NATO put BiH - politički aspekti

Locked
155_mm

#576 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

JThomas wrote: 24/12/2019 18:05
155_mm wrote: 24/12/2019 15:30
Arachnoidea wrote: 24/12/2019 14:29
i dodik je sinoc na njegovoj TV takodje objasnjavao putem izjave doticne gospodje da nije potpisao ANP.

:lol:
"dotična gospođa" je od juče ministar vanjskih poslova bosne i hercegovine, i to ispred jedine temeljne, patriotske, najdraže, najzrelije, najiskusnije. da zvuči više k'o izjava neke dušanke ili radmile u ns rs, zvuči, ali avaj, nije...

i milorad je vec godinu dana clan presjednistva i sta onda. nego ima li ta stranka koju si opisao svoju temu na ovom forumu? izgleda da nema kad jadan moras o njoj na ovoj temi raspravljati. ili?
JThomas

#577 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by JThomas »

to jadan ostavi za kuću, i prvi i drugi put, a izjava gđe ministrice ne može biti uže vezana za ovu temu.
DonieBrasco

#578 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/glasnog ... /191224149

Koliko ce samo biti blokiranja i opstrukcija na putu rjesavanja reformi to je strasno, ne samo od strane srba, vidjet cete kada dođe pravni aspekt na red a sve i jedan goli kriminalac da se bave pravom - drugim rijecima da sami sebe u zatvor posalju.
muzicar_iz_parka

#579 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by muzicar_iz_parka »

O dešavanjima u skupštini RSa, četnik contest ukratko rečeno.

U suštini bilo ko od njih nema izbora nego da prihvati NATO, da je SDS i privjesci imala taj kapacitet kao nakon izbora 2014, sada bi ih iz SNSDa napadali za izdaju.
To prozivanje izdajnicima je folkor da se otme glasova, u samoj suštini nema razlike.
Da ne prozivaju SNSD, onda bi opozicija na narednim izborima bila izbačena iz skupštine boljeg entiteta a i na državnom nivou.

Mile čeka da Srbija pristupi NATO savezu prva, jer im ne odgovara članstvo BiH prije Srbije. Mislim da 2009 milin partijski drug Radmanović nije imao ništa protiv NATO članstva te i podržao dodavanje istog u zakon o odbrani, a niti su poslanici SNSDa u PSBiH imali šta protiv toga. Tada je u Srbiji bio malo drugačiji vjetar i sami su bili na NATO putu do dolaska Vučića na vlast.
Srbija do sad osim formalnog zahtheva za članstvo ima najveći mogući nivo saradnje sa NATO, mislim kao država koja zvanično nema namjeru predavati zahtjev, naručuju naoružanje iz Njemačke i Francuske, bilo je nekih američkih sitnih donacija, dugoročno gledano ako misle dalje prema EU, nema im druge nego prvo NATO članstvo.

Kao što rekoh, ovo što Dodik a i bilo ko drugi iz RS na njegovom mjestu radi je čisto odugovlačenje neizbježnog, jer bi u slučaju da Srbija ostane van NATO pozicija manjeg entiteta iz njihove perspektive bila dosta "ugroženija" nego sada.

Niko pametan nema ništa protiv članstva u NATO, ali ono ne donosi na ekonomskom planu ko zna šta, Albanija je od 2009 pa opet slabe valjde. I Hrvatska isto, čak i EU članica, pa više iseljenih zadnjih par godina nego BiH.
Najviše zavisi od samih BH političara a i naroda koji tu živi u cjelini kuda ide ova država.

Prednost NATOa je u tome da se zauvjek briše mogućnost novi sukoba i mjenjanja granica, mada i sada sa relativno visokom sigurnošću možemo reći da NATO ne bi dopustio bilo čiju avanturu kao npr. što je bio slučaj sa "Upravom HB" 2000te godine.
muzicar_iz_parka

#580 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by muzicar_iz_parka »

DonieBrasco wrote: 24/12/2019 23:26 https://www.klix.ba/vijesti/bih/glasnog ... /191224149

Koliko ce samo biti blokiranja i opstrukcija na putu rjesavanja reformi to je strasno, ne samo od strane srba, vidjet cete kada dođe pravni aspekt na red a sve i jedan goli kriminalac da se bave pravom - drugim rijecima da sami sebe u zatvor posalju.
To nikog ne zanima. Nije NATO politički nego vojni savez. Kriminal i korpucija mogu biti problem za EU ako im se ne bude primalo BiH pa da time uslovljavaju primanje u uniju.
Inače Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija kao neki pd najgorih primjera kriminala i korupcije u poređenju sa zapadom ne bi bili primljeni u NATO.

