Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#576 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

detroit-mercy wrote: 18/08/2021 19:56
Chmoljo wrote: 18/08/2021 17:42

I jedni i drugi su dobili drzave zahvljujuci i dijasporama svojim.

Mi ni tuzbu protiv Srbije, a dijaspora vecinski glasa za SDA.
Zadnjih par izbornih ciklusa oko 15,000 ljudi iz vana ucestvuje u izbornom procesu. Hoces reci da vam je izlaznost tako slaba da 15k glasaca (pod pretpostvakom da svi glasaju za SDA) iz vana prevagne u korsit SDA :mrgreen:.
Haj, znas ti to i bolje :skoljka:
Uopste to nije bila poenta.

Poenta je na tome da treba gladiti muda dijaspori koja ona koja je zainteresovana, glasa za minder rastakace drzave. Dok pri tome navodi jevrejsku i albansku.

Kako sam vec rekao, nije problem u ljudima koji ne zive tu, problem je u ljudima koji patroniziraju i seru. Sto u familiji, sto od poznanika, sto po drustvenim mrezama.

Mnogi se u ovome ne trebaju nalaziti, poput @hadzinicasa, koju poznajem, i koja je takodjer na svojim ledjima osjetila institucionalni krkanluk. Pa ni skobina tetka, baronesa.
detroit-mercy

#577 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote: 18/08/2021 21:10 Ukinuti glasanje dijaspori i nekom carolijom zabraniti im ratnohuskacke teme, prednjace u tome.

Kad bi puklo, valjda bi navijali.
I onda bi bili ko Svica :mrgreen:
Škobo Habu

#578 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Škobo Habu »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 21:30

Je l ti baronesa tetka?

Spomenuo sam nesto sto je aktuelno, a vezano je za lobiranje i opet nesto konkretno vezano za ekonomiju, odnosno investiranje i pokretanje biznisa.
Jest', tetka mi.

Šta ti je ExNihilo, Tita ti? Guzni haver, šta li, ' bo te on. Sjašite više sa tim pametovanjem na svakoj temi.
detroit-mercy

#579 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by detroit-mercy »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 21:36
detroit-mercy wrote: 18/08/2021 19:56
Zadnjih par izbornih ciklusa oko 15,000 ljudi iz vana ucestvuje u izbornom procesu. Hoces reci da vam je izlaznost tako slaba da 15k glasaca (pod pretpostvakom da svi glasaju za SDA) iz vana prevagne u korsit SDA :mrgreen:.
Haj, znas ti to i bolje :skoljka:

Poenta je na tome da treba gladiti muda dijaspori koja ona koja je zainteresovana, glasa za minder rastakace drzave. Dok pri tome navodi jevrejsku i albansku.

Kako sam vec rekao, nije problem u ljudima koji ne zive tu, problem je u ljudima koji patroniziraju i seru. Sto u familiji, sto od poznanika, sto po drustvenim mrezama.

Mnogi se u ovome ne trebaju nalaziti, poput @hadzinicasa, koju poznajem, i koja je takodjer na svojim ledjima osjetila institucionalni krkanluk. Pa ni skobina tetka, baronesa.
Cekaj, prvo kod par vas ide argument da dijaspora glasa za SDA i time odrzava trenutnu vlast, pa onda kad vam se kaze (zvanicni podatci) da dijaspora nije ukljucena u izborni proces, onda ide ono nije to poenta.
Onda ide standardno, sto ne lobiraju, kad lobiraju nije to poenta, sto ne ulazu, sto ne trose, sto ne dolaze.
Mislim do sada smo mogli izvuci par zakljucaka o dijaspori:
dolaze da se kurce,
bacaju smece gdje stignu,
biraju SDA i tako je je odrzavaju na vlasti,
zavadjaju narode u BiH, inace bi bilo ko u :gunjastajl: komuni
davanjem para odrzavaju socijalni mir,
ne davanjem para pokazuju da su stipse
pricaju na drugim jezicima da bi vadili zivce domacim i masa drugih stvari.
I onda na kraju zacinis onim treba gladiti muda nekome.
Ako cemo realno, koliko stete napravi domicilno stanovnistvo drzavi BIH, glasanjem, lopovlucima, handrenjem sistema, korupcijom, nepotizmom i ako sve to pretocimo u statisticke brojeve, velik broj njih koji se ovdje javlja po sili brojeva je stetocina. Mada samim svojim bivstvovanjem u na odredjenom prostoru sebi daju kredit za nesto iako realno drzava/drustvo ima vise stete nego koristi od njih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#580 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

Pa izbori 2020. su pokazali rezultate kad dijaspora i stariji ne glasaju :D
ExNihilo

#581 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Ovaj broj od 15k glasova iz dijaspore je apsolutno netačan. Na prošlogodišnjim izborima za glasanje se prijavilo 100k dijasporaca, od čega je CIK primio 75k listića, a to je broj koji može supstancijalno utjecati na rezultate izbora.

