IZRAEL - Do kada ovako?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li je ovakva vojna akcija bila potrebna?

Da
15
18%
Ne
70
82%

Total votes: 85

danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote: opet kazem ne navijam ni za jedne ni za druge
ostro osudjuem sve koji ubijaju CIVILE!
evo mala lekcija iz zivota; mlad si, mozda pomogne :-)

kad ides kroz zivot, donosis odluke i pravis moralne (i ostale) zakljucke, savjetujem ti da nikad, ali NIKAD, ne navijas ni za ove ni za one (pa ma ko ovi i oni bili -- sasvim je nebitno jesu li to srbi ili bosanci ili hrvati ili kinezi ili iranci ili indijci ili kanadjani ili francuzi ili turci ili izraelci ili egipcani ili ovi ili oni...).

nego ti sine navijaj za pravdu i istinu, i navijaj za principe. pa ako mislis da je princip "grupa X udje na tudje i istjera grupu Y iz sopstvene im kuce" u redu, onda je nebitno ko je X a ko je Y. kao sto je nebitno ko je X i ko je Y ako smatras da je ovaj princip nepravedan.

pa tek kada se odlucis da li je gornji princip pravedan ili ne, i kada se odlucis sta podrzavas i ne podrzavas IZ PRINCIPA -- tek onda ti savjetujem da stavis concrete values za X i Y... pa sta ispadne... 8-)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@danas

bojim se da se nismo razumjeli, moja predstava situacije se odnosi na izrael i liban a ne palestinu... to je sasvim druga prica

odgovori na moje pitanje a, b, c ili d
mislim da znas sta je moj odgovor :-D
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:@danas

bojim se da se nismo razumjeli, moja predstava situacije se odnosi na izrael i liban a ne palestinu... to je sasvim druga prica

odgovori na moje pitanje a, b, c ili d
mislim da znas sta je moj odgovor :-D
ja mislim da su jedini teroristi ovdje komsijini gosti...
mislim, sta su imali tu da dolaze, nisu tu cista posla... 8-)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@danas

ma 100% si u pravu.... :D

zato 7 kanadjana glavom platise... hebiga sta su se nasli u libanu :(

a kanadski premijer paksu se odmah izjasnio koga podrzava
Efekt

Post by Efekt »

danas wrote:
Vozdra_123 wrote: opet kazem ne navijam ni za jedne ni za druge
evo mala lekcija iz zivota; mlad si, mozda pomogne :-)

kad ides kroz zivot, donosis odluke i pravis moralne (i ostale) zakljucke, savjetujem ti da nikad, ali NIKAD, ne navijas ni za ove ni za one (pa ma ko ovi i oni bili -- sasvim je nebitno jesu li to srbi ili bosanci ili hrvati ili kinezi ili iranci ili indijci ili kanadjani ili francuzi ili turci ili izraelci ili egipcani ili ovi ili oni...).

nego ti sine navijaj za pravdu i istinu, i navijaj za principe. pa ako mislis da je princip "grupa X udje na tudje i istjera grupu Y iz sopstvene im kuce" u redu, onda je nebitno ko je X a ko je Y. kao sto je nebitno ko je X i ko je Y ako smatras da je ovaj princip nepravedan.

pa tek kada se odlucis da li je gornji princip pravedan ili ne, i kada se odlucis sta podrzavas i ne podrzavas IZ PRINCIPA -- tek onda ti savjetujem da stavis concrete values za X i Y... pa sta ispadne... 8-)
Tacno tako @danas . Majko draga si mi ali mi je istina draza.
Po teoriji ovog momka vozdra 123 ispada da je u Bosni izbio nesretni rat jer se popilo malo vise piva , svugdje je bilo zlocina a zao mi je svih nevinih zrtava.Da nije u pitanju mlad momak koji je bio dijete u ratu ovo sto on pise ja bi piripisao " Bosinen Springu iliti njegovim dvojnicima Harrysu , Golanu , Davidu ........ovako nije za zamjeriti . Dragi moj decko i meni zao svakog stvorenja i mrava kojeg zgazi neko ali ti moras znati uzroke da bi pricao o posljedicama.Zanemariti uzrok a pricati o posljedicama je vrlo opasno i neodgovorno.Znas li ti decko koliko je njemackih civila ubijeno u drugom svjetskom ratu? Slovom i brojem 1 0
000 000 ( deset miliona ) Onaj ko ih je pobio se i dan danas slavi kao heroj .Ramisli malo o uzrocima i posljedicama i razmisli o svemu .A i meni je zao slomljene grancice na putu.A Srbija zapali Bosnu a njoj ni cigla sa krova nije pala.Barem od Armije BiH.I ne zaboravi mladi prijatelju :
Samo cjelovita Bosna i Hercegovina je garant mira i zadovoljenje pravde i istine .Ako ne bude zadovoljena pravda svijet ce propasti.
alkemicar

