Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nina13

#576 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by nina13 »

produkt ovog drustva si samo onda ako to zelis biti... :D bok svima na forumu ja sam nova ovdje....nikolina drago mi je... :D
uvjek dobar gost

#577 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by uvjek dobar gost »

nina13 wrote:produkt ovog drustva si samo onda ako to zelis biti... :D bok svima na forumu ja sam nova ovdje....nikolina drago mi je... :D
Darijan ... drago mi je... društvo odnosno sredina te oblikuje na ovaj ili onaj način, društvo koje je dno dna želi da i ti budeš na dnu, da ne štrčiš i ne ističeš se... jer tada se ruše postulati društva... ne voli društvo, a ni sredina da vidi uspjeh da vidi da se može.. jer samo je prihvatilo nemoć, apatiju... dvoličnost i još mnogo negativnog...

A ja mogu pokušati da se odvojim od sredine da dignem glavu i da mislim sa njom... dok recimo društvo misli da glava služi samo kao ukras ramenima....
uvjek dobar gost

#578 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Sliver wrote:prije bih rekao da smo svi mi produkti drustvenih igara, pa tako indirektno i drustva :D
Može se i tako reći, ovakvi kakvi smo produkt smo igara interesnih grupa u našem društvu, samo je problem jer izgleda kod nas interesne grupe su u glavnom narodi i narodnosti, odnosno oni su u pravom planu i odrađuju sve i svašta za igrače koij su negdje u hladovini i skriveni od pogleda..
Ko se to u stvari igra sa nama...?
sarajevo63

#579 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by sarajevo63 »

Ma jarane, probelm nastaje kada pokusavas svijet promjeniti, znas i sam da je to borba protiv vjetrenjaca. Kako ti je dato da proivis ovaj zivot tako ces ga i prozivjeti. Probaj sebe sto vise tu ugraditi. Distanciraj se od sireg drustva, trazi intimu koja tebi odgovara, prozivi jedan sekund rasterecen, uzivajuci u zivotu, pa kad prodje taj sekund probaj ponoviti. Ovo ja malo iz licnog iskustva, ma necu da se sekiram za nesto sto ne mogu promjeniti, a sto bih kao i mogao, tu se zadam, ako nista bar sam pokusao. Mogu ti reci da sam postao pravo drustvoproof. Znam da boli sto me bas to drustvo opet nekako nekom centrifugom dotakne, ali treba se snazno uhvatiti, objema rukama za intimu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ali slijedi opet ona rečenica koju si već napisao: Kako ti je dato da proivis ovaj zivot tako ces ga i prozivjeti.
G@ss

#580 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by G@ss »

naravno da bismo se morali svi potruditi oko problema našeg društva. ovaj naš forum ima veliki broj članova, pa zašto se ne bismo svi aktivirali na planu rada određenih nevladinih organizacija koje nam po svom programu i djelovanju odgovaraju? :? ja sam aktivan u radu nekoliko NVO i smatram da svojim volonterskim radom u maloj sredini em radim nešto korisno em je to zapaženo od strane drugih te to koriste kao inicijalno sredstvo za njihovo angažovanje. dakle potrebno je uložiti truda te neke probleme koje čovjek uviđa na jedan lagan način pokušati riješiti. mnogo izazova postoji u malim sredinama ove naše lijepe Bosne i tu se čovjek sa energijom i voljom može aktivno uključiti. i ovo je na neki način borba koja se nastavlja za opstanak države i naroda...
:)
uvjek dobar gost

#581 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

G@ss wrote:naravno da bismo se morali svi potruditi oko problema našeg društva. ovaj naš forum ima veliki broj članova, pa zašto se ne bismo svi aktivirali na planu rada određenih nevladinih organizacija koje nam po svom programu i djelovanju odgovaraju? :? ja sam aktivan u radu nekoliko NVO i smatram da svojim volonterskim radom u maloj sredini em radim nešto korisno em je to zapaženo od strane drugih te to koriste kao inicijalno sredstvo za njihovo angažovanje. dakle potrebno je uložiti truda te neke probleme koje čovjek uviđa na jedan lagan način pokušati riješiti. mnogo izazova postoji u malim sredinama ove naše lijepe Bosne i tu se čovjek sa energijom i voljom može aktivno uključiti. i ovo je na neki način borba koja se nastavlja za opstanak države i naroda...
Na ovo dodao bih samo Hercegovinu, i opstanak građana-ljudi...
G@ss

#582 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by G@ss »

uvjek dobar gost wrote:Na ovo dodao bih samo Hercegovinu, i opstanak građana-ljudi...
Ok hvala :bih:
kolega

#583 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Darijan ... drago mi je... društvo odnosno sredina te oblikuje na ovaj ili onaj način, društvo koje je dno dna želi da i ti budeš na dnu, da ne štrčiš i ne ističeš se... jer tada se ruše postulati društva... ne voli društvo, a ni sredina da vidi uspjeh da vidi da se može.. jer samo je prihvatilo nemoć, apatiju... dvoličnost i još mnogo negativnog...