I trend je rastući. :D
Last edited by ExNihilo on 18/08/2021 22:02, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#582 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

Da li su tu ubrojani ljudi koji zive vani ali i dalje imaju drzavljanstvo i prebivaliste u BiH, odnosno i dalje se nalaze na birackim spiskovima?
ExNihilo

#583 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 22:02 Da li su tu ubrojani ljudi koji zive vani ali i dalje imaju drzavljanstvo i prebivaliste u BiH, odnosno i dalje se nalaze na birackim spiskovima?
Jesu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#584 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:04
_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 22:02 Da li su tu ubrojani ljudi koji zive vani ali i dalje imaju drzavljanstvo i prebivaliste u BiH, odnosno i dalje se nalaze na birackim spiskovima?
Jesu.
Aha, aha. Dakle jos jedan:

Image

Hvala @ExNihilo
SaraFina

#585 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

I svih 75 k dobrih Bošnjana? Bakirovih vjernih glOosača. Srba 0 i Hrvata 0?

MOšalah!
Chmoljo

#586 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

Škobo Habu wrote: 18/08/2021 21:49
Chmoljo wrote: 18/08/2021 21:30

Je l ti baronesa tetka?

Spomenuo sam nesto sto je aktuelno, a vezano je za lobiranje i opet nesto konkretno vezano za ekonomiju, odnosno investiranje i pokretanje biznisa.
Jest', tetka mi.

Šta ti je ExNihilo, Tita ti? Guzni haver, šta li, ' bo te on. Sjašite više sa tim pametovanjem na svakoj temi.
Finta je u tome sto si ti arogantniji od nihila, jer je pola njegove arogancije zajebancija. Nastupas sa istih pozicija, ali ti si ozbiljan u tome. Drzis slovo. Naporan si i kad se u sustini slazem sa tobom. I tad volis drzati vaz.

Lika sam pomenuo u prvom postu, u smislu da ga shvatam jer i sam radim sto i on. Medjutim tebe lupaju neki kompleksi zbog njega, pa ga vidis i tamo gdje ga nema.

Iduci put kad pozelim negdje pisati, zatrazicu tvoje dopustenje. Pisanu saglasnost.
ExNihilo

#587 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Što se tiče doznaka i PDV.

Ako kao reper uzmemo 2019. godinu, dakle godinu u kojoj su doznake iznosile rekordnih 2.7 milijardi KM, pri čemu pod doznakama ne podrazumijevamo samo pare koje dijasporci šalju, nego i inostrane penzije, freelancerske prihode i sve druge oblike primitaka, te pod velikodušnom pretpostavkom da su primatelji tih doznaka potrošili svaku marku u poreskom sistemu BiH, iste su generirale 450 miliona KM PDV.

Istovremeno, građani BiH su platili 5.44 milijarde PDV. :D
seln

#588 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:00 Ovaj broj od 15k glasova iz dijaspore je apsolutno netačan. Na prošlogodišnjim izborima za glasanje se prijavilo 100k dijasporaca, od čega je CIK primio 75k listića, a to je broj koji može supstancijalno utjecati na rezultate izbora.

neko laze...

http://www.izbori.ba/rezultati_izbora?r ... /0/0/0/0/0

Postom je glasalo nekih 50 000 glasaca (i ne moraju svi biti u inostranstvu), a u odsustvu i DKP nekih 12 000, koji takodje ne moraju svi biti u inostranstvu, bar ne trajno.
Dakle, iz dijaspore je glasalo (mada je tesko izracunati pravi broj) nekih 40-50 000 glasaca., ca. 3% od ukupnog broja glasova.
Zasto ne pojednostavimo? Ti mrzis dijasporu i smatras je krivom za sve sto ne valja u BiH. Kad abi ti na vrata dosao dijasporac i cetnik, nimalo ne sumnjam kome bi rekao "hos geldum".
sinuhe

