DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Livorno

#576 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Livorno »

amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta :thumbup:
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_e=77

Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63

Ne pricaj na pamet.
amar1994

#577 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Livorno wrote:
amar1994 wrote:pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta :thumbup:

Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63

Ne pricaj na pamet.
sta bolan na pamet ?

ja eto nisam gledao druga auta i motore ...
Livorno

#578 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Livorno »

amar1994 wrote:
Livorno wrote:

Mazda 3, 77 kw 2002 g.
Min. 6,60
Prosjek 7,39
Max. 8,63

Ne pricaj na pamet.
sta bolan na pamet ?

ja eto nisam gledao druga auta i motore ...
Rekao si da se benzinac sa 105 ks ne moze ni bribliziti potrosnji dizela priblizne snage.
Pustite se tvornickih podataka ili bord racunara a pogotovo mahalskih prica.
Na stranici spritmonitor.de obicni ljudi dijele iskustvo sa drugima, ali za razliku od nas balkanaca švabe uredno vode evidenciju predjenih km i nasutih litara goriva.
amar1994

#579 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Livorno wrote:
Rekao si da se benzinac sa 105 ks ne moze ni bribliziti potrosnji dizela priblizne snage.
Pustite se tvornickih podataka ili bord racunara a pogotovo mahalskih prica.
Na stranici spritmonitor.de obicni ljudi dijele iskustvo sa drugima, ali za razliku od nas balkanaca švabe uredno vode evidenciju predjenih km i nasutih litara goriva.
ja nisam svabo , meni onaj isti dizel trosi 8 po Sarajevu :lol:
Dozer

#580 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Eki to... Kako dizel moze trositi 8 po gradu :lol:
A moj benzinac plafon 9, a vecinom ispod toga, 8,5, i to cisto gradske. :D

Nego, jel' vidio ko gdje dr.sci. sestricnu ba :lol:
Rugafet

#581 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

Dozer wrote:
Rugafet wrote:Kad se rijec o buci, minimalna razlika je jedino u leru u korist benzinca i to treba bas dobro da se oslusne, sto je potpuno nevazno i neprimjetno za vecinu vozaca. Najveci 'problem' buke je od buke koju proizvode gume i sum vjetra (pri vecim brzinama) tako da to koji motor je ispod haube nema veze sa bukom.
Ovo ne stoji.
Stani pored dizelasa i benzinca i neka se da gas u leru jednom, pa drugom.
Pricamo o buci 'u uhu vozaca i putnika' za vrijeme voznje je li tako. To sto dizel malo glasnije radi dok ja pored njega prolazim je potpuno nebitno u smislu koristenja auta. Znaci, kad vozis 70km/h ili 160km/h motor je pri toj brzini najmanji problem sto se buke tice. U biti pricati o buci dizel vs benzinac je imalo smisla mozda tamo negdje do 1998 god. danas stvarno nema.
Dozer

#582 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Ako uzmes dva ista auta, jedno s dizel, drugo s benzinskim motorom, i vozi ih istom brzinom, bilo kojom i kuda god hoces, dizelas ce biti bucniji.

Naravno, necemo porediti dizelasa 2018 i benzinca 2010, ili C klasu dizel i Daciu benzin, nego dva ista auta.
Jeste, buka zavisi i od guma, vjetra, itd., ali i samog motora. A nema nikakve logike da bucniji motor u leru (dizel) bude tisi ili isti u voznji od onoga koji je tisi u leru (benzin).
Rugafet

#583 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

Dozer wrote:Ako uzmes dva ista auta, jedno s dizel, drugo s benzinskim motorom, i vozi ih istom brzinom, bilo kojom i kuda god hoces, dizelas ce biti bucniji.
Nece. Ili ako se kod nekih modela i 'osjeti razlika' to je danas toliko zanemarivo da moras biti spideman da ti to smeta...Ima logike zato sto sum vjetra i guma nadjaca 'buku' motora pa je tako nebitno sta vozis posto u oba slucaja samo cujes fijuk vjetra.
amar1994

#584 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Dozer wrote:Eki to... Kako dizel moze trositi 8 po gradu :lol:

fino , ne laze vozac :D
Nadzornik

#585 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:
benzinac je zakon sto se toga tice , stanes na semafor ne znas jel upaljen ili ugasen :-)
Iskljucis Start-Stop sistem i budes siguran... :D
Dozer

