Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#576 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

Dozer wrote: 11/02/2025 10:24
tramvajtrojka wrote: 11/02/2025 09:43
HD_2015 wrote: 10/02/2025 13:51

To je narod i tražio. Nisu valjali stari profesori koji su obarali na ispitima. Nazivalo ih se četnicima tamo nekada poslije rata. Pljeskalo se onima kod kojih je lahko položiti. Pljeskalo se i Hasanu Muratoviću koji, dok je bio rektor, je rekao kako Švedska ima (lupam cifru) 40% visoko obrazovanih, pa hoćemo i mi.

Što je narod tražio to i dobio.

Nema se u BiH šta resetovati i sa kime resetovati. Ono što je selo za grad, mi smo za Evropu. Kada se rodi neko pametno i ambiciozno dijete, otiće vani. Ostali će ostajati i to je to.
Takvi debilni kompleksasi su i unistili volju ljudima za ucenjem ti komunjarski isprdci od profesora koji su svoje komplekse izivljavali na ljudima, jer nisu mogli podnijeti da neko stvarno zna pa su nalazili malo milion razloga da na njihovim casovima bude neprolaznost od 85+%, da su takvi profesori od strane ministarstva bili uklanjani sa svojih pozicija drugaciji bi bili odnosi na fakultetima
Ne bih se slozio. Onda su profesori bili svakakvi, ali je velikoj vecini bilo zajednicko da su trazili znanje. Moralo se nauciti da se polozi, pa kako god.

Danasnji "profesori" su klasicni primjerci nadobudnih boliqraca i nedohebanih vjestica (izvinjavam se na izrazima, ali neprosto je tako, poznajem ih gomilu), kojima je jedini cilj da "izdaju" svoju skriptu ili knjigu, a sto je po pravilu plagijat 2-3-4 druge, i da to onda prodaju kroz studentske biblioteke. Cesto je kupovina ovih stvari "nevidljivi" uslov za prolazak na ispitu, jer se pri kupovini evidentira ko je to kupio. I ne, nije ovo samo na privatnim fakultetima, nego i na drzavnim.

O potpunoj degradaciji studija ne treba ni trositi previse rijeci. Kategorizacija diploma koja vazi kod nas ne postoji nigdje na svijetu, osim mozda u Srbiji, kao ni nacin polaganja ispita. Pa, jeste li svjesni da studenti danas, i to "po Bolonji", moraju izlaziti na parcijale, pa raditi seminarski, pa onda izaci i ne integralni ispit, bez obzira koliko su bodova nakupili iz prethodnih parcijala i seminarskog, i sto su vec trebali poloziti taj ispit ako su ih nakupili dovoljno? Samo kod nas postoji ovakav nakaradni "bolonjski sistem", a koji zapravo nema apsolutno nista sa stvarnim bolonjskim sistemom u kojem ne postoje ni parcijale, ni seminarski, ni obavezno prisustvovanje predavanjima (FAKULTET je, nije obavezna Osnovna skola....).

Jeste li svjesni da se kod nas danas za 3 godine (Bachelor - dodiplomski studij - 1. ciklus) mora poloziti vise predmeta i ispita nego je to bilo ranije za 4 godine (znamo zasto - jer se 1 predmet kasapi na 2 ili 3, kako bi se pozaposljavalo more novih "profesora" i "asistenaata')?
I opet, kao da je bitno trajanje studiranja, a ne kolicina polozenih ispita, taj Bachelor je kod nas 2012. degradiran na VI stepen - Visa skola.
Istovremeno su, radi mora podobnih uhljeba koji su tokom rata i netom nakon njega bukvalno dobili diplome, cesto bez ijednog pojavljivanja na fakultetima (jbg, "gradila se drzava", to je opravdanje), nekadasnje 4 godine studiranja i manje polozenih predmeta proglasene kao Magistar VII-1, a 5 godina kao Magistar VII-2.

