Hidzab je ljudsko pravo!!
- LolaLola
#576 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
@beautifool, jel pricas u ime i svih zena u KSA? Nesto nisam sigurna da one imaju pravo na izbor. Sta ti mislis?
A ja poznajem par Saudijki, koje su skinule marame cim su izasle iz KSA. Ne samo njih, nego dosta i drugih muslimanki koje su se na srecu docepale slobodode izvan svoje drzave.
A ja poznajem par Saudijki, koje su skinule marame cim su izasle iz KSA. Ne samo njih, nego dosta i drugih muslimanki koje su se na srecu docepale slobodode izvan svoje drzave.
- Connaisseur Karlin
#577 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
naravno da se odjavljujes,nisam izenadjena,sretno i tebibeautyfool wrote:Ja mislim da definitivno zasluzujes novu temu Q&A Connaisseur Karlin, ja se odjavljujem s ove, rekoh sta mislim, nemam ja vremena za ove maratonske diskusije.Connaisseur Karlin wrote:Ja vrlo dobro znam o cemu pisem,a znas i ti vrlo dobro,ali glumis da ne razumijes.beautyfool wrote: ja mislim da ni ti vise ni sama ne znas sta pises hahaha, mi muslimanke sa hidzabom ili bez nemamo nikakvih problema, vec imamo problema sa takvim kao ti koji nemaju veze sa islamom i namecu nama pravila pod plastom slobode izbora a ukidajuci nam pravo na nasu slobodu izbora.Upravo profil zena poput tebe su jedan od izvora problema vezanih za status zena sa hidzabom.
O tome se pise decenijama!
Sretno
- SamoVasGledam
#578 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Licemerje na nivou. Znači ako si rob zabranjeno ti je da budeš dobar/a musliman/ka. A takve su sve tri abrahamovske religije - navode vernike da imaju visoko mišljenje o sebi, a veoma loše o ostalima, pa smo tako mi odabrani ljudi koje Bog voli, a ostali nisu vredni pažnje i goreće u paklu.zagortenej wrote:Zanimljivo je da je isti taj Omer, za vrijeme svoje vladavine, zabranjivao robinjama da se pokrivaju. Prenosi se da, kada bi vidio robinju, udario bi je štapom, govoreći kako je hidžab samo za slobodne žene.SamoVasGledam wrote:Inače zanimljivo kako je nastalo to pokrivanje žena u Islamu. Prema hadisu Omer je insistirao da se Muhamedove žene pokriju što je ovaj odbijao. Zbog toga je Omer odlučio da uhodi Muhamedove žene dok su išle noću napolje da vrše nuždu (jakog li prijatelja) i da ih poziva po imenu, dajući tako do znanja da ih prepoznaje iako je mrak. Ubrzo nakon toga došla je objava o pokrivanju Muhamedovih žena. Da li zato što je Muhameda bilo sramota nakon toga ili je neki drugi razlog u pitanju, Omer je isterao svoje i Allah je napokon uslišio njegovu želju.
http://sunnah.com/bukhari/4/12
Zanimljiva priča kako je do svega došlo.
- dustaban
#579 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ma sta je ja imam koji kuratz srozavati, srozana je sama od sebe!mirza_15 wrote:dustaban wrote:HIDZAB JE OBAVEZA I TACKA!
(ovo cisto da ubrzam srozavanje religije)
![]()
Ti ces da ubrzas srozavanje.... Hahahaha. Bas ste umislili da vase pisanje po forumu moze nesto da promjeni. On ce srozati religiju?! Hahahaha

I usput, hidzab i kamenovanje spada u isti red "obaveza", je li tako?!
- HAVANA
#580 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jebo li mu kamenovanje majku i sve mu jebem sto mu je najsvetije, ko god ovo radi i podrzava.De ba ne stavljajte ove slike.Fuj.
-
mirzaaa33
#581 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Prebrzo donosite zaključke.. Treba razumjeti kontekst ove slike.
Sigurno je nešto strašno uradila.
Sigurno je nešto strašno uradila.
- SamoVasGledam
#582 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Kao i ona devojka iz Avganistana koja je navodno zapalila Kur'an pa su je šutirali, gazili, pljuvali, kamenovali, kolima prelazili preko nje i zapalili joj telo. Na kraju se ispostavilo da zapaljena knjiga nije bila Kur'an.
- dustaban
#583 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ja se izvinjavam zbog one slike, ali sam samo htio upitati uvazene strucnjake - da li isti propis (serijat) propisuje i hidzab i ovakvo kaznavanje?!
Ili nijedno nije striktna obaveza?

- animals
#584 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Kamenovanje zena je tipicno za koju religiju danas..
-
mirzaaa33
#585 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ove slike treba pokazivati ili barem treba pričati o tome. Šteta je prava što u medijskom prostoru nema kritike religije ili diskusije. Zamisli dovesti one stručnjake, hafize pa organizovati debate, nešto po uzoru kako to rade po UK i USA i dati gledaocima da vide šta se dešava u svijetu. Iako određeni dio populacije zna gdje se šta dešava, makar i površno, značajan dio nije upućen.dustaban wrote:Ja se izvinjavam zbog one slike, ali sam samo htio upitati uvazene strucnjake - da li isti propis (serijat) propisuje i hidzab i ovakvo kaznavanje?!