A ja mogu pokušati da se odvojim od sredine da dignem glavu i da mislim sa njom... dok recimo društvo misli da glava služi samo kao ukras ramenima....
mislim da nisi u cjelosti u pravu, ..., pogledaj sta Marks kaze Annenkovu, u pismu koje mu je uputio 28 decembra 1846. godine:
Uzmite određeni stupanj razvitka ljudskih proizvodnih sredstava i imat ćete određeni oblik razmjene i potrošnje. Uzmite određene stupnje razvitka proizvodnje, razmjene, potrošnje, i imat ćete određeni društveni poredak, određenu organizaciju porodice, staleža ili klase, jednom riječi određeno građansko društvo. Uzmite određeno građansko društvo i imat ćete određeno političko uređenje, koje je samo oficijelni izraz građanskog društva. Eto što nikada neće shvatiti g. Proudhon, jer on vjeruje, da čini nešto veliko, kad apelira od države na građansko društvo, tj. od oficijelnog resumea društva na oficijelno društvo.

Suvišno je dodavati tome, da ljudi nisu slobodni u izboru svojih proizvodnih snaga — koje su osnova cijele njihove historije — zato što je svaka proizvodna snaga stečena snaga, produkt prethodne djelatnosti. Na taj su način proizvodne snage rezultat praktičke energije ljudi, ali je sama ta energija određena onim okolnostima u kojima se nalaze ljudi, proizvodnim snagama koje su već stečene, društvenim oblikom koji je postojao prije njih, koji nisu stvorili ti ljudi, nego je tvorevina prethodnog pokoljenja.

Zahvaljujući toj jednostavnoj činjenici da svako naredno pokoljenje zatiče proizvodne snage, koje je steklo ranije pokoljenje, i koje mu služi kao sirovina za nove proizvodnje — zahvaljujući to činjenici stvara se veza u ljudskoj historiji, stvara se historija čovječanstva, koja je utoliko više historija čovječanstva, ukoliko su se više razvile proizvodne snage ljudi, a prema tome i njihovi društveni odnosi.
Otuda nužan zaključak: društvena historija ljudi uvijek je samo historija njihova individualnog razvitka, bili oni toga svjesni ili ne. Njihovi materijalni odnosi tvore osnovu svih njihovih odnosa. Ti materijalni odnosi samo su nužni oblici, u kojima se ostvaruje njihova materijalna i individualna djelatnost.

G. Proudhon brka ideje i stvari. Ljudi se nikad ne odriču onoga što su stekli, ali to ne znači, da se oni neće odreći onog društvenog oblika, u kojem su stekli određene proizvodne snage. Naprotiv. Da ne bi bili lišeni postignutog rezultata, da ne bi izgubili plodove civilizacije, ljudi su prinuđeni da mijenjaju sve naslijeđene društvene oblike onoga časa, kada način njihovog saobraćanja (commerce) više ne odgovara stečenim proizvodnim snagama. — (Ja uzimam ovdje riječ commerce u najširem smislu kao što mi kažemo na njemačkom: Verkehr.)

U stvarnom svijetu, naprotiv, podjela rada i sve ostale kategorije g. Proudhona jesu društveni odnosi, koji svi zajedno čine ono, što se danas naziva: vlasništvo. Izvan tih odnosa buržoasko vlasništvo je samo metafizička i pravna iluzija. Vlasništvo druge epohe,feudalno vlasništvo, razvija se pod sasvim drugim društvenim odnosima. Određujući vlasništvo kao nezavisan odnos, g. Proudhon čini nešto više od metodološke pogreške: on jasno pokazuje da nije shvatio vezu koja spaja sve oblike buržoaske proizvodnje, da nije shvatio historijski i prolazni karakter oblika proizvodnje određene epohe. G. Proudhon, koji ne vidi da su naše društvene ustanove proizvodi historijskog razvitka, koji ne razumije ni njihovo porijeklo, ni njihov razvitak, ne može drugo učiniti nego da ih podvrgne dogmatskoj kritici.