Jeste li ikad culi da negdje postoje 2 nivoa magistara po Bolonji? Necete ni cuti. To ima samo u BiH.
Nama su ovo još devedesetih pokušavali u Tuzli, na državnom fakultetu. Profesorova knjiga i spisak studenata koji su kupovali uz neskrivenu sugestiju da se neće položiti ako se knjiga ne kupi. Niko iz našeg odsjeka je nije kupio, neko je od kolege iz druge grupe pozajmio knjigu, iskopirali smo je i - svi položili. Znači, bilo je ako prođe - prođe (a prošlo je u ostalim odsjecima, dovoljno da profesor zaradi koliko je planirao).

A koliko su kadrovi "koje profesori nisu maltretirali" kvalitetniji u odnosu na nas "koji smo tjerali da bubamo napamet" pokazuje da te nove generacije mogu uraditi samo ono što im sve vrijeme ide po šablonu. Čim se javi bilo kakva komplikacija, čim se javi potreba da se snalazi, oni odustaju i "ne može ovo" pa to rješavam ja (bez formalnog obrazovanja u toj oblasti), koji sam "učio napamet" i riješim problem.
dr_Evil

#577 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 11/02/2025 11:17

A koliko su kadrovi "koje profesori nisu maltretirali" kvalitetniji u odnosu na nas "koji smo tjerali da bubamo napamet" pokazuje da te nove generacije mogu uraditi samo ono što im sve vrijeme ide po šablonu. Čim se javi bilo kakva komplikacija, čim se javi potreba da se snalazi, oni odustaju i "ne može ovo" pa to rješavam ja (bez formalnog obrazovanja u toj oblasti), koji sam "učio napamet" i riješim problem.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Laplace

#578 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 11/02/2025 11:21

Jedan primjer: kolege (profesori informatike) mi kažu da im je pao sistem na računaru pa da to popravim. Donesem ga, spojim i pritisnem tipku za paljenje. Na ekranu dobijem ovakvu poruku:
Image
Pritisnem F1 i sistem se diže bez problema.

Uzrok je potrošena baterija od BIOS-a (pa se sat resetuje na 2001. godinu). Direktoru prijavim da nam trebaju baterije za BIOS, nekad kupim bateriju i zamijenim, ali i bez nje se sistem diže. Inače, problem se pojavi tek ako se poslije gašenja računara prekine napajanje (izvuče utikač iz utičnice ili isključi napajanje na tabli sa osiguračima), ne ako je računar ostao na napajanju.

Ironično je to što ja nisam i profesor informatike ni informatičar dok to kolege jesu.
dr_Evil

#579 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 11/02/2025 11:34

Jedan primjer: kolege (profesori informatike) mi kažu da im je pao sistem na računaru pa da to popravim. Donesem ga, spojim i pritisnem tipku za paljenje. Na ekranu dobijem ovakvu poruku:
Image

Uzrok je potrošena baterija od BIOS-a (pa se sat resetuje na 2001. godinu). Direktoru prijavim da nam trebaju baterije za BIOS, nekad kupim bateriju i zamijenim, ali i bez nje se sistem diže. Inače, problem se pojavi tek ako se poslije gašenja računara prekine napajanje (izvuče utikač iz utičnice ili isključi napajanje na tabli sa osiguračima), ne ako je računar ostao na napajanju.

Ironično je to što ja nisam i profesor informatike ni informatičar dok to kolege jesu.

Da profa informatike nije generacija Z?

Tesko je danas objasniti djeci da smo mi se morali naraditi da bi pokrenuli igricu, obicno je zahtijevalo prilagodbu hardwera i softwera :D
Laplace

#580 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 11/02/2025 11:38
Laplace wrote: 11/02/2025 11:34

Image

Da profa informatike nije generacija Z?