Isto kao što bi bilo dobro da ima i u politici neko, drugačiji a ne Mladen Marić koji 20 godina ispire mozak teorijama zavjere.
-
Free Spirit
#586 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Čitam komentare, ostaje mi samo da quote-am ovo...
It's on the internet - it must be true!
Btw preporučujem ovim teološkim stručnjacima da se testiraju na polju npr medicine ili neke napredne fizike. Riješen rak sa 10 komentara, problem nuklearne fuzije već sutra gotov. Besplatna energija
mirza_15 wrote:Upravo tako. Suvisno je na ovakve gluposti trositi rijeci. Otvaraju nam ljudi oci, a mi nikako da progledamoCapajebo wrote:![]()
Znaju ljudi bolje od IZ-a. Dvije tri slike, dva klipa i jedan tekst i eto ga. Tumacis muslimanima njihove propisa ubjedjujuci ih da si ti u pravu dok njihova ulema pojma nema. Koja demagogija. I to zagrizlo i ne popusta. Tacno za:
Btw preporučujem ovim teološkim stručnjacima da se testiraju na polju npr medicine ili neke napredne fizike. Riješen rak sa 10 komentara, problem nuklearne fuzije već sutra gotov. Besplatna energija
-
mirza_15
#587 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
O tome ti pricam. Crne rupe, putovanje kroz vrijeme, teleportacija... Dva, tri youtube klipa, 4 slike i odu da objasne fizicarima gdje grijese. Doduse ne znaju da se drze teme, ali to je zbog silne pameti koju zele da podjele sa svijetom. Ali koliko ih samo ima?! Sve ekspert do eksperta. Recimo ova gore slika je eksluzivao ovog strucnjaka. On je njom dokazao svoje teorije na jedno 50 tema na ovom forumu. Genijalac! Jest da nema veze sa temom, ali koga briga.Free Spirit wrote:
-
mirzaaa33
#588 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Kako nema veze, poslaše je u džehenem al barem je propisno odjevena. 
- dustaban
#589 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Kako bolan nema veze sa temom?mirza_15 wrote:O tome ti pricam. Crne rupe, putovanje kroz vrijeme, teleportacija... Dva, tri youtube klipa, 4 slike i odu da objasne fizicarima gdje grijese. Doduse ne znaju da se drze teme, ali to je zbog silne pameti koju zele da podjele sa svijetom. Ali koliko ih samo ima?! Sve ekspert do eksperta. Recimo ova gore slika je eksluzivao ovog strucnjaka. On je njom dokazao svoje teorije na jedno 50 tema na ovom forumu. Genijalac! Jest da nema veze sa temom, ali koga briga.Free Spirit wrote: It's on the internet - it must be true!
Fino sam te pitao - ako je hidzab obaveza po serijatu, sta to onda nije obaveza. Kako tu stvari stoje sa serijatskim kaznjavanjem?
Dakle evo sad pitam tebe, islamskog strucnjaka, da nam objasnis kako se neki serijatski propisi tumace kao obaveza (i s tim u vezi - ljudsko pravo) a neki drugi propisi se izuzimaju?!
-
mirza_15
#590 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Znas li citati? Haj onda procitaj naziv teme jos jednom i reci mi kakve veze kamenovanje ima sa istim? Vi svaku temu okrenete na islam all-about.
-
mirzaaa33
#591 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jest se našla osoba da komentariše nauku.. Pristalica onih mračnih sila koje su dovele do toga d budemo valjda jedina zemlja u Evropi u kojoj je hafiz cijenjenija osoba od doktora nauka.mirza_15 wrote:O tome ti pricam. Crne rupe, putovanje kroz vrijeme, teleportacija... Dva, tri youtube klipa, 4 slike i odu da objasne fizicarima gdje grijese. Doduse ne znaju da se drze teme, ali to je zbog silne pameti koju zele da podjele sa svijetom. Ali koliko ih samo ima?! Sve ekspert do eksperta. Recimo ova gore slika je eksluzivao ovog strucnjaka. On je njom dokazao svoje teorije na jedno 50 tema na ovom forumu. Genijalac! Jest da nema veze sa temom, ali koga briga.Free Spirit wrote:
-
mirza_15
#592 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
mirzaaa33 wrote:
Jest se našla osoba da komentariše nauku.. Pristalica onih mračnih sila koje su dovele do toga d budemo valjda jedina zemlja u Evropi u kojoj je hafiz cijenjenija osoba od doktora nauka.
Ko komentarise nauku? Pa vi ste eksperti koji mijenjaju pravila i odredjuju sta jeste a sta nije propis sa dva youtube clipa. Rekoh, kad vam tako dobro ide mozete se okusati i u mijenjanju zakona fizike. Recimo njutnovi su bas bezveze. Mogli bi ste ih malo doraditi. Usput, pristalice tih mracnih sila su toj evropi sacuvale i prenijele svasta nesto dodajuci svoj nesebican doprinos. Znanja od Indije do stare grcke. Jesi cuo za algebru npr.? Nego de nam reci sta ti imas od skole pa ti tako dobro idu spoznaje vec nakon dva-tri clipa?
