Srpska moralna katarza!?

Locked
Gojeni H

#576 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Gojeni H »

exliberal-ex wrote: Ovi njemci bas nadljudi....odu u prvi svjetski rat naprave sranja, izgube ...ok...dodje hitler za par godina svi polude, krenu u osvajanje, pobiju milione, uniste pola evrope kad izgube prodje par godina, nama zao ... ok nema problema...I vama njemci idoli....hah...

Po pitanju srpske katarze ...koliko je srba pobijeno u drugom svjetskom ratu...jel se ko njima izvinio ?

... ali sad cijeli narod prozivat da su zlocinci, ubice , slajm najgore vrste e to nemogu da otrpim.....
Slazem se s tobom u vezi Nijemaca. Fakat mi sega ... nacija pocela 2 svjetska rata, k'o mahniti krenuli za austrijskim kaplarom ni 20 godina nakon miliona sto svojih sto tudjih zrtava, ali eto oni su moralna vertikala.
Vili Brandt se poklonio i dok sakom o saku, svi kosmopolite ... nisu se se Hicine slike do 80-ih drzale u kafanama po njemackim, a ni austrijskim sredinama.

Ali, stav vecine je da je holokaust strasna mrlja na obrazu njemackog naroda. Imao je i njemacki narod svoje moralne heroje ... i sad ih povecalom traze da dokazu da je bilo "pravednih".

Ali, i ti si dio problema, ali ne kontas. Moze se pricati o njemackom narodu, i "njegovoj" odgovornosti, ali o srpskom ne moze. Zasto?
Jesu li Srbi k'o mameni prihvatili ideju Velike Srbije 90-ih. Jesu li im intelektualne i vjerske vodje oni koji bi bili jad i bijeda nekog drugog naroda? Jesu li se srpska (i ne samo srpska) djeca ucila a i danas se uce istrazi poturica, izdaji vjere radi ovozemaljskih blagodati?
Odgovori sam sebi i skontaj koliko je problem ozbiljan i dubok.
Last edited by Gojeni H on 09/06/2014 21:58, edited 1 time in total.
Martinez_

#577 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote:
exliberal-ex wrote: Ovi njemci bas nadljudi....odu u prvi svjetski rat naprave sranja, izgube ...ok...dodje hitler za par godina svi polude, krenu u osvajanje, pobiju milione, uniste pola evrope kad izgube prodje par godina, nama zao ... ok nema problema...I vama njemci idoli....hah...

Po pitanju srpske katarze ...koliko je srba pobijeno u drugom svjetskom ratu...jel se ko njima izvinio ?

... ali sad cijeli narod prozivat da su zlocinci, ubice , slajm najgore vrste e to nemogu da otrpim.....
Slazem se s tobom u vezi Nijemaca. Fakat mi sega ... nacija pocela 2 svjetska rata, k'o mahniti krenuli za austrijskim kaplarom ni 20 godina nakon miliona sto svojih sto tudjih zrtava, ali eto oni su moralna vertikala.
Vili Brandt se poklonio i dok sakom o saku, svi kosmopolite ... nisu se se Hicine slike do 80-ih drzale u kafanama po njemackim, a ni austrijskim sredinama.

Ali, stav vecine je da je holokaust strasna mrlja na obrazu njemackog naroda. Imao je i njemacki narod svoje moralne heroje ... i sad ih povecalom traze da dokazu da je bilo "pravednih".

Ali, i ti si dio problema, ali ne kontas. Moze se pricati o njemackom narodu, i "njegovom" odgovornoscu, ali o srpskom ne moze. Zasto?
Jesu li Srbi k'o mameni prihvatili ideju Velike Srbije 90-ih. Jesu li im intelektualne i vjerske vodje oni koji bi bili jad i bijeda nekog drugog naroda? Jesu li se srpska (i ne samo srpska) djeca ucila a i danas se uce istrazi poturica, izdaji vjere radi ovozemaljskih blagodati?

Nemci su jedinstven slučaj u svetu, dok je Srba puno više. Kome su Turci, Japanci, Rusi, Hrvati, Izraelci....sličniji u pogledu na mrlje iz vlastite prošlosti, Srbima ili Nemcima?

(kad kažem Japanci mislim na na primer ''Silovanje Nankinga'')
Gojeni H

#578 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Gojeni H »

Martinez_ wrote: Nemci su jedinstven slučaj u svetu, dok je Srba puno više. Kome su Turci, Japanci, Rusi, Hrvati, Izraelci....sličniji u pogledu na mrlje iz vlastite prošlosti, Srbima ili Nemcima?