Tesko je danas objasniti djeci da smo mi se morali naraditi da bi pokrenuli igricu, obicno je zahtijevalo prilagodbu hardwera i softwera :D
Sve se radilo u DOS-u. Windows okruženje nisam vidio dok nisam došao do toga da radim seminarski rad iz metodike nastave fizike (izvori na internetu, dat rok od dvije sedmice da se donese rad kucan u Wordu i isprintan - nemam računar, internet još manje, a ni printer, nisam nikad ranije radio u Wordu niti na Windows OS-u). Nađi internet klub, prečešljaj izvore, snimi na disketu, nađi kolegu koji ima računar Pentium I sa printerom, kucaj i printaj. Ove generacije su imale informatiku i u osnovnoj i u srednjoj školi, učili rad na Windows i Office paketu i opet manje znaju od nas, samoukih. Naopako.
Dozer

#581 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Dozer »

Problem je sto danasnji profesori ne znaju engleski. On je samo vidio crn ekran i nesto pise, a ne zna prevesti "Press F1 to continue" :lol: :lol:
sinuhe

#582 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by sinuhe »

Te "današnje stručnjake" ste označili za krivce 1990 najkasnije 1996.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#583 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Domaci izdajnik »

tramvajtrojka wrote: 11/02/2025 09:43 Takvi debilni kompleksasi su i unistili volju ljudima za ucenjem ti komunjarski isprdci od profesora koji su svoje komplekse izivljavali na ljudima, jer nisu mogli podnijeti da neko stvarno zna pa su nalazili malo milion razloga da na njihovim casovima bude neprolaznost od 85+%, da su takvi profesori od strane ministarstva bili uklanjani sa svojih pozicija drugaciji bi bili odnosi na fakultetima
Ovo je tačno. Profesori su navikli biti polubogovi kojima su studenti niža bića bez prava glasa i žalbe. Samo kod nas je moguće da profesor ima prolaznost manju od 10% i obara studenta po pet puta zbog neke banalnosti. U normalnim državama bi takav despot odletio sa fakulteta ko vreća đubreta i ne bi više prišao katedri osim da je obriše! Jebotebog pa kod nas se ocjenjuje pojedini studij po težini, a ne po kvalitetu nastave!

A to koliko su pojedini profesori na fakultetima stučni samo govori činjenica da su dva nekadašnja najgora i najnesposobnija premijera RS profesori na Ekonomskom fakultetu u BL :shock: To je kao da staviš narkomana da vodi apoteku :run: Na pravnom predavao lik koji je primao dvije plate i penziju odjednom, a kod ove dvojice je bio najveći lovac na vještice i pravednik među narodom... :zzzz: Prenose znanje studentima likovi koji su neposobni za bilo šta osim prodavati knjige i laprdati za katedrom, što je produkt onog sistema školovanja modifikovanog za današnje potrebe.
MarlboroGold

#584 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MarlboroGold »

Ono kad jedne od najgorih generacija ikad na ovim prostorima rođene prije devedesetih nešto pričaju, pametuju i morališu o generacijama 1990+... nevjerovatno :lol:

Hajd mogu se 1990+ ubrajati i oni rođeni par godina prije 1990-e koji su devedesetih bili djeca.
Laplace

#585 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

Dozer wrote: 11/02/2025 11:50 Problem je sto danasnji profesori ne znaju engleski. On je samo vidio crn ekran i nesto pise, a ne zna prevesti "Press F1 to continue" :lol: :lol:
A ja do trećeg srednje učio ruski, tek u trećem i četvrtom engleski (a te dvije godine bile ratne). Ove generacije imaju engleski i u osnovnoj i u srednjoj, ali ga (izgleda) ipak uspijevaju ne naučiti (čast izuzecima).
Laplace

#586 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 12:45
tramvajtrojka wrote: 11/02/2025 09:43 Takvi debilni kompleksasi su i unistili volju ljudima za ucenjem ti komunjarski isprdci od profesora koji su svoje komplekse izivljavali na ljudima, jer nisu mogli podnijeti da neko stvarno zna pa su nalazili malo milion razloga da na njihovim casovima bude neprolaznost od 85+%, da su takvi profesori od strane ministarstva bili uklanjani sa svojih pozicija drugaciji bi bili odnosi na fakultetima
Ovo je tačno. Profesori su navikli biti polubogovi kojima su studenti niža bića bez prava glasa i žalbe. Samo kod nas je moguće da profesor ima prolaznost manju od 10% i obara studenta po pet puta zbog neke banalnosti. U normalnim državama bi takav despot odletio sa fakulteta ko vreća đubreta i ne bi više prišao katedri osim da je obriše! Jebotebog pa kod nas se ocjenjuje pojedini studij po težini, a ne po kvalitetu nastave!

