DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
Gojeni H

#576 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:
Skijaš je mudar jer zna da podjele ili razvezivanja dejtonskog čvora nema bez rata. Skijaš bi igrao hazardersku igru i zategao odnose - potpuno se slažem sa njim.

Ali ti misliš da je novi Dayton bez rata moguć ili planiraš napad? Mislim ok, ništa nam ne može biti nezamislivo, barem kao misaoni eksperiment. Da li bi pokrenuo rat ili čekao npr da se RS otcjepljuje?
Mozda da krenemo od cilja. CIlj je funkcionalna, demokratska, sto je moguce pravednija, zemlja svih ljudi koji zive u njoj. Dovoljno centralizovana da moze da funkcionise, te dovoljno decentralizovana da onemoguci bilo kakvu vrstu tiranije.

Historija: Od opadanja moci Osmanske imperije, preko multinacionalne AU drzave sa dominacijom njemacke manjine, slavenske zemlje Balkana se bore da ugrabe sta ko moze. Zemlje koje su rijesile nacionalno pitanje imaju stabilnije drzave, granice i ekonomije. Slovenija i Ceska su mozda dobri primjeri.

Zemlje koje nisu uspjele rijesiti pitanje nacionalnih manjina, povukle su razlicite poteze. Hrvatska je to pitanje rijesila ratom i iako ima katastrofalan geostrateski polozaj (fenomen "perece") ima relativno stabilnu drzavu.

Srbija 170 godina ima strategiju prosirivanja na racun manjih juznoslavenskih zemalja. Trebalo bi da dodje do potpunog kolapsa Srbije da bi se bilo sta promijenilo. Srbija je izgubila Krajinu vojnicki, kao i Kosovo. Realno, Kosovo ne moze drzati, cak i da se MZ povuce, jer nema lojalno stanovnistvo.
Izlaz je bio etnicko ciscenje sto Srbija jeste pokusala ali je izazvala intervenciju NATO-a.

BiH. Ocigledno je da nikome u Evropi i Sjevernoj Americi nije u interesu da BiH bude funkcionalna drzava. Takodje, to nikome iz SDA nije u interesu, jer bi se u tom slucaju mozda morali podnositi racuni.
Vise od polovine zemlje je okupirano od strane kvislinskih snaga vec skoro 30 godina. Ove snage sebe ne vide tako, vec da ispunjavaju vlastiti nacionalni interes, kao i interes matice. Vec je jedna generacija odrasla sa ulicama Radovana Karadzica i Draze Mihajlovica.
Niko ne gradi drzavu sa neprijateljem. To jednostavno nema nikakve logike. Pokusajmo zamisliti naciste i De Golove Francuze kako pokusavaju formirati Evropsku uniju. Malo li je 23 godine da bi se shvatilo?

Na kraju da odgovorim na pitanje. Za rat nema kvalitetnih ljudskih resursa.
RS se nikako ne moze otcijepiti bez rata, ili naseg pristanka. Tabu temu treba razbiti i reci da jesmo za podjelu i nacionalno razgranicavanje zemlje i da je vrijeme da se sjedne za sto, ali sa Srbijom, Hrvatskom i onima koji su garantovali Dejton, a ne ovim kvislinskim isprdcima tipa Dodik i Covic.
duh_sa_sjekirom

#577 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by duh_sa_sjekirom »

:-)
Gojeni H wrote: Na kraju da odgovorim na pitanje. Za rat nema kvalitetnih ljudskih resursa.
RS se nikako ne moze otcijepiti bez rata, ili naseg pristanka. Tabu temu treba razbiti i reci da jesmo za podjelu i nacionalno razgranicavanje zemlje i da je vrijeme da se sjedne za sto, ali sa Srbijom, Hrvatskom i onima koji su garantovali Dejton, a ne ovim kvislinskim isprdcima tipa Dodik i Covic.
Kakav mentalni proljev!
Ko jeste za podjelu, kukavče crni?
Govori u svoje ime i dijelu babovinu! Nije Bosna ničija prćija. Begovat pravi na onom što ti je ćaća ostavio. Tuđe ne diraj!!!
Alfons Kauders

#578 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Alfons Kauders »

Kad BANU odluci kuda idu granice njihove nove drzave, neka se jave.

Do tad ne vrijedi raspravljati.
spreca

#579 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by spreca »

duh_sa_sjekirom wrote::-)
Gojeni H wrote: Na kraju da odgovorim na pitanje. Za rat nema kvalitetnih ljudskih resursa.
Kakav mentalni proljev!
Govori u svoje ime i dijelu babovinu! Nije Bosna ničija prćija. Begovat pravi na onom što ti je ćaća ostavio. Tuđe ne diraj!!!
:thumbup:
Niko nije dobio ferman da ima pravo da pregovara ili da dijeli zemlju.......one koji bi sebi dali to pravo treba da vise ko suho meso u sushari...pa ko voli nek izvoli
kiligonzales

#580 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by kiligonzales »

Ne treba im pedlja zemlje dati. Mi u miru sigurno izgubiti necemo. Vrijeme je na nasoj strani.