Pricamo ba o Srbima. Neka o japanskim dugovima razmisljaju Kinezi, Korejci i Ameri.

Mene sto se tice moralno i duhovno stanje srpskog naroda me uopste ne interesuje. Ne morate se iZkatarzirati nikada.
Ja ovo pisem radi Bosnjaka i Srba medju patriotima.

Kakvih jos uvijek ima u mom narodu, bilo bi "pik-pike, nikom nista". Hvala Bogu, takvih je sve manje.
Martinez_

#579 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote:
Martinez_ wrote: Nemci su jedinstven slučaj u svetu, dok je Srba puno više. Kome su Turci, Japanci, Rusi, Hrvati, Izraelci....sličniji u pogledu na mrlje iz vlastite prošlosti, Srbima ili Nemcima?

Pricamo ba o Srbima. Neka o japanskim dugovima razmisljaju Kinezi, Korejci i Ameri.

Mene sto se tice moralno i duhovno stanje srpskog naroda me uopste ne interesuje. Ne morate se iZkatarzirati nikada.

Kakvih jos uvijek ima u mom narodu, bilo bi "pik-pike, nikom nista". Hvala Bogu, takvih je sve manje.

Misliš, održati svoj narod nacionalno svesnim i spremnim na boj?
Gojeni H

#580 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Gojeni H »

Martinez_ wrote:
Gojeni H wrote:

92-a nikada vise.
fakat

#581 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by fakat »

Sramota, otkud im pravo da se brane?!
Martinez_

#582 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote: 92-a nikada vise.

41. nikad više.

1389. nikad više

itd itd..
cindrlimindrli

#583 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by cindrlimindrli »

Martinez_ wrote:

41. nikad više.

1389. nikad više

itd itd..
Pa koliko mogu primjetiti ta mantra kod vas ne prestaje ni danas. Sad bi Bosnje kao trebale da vas izignorisu i naprave se budale ne primjecujuci u kakvom se okruzenju nalaze? Ili bi mozda trebali prestati traziti svoje mrtve jer vas to iritira?
exliberal-ex

#584 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

Gojeni H wrote:

Ali, i ti si dio problema, ali ne kontas. Moze se pricati o njemackom narodu, i "njegovoj" odgovornosti, ali o srpskom ne moze. Zasto?
Gojen sto sam ja problem, moze se I treba se govorit o srpskim nedejelima u zadnjem ratu, o nedjelima iz WWII...ja sam uvijek za to I to uvijek potegnem kad raspravljam sa prijateljima ....kod njih je vecinom eh sta ih branis a sta su nama uradile ustase I balije...ja odgovorim a sta uradismo mi u ime svjetlog krsta I pravoslavlja...ako su cetnici bili zadrte seljacine u WWII zasto je to bilo potrebno ponovit u 90, zasto je bilo potrebno strijeljat hiljade ljudi u srebrenici, da to mladic nije uradio rs bi bila u mnogo boljem polozaju?...eh ti uvjek volis da pametujes....jesu li cetnici poklali muslimane po istocnoj bosni...jesu ...ali da nije bilo cetnika nebi ni jedno srpsko uho ostalo na glavi u Bosni...I tu ima istine.
Sto se tice novije istorije sam uspon srpske radikalne politike se nemoze I netreba gledat samo sa jedne strane, bivsa drzava je uvijek bila podjeljena na srpsko/hrvatsku interesnu zonu I tu su se uvijek desavala previranja o kojima smo tek kasnije saznali. Jacanje nacionalizma se desilo na svim stranama, samo sto je srpska imala vojsku iza ledja pa im je data extra mogucnost da taj nacionalizam "prosire" mada sad kad pogledamo najbolje su prosli hrvati u svemu, ocistili hrvatsku od srba, osigurali zaledje dalmacij I sve gospodski u EU...

nego ...dali si primjetio jednu stvar , kad pricas sa ljudima koji su izgubili najmilije u ratu ogromna vecina je reltivno mirotvorno raspolozena. Sretao sam ljude iz sva tri naroda koji su imali zrtve u zadnjem ratu I uvijek me iznenadilo to gledanje na svijet...djeco draga ja sam izgubio/la najblize nemojte se vise kurcit kad glava padne kasno je...sa druge strane oni nadrkani specijalci sto su se kurcili po gradu, oni sto su pobjegli vani, djeca rodjena poslje rata...ti bi pobili sve I mrtvo I zivo...al nejse nije to tema
Martinez_

#585 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

cindrlimindrli wrote:
Martinez_ wrote:

41. nikad više.