U nekom daljnjem vremenu može se desiti žrtvovanje likova kao što je bio Sanader u Hrvatskoj, a sve ostalo će biti po starom.
sinuhe

#581 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by sinuhe »

Mediji jos uvijek, bez imalo odgovornosti, ucestvuju u ovoj obmani javnosti dajuci prostor svakavim likovima kao i u slucaju revizije.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a399978/Ko ... n-ANP.html

Ili Vildana Selimbegovic
ANP nije ni trebao biti odluka o članstvu, kao što nije ni aktivacija MAP-a s obzirom na to da je Bosni i Hercegovini MAP aktiviran - odlukom NATO-saveza - još prije godinu. Čekala se njegova operacionalizacija. ANP ili Plan reformi NATO-sjedištu u Bruxellesu je potvrda da je Bosna i Hercegovina spremna aktivno učestvovati u svom MAP-u i operativno djelovati na njegovom unapređenju.
Uzasno.
Last edited by sinuhe on 25/12/2019 12:28, edited 1 time in total.
155_mm

#582 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

Prije svega, Cikotić je kazao kako je Program reformi dokument koji je odraz političke saglasnosti u BiH, a koji je prihvatljiv za NATO savez. On je također rekao da ako ovaj dokument prihvata NATO kao nešto validno, apsolutno je nebitno kako se on imenuje.

"Ukoliko ga NATO prihvata kao validan dokument koji znači konzumiranje MAP-a, onda se može reći da je to dokument koji je po svojoj suštini proizveo ono što je trebao proizvesti i ANP. Međutim, mislim da su političke borbe oko afirmiranja ili negiranja termina ANP generalno štetne za BiH. Bitno je da BiH u suštini i u cjelini, sa svim svojim građanima, narodima, političkim strankama i liderima, ide naprijed", rekao je Cikotić.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/selmo-c ... /191224148
kako sad da treba cekati sta ce reci NATO. zar nije bisera turkovic vec rekla da od NATO nema nista.

nemogice da selmo nije cuo za njenu izjavu. ona je najvise citirana osoba na miloradovoj TV i u miloradovoj skupstini i na ovom forumu. moguce je da su je na ovom forumu citirali i na temama o kucnim ljubimcima. treba provjeriti.
:D
155_mm

#583 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

sinuhe wrote: 25/12/2019 08:46 Mediji jos uvijek, bez imalo odgovornosti, ucestvuju u ovoj obmani javnosti davajuci prostor svakavim likovima kao i u slucaju revizije.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a399978/Ko ... n-ANP.html

Ili Vildana Selimbegovic
ANP nije ni trebao biti odluka o članstvu, kao što nije ni aktivacija MAP-a s obzirom na to da je Bosni i Hercegovini MAP aktiviran - odlukom NATO-saveza - još prije godinu. Čekala se njegova operacionalizacija. ANP ili Plan reformi NATO-sjedištu u Bruxellesu je potvrda da je Bosna i Hercegovina spremna aktivno učestvovati u svom MAP-u i operativno djelovati na njegovom unapređenju.
Uzasno.

sta je tu uzasno?
JThomas

#584 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by JThomas »

i ako ministrica vanjskih poslova ne zna šta priča (a zaista ne mislim da je to nemoguće, daleko od toga) o najvažnijem vojnom savezu na planeti, ili namjerno pogrešno priča - i to je neka poruka i neko saznanje.
Novak20

#585 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Novak20 »

NATO put BiH je započeo prije 10 godina. Ovih dana su na tom putu za koji se ne zna koliko je dugačak učinjeni mali koraci.

Jedan dio domaće etničke politike i elite te sitne korake na trasiranom (još neizgrađenom) putu želi predstaviti kao prvi korak čovjeka na Marsu. Odnosno kao ogroman politički uspjeh koji opravdava sve svakodnevne prošle i buduće političke, ekonomske, demografske i sve druge neuspjehe.

Drugi dio te politike se kune da nema problema što je put u NATO trasiran ako će na njega samo stati i ukopati se kao magarac. I ovaj dio te domaće politike vidi uspjeh u tome što su drugi pristali da guraju magarca znajući da će time produžiti gradnju (godišnji izvještaji - ANP) NATO puta.