Post by alkemicar »

Vozdra_123 wrote:welcome back danas!

opet kazem ne navijam ni za jedne ni za druge

ali evo na sta mi lici sadasnja situacija

sjedim ja u svojoj basti. dodje par osa i ubodu me. ja vidim nekoliko osinjaka kod komsije. opalim mu par metaka u kucu i kazem hajde ba pobij te ose. u medju vremenu dodju gosti kod komsije.

opet dodju ose ujedu mi dijete. ja komsiji posaljem pismo i kazem bjezi iz kuce ne garantujem ti sigurnost. i onda mu drmnem par rucnih granata koje mu ubiju goste i par porodicnih clanova.

ko je ovdje terorista?

a) ose
b) moj komsija
c) ja
d) komsijini gosti
U cijeloj priči nedostaje krava. Onda bi se mogla primjentit ona stara narodna "nek' komšiji crkne krava". Ovako je glupo reći "nek' komšiji crkne osa".

BTW, respect za komentar. Odavno nisam bolji pročitao. Nema su tu šta ni dodati, ni oduzeti.
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:@danas

ma 100% si u pravu.... :D

zato 7 kanadjana glavom platise... hebiga sta su se nasli u libanu :(

a kanadski premijer paksu se odmah izjasnio koga podrzava
vidis kako se stvari odvijaju interesantnim tokom...

ja recimo cekam klona koji nam trentuno supljira pod nickom bosnian_spring da dodje i lijepo nam sada objasni kako kanada treba da sprzi izrael, jer -- kako nam je doticni vec sve logicno objasnio ovdje -- svaka drzava ima pravo da stiti svoje gradjane svim silama, i jebo tu drzavu koja to ne radi, jel' tako? :-)

pa ako je tako... hajmo se drzati springove logike onda... i ako je izrael po njemu imao pravo da sravni lebanon zbog 2 oteta vojnika, onda ostaje pitanje sta kanada ima pravo (i treba?) sada da uradi izraelu za 7 ubijenih civila?

sigurna sam da ce gospon spring fuliti moju poAntu ovdje i da nece imati adekvatan odgovor na moje nadasve jednostavno pitanje, ali boze moj -- tako to biva kad neko odluci da prije svega bude ovca u toru (i da se, shodno tome, vodi za "svojima" pa cak i kad su "svoji" najveci zlocinci) umjesto da bude jednostavno i samo ljudsko bice (i da se, shodno tome, vodi principima u zivotu).
manijak1

Post by manijak1 »

onda ostaje pitanje sta kanada ima pravo (i treba) sada da uradi izraelu za 7 ubijenih civila?
Da mu pošalje ose ? :D
Što niko ne pita šta Hezbolah treba da uradi .......za onih ostalih trista ? :D :D ( boji se da će biti obilježen kao budući terorista ? :D :D )
Uglavnom Izrael ovakve ratove ( blietzkrieg kažu :D :D da se to zove :D ) vodi od 67-e :D po mojim skromnim saznanjima :D :D .
Samo tada je bilo .......drugačije stanje ......SSSR ......SAD ....Tito :oops: :D a danas je ........????????? :D :D
njonjica

Post by njonjica »

Ma nije samo Izrael....jasno je sta se desava.....

Izrael je vec 40 godina u ratu...ima moc, novac, svaki covjek je vojnik....
Izrael napada Liban....Amerika se sprema na Iran....u Iraku je haos vec odavno....
Opkoljavaju Siriju, polako i sigurno....