1389. nikad više

itd itd..
Pa koliko mogu primjetiti ta mantra kod vas ne prestaje ni danas. Sad bi Bosnje kao trebale da vas izignorisu i naprave se budale ne primjecujuci u kakvom se okruzenju nalaze? Ili bi mozda trebali prestati traziti svoje mrtve jer vas to iritira?
Pa eto i ''vi'' ste se napokon priključili, dobrodošli u klub.

Ne podvaljuj, onako tipično nacionalistički, da meni smeta potraga za mrtvima.
Sezam

#586 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Sezam »

Samo u Srba koljac i zaklani nose istu odgovornost, naravno koljac je Srbin.

Nema njima pomoci, 150 i vise godina kako im se ispiraju mozgovi, izmisljaju i prekrajaju istoriju, lazu, pljackaju i ubijaju i jos se ponose tim.

Takvom narodu, zbog urodjene zlobe, nestanak je neminovan. Da ne bude zabune, nece Srbe niko izgenocidisati, sami ce sebe odvesti u nestanak.
Drinski

#587 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Sezam wrote:Samo u Srba koljac i zaklani nose istu odgovornost, naravno koljac je Srbin.

Nema njima pomoci, 150 i vise godina kako im se ispiraju mozgovi, izmisljaju i prekrajaju istoriju, lazu, pljackaju i ubijaju i jos se ponose tim.
Nemoj tako biti zloban.

Evo neće TOma Grobar doći u Sarajevo jer se u Sarajevu Srbi nazivaju zločincima. Doduse, mozda njemu vise odgovara romanijski pejzaz a ovo obiljezavanje početka IWW je u gradu ali sta se sada tu može...
Objektivni navijac

#588 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Objektivni navijac »

Gojeni H wrote:
Martinez_ wrote:
Gojeni H wrote:

92-a nikada vise.
Bez drzave iza sebe ce se 92-a ponoviti a drzave nema bez Srba. Pomirenje,kao preduslov stvaranja drzeve je bosnjacki nacionalni interes.
Drinski

#589 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Bez drzave iza sebe ce se 92-a ponoviti a drzave nema bez Srba. Pomirenje,kao preduslov stvaranja drzeve je bosnjacki nacionalni interes.
POmirenje jeste bošnj.nacionalni interes, ali samo u pravcu jacanja integrativnih faktora, a ostatak je priča za pačiće male.
A Srbi nemaju snage da odrze referendum, a kamoli da ponove rat iz 1992.godine.
Last edited by Drinski on 10/06/2014 09:05, edited 1 time in total.
OldMayor

#590 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by OldMayor »

Tomo legenda.

Isto da sad neki njemac danas kaze, joj necu ja nigdje da idem svi mrze svabe jer smo pobili tolike ljude.

Ja koliko znam na svim plocama uvijek pise srpski agresor. I treba da pise.

Kome god to smeta, nek ga pusi. To je cinjenica, nismo sami sebe ubijali. Ustvari eto ima i takvih spodoba koji misle da jesmo.

Tomica, kukavica bio u ratu, kukavica u miru.
Objektivni navijac

#591 Re: Srpska moralna katarza!?

Drinski wrote:[quote="Objektivni navijac"
POmirenje jeste bošnj.nacionalni interes, ali samo u pravcu jacanja integrativnih faktora, a ostatak je priča za pačiće male.
A Srbi nemaju snage da odrze referendum, a kamoli da ponove rat iz 1992.godine.[/quote]

Srbi nisu imali snage ni 92-e ali su im u pomoc pristigle Srbija i Hrvatska. 92 -e si imao beton drzavu u odnosu na danasnju,to je bio jedini povoljan momenat. Sjecam se kada su djeca prije par mjeseci zapalila par zgrada,koje je rasulo i panika nastala u zemlji,mogu zamisliti,sta bi tek bilo prilikom bilo kakve agresije. Uvijek racunaj i na Srbiju a i na Hrvatsku.
Danas imas mnogo,mnogo manje drzave i organizacije nego 92-e. Kvalitet i kvantitet ljudstva je isto mnogo,mnogo slabiji. Ako se ne bude krenulo u izgradnju drzave i sistema,Bosnjaci iz dana u dan ulaze u mnogo tezu situaciju nego 92-e. Naravno,bez Srba nema izgradnje drzave a da bi se Srbe pridobilo,treba raditi na tome. Pomirenje je prvi i najvazniji korak. Ne katarza jednoga naroda,nego kompletno pomirenje,medjusobna katarza.
A ako se slazes,da je pomirenje bosnjacki nacionalni interes,sto ne radis na tome,nego uvijek djelujes sa pozicija vjersko/nacionalne mrznje i iskljucivosti. :?
Drinski