Treći dio domaće etničke politike mudro šuti i vjerojatno nešto muti. :D

Svima ovim etničkim politikama je zajedničko što koriste NATO put BiH za međuetničke političke blokade i odmjeravanje snaga kroz neuspostavu vlasti. To se prije svega vidjelo na primjeru SDS i PDP koji su devet puta odbili na VM da se o ANP uopće razgovara što je bošnjačka politika podržavala čitav njihov mandat i ovu godinu dana nakon izbora.

Uzgred, NATO put se koristi i u entitetskim obračunima sa opozicijom. U F BiH sa "građanskom" koja je ovim "argumentima" obrane države u pasivi a veze sa NATO putem ima koliko ima udjela vlasti u BiH, a u RS sa aktivnom etničko nacionalističkom opozicijom koja nastoji zadati udarce Dodiku ali naizgled ima još "tvrđi" gard prema NATO.

Mene kojem NATO putu BiH nije sporan više zanima utemeljenost političkih tvrdnji da nam NATO rješava sve probleme i strahove vezane za opstanak BiH.

Naime, prvobitni smisao NATO se dobrim dijelom izgubio nakon pada Berlinskog zida. Vojni savezi imaju smisla kada na drugoj strani imaju druge vojne saveze odnosno protivnike s kojima se može doći u sukob kada politika i politički interes ostane bez političkih argumenata pa koristi silu. Političke prilike se mijenjaju, a NATO i svaka druga globalna organizacija mora da se prilagođava vremenu.
Danas je NATO poprilično "pacificiran", države članice mogu odlučivati kada i kome pomoći, odluke se donose konsezusom, petljanja u unutarnje stvari država su minimalna ili dobro skrivena.

Možda bi značaj NATO puta za nas bilo najbolje porediti sa Ciprom i njegovim okruženjem.

Turska i Grčka su članice NATO od 1952. To ih nije spasilo intervencija njihove vojske u unutarnje stvari. Vojni udari u Turskoj i vojna hunta u Grčkoj nisu te države izbacile iz NATO. Nisu to uradile ni vojne intervencije na Cipru koji je danas podijeljen ili samostalni potezi Turske vojske prema Siriji.

Prevedeno na naše prilike, nema opasnosti u bilo kakvo miješanje OS u domaću politiku kao što se dešavalo u drugim državama osim u slučaju građanskog rata kada etničke komponente OS ne mogu djelovati kao jedna vojska. OS sa tri etničke komponente je izuzetak u NATO osim ako MAP i ANP ne predviđaju buduću jedinstvenu komponentu kao uvjet za ulazak u NATO ali je za to potrebna izmjena Ustava pa bi se to razvuklo do u nedogled. Nema opasnosti ni da će OS BiH jedinstveno sa tri komponente intervenirati prema vani.

Hrvatska i CG su već u NATO, Srbija nije. Smiješno je to što bi Srbija na primjerima Turske, Grčke i Cipra imala više šansi da intervenira ili zarati u BiH da je članica NATO nego da je na strani Rusije ili da je vojno neutralna.

Zbog toga mi se čini da NATO put i Program reformi nije kosmički uspjeh niti jedne naše politike i političara nego sporedno pitanje kreirano za rušenje krhkih interesnih veza između konstitutivnih etnija u BiH i ono što sam napisao na početku. Usiljeno potenciranje problema zarad pravdanja neuspjeha i otvaranja prilika za obračun sa ostatkom moguće opozicije.

Naročito one najmalobrojnije, istinski građanske.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#586 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by KatarinaKosaca »

155_mm wrote: 25/12/2019 09:36 nemogice da selmo nije cuo za njenu izjavu. ona je najvise citirana osoba na miloradovoj TV i u miloradovoj skupstini i na ovom forumu. moguce je da su je na ovom forumu citirali i na temama o kucnim ljubimcima. treba provjeriti.
:D
:thumbup: :D
Thorgerson

#587 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Thorgerson »

Novak20 wrote: 25/12/2019 12:24 Mene kojem NATO putu BiH nije sporan više zanima utemeljenost političkih tvrdnji da nam NATO rješava sve probleme i strahove vezane za opstanak BiH.
Kako misliš? Pa evo usvojište deklaraciju u Srbiji, gdje jasno rekoše da će braniti sve Srbe ma gdje bili. To znači trkeljanje po granici BiH, zar ne? Samim tim Srbi u BiH, naročito u RS, imajući to na umu, mogu se više mangupisati i praviti i kočiti državu tamo i gdje treba i ne treba. Sve s ciljem i nadom da će se nekada granica na Drini izbrisati.