Nek nam je veliki Bog na pomoci, posebno muslimanimanskom narodu.. :(
alkemicar

Post by alkemicar »

Za mene dileme nema ko je kriv u ovom sukobu. Izrael se ponaša kao nekad njemačka vojska: "za jednog ubijenog njemačkog vojnika toliko civila, za jednog zarobljenog toliko". S tim što ih je Izrael u tom omjeru dobro nadmašio. Zbog dva zarobljena vojnika sistematski su srušili pola države. Treba li napominjati da u izraelskim zatvorima već godinama leže na stotine libanskih državljana. Zbog toga mi ta priča tipa "eto kriv je i hezbolah, oni nisu pod kontrolom zvanične vlade, bacili su neke rakete itd", podsjeća na onu "svi pucaju, sem armije".
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@danas

kanada bi onda trebala atomsku spucati :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

pozdrav efektu :-D

molim te nemoj mijesati bosnu sa ovim sada. o bosni drugom prilikom.
prvo, PRAVDA na svijetu ne postoji. sta je pravda? da li je ikada postojala?

svaki poginuli civil na bilo kojoj strani vuce u tezu situaciju. pocelo je sa kidnapovanim vojnicima, a sad je argument hocemo da uklonimo kacuse... a ljudi ginu za sta?

napominjem govorim samo o izraelu i libanu... palestina je druga prica!

jedni ce reci, izrael je okupirao i istjerao ove, i onda ce reci treba pobiti izraelske civile jer oni sluze u vojsci i placaju taksu itd itd
drugi ce reci, jevreji su prvi tu nastali, arapi im ne daju da tu zive, arapski civili podrzavaju te i te, hajmo ih pobiti..

e sta je onda ISTINA? zavisi od onoga koga pitas... :(
kao sto ti rece 10M njemaca pobijeno od strane heroja :-?
sto su oni morali da poginu? "kolateralna steta"?

ako odes u kafic hoces li ti napasti najveceg badzu ako se vas dvoje mrzite od ranije? ko ce popiti vise batina? ti ili on?
ako hoces da ratujes moras znati voditi politiku. treba znati kad treba maljem udariti i koliko jako udariti.
izrael se kroz istoriju pokazao sta radi u ratu. zar neka lekcija nije naucena? ko je ikada zaustavio izrael? on je zasticeni medjed!
ne znam mozda hezbula ima neki tajni plan pa hoce da navuce izrael, ili mozda ne :?

ako ces napasti tog badzu onda se naoruzaj ili ga ne diraj jer samo vise sebi stetis, koliko god da ti je taj badzo prije naskodio.

jebi ga 300 libanaca pobijeno, pola zemlje razvaljeno, turizam unisten, za sta za 2 jebena vojnika, i koliko drugih izraelaca? btw 2 arapina na sjeveru izreala su ubijena od kacusa :-?
je li trazimo da izjedancimo score? je li trazimo da svijet kaze dosta izrael... hoce zaustavice ga kao sto ga je zaustavio i ranije :-?
uskratice mu pomoc kao i prije :zzzz:

ti ako zelis da napravis protest imas pravo izadji pred ambasade, pisi svojim parlamentarnim predstavnicima, bojkotuj izraelske proizvode.

isto tako pomoli se bogu da oni civili u libanu prezive od "samo-odbrambenog" medvjeda :(
A_I_

Post by A_I_ »

jel' nam to spring u banovice o'so il' je ost'o brez texta :lol:
Efekt

Post by Efekt »

A_I_ wrote:jel' nam to spring u banovice o'so il' je ost'o brez texta :lol:
Daj bolan ne budi naivan , cuj spring u Banovice / pa on na ovom forumu ima je'no 20 nickova , samo nice iz zemlje k'o gljiva poslije kise , razmnozava se ko peronospora , samo sto nije izaso iz ekrana u usao u ti u kucu ....pojavi se kao onaj Kruger u snu iskasapi , izmrcvari narod lazima i provokacijama , gadostima i insinuacijama zadnje vrste onda ocisti sve sto je napisao( nakenjao ) kao sto ubica ocisti krv , promjeni kosulju , ofarba kosu , nabaci novi imenjak i eto ga opet k'o pijavica krvopija na novoj temi ....i tako vas( nas ) salta godinama.....
Efekt

Post by Efekt »

Vozdra_123 wrote:pozdrav efektu :-D

molim te nemoj mijesati bosnu sa ovim sada. o bosni drugom prilikom.
prvo, PRAVDA na svijetu ne postoji. sta je pravda? da li je ikada postojala?

svaki poginuli civil na bilo kojoj strani vuce u tezu situaciju. pocelo je sa kidnapovanim vojnicima, a sad je argument hocemo da uklonimo kacuse... a ljudi ginu za sta?