#592 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Srbi nisu imali snage ni 92-e ali su im u pomoc pristigle Srbija i Hrvatska. 92 -e si imao beton drzavu u odnosu na danasnju,to je bio jedini povoljan momenat.
Pa jel realno da oni započnu i/ili umijesaju se u rat? Savim je druga stvar sto pomazu neke negativne tendencije u BIH, ali mislim da od rata nema nista bar narednih 5-8 godina.
A ako se slazes,da je pomirenje bosnjacki nacionalni interes,sto ne radis na tome,nego uvijek djelujes sa pozicija vjersko/nacionalne mrznje i iskljucivosti. :?
Kako to konkretno mislis? A naročito ovo sa vjerskom isključivošću (kada smatram da Bosnjak moze biti i nemusliman), kako tu moze postojati vjerska iskljucivost? A vala mozes navesti i primjere za nacionalnu isključivost.
drndalo

#593 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by drndalo »

Opet nestalo lijekova ?
Objektivni navijac

#594 Re: Srpska moralna katarza!?

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Srbi nisu imali snage ni 92-e ali su im u pomoc pristigle Srbija i Hrvatska. 92 -e si imao beton drzavu u odnosu na danasnju,to je bio jedini povoljan momenat.
Pa jel realno da oni započnu i/ili umijesaju se u rat? Savim je druga stvar sto pomazu neke negativne tendencije u BIH, ali mislim da od rata nema nista bar narednih 5-8 godina.
Kako to konkretno mislis? A naročito ovo sa vjerskom isključivošću (kada smatram da Bosnjak moze biti i nemusliman), kako tu moze postojati vjerska iskljucivost? A vala mozes navesti i primjere za nacionalnu isključivost.
Rat nije realna opcija,jer smo prnuli u sisu i BiH i Srbija. Ali ostaje cinjenica,da dodje do bilo kakvoga nasilja ili agresije -niskoga intenziteta,BiH nema nikakve druge opcije,nego moliti se i uzdati u medjunarodnu pomoc.
Recimo 91-e godine je desila pojava nacionalno inspirisanih nemira u Foci. BiH je poslala Odred specijalne policije tamo,koji je zaveo red i mir u manje od 24 casa. 92 BiH to vec nije bila sposobna,danas je jos manje a sutra ce biti jos manje,jer idemo nadole.
:D :D :D Naravno da ti nemas problema sa Bosnjacima ( bilo koje vjere ) No,pricamo o Srbima.
Da li si za BiH ravnopravnih naroda i gradjana :?
Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
To se zove zalagati se za nacionalnu jednakopravnost a ostalo je ustrajavnje na podjelama,segregaciji i mrznji.
Drinski

#595 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Chmolji-jebem-mamu wrote:vlaškom smrdi mudoratoru Čmoljavom jebem srpsko pleme, fmailiju i majku kao isvim četnicima koji hraju po forumu njemu zahvaljujući
Ima ih puno, hoćeš li moći?
Drinski

#596 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
To se zove zalagati se za nacionalnu jednakopravnost a ostalo je ustrajavnje na podjelama,segregaciji i mrznji.
Imas li ti sta konkretno ili se lupamo parolama?
Drinski

#597 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

drndalo wrote: Plitak si ko Kosevski potok u avgustu...

Jebes, jebes, pa prebacis iz lijeve u desnu ruku...
Nemoj tako, ne valja se smijati tuđoj nesreći.
Bodkin

#598 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
Upravu je covjek 100%. Jesi spreman da ti djeca uce u skoli o zlocinima nad srbima u zadnjem ratu, u WW2 i ostalo?
Bodkin

#599 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:

Cuj rxliberal problem. Koliko sam skontao iz njegovih postova covjek proveo rat u sarajevu. Sad su i takvi problem. Pa onda za tebe i jesusvi srbi krivi i svi su cetnici
Objektivni navijac

#600 Re: Srpska moralna katarza!?

Drinski wrote:
Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne :? :?
Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Locked