#589 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by sinuhe »

2010 je glasalo svega 23 hiljade. http://izbori.ba/Documents/2015/2505201 ... 2-2014.pdf
To se Bisera malo pohvalila.
detroit-mercy

#590 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by detroit-mercy »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:00 Ovaj broj od 15k glasova iz dijaspore je apsolutno netačan. Na prošlogodišnjim izborima za glasanje se prijavilo 100k dijasporaca, od čega je CIK primio 75k listića, a to je broj koji može supstancijalno utjecati na rezultate izbora.

Na zadnjim opstim izborima je bilo oko 18tak hiljada glasova iz dijaspore i lamentirano je kako dijaspora gubi interes za glasanje u usporedbi sa prvim poslijeratnim godinama. Sad, dogovori sa sa kolegom iznad, je li to pozitivno ili negativno jer vidim da ti smatras da je negativno a kolega ti da je pozitivno. Ali da uzmemo u obzir cak i tih 75k glasova i ako ih podijelimo na cjelokupnu populaciju BiH i neka je Bosnjaka/Bosnjackih strana/stranke oko 50% od tih famoznih 75k dodjemo na nekih 38k od kojih i da svi glasaju za SDA (a ne glasaju) na ukupni broj listica ne znaci nista. Ali valjda ti je nekako lakse negoa drugog okriviti za izborne rezultate samo ne one koji u zemlji glasaju ili ne glasaju (a takvih je najvise).
ExNihilo

#591 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

detroit-mercy wrote: 18/08/2021 22:14

Na zadnjim opstim izborima je bilo oko 18tak hiljada glasova iz dijaspore i lamentirano je kako dijaspora gubi interes za glasanje u usporedbi sa prvim poslijeratnim godinama. Sad, dogovori sa sa kolegom iznad, je li to pozitivno ili negativno jer vidim da ti smatras da je negativno a kolega ti da je pozitivno. Ali da uzmemo u obzir cak i tih 75k glasova i ako ih podijelimo na cjelokupnu populaciju BiH i neka je Bosnjaka/Bosnjackih strana/stranke oko 50% od tih famoznih 75k dodjemo na nekih 38k od kojih i da svi glasaju za SDA (a ne glasaju) na ukupni broj listica ne znaci nista. Ali valjda ti je nekako lakse negoa drugog okriviti za izborne rezultate samo ne one koji u zemlji glasaju ili ne glasaju (a takvih je najvise).
Izvor?
seln

#592 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 22:08
ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:04

Jesu.
Aha, aha. Dakle jos jedan:

Image

Hvala @ExNihilo
Al si pametan, halal ti cela...
pa glasati mogu samo drzavljani BiH.
mirsek

#593 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by mirsek »

Dok glasaju po susjednim zemljama a i u BIH ljudi sa dvojnim drzavljanstvom, neka i dalje dijaspore. Trebalo bi uvesti da se minimalno 2 ciklusa ili 8 godina moze/mora birati gdje ces glasati, u samo jednoj drzavi, mozda bi nas tada susjedni politicari pustili na miru a i reprezentativnija bi bila izborna volja onih koji odluce da glasaju u BIH.
Last edited by mirsek on 18/08/2021 22:17, edited 1 time in total.
Chmoljo