Cinjenje drzavom nefunkcionalnom radi stvaranja vece kontrole nad Bosnjacima, odbice im se od glavu,
odlice se i od njih kao i od nas veliki broj ljudi.
mO k3

#581 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mO k3 »

kiligonzales wrote:Ne treba im pedlja zemlje dati. Mi u miru sigurno izgubiti necemo. Vrijeme je na nasoj strani.

Cinjenje drzavom nefunkcionalnom radi stvaranja vece kontrole nad Bosnjacima, odbice im se od glavu,
Vrijeme radi za bosnjake..
Alfons Kauders

#582 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Alfons Kauders »

Ah ta divna ideja ohrabrivanja neprijatelja kroz "kompromise" i "relaksaciju odnosa"...

Eto kao, sve bi bilo super samo kad bi se konacno mogli podijeliti i razgraniciti. Preko noci ce cijela Srbija i Hrvatska postati nasi veliki prijatelji i saveznici na EU putu...

Ili ce opet za 20 godina traziti vise? Jer zasto ne bi kad su s druge strane debili koji misle da im mogu udovoljiti? Pa ja bi to prvi napravio da sam na njihovom mjestu.

Cijela premisa je pogresna. :)
kiligonzales

#583 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by kiligonzales »

Alfons Kauders wrote:Ah ta divna ideja ohrabrivanja neprijatelja kroz "kompromise" i "relaksaciju odnosa"...

Eto kao, sve bi bilo super samo kad bi se konacno mogli podijeliti i razgraniciti. Preko noci ce cijela Srbija i Hrvatska postati nasi veliki prijatelji i saveznici na EU putu...

Ili ce opet za 20 godina traziti vise? Jer zasto ne bi kad su s druge strane debili koji misle da im mogu udovoljiti? Pa ja bi to prvi napravio da sam na njihovom mjestu.

Cijela premisa je pogresna. :)
Pa oni su takvi oni bi sve stavili pod kontrolu, citava proslost im je takva, zbog toga su obje Juge propale, zbog narusavanja ravnoteze i odnosa, to se isto pokusalo u BiH, otuda i tvrdjenje katastra i recenice kako oni posjeduju po katastru 70% BiH ili koliko vec.
Alfons Kauders

#584 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Alfons Kauders »

Ne radi se o tome.

Dok god neko smatra da postoji nacin da se postigne kompromis, mi necemo naprijed. Srbiji i Hrvatskoj ne samo da smeta postojanje BiH, vec i dva miliona ljudi u njoj.

Dok god zivimo ovdje, taj odnos se nece promijeniti. Svako ko misli da njima smeta nasa politika je lud. Smeta im cinjenica da smo i dalje tu, sto postojimo. Oni ne mrze nasu politiku, vec nas narod. Kako god da se skroje granice i Ustav, to se nece promijeniti. Sto im se vise izlazi u susret, to ce njihovi zahtjevi biti veci i agresivniji.
512MB

#585 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

BiH je po ustavu i sada gradjanska drzava, koja ima tri gradjanske i multietnicke jedinice. Jos SF da se implementira i to je to.
Gojeni H

#586 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Gojeni H »

duh_sa_sjekirom wrote: Kakav mentalni proljev!
:lol:
Zemlja je de facto podijeljena 26 godina.

Naravno da mogu govoriti iskljucivo u svoje ime, Zagore.
U cije ime ti govoris?

Sta ti predlazes? Rahat patnju, zivot s potomcima onih koji su klali bosnjacki narod, zivot u politickom sistemu koji je napravljen iskljucivo kako bi drzao drzavu i narod na infuziji... ili bi samo 'nako, cekao?
aratet

#587 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by aratet »

Pogledajte kako recimo ima krajeva gdje je bilo puno Bosnjaka a da ih danas nema skoro nikako, recimo Foca, Gacko, Kalinovik, Nevesinje itd.
Gdje cemo boljeg primjera od Visegrada.
Povratak nije ni pokusan da se uradi, smecar Alija se glatko odrekao tog dijela BiH kako bi te ljude getoizitao na drugom dijelu BiH
Srbi su se glatko odrekli federacije BiH, a Hrvati se odrekli svega gdje se HVO nije zadrzao, najbolji primjer su ona izbjeglicka naselja po Hercegovini.

Svi su isli sto posto na podjelu BiH problem su bila mjesta gdje je povratak bio neminovan, tipa Srebrenica ili Zvornik.
aratet

#588 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by aratet »

mO k3 wrote:
kiligonzales wrote:Ne treba im pedlja zemlje dati. Mi u miru sigurno izgubiti necemo. Vrijeme je na nasoj strani.