A to koliko su pojedini profesori na fakultetima stučni samo govori činjenica da su dva nekadašnja najgora i najnesposobnija premijera RS profesori na Ekonomskom fakultetu u BL :shock: To je kao da staviš narkomana da vodi apoteku :run: Na pravnom predavao lik koji je primao dvije plate i penziju odjednom, a kod ove dvojice je bio najveći lovac na vještice i pravednik među narodom... :zzzz: Prenose znanje studentima likovi koji su neposobni za bilo šta osim prodavati knjige i laprdati za katedrom, što je produkt onog sistema školovanja modifikovanog za današnje potrebe.
Ti isti profesori su na privatnim fakultetima mnogo prizemnijii imaju mnogo veću prolaznost (bar tako sam čuo).
dr_Evil

#587 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

MarlboroGold wrote: 11/02/2025 13:09 Ono kad jedne od najgorih generacija ikad na ovim prostorima rođene prije devedesetih nešto pričaju, pametuju i morališu o generacijama 1990+... nevjerovatno :lol:

Hajd mogu se 1990+ ubrajati i oni rođeni par godina prije 1990-e koji su devedesetih bili djeca.
Neko nekad na internet izbacio, a eto meni ostalo. Kao klinac sam komsijama i roditeljima popravljao VHS, TV, linije, a zatim i kompjutere, danas djeci i njihovim prijateljima opet popravljam kompjutere. Toliko o toj generaciji rodjenoj osamdesetih, a bogam i krajem 70-ih. To bi bio lajk za sve nas sta smo napamet znali aktivacijski kod od XP-a ;)
Domaci izdajnik

#588 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Laplace wrote: 11/02/2025 13:40 Ti isti profesori su na privatnim fakultetima mnogo prizemnijii imaju mnogo veću prolaznost (bar tako sam čuo).
Ma i da imaju i da nemaju to su sve dudci i fah idioti. U praksi dokazani. Profesori što su imali veliko iskustvo u proizvodnji i ogranizacijama su mahom pokojni ili otišli odavde dok su još bili u naponu snage.
Dozer

#589 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Dozer »

MarlboroGold wrote: 11/02/2025 13:09 Ono kad jedne od najgorih generacija ikad na ovim prostorima rođene prije devedesetih nešto pričaju, pametuju i morališu o generacijama 1990+... nevjerovatno :lol:

Pa, valjda je logicno da mi stariji gledamo vas mladje, i da vidimo sta valja ili ne valja, jer imamo s cime uporedjivati, a ne obratno...? Kako vi mladji uopste mozete komentarisati starije i kako smo mi zivjeli i sta smo radili, kad niste bili ni zivi tada...?

To, zapravo, i jeste najveci problem generacija 1980+. Mislite da ste najpametniji, znate sve, ne moze vam se ni na lopati prinijeti, a u stvari suplji k'o crkveno zvono....
dr_Evil

#590 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 13:57
Laplace wrote: 11/02/2025 13:40 Ti isti profesori su na privatnim fakultetima mnogo prizemnijii imaju mnogo veću prolaznost (bar tako sam čuo).
Ma i da imaju i da nemaju to su sve dudci i fah idioti. U praksi dokazani. Profesori što su imali veliko iskustvo u proizvodnji i ogranizacijama su mahom pokojni ili otišli odavde dok su još bili u naponu snage.
Ima dobrih profa mladjih generacija, recimo sad je neki period gdje neke moje kolege sa faxa postaju redovni profesori, vidim sta rade i cemu su se posvetili ima tu kvalitete, ali ima i karijerista. Cak i ovim kvalitetnim danas ce problem predstavljati sistem i financiranje. Nema vise giganata koji ce platiti smjer doktorskog studija jer mu treba, niti neko istrazivanje. Ali eto rekose da nama ne trebaju velika preduzeca i da je to komunisticki otpad, pa ko smo mi da se bunimo upaljenom fenjeru. S druge strane ti su profe bili asistenti, kao i studenti profesorima o kojim ti govoris.
Domaci izdajnik