napominjem govorim samo o izraelu i libanu... palestina je druga prica!

jedni ce reci, izrael je okupirao i istjerao ove, i onda ce reci treba pobiti izraelske civile jer oni sluze u vojsci i placaju taksu itd itd
drugi ce reci, jevreji su prvi tu nastali, arapi im ne daju da tu zive, arapski civili podrzavaju te i te, hajmo ih pobiti..

e sta je onda ISTINA? zavisi od onoga koga pitas... :(
kao sto ti rece 10M njemaca pobijeno od strane heroja :-?
sto su oni morali da poginu? "kolateralna steta"?

ako odes u kafic hoces li ti napasti najveceg badzu ako se vas dvoje mrzite od ranije? ko ce popiti vise batina? ti ili on?
ako hoces da ratujes moras znati voditi politiku. treba znati kad treba maljem udariti i koliko jako udariti.
izrael se kroz istoriju pokazao sta radi u ratu. zar neka lekcija nije naucena? ko je ikada zaustavio izrael? on je zasticeni medjed!
ne znam mozda hezbula ima neki tajni plan pa hoce da navuce izrael, ili mozda ne :?

ako ces napasti tog badzu onda se naoruzaj ili ga ne diraj jer samo vise sebi stetis, koliko god da ti je taj badzo prije naskodio.

jebi ga 300 libanaca pobijeno, pola zemlje razvaljeno, turizam unisten, za sta za 2 jebena vojnika, i koliko drugih izraelaca? btw 2 arapina na sjeveru izreala su ubijena od kacusa :-?
je li trazimo da izjedancimo score? je li trazimo da svijet kaze dosta izrael... hoce zaustavice ga kao sto ga je zaustavio i ranije :-?
uskratice mu pomoc kao i prije :zzzz:

ti ako zelis da napravis protest imas pravo izadji pred ambasade, pisi svojim parlamentarnim predstavnicima, bojkotuj izraelske proizvode.

isto tako pomoli se bogu da oni civili u libanu prezive od "samo-odbrambenog" medvjeda :(
Vozdra tebi vozdra123
Drag si mi momak , pametan si ali plasim se da ne razumijes.Da si ti predsjednik jedne drzave da li bi ti zbog ( kao ti kazes ) dva jebena vojnika razvalio do temelja neku drzavu ? Ili gledaj ovako pade mi na um da ne duljim >> Kada sam ja bio u osnovnoj skoli ovako su me ucili :
Gavrilo Princip je ubio austrijskog prestolonasljednika i izbio je Prvi Svjetski rat. Ali to nije bio uzrok , nego je samo bio povod.Ta teorija ni do danas nije oborena.
shin

Post by shin »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/060722003

New York Times : Hitna isporuka navodećih raketa Izraelu

Administracija predsjednika SAD Džordža Buša žuri s isporukom navodećih raketa Izraelu, u jeku napada na uporišta gerilske organizacije Hezbolah u Libanu, objavio je danas američki list "New York Times ".
Pozivajući se na izjave američkih zvaničnika koji su insistirali na anonimnosti, "Times" navodi da je Izrael prošle sedmice zatražio da oružje bude što prije poslato i da je odluka o tome donjeta brzo, poslije relativno kratke rasprave američkih zvaničnika, prenosi Tanjug.

U pitanju je dio paketa oružja vrijednog više miliona dolara, koji je odobren prošle godine, a čiju isporuku Izrael može da zatraži u bilo kom trenutku, rekli su isti izvori.

Pojedini vojni zvaničnici smatraju, međutim, da je zahtjev za hitnom isporukom neobičan i da upućuje na zaključak da Izrael planira da gađa veliki broj meta u Libanu.

Kako piše "Tajms", američka isporuka naoružanja Izraelu nije objavljena, a njeno otkrivanje prijeti da razljuti vlade arapskih zemalja i druge koji bi ovaj potez mogli da protumače kao američko pružanje pomoći Izraelu na način na koji Iran naoružava Hezbolah, prenio je Rojters.

Pentagon i vojni zvaničnici odbili su da otkriju detalje vezane za isporuku municije Izraelu, kao ni da li će ona biti prebačena teretnim avionom ili na neki drugi način, navodi list.