Ne vidim da vrijeme radi i za kog, disfunkcionalna drzava nikom nije u interesu osim mozda Bakiru, Dodiku i Covicu.
Dobijaju izbore na osnovu price o drugima.
Novak20

#589 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Novak20 »

aratet wrote:
mO k3 wrote:

Ne vidim da vrijeme radi i za kog, disfunkcionalna drzava nikom nije u interesu osim mozda Bakiru, Dodiku i Covicu.
Jbg. kad je neko van BiH u nekoj normalnoj državi može da govori da vrijeme radi za Bošnjake. Ništa ga ne košta.
Alfons Kauders

#590 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
aratet wrote:
mO k3 wrote: :thumbup:
Jbg. kad je neko van BiH u nekoj normalnoj državi može da govori da vrijeme radi za Bošnjake. Ništa ga ne košta.
To govorim i ja, godinama, a tu sam.

Nisam vam ja kriv sto niste slusali... Valjda mislili ja se salim? Pa niste trebali...
Novak20

#591 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Novak20 wrote:
To govorim i ja, godinama, a tu sam.

Nisam vam ja kriv sto niste slusali... Valjda mislili ja se salim? Pa niste trebali...
Pa sad...nemam potrebu da pričam u množini ali kad gledam unazad 140 godina, čini mi se da vrijeme baš i nije radilo za Bošnjake. Doduše, došlo je do preokreta. Narednih 140 godina će sigurno biti bolje, pretpostavljam.
Alfons Kauders

#592 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote: To govorim i ja, godinama, a tu sam.

Pa sad...nemam potrebu da pričam u množini ali kad gledam unazad 140 godina, čini mi se da vrijeme baš i nije radilo za Bošnjake. Doduše, došlo je do preokreta. Narednih 140 godina će sigurno biti bolje, pretpostavljam.
Zato se bitno strpiti, da vidimo kome ce prije dosaditi: onim koji imaju izbora, ili onim koji ga nemaju :)
Skijaš

#593 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Skijaš »

Gojeni H wrote:Tabu temu treba razbiti i reci da jesmo za podjelu i nacionalno razgranicavanje zemlje i da je vrijeme da se sjedne za sto, ali sa Srbijom, Hrvatskom i onima koji su garantovali Dejton
Nije to nikakva tabu tema, to se pokušalo ali je činjenica da nema te karte oko koje se može dogovoriti. Zato BiH opstaje, na žalost mnogih kojima je kost u grlu.
512MB

#594 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

Zna se kako se "pregovara" o podjeli drzave, pitajte Dudakovica.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#595 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by dr.gog »

512MB wrote:Zna se kako se "pregovara" o podjeli drzave, pitajte Dudakovica.
Sa 13 miliona DM i avijacijom HV, te širom ofanzivom na već napuštene selendre :D . Tigar u pričuvi da smiri nepoćudne :D
LBVIEW

#596 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by LBVIEW »

dr.gog wrote:
512MB wrote:Zna se kako se "pregovara" o podjeli drzave, pitajte Dudakovica.
Sa 13 miliona DM i avijacijom HV, te širom ofanzivom na već napuštene selendre :D . Tigar u pričuvi da smiri nepoćudne :D
Pricuva je bila u 'Rvatskoj 3 godine rata - da vam nije bilo V Korpusa, kurac bi napravili, a ne Oluju. :izet:
A sto se ofanzive napustene selendre tice, dovoljno je spomenuti kako je VRS 3/4 snaga imala prema V Korpusu, a samo 1/4 prema Gotovini& co. No, navikli smo mi na 'rvatsko omalozavanje tipa: "ta ce balije, Rvati su superiorni i gazde", kako rece CrniMatic. :oops:
512MB

#597 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

Srpski oficiri imaju drugu spiku u vezi 5. Korpusa :)
LBVIEW

#598 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by LBVIEW »

512MB wrote:Srpski oficiri imaju drugu spiku u vezi 5. Korpusa :)
Ma stipu "majorizirane", kurcem nisu mrdnuli 3 godine rata, mislim jesu zajedno sa Srbima u rovovima :lol: , a nasli pametovati o V Korpusu.
512MB

#599 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

Suverena drzava sa 3 teritorijalne gradjanske jedinice su Bosnjaci potpisali u Deytonu i tako ce i ostat. Sasvim dovoljan okvir za zivot (uz SF). Hrvatskoj dijaspori ne pase? Dje ste bili kad se potpisivalo :)
mO k3

#600 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mO k3 »

512MB wrote:Suverena drzava sa 3 teritorijalne gradjanske jedinice su Bosnjaci potpisali u Deytonu i tako ce i ostat. Sasvim dovoljan okvir za zivot (uz SF). Hrvatskoj dijaspori ne pase? Dje ste bili kad se potpisivalo :)
Pljačkali konvoje ...
Post Reply