#591 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

dr_Evil wrote: 11/02/2025 14:18 Ali eto rekose da nama ne trebaju velika preduzeca i da je to komunisticki otpad, pa ko smo mi da se bunimo upaljenom fenjeru. S druge strane ti su profe bili asistenti, kao i studenti profesorima o kojim ti govoris.
Zato sam i napisao modifikovan sistem. Pišam se ja na stručnjaka kome je uspjeh i vrhunac u karijeri da bude (vječiti) asistent! Masa tih što si pomenuo su postali asistenti i profesori na pojedinim smjerovima i predmetima u vezi tehnologije, obrade i proizvodnje, a da nogom nisu kročili u pogon da to vide. Takvi ljudi sa dipolomom bez pokrića narod zove duduci ili popularno fah idioti. Ako nema firmi kod nas, ima u bližem okruženju pa neka tamo se dokažu u praksi ako su stručnjaci, pa onda mi držite predavanja! Samo kod nas :roll: Nemali broj odličnih studenata je redovne ili postdiplomske studije nastavio vani jer su ih ovi fah idioti prcali u mozak i maltretirali kako im ne bi pomjerili dupe i uzeli radno mjesto. Samo kod nas profa ode u penziju i onda nastavi predavati kao spoljni saradnik primajući i platu i penziju, a već je grobaru na lopati sa skoro 80 godina :roll: Kako tu da se neko pokaže i dokaže kad profesori odapnu za katedrom? Još da uvedu kakve sesanse medijuma da drže predavanja i sa onog svijeta... :oops:

Da ti ne pričam kako je školski sistem zapeo u socijalizmu hijerarhijom i organizacijom, a ovamo istima puna usta Bolonje i EU :-) Ko da krpiš Teslu dijelovima od Zastave 101! Što je Ćopić rekao za takve glava u berbernici, a dupe u aščinici.
Last edited by Domaci izdajnik on 11/02/2025 14:40, edited 1 time in total.
dr_Evil

#592 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 14:28
dr_Evil wrote: 11/02/2025 14:18 Ali eto rekose da nama ne trebaju velika preduzeca i da je to komunisticki otpad, pa ko smo mi da se bunimo upaljenom fenjeru. S druge strane ti su profe bili asistenti, kao i studenti profesorima o kojim ti govoris.
Zato sam i napisao modifikovan sistem. Pišam se ja na stručnjaka kome je uspjeh i vrhunac u karijeri da bude (vječiti) asistent! Masa tih što si pomenuo su postali asistenti i profesori na pojedinim smjerovima i predmetima u vezi tehnologije, obrade i proizvodnje, a da nogom nisu kročili u pogon da to vide. Takvi ljudi sa dipolomom bez pokrića narod zove duduci ili popularno fah idioti. Ako nema firmi kod nas, ima u bližem okruženju pa neka tamo se dokažu u praksi ako su stručnjaci. Samo kod nas :roll: Nemali broj odličnih studenata je redovne ili postdiplomske studije nastavio vani jer su ga ovi fah idioti prcali u mozak i maltretirali kako im ne bi pomjerili dupe i uzeo radno mjesto. Samo kod nas profa ode u penziju i onda nastavi predavati kao spoljni saradnik primajući i platu i penziju, a već je grobaru na lopati sa skoro 80 godina :roll: Kako tu da se neko pokaže i dokaže kad profesori odapnu za katedrom? Još da uvedu kakve sesanse medijuma da drže predavanja i sa onog svijeta... :oops:

Da ti ne pričam kako je školski sistem zapeo u socijalizmu hijerarhijom i organizacijom, a ovamo istima puna usta Bolonje i EU :-) Ko da krpiš Teslu dijelovima od Zastave 101! Što je Ćopić raekao za takve glava u berbernici, a dupe u aščinici.
Da, ali si imao i poslijeratni fenomen da su inzinjeri koji su radili u proizvodnji recimo u Sokolu, a imali magisterij, iza rata postajali asistenti i profesori na fakultetu uslijed nedostatka kadra(druge nacionalnosti promijenile maticni fakultet, ili profa otisao vani u ratu). Tesko da je njegov profesor dosao iz Sokola, cak i u onaj vakat. E sad ni vani nije nista bolje, varas se ako mislis da jeste, u srednjem obrazovanju jeste jer tu dolaze iz proizvodnje. Akademska zvanja obicno nisu u skladu sa praksom.