Tako, dakle, historiju stvaraju učenjaci, ljudi, koji su sposobni da izmame bogu njegove intimne misli. A prosti puk treba samo da primjenjuje u praksi njihova otkrića. — Vi sada razumijete, zašto je g Proudhon zakleti neprijatelj svakog političkog pokreta. Rješenje suvremenih pitanja ne sastoji se za njega u javnoj akciji, nego u dijalektičkim rotacijama u njegovoj glavi. Kako su za njega kategorije pokretačke snage, nije potrebno promi-jeniti praktički život, da bi se promijenile kategorije. Sasvim obratno. Treba promijeniti kategorije, a posljedica toga bit će promjena postojećeg društva.
a ako ovo nije dovoljno jasno, mislim će stihovi Ramba Amadeusa sve pojasniti

armatura - cimenat
kvadratura - objekat
pravi je momenat da se ugradi procenat

uvjek dobar gost

#584 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Citirao bih samo ovo...

Tako, dakle, historiju stvaraju učenjaci, ljudi, koji su sposobni da izmame bogu njegove intimne misli. A prosti puk treba samo da primjenjuje u praksi njihova otkrića. — Vi sada razumijete, zašto je g Proudhon zakleti neprijatelj svakog političkog pokreta. Rješenje suvremenih pitanja ne sastoji se za njega u javnoj akciji, nego u dijalektičkim rotacijama u njegovoj glavi.

Kako su za njega kategorije pokretačke snage, nije potrebno promi-jeniti praktički život, da bi se promijenile kategorije. Sasvim obratno. Treba promijeniti kategorije, a posljedica toga bit će promjena postojećeg društva.

Historiji možda jesu stvarali učenjaci, nekad kada su oni imali "moć" da svojim stavovima oblikuju društvenu svijest il da na sebi svojstven način utiču na atmosferu u samoj sredini u kojoj su živjeli... To je bila era naučnika, pronalazača, filozofa, pjesnika, književnika, slikara .. era progresivna il kakva već ali sigurno era koja nije bila komercijalna i potrošačka kao ova danas u kojoj mi životarimo. ( No istini za volju i da me neki nebi pogrešno shvatili, istorija je uglavnok kivana ognjem i mačem...)

Druga stvar koja je interesantna...

Suvišno je dodavati tome, da ljudi nisu slobodni u izboru svojih proizvodnih snaga — koje su osnova cijele njihove historije — zato što je svaka proizvodna snaga stečena snaga, produkt prethodne djelatnosti. Na taj su način proizvodne snage rezultat praktičke energije ljudi, ali je sama ta energija određena onim okolnostima u kojima se nalaze ljudi, proizvodnim snagama koje su već stečene, društvenim oblikom koji je postojao prije njih, koji nisu stvorili ti ljudi, nego je tvorevina prethodnog pokoljenja.

Lopovluk i lopovluk i malverzacije i lopovluk kao prethodne djelatnosti i energija koja je stvorena tim aktivnostima nas u stvari i koči, nedozvoljava današnjim "učenjacima" da se oslobode okova i da progovore otvoreno i jasno o stvarima o kojima se progovoriti mora...

Sve u svemu danas 20.08.2008 u Sarajevu u Bosni i Hercegovini muk je ,tišina, bjelina i lažni sjaj, nema zbora ni govora o istini i stvarnim uzrocima stanja u kojem životarimo, učenjaci su kupljeni budžetom, usta su im zalivena voskom i zapačećena nacionalnom il drugom pripadnosšću, čuje se samo piskavi zvuk koji proizvodi nekolicina ljudi koji su izbjegli mašini za kolektivnu hipnozu, no nekolicina je nedovoljno glasna i bučna da bi ih populacija čula i da bi na neki način ovi "hrabri" uspjeli malo razdrmati ili barem malo otvoriti oči....

No ako uzmemo u obzir lopovluk, korupciju, mito i sav jaransko-vjersko-mešetarski sistem u kojem se nalazimo... i sve ono što je bilo ...

Zahvaljujući toj jednostavnoj činjenici da svako naredno pokoljenje zatiče proizvodne snage, koje je steklo ranije pokoljenje, i koje mu služi kao sirovina za nove proizvodnje — zahvaljujući to činjenici stvara se veza u ljudskoj historiji, stvara se historija čovječanstva, koja je utoliko više historija čovječanstva, ukoliko su se više razvile proizvodne snage ljudi, a prema tome i njihovi društveni odnosi.

Možemo samo zaključiti da studenti neće mrdnuti bilo kojim dijelom svojih tijela da bi pomjerili granice svijesti i da bi probudili na neki način nadu ostatku populacije......

