Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- MarlboroGold
#576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Više od pola mog razreda iz srednje je otišlo u Njemačku. Samo se jedan lik pravo snašao i probio da je postao jedan od glavnih za Siemens. Svi ostali raduckaju, svako malo promijene poslodavca, snalaze se, plaćaju kirije i jedva da uštede nešto, oženili se, dobili djecu itd. Jest prednost što je sve uređeno, ali je i dalje težak život.
- mirsek
#577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je vjerovatno zato sto im i zene nemaju stalni posao.MarlboroGold wrote:Više od pola mog razreda iz srednje je otišlo u Njemačku. Samo se jedan lik pravo snašao i probio da je postao jedan od glavnih za Siemens. Svi ostali raduckaju, svako malo promijene poslodavca, snalaze se, plaćaju kirije i jedva da uštede nešto, oženili se, dobili djecu itd. Jest prednost što je sve uređeno, ali je i dalje težak život.
- MarlboroGold
#578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Neke su zaposlene i opet to nije toliko dobro kako raja priča.mirsek wrote:To je vjerovatno zato sto im i zene nemaju stalni posao.MarlboroGold wrote:Više od pola mog razreda iz srednje je otišlo u Njemačku. Samo se jedan lik pravo snašao i probio da je postao jedan od glavnih za Siemens. Svi ostali raduckaju, svako malo promijene poslodavca, snalaze se, plaćaju kirije i jedva da uštede nešto, oženili se, dobili djecu itd. Jest prednost što je sve uređeno, ali je i dalje težak život.
Nije ni tamo med i mlijeko. Možda jeste nakon nekih 20 godina.
- Rugafet
#579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma najbolje je radit u bingetu ili konzumetu za 450KM, ili recimo vozit kamijon 18h za 800KM. Kakav zapad i razmisljanje na dalje staze, npr. gdje je za djecu prspektivnije. Pa sta ce biti sa nama kad omatorimo i tako to
- HAVANA
#580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko je u situaciji da radi za 450 km,naravno da je najbolje otici ,ako vec ne moze naci nacin da poveca primanja.I ja bi.
- ExNihilo
#581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedno vrijeme si pogađao sweet spot svojim komentarima. Ovo što sada pišeš je čista distorzija realnosti.Kikibombona wrote:Nemoj ih braniti, Tita ti.HAVANA wrote:Ja uopste nisam stekao utisak da su oni najveci zagovornici ostanka u bih.Prije bih rekao da reaguju na stvarno veliku kolicinu bajki i gluposti koje covjek procita na forumu o uslovima vani,platama,cijenama...Insomnia reaguje na budalastine oko cijena...Seln pise o tome kako i sta...Fudu boli racq.Fudo bi rado vamo al ne moze iz opravdanih razloga,i ja bi isti bio ko on da sam ostao gore...
Cuj 6000 eura plate itditd
Pa znas koju novu vrijednost trebas stvoriti svojim radom da tebe zapadne 6 milja plate? To ko zna i moze,taj moze zivjeti gdje zeli...
![]()
Vazda su negativni prema temama o odlasku iz ove propadajuce drzave bez ikakve perspektive.
Evo mene u Svabiji kod jarana. Svi se snasli i u rekordnom periodu organizovali zivot. Jaran je ovdje par mjeseci, sredio zivot veoma brzo. (U Svabiji sto postignes za godinu dana u BiH ne mozes za 10). U BiH je bio na sefovskoj poziciji a sada radi u magacinu dok jezik ne nauci. I kaze, bolje i ljepse se osjeca kao fizicki radnik nego medju gnjidama sa kojima je radio. Iz BiH je otisao iako je sa materijalne strane sve imao (dobra plata, nekretnine itd.). Ljudi ne mogu vise podnijeti bosansko ludilo kojem se ne nazire kraj. Nekoga boli qrac, gleda svoja posla. Meni skoci tlak kada vidim gumu u rijeci Bosni. Sve vise me nerviraju sva ta sranja.
Svabija je kao druga planeta u odnosu na BiH. Sve cisto i uredjeno, organizovano. Bog te jebo, kako smo stoka, dijeli nas samo par granica od civilizovanog svijeta. Prljavi, neorganizovani, bahati itd. Imamo prelijepu zemlju prema kojoj se macehinski odnosimo.