Iskreno, sto se tice proizvodnje, kod nas je trend bio neki da su tamo isli losiji inzinjeri koji nisu bas na ti sa matematikom. Bio je jedan onaj vakum da je nedostajalo kadra koji zna nesto oko kompjutera da popuni CNC pa su ovi nasli svoju priliku u tome. Proizvodna je zivi sistem gdje se nadopunjuje od majstora, rukovodioca do inzinjera, ali inzinjer tu je vise organizacijski. Ima tipova recimo u varenju sta su za kapu skinut, IWE, poznaje materijale i raspodjele naprezanja ko Einstein, a zagrne rukave, i to pod morem zavari :D. A imas i inzinjere koji se bave dizajnom a ne znaju da se kocka pravi na glodalici, a ne na strugu.. i tako :)
MarlboroGold

#593 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MarlboroGold »

dr_Evil wrote: 11/02/2025 13:44

Neko nekad na internet izbacio, a eto meni ostalo. Kao klinac sam komsijama i roditeljima popravljao VHS, TV, linije, a zatim i kompjutere, danas djeci i njihovim prijateljima opet popravljam kompjutere. Toliko o toj generaciji rodjenoj osamdesetih, a bogam i krajem 70-ih. To bi bio lajk za sve nas sta smo napamet znali aktivacijski kod od XP-a ;)
Druže, svaka generacija ima za sebe izuzetno visoko mišljenje u odnosu na prethodne i sljedeće generacije, ali ovdje je prisutno bukvalno kolektivno pišanje po 1990+ generacijama i to mahom od generacija koje su toliko govana izasrali devedesetih da ih ni 10 života ne bi moglo oprati, a istovremeno očekuju da ta govna čiste generacije 1990+ uz ono famozno "na mladima svijet ostaje". Sve su uništili, opljačkali... nakrali su se na kostima drugih, uveli mito i korupciju i slično u sve segmente društva, a ovamo bi da morališu o današnjim generacijama da su ovakve ili onakve. Ne ide brate kako god okreneš. Nemaju osnovu za tako nešto s obzirom da pripadaju jednoj od najgorih generacija ikad. Trebaju se poklopiti ušima, sjesti i šutiti, a ne ovamo prosipati neke ego tripove.
Domaci izdajnik

#594 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

@dr_Evil to je istina, ali nije samo slučaj u inženjerskoj ilitiga STEM branši gdje u pojedinim smjerovima ima prakse na domaćem tržištu kada se hoće - ali se neće! Držim predavanja, zakazujem ispite, valjam literaturu, glumim Boga i prst u uvo do penzije :oops: Ko god je pokušao da to promijeni vrlo brzo je bio pod pritiscima i najuren iz ustanove - remeti red, mir i javašluk :zzzz:

Da ti ne pominjem kako pojedini društveni fakulteti ( a sigurno i ovi drugi)imaju nasljedna profesorska i asistentska mjesta ;-) Ćaća ili mater profesori, rektori ili dekani, a potomstvo asistenti i pretendenti na titulu kada ovima dosadi :mrgreen: Jbt pa na medicini su djeca specijalista i hirurga naslijeđivali specijalizaciju i praksu po defaultu još od brucošijade :-)
MarlboroGold

#595 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MarlboroGold »

Onaj gore priča zna popraviti PC, a profesor nema pojma, pa svako uzima neke pojedinačne primjere.

To kad meni otac skine neku aplikaciju od stotine hiljada aplikacija i ako nisam čuo za nju onda mi govori da nemam pojma, kako on sa sedamdeset godina zna više od mene u vezi mobitela. Eto na šta vam liče te priče.

