https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_e=77amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta
Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63
Ne pricaj na pamet.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_e=77amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta
sta bolan na pamet ?Livorno wrote:https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_e=77amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta
Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63
Ne pricaj na pamet.
Rekao si da se benzinac sa 105 ks ne moze ni bribliziti potrosnji dizela priblizne snage.amar1994 wrote:sta bolan na pamet ?Livorno wrote:https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_e=77amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta
Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63
Ne pricaj na pamet.
ja eto nisam gledao druga auta i motore ...
ja nisam svabo , meni onaj isti dizel trosi 8 po SarajevuLivorno wrote:
Rekao si da se benzinac sa 105 ks ne moze ni bribliziti potrosnji dizela priblizne snage.
Pustite se tvornickih podataka ili bord racunara a pogotovo mahalskih prica.
Na stranici spritmonitor.de obicni ljudi dijele iskustvo sa drugima, ali za razliku od nas balkanaca švabe uredno vode evidenciju predjenih km i nasutih litara goriva.
Pricamo o buci 'u uhu vozaca i putnika' za vrijeme voznje je li tako. To sto dizel malo glasnije radi dok ja pored njega prolazim je potpuno nebitno u smislu koristenja auta. Znaci, kad vozis 70km/h ili 160km/h motor je pri toj brzini najmanji problem sto se buke tice. U biti pricati o buci dizel vs benzinac je imalo smisla mozda tamo negdje do 1998 god. danas stvarno nema.Dozer wrote:Ovo ne stoji.Rugafet wrote:Kad se rijec o buci, minimalna razlika je jedino u leru u korist benzinca i to treba bas dobro da se oslusne, sto je potpuno nevazno i neprimjetno za vecinu vozaca. Najveci 'problem' buke je od buke koju proizvode gume i sum vjetra (pri vecim brzinama) tako da to koji motor je ispod haube nema veze sa bukom.
Stani pored dizelasa i benzinca i neka se da gas u leru jednom, pa drugom.
Nece. Ili ako se kod nekih modela i 'osjeti razlika' to je danas toliko zanemarivo da moras biti spideman da ti to smeta...Ima logike zato sto sum vjetra i guma nadjaca 'buku' motora pa je tako nebitno sta vozis posto u oba slucaja samo cujes fijuk vjetra.Dozer wrote:Ako uzmes dva ista auta, jedno s dizel, drugo s benzinskim motorom, i vozi ih istom brzinom, bilo kojom i kuda god hoces, dizelas ce biti bucniji.
fino , ne laze vozacDozer wrote:Eki to... Kako dizel moze trositi 8 po gradu![]()
A moj benzinac plafon 9, a vecinom ispod toga, 8,5, i to cisto gradske.
Nego, jel' vidio ko gdje dr.sci. sestricnu ba
Iskljucis Start-Stop sistem i budes siguran...amar1994 wrote:
benzinac je zakon sto se toga tice , stanes na semafor ne znas jel upaljen ili ugasen
Eh...a kad ja rekoh sve to za svog Megana 1.5 dCi, da je po gradu vuk'o i do 9, ispadoh lazov, vaki, naki, nemam pojma, itd.amar1994 wrote:fino , ne laze vozacDozer wrote:Eki to... Kako dizel moze trositi 8 po gradu![]()
A moj benzinac plafon 9, a vecinom ispod toga, 8,5, i to cisto gradske.
Nego, jel' vidio ko gdje dr.sci. sestricnu ba
Više faktora tu utice. Cojek ti fino iznad pojasnio. Ti voziš benznca 150 km/h motor se vrti koliko????ja sa dizelom vozim 150 km/h na 2800 rpm u 6 brzini,...u leru je jedina prednost benzinca, poslije se situacija moze drasticno pronijeniti.Dozer wrote:Ako uzmes dva ista auta, jedno s dizel, drugo s benzinskim motorom, i vozi ih istom brzinom, bilo kojom i kuda god hoces, dizelas ce biti bucniji.
Naravno, necemo porediti dizelasa 2018 i benzinca 2010, ili C klasu dizel i Daciu benzin, nego dva ista auta.
Jeste, buka zavisi i od guma, vjetra, itd., ali i samog motora. A nema nikakve logike da bucniji motor u leru (dizel) bude tisi ili isti u voznji od onoga koji je tisi u leru (benzin).
Aj nemoj zezat, ovo sto ti sad pises nema ama bas nikakve veze sa bukom koju ti cujes u vozilu u voznji pri nekoj brzini...Kakve veze ima turiranje motora u mjestu (do nekih okretaja) sa bukom koju auto proizvodi pri brzini od 150km/h nprDozer wrote:I ja fino rekoh - stavi jednog pored drugog i daj dizelu gas na 2800, a benzincu na 4000, sto bi bili ekvivalenti brzini od ~150/h. Sve ce ti se samo reci. Bucni ce biti i jedan i drugi, ali ce dizel opet biti bucniji, bas kao sto je bucniji i u leru.
Probaj, uvjeri se.
tačno ...Rugafet wrote: Nece. Ili ako se kod nekih modela i 'osjeti razlika' to je danas toliko zanemarivo da moras biti spideman da ti to smeta...Ima logike zato sto sum vjetra i guma nadjaca 'buku' motora pa je tako nebitno sta vozis posto u oba slucaja samo cujes fijuk vjetra.
U onoj finansijskoj kalkulaciji ne valja koliko sam ja vidio što porediš vozila slične/iste snage motora, ali različite zapremine ( a veličina ipak malo košta) a u potpunosti zanemaruješ podatak da ti "skuplji" dizeli imaju mnogo veći obrtni moment i drugačiji mjenjač, čime dizel sa istom snagom motora kao i benzinac tečnije , ljepše , štedljivije i bolje se vozi, a to zadovoljstvo naravno da će koštati...Dozer wrote:A sta ne valja u onoj finansijskoj kalkulaciji...?
Matematiak je matematika, a licne preference su nesto skroz drugo.