Portparol izraelske ambasade u Vašingtonu je rekao da po pravilu ambasada ne daje komentar na vojne nabavke Izraela. Prema njegovim riječima, Izrael koristi navodeće rakete kako bi neutralisao vojne objekte Hezbolaha, kao i da bi stradanje civila bilo svedeno na minimum.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Amerika i Izrael terorisu cijeli svijet. Izrael je isprobao sve moguce tehnike zlocina protiv Palestinaca i Arapa:

1. Masakri
2. Zracni udari
3. Raketiranje
4. Gradnja zida oko Palestinaca - Palestinski geto
5. Etnicko ciscenje
6. Okupacija
7. Unistavanje vegetacije na palestinskim teritorijama kako palestinci ne bi mogli da se vrate i da zive
8. Hapsenja
9. Torture

Ameriku kontrolisu jevreji.

Amerika podrzava Izrael.

Fasizam u celofanu vlada svijetom.

:x
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

bleka

Post by bleka »

OVo sto pisem bi trebalo biti na onoj temi o americi. Ali sam zapanjen ostao kad sam cuo da u Americi imaju Zimske i proljetne praznike (odmore) te da nema vjerskih praznika. To sto sasvim slucajno ti odmori padaju za Bozic i Uskrs nikome nista. Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj koje licemjerstvo
shin

Post by shin »

Izrael uništio TV odašiljače u Libanonu

Bombardiranja su potpuno uništila instalacije i izazvala velike požare. U velikom dijelu države prekinut je zemaljski televizijski program i otežana komunikacija mobilnim telefonima.

Izraelska bombardiranja uništila su u subotu neke televizijske i odašiljače mobilne telefonije u Libanonu, objavila je policija.

Srušen je odašiljač TV Libanona i nekoliko privatnih televizijskih i radio postaja, među kojima LBC i Future TV.

Odašiljači su smješteni na Fatki, planini Kesruan (sjevernoistočno od Bejruta) i Terbolu (sjeveroistočno od Tripolija).

Image
Stanovnik grada Balbeka u istočnom Libanonu hoda po ruševinama

http://www.net.hr/vijesti/page/2006/07/22/0013006.html
water

Post by water »

bleka wrote:OVo sto pisem bi trebalo biti na onoj temi o americi. Ali sam zapanjen ostao kad sam cuo da u Americi imaju Zimske i proljetne praznike (odmore) te da nema vjerskih praznika. To sto sasvim slucajno ti odmori padaju za Bozic i Uskrs nikome nista. Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj koje licemjerstvo
Jesu smradovi nema sta. I ja sam cuo za isto. U mene dajdzic crnci tamo i on mi je to isto rekao. Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.
SHOCK

Post by SHOCK »

Nisam stigao vidjeti je li ovo već postavljeno, ali evo ko hoće može potpisati peticiju:

Please go to http://julywar.epetition.net and sign the Save the Lebanese Civilians Petition and forward this invitation to your friends.

Lebanese civilians have been under the constant attack of the state of Israel for several days. The State of Israel, in disregard to international law and the Geneva Convention, is launching a maritime and air siege targeting the entire population of the country. Innocent civilians are being collectively punished in Lebanon by the state of Israel in deliberate acts of terrorism as described in Article 33 of the Geneva Convention.

http://julywar.epetition.net
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

http://fromisraeltolebanon.info/

OVE SLIKE SE TREBAJU STAVIT NA "FRONT PAGE" .

a kome se ne svidza sto se ponavljam nek mi pusi cunu.
blenta

Post by blenta »

Patriotska_Liga_BiH wrote:http://fromisraeltolebanon.info/

OVE SLIKE SE TREBAJU STAVIT NA "FRONT PAGE" .
:(
"kolateralna shteta" :x
prije se mozhe rechi da su poginuli pripadnici hezbollaha kolateralni dobitak :x
i svejedno je da li se prave spomenute paralele sa njemachkim odmazdama "sto ubijenih civila za jednog njemachkog vojnika" ili sa chetnichkim klanjima zarobljenih civila i granatiranjem gradova kad bi njihovi ginuli u borbi.
smeche fashistichko
blenta

Post by blenta »

A_I_ wrote:jel' nam to spring u banovice o'so il' je ost'o brez texta :lol:
o'sho da "chasno" klanja na zgarishtu "babine vikendice" kod prijedora :oops:
hajd', barem je svojim lazhnim predstavljanjem i onim shto je pisao uspio da napravi vishe antipropagande za cioniste nego shto bi mogao bilo koji necionista
Post Reply