Upitah za "savezni nivo" jer mi nekako "zapara oci"... Meni je to sve BiH, drzavni nivo. Mislim...nismo u nekoj saveznoj drzavi
To da imamo ovakve i onakve mentalne sklopove kojima je ENV matrica (B-H-S) nesto najbitnije u zivotu - znam vrlo dobro. Poenta je objasniti im da to, zapravo, uopste nije bitno u zivotu i za zivot, nego da se radi o nametnutim "vrijednostima" pomocu kojih sacica ljudi manipulise vecinom.
Dugotrajan je to proces, znam, ali - ja se ne bih ni petljao u to. Neka svako "bude" ono sto misli da treba da bude. Nemam ja nikakav problem s tim.
Sto se titranja tice - kod mene toga nema. Savrseno me ne zanima ko je ko, kako se izjasnjava, u sta vjeruje ili ne vjeruje. Svacija licna stvar i izbor.
Medjutim, ako radi toga ne postuje zakone i smatra da radi tog svog izjasnjavanja i pripadnosti polaze neka posebna i veca bilo koja prava od nekoga drugog, pa ma ko taj drugi da jeste ili nije, e - takvi vec imaju problem sa mnom. Ja licno to ne tolerisem i ne zarezujem ni 0,0001%.
Ako si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, musliman, katolik ili pravoslavac, ili bilo sta drugo - sebi se, ne meni. Tvoj licni izbor, opredjeljenje i stvar. Kakve veze bilo ko drugi ima s tim? Nikakve.
Ali, stvar je u tome da ce to samo od sebe postepeno izblijediti u glavama ljudi ako se ekonomski okvir unaprijedi, ako bude manje nezaposlenih i vece plate, sto ce ljude "gurnuti" da pocnu malo i putovati, a s tim automatski ide i promjena razmisljanja i postepeni izlazak iz implantirane ENV matrice.
Lako je onome u egzistancijalnom problemu supjirati o bitnostima i ugrozenosti po osnovu kojekakvih nebitnih stvari.
Onaj ko ne treba svakodnevno brinuti o goloj egzistenciji sebe i svoje porodice, taj onda ima vremena i da razmislja o drugim stvarima, i vise mu se ne moze lako prodati besmisleni supljak jer on vise ne zavisi od toga. NIje ni ranije, ali je mislio da zavisi od tih "bitnosti".
Poznajem dosta ljudi koji su primjer i potvrda ovoga.
Npr. krenu prvi put na godisnji u Grcku. I krenu u grcu, nekakvoj strepnji jer idu u pravoslavnu zemlju (sve sami priznaju kroz komunikaciju). Kontaju sta ce tamo jesti (misle da je krmetina na svakom mogucem koraku), kontaju da ce ih neko "prepoznati" da nisu pravoslavci (iako nemaju i ne nose nikakva vjerska obiljezja), misle da ce imati X problema radi toga sto dolaze iz BiH, a tamo ima gomila Srbijanaca, Srba... itd..
A ja im satima tupim da to nema veze ni sa cim i da ih tamo niko ni pogledati poprijeko nece, pa i da hodaju i urlaju da su muslimani, Bosnjaci, iz Bosne, itd..
Vrate se s godisnjeg, ozarena lica, stotine slika, odusevljeni. Klopa odlicna, ima svega, a nije krmetina (eki...

). Upoznali par srbijanskih porodica (Srba, jbt!! Zamisli!!), s kojima su se odlicno druzili cijeli godisnji, i ostaju u kontaktu. Vec rezervisali za sljedecu godinu. Mozda ce se dogovarati s onima iz Srbije da budu zajedno, opet. Bili i neki Makedonci, i s njima bilo super. Upoznali i neke Grke (i to pravoslavne, jbt

), gazda smjestaja bio odlican domacin, castio vecerom, uputio ih u sve dobre plaze u okolini i kako do njih doci, dao im broj mobitela za slucaj da im nesto zatreba ili negdje zapnu, moze on doci po njih...
E, to su te predrasude u glavama nasih ljudi ovdje.
Identicna stvar je kod Srba i Hrvata za Albaniju npr., jer sam imao prilike i njih slusati. Prica identicna kao i kod ovih gore "Grka".
I sve dok prvi put negdje ne odu, i ne shvate da njihove predrasude nemaju veze s mozgom i realnoscu. Fabrikati kojima ih u zabludi drze "njihovi" politicari i vodje ovdje.