#594 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

detroit-mercy wrote: 18/08/2021 21:50
Chmoljo wrote: 18/08/2021 21:36

Cekaj, prvo kod par vas ide argument da dijaspora glasa za SDA i time odrzava trenutnu vlast, pa onda kad vam se kaze (zvanicni podatci) da dijaspora nije ukljucena u izborni proces, onda ide ono nije to poenta.
Onda ide standardno, sto ne lobiraju, kad lobiraju nije to poenta, sto ne ulazu, sto ne trose, sto ne dolaze.
Mislim do sada smo mogli izvuci par zakljucaka o dijaspori:
dolaze da se kurce,
bacaju smece gdje stignu,
biraju SDA i tako je je odrzavaju na vlasti,
zavadjaju narode u BiH, inace bi bilo ko u :gunjastajl: komuni
davanjem para odrzavaju socijalni mir,
ne davanjem para pokazuju da su stipse
pricaju na drugim jezicima da bi vadili zivce domacim i masa drugih stvari.
I onda na kraju zacinis onim treba gladiti muda nekome.
Ako cemo realno, koliko stete napravi domicilno stanovnistvo drzavi BIH, glasanjem, lopovlucima, handrenjem sistema, korupcijom, nepotizmom i ako sve to pretocimo u statisticke brojeve, velik broj njih koji se ovdje javlja po sili brojeva je stetocina. Mada samim svojim bivstvovanjem u na odredjenom prostoru sebi daju kredit za nesto iako realno drzava/drustvo ima vise stete nego koristi od njih.
Od tebe bih ocekivao, ako si se vec uhvatio na nesto sto sam ja pisao da se na to i referises. Pa tako bih volio da mi napises gdje je sam to tvrdio da je dijaspora kriva za SDA?

Takodjer, kao da si preskocio dio u kojem sam pisao o ljudima koji su manjina ovdje i trpe primitivizam. Mislim, je li potrebno objasnjavati to sto sam napisao? Ili je jasno da ono sto tvrdis u drugom dijelu posta jeste upravo to?
ExNihilo

#595 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

seln wrote: 18/08/2021 22:14

neko laze...

Postom je glasalo nekih 50 000 glasaca (i ne moraju svi biti u inostranstvu), a u odsustvu i DKP nekih 12 000, koji takodje ne moraju svi biti u inostranstvu, bar ne trajno.
Dakle, iz dijaspore je glasalo (mada je tesko izracunati pravi broj) nekih 40-50 000 glasaca., ca. 3% od ukupnog broja glasova.
Zasto ne pojednostavimo? Ti mrzis dijasporu i smatras je krivom za sve sto ne valja u BiH. Kad abi ti na vrata dosao dijasporac i cetnik, nimalo ne sumnjam kome bi rekao "hos geldum".
Prijatelju, bude li te kad sramota da se takvim tonom ovdje obraćaš ljudima koji u ovoj primordijalnoj supi koju zovemo Bosnom svoju kičmu lome od rada da bi tvojim roditeljima osigurali zdravstvenu skrb i penziju, dok ti drkaš kurac po forumu?
ExNihilo

#596 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 22:12
Škobo Habu wrote: 18/08/2021 21:49

Jest', tetka mi.

Finta je u tome sto si ti arogantniji od nihila, jer je pola njegove arogancije zajebancija. Nastupas sa istih pozicija, ali ti si ozbiljan u tome. Drzis slovo. Naporan si i kad se u sustini slazem sa tobom. I tad volis drzati vaz.

Lika sam pomenuo u prvom postu, u smislu da ga shvatam jer i sam radim sto i on. Medjutim tebe lupaju neki kompleksi zbog njega, pa ga vidis i tamo gdje ga nema.

Iduci put kad pozelim negdje pisati, zatrazicu tvoje dopustenje. Pisanu saglasnost.
Sanja me frajer. :lol:
seln

#597 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:17

neko laze...

Prijatelju, bude li te kad sramota da se takvim tonom ovdje obraćaš ljudima koji u ovoj primordijalnoj supi koju zovemo Bosnom svoju kičmu lome od rada da bi tvojim roditeljima osigurali zdravstvenu skrb i penziju, dok ti drkaš kurac po forumu?
Ja ti nisam prijatelj niti sam ikad bio prijatelj ljudima kao sto si ti.
Moji roditelji su austrijski penzioneri i zive u Austriji.
Tako, ziv bio, ubuduce nemoj radi njih lomiti kicmu na poslu koji ti omogucava da dnevno napises stotinjak postova.
SaraFina

#598 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Šta znači primordijalno? Moze prijevod :cry:
seln

#599 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 22:12
Finta je u tome sto si ti arogantniji od nihila, jer je pola njegove arogancije zajebancija.
jeste, jeste... i Mia Khalifa je djevica.
Lika sam pomenuo u prvom postu, u smislu da ga shvatam jer i sam radim sto i on
I, kako je na budzetu?
detroit-mercy

#600 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by detroit-mercy »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 22:17

neko laze...

Kako mislis necijim roditeljima osigruavaju zdravstvenu skrb i penziju, pa sta je sa radom tih ljudi koji su proveli 30-40 godina i izdvajali za penziono i zdravstveno ili se njiho rad ne pika :-).
Locked