#586 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

amar1994 wrote:
Dozer wrote:Eki to... Kako dizel moze trositi 8 po gradu :lol:

fino , ne laze vozac :D
Eh...a kad ja rekoh sve to za svog Megana 1.5 dCi, da je po gradu vuk'o i do 9, ispadoh lazov, vaki, naki, nemam pojma, itd. :D
K'o i za benzince, sto jos i slikama potkrijepih :D

Al' interesantno je kako smo mi nadobudan, a i nezahvalan narod, vecinom... Ponudis ljudima drugi nacin razmisljanja, ukazes na cinjenice vs. stereotipi, potkrijepis sve to i argumentima, lako provjerljivim dokazima i racunicama, ali jok - i dalje nemas pojma, lazes, izvrces, itd. Komedija, matere mi :lol:

Nego, jel' krenula ona dr.sci. sestricna ba :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#587 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by konektovan »

Dozer wrote:Ako uzmes dva ista auta, jedno s dizel, drugo s benzinskim motorom, i vozi ih istom brzinom, bilo kojom i kuda god hoces, dizelas ce biti bucniji.

Naravno, necemo porediti dizelasa 2018 i benzinca 2010, ili C klasu dizel i Daciu benzin, nego dva ista auta.
Jeste, buka zavisi i od guma, vjetra, itd., ali i samog motora. A nema nikakve logike da bucniji motor u leru (dizel) bude tisi ili isti u voznji od onoga koji je tisi u leru (benzin).
Više faktora tu utice. Cojek ti fino iznad pojasnio. Ti voziš benznca 150 km/h motor se vrti koliko????ja sa dizelom vozim 150 km/h na 2800 rpm u 6 brzini,...u leru je jedina prednost benzinca, poslije se situacija moze drasticno pronijeniti.
Dozer

#588 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

I ja fino rekoh - stavi jednog pored drugog i daj dizelu gas na 2800, a benzincu na 4000, sto bi bili ekvivalenti brzini od ~150/h. Sve ce ti se samo reci. Bucni ce biti i jedan i drugi, ali ce dizel opet biti bucniji, bas kao sto je bucniji i u leru.
Probaj, uvjeri se. Razlika ce biti u vrsti buke, jer benzinac radi vise obrtaja ima piskaviji, brzi i "glatkiji" zvuk, a dizel dublji i brektaviji.
Kao kad laju Koker Spanijel i Njemacki ovcar :)

Svi ostali faktori buke pri voznji su dodatak i, logicno, stopice se u kabini u jednu buku. A ja ne bih rekao da se motor bas ne cuje u kabini, a pogotovo vani... Ja ga uvijek i u svemu cujem, a zavisno od brzine se mijenja i njegov zvuk.
Rugafet

#589 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

Dozer wrote:I ja fino rekoh - stavi jednog pored drugog i daj dizelu gas na 2800, a benzincu na 4000, sto bi bili ekvivalenti brzini od ~150/h. Sve ce ti se samo reci. Bucni ce biti i jedan i drugi, ali ce dizel opet biti bucniji, bas kao sto je bucniji i u leru.
Probaj, uvjeri se.
Aj nemoj zezat, ovo sto ti sad pises nema ama bas nikakve veze sa bukom koju ti cujes u vozilu u voznji pri nekoj brzini...Kakve veze ima turiranje motora u mjestu (do nekih okretaja) sa bukom koju auto proizvodi pri brzini od 150km/h npr
Dozer

#590 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Pa pricamo li o dizel i benzinskim motorima i njihovoj komparaciji...?
Jbg, sad ispade da se motor pri voznji nikako ne cuje jer ga nadglasaju buka guma i vjetra. A nije bas tako jer se motori cuju i tada u kabini, a pogotovo vani.
Samo govorim da je dizel motor bucniji od benzinskog, i nista vise. Naravno, nije to sad na nivou da se benzinac uopste ne cuje, a dizel da urla, pogotovo pri visim obrtajima i brzinama, ali da je benzinac prilicno tisi u sporijoj gradskoj voznji, recimo do 60-70/h - jeste.