Danas dijete od 5 godina zna bolje koristiti mobitel od većine vas u 50+.
dr_Evil

#596 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

MarlboroGold wrote: 11/02/2025 14:44

Druže, svaka generacija ima za sebe izuzetno visoko mišljenje u odnosu na prethodne i sljedeće generacije, ali ovdje je prisutno bukvalno kolektivno pišanje po 1990+ generacijama i to mahom od generacija koje su toliko govana izasrali devedesetih da ih ni 10 života ne bi moglo oprati, a istovremeno očekuju da ta govna čiste generacije 1990+ uz ono famozno "na mladima svijet ostaje". Sve su uništili, opljačkali... nakrali su se na kostima drugih, uveli mito i korupciju i slično u sve segmente društva, a ovamo bi da morališu o današnjim generacijama da su ovakve ili onakve. Ne ide brate kako god okreneš. Nemaju osnovu za tako nešto s obzirom da pripadaju jednoj od najgorih generacija ikad. Trebaju se poklopiti ušima, sjesti i šutiti, a ne ovamo prosipati neke ego tripove.
Pa ne znam, ne bih da branim jer ne znam koja ti tacno generacija smeta, ali da, mozemo generaciju titovih pionira 50,60, optuziti za pad Juge i unistenje drustva. Od njihove kurcevitosti do totalnog debakla gdje apsolutno nisu uspjeli da se snadju pod naletom fasizma. Od najpametnijih, najuspjesnih a prodali im muda pod bubrege zajedno sa zlatnim kasikama da pojedu.

Ja sam tu da roncam na generaciju Z! Cisto sto su lijeni, nece da uce, sve bi na gotovo, previse su emocionalni, i misle da im citav svijet dodje nesto. I to radim jer ih redovno meni uvale
MarlboroGold

#597 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MarlboroGold »

dr_Evil wrote: 11/02/2025 14:50
MarlboroGold wrote: 11/02/2025 14:44

Pa ne znam, ne bih da branim jer ne znam koja ti tacno generacija smeta, ali da, mozemo generaciju titovih pionira 50,60, optuziti za pad Juge i unistenje drustva. Od njihove kurcevitosti do totalnog debakla gdje apsolutno nisu uspjeli da se snadju pod naletom fasizma. Od najpametnijih, najuspjesnih a prodali im muda pod bubrege zajedno sa zlatnim kasikama da pojedu.

Ja sam tu da roncam na generaciju Z! Cisto sto su lijeni, nece da uce, sve bi na gotovo, previse su emocionalni, i misle da im citav svijet dodje nesto. I to radim jer ih redovno meni uvale
Gen Z ima svoje probleme i mane i to je jasno. Nerviraju i mene po mnogim pitanjima. Dosta su drugačiji od nas koji smo navikli na neke druge standarde i sve ostalo.

Ali brate, kad bivši pioniri i slični blate te generacije to je tragikomedija.
Dozer

#598 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Dozer »

MarlboroGold wrote: 11/02/2025 14:49 Onaj gore priča zna popraviti PC, a profesor nema pojma, pa svako uzima neke pojedinačne primjere.

To kad meni otac skine neku aplikaciju od stotine hiljada aplikacija i ako nisam čuo za nju onda mi govori da nemam pojma, kako on sa sedamdeset godina zna više od mene u vezi mobitela. Eto na šta vam liče te priče.

Danas dijete od 5 godina zna bolje koristiti mobitel od većine vas u 50+.
Aha.... zna lupati po igricama i otvarati apliakcije, a kad mobitel zakuca - tataaaaa!!!
Last edited by Dozer on 11/02/2025 14:57, edited 1 time in total.
sinuhe

#599 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by sinuhe »

Sve je u Bosni boomersko. Kada je govorio o mladima Tito je mislio na njih.
Od početka 70-ih kada su prvi stasali pa evo sve do ovih godina. Jednu državu rasturili a ni na kraj pameti im nije bilo da grade drugu ili druge kako već ko voli.
Sociolog

#600 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sociolog »

evo upravu na 14.50 pitanje na saslusanju Forte, zasto je predao 1/4 Bh neba, Republici Hrvatskoj, na podrucju Krajine..

Zasto, zasto, ??? :sax:
Post Reply