Ulaskom u NATO - ta priča je gotova. Srbija može samo da onda priča i gleda preko granice, jer bilo kakav pokušaj da uradi nešto, dolaze avioni iz Italije. ;-)
Novak20 wrote: 25/12/2019 12:24 Hrvatska i CG su već u NATO, Srbija nije. Smiješno je to što bi Srbija na primjerima Turske, Grčke i Cipra imala više šansi da intervenira ili zarati u BiH da je članica NATO nego da je na strani Rusije ili da je vojno neutralna.
Srbija ce tesko uci u NATO i trebace tu proci jos decenija i decenija. A da mi ne bi strepili i cekali, trebamo mi svoj posao zavrsiti.
Last edited by Thorgerson on 25/12/2019 13:44, edited 1 time in total.
Thorgerson

#588 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Thorgerson »

Inace, jedna stvar koja pokazuje da ovo uopste nije više u našim rukama - jeste i ovo slanje dokumenta. Sat vremena nakon izbora vijeća ministara.

Pa dajte, ja ne pamtim ikada, poslije rata, da su naši političari bili toliko ažurni. :roll: Zemlja koja kasni sa svim mogucim stvarima, znaci nijednu jebenu stvar nismo uradili na vrijeme i sad odjednom mi toliko ažurni... Haha. Da baš.

Jednostavno, neko je odlucio da mi idemo u NATO i tu se prica zavrsava. E sad, ovi u RS-u mogu pjeniti do sutra, sta se moze. Ako im se ne svidja, ima Srbija, ima Rusija, Bjelorusija...sretno im.
mO k3

#589 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by mO k3 »

Thorgerson wrote: 25/12/2019 13:39 Inace, jedna stvar koja pokazuje da ovo uopste nije više u našim rukama - jeste i ovo slanje dokumenta. Sat vremena nakon izbora vijeća ministara.

Pa dajte, ja ne pamtim ikada, poslije rata, da su naši političari bili toliko ažurni. :roll: Zemlja koja kasni sa svim mogucim stvarima, znaci nijednu jebenu stvar nismo uradili na vrijeme i sad odjednom mi toliko ažurni... Haha. Da baš.

Jednostavno, neko je odlucio da mi idemo u NATO i tu se prica zavrsava. E sad, ovi u RS-u mogu pjeniti do sutra, sta se moze. Ako im se ne svidja, ima Srbija, ima Rusija, Bjelorusija...sretno im.
:thumbup:
DonieBrasco

#591 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by DonieBrasco »

Thorgerson wrote: 25/12/2019 13:39 Inace, jedna stvar koja pokazuje da ovo uopste nije više u našim rukama - jeste i ovo slanje dokumenta. Sat vremena nakon izbora vijeća ministara.

Ujak Sam i njegovi drugovi pozvali vladajuce na veceru, ovo je ishod te vecere.
Škobo Habu

#593 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Škobo Habu »

Thorgerson wrote: 25/12/2019 13:37
Kako misliš? Pa evo usvojište deklaraciju u Srbiji, gdje jasno rekoše da će braniti sve Srbe ma gdje bili. To znači trkeljanje po granici BiH, zar ne? Samim tim Srbi u BiH, naročito u RS, imajući to na umu, mogu se više mangupisati i praviti i kočiti državu tamo i gdje treba i ne treba. Sve s ciljem i nadom da će se nekada granica na Drini izbrisati.

Ulaskom u NATO - ta priča je gotova. Srbija može samo da onda priča i gleda preko granice, jer bilo kakav pokušaj da uradi nešto, dolaze avioni iz Italije. ;-)
I kakva je razlika između onoga što poručuju političari iz Srbije, koja nije članICA NATO-a, i recimo, Hrvatske, koja je članica NATO-a, a čiji političari poručuju isto ovo gore iz rezolucije, samo u kontekstu Hrvata u BiH, i k tome obnašaju visoke pozicije u državi?
Thorgerson

#594 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Thorgerson »

Škobo Habu wrote: 25/12/2019 14:47
Thorgerson wrote: 25/12/2019 13:37

I kakva je razlika između onoga što poručuju političari iz Srbije, koja nije članICA NATO-a, i recimo, Hrvatske, koja je članica NATO-a, a čiji političari poručuju isto ovo gore iz rezolucije, samo u kontekstu Hrvata u BiH, i k tome obnašaju visoke pozicije u državi?
Ministar odbrane Hrvatske bio u BiH i govorio da je napad na hrvata u BiH napad i na Hrvatsku?

Kad se to desilo?
Škobo Habu

#595 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Škobo Habu »

Thorgerson wrote: 25/12/2019 15:13
Ministar odbrane Hrvatske bio u BiH i govorio da je napad na hrvata u BiH napad i na Hrvatsku?

