Najprostije je pokušati sa onim vidnim i logičnim kod rada ef.Bugarija, a zatim pažljivo proučiti-po logici javnog djelovanja dotičnoga- koliko je njegov rad podložen Kur'anom i vjerodostojnim hadisima, a na čemu svaki savjestan imam temelji svoj privatni i javni rad i život i vođenje zajednice vjernika u nekom segmentu.
Dakle, čovjek se bavi javnim propovjedanjem, edukacijom na osnovu islamske prakse te praktičnom primjenom metoda za liječenje psihičkih poremećaja i bolesti-opet zasnovano na kur'anskim uputama.
Iz ranijih iskustava sa nekolicinom ljudi sličnog profila te razgovora, znam da je bavljenje tim i takvim poslom , za čestita čovjeka veliki teret i iskušenje.
U pitanju je lično psihofizičko zdravlje, lični ugled i vječita napast od skretanja u mračne i nepodobne rabote.
Nekad je dovoljno napraviti malu grešku i pasti u kušnju, i onda se godinama vuče ogovaranje i zajedljivost kritičara.Najčešće ipak, ljudi koji kritikuju Bugarija zapravo ne znaju koliko je njegov rad donio ploda.
Ja bih ,shodno svom svjetonazoru, citirao " po djelima njihovim ćete ih prepoznati" kad se govori o ljudima koji imaju jak religiozni utjecaj.
Činjenica je da je čovjek iznimno harizmatičan i da u nastupima u masi ima mnogo onih izgubljenih i očajnih ljudi kojima treba bilo kakva duhovna podrška.
Ne treba biti okrutan prema ljudima koji ga cijene taman i da im efendija priča bajke.Ljudi, naši sugrađani i komšije, mladići i djevojke, su očajni zbog neizvjesnosti života, praznine duha, teškog preživljavanja a mnogi su završili na dnu prikucani za asfalt špricom lošeg heroina.
Pouzdano znam da nijednog čovjeka , čak ni one od psihijatara i toksikologa otpisane, imam Bugari nije vratio niti pogledao svisoka kad su mu se obratili.
Skeptici će reći hiljadu razloga, a ja kao zdravstveni radnik mnoge razloge i poznajem(da ne pominjem psihologiju masa i slične medijske trikove uspješnih propovjjednika), no činjenica je da dotični nije nikoga navratio na zlo-barem ja to ne znam niti moj krug poznanika koje sam priupitao.
S jedne strane, bizarne su njegove pojave sa ko fol preobraćenim kriminalcima, reketašima i brutalnim banditima tipa rahmetli Ramiza Ćele i ostalih, opskurnim političarima najnižeg karakternog profila i slično...nisam nikad shvatao zašto tako jaka ličnost kao Bugari(a on jeste iznimno jaka ličnost) nije mogao opominjati javno na zlo koje se čini po Sarajevu,od kriminala među vjernicima i uglednim čaršijskim ljudima do pojave razjedinjavanja među muslimanima...
U tim momentima se okretao vrlo oprezno prema školskom pastoralnom radu, molitve, propovjedi ,liječenje..ali nikad nije stavio svoju harizmu na probu u odsutnim momentima.U mirnim periodima, pokazivao je teatralnost svojstvenu zapadnjačkim protestantskim propovjednicima što je vidno živciralo ljude koji ne vole kićenje riječima, izvještačene osmjehe i hipnotisanu publiku...
S druge strane pak, mnogim očajnim ljudima bio je jedini čovjek koji im je pomogao , duhovno ih ohrabrio, ili na svoj način (kako god to skeptici gledali) duhovnom terapijom pomogao liječenju mnogih sugrađana..
Poznavajući lijekove tipa neuroleptika, narkoanalgetika, zamjenskih droga, antipsihotika i slično, uvijek ću reći da je -ako ima šanse i prilike i ako situacija dopušta- dobro i korisno barem jednom dopustiti jednom hafizu Bugariju da pokuša da pomogne oboljelom, nego godinama sebi rastakati um i psihu jednim jezivim Haloperidolom i Akinetonom.U to sam sasvim siguran.
Ono što čini na korist i dobrobit zajednici, treba istaknuti kao pozitivno a ne naprečac sumnjati i blatiti čak i same motive za njegov rad.
Ono što je negativno, ne treba sakrivati pod tepih i idealizirati Bugarija kao što se to čini u cirkusu sa harizmaticima tipa Zlatka Sudca i sličnih likova..
Toliko zasad..