Volim BiH i svoj grad. Volim i nase lude ljude. Ovi moji jarani su OTJERANI iz BiH. To je zalosno. I mene nagovaraju da dodjem, nude svaku pomoc. I njima drago da nas je ovdje sve vise. U BiH vlada kolektivna depresija i vecina mladih razmislja o odlasku. Sa takvim stavom ubrzano propadanje je neminovnost. A ovdje se vode price o Domu naroda. Jebem ti sve ove narode. Fujjj.
Niko od mojih jarana nije otisao radi para. Svi su pobjegli od bosanskog ludila, sranja i depresije, hronicne apatije i besperspektivnosti. Porodicni ljudi su otisli radi djece. I svi su izuzetno zadovoljni sa odlukom koju su donijeli. Sedam dana u BiH je dosta u godinu dana, mozda i previse. Cisto da se zadovolje mazohisticke potrebe za depresijom, kuknjavom, politikom... te eventualno cevapima i burekom...
I za kraj. Svabice su super. Koketiraju i veoma su opsutene. Jedino belaj sto slabo govore enegleski i onda co'ek muku muci da uspostavi kontakt.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da, ali uleti čovjek sa ovim komentarom na priču ''zamijenio poziciju šefa za magacin''HAVANA wrote:Ko je u situaciji da radi za 450 km,naravno da je najbolje otici ,ako vec ne moze naci nacin da poveca primanja.I ja bi.
- Kikibombona
#584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Covjek ima dvoje male djece. Zenica je zagadjen grad. Ne'am djecu, ne znam kakvu preobrazbu covjek dozivi kada dobije, ali pretpostavljam da ti ne bude svejedno kada dijete udise crven zrak.Fudo387 wrote:Vodi ti tog jarana hodzi kad dodje u Zenicu.Kikibombona wrote:
Evo mene u Svabiji kod jarana. U BiH je bio na sefovskoj poziciji a sada radi u magacinu dok jezik ne nauci. I kaze, bolje i ljepse se osjeca kao fizicki radnik nego medju gnjidama sa kojima je radio. Iz BiH je otisao iako je sa materijalne strane sve imao (dobra plata, nekretnine itd.).
Cuj, bolje se osjeca k’o fizicki radnik u magacinu nego na sefovskoj poziciji u Bosni.
Pobudalio frajer, nema sta drugo.
Tri put pu pu pu niz prsa, da mi ne predje ova budalastina.
Koliko god tebi bilo dobro ne mozes biti imun na kolektivnu depresiju, siromastvo, besperspektivnost. Ne mozes biti imun na troglavo predsjednistvo i 180 stranaka. Ne mozes biti imun na neurednost, bahatost i poremecene vrijednosti. Toliko je toga sto na dnevnom nivou izvlaci energiju iz covjeka.
Jaran je obrazovan, sa velikim iskustvom u poslu. Veoma odvazan i prodoran. Jebena japija, mozes ga u Afriku baciti bez brige da ce se snaci. A dobro dodje malo fizickog rada.
Ekipa se djecom ima drugacije percepcije. Mnogi su spremni podnijeti zrtvu neko vrijeme da bi osigurali bolju buducnost svojoj djeci. Jaranica je imala super posao u banci, sada radi u restoranu. Vjeruje u sebe i zna da ce doci na visi nivo kada nauci jezik.
Bosanac hoce sve i hoce sve odmah. Ne moze. Moras krenuti od pocetka, posebno ako ne poznajes jezik. Po ovome sto vidim, napredak je veoma brz. Drugari koji su naucili jezik su nasli dobre poslove u struci.
Kao da smo na dvije razlicite planete...
- Kikibombona
#585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
S obzirom da sam pisao pijan, komentar je pristojno srocen.uglavnomja wrote:Kikibombona wrote:
Evo mene u Svabiji kod jarana. Svi se snasli i u rekordnom periodu organizovali zivot. Jaran je ovdje par mjeseci, sredio zivot veoma brzo.
![]()
![]()
U BiH sve ide sporo. Dok nadjes posao, prodje vremena. Aj onda skupi za auto, lovu da iznajmis stan, kupis namjestaj itd. Za sve treba puno vremena. To se posebno odnosi na jadnike sto rade za 500-600km, a takvi su sve ove godine vecina.
Ovdje sto vidim, svi su se snasli u prvi par mjeseci. Ako je u pitanju bracni par, odmah su nasli posao, kakav-takav. Od malih plata za njemacki standard vec mogu ustediti. Imaju fin stan i dobro auto. Sredjen zivot za tri mjeseca.
