Diwan wrote:dacha bosanac wrote:Čitam i rekoh samo da vas pozdravim riječima onog koji kaže:Ja sam Put, Istina i Život.
Punktum, tačka. Nije rekao Pavle, Ivan, Petar, protestanti, katolici ili pravoslavni. Rekao je onaj koji je isti juče, danas i zauvijek, koji bješe, jeste i koji će opet doći.
Mnogo stvari se od tada promjenilo, mnogo voda proteklo, vremena prošlo, mnogo toga se izmjenilo, nastalo, nestalo .... Govoriti o religijama koje su nastale prije 2000 ili 1400 godina i životu tada i životu sada je neusporedivo. Ako uzmemo vrijeme od prije 30, 50 godina i sada, imamo mnoge i velike promjene, ogromne, a šte tek reći za vrijeme prije 2000 godina. Isus danas i Isus juće su, bi bile dvije različite osobe. Isus 21 vijeka bi bio Isus ovoga vremena, a ne Isus prije vijekova i vijekova. Nama svima treba živi Isus, Buda, Muhamed ovoga vremena sa živom riječju. Kome je Isus rekao to što je rekao? Meni sigurno nije jer tada nisam ni postojao, a i svi mi i mnogi drugi prije, a nečiji drugi problem je to što implementira prošlost u 21 vijek, što implemetira izreke upučene određenim ljudima, skupini ili narodu u određenom vremenskom razdobolju da važi za sva vremena, sve ljude i narode i ciijeli kosmos. Meni se Isus nije obratio, niti ga poznajem, a nisam siguran ni da ga ti ili bilo tko drugi poznaje jer nisi živio u tom periodu. O čemu mi pričamo.
Ja ovdje iako spominjem Isusa, pošto repliciram na izreku koja se pripisuje Njemu, a ja ne znam da li je ona istinita, čak i kad bi izuzeli sve gore navedene primjedbe, Odnosi se na svaku drugu religijsku ubijeđenost koju tzv. Vjernici njeguju i vjeruju. To što oni vjeruju da je tako, ne mora uopšte biti da je tako. Danas ima toliko medijske manipulacije unatoč tome što se mnoge stvari mogu provjeriti jer postoje zapisi, tonski,video itd, a još živimo u istom vremenu, bukvalno smo sudionici toga, a opet često puta znamo biti prevareni i zavedeni. O čemu mi pričamo onda kada govorimo o nečemu što dolazi iz daleke prošlosti. Da li nam je to uopšte potrebno? Ti si isključio sve druge koji ne znaju za Isusa, ili koji ne znaju za Muhameda a.s., na propast, ne-spasenje, na stranputicu itd.
Šta ćemo sa indijancima, eskimima, kojekakvim drugim narodima znanim i neznanim kojima oni nisu poznati?
Šta ćemo sa taoistima, budistima, hindusima, petim i desetim.
Izađimo malo iz vlastite mahale i sokaka.
Ti ćeš reći neka svako slijedi svoje, ja slijedim Isusa. Ako slijediš Isusa, zašto Ga onda namećeš?, kao jedinu istinu i put? Isto važi za druge. Postojanje religija nije spriječilo zlo na ovoj planeti, koje je trajalo tada, a i prije tog tada, a koje traje i sada, a znamo da je mnogo od tih zla učinjeno u ime religija.
Živ i zdrav bio, za razliku od ovih dogmatskih pozdrava i okvira koji siju mržnju i rastavljaju ljude. I vjeruj u svog Isusa. On će ti biti put i jeste ti put, ali nemoj očekivati da bude i jeste po tvojim mjerilima, viziji, shvatanju itd.