Kad se to desilo?
Vulin kao Vulin je nebitan lik. :roll:

Govorim o samoj Rezoluciji.

Šta je tu tačno drugačije od one koju je izglasao hrvatski Sabor?
Spominjeli se u njoj Dayton, Washingtonski sporazum?
Šta kaže Plenković o izboru za člana Presjedništva iz reda hrvatskog naroda?
zavrzlama

#596 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by zavrzlama »

Posto svi znamo da srbi u BIH nece nikad pristat na Nato,ja sam misljenja da ce zapad svoje aktivnosti sprovoditi u federaciji a manji entitet tiho ekonomski i politicki slamati....jednostavno ce se vremenom morati izolirati ta tvorevina jer su oni se svakako distancirali od BIH.

Scenario Kipra nije iskljucen.
Bosanski_kralj

#597 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Bosanski_kralj »

zavrzlama wrote: 25/12/2019 16:01 Posto svi znamo da srbi u BIH nece nikad pristat na Nato,ja sam misljenja da ce zapad svoje aktivnosti sprovoditi u federaciji a manji entitet tiho ekonomski i politicki slamati....jednostavno ce se vremenom morati izolirati ta tvorevina jer su oni se svakako distancirali od BIH.

Samo ti nemoj analizirati i nešto predviđati. Ne pamtim kad si nešto pogodio, a pišeš poodavno na forumu.
bunk

#598 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by bunk »

zavrzlama wrote: 25/12/2019 16:01 Posto svi znamo da srbi u BIH nece nikad pristat na Nato,ja sam misljenja da ce zapad svoje aktivnosti sprovoditi u federaciji a manji entitet tiho ekonomski i politicki slamati....jednostavno ce se vremenom morati izolirati ta tvorevina jer su oni se svakako distancirali od BIH.

Cuj ovoga.
Kakav Kipar jadan ne bio.
Jedna NATO baza u Brcko Distriktu ti je ko prsten moci "to rule them all".
Koji Kipar i qrchev qrac,mokri separatisticki snovi,taj voz je davno napustio stanicu.
Novak20

#599 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Novak20 »

Realna i racionalna razmišljanja novog ministra obrane. U ovom egzodusu ostajemo bez mladih ljudi, odnosno onog što vrijedi najviše i ne želi da radi za crkavicu.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sifet-p ... /191226084
Šta je s plaćama u Oružanim snagama BiH? Neke informacije govore da je to razlog masovnog odlaska mladih iz odbrambenog sektora...

Povećanje izdataka se, uz ostalo, odnosi i na povećanje koeficijenata vojnicima Oružanih snaga BiH i nekim strukturama Ministarstva odbrane BiH. Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, na čijem sam čelu bio, uspjela je to uputiti u parlamentarnu proceduru, ali nažalost nismo dobili podršku Parlamenta. U Zastupničkom domu je prošlo povećanje koeficijenata, ali nije u tadašnjem Domu naroda. Tražit ću da se to što prije riješi.

Gubimo jedini resurs koji BiH može ponuditi u budućim integracijama i njenim odbrambenim ciljevima kojima teži. Neke zemlje kada ulaze u NATO nude novac, naftu, različite druge resurse... BiH ima odličan ljudski resurs, odlične vojnike, momke... Kada smo davne 2003. godine sastavljali šta ćemo ponuditi NATO-u, napominjali smo ljudski resurs kao adut. Ako to izgubimo, onda nećemo imati šta ponuditi NATO-u i nećemo moći ići ka tim integracijama.
sinuhe

#600 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by sinuhe »

Pisalo je i prije decembra 2018 na NATO stranici da je BiH u MAP-u. Koji lik :lol: Cuj ministar odbrane.
MAP za BiH je 5. decembra 2018. godine aktiviran. Ako neko još uvijek u to sumnja, može to provjeriti na stranici NATO-a. Članice koje su u MAP-u su Makedonija, još mjesec ili dva dok ne postane punopravna članica, i Bosna i Hercegovina. MAP za BiH je aktivan!

A Program reformi BiH, koji je predat u sjedište NATO-a u Briselu, je ANP. U NATO terminologiji je nacionalni zapravo državni. Na našim prostorima se pod nacionalno podrazumijeva etnička pripadnost. Zato se to nastojalo zaobići, ali imamo istoznačnicu – Nacionalni program i Program reformi. Svi elementi planirani ANP-om su u Programu reformi.
Image
t2 images
Locked