Nekad pomislim, zamisli da kod nas dodje bracni par iz Poljske, bez znanja jezika itd. Koliko bi vremena trebalo da organizuju zivot?
Od jaranice muz, covjek u cetrdesetim, u BiH nije nista radio od kada se razbolio. Malo teza bolest i niko ga nije htio. Ovdje za godinu promijenio tri posla, svaki naredni je bio bolji. Ne moze dizati tesko, ne moze ovo - ne moze ono. Svaba za svakoga nadje mjesto.
- Kikibombona
#586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Apsolutno ne. Prenosim iskustva bliskih drugara sa kojima se poznajem 20 i kusur godina. Informacije iz prve ruke, sa terena.ExNihilo wrote:Jedno vrijeme si pogađao sweet spot svojim komentarima. Ovo što sada pišeš je čista distorzija realnosti.
- Rugafet
#587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni nije jasno u cemu je fora oko te price u vezi odlaska iz BiH. Lose se zivi to je cinjenica. I ovo malo sto lici na zivot je zahvaljujuci dijaspori, svako ima negdje nekoga pa ga taj gura. Nigdje nije med i mlijeko ali je svugdje bolje nego kod nas i ovo je cinjenica. Postoje neke brojke oko iseljavanja u zadnjih 10-tak godina koje su porazavajuce, od tih silnih hiljada iseljenika koliko njih se vrati procentualno 2% mozda.
Dalje, kad kazem BiH ne mislim samo na Sarajevo i Banja Luku gdje se mozda i ima sanse za zaradit koju kintu mimo plate, sta je sa ostatkom drzave.
Savjet, bjezite bilo gdje ako imate priliku pa ako ne bude islo sve po planu najlakse se vratit.
Dalje, kad kazem BiH ne mislim samo na Sarajevo i Banja Luku gdje se mozda i ima sanse za zaradit koju kintu mimo plate, sta je sa ostatkom drzave.
Savjet, bjezite bilo gdje ako imate priliku pa ako ne bude islo sve po planu najlakse se vratit.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Čuj svugdje je bolje
Pa zapali za Bugarsku ili Rumuniju, da vidi je li bolje.
Ima bolje, to je tačno. Ima i gore.
Da li je najgore? Nekom jeste.
A ima svijeta koji se pati i u toj bajnoj Njemačkoj.
Ima bolje, to je tačno. Ima i gore.
Da li je najgore? Nekom jeste.
A ima svijeta koji se pati i u toj bajnoj Njemačkoj.
- Streptokok
#589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
što ti je to čudno? za početak i magacin, bitno je djecu spasiti i izvući iz ovog jada.Tomahawk11 wrote:Da, ali uleti čovjek sa ovim komentarom na priču ''zamijenio poziciju šefa za magacin''HAVANA wrote:Ko je u situaciji da radi za 450 km,naravno da je najbolje otici ,ako vec ne moze naci nacin da poveca primanja.I ja bi.
- HAVANA
#590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fora je u par milja razlike izmedju dobro je i lose je.Da se ne lazemo.Kakvi zrakovi i PM...Ko ne bi volio zivjeti normalno tamo gdje se rodio,gdje su mu prijatelji,familija,sjecanja...Pare,pare,pokrecu svijet...Rugafet wrote:Meni nije jasno u cemu je fora oko te price u vezi odlaska iz BiH. Lose se zivi to je cinjenica. I ovo malo sto lici na zivot je zahvaljujuci dijaspori, svako ima negdje nekoga pa ga taj gura. Nigdje nije med i mlijeko ali je svugdje bolje nego kod nas i ovo je cinjenica. Postoje neke brojke oko iseljavanja u zadnjih 10-tak godina koje su porazavajuce, od tih silnih hiljada iseljenika koliko njih se vrati procentualno 2% mozda.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije mi ništa čudno, osvrnuo sam se na priču o Bingu i Konzumu, kamionu.Streptokok wrote:što ti je to čudno? za početak i magacin, bitno je djecu spasiti i izvući iz ovog jada.Tomahawk11 wrote:Da, ali uleti čovjek sa ovim komentarom na priču ''zamijenio poziciju šefa za magacin''HAVANA wrote:Ko je u situaciji da radi za 450 km,naravno da je najbolje otici ,ako vec ne moze naci nacin da poveca primanja.I ja bi.