-
Free Spirit
#593 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ovim pokazuješ koliko malo znaš o islamu. Učeni ljudi se smatraju na daleko većem stepenu od običnih vjernika, ovdje pod pojmom učeni se ne misli samo na islamske nauke već na sve ostale naučne discipline u svijetu. Valjda si upoznat sa doprinosom islamskih naučnika svijetu u području matematike, medicine, astronomije i nizu drugih nauka.mirzaaa33 wrote: Jest se našla osoba da komentariše nauku.. Pristalica onih mračnih sila koje su dovele do toga d budemo valjda jedina zemlja u Evropi u kojoj je hafiz cijenjenija osoba od doktora nauka.
Al kome ja ustvari govorim, opet će se priča vratiti na isto. Bag neki, šta li
-
mirza_15
#594 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
E pa sad. Covjek mijenja i tumaci propise u islamu, a ti mu rece da zna malo?Free Spirit wrote: Ovim pokazuješ koliko malo znaš o islamu.
-
Free Spirit
#595 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Možda sam malo podcijenio online brze časove fikha i tefsira... Izvinjavam semirza_15 wrote: E pa sad. Covjek mijenja i tumaci propise u islamu, a ti mu rece da zna malo?
-
mirza_15
#596 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Kupili ljudi preko ebay-ja dvije kile znanja o islamu pa sada nama muslimanima i citavoj ulemi drze predavanje o tome sta je propis u islamu, a sta nije i kako da vjerujemo. IZ pojma nema. Oni znaju bolje.Free Spirit wrote:Možda sam malo podcijenio online brze časove fikha i tefsira... Izvinjavam semirza_15 wrote: E pa sad. Covjek mijenja i tumaci propise u islamu, a ti mu rece da zna malo?
- zagortenej
#597 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Islamsko zlatno doba je svoj vrhunac imalo za vrijeme Abbasija, kada je religija vraćena u džamije i kada ulema nije imala veliki uticaj na zajednicu. Većina tih naučnika koji su dali svoj doprinos tom razvoju su, za to doba, bili liberalni vjernici i sigurno ne bi bili po mjeri ovih današnjih koji se njima hvale.
It is a remarkable fact that, with few exceptions, most Muslim scholars both in the religious and in the intellectual sciences have been non-Arabs. When a scholar is of Arab origin, he is non-Arab in language and upbringing and has non-Arab teachers. This is so in spite of the fact that Islam is an Arabic religion, and its founder was an Arab.
- arzuhal
#598 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jest, a naporedo s abbasijskim hilafetom u Bagdadu znanost i zlatna era islama se razvijala i u emevijskom hilafetu u Španiji, Endelusu. Samo odsad nastoj da budeš dosljedan pa nemoj napadati emevije i abbasije koji su pakao napravili od života ehli-bejtskih imama i učinili sve da, kao ulema, nemaju nikakav utjecaj na zajednicu.zagortenej wrote:Islamsko zlatno doba je svoj vrhunac imalo za vrijeme Abbasija, kada je religija vraćena u džamije i kada ulema nije imala veliki uticaj na zajednicu. Većina tih naučnika koji su dali svoj doprinos tom razvoju su, za to doba, bili liberalni vjernici i sigurno ne bi bili po mjeri ovih današnjih koji se njima hvale.
It is a remarkable fact that, with few exceptions, most Muslim scholars both in the religious and in the intellectual sciences have been non-Arabs. When a scholar is of Arab origin, he is non-Arab in language and upbringing and has non-Arab teachers. This is so in spite of the fact that Islam is an Arabic religion, and its founder was an Arab.
- aurora313
#599 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Bilo bi ispravnije reći arapskih naučnika. Nije islam stvorio arapsku znanost obzirom da je ista postojala i prije islama.Free Spirit wrote:Ovim pokazuješ koliko malo znaš o islamu. Učeni ljudi se smatraju na daleko većem stepenu od običnih vjernika, ovdje pod pojmom učeni se ne misli samo na islamske nauke već na sve ostale naučne discipline u svijetu. Valjda si upoznat sa doprinosom islamskih naučnika svijetu u području matematike, medicine, astronomije i nizu drugih nauka.
- zagortenej
#600 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
zapravo, većina islamskih naučnika nisu bili Arapi. Arapi su samo vladali.aurora313 wrote:Bilo bi ispravnije reći arapskih naučnika. Nije islam stvorio arapsku znanost obzirom da je ista postojala i prije islama.Free Spirit wrote:Ovim pokazuješ koliko malo znaš o islamu. Učeni ljudi se smatraju na daleko većem stepenu od običnih vjernika, ovdje pod pojmom učeni se ne misli samo na islamske nauke već na sve ostale naučne discipline u svijetu. Valjda si upoznat sa doprinosom islamskih naučnika svijetu u području matematike, medicine, astronomije i nizu drugih nauka.