Ali, za mene ovaj faktor i nije nekakva presudna vrijednost pri odabiru. Finansijska kalkulacija je ono sto odlucuje, bar u mom slucaju, a nju dadoh prije dvije stranice.
I to svi zaobidjose :)

Nemojte zajebavat i ovu pricu svoditi na nivo "moj auto je ovakav-onakav". Nije to poenta. Cilj price je uporediti motore i vozila iste vrste, na realnim i provjerljivim cinjenicama koje se ticu svih faktora koji uticu na odabir pri kupovini.
Mislim da rijetko ko ima love na bacanje, pa zasto onda kroz ove diskusije ljudima ne pokazati da postoje i neki drugaciji nacini razmisljanja i kalkulacije, a koji mogu ustediti svakome koji dinar...
Rugafet

#591 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

A cuj, o tome se diskutovalo nadugo i nasiroko mislim na svakom forumu u ex yu pa i sire 8-) I pogodi kakav je zakljucak nakon tih par hiljada stranica. Ja se recimo ne vjencavam ni sa jednim autom (u smislu da ga vozam decenijama) i kupujem uvijek dizela kojega vozam cca 4 godine i na njemu za to vrijeme prilikom prodaje 'izgubim' zanemarivo malo novcanica. Tako da me nemas sta uvjeravat jer je za mene ovo najrentabilnija praksa. Onaj 'neko' to radi drugacije, i njemu je benzinac isplativiji...Mislim tema je kompleksa da bi je sad ti u dva posta rijesio nekom tabelom i svojim 'cinjenicama' otvorio nam oci.
Dozer

#592 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Ne pokusavam ja nikome otvoriti oci ba, a jos manje nekoga u nesto ubjedjivati :lol:
Svako sebi. Svako ima papir i olovku i zna stanje u svom novcaniku, a valjda i svi znaju racunati. Drugi par rukava je koliko ljudi zna sta je oportunitetni trosak na godisnjem nivou :D
Rugafet

#593 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

OK. onda samo tako zvucis sa svojom finansijskom kalkulacijom sa kojom bi se svi valjda trebali slozit. Nema tu provjerljivih cinjenica, kazem ti ja npr. imam drugacije faktore od tebe koji odlucuju koje auto da kupim i nikad nisam izgubio ni priblizno nekakvim proracunima koji mozda drugacije pokazuju.
Dozer

#594 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

A sta ne valja u onoj finansijskoj kalkulaciji...?
Matematiak je matematika, a licne preference su nesto skroz drugo.
Travnički Noćni Šetač

#595 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Travnički Noćni Šetač »

Rugafet wrote: Nece. Ili ako se kod nekih modela i 'osjeti razlika' to je danas toliko zanemarivo da moras biti spideman da ti to smeta...Ima logike zato sto sum vjetra i guma nadjaca 'buku' motora pa je tako nebitno sta vozis posto u oba slucaja samo cujes fijuk vjetra.
tačno ... :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#596 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Dozer wrote:A sta ne valja u onoj finansijskoj kalkulaciji...?
Matematiak je matematika, a licne preference su nesto skroz drugo.
U onoj finansijskoj kalkulaciji ne valja koliko sam ja vidio što porediš vozila slične/iste snage motora, ali različite zapremine ( a veličina ipak malo košta) a u potpunosti zanemaruješ podatak da ti "skuplji" dizeli imaju mnogo veći obrtni moment i drugačiji mjenjač, čime dizel sa istom snagom motora kao i benzinac tečnije , ljepše , štedljivije i bolje se vozi, a to zadovoljstvo naravno da će koštati...
U cijeni auta nije uračunata isključivo snaga motora , pa tvoja finansijska konstrukcija ima grešku u osnovnoj postavci i time je bezvrijedna...
...
Lične preference su nešto skroz drugo to se slažem... Ja prelazim godišnje od 45 - 55 hiljda km i naravno da mi nije isti izbor vozila kao neko ko prelazi 15 - 20 hiljada...
Throttle

#597 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Throttle »

travnički, čime se baviš ako nije tajna pa nakucaš toliko na privatnom autu? Vidim po onim snimcima koje objavljujes da te ima svuda, komercijala neka ili?
Travnički Noćni Šetač

#598 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Ma jok...posao ponekad ali urijetko... mada se ono ponekad nešto privatno reklamica i slično odradi... nego družim se svake nedelje sa ovakvim ko ja... Gdje je ekipa na druženju sa autima obično se uspijem pojaviti... Sinoć smo bili na parkingu Wise / Konzuma kod pijace tamo na Stupu... Kontali zvat Havanu ali bilo kasno... mada je bolje kad se neki roštilj organizuje.... :D
Dozer

#599 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

U kalkulaciju su uzeta vozila iste snage i najblize moguce zapremine, kao i identicne opreme. 100 ccm gore-dole je zanemarivo i ne utice bas na velicinu...
Obrtni moment kod svakog dizela je veci u odnosu na istog benzinca, a samim tim je i mjenjac drugaciji... Ali ne kontam kakav je to faktor...?
Throttle

#600 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Throttle »

@travnički: Svaka čast ako je za ćejf :thumbup: :mrgreen:
Post Reply