Naravno da se sa tim platama ne mogu odgajati djeca i da je to jad.
Što se tiče tvog komentara, ima i ta mjesta. Generalne prilike u BiH nisu sjajne.
Opet, ovo su sve normalna postratna dešavanja. Jeste prošlo 20+ godina, ali treba vremena da se poslože stvari.
Niko nije dužan da to čeka. Ko ne vidi ovdje perspektivu, sad mu je definitivno prilika da prebaci u veću brzinu i gas preko grane.
- Optimus09
#592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pravo u Afganistan,odradi dvije,tri godine.
Ako te ne roknu,onda zivis u BiH kao gospodin
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam čovjeka, došao, donio 6 cifara i produžio za NjemačkuOptimus09 wrote:Pravo u Afganistan,odradi dvije,tri godine.
Doduše, ni kučeta ni mačeta
- lethalthreat
#594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedan od većih problema koliko vidim su prevelika očekivanja i previsoko mišljenje. Svaki kancelarijski štakor koji ovdje šljaka za taj neki prosjek odmah nakon prelaska granice smatra da je tamo sposoban i kvalifikovan za rukovodioca odjeljenja ili pomoćnika direktora banke. Polako jarane, sve svojim tokom. Ovo gore što se piskara o magacinu je sasvim OK za neki početak, pod uslovom da lik nema namjeru da ostane na tom poslu do penzije. Znači nađi obični posao, drži se na nuli, za 2-3 godine dok savladaš jezik sebe lansiraš na neko stručno radno mjesto ... po meni je taj put sasvim OK, dugačak i trnovit ali takav i treba da bude. Nego naš čovjek razmišlja da čim kroči na njemačko tlo, čeka ga kancelarija sa pogledom na downtown Frankfurt-a. Aha
Kapitalizam je (nažalost), ili se prilagodi ili nestani u vjetar...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa onaj ko tako misli je lud ili naivan.
Jedino ako ideš po dogovoru ili nešto ovako
https://www.sparkasse.ba/bs/zaposljavan ... tsRR3Kc-Mo
Jedino ako ideš po dogovoru ili nešto ovako
https://www.sparkasse.ba/bs/zaposljavan ... tsRR3Kc-Mo
- Rugafet
#596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tako je, 100%HAVANA wrote:
Fora je u par milja razlike izmedju dobro je i lose je.Da se ne lazemo.Kakvi zrakovi i PM...Ko ne bi volio zivjeti normalno tamo gdje se rodio,gdje su mu prijatelji,familija,sjecanja...Pare,pare,pokrecu svijet...
-
elcaliente
#597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.
Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.
Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 3 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.
Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.
Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 3 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Last edited by elcaliente on 01/11/2018 10:52, edited 3 times in total.
- SaraFina
#598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Učiš li njemački? Der, Die, Das? Svaki dan po desetak riječi i gledaj da naučeno odmah primijeniš u konverzacijiKikibombona wrote: Apsolutno ne. Prenosim iskustva bliskih drugara sa kojima se poznajem 20 i kusur godina. Informacije iz prve ruke, sa terena.
- hadzinicasa
#599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ovo podrazumijeva da samo pare prave razliku izmedju zivjeti normalno i nenormalno. odnosno da je dobro samo ako ima para a lose ako nema.HAVANA wrote:Fora je u par milja razlike izmedju dobro je i lose je.Da se ne lazemo.Kakvi zrakovi i PM...Ko ne bi volio zivjeti normalno tamo gdje se rodio,gdje su mu prijatelji,familija,sjecanja...Pare,pare,pokrecu svijet...Rugafet wrote:Meni nije jasno u cemu je fora oko te price u vezi odlaska iz BiH. Lose se zivi to je cinjenica. I ovo malo sto lici na zivot je zahvaljujuci dijaspori, svako ima negdje nekoga pa ga taj gura. Nigdje nije med i mlijeko ali je svugdje bolje nego kod nas i ovo je cinjenica. Postoje neke brojke oko iseljavanja u zadnjih 10-tak godina koje su porazavajuce, od tih silnih hiljada iseljenika koliko njih se vrati procentualno 2% mozda.
ipak na ovoj temi je bilo ljudi koji su otvoreno govorili o tome da im novac nije bio glavna motivacija za odlazak. ili ti smatras da je to samo "suplja" i da ne moze nista drugo biti motivacija nego pare?
- insomnia78
#600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa jes. Bila je ona sto joj fale kulturna desavanja