Sve u svemu znanje je obbaveza a ne blagodet, znanje je na neki način prokletstvo na ovim prostorima danas... možda već sutra ne bude tako.
kolega

#585 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Sve u svemu znanje je obbaveza a ne blagodet, znanje je na neki način prokletstvo na ovim prostorima danas... možda već sutra ne bude tako.
pamet se ne dobija školom nego se škola dobija pameću (kaže jedan lik) :)
uvjek dobar gost

#586 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Jedan dogažaj u zadnje vrijeme me je razočarao i porazio kao čovjeka, mada ima njih pregršt ali ovaj mi je ostao urezan u glavi kao zloduh, kao skrivena poruka nadolazeće opasnosti o kojoj nerado pričamo, koju nećemo ni da priznamo da postoji... iako svi dobro znamo zbog čega se sve to zbiva...

Uvod:
Živim u Sarajevu, u državi Bosni i Hercegovini... do beskraja podjeljenom društvu po nacionalnoj i regionalnoj osnovi, živim u zemlji sa tri il četri istine i bez ijedne istine u stvari, u društvu bez mnogo pravde i sa mržnjom i strahom.. no moj stari se recimo borio za republiku Bosnu i Hercegovinu zemlju svih njenih građanki i građana... za tu zemlju je čovjek borio više od tri godine, nema gdje nije bio na linijama oko Sarajeva, bio i na Igmanu, Nišićima... Božića pumpi... dolazio je kući svakakav..
O tom periodu ne priča skoro nikako ja ga mnogo ne pitam jer otprilike znam neke stvari i ne želim njemu da otežavam...
No svako malo ja (ne on, bar ne predamnom) preispitujem danas 2008. godine svrhu njegove borbe, svrhu naše žrtve i preispitujem svoj nastavak života u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini, zemlji zla, patnje, smeća, korupcije, u zemlji tako lijepoj a tako tužnoj jer svakakva bagra danas po njoj hodi.

Zaplet:
Prije par dana vratih se sa produženog vikenda i uzeh u šape sve sedmičnike da vidim jesam li šta propustio... jedan članak me je porazio.... članak u kojem se govori o zlostavljanju maloljetnika od strane drugih maloljetnika zbog toga što je majka zlostavljanog dječaka pripadnica nevećinskog naroda (šta god to da znači)....
U članku se govori o dugotrajnom zlostavljanju momčića i bukvalnom maltretiranju samo zato jer je majka pomenutog dječaka za monstrume i maloumnike "vlahinja"... dok je otac policajac i pripadnik većine.... no to nije dovoljno.. ni izbliza to nezadovoljava apatite koje gaje ovi koji pripadaju nekoj nazovi nećini....
Kada je otac maltretiranog dječaka saznao za problem i za same razmjere svega toga,.... potražio je jednog od roditelja monstruma i neznalica... kad ispade da je taj otac (i takvi kao on) u stvari jedan samo od generatora samog problema ... jer je otac tog malog monstruma izjavio... nešto u folu.. pa ko ti je kriv kada si se oženio "vlahinjom".....
Navodno se familija žalila policiji, helsinškom odboru... i na razne druge adrese.. naravno bez rezultata....
nakon svega su se morali odseliti u drugi kraj grada......

Nastavak slijedi..... odnosno rasplet
popajic

#587 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by popajic »

@uvijek dobar gost
tvoja prica ima rasplet,epilog...bosanska se spetljala u Gordijev cvor...raspleta ni na horizontu nema.Ma,ni horizonta nema.Nema sta da spaja nebo i zemlju,a kamoli ljude.Jad i bijeda.
uvjek dobar gost

#588 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Jeste priča ima čak i narovoučenije..... a sad dok smo u čvoru hoćemo li shvatiti ili nećmo... pitanje je sad.. ako ne shvatimo i zaista ne učestvujemo u razrješenju lvora ovog nam opšteprihvaćenog... posljedice će biti nesagledive.

Prekide me posao u naumu da Vam dovršim misao..

Ljudi u Sarajevu su se u vremenu opsade i agresije na BiH borili na strani dobra ili smo mi mislili cijelo vrijeme da je to tako, a neko nas je manipulisao i lagao, ljudi su dijelove svojih tijela i živote davali u borbi protiv zla i podjela .... ili su oni samo mislili da se bore proziv zla..., onda je došao neki kvazi mir.. i sa njim... nastavak rata i agresije samo drugim sredstvima... pošto su foteljaši devalvirali pojam patriotizma i pošto su nas prodali velikim ii moćnim trgovinskim lobistima... na površinu je počela da isplivava istina.. tužna i žalosna istina... jer onda su nas počeli porediti sa onima sa kojim se mi za najgoreg vremena porediti htjeli nismo... tada su nam djelima rekli da su nas prodali u toku agresije ali da nas i danas svakim novim danom prodaju kao da smo komad pite...

Danas ko god ne želi da prizna podjeli i ko se skriva istini na strani je onih koji su preseljavali masovne grobnice i ubijali ljude... danas šutnja o stvarnim problemima ovog duštva znači izdaju svih ideala za koje su se borili naši očevi ili mi sami. Pobjeda je to u stvari sila zla u mojoj zemlji koja znači njenu stvarnu podjelu i u perspektivi neki novi sukob.... da sada ne elaboriram ono pred čim nas većina zatvara oči a mladi misle da sve to je apsolutno normalno i da se podrazumjeva... (ukoliko bilo ko želi elaborirati mogu).

Zašto Sarajevo šuti je više retoričko pitanje kao što je u neku ruku bespotreban i suvišan ovaj post kao takav.
Kažem suvišan jer je pucanj u prazno jer je apel na svijes koje nema, jer poziva na odgovornost koje isto tako nema... jer kako stvarno objasniti ono što svi vidimo i svi kao znamo , a nikog opet sve to ne zanima...
Ja post sam shvatam kao svoj lični stav i izvinjenje roditeljima malog Dine i njemu samom koje im ja na ovaj način upućujem. Izgleda da drugog načina nema ili se mi pod pritiskom medija i sredine libimo da ga iskoristimo... mislim na način reakcije....
Ovo je i moje izvinjenje Sarajevu jer grad sam to nije zaslužio .... mi ponavljam možda i jesmo jer izgleda šutke prihvatismo planove naših napadača, krvnika i dželata.... kao da su naši.. mislim na planove..

P.S

Ako ne izbijemo il ne razmrsimo čvorove u glavama nam.... to će značiti poraz ideje i na neki način određenih vrijednosti na kojima počivaju mnoge stvari.... da ne govorim šta će to značiti za naše živote svakdašnje.
uvjek dobar gost

#589 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

... Nije me bilo, možda i bolje je po mene ali i po ljude koji još uvijek čitaju ovu temu...
No htjeli ili ne ,mislim čitati ovu temu il slične neke... mi i dalje živimo u ovom društvu sa njegovim manama i vrlinama...

Onako navečer kad legnem i pred san svašta mi se po glavi mota, sve se u glavnom svodi na konstataciju da bih volio početi pisati zaoprave, pisati nešto kao male priče, ne male nego kratke... pardoniram se.. Nekako toliko toga bih rekao il bih volio reći, onda mislim opet zamisli koliko bi mogli i imali, ma i morali reći, ispričati, ispripovjedati ljudi neki, koliko bi mogli filmova snimiti, slika nacrtati, pjesama napisati...
Svako od nas je vrijedan i bitan, svako od nas , znači svaka jedinka ovog nakaradnog društva ima nešto važno i vrijedno reći i uobličiti... svako od nas mora i trebao bi sve to izbaciti na neki način iz sebe... da sve skupa to bude umjetnost il izražaj koji treba i mora da upozori nove generacije na sve što bi ih moglo zadesiti il ih je već zadesilo.. sve te riječi, kadrovi, slike , fotografije... sve te misli trebaju da budu nešto kao upozorenje čovječanstvu...

Sad meni lično naslov il jedan od naslova za kratku priču mogao bi biti "Mafija pobjeđuje"... ili "Miris smeća..."..
Valjda sam ja ponamćorio, otežao, pobenavio.. pa mi na pamet padaju crnjaci il neke stvari koje bi se mogle i morale bolje uraditi il odraditi....
No imam i jedan pozitivan naslov... Nova energija i nova snaga....

Ljudi ovaj post je moj apel svima da stvaraju, nismo ni svjesni u kakvom vremenu živimo, koliko je ova era ključna i nekako prelomna... nismo ni svjesni da svako od nas ima šta reći i šta iza sebe ostaviti... budimo kreativni... nikako ne budimo poslušni i ne prihvatimo zadate okvire.. otrgnimo se gospodarima i uzvratimo na njihovu glupost znanjem i energijom...
Fiore

#590 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by Fiore »

Evo da se javim.. jedan sam od prezivjelih.. podrzavam ideje.. oko ovo zapisa.,dal' se zvao dnevnik il scenario.. kako god.. tu sam uvijek da udruzimo ideje i snage :thumbup: :bih:
uvjek dobar gost

#591 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Tema u svom nazivu sadrži riječ društvo.

... Pročitao sam otkako sam došao sa terena ,odnosnu u zadnjih dva-tri sata skoro svu sedmičnu štampu, svi su pokli, gledam one članke Avdića, Hemona, Hadžiomerovića, Šestana, Fetahagića i drugih svi oni vrište.. galame ljudi i upozoravaju (što neki od njih rade već godinama) da je sredina u kojoj živimo, društvo da je bolesno, koriste se riječi kao fašizam.. da druge i ne spominjem.. ja se kao anonimac ,kao pojedinac isto tako nalazim zabrinut, vrištao bih, galamio... zabrinut sam kao nikad do sada u određenom smislu, nisam ako smijem tako reći osjećao ovakav "strah" ovakvu bojazan ni u toku agresije ....

Ne bih sada da se pitam zašto i oni sami "samo palamude" kad vide da ni njima kao ni nama forumašima ne uspjeva ništa toliko vidljivo promijeniti na bolje..., odnosno zašto i jedni na batalimo posao i osnujemo komunu liječenih forumaša i palamudana.. da probamo tako nešto konkretnije promijeniti, da pokažemo ostalima kako može i drugačije, kako može bez belaja.

Da sada ne obrazlažem i neelaboriram svoje bojazni i "strahove", mislim da situacija eskalira u mnogim pogledima.. (ekonomski, socijalni, moralni..).. no populacija ni mukajet, kao da se ništa oko nas u biti ne događa... u biti i skoro doslovno društvo smo kamenih spavača, dostigli smo vrhunac izgleda i uz pomoć nekih novih oblika meditacije mi postižemo ono što mnogi nikad nisu uspjeli...
Kako će eskalirati, kada, ko će započeti lavinu i u kojem smijeru će se lavina kotrljati.. to su pitanja o kojim bi se dalo raspravljati ,a i onako moglo bi se o njima razmisliti...

Il je bolje ne čitati sedmičnike, ne gledati ništa informativno i stvoriti sebi neki svijet u koji ću se i sam povući ?
uvjek dobar gost

#592 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

... Šta mi hoćemo, koga hoćemo i gdje sve to hoćemo... , a opet nije to do nas...

Gledah sinoć super dokumentarac na HTV-u o 11/09... i rušenju tornjeva u SAD-u...

Gledao sam i čitao o svemu tome i prije ,ali ovaj Italijanski dokumentarac me je oduševio...
Nakon njega milion pitanja i niti jedan odgovor...
Mi kontali isposlovati ostavke taje i mame, demonstrirali jednom i protestvovali par puta, imali one šetnje po Sarajevu.. i ćorak, tresla se gora rodio se miš, poslije toga savez lopovkog fudbala na meti, jedne demonstzracije, koji pendrek, cuke i fajront... nikom ništa, mafija ostala u foteljama i nikom ništa....

U SAD.... demokratskoj i slobodnoj državi... dešavaju se stvari koje su nama sitnoj buraniji nepojmljive, neshvatljive... cijela istorija čovječanstva se promijenila, svijet se promijenio ... zbog obmane, zbog laži, zbog prevare... i šta... i nikom ništa, studenti u SAD-u šute, sporadični protesti su priosutni, apeli porodica žrtava, preživjelih ..., ali u biti nikom fakat ništa jer režim i privatnici oko vlade i američke vojske odrađuju šta odrađuju... a kao slobodno društvo, demokratska tradicija... slobodarstvo ... fakat svijet sam ovakav kakav je stvaraju korporacije, privatnici dok su vlade zemalja u njihovim džepovima i gepecima...
Šta onda fakat mi hoćemo..?

Ovdje ne govorim da situaciju treba uzeti kao zadatu i nepromjenjivu... već samo navodim primjer iz ljudske skorije istorije koji je po meni promijenio cijeli svijet a zasniva se na obmani....
Banksy

#593 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by Banksy »

uvjek dobar gost wrote:...
Gledah sinoć super dokumentarac na HTV-u o 11/09... i rušenju tornjeva u SAD-u...

Gledao sam i čitao o svemu tome i prije ,ali ovaj Italijanski dokumentarac me je oduševio...
....
Postoji puno nejasnoća i neobjašnjivih stvari vezano za 11/9, nije sporno, ali ono sinoć je bilo presmiješno.
Italijanske dokumentarne filmove ne bih nikad uzela kao relevantan izvor informacija. U pravilu su površni i senzacionalistički, puno bombastičnih riječi, mlataranja rukama, sugestivnih poruka, malo pravih i provjerenih izvora i informacija.
... 'od 11 otmičara njih 7 obučavano je u BiH :-), 'ali to se krije' :-) 'ti teroristi su tokom rata došli na Balkan da svrgnu Slobodana Miloševića' :-) ...
Teorija zavjere postoji, sama zavjera možda. Ali nemoj, bogati, da je Italijani otkrivaju :-)
Kjajević Majko

#594 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Post by Kjajević Majko »

uvjek dobar gost wrote:Šta onda fakat mi hoćemo..?
Nedavno pogledah dokumentarac o Cheu, na kraju jedan čovjek fino reče.
Prošlo je vrijeme revolucija zato je Cheov lik toliko popularan na majicama.
uvjek dobar gost

#595 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

by Banksy on 08/09/2008 11:49

uvjek dobar gost wrote:...

....

Postoji puno nejasnoća i neobjašnjivih stvari vezano za 11/9, nije sporno, ali ono sinoć je bilo presmiješno.
Italijanske dokumentarne filmove ne bih nikad uzela kao relevantan izvor informacija. U pravilu su površni i senzacionalistički, puno bombastičnih riječi, mlataranja rukama, sugestivnih poruka, malo pravih i provjerenih izvora i informacija.
... 'od 11 otmičara njih 7 obučavano je u BiH :-), 'ali to se krije' :-) 'ti teroristi su tokom rata došli na Balkan da svrgnu Slobodana Miloševića' :-) ...
Teorija zavjere postoji, sama zavjera možda. Ali nemoj, bogati, da je Italijani otkrivaju :-)

Dio koji spominješ ,a koji je vezan za BiH... slažem se ali postučati odnosno tvrdnje vlade SAD-a o napadu na Pentagon i njihovo objašnjenje razloga rušenja tornjeva... meni je to baza za razmišljanje, francuzi su iato tako napisali par knjiga i napravili par dokumentaraca.. njemci također...
Nemoj mislito pak da par ljudi iz one ekipe nije bilo U BiH, a što se tiče obrazloženja da su bili tu da ruše Slobodana.. smiješno... no opet da se ponovim meni je fascinantna apatija i nemoć kvazi demokratskog društva u SAD-u... jer htjeli priznati mi ili ne istorija svijeta se promijenila od tog dana... i njegov razvoj, odnosno put u budućnosti...
Kad iskombinujem par pregledanih filmova u svojoj glavi mogu reći samo sljedeće, udari aviona nisu uzrok rušenja tornjeva, avioni sa onim pilotima se nisu mogli ni zabiti u pomenute objekte bez satelitskog navođenja odnosno indikatora položaja koji je bio u samim neboderima. U pentagon se nije zabio avion, nego je na taj objekat ispaljena neka vrsta projektila... argumenti za napad na Afganistan i Irak kasnije su lažni i samo su izgovor svjetskom policajcu... koji se osilio, mada nije ni do policajca već do privatnika koji u svojim rukama drže svjetski poredak...

Znači ne nužno prihvatati sve stvari kao apsolutnu istinu... ali mislim da cjelokupno čovječanstvo treba da otvori oči jer htjeli fakat priznati ili ne cijeli svijet se promijenio od tog dana a da nismo još sigurni šta se u stvari desilo tada.
uvjek dobar gost

#596 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Kjajević Majko wrote:
uvjek dobar gost wrote:Šta onda fakat mi hoćemo..?
Nedavno pogledah dokumentarac o Cheu, na kraju jedan čovjek fino reče.
Prošlo je vrijeme revolucija zato je Cheov lik toliko popularan na majicama.
Krediti, lagodan život, privid rahatluka.. i šta sve ne u sprezi sa globalnom ekonomijom i globalnim sijelom..

No mislim da recimo danas bi ljudi imali itekako za šta se boriti, za početak recimo da vikend traje tri dana.. jer tempo života i stres na poslu su se toliko multiplicirali da je to recimo neophodno... ali u pravu si Majko K. lakše je istaći simbol i praviti se neuk i nezainteresovan.
uvjek dobar gost

#597 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Opet ja mijenjam naziv teme... razloga je mnogu a svi oni se mogu prevesti u tu jednostavnu rečenicu danas spalimo iluzije...

Mnogi od nas žive u iluzijama i sa njima, neki su sami postali iluzija il čak i aluzija...

Iluzija je da se u ovoj zemlji živi normalno, za to se tek izboriti moramo, iluzija je da su narodi neki kao imaginarne kategorije ravnopravni na cijeloj teritoriji Bih i za to se trebamo tek izboriti, iluzija je da imamo normalan sistem obrazovanja koji je afirmativan i u mnogim pogledima savremen i za to se tek trebamo izboriti, iluzija je da nas vode ljudi kojima je stalo do nas i ove zemlje... na to tek moramo nadoći i za to se izboriti, iluzija je da Sarajevo je metropola za to se tek izboriti moramo, iluzija je da je povratak gotova stvar... naravno za to se tek izboriti trebamo..., iluzija je da je ovo demokraska zemlja ... pretpostavljate i za to se tek trebamno izboriti.. iluzija je da smo mi sekularna država i za to nam se valja boriti, iluzija je da smo mi u stvari građani.. jer daleko smo mi od toga...iluzija je da su vjerske vođe u službi svojih vijernika.. za to se vijernici moraju tek izboriti....

Što prije spalimo iluzije... prije će nam biti bolje...
Martian_Kyo

#598 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by Martian_Kyo »

uvjek dobar gost wrote: Što prije spalimo iluzije... prije će nam biti bolje...
prije će nam biti bolje....možda

ali ne i odmah, nažalost.

Hajmo spalit još jednu iluziju, i prihvatimo činjenicu da za života ni jednog forumaša ovo neće postati sređena država.
Dobro pretjerujem (ja se nadam), ali da sad (baš sad, od sutra ujutro) svi upremo zajednički, ima toliko stvari za sredit da bi radili 15 godina.
I onda bi tek imali neku 'finu državu'.

Neće ovdje moći ništa biti dok se jedna generacija ne žrtvuje. To jest, dok jedna generacija ne bude radila i dala više nego što će dobiti nazad. Ali ko želi biti ta generacija? Poslije drugog svijetskog bila je jedna takva generacija. Nisu išli na fakultete, već na radne akcije.
uvjek dobar gost

#599 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

NIsam siguran odakle krenuti koju iluziju sada da naložim... ovu koja je vezana za naš merhametluk, il pak iluziju koja bi se prije mogla vezati za goste u nekom od iftarsko-ramazanskih programa... odnosno direktnije da kažem da naložim iluziju nekog od njihovig gostiju... koji su i sami po sebi iluzija..
No opet odavno spalih moral na lomači iluzija jer iz prve ruke uvjerih se u svjetonazore onih koji druge pozivaše na moralnost... nije znači da se nije spaljivalo i da se lomača iluzija nije potpaljivala.., al za ovaj put volio bih spaliti iluziju koja se zove stara sarajevska raja il sarajevski duh, mislim da je to jedna iluzija samo što se drugačije zove...

Koliko ljudi da se vrati da bi ovaj grad osjetio razliku... dovoljno bi bilo da Zabranjeno Pušenje opet bude sarajevski bend, bilo bi dovoljno da Đuro ovjd počne da radi u pozorištu i na filmu, osjetila bi se razlika da Loša komponuje iz Sarajeva il Brega... bilo bi vidljivo da se iz dijaspore vrati barem dvije stotine ljudi i da zasnuju ovdje svoje firme, svoja predstavništva il svoje kompanije ... bilo bi dovoljno da se vidi razlika na ulici vikendom ono kad svi špartaju gore-dole da tih nekih 200. pismenih glava izađe na štraftu. a možete tek misliti kolika bi se razlika osjetila u drugim segmentima našeg života.. tada bi manje argumenata imali svi mi da prozivamo sve i svakoga da psujemo i gunđamo na one koji se upinju da budu ono što nisu, tada bi manje primjetan bio sav njihov neukus i sve njihove pogrešno sparene boje...

Sve u svemu spalimo iluziju da će se iko više vratiti od stare sarajevske raje u grad koji im je na određeni načim bio odskočna daska kada su mladi bili ova sredina im je pružila toliko toga, dala im je slobodu u godinama cenzure i jednoumlja... a danas ova demokratija nama daje po guzici, daje nam i preko leđa ako zaslužimo.. ali nikako nam neda priliku da budemo kreativni, nije u stanju ovaj demokratski sistem pružiti nam ni mrvu onog što je nekad onaj nakaradni i jednoumni sistem pružao onima koji su sada širom svijeta mahom uspješni ljudi...

Na kraju nisam više siguran spalih li iluziju stare sarajevske raje il života poslije demokratije...

P.S
Stvarno ima li života poslije demokratije ???....il je i to iluzija...
BISCANIN2

#600 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by BISCANIN2 »

Jebo Vas od kud vam samo ovoliko vrijeme da naglabate kako je lose ovo,te navalja ono.
Dobro je Vama izgleda kad šupljirate ovoliko.
Post Reply