan zvrk sirnice i jedan manji paradajz domaći, što sam dobio maksuzije.
I možda malo zažmirit do sehura. :D
istocnjak

#585 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Izgleda da niko jos ne spava, onda cemo da se opustimo uz ilahiju nasih sestara muslimanki iz hora Gazel: "Ramazan"

arzuhal

#586 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Daj hvuka, brate...ništa od spavanja :( ...a valja i džuz proučit iza sabaha.. :D
istocnjak

#587 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:Daj hvuka, brate...ništa od spavanja :( ...a valja i džuz proučit iza sabaha.. :D
Rekao sam ti fino popij samnom onu bosansku pura-kahvu a ti ne slusas ... pijes tamo neke instant kahve ... :D

Sta ces spavati ako danas ne radis ... samo se ti opusti ... jos malo pa ce sehur ... inshAllah ...

Nego ... imas li ti neku lijepu ilahiju da poslusamo?

Evo grickam kospe i opustam se uz ilahije. Hos' malo?
istocnjak

#588 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

hadzinica wrote:odoh sebi brzinski napraviti knedle sa sljivama.. "ahh" mi od juce :run:
Ihh ... to je super ... ja se napio hošafa od šljiva juce na sehuru ... extra je ... ima jos malo ostalo ...
BHF_Manijak

#589 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

hadzinica wrote:odoh sebi brzinski napraviti knedle sa sljivama.. "ahh" mi od juce :run:
Bujrum...kod nekih su vec gotove,friske :D :thumbup:
arzuhal

#590 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ne znam kakav si sa turskim, al' meni je ova jedna od najdražih :) ..samo odvrni...i zažmiri :)

BHF_Manijak

#591 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Kad si vec brate dobar sa turskim ilahijama,da ne zns slucajno kako se zove ilahija o cetri prve halife,izmedju ostalog,posto ne znam turski,znam da se spominje,Allahu Allah amentu billah,hazreti osman hafizel Kur`an....da dalje ne pisem,da se ne ofiram u ovo mubarek jutro :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#592 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

nešto od mog favorita :-D

istocnjak

#593 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:Ne znam kakav si sa turskim, al' meni je ova jedna od najdražih :) ..samo odvrni...i zažmiri :)

MashAllah gdje me nadje ... kako si skontao da volim sufijske ilahije :D
Chmoljo

#594 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

istocnjak wrote: MashAllah gdje me nadje ... kako si skontao da volim sufijske ilahije :D
pa može li onda i ovo :D :D :D

znam, znam, neodoljivo podsjeća na jednu "našu"... :D :lol:
arzuhal

#595 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

BHF_Manijak wrote:Kad si vec brate dobar sa turskim ilahijama,da ne zns slucajno kako se zove ilahija o cetri prve halife,izmedju ostalog,posto ne znam turski,znam da se spominje,Allahu Allah amentu billah,hazreti osman hafizel Kur`an....da dalje ne pisem,da se ne ofiram u ovo mubarek jutro :D
Znam veoma dobro o kojoj ilahiji govoriš, al joj ne znam pravog naziva. Ev slomih se tražeći po Youtube-u i Google sa pokušajima: Allahim Allah..tako počinje.
istocnjak

#596 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

hadzinica wrote:
BHF_Manijak wrote:
Bujrum...kod nekih su vec gotove,friske :D :thumbup:
evo i kod mene..vruce :-D Image
Jes' ovo dobro pravo ... pošalji mi brzom poštom par komada ili daj 'vamo recept namah ... :D
BHF_Manijak

#597 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

hadzinica wrote:
BHF_Manijak wrote:Kad si vec brate dobar sa turskim ilahijama,da ne zns slucajno kako se zove ilahija o cetri prve halife,izmedju ostalog,posto ne znam turski,znam da se spominje,Allahu Allah amentu billah,hazreti osman hafizel Kur`an....da dalje ne pisem,da se ne ofiram u ovo mubarek jutro :D
ako se ja mogu ofirati sa svojim "slikama" hrane ( sehura)... mozes vala i ti :D
Bogami hadzince ne ofiras se,sjele bi knedle ko kec na 11 :D svakac ast u rane jutarnje sate,vrijedna! :thumbup:
Brate Arzuhale,ako nadjes molim te posalji mi link,jer tu ilahiju godinama trazim ali uzalud,jer ne znam nit texta nit naziva kako treba! ;-)
Chmoljo

#598 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

hadzinica wrote:
ako se ja mogu ofirati sa svojim "slikama" hrane ( sehura)... mozes vala i ti :D
joj hadžinice što bih se ja momački izofiro s tim sehurom, i onda se lijepo napio vode :D
istocnjak

#599 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Ovo je lijepa ilahija ...

arzuhal

#600 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Odoh podgrijat one đulbastije i